ads

Isnin, 25 Februari 2013

10 di sandakan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di sandakan - Google Blog Search


balimbang.com: Jalan-Jalan <b>Di Sandakan</b>

Posted: 16 Jan 2013 04:51 AM PST

Assalamualaikum...

Mengambil peluang untuk jalan-jalan cuci mata di bandar Sandakan...heehee

Salah satu keistimewaan yang ada ialah Pasar Umum Sandakan dengan kebersihannya yang sangat memuaskan...

kita tabik spring...!

Majlis Perbandaran Sandakan (MPS ).

10 di kota marudu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota marudu - Google Blog Search


BANJIR KILAT <b>DI KOTA MARUDU</b> SEMAKIN PULIH - ONGKILI

Posted: 23 Feb 2013 09:44 AM PST

KOTA MARUDU, 23 Feb (Bernama) -- Banjir kilat yang berlaku semalammenjejaskan 14 kampung di Kota Marudu tetapi keadaan kembali pulih sekitar 6petang tadi.Banjir yang berlaku itu mengejutkan penduduk memandangkan hujan yang turunsekitar 7 petang tidak lebat. Bagaimanapun air melimpah keluar daripada SungaiBandau dan Sungai Tuaran menyebabkan banjir terutama di pusat komersil Goshen.Anggota ...

Suapan Am Kota Marudu Online

10 di kota belud - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota belud - Google Blog Search


10 <b>di kota belud</b> - Google Blog Search - Kota Marudu Online

Posted: 09 Feb 2013 12:00 AM PSTUMNO Online - 160 Pemilik Sawah Di Kota Belud Terima Insentif ...

Posted: 24 Dec 2012 03:58 AM PSTKategori Pembela Rakyat, Kata Di Kota


160 Pemilik Sawah Di Kota Belud Terima Insentif Pengurusan Berpusat NKEA

KOTA BELUD, 24 Dis – Seramai 160 pemilik sawah di sini hari ini menerima insentif pengurusan berpusat Bidang Ekonomi Utama Negara (Pertanian) EPP 11 sebanyak RM809 seekar atau RM2,000 sehektar.

Timbalan Ketua Menteri Sabah Datuk Yahya Hussin, yang juga Menteri Pertanian dan Industri Makanan Negeri, berkata matlamat EPP 11 Kota Belud, yang dikendalikan oleh Pertubuhan Peladang Kawasan Kota Belud, adalah untuk meningkatkan produktiviti penanaman padi dan dilaksanakan secara berperingkat.

"Peringkat pertama disasarkan bermula pada minggu ketiga bulan depan dengan keluasan 800 hektar melibatkan seramai 762 pemilik sawah di Kampung Taun Gusi Kerajangan, Taun Gusi Padang dan Jawi-Jawi (di Kota Belud).

"Pelaksanaannya sehingga 2020 yang menyasarkan keluasan sebanyak 5,000 hektar," katanya.

Yahya berkata kerajaan akan terus mencari kaedah dan pendekatan terbaik dan sesuai untuk membela nasib rakyat khususnya dalam meningkatkan taraf hidup dan sosio-ekonomi mereka.

Berita Bertarikh Pada 24 December 2012 7:58 PM

Kota Marudu Blogosphere

10 di lahad datu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di lahad datu - Google Blog Search


Situasi <b>di Lahad Datu</b> dengan 150 orang penceroboh Sulu <b>...</b>

Posted: 24 Feb 2013 07:06 PM PST

Situasi buntu di Lahad Datu dengan 150 orang penceroboh Sulu menimbulkan banyak tanda tanya.

Hari ini, Menteri Dalam Negeri Datuk Hishammuddin Hussein berkata bahawa Kementerian Dalam Negeri menyerahkan kepada Wisma Putra untuk membuat keputusan berhubung permohonan kerajaan Filipina meminta lanjutan masa bagi pengusiran kumpulan penceroboh di Lahad Datu akan tetapi lanjutan sedemikian "tidak boleh terlalu panjang, memandangkan kementerian tidak akan berkompromi dengan perkara yang mampu mengancam kedaulatan negara".

Jelas, Menteri Dalam Negeri tidak senada dengan majoriti rakyat Sabah dan Malaysia yang sama-sama merasakan bahawa kedaulatan dan keselamatan negara telah dikompromi pada permulaan pencerobohan itu lagi dan situasi buntu dengan 150 militia Sulu dalam kawasan Sabah di Kampong Tanduo dalam Felda Sahabat, Lahad Datu sejak 9 Febuari.

Berkenaan isu sama ada kedaulatan dan keselamatan negara telah diancam oleh pencerobohan yang kononnya tentera Kesulatanan Sulu, kebanyakkan rakyat Malaysia terbukti lebih patriotik berbanding Menteri Dalam Negeri sendiri dalam hal ini.

Sebenarnya, soalan yang semakin ditanya-tanya rakyat Malaysia adalah mengapa Hishammuddin menyerahkan kepada Wisma Putra bukannya kepada Kementerian Pertahanan?

Bolehkah Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak menjelaskan mengapa beliau bertegas bahawa Hishammuddin dan pihak polis yang sepatutnya menguruskan situasi penceroboh Sulu apabila sepatutnya Menteri Perhanan, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan pasukan tentera?

Sehingga kini rakyat Sabah dan Malaysia masih tergapai-gapai tentang bagaimana terdapat kelompongan pada kawalan keselamatan sejak awal lagi melibatkan tentera laut, pasukan tentera, pasukan maritime dan polis sehingga mengakibatkan pencerobohan militia Sulu.

Siapa yang bersedia kedepan dan bertanggungjawab terhadap kelompongan dalam kawalan keselamatan dan situasi buntu yang sudah masuk minggu ketiga, mengancam bukan saja kedaulatan dan keselamatan negara tetapi memberikan imej buruk kepada Malaysia apabila pemimpin kerajaan berulang kali berbangga bahawa Malaysia merupakan negara paling selamat di Asia Tenggara – Menteri Pertahanan, Menteri Dalam Negeri, Perdana Menteri atau pegawai-pegawai di dalam pasukan tentera atau polis, siapakah yang akan dipersalahkan?

Apa yang rakyat Sabah dan Malaysia tahu ialah kegagalan beberapa tarikh akhir yang kabur untuk militia Sulu itu kembali ke Filipina sejak dua minggu lalu.

Sedih dan memalukan apabila sepanjang dua minggu, rakyat Sabah dan Malaysia terpaksa mencari di internet untuk membaca tentang apa yang sedang berlaku berkenaan situasi Lahad Datu daripada media Filipina kerana terdapat sekatan maklumat yang serius terhadap isu itu di dalam media Malaysia – satu lagi reputasi buruk antarabangsa buat nama Malaysia!

Saya menyeru Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak untuk menghentikan sekatan maklumat terhadap situasi Kampung Tanduo daripa media Malaysia dan kerajaan Malaysia sepatutnya mula memberitahu rakyat Sabah dan Malaysia apa sebenarnya terjadi di Kampung Tanduo, bermula dengan lawatan Perdana Menteri sendiri untuk "Listen, Listen, Listen" kepada rakyat di Lahad Datu.

This entry was posted on Monday, 25 February 2013, 11:06 am and is filed under Hussein Hamid, Najib Razak, Police, Sabah. You can follow any responses to this entry through RSS 2.0.  

tentera sultan sulu <b>di lahad datu</b>: antara <b>...</b> - Kelapa Mawar

Posted: 16 Feb 2013 12:00 AM PST

LAPORAN DARI MANILA: Menurut AFP Pengikut Sultan Sulu yang menceroboh masuk ke Sabah minggu lalu tidak akan meninggalkan negeri itu kerana mendakwa kawasan tersebut merupakan wilayah nenek moyang mereka, kata Sultan berkenaan pada Ahad berhubung insiden yang berlaku.

Sultan Jamalul Kiram berkata kira-kira 400 pengikutnya termasuk 20 penembak – tetap bertegas untuk tinggal di tempat berkenaan walaupun mereka dikepung oleh pasukan keselamatan, serta desakan kerajaan Malaysia yang mahu kumpulan itu pulang ke Filipina.

"Mengapa kami harus meninggalkan rumah kami sendiri? Hakikatnya mereka (rakyat Malaysia) membayar sewa (kepada kami)

"Pengikut kami akan tinggal di Lahad Datu, Sabah. Tiada siapa akan dihantar pulang ke Filipina. Sabah ialah rumah kami," katanya kepada pemberita di Manila.

Kesultanan Islam yang berpangkalan di Selatan Filipina pernah mentakluki Borneo dan menerima pampasan nominal tahunan dari Malaysia di bawah satu perjanjian lama kerana memiliki Sabah.

Kiram berkata beliau memutuskan untuk menghantar kumpulan pengikutnya ke Sabah selepas kesultanan itu dipinggirkan dalam satu rangka kerja perjanjian yang ditamatkan pada Oktober antara Manila dan kumpulan pemberontak Islam di selatan Filipina.

Perjanjian itu membuka jalan perdamaian di selatan Filipina yang merupakan rumah kepada kumpulan minoriti masyarakat Islam dan sebahagian besar orang Kristian.

Jurucakap Kesultanan Sulu, Abraham Idjirani kemudian berkata adik kepada sultan, Raja Muda Abimuddin Kiram, yang mengetuai kumpulan ke Sabah telah menyatakan kepada beliau melalui telefon bahawa mereka akan tinggal di sana.

"Objektif untuk tinggal di Sabah adalah untuk selama-lamanya, dengan mengambilkira hak kedaulatan kami ke atas Sabah," katanya kepada AFP.

Idjirani berkata terdapat kira-kira 400 pengikut Kesultanan Sulu, termasuk 20 orang yang membawa senjata.

Pada Khamis, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata jumlah mereka yang bersenjata adalah 80 hingga 100 orang.

Idjirani berkata kumpulan berkenaan tidak akan bertindak ganas namun mereka akan menentang jika ada provokasi.

"Kami mengiktiraf keupayaan Malaysia. Kami tidak mempunyai senjata dan keupayaan namun kami mempunyai kebenaran sejarah," katanya sambil menambah bahawa kumpulan itu 'sanggup mati demi mempertahankan hak nenek moyang mereka'.

Idjirani berkata pembantu kanan Presiden Benigno Aquino telah menghubungi sultan dan mereka sedia menghantar surat kepada kerajaan Malaysia bagi pihaknya dalam urusan perundingan.

10 di sipitang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di sipitang - Google Blog Search


Wanita Umno <b>Sipitang</b> &#39;Salam Sayang&#39; <b>di</b> KDM Lumadan, Beaufort <b>...</b>

Posted: 18 Nov 2012 07:14 PM PST

 SERAH…Sapawi diperhatikan oleh Muanam dan Surinah (kanan) menyampaikan beg dan bendera tanda semboli sempena program 'Salam Sayang' Wanita Umno Sipitang.

LUMADAN: `Usah termakan dengan segala janji yang ditabur oleh pembangkang.'

                Nasihat itu diluahkan oleh Ketua Penerangan Umno Sabah Datuk Haji Sapawi Haji Ahmad kepada penduduk yang hadir pada program Salam Sayang di kediaman Ketua Daerah Mengundi Lumadan, Muanan Mujiaryo di sini kelmarin.

                Program anjuran Wanita Umno Sipitang itu turut dihadiri oleh Ketua Daerah Mengundi Lumadan Muanam Mujiarto, Naib Ketua Pemuda Umno Sipitang Matbali Musah, Penolong Setiausaha Wanita Umno Sipitang Dayang Surinah Mohd Karim, Ketua-Ketua Cawangan Umno Lumadan serta AJK Wanita Umno Sipitang.

                Sapawi berkata apa yang dijanjikan oleh pembangkang adalah janji kosong dan ianya boleh dilihat dengan jelas di beberapa negeri yang dikuasai oleh mereka.

                "Rakyat di negeri yang dikuasai oleh pembangkang ketika ini tampil menuntut segala janji yang ditabur oleh pembangkang pada pilihan raya lepas dan janji seumpama inilah juga yang ditabur oleh mereka kepada rakyat negeri ini," katanya.

                Beliau memberitahu pemimpin pembangkang yang datang berceramah ke negeri ini adalah mereka yang pernah memegang jawatan penting dalam Kerajaan Barisan Nasional dan Umno.

                Katanya sewaktu memegang jawatan itu, mereka tidak pun pernah teringin untuk masuk kampung di negeri ini.

                "Jangankan dijemput secara formal, untuk datang sendiri pun tidak teringin...mereka ini bukannya berkeinginan untuk menemui rakyat khususnya di luar bandar dan mereka datang ketika ini cumalah untuk membohongi rakyat.

                "Perjuangan mereka bukanlah untuk rakyat tetapi untuk kepentingan mereka sendiri," katanya dan menambah rakyat negeri ini harus tidak mencontohi rakyat di beberapa negeri yang dikuasai oleh pembangkang.

                Katanya rakyat di negeri berkenaan telah merasa bahang pembohongan tersebut dan telah sedar bahawa keputusan yang mereka buat adalah silap.

                Menurutnya apa yang berlaku kepada rakyat berkenaan dalah contoh terbaik kepada rakyat negeri ini.

                Beliau berkata pelbagai cerita mengenai rakyat di negeri tersebut boleh dilihat menerusi media-media massa dan elektronik yang disiarkan.

                Katanya macam-macam perkara yang ditimbulkan oleh rakyat dan semuanya berkaitan dengan janji pembangkang kepada mereka dan janji itu tidak satupun yang ditunaikan.

                "Jangan terpengaruh dengan pembangkang dan jangan menjadi seperti rakyat di negeri yang dikuasai oleh pembangkang...saya yakin rakyat negeri ini adalah bijak dan tahu membuat penilaian terbaik dan akan membuat keputusan tepat dengan mengekalkan BN sebagai peneraju kerajaan," katanya lagi.

  

Tinta Mayaku : rumah sewa <b>di Sipitang</b>

Posted: 19 Jan 2013 07:10 PM PST

aku mau kuar dari asrama ni..
aku mau cari rumah sewa di luar..
bukan apa,sayang tu EPW 600++ ilang sebab tinggal hostel..hehe
ada jua terlintas di ati mau rsa tggal sorg2 d luar..
tp mama babah ku nda bagi aku tinggal sorg2..
mesti ada kawan jua wpun sorg..huhu..
byk la mau dipikir msa cari rumah sewa ni:
1~kadar sewa : klu murah lgi bagus.bleh jua saving ujung bulan
2~masa mau mencari : kena luangkn masa mau mencari tau
3~transport lg : ssh kalu xda trasnport sendiri ni
4~persetujuan member lain : klu xstuju,kena cari lg
5~fasiliti rumah tu : penting tau.kita pun snng
6~jarak ngan tempat keja + pekan : jauh2 nnti susah.apa lg klu bukan org sini
7~macam2 la
::::cerewet jua..hehe::::
kemarin ceritanya ada jua kuar mencari rumah sewa ngan member sorg ni..
mmg banyak la rumah sewa d sini..
tp belum ada rezeki nampaknya..
ada yg kosong pun semua udah di booking..huhu..
hari tu ada jua staff sini bgtau ada rmh ksong hmpir rmhnya tu..
hjung bulan ni org tu kuar udah..
aku siap book lg k..
jdi awl bulan 2 ni bleh la kami masuk rumah tu..
tnya punya tnya rumah tu rupanya:
~kosong..mksudnya hanya rumah saja tanpa barang2 d dalam
pkir punya pkir + pendapat member:
~rasa nda berbaloi mau bayar sewa tapi rumah xda apa2
adehhh...susahnya mau cari rumah sewa d sini ni..
kalau la aku ada trasnport sendiri, kompom aku cari sendri rumah sewa tu (mcm berani) :P
xpa..bleh cari lagi ba..klu ada peluang,x ke mna..yg penting rajin2 ja mencari..kn?
harap2 la cepat kami dapat rumah sewa..
tambahan:::harap2 la ada kekosongan + org labuan mau pindah di Sipitang..aku mau pindah di Labuan..huhuhu

10 di ranau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di ranau - Google Blog Search


LAYAKKAH ANWAR <b>DI</b> GELAR HUGUON SIOU?? | MummyNemo

Posted: 23 Feb 2013 07:44 AM PST

Mencari Kerja Sambilan (Part Time) Di Rumah? Klik Sini!
Sebagai Rakyat 1 Malaysia, Jum Bersatu Hati..Tak Yah Gaduh2

ANWARTindakan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Cabang Ranau memberikan gelaran Huguan Siou kepada Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim, disifatkan sebagai penghinaan kepada masyarakat Kadazandusun Murut (KDM) di negeri ini.

Ahli seumur hidup Persatuan Kebudayaan Kadazandusun Sabah (KDCA), Datuk Eric Majimbun, berkata gelaran Huguon Siou yang diberi kepada Anwar jelas tidak menghormati budaya dan adat resam masyarakat KDM.

"Anwar sebagai pemimpin yang diagungkan pengikutnya, konon bakal menjadi Perdana Menteri sepatutnya tidak menerima anugerah itu.

"Bagi masyarakat KDM, penerimaan Anwar itu adalah penghinaan besar kerana ia hanya khusus untuk masyarakat KDM dan bukan diberi sewenang-wenangnya," katanya kepada BH di sini, semalam.

Eric berkata, tindakan itu mencerminkan seolah-oleh PKR terdesak meraih undi.

Di sini Di Himpunkan Kisah Pelik dan Lucu, Anda Pasti terhibur...

Sebagai contoh, katanya, masyarakat Bisaya juga pasti marah jika gelaran Janang Gayuh yang dianugerah kepada pemimpinnya, Datuk Lajim Ukin, turut diberi kepada orang luar.

Eric mengulas laporan portal berita tempatan yang mendakwa PKR Ranau memberi Huguan Siou iaitu gelaran tertinggi dalam masyarakat KDM kepada Anwar ketika lawatannya ke Kampung Paginatan, di Ranau, Ahad lalu.
Presiden Pertubuhan Pasokmomogun Kadazandusun Murut Bersatu (UPKO), Tan Sri Bernard Dompok menyifatkan tindakan PKR Cabang Ranau itu sebagai satu jenaka.

"Ini (anugerah Huguon Siou kepada Anwar) adalah satu jenaka," katanya pada majlis pelancaran Menggalakkan Menggunakan Bahasa Kadazan dalam Keluarga dan Ramah Mesra Keturunan Keluarga Madani Balanting di Nabalu Puru Lodge di Kampung Putaton, Penampang, semalam.

Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal, menyifatkan tindakan mengangkat Anwar sebagai Huguan Siou disifatkan sebagai polemik politik parti berkenaan.

Beliau turut mempersoalkan bagaimana seorang yang bukan berbangsa KDM boleh menerima gelaran yang hanya dikhususkan untuk pemimpin etnik berkenaan.
"Saya tidak tahu bila Anwar jadi KDM. Apa perjuangan dia untuk mendaulatkan masyarakat KDM di Sabah," katanya.

Incoming search terms:

10 di nabawan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di nabawan - Google Blog Search


TPM <b>Di</b> Sabah Bukti Keprihatinan Kerajaan - Pemuda UMNO

Posted: 22 Feb 2013 03:26 AM PST

Kategori Berita Pemuda

TPM Di Sabah Bukti Keprihatinan Kerajaan

Oleh : Mohd Nasri Zakariah

KOTA KINABALU 21 Feb – Lawatan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin ke Tenom, Keningau dan Nabawan mulai yang hari ini menjadi penyuntik semangat kepada Barisan Nasional (BN) bagi memastikan kawasan pedalaman kubu kuat dan kekal menjadi milik BN pada pilihan raya umum ke 13 nanti.

Ketua Pemuda UMNO Tenom, Jamawi Jaafar berkata, kesungguhan pemimpin nombor dua negara meluangkan masa bertemu rakyat di kawasan pedalaman akan menjadi pemangkin semangat perjuangan rakyat dan jentera BN untuk mempertahankan Putrajaya.

"Kunjungan Muhyiddin dilihat dapat menyuntik semangat supaya jentera BN di kawasan pedalaman khususnya di Tenom terus kerja keras bagi memastikan kejayaan memperolehi dua pertiga di parlimen dan Dewan Undangan Negeri.

"Lawatan bersilih ganti antara Perdana Menteri dan timbalannya ke Sabah, bukti jelas keprihatinan kepimpinan pusat di kawasan pendalaman, ia juga boleh dianggap lawatan untuk memastikan semua jentera BN dalam keadaan bersiap siaga bagi menghadapi pilihan raya yang dianggap paling getir kali ini," katanya.

Muhyiddin yang dalam rangka lawatan kerja rasmi selama tiga hari ke Sabah bermula hari ini akan bersama rakyat dalam majlis Himpunan Rakyat 1Malaysia Gelombang Biru di Keningau, Tenom dan Nabawan serta Himpunan Guru Muda di Kompleks Sukan Likas Kota Kinabalu.

Jamawi yang juga Exco Pemuda UMNO berkata, jentera BN khususnya pergerakan Pemuda BN Bahagian telah bersiap sedia dan sudah pun menjalankan gerak kerja, aktiviti dan program yang membabitkan pengundi muda.

"Lawatan turun padang Timbalan Perdana Menteri ini adalah peluang terbaik untuk melihat sendiri maklum balas rakyat terhadap kerajaan yang telah banyak membantu mereka dalam apa jua perkara terutama di kawasan pedalaman," katanya

Menurutnya, walaupun jauh di pedalaman namun pembangunan yang disediakan telah banyak membawa perubahan kepada rakyat sejajar dengan transformasi yang dibuat oleh kerajaan supaya jurang antara rakyat tidak jauh berbeza walau dimana mereka berada.

Katanya, apa yang berlaku itu membuktikan kepimpinan BN sentiasa prihatin terhadap kepada rakyat dan ingin membawa satu perubahan dengan konsep 1Malaysia dan secara tidak langsung menangkis tuduhan pembangkang yang mengatakan adanya anak tiri kepada rakyat Sabah. – MediaUMNO

Berita Bertarikh Pada 11:26 AM

10 di kota kinabalu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota kinabalu - Google Blog Search


Suka dan duka pemandu teksi <b>di Kota Kinabalu</b> - CJMY - Citizen <b>...</b>

Posted: 20 Feb 2013 09:13 PM PST

Jam tujuh pagi di pekan Tanjung Aru, James Kilos sudah memastikan teksinya selesa, bersih dan berkilat, siap untuk mencari rezeki.

Beliau bersedia menerima pelanggan tanpa mengira warna kulit atau kewarganegaraan, kerana baginya, rezeki tidak patut ditolak.

Begitulah kehidupan James setiap hari dalam mencari nafkah untuk menampung kehidupan isteri, seorang anak lelaki serta tiga anak perempuan yang kini sudah memasuki usia remaja.

James yang sudah berumur 40 tahun dan berasal dari Penampan, mengakui bahawa beliau selesa dengan kerja ini.

Bapa kepada empat orang anak remaja ini cukup murah dengan senyuman

Dengan pendapatan bersih harian sebanyak RM 80, James berkata, kerja ini turut memberikan beliau peluang untuk bertemu dengan ramai orang selain dan mempunyai masa kerja yang fleksibel.

"Kadang-kadang ada perkara baru yang saya dengar atau belajar daripada mereka," ujar James yang sering bertemu dengan pelancong asing dan penduduk tempatan.

Pada masa yang sama James turut mengambil kesempatan memperkenalkan tempat-tempat riadah di Kota Kinabalu kepada pelancong, tanpa mengenakan sebarang bayaran.

Sedang membersihkan teksi demi keselesaan pelanggan

Menurut James, kepuasan untuk berbakti  kepada negeri tercinta adalah penting dan dia menganggap ianya suatu sumbangan kepada sektor pelancongan.

Selain itu, beliau turut merasa seronok melakukannya.

James turut mengakui, bahawa kadang kala beliau ada menerima sedikit tip dari pelanggan walaupun tidak mengharapkannya.

Sebelum ini, James  bekerja dalam sektor perhotelan tetapi mengambil keputusan berhenti kerja bagi memberi perhatian sepenuh masa dalam bidang ini.

Beliau sebenarnya sudah mula bekerja secara sambilan sebagai pemandu teksi ketika masih bekerja di salah sebuah resort terkemuka.

" Saya telah bekerja sepenuh masa sebagai pemandu teksi selama dua tahun.

"Kerja ini membolehkan saya membahagikan masa di antara urusan rumah dan lain-lain.

"Selain itu, permintaan yang semakin tinggi juga adalah sebab saya berhenti kerja dari hotel."

" Biasanya, saya akan mula kerja pada jam tujuh pagi sehingga sembilan pagi.

"Selepas itu saya akan balik  untuk urusan-urusan rumah. Setelah selesai, saya akan sambung semula kerja," tambah beliau.

Dalam tempoh dua tahun ini, antara perkara yang dapat dikenal pasti James adalah sikap pelanggan terutamanya dalam aspek kebersihan.

Pelanggan negara asing, katanya, adalah lebih baik dalam aspek ini jika dibandingkan dengan pelancong daripada negara sendiri.

James berkata, " Mereka lebih mengutamakan  kebersihan dan ini boleh dilihat daripada keadaan dalam teksi yang bersih serta tiada sampah yang dibuang.

"Mereka membuang semua sampah sarap mereka ke dalam bekas plastik dan kemudiannya dibawa keluar apabila mereka turun."

" Berbanding dengan pelanggan tempatan atau dalam negara sendiri, keadaan dalam teksi bersepah dengan sampah yang dibuang tidak menentu." kata James yang menerima semua itu dengan hati terbuka.

Tetapi, walaupun seronok, James mengakui kerja itu juga berhadapan dengan seribu macam cabaran.

Antaranya ialah persaingan daripada teksi-teksi lain yang semakin meningkat bilangannya.

Pertambahan bilangan teksi juga datangnya daripada teksi-teksi haram yang beroperasi menggunakan kenderaan peribadi, katanya.

Selain itu keadaan cuaca, keadaan jalan yang sesak dengan kenderaan dan perangai penumpang juga merupakan cabaran pada mereka.

Bersedia menghadapi cabaran sebagai pemandu teksi

Berkenaan dengan perangai penumpang  James berkata, orang Asia lebih baik perilakunya walaupun mereka lemah dari aspek kebersihan.

Manakala pelanggan dari negara luar pula seperti Korea dan Hong Kong suka melakukan tawar menawar untuk harga tambang.

" Ada juga yang marah apabila mereka tidak diberikan tambang seperti yang diberi kepada orang tempatan. Ada juga yang marah apabila terdapat masalah komunikasi bahasa."

" Kalau harga tempatan tidak diberi, mereka akan terus jalan. Tetapi ada juga pelanggan yang bayar tambang lebih tinggi daripada yang saya minta," ujar beliau sambil tersenyum.

Ada masanya beliau merasa kasihan dengan sesetengah pelanggan asing terutamanya daripada Australia.

Saiz badan mereka yang besar menyebabkan mereka terpaksa duduk dalam keadaan sempit dalam teksi, kata James lagi kesal kerana tidak dapat berbuat apa-apa dengan saiz ruang teksi tersebut.

Disebalik semua ini, perkara yang paling membimbangkan James dan pemandu teksi lain adalah berlakunya  rompakan.

Kes-kes yang dilaporkan termasuk yang melibatkan kematian membuatkan beliau mengambil langkah berjaga-jaga.

James akan menolak pelanggan yang meminta dihantar ke tempat-tempat tertentu.

" Saya tidak akan memasuki tempat yang gelap terutamanya waktu malam seperti Sembulan Lama, perkampungan bersebelahan 1Borneo, penempatan pelarian di Kinarut dan Kampung Numbok di Suang Parai."

" Pernah juga saya hantar ke penempatan pelarian di Kinarut tetapi waktu siang.

"Itupun hanya di luar sahaja, ' katanya sambil menambah kawasan dalam penempatan itu pernah ditutup laluan kenderaannya oleh budak-budak nakal yang meminta 'cukai' sebelum melepaskan pemandu teksi.

Sebelum mengakhiri perbualan, James mengambil kesempatan meminta pihak berkuasa mendaftarkan teksi-teksi haram atau kereta sapu agar mereka turut merasai susah senang sebagai pemandu teksi berdaftar.

Selain itu, beliau juga meminta pemandu teksi yang memiliki permit agar lebih bertimbang rasa kepada pemandu yang hanya sekadar menyewa permit.

Ini adalah kerana, penyewa permit teksi terpaksa bekerja keras untuk membayar sewa bulanan selain menyara hidup keluarga.

James juga sering menghantar atau mengambil penumpang disini ( sumber: visit-kk-sabah.blogspot.com)

"Pemandu teksi yang mempunyai permit  meminta harga yang lebih tinggi dari sepatutnya.

"Jika pelanggan tidak setuju, mereka pun tidak terima pelanggan itu.

"Oleh itu, yang berbaris dibelakang terpaksa menunggu lama.

"Rezeki itu seolah-olah dihalang. "' Kata James yang boleh dihubungi pada talian 0109595168.

" Yang menyewa permit sudah pasti akan mengambil penumpang itu walau berapa pun bayaran.

"Ini adalah kerana sewa perlu dibayar sedangkan mereka (pemegang permit) tidak perlu membayar sewa bulanan dan 'relax.' " ujar James dengan nada kesal dan sedih sebelum mengakhiri perbualan.

Demikianlah kisah suka duka seorang pemandu teksi di Kota Kinabalu.

Tanjung Aru

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved