ads

Sabtu, 26 Mei 2012

10 di kota marudu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota marudu - Google Blog Search


Pilihan Terbaik Nasi Ayam Izzaty <b>Di Kota Marudu</b> | my.Mustaffa

Posted: 21 May 2012 10:28 PM PDT

Wajib Cuba, Nasi Ayam Sedap Beaufort 'Saiz XXL'!

about 1 week ago - 19 comments

Tweet Tweet Hz Tours – No.1 Muslim Online Travel Agency HIDANGAN NASI AYAM BERSAIZ XXL – Para penggemar nasi ayam pasti akan terliur dengan entri kali ini. Saya sendiri merupakan salah seorang penggemar nasi ayam. Saya berkesempatan untuk singgah menjamu selera pada tengah hari tadi di Pekan Beaufort. Kesempatan itu saya guna untuk mencuba nasi [...]

JANGAN Tunjuk Jari Ke PELANGI.. Nanti Jari Kudung! Betul ke?

pada 2 tahun lepas - 15 comments

Tweet Tweet Hz Tours – No.1 Muslim Online Travel Agency Hari ini, aku ke Kg. Bongkol , Kg. Bawang Daerah Pitas dan ke Kg. Limau-Limauan daerah Kudat kerana ada urusan kerja di sana. Aku dan rakan-rakan bermalam di Hotel Palm Villa di Kota Marudu. Pagi tadi dimulakan dengan bersarapan pagi di Rahayu Cafe di belakang [...]

10 di semporna - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di semporna - Google Blog Search


WikiSabah News: Politik <b>Semporna</b> Mula Membadai

Posted: 21 May 2012 06:43 PM PDT

SKANDAL.....Apakah Skandal Seks Shafie Apdal yang akan didedahkan Dayangku Intan menjadi penamat kesombongan Shafie atau Naib Presiden UMNO ini terus GAH di persada politik tanah air?

Shaimon S Jumadi

SEBILANGAN besar penduduk-penduduk yang tinggal di pesisir pantai dan kepulauan Semporna yang dibelenggu kemiskinan serta kedaifan hidup telah bertekad untuk tidak lagi memberikan undi kepada tiga Adun dan Ahli Parlimen Semporna pada PRU-13.

Menurut mereka hanya kroni-kroni, saudara mara serta kaum kerabat Wakil Rakyat sahaja yang mendapat pembelaan istimewa, terutama mendapat tanah dan projek; sedangkan rakyat biasa masih dirantai kemiskinan.

Yang paling ketara sekali daripada jumlah 49 buah kampung, 11 daripadanya yang telah di lawati oleh Ketua Sri Kandi PKR Cabang Semporna Nazmahwati Walli baru-baru ini bersama-sama Wartawan Kanan Sabahkini.Net; termasuk Kampung Pulau Bum-Bum, Pulau Simandeh, Pulau Larapan, Pulau Tandoan, Pulau Labuan Haji, Pulau Selakan, Pulau Omadal, Pulau Bait, Pulau Pababag, Pulau Manampilik dan Pulau Denawan; ternyata telah terpinggir dan ketinggalan jauh dalam menikmati arus perdana pembangunan negara sejak 20 tahun lalu.

Kerajaan Barisan Nasional (BN) bukannya tiada pentuntukan, tetapi saban tahun tiga (3) ADUN dan ADR mendapat peruntukan beratusan juta bagi membangunkan kawasan yang diwakili, tetapi mungkin disengajakan dengan alasan kononnya kampung-kampung yang yang didiami mereka 60 peratus adalah orang asing (PATI) dan hanya 40 peratus orang tempatan sahaja .

Persoalannya bukankah pemimpin BN/UMNO seperti Dato' Seri Shafie Apdal yang menggalakan PATI terus menetap di negeri ini, khususnya di Semporna yang secara automatik mendapatkan kerayatan yang berstatus Bumiputera melalui kad pengenalan projek? Perkara ini bukan menjadi rahsia lagi.

Dalam tinjauan dan penyelidikan rambang yang dilakukan Sabahkini.net, jika empat generasi Bajau tulen yang lahir di Semporna berpaling tadah kepada pembangkang, terutama PKR, maka BN hanya akan memperolehi undi daripada suku kaum Bajau/Suluk daripada Filipina yang diberikan MyKad projek dan akan kehilangan semua kerusi (tiga DUN dan satu Parlimen) di Semporna. 

Dalam pada itu desas-desus yang bertiup kencang bahawa PKR telah menamakan empat orang tokoh muda untuk menentang calon BN di Semporna, iaitu Dr Zamri bin Hj Abdul Habbi (DUN Bugaya); Lokman Ureh (DUN Sulabayan); Tahir Ariffen (DUN Senallang) dan Ketua Sri Kandi PKR Cabang Semporna yang juga EXCO Wanita Negeri, Nazmahwati Walli (Parlimen Semporna).

Kini, senario politik di Semporna mula membadai dan bakal membuat kejutan kerana rata-rata rakyat di daerah ini mahukan perubahan besar dalam pelbagai aspek termasuk politik untuk mengeluarkan mereka daripada mimpi siang sejak 20 tahun berada di bawah ketiak Shafie Apdal dan ADUN yang bersilih ganti.

Walaupun Semporna kaya dengan khazanah alam semula jadi untuk menjana ekonomi rakyat, namun disebabkan ketiga-tiga ADUN dan ADR tersebut tidak mempunyai kredibiliti dan daya pemikiran yang luas; maka terdapat pelbagai kepincangan dalam sistem pentadbiran kerajaan, seolah-olah 'tidak berkerajaan lagi'.

Apapun ini, semuanya bergantung penilaian terhadap diri empat orang yang disebut-sebut sebagai calon DUN dan Parlimen yang bakal diketengah PKR pada PRU 13 untuk menamatkan penderitaan rakyat Semporna.

10 di tambunan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tambunan - Google Blog Search


Salib Belia SYD-3 kini berada <b>di</b> Paroki St. Valentine, Beaufort - SYD3

Posted: 14 May 2012 07:30 AM PDT

Salib Belia SYD-3 kini berada di Paroki St. Valentine, Beaufort. Destinasi seterusnya adalah di Paroki  St. John Baptist, Sipitang pada 19 Mei 2012.

10 di tawau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tawau - Google Blog Search


Cabaran PRU13 <b>di Tawau</b> | Puadede.Com

Posted: 08 Apr 2012 01:55 AM PDT

Musimnya telah tiba, kehangatannya kian terasa, PRU13 menjadi agenda utama program rakyat di sana sini. Sentimen YB turun padang bila sudah dekat pilihanraya menjadi sindiran penyokong parti pembangkang. Yang pro kerajaan pula semakin giat mengukuhkan sokongan rakyat untuk kemenangan yang entah berapa.

Aku sudah melalui tiga PRU dan sudah semestinyalah bahang PRU dapat deriaku rasai. Tapi seperti yang aku jangkakan sebelum ini lagi dalam entry lalu, kehangatan PRU13 kali ini di Tawau lain pukulannya. Kenapa lain?

1. Ledakan sebaran maklumat Media Baru.
Facebook dan blog adalah fenomena baru di Tawau menjelang PRU13. Pengamalnya adalah sebilangan besar penghuni setiap rumah di Tawau, tanpa had usia, jantina ataupun kekangan masa. Sesiapa sahaja boleh mengetahui hebatnya provokasi yang dicanangkan oleh sesiapa sahaja. Yang jeleknya, ada yang berselindung disebalik identiti sebenar yang memang niatnya mahu menegur, berkempen, mahu lempar sembunyi tangan malah mengaibkan pemimpin. Yb-yb sekalian, berhati terbukalah jika anda yang diisukan, bertindak sebijaknya kerana undi ada ditangan rakyat.

2. Belia Agresif Lantang Bersuara.
Belia yang sudah layak mengundi ataupun yang hanya mahu support kawan mempunyai kuasa bersuara yang besar hari ini. Kalau dulu, golongan ini segan, malu, tidak tahu mahu menyalurkan permasalahan, pendapat, keluhan rasa, kebuntuhan kerjaya tapi hari ini golongan ini boleh mendabik dada sambil menaip status mereka di FB, Twitter, berblog. Jalan yang teruk meskipun tidak tahu itu sebenarnya tanah persendirian turut diupload bertujuan mahu segera kerajaan bertindak baikinya.

3.Program bantuan bertali-arus diumumkan.
Amat positif niat kerajaan mahu membantu rakyatnya melalui BR1M, Kedai 1Malaysia, Klinik 1Malaysia, Sara 1Malaysia, PR1Ma dan banyak lagi. Bantuan bertali-arus ini tidak dikendalikan hebahannya secara terperinci yang akhirnya diisukan. Benda percuma, benda yang dimudahkan kerajaan sememangnya mahu dikecapi semua orang namun sebilangan besar orang Tawau tidak mengetahuinya. Bukan sikap tidak peka, namun orang kampung, apa sahajalah kemampuan mereka untuk tampil mendapatkan bantuan itu. Aku tiba-tiba teringat "niat tidak menghalalkan cara" dan nampaknya ada kecatatan dalam pelaksanaan program bantuan ini.

4.Akhbar Media Cetak Tawau.
Aku pernah meminta pendapat mengenai akhbar dan kaitannya dengan pengundi di Tawau. Pakcik driver teksi berpendapat ada isu yang boleh dipercaya tapi tidak kurang juga ada berita yang cuma diterbit kerana mempunyai kepentingan. Dia membelinya bukan untuk cerita kedai kopi tetapi mahu tahu perubahan pemerintahan.

Selamat datang PRU13…

10 di lahad datu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di lahad datu - Google Blog Search


Video Tembak Menembak <b>Di Lahad Datu</b> | ! Terbelog.com

Posted: 24 May 2012 09:20 PM PDT

 
 
P.S : Suka hati diorang je. Ingat kat kat Iraq ke?? Ada sumber mengatakan penembak adalah warga asing. Agak-agak kalau korang anggota polis. Berani tak bertugas di situBawah Ni Menarik Juga :

10 di kunak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kunak - Google Blog Search


Misteri Terowong Jepun <b>Di Kunak</b> Sabah | mysyaHHoliday

Posted: 23 May 2012 11:18 PM PDT


Kunak yang mempunyai kira-kira 62,000 penduduk dan merupakan daerah yang kaya dengan sumber marin seperti udang, ikan, ikan bilis dan ketam sama ada yang bersumber dari laut atau yang diternak dalam sangkar. Kunak juga adalah antara daerah pengeluar rumpai laut di Sabah dan pengeluar ikan keempat terbesar.

Nama Kunak memang agak jarang disebut dan masih ramai orang luar belum mengenali Kunak sebagaimana mereka mengenali Tawau, Semporna, Lahad Datu dan Sandakan walaupun semua daerah berkenaan berada di Pantai Timur Sabah. 


Mungkin disebabkan kurangnya promosi dari pihak yang berwajib meskipun di Kunak terdapat banyak lokasi menarik.


Lokasi Menarik Di Kunak, Sabah :
~ Kolam Lumpur (Mud Pool) di Ladang Binuang,
~ Air Terjun Di Hutan Simpan Madai Baturong
~ Gua Madai di Madai
~ Tasik Impian Di Mostyn
~ Kelab Golf di Mostyn
~ Tinggalan Terowong Jepun di Mostyn
~ Kawasan Tanaman Kelapa Sawit yang Tertua di Pulau Borneo (ditanam pada 1957)
~Telaga Tujuh di Pangi
~ Kolam Air Panas / Hot Spring di Sungang
~ Bahan Artifak di Tingkayu

Lokasi terowong ini terletak kira-kira 12 kilometer dari pekan Kunak di mana terowong tanah sepanjang 8 kilometer dengan 4 cabang yang terletak di Ladang Sime Darby dipercayai digunakan oleh tentera Jepun sebagai laluan rahsia untuk mengangkut serta menyimpan peralatan perang.

Kewujudan terowong Jepun ini dikatakan dibina pada zaman Perang Dunia Kedua dan masih terdapat beberapa tinggalan tentera Jepun di dalam terowong tersebut. Beberapa individu cuba memasuki kawasan tersebut dan ada yang mendakwa pernah menemui beberapa barangan peninggalan zaman perang antaranya gelas, sudu, dan ada juga yang mendakwa pernah menemui "bekas landasan lokomotif" di dalam terowong berkenaan.

Terowong berkenaan dikatakan mampu dilalui oleh lori 10 tayar dan ditemui secara tidak sengaja pada tahun 1970-an oleh kaum Iban yang ditugas membersihkan kawasan hutan berkenaan. Mereka mengesan terowong berkenaan selepas melihat runtuhan sebahagian terowong bawah tanah itu.

Ada pihak yang mengandaikan bahawa terowong ini tembus hingga ke Laut Sulawesi. Namun, setakat ini tiada yang mampu menjelaskan di manakah penghujung terowong ini. Ada juga peneroka yang cuba memasuki terowong ini namun tidak mampu meneruskan perjalanan kerana kekurangan udara dan keadaan yang terlalu gelap.

Setiap tahun, dikatakan ada sahaja keluarga dari Jepun datang untuk melakukan upacara sembahyang mereka di kawasan berkenaan.

Juga difahamkan, Terowong itu kemungkinan terbentuk hasil daripada aliran basalt dari letusan gunung berapi yang pernah berlaku puluhan ribu tahun dahulu.
ADMIN : : 
Terima kasih di atas kunjungan anda, jika artikel ini bermanfaat sila KONGSIKAN pada yang lain atau berikan KOMEN positif anda di bawah ini serta jangan lupa juga LIKE Facebook, Twitter atau Follower. Terima Kasih J

10 di penampang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di penampang - Google Blog Search


PICNIC: WATERFALL KIBUNUT, <b>PENAMPANG</b>! - LIFE STORY

Posted: 14 May 2012 12:06 AM PDT

BISMLILLAHIRRAHMANIRRAHIM..

Hari minggu yang indah semalam. Because I really love Waterfall! Thanks to Teah and the geng sebab invite me dan CT untuk sertai 'Family Day' mereka. I do love swim at the river. Kalau di banding dengan laut, saya lagi pilih sungai. Sebab air tidak masin dan kawasan sejuk :) Tak perlu pakai sunblock or whatever cream pelindung kulit daripada terkena sinaran UV. My skin ni very sensitive bha..tu la pasal ..

Kami pergi ke di Waterfall Kibunut, daerah Penampang. First time ke sini. Memang sedikit jauh dari kawasan bandar, but its really nice tau.. Biasanya, kalau berpicnic and berenang di kawasan air terjun atau sungai, saya tidak akan menggunakan apa2 untuk berenang. Different pulak kali ni. We were using Live jacket! Normally I just using that thing bila berenang di laut, tapi kali ni di sungai pulak. Hee.. Actually rasa rimas sedikit sebab ianya sedikit menghalang pergerakan untuk menyelam. Hee.. Tapi sangat sesuai untuk digunakan di kawasan yang amat dalam. So xda la rasa penat sangat berenang :)

After 1 pm, cuaca tidak memberikan kerjasama. so, we decide to go back memandangkan hujan bakal turun dengan lebatnya dan bakal mengakibatkan kadar kelajuan/ kederasan air sungai memuncak dan ianya sangat bahaya kepada kita. Sangat happy! Enjoy the pic!

Mata Zombie. Ada sedikit mabuk semalam. Sampai ke pagi begini. PANDA!
Mereka yang kesusahan melintas :)
Najwa Latiff yang tidak terlalu latiff :)
 Teah. Yew~ hehe.. Rock gtu
 Mereka yang bersungguh- sungguh. haha

Boboy ma kucing hutan.. lalala..  Kami yang sedang bergembira :P

p/s: Harap maaf. Tiada gambar mandi manda. Tidak bisa di upload di sin. sekian.hehe.. Pye2!
 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved