ads

Selasa, 19 November 2013

10 di semporna - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di semporna - Google Blog Search


Pengganas Al-Qaeda terlibat kes bunuh <b>di Semporna</b> – Perak Today

Posted: 15 Nov 2013 10:38 PM PST

KhalidAbuBakarKB02240713LAWATFARID

KUALA LUMPUR – Kumpulan pengganas Al-Qaeda Abu Sayyaf dipercayai terlibat dalam kes culik dan bunuh, dua pelancong Taiwan di Pulau Pom Pom, Semporna, Sabah, awal pagi semalam.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar hari ini berkata, pengganas terbabit dipercayai bergerak dalam kumpulan seramai lapan orang dengan menaiki bot pam dan menculik mangsa untuk tebusan.

Bagaimanapun, beliau berkata, setakat ini, belum ada tuntutan tebusan dibuat, dan usaha mengesan mangsa masih diteruskan dengan bantuan pihak berkuasa di Filipina.

"Kita percaya kumpulan pengganas ini mengambil kesempatan memasuki perairan Sabah kerana pasukan bersenjata Filipina telah dikerah ke utara untuk membantu mangsa-mangsa yang terlibat dalam taufan Haiyan. Jadi ia memudahkan pengganas untuk melakukan jenayah," kata Khalid.

Bercakap pada sidang media selepas menghadiri Majlis Sunathon (berkhatan beramai-ramai) Program Gaya Hidup Sihat, di sini, hari ini, Khalid berkata beliau telah berunding dengan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) bagi meningkatkan kawalan di perairan Sabah berikutan perkembangan itu.

Dalam kejadian semalam, seorang pelancong lelaki warga Taiwan ditembak mati manakala isteri mangsa yang juga warga Taiwan telah dilarikan kumpulan terbabit.

Khalid berkata, polis akan mempertingkatkan lagi tahap keselamatan di kawasan berkenaan bagi mengelak berulangnya kejadian seumpama itu.

Beliau juga berkata, satu operasi besar-besaran akan dijalankan di sekitar pulau-pulau yang bersempadan dengan negara jiran itu bagi mengesan dalang di sebalik kejadian jenayah itu.

"Saya mengingatkan orang ramai supaya tidak terlibat dengan mana-mana kumpulan pengganas dan tidak memberi sebarang maklumat atau bantuan kepada musuh negara," tegasnya.

Katanya, polis akan mengesyorkan kepada pihak berkuasa di perairan Sabah supaya menguatkuasa pengharaman penggunaan bot pam kerana pengganas dan penjenayah menggunakan bot berkenaan untuk aktiviti jenayah.

"Kita tahu dengan pengharaman bot ini, penduduk akan menghadapi kesukaran dalam menjalankan aktiviti harian.. Tiada tolak ansur dalam isu keselamatan.

Kita minta pihak berkuasa ambil tindakan drastik terhadap perkara ini," katanya.

Khalid berkata, aktiviti pelancongan tidak akan terjejas berikutan kejadian itu kerana pasukan keselamatan sentiasa mengetatkan kawalan di sekitar pusat peranginan dan pelancongan di seluruh Sabah termasuk di Semporna, Sandakan dan Tawau.

- Bernama

10 di kudat - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kudat - Google Blog Search


Ocean&#39;s 13: Kapal Terbang MAS Wings Terhempas <b>Di Kudat</b>

Posted: 10 Oct 2013 01:50 AM PDT

Kapal Terbang MAS Wings Terhempas Di Kudat

Sebuah kapalterbang mas wing dari kk ke sandakan telah terhempas pada jam 3 petang tadi.


Seramai 9 orang yang tercedara dan mereka telah pun dimasukan di hospital kudat. 


Khabarnya kapalterbang ini terhempas sebab kena angin kuat dan tersasar di landasan lapangan terbang kudat.


10 di kota belud - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota belud - Google Blog Search


pasca pru 14 : pkr lumpuh <b>di kota belud</b> dan sabah - badar suci

Posted: 14 Nov 2013 04:51 PM PST


KOTA BELUD - Jika hampir dua minggu lalu, Parti Keadilan Rakyat (PKR) Sabah kehilangan dua wakil rakyatnya, kali ini parti itu ditimpa satu lagi masalah apabila 90 peratus Anggota Jawatankuasa (AJK) PKR Cabang Kota Belud keluar beramai-ramai meninggalkan parti itu hari ini.   Tindakan itu yang disertai dengan langkah melepaskan semua jawatan yang disandang dalam cabang itu diketuai Ketua Penerangan cabang tersebut Soloh Yuna.  
 "Keputusan ini kami buat kerana kami telah hilang kepercayaan terhadap kepimpinan PKR yang gagal melaksanakan tanggungjawab membela dan menyatupadukan rakyat.   "Sejak kebelakangan ini, parti PKR khususnya di Sabah semakin teruk," katanya dalam kenyataan hari ini.   Beliau berkata disebabkan pertelagahan sesama pemimpin PKR di Sabah, anggota dan kepimpinan PKR Cabang  Kota Belud kehilangan arah tujuan.
"(PKR Cabang Kota Belud) tiada ketua, tiada pejabat, tiada mesyuarat dan tiada maklumat apa-apa untuk ahli mengenai status PKR Cabang Kota Belud. Kami tidak boleh terus berada dalam parti yang diibaratkan 'hidup segan mati tak mahu," katanya.   Menurut Soloh, mereka perlu membuat keputusan tepat mengenai hala tuju perjuangan politik masa depan mereka memandangkan PKR cabang itu semakin lesu dan tidak bermaya.  
 Dalam kenyataan itu juga bekas AJK PKR berkenaan turut menzahirkan sokongan terhadap tindakan Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Kadamaian Jeremy Malajad yang keluar dari PKR baru-baru ini dan mengisytiharkan menyokong Barisan Nasional.   Jumaat lalu, Adun Matunggong Datuk Jelani Hamdan turut mengisytiharkan peletakan jawatannya sebagai Naib Pengerusi PKR Sabah dan menganggap dirinya bukan lagi anggota PKR kerana tidak berpuas hati dengan barisan kepimpinan PKR negeri Sabah. - 
BK : PKR BUBAR PUN, PKR TETAP DAPAT UNDI JUGA DARI PUAK PAS DAN DAP.

10 di tuaran - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tuaran - Google Blog Search


Merealisaikan Inspirasi Rakyat <b>Tuaran</b> Melalui Pembangunan <b>...</b>

Posted: 16 Nov 2013 07:53 PM PST

[unable to retrieve full-text content]Selaku seorang warga dan aktivis serta di lahirkan di daerah Tuaran disamping berpengalaman selaku Jurutera Kanan di JKR Sabah, yang telah meluang masa meninjau kawasan-kawasan yang tertentu di Tuaran yang ...

10 di nabawan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di nabawan - Google Blog Search


BLOG SABAH: 10 <b>di nabawan</b> - Google Blog Search

Posted: 12 Nov 2013 09:29 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SABAH: 10 <b>di nabawan</b> - Google Blog Search

Posted: 18 Sep 2013 09:30 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SABAH: 10 <b>di nabawan</b> - Google Blog Search

Posted: 29 Aug 2013 09:24 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SABAH: 10 <b>di nabawan</b> - Google Blog Search

Posted: 22 Jul 2013 09:13 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Mohammad Jun dan keluarganya <b>di</b> Pekan <b>Nabawan</b> » KEMBARA <b>...</b>

Posted: 21 Feb 2013 04:22 AM PST

 

July 2011 – Nabawan, Sabah, kira-kira 160km dari Kota Kinabalu. Misi ziarah sahabat-sahabat lama yang banyak membantu usaha dakwah di pedalaman. Banyak perubahan sejak 18 tahun saya tidak ke sini.

nabawan

Bertemu kembali Abang Tommy (Mohammad Jun) dan keluarganya di Pekan Nabawan. Beliau berniaga servis komputer dan jahitan pakaian. Insan ini amat banyak membantu usaha dakwah. Rumahnya menjadi salah satu tempat persinggahan sebelum meneruskan perjalanan dakwah ke Pensiangan, sempadan Sabah-Kalimantan.AbangTommy

'); (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); } }); $.post('http://syahadah.dakwah.org/wp-admin/admin-ajax.php', { action: 'fbc_ping', post_id: '4', nonce: 'c2bf1d1887' }); })(jQuery);

BLOG SABAH: 10 <b>di nabawan</b> - Google Blog Search

Posted: 12 Jul 2013 10:41 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SABAH: 10 <b>di nabawan</b> - Google Blog Search

Posted: 25 May 2013 09:23 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

SIDANG RAKYAT: Muslisah wakil Unduk Ngadau <b>Nabawan</b>

Posted: 23 May 2013 04:47 AM PDT


NABAWAN: Cik Muslisah Pangawai dimahkotakan sebagai Unduk Ngadau Pesta Kaamatan Daerah Nabawan yang berlangsung di Pentas Terbuka Tamu Pekan Nabawan pada Rabu.
Muslisah, 21, berasal dari Kg. Sabinait Baru, Murni C, Nabawan yang bertugas sebagai Kerani di sektor swasta dengan hobinya menari dan bermain badminton pada masa lapang menewaskan enam peserta yang layak ke pusingan akhir.

Tempat kedua disandang oleh Leu Kui Ink, 18, dari Kg. Bahagia A, Nabawan  yang bekerja sebagai juru kecantikan dengan hobi membaca.

Tempat ketiga jatuh kepada Yesomeh Makiong dari Kg. Layon satu-satunya peserta dari kampung yang terpencil di Mukim Pamuntarian.

Yesomeh, 20, yang berhobi menari dan membaca pada masa lapang seorang pelajar Kolej ILHAM bercita-cita menjadi 'assistant manager'.

Serama 14 peserta menyertai pertandingan Unduk Ngadau sempena Pesta Kaamatan Perigkat Daerah Nabawan.


Klinik <b>Nabawan</b> janji 1999,Janji ditepati tak leh pakai UMNO/BN

Posted: 04 Apr 2013 12:21 AM PDT

by Mohd Haizuren Abdullah 
 
Janji ditepati Dato Seri Najib hanyalah gimik yang tak membawa erti kepada penduduk di Nabawan,,sebagai bukti bahawa mereka telah ditipu sepanjang masa oleh UMNO/BN,Admin membawakan bukti jelas dan nyata janji UMNO/BN membina sebuah Klinik pada tahun 1999,dan hingga kini hanya "Projek Ladang Lalang dan Semak" sedang giat berjalan di tapak Projek tersebut

"Jangan salahkan rakyat,kalau belum pernah jejak Nabawan jangan cakap pakai hujah apa yang dipaparkan di Tv3 atau Utusan,semua rakyat terutama macai-macai Umno harus pakai otak bentangkan fakta,suara penduduk sekitar Nabawan sudah lama berkumandang cuma media tekan dan sembunyikan supaya tak menjejaskan reputasi Umno/Bn."

Pada Tahun ini TPM sudah datang melawat Nabawan tapi apabila beliau melihat orang kampung datang membawa sepanduk ketika lawatan beliau ke sana,beliau hanya mampu melihat saja tanpa turun bertemu rakyat dan menjelaskan apa-apa.Tengoklah bagaimana media TV3/Utusan melaporkan lawatan beliau disambut meriah walhal kejadian itu tidak seindah seperti yg dikhabarkan.

Beliau juga berharap agar rakyat jangan menyokong membabi buta,selidik lah dulu,ni belum kes tanah masyarakat salarom taka yg dirampas oleh kerajaan..klinik kesihatan nabawan mmg ada tapi terlalu usang..kamu patut melihat bagaimana klinik di sana msh bergantung dgn generator..tu br nabawan..blm cerita lg d pensiangan..pesakit baring atas bot pegang IV drip..smp bila mau tgk rakyat susah bg2?smp bila?jwb lah org Sabah yg prihatin..x kah kamu kesian melihat bayi kecil di usung atas bot semata2 uk keluar ke pekan kgau..

(Keluhan seorang penduduk Nabawan)

PRU13 Jom tolak UMNO/BN...undilah Pakatan Rakyat melakar perubahan yang lebih baik dari hari ini.

Projek PMR SLDB bawa harapan kepada pekebun kecil <b>di Nabawan</b>

Posted: 01 Sep 2013 04:21 PM PDT

September, 2, 2013 - 7:21 am

Juvarri02KOTA KINABALU: Dua projek Mesra Rakyat (PMR) oleh Lembaga Kemajuan Tanah Sabah (SLDB) di Nabawan, pedalaman Sabah, iaitu Skim Nabawan dan Estet Pandewan, telah memberi harapan baharu kepada semua 578 peserta tempatan yang terlibat, kebanyakannya daripada komuniti Murut.

Bagi Skim Nabawan, SLDB setakat ini telah membangunkan seluas 474.13 hektar (ha) daripada kawasan seluas 2,275.58 ha dengan kelapa sawit semenjak 2011.

Daud Anggau, 42, ketua kampung di Nabawan berkata pelbagai usaha telah dibuat sebelum ini untuk memberikan nilai ekonomi kepada tanah itu, seperti menanam ubi kayu dan buah markisa serta mengusahakan ternakan air payau, tetapi semua ini gagal memberikan impak kepada kehidupan masyarakat setempat.

Beliau berkata mesyuarat antara SLDB dan masyarakat kampung telah melihat 292 peserta dipilih untuk projek PMR keduanya.

"Kami berterimakasih kepada SLDB kerana projek-projek PMR bukan sahaja menjanjikan masa depan yang cerah kepada peserta, tetapi juga membuka peluang pekerjaan kepada masyarakat setempat," katanya kepada Bernama.

Sementara itu, Alfonsos Thomas, salah seorang daripada 289 peserta yang terlibat dalam projek perladangan kelapa sawit di Estet Pandewan berkata projek PMR itu telah menarik perhatian penduduk kampung dari Pensiangan dan Sapulut.

"Mereka benar-benar berminat dengan apa yang mereka lihat di sini, dan mereka berharap SLDB boleh melaksanakan projek yang serupa di kawasan mereka," katanya.

Dalam perkembangan lain, ketua pegawai eksekutif SLDB, Jhuvarri Majid (gambar) berkata agensi itu merekodkan pertumbuhan purata 20 peratus setiap tahun semenjak 2006 sementara nilai bersihnya naik kepada RM536 juta pada 2012 berbanding RM228 juta pada 2006.

Beliau berkata nilai tanah yang diusahakan oleh SLDB bagi tempoh yang sama meningkat kepada RM1.2 bilion daripada RM411 juta enam tahun lepas.

"Setakat ini, terdapat 5,342 peserta dalam projek-projek pembangunan pertanian di seluruh Sabah, kebanyakannya di kawasan pedalaman Sabah, dan jumlah dividen yang dibayar kepada mereka adalah RM120 juta," katanya.

SLDB juga membangunkan tanah di kawasan luar bandar untuk pemilik yang telah diberikan geran tanah komunal, satu cara paling cepat untuk memberikan hak tanah kelompok kepada penduduk tempatan.

14/07/2013: Dua pesara guru terima Anugerah Tokoh Guru <b>...</b>

Posted: 14 Jul 2013 05:00 AM PDT

Dua pesara guru, Paulus Tangkong dan Haji Arshad Ambikin Liang telah menerima Anugerah Tokoh Guru sempena sambutan Hari Guru Peringkat Daerah Nabawan kali ke 42 yang berlangsung di dewan serbaguna di Nabawan.

Sementara itu, Pengetua Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Sepulut, Osman Aganduk turut menerima Anugerah Kepimpinan Pendidikan.

Selain daripada itu, dua guru Oguslina Siambing dan Zulkiflie Mohamad masing-masing turut menerima Anugerah Guru Inovatif kategori Sekolah Rendah dan Sekolah Menengah manakala Anugerah Pusat Sumber Cemerlang disadang Sekolah Kebangsaan Kampung Enam Nabawan.

Sambutan Hari Guru peringkat Daerah itu dirasmikan Pengarah Jabatan Pendidikan Negeri Sabah, Jame Alip.

Berucap merasmikan majlis tersebut, Jame mengesa warga pendidik agar sentiasa memperbahurui sistem pembelajaran dalam dan luar kelas mengikut keadaan semasa agar pelajar dapat menghayati dan memahami apa yang dipelajari.

Jelasnya, ini disebabkan kehendak dalam sistem pembelajaran masa kini jauh berbeza berbanding sistem dahulu.

End/rb/MA/Loy/Cov

~mfja~

10 di kunak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kunak - Google Blog Search


Andi Rosnita Berkata...: Malam Terakhir FunFair <b>Di Kunak</b>

Posted: 07 Nov 2013 12:10 AM PST

Salam Maal Hijrah dan Happy Bday, Zai...!!!~
5hb tu juga merupakan malam terakhir adanya FunFair di Kunak ni...
Seingat aku, inilah FunFair yang paling lama pernah ada...
Ada dalam dua bulan rasanya...
Tempoh nya sentiasa dilanjutkan dek permintaan yang memberangsangkan daripada warga kunak...
So far, aku ke FunFair dengan family sudah tiga kali termasuk yang malam terakhir ni...
Sekali ada mak dan Balqis, dua kali tiada mak dengan Balqis tapi ada TanSri...
Selebihnya mesti ada Uncle, Etta, dan Izan...
Ini antara FunFair yang acceptable sikit lah berbanding yang sebelum ini...
Tahniah pihak pengurusan!
Aku macam biasa, tukang beli token...
Tapi yang habiskan Izan, Uncle, dengan Etta...
Izan suka naik yang Swinging Ship tu dengan main dart belon...
Uncle dengan Etta suka main dart belon dengan lempar tin...
Tapi malam last ni, TanSri pun join the club, dia addict dengan Bingo sebab etta yang mulakan...
Lepas pusing-pusing habiskan duit beli token sampai RM40...
Untuk malam pertama dengan kedua, Etta yang spend makan...
Tapi untuk malam terakhir ni, TanSri pula yang belanja...
In short, menunggu untuk FunFair yang akan datang!
Ready to go...Uncle driver setia...

Etta yang ter'miss target...

Usha game mana lagi nak main...

The gentlemen and gentlekid...Hahaha...

Uncle dan Izan bersama hasil buruan pertama...

Hasil buruan pertama TanSri main Bingo...


We are family! (mak tinggal, ngantuk katanya)
Muka TanSri bila lapar...Hahaha...

di negeri sabah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri sabah - Google Blog Search


Moments Of Endearment: Day 1 - <b>Sabah</b>, <b>negeri di</b> bawah bayu

Posted: 30 Oct 2013 08:30 PM PDT

Super back-dated post. Sorry!

Beginning of July, my friends and I took a trip to East Malaysia - Sabah! We actually bought the flight tickets almost 9 months back during the Air Asia sales. It only costs us RM109 for return tickets!


Shing, Lean and me met up in Penang International Airport and off we go.
The flight took us about 3 hours. Then we had a looooooooong queue in the immigration before we managed to meet up with our driver for the next two days. Thanks to Lean, we managed to get a taxi driver named Wasli, who would drive us around for two days for RM400.

We told Wasli the places that we would like to go for this two days and he helped us to decide the plan as we were unfamiliar on the roads.

Our first stop was for some snacks. We received advice from friends to try out the coconut jellies as they are delicious. We reached a road with a few wooden stalls/shops selling food. Many were selling jellies. There were many flavours like kiwi, strawberry, mango, etc. We shared one coconut and one mango jellies.

And true enough, they are delicious!
Then we headed off to first official tourist spot - Rumah Terbalik (Upside-down House) located in Tamparuli.

Trivia : Did you know that this is the only Upside-down House located in South East Asia? And there are only five Upside Down Houses in the world?

We paid RM10 each for the Entrance Fees (RM18 for non-MyKad holders) but because we have students cards, we are entitled for a free drink each at the cafeteria! Student cards FTW! =)
Absolutely beautiful house! Too bad it was drizzling at that time so we kept on finding a roof to cover ourselves as we do not want to get sick on our first day in Sabah!

We went inside the house, but sorry, no pictures of the interior because we could not take any photos inside. Basically everything inside the house is upside down - the bed, the sofas, table, antique sewing machine, etc..... Quite special!  
There was also an outdoor garden and toilet which we can take photos of.
Last picture of the beautiful house before we leave the place.
After this, we continue our journey to Ranau, which is located 2 hours away from Kota Kinabalu town.

Halfway towards the journey in the winding mountain roads, we were glad we actually hired a driver, because LOOK AT THE ROAD! It was so misty!! And it was only 4pm in the afternoon! 


According to Wasli, usually this area will rain at roughly this hour everyday. And yes, mist is just very normal! The air was really cooling too. Feels like Cameron Highlands weather!

At certain point of the journey, the mist was so thick that we can barely 10 feet in front of us! Instantly felt relieved again because we made the right decision! 

After two hours of drive (and super modern song from Wasli's sound system in his taxi), we managed to reach our budget hotel - The Cottage Hotel.


Oh, I forgot to mention that Wasli said our hotel is 'baik juga.. di tengah-tengah pekan' (not bad, it's located in the middle of town), and we were so relieved. When we arrived, we found out that our hotel does not really located in a town. Yes, there's civilisation, but really really small town. Guess Wasli forgot to mention the word 'small'. =S

Luckily the room wasnt really a disappointment. We had a double bed and a single bed for the three of us! And then it struck me, if the weather is cool in the afternoon, what about early morning? I did not bring any jacket. *smack forehead*  


It was roughly 6pm and we decided to go grab our dinner at the Night Market at the junction of the road. We also heard rumours that it gets dark early in Ranau. 

And to our horror, it started to rain heavily when we were walking! And non of us took umbrella out, in fact, we didnt bring umbrella to this trip. *double smack on forehead* No choice, but to brave through the rain!

 Not much food was for sale at that Night Market. Some raw/unprocessed food such as fresh vegetables & fruits, burgers, satays, noodles and crackers. We decided to try the local food and share a bowl of noodles (is it called Bakso Mee? Forgot already, sorry!).
The noodles came in a bowl, lined with plastic. *disappointment*  

Halfway through our noodles, it began to rain cats and dogs and dinosaurs! We tried to wait it out but it was getting dark (only 7pm at that time!) so we decided to tapau burgers and eat some instant noodles that we bought along to this trip.

This is us, superly wet just to get our dinner! 


And this was our dinner for the day!
 
 Well, the burger wasnt great, chicken wings are so-so...but we did have an adventure!

Stay tuned for Day 2! =)


 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved