ads

Rabu, 14 Mac 2012

10 di semporna - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di semporna - Google Blog Search


Gambar Percutian Diana Danielle <b>di Semporna</b> Sabah. | ct N honey

Posted: 05 Feb 2012 08:53 PM PST

Diana Danielle, aktres jelita berusia 20 tahun itu saling tak tumpah seperti aktivis kemanusiaan dan kemasyarakatan yang sering dilakukan personaliti terkenal dunia seperti Angelina Jolie dan mendiang Puteri Diana. Semua aksi dalam foto berkenaan dirakamkan di Semporna, Sabah termasuk di Gusungan, Mabul, Omadal, Kapalai, Bohey Dulang, Tatagan, Maiga dan Sibuan islands pada percutiannya bertarikh 26-29 Januari 2012 yang lalu.


"Usaha saya ke sana tidak membawa motif tertentu. Nak bantu daripada segi kewangan tak mampu. Jadi saya sekadar mahu berkongsi perasaan dengan mereka dan jauh di sudut hati terdetik juga akan ada pihak yang sudi membantu mereka apa yang patut",kata Hos program MyEG Extra Time menerusi saluran ESPN ini.

10 di tuaran - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tuaran - Google Blog Search


GAMBAR BERITA KEMALANGAN MAUT BAS PELANCONG <b>DI</b> <b>...</b>

Posted: 20 Dec 2011 04:52 PM PST

6 WARGA BRUNEI MAUT BAS REMPUH POKOK DI TAMPARULI-RANAU SABAH 20 DISEMBER 2011

Takziah diucapkan kepada keluarga mangsa kemalangan maut sebuah bas yang membawa 33 penumpang dilaporkan telah hilang kawalan dan merempuh sebatang pokok di tuaran sabah semalam.

Menurut laporan bernama,kemalangan tersebut telah berlaku di jalan Tamparuli-Ranau di daerah Tuaran dan dilaporkan dua mangsa maut ditempat kejadian.

Mangsa yang maut ialah Abdul Manan Ishak, 50-an; Pengiran Zahama Zainal, 61; Dayang Norhayati Abdul Hadi, 61; Faridah, 60-an; Sapawi, 60-an dan seorang lagi mangsa wanita belum dikenal pasti.

kemalangan maut bas di tuaran

Timbalan Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Tan Kok Liang berkata, kemalangan berlaku pukul 3.05 petang itu menyebabkan dua mangsa maut di tempat kejadian, manakala seorang dalam perjalanan ke Hospital Tuaran dan tiga lagi ketika menerima rawatan.

Katanya, bas itu dalam perjalanan pulang dari Tamparuli ke Ranau dipercayai hilang kawalan setibanya di lokasi kejadian menyebabkan ia terbalik sebelum melanggar sebatang pokok besar di tepi jalan tersebut.

Menurutnya, polis sedang menyiasat kemungkinan bas berkenaan mengelak atau bergesel dengan sebuah van setiba di tempat kejadian.

gambar kemalangan bas di sabah

"Selain enam maut, enam lagi cedera parah, 12 orang separuh kritikal manakala sembilan lagi cedera ringan dan dalam pemerhatian pihak hospital. Pemandu bas dan kelindan bas terselamat," katanya pada sidang akhbar di sini malam ini.

Katanya, sebanyak lima ambulans dikejarkan untuk membawa mangsa yang cedera ke Hospital Tuaran dan Hospital Queen Elizabeth II untuk mendapatkan rawatan lanjut.

"Bas yang membawa semua pelancong dari Brunei itu dilaporkan dalam perjalanan pulang ke Kota Kinabalu, sebelum pulang ke negara mereka Jumaat ini," katanya.

Beliau berkata, polis akan bekerjasama dengan Konsulat Besar Brunei di Sabah bagi mendapatkan dokumentasi mangsa-mangsa terlibat dalam kemalangan tersebut, selain maklumat penuh daripada Jabatan Imigresen.

10 di sipitang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di sipitang - Google Blog Search


Najib bakal rasmikan acara pecah tanah <b>di Sipitang</b> | Berita Harian

Posted: 13 Feb 2012 07:24 AM PST

Najib bakal rasmikan acara pecah tanah di Sipitang

13/02/2012 6:16pm

KOTA KINABALU 13 Feb. — Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak akan merasmikan acara pecah tanah bagi projek kilang baja urea ammonia Sabah (SAMUR) yang bernilai US$1.5 bilion (RM4.6 bilion) di Sipitang Khamis ini.

Projek besar itu dimiliki oleh Petronas Chemicals Group Bhd. Pengurus besar pejabat Petronas Wilayah Sabah dan Labuan, Joseph Podtung berkata kehadiran SAMUR bertaraf dunia di Sipitang akan mewujudkan kesan positif ke atas industri kimia dan berkaitannya, termasuk pertanian, hotel dan katering, penyenggaraan kilang dan pengangkutan.

"Ia juga akan menyediakan syarikat dan para usahawan prospek perniagaan yang meluas dan menjana pekerjaan untuk tempatan, sekali gus menyemarakkan pertumbuhan ekonomi, terutamanya untuk komuniti tempatan di Sipitang," kata beliau pada satu majlis makan tengah hari yang dianjurkan oleh Petronas Chemicals Group. — BERNAMA

See original here:

Najib bakal rasmikan acara pecah tanah di Sipitang

Artikel Berkaitan:

  1. Najib bakal rasmikan acara pecah tanah di Sipitang
  2. Najib bakal rasmikan acara pecah tanah di Sipitang
  3. Pertandingan fotografi PKNS acara tahunan
  4. Tanjung Pagar tapak venue acara?
  5. Najib saksi MoU projek AS$12 bilion
  6. Najib saksi MoU projek AS$12 bilion
  7. Najib saksi MoU projek AS$12 bilion
  8. Najib saksi MoU projek AS$12 bilion
  9. Acara jalan kaki 20km sumbang emas ke-3 negara
  10. Johor Premium Outlet bakal tarik pelabur asing – Najib
Posted by on Feb 13th, 2012 and filed under Utusan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response by filling following comment form or trackback to this entry from your site

fabulous mom: Sepetang <b>di Sipitang</b>

Posted: 24 Jan 2012 07:27 AM PST

Dan seharian di perjalanan. Because we made stops to eat and this and that, plus heavy rain.

My brother in law has to visit his family's kebun buah today in Sipitang so we tagged along, all 5 families, to see and 'help'. We got our city kids make themselves useful in the kebun and experience first hand a bit of the hardship of kampung life. Bitten by mosquitos, filling up the 'tekiding' with durians and heaved the heavy load to the car. Our salute to inlaw's mom for managing this all by herself all this time, in addition to living alone in a house remote from neighbours. The area is so empty and quiet. I feel a kind of sadness whenever I visit her. And how she manages it without transport is another mindblowing thing. She actually walk home with the load of durians on her back (and its not a short walk, oh my god). Durians are heavy ok. Have you tried carrying a sack of it? There's got to be at least 20kg in there.

The reward is ofcourse sampling the harvest. Durian putih, durian kuning, other fruits- mangosteen, langsat. No need to tell you they are all juicy and sweet.

We made our way back late afternoon and stopped by the esplanade for satay. I know that's not the wisest thing after durian but.. well..whatever..too late. I dont know why we were so hungry, did we work too hard in the kebun? Hardly. We were just posing and taking pictures but we finished about ..probably 200 cucuk satay and some 30 pc bbq chk wings between 20 of us. I guess that's not so bad.


Looks like pesta durian la sepanjang minggu ni.

di negeri sabah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri sabah - Google Blog Search


KONVENSYEN PENDIDIKAN ISLAM RENDAH PERINGKAT <b>...</b>

Posted: 01 Mar 2012 05:15 AM PST

 

Sumber : http://www.islam.gov.my/konvensyen-pendidikan-islam-peringkat-pengajian-rendah-negeri-sabah-2012

Sukacita dimaklumkan bahawa Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) Cawangan Sabah bersama dengan Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sabah (JHEAINS) telah menganjurkan Konvensyen Pendidikan Islam Peringkat Pengajian Rendah Negeri Sabah Tahun 2012 pada 26 hingga 27 Februari 2012 bertempat di Dewan Saadah, Wisma MUIS, Kota Kinabalu, Sabah. Majlis tersebut telah dirasmikan olehYB. Dato Sri Haji Nasir bin Tun Haji Sakaran, Menteri di Jabatan Ketua Menteri Sabah. Turut hadir Y.Bhg. Dato' Haji Othman bin Mustapha, Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) dan Y.Bhg. Dato Haji Amri A. Suratman, Pengarah JHEAINS.

Objektif penganjuran Konvensyen Pendidikan Islam 2012 ini ialah untuk memperkasa pelaksanaan pendidikan Islam di peringkat pengajian rendah secara kolektif serta mengenal pasti cabaran dan realiti sistem pendidikan Islam di peringkat pengajian rendah. Selain itu, ia mampu meransang perkongsian maklumat dan pengalaman dalam pelaksanaan sistem pendidikan Islam yang berkesan kepada pelajar-pelajar di peringkat pengajian rendah. Konvensyen ini juga akan mengeratkan silaturrahim di kalangan warga pendidik SAN, KAFA dan SAR di negeri Sabah.

Konvensyen yang julung kali diadakan itu telah menampilkan para pembentang kertas kerja yang berwibawa. Antaranya ialah Y.Bhg. Prof. Dato' Dr. Sidek bin Baba, Pensyarah Pendidikan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM). Selain itu, ahli panel yang lain yang terlibat ialah Ustaz Ansarullah bin Mohd Hasyim, Ketua Penolong Pengarah KAFA Bahagian Kemajuan Islam JAKIM Putrajaya, Ustaz Mohd Taif bin Kassim, Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sabah, Ustaz Rapihi bin Derim @ Wasihim, Institut Perguruan Gaya dan Ustaz Sulaiman bin Musinin, Jabatan Pelajaran Negeri Sabah. Kehadiran peserta yang memberansangkan iaitu hampir 700 orang pada konvensyen kali ini juga membuktikan penganjurannya adalah berjaya dan bermanfaat.

Dato' Ketua Pengarah JAKIM mengucapkan jutaan tahniah kepada kerajaan Negeri Sabah kerana menyambut baik resolusi Kongres Majlis Agama Islam Negeri Seluruh Malaysia 2011 yang lepas yang mencadangkan Konvensyen Pendidikan Islam ini diadakan. Negeri Sabah adalah negeri kedua di Malaysia yang menganjurkan konvensyen ini selepas Perlis.

Dalam ucapan perasmiannya, YB. Dato Sri Haji Nasir bin Tun Haji Sakaran, Menteri di Jabatan Ketua Menteri menyifatkan penganjuran konvensyen seumpama ini akan menyemarakkan lagi aktiviti pendidikan Islam di negeri Sabah khususnya dan di Malaysia amnya. Beliau juga mengharapkan konvensyen kali ini akan menjadi wadah pencetus idea, memperkasa sistem pendidikan Islam sedia ada dan menghasilkan strategi kerjasama pintar diantara semua agensi terutamanya JAKIM, JHEAINS dan Jabatan Pelajaran Negeri Sabah dalam usaha penambahbaikan yang berterusan.

Konvensyen selama 2 hari tersebut telah ditangguhkan oleh YB. Dato' Haji Ustaz Mohd Suhaili Haji Said, ADUN kawasan N49 Tungku, merangkap Pengerusi Majlis Ugama Islam Sabah (MUIS). Turut hadir ialah Y.Bhg. Tuan Haji Mohd Nordin bin Ibrahim, Timbalan Ketua Pengarah Dasar, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia dan Tuan Haji Rumaling Epit, Timbalan Pengarah, Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sabah.

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved