ads

Jumaat, 2 Mei 2014

10 di kota belud - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota belud - Google Blog Search


KELEWATAN BEKALAN AIR BERSIH <b>DI KOTA BELUD</b>

Posted: 02 May 2014 05:23 AM PDT

Sudah sepatutnya, isu kelewatan bekalan air bersih di Kota Belud tidak lagi dirujuk sebagai projek gajah putih sepertimana yang pernah berlaku lewat 80-an dan 90-an, dimana batang-batang paip ditanam tetapi puluhan tahun tidak menyalurkan walau setitik Cuma air bersih yang terawat. Kini permasalahan bekalan air bersih itu memasuki satu fasa baru apabila di bawah kementerian  Kemajuan Luar Bandar dan wilayah menyalurkan jutaan ringgit untuk merealisasikan harapan rakyat di  pekan koboi ini unutk bermandi manda dengan air terawat. Itu harapan rakyat bermula sejak Datuk Abdul Rahman dengan begitu bersemangat mahu menglangsaikan harapan yang tertunda puluhan tahun itu.
Namun perkiraan DARD  tidak banyak mengubah mimpi-mimpi rakyat di Kota belud, sekalipun pada awalnya projek bekalan air bersih di pekan itu mula menampakkan progress yang memberangsangkan. Itu hanya berlaku beberapa bulan sahaja, selepas itu sehingga artikel ini ditulis, projek bekalan air bersih di kota Belud umpama 'bangkai bernyawa". Batang paip di tanam, air bersih tak kunjung tiba. Meskipun, dalam media social dan beberapa ceramah perdana DARD termasuk kempen PRU13 yang lepas, beliau menjanjikan bulan dan bintang kepada ribuan penduduk kota Belud, bahawa masalah air bersih akan selesai pada awal tahun 2013 lagi. Pengakuan dan ikrar DARD itu boleh dirujuk dalam blog rasmi beliau.
Kini, sampai masanya penduduk tidak harus lagi menunjuk jari kepada DARD, sebaliknya memikirkan kaedah terbaru yang bersifat sementara , guna menunggu projek bekalan air bersih itu. Menteri KKLW telahpun melancarkan projek tersebut di Kota belud beberapa bulan yang lepas, namun perkembangannya tetap sama, air tidak juga keluar dari batang yang sudah lama di tanam itu.
Walaupun telah beberapa langkah diambil oleh pemimpin tertentu membekalkan penapis air kepada beberapa perkampungan, namun ia tidak dilakukan secara menyeluruh dan terancang. Siapa yang pandai melobi, maka kampungnya yang akan memperolehi bantuan tersebut.
Antara  kaedah sementara yang boleh dilakukan ialah mengadakan catuan air di beberapa kawasan tertentu supaya kawasan lain dapat merasai bekalan air, sementara loji-loji penapis air dapat disiapkan sepenuhnya berdasarkan kapasiti yang telah ditentukan. Bekalan air oleh Jabatan Air Kota belud juga boleh dihantar dengan ke kampong-kampung berdekatan . mungkin dalam lingkungan 10-15km dari pekan Kota belud. Dalam hal ini penaiktarafan kenderaan Jabatan Air boleh dilakukan.

Selain  daripada itu, menjelangnya bulan puasa tahun 2014 yang kurang dari 2 bulan lagi, kita mengharapkan agar DARD dapat berbuat sesuatu termasuk mengadakan perbincangan dengan Jabatan Air Kota belud, berkaitan dengan pelan membekalkan air bersih ini. Kita sudah terlalu muak untuk minum air kuning dan berlumpur ini. Apa lagi yang diharapkan oleh rakyat kalau bukan pemimpin yangf dimenangkan pada PRU13, sehingga mendapat status menteri penuh itu dapat meneruskan komitmen melangsaikan masalah air bersih ini. Kepadamu  ya Allah kami berserah!.

10 di kinabatangan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kinabatangan - Google Blog Search


BLOG SABAH: 10 <b>di kinabatangan</b> - Google Blog Search

Posted: 15 Mar 2014 11:40 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Lima kapal pukat tunda ditahan <b>di Kinabatangan</b> - The Borneo Insider

Posted: 25 Nov 2013 02:26 AM PST

KINABATANGAN: Polis marin menahan lima kapal nelayan yang sedang menunda pukat di kawasan larangan di pesisir pantai Sungai Kelibung Kinabatangan di sini Sabtu lepas.

Komander Pasukan Gerakan Marin Wilayah Sabah ACP Mohamad Madun berkata kapal jenis pukat tunda terbabit dikesan melakukan kesalahan itu di kawasan pada jarak kurang dua batu nautika dari pantai.

Hasil pemeriksaan terhadap kelima-lima kapal itu, polis menemui hasil tangkapan udang dan pelbagai jenis ikan yang kesemuanya dianggar seberat 1,300 kilogram yang dipercayai dipukat di kawasan itu, katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Katanya kelima-lima kapal terbabit didapati melakukan kesalahan melanggar syarat-syarat lesen mengikut 8(b) Akta Perikanan yang jika sabit kesalahan boleh dikenakan kompaun.

"Bagi kesalahan kali pertama kompaun sebanyak RM500, kesalahan kali kedua RM1,000 dan kesalahan seterusnya boleh menyebabkan bot nelayan terbabit disita pihak bertanggungjawab," katanya.

Beliau berkata kelima-lima kapal itu diserah kepada Jabatan Perikanan cawangan Sandakan untuk tindakan selanjutnya.

10 di nabawan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di nabawan - Google Blog Search


BLOG SABAH: 10 <b>di nabawan</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Mar 2014 09:25 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SABAH: 10 <b>di nabawan</b> - Google Blog Search

Posted: 11 Feb 2014 09:33 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SABAH: 10 <b>di nabawan</b> - Google Blog Search

Posted: 28 Jan 2014 09:36 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SABAH: 10 <b>di nabawan</b> - Google Blog Search

Posted: 08 Jan 2014 09:33 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Projek PMR SLDB bawa harapan kepada pekebun kecil <b>di Nabawan</b>

Posted: 01 Sep 2013 04:21 PM PDT

September, 2, 2013 - 7:21 am

Juvarri02KOTA KINABALU: Dua projek Mesra Rakyat (PMR) oleh Lembaga Kemajuan Tanah Sabah (SLDB) di Nabawan, pedalaman Sabah, iaitu Skim Nabawan dan Estet Pandewan, telah memberi harapan baharu kepada semua 578 peserta tempatan yang terlibat, kebanyakannya daripada komuniti Murut.

Bagi Skim Nabawan, SLDB setakat ini telah membangunkan seluas 474.13 hektar (ha) daripada kawasan seluas 2,275.58 ha dengan kelapa sawit semenjak 2011.

Daud Anggau, 42, ketua kampung di Nabawan berkata pelbagai usaha telah dibuat sebelum ini untuk memberikan nilai ekonomi kepada tanah itu, seperti menanam ubi kayu dan buah markisa serta mengusahakan ternakan air payau, tetapi semua ini gagal memberikan impak kepada kehidupan masyarakat setempat.

Beliau berkata mesyuarat antara SLDB dan masyarakat kampung telah melihat 292 peserta dipilih untuk projek PMR keduanya.

"Kami berterimakasih kepada SLDB kerana projek-projek PMR bukan sahaja menjanjikan masa depan yang cerah kepada peserta, tetapi juga membuka peluang pekerjaan kepada masyarakat setempat," katanya kepada Bernama.

Sementara itu, Alfonsos Thomas, salah seorang daripada 289 peserta yang terlibat dalam projek perladangan kelapa sawit di Estet Pandewan berkata projek PMR itu telah menarik perhatian penduduk kampung dari Pensiangan dan Sapulut.

"Mereka benar-benar berminat dengan apa yang mereka lihat di sini, dan mereka berharap SLDB boleh melaksanakan projek yang serupa di kawasan mereka," katanya.

Dalam perkembangan lain, ketua pegawai eksekutif SLDB, Jhuvarri Majid (gambar) berkata agensi itu merekodkan pertumbuhan purata 20 peratus setiap tahun semenjak 2006 sementara nilai bersihnya naik kepada RM536 juta pada 2012 berbanding RM228 juta pada 2006.

Beliau berkata nilai tanah yang diusahakan oleh SLDB bagi tempoh yang sama meningkat kepada RM1.2 bilion daripada RM411 juta enam tahun lepas.

"Setakat ini, terdapat 5,342 peserta dalam projek-projek pembangunan pertanian di seluruh Sabah, kebanyakannya di kawasan pedalaman Sabah, dan jumlah dividen yang dibayar kepada mereka adalah RM120 juta," katanya.

SLDB juga membangunkan tanah di kawasan luar bandar untuk pemilik yang telah diberikan geran tanah komunal, satu cara paling cepat untuk memberikan hak tanah kelompok kepada penduduk tempatan.

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved