Saya bersama rakan-rakan turun ke Kota Belud pada isnin 4 Julai 2011 untuk melihat suasana ceramah Tuan Guru Haji Hadi Presiden PAS di Dewan Restoran Rasa Sayang, Kota Belud. Kami sebuah kereta datang lambat dari Kota Kinabalu kerana menanti rakan-rakan lain. Kami terkejut sambutan hebat rakyat di Kota Belud yang penuh sesak di dewan berkenaan sehingga melimpah keluar.

Sambutan dengan paluan kompang memeriahkan suasana, kami dikhabarkan terdapat beberapa sabotaj dilakukan  apabila ada sepanduk-sepanduk yang dirosakkan oleh pihak-pihak tidak bertanggungjawab bagi menggagalkan kehadiran masyarakat Kota Belud. Yang hadir menurut maklumat bukan sahaja masyarakat sekitar Kota Belud tetapi juga dari Kudat, Kota Marudu, Pitas dan kawasan berdekatan. Bahkan ada juga dari Kota Kinabalu datang ke sini.

Kami juga melihat kehadiran ramai audien bukan Islam, mendengar ceramah dan penjelasan isu-isu semasa oleh YB Tuan Guru Presiden dan pimpinan Pakatan Rakyat yang lain. Turut berucap ialah Sdr Mazlan Aliman, YB Dr Hiew (Ahli Parlimen Kota Kinabalu -wakil DAP), Aminuddin Aling (Pesuruh Sabah), Setiausaha PKR Sabah, dan Ustaz Mustakim Aling (YDP PAS Kota Belud). Kami difahamkan banyak isu-isu tempatan melanda masyarakat Kota Belud terutama yang berkait dengan hak rakyat di sana. Saya bersependapat dengan ramai kawan-kawan yang hadir, silap-silap 'kawan' tu boleh tumbang di Kota Belud lepas ni.

Program berakhir pada jam 11 malam.