Tawaran Hebat:

 

TIDAK TERLALU MASIN – Hujung minggu lepas berkesempatan untuk membawa keluarga jalan-jalan makan angin di sekitar Papar dan Bongawan. Sepanjang perjalanan buah durian memang banyak dijual di tepi jalan. Maklum sajalah, musim durian di Sabah sekarang.

Selain pemandangan gerai buah durian sepanjang jalan, saya tertarik dengan gerai-gerai yang menjual ikan bilis sepanjang jalan dari Pekan Bongawan ke Pekan Papar. Terdapat beberapa jenis ikan bilis yang dijual dan masing-masing dengan tawaran harga yang menarik.

Kebetulan juga bekalan ikan bilis di rumah kehabisan stok. Jadi kami singgah di salah sebuah gerai yang terletak di Kampung Mandahan.

Ikan bilis di sini dikenali ramai kerana bersih,tidak terlalu masin, tiada bahan pengawet serta rangup bila digoreng. Harga iklan bilis juga bergantung kepada bekalan yang ada. Jika bekalan banyak, maka murahlah harga dan begitu juga sebaliknya.

Harga Ikan Bilis Sekilogram (harga tidak tetap)

  1. Ikan Bilis Gred 1 : RM24 perKG
  2. Ikan Bilis Gred 2: RM20 perKG
  3. Ikan Bilis Gred :RM16 perKG
  4. Ikan Bilis Gred Kopek :RM18 perKG
  5. Kepala Ikan Bilis :RM3 perKG

Selain ikan bilis, belacan dan ikan kering; sayuran tempatan juga ada dijual. Bolehlah merancang hidangan yang enak bila sampai di rumah setelah penat berjalan.

Bagi yang tiada rancangan lain ke sini, anda bolehlah terus ke Pantai Kenangan di Bongawan.

Gambar Di Gerai Ikan Bilis