ads

Jumaat, 3 Januari 2014

10 di sandakan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di sandakan - Google Blog Search


Gempar! Ikan Matahari muncul <b>di Sandakan</b> Sabah | Tengok TV <b>...</b>

Posted: 01 Jan 2014 07:20 PM PST

http://tengoktvonline.blogspot.com/2014/01/gempar-ikan-matahari-muncul-di-sandakan.html


Gempar penduduk kampung disini apabila menemui seekor ikan pelik terdampar di Kg Forest Sandakan, Sabah. Namun, sebenarnya spesis ikan itu dinamakan ikan "Mola-mola" tergolong dalam kategori 'bony fish' yang paling berat di dunia.

Berat ikan mola-moal dewasa dianggarkan sekitar 1000 kg. Diet utamanya ialah obor-obor. Hidup diperairan laut tropika. Sebagaimana ikan buntal, ikan ini juga menjadi hidangan yang istimewa di negara Jepun, Korea Dan Taiwan.

Sumber gambar: FB Syro Blackz

10 di kota marudu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota marudu - Google Blog Search


BLOG SABAH: 10 <b>di kota marudu</b> - Google Blog Search

Posted: 18 Dec 2013 11:39 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SABAH: 10 <b>di kota marudu</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Dec 2013 11:24 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

10/11/2013: 1Avenue jadikan daerah <b>Kota Marudu</b> hab ekonomi <b>...</b>

Posted: 10 Nov 2013 02:31 AM PST

Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Seri Dr. Maximus Ongkili melancarkan pusat pembangunan bercampur 100 juta ringgit 1Avenue di Kota Marudu, yang akan menjadikan daerah itu sebuah hab ekonomi di Utara Sabah.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Kota Marudu berkata, projek komersil dan kediaman itu akan menjadi pemacu utama usaha membangunkan daerah tersebut.

Ia sejajar dengan manifesto pilihan raya beliau, 'Transformasi Untuk Kota Marudu Yang Maju dan Berdaya Saing'.

Kota Marudu mempunyai 384 projek sedia ada dan 165 lagi sedang dibina. Manakala 701 lagi sedang mendapatkan kelulusan pembinaan, sementara terdapat 536 rumah di kawasan bandar, seribu 697 rumah sedang dibina, termasuk projek 1Avenue dan 616 lagi telah diluluskan untuk pembangunan dalam beberapa tahun lagi.

Beliau berkata demikian dalam kenyataan media di Kota Kinabalu.

Menurut Datuk Maximus, 1Avenue bukan hanya menampung keperluan bagi fasiliti komersil dan perniagaan di Kota Marudu, tetapi juga menyediakan kediaman, hotel dan sebuah panggung wayang.

Pembinaan 1Avenue terdiri daripada dua fasa dengan 296 rumah kedai dan pejabat, hotel tiga bintang pertama daerah itu dengan 160 bilik dan panggung wayang pertama di Wilayah Utara Sabah.

Pembangunan kediaman itu juga akan dilengkapi kemudahan gaya hidup moden seperti kolam renang, dewan pelbagai dan taman permainan kanak-kanak.

Maria (Maria/Brna)

 ~mfja~

Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Seri Dr. Maximus Ongkili melancarkan pusat pembangunan bercampur 100 juta ringgit 1Avenue di Kota Marudu, yang akan menjadikan daerah itu sebuah hab ekonomi di Utara Sabah.Beliau yang juga Ahli Parlimen Kota Marudu berkata, projek komersil dan kediaman itu akan menjadi pemacu utama usaha membangunkan daerah tersebut.Ia sejajar dengan manifesto pilihan raya beliau, 'Transformasi Untuk Kota Marudu Yang Maju dan Berdaya Saing'.Kota Marudu mempunyai 384 projek sedia ada dan 165 lagi sedang dibina. Manakala 701 lagi sedang mendapatkan kelulusan pembinaan, sementara terdapat 536 rumah di kawasan bandar, seribu 697 rumah sedang dibina, termasuk projek 1Avenue dan 616 lagi telah diluluskan untuk pembangunan dalam beberapa tahun lagi.Beliau berkata demikian dalam kenyataan media di Kota Kinabalu.Menurut Datuk Maximus, 1Avenue bukan hanya menampung keperluan bagi fasiliti komersil dan perniagaan di Kota Marudu, tetapi juga menyediakan kediaman, hotel dan sebuah panggung wayang.Pembinaan 1Avenue terdiri daripada dua fasa dengan 296 rumah kedai dan pejabat, hotel tiga bintang pertama daerah itu dengan 160 bilik dan panggung wayang pertama di Wilayah Utara Sabah.Pembangunan kediaman itu juga akan dilengkapi kemudahan gaya hidup moden seperti kolam renang, dewan pelbagai dan taman permainan kanak-kanak.(25) Maria(Maria/Brna)

10 di kota belud - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota belud - Google Blog Search


19/12/2013: Projek komersial pengeluaran padi <b>Kota Belud di</b> <b>...</b>

Posted: 18 Dec 2013 03:51 PM PST

Projek komersial pengeluaran padi Kota Belud di bawah projek
permulaan Bidang Keberhasilan Utama Ekonomi Negara (NKEA) mula
mengeluarkan hasil.
Timbalan Ketua Menteri Datuk Seri Panglima Haji Yahya Hussin berkata,
sehingga 12 Disember lepas, sejumlah 536 hektar yang melibatkan 607
peserta, telah dibangun dan diusahakan dengan penanaman padi bagi
musim pertama. Daripada angka itu, 193 hektar telah dituai.
Datuk Yahya yang juga Menteri Pertanian dan Industri Makanan negeri
memberitahu demikian kepada pemberita selepas melawat projek itu di
Kampung Taun Gusi Dua, Kota Belud.
Beliau berkata, projek berkenaan merupakan usaha kerajaan untuk
meningkatkan pengeluaran beras menerusi kaedah penyatuan tanah-tanah
sawah untuk dimajukan secara komersial.
Di bawah projek itu, pemilik-pemilik tanah memajukan tanah sawah
mereka untuk jangka masa tertentu dan pada masa yang sama kerajaan
membayar insentif sebanyak 10-ribu sehektar untuk lima musim. Melalui
projek berkenaan, seluas 5-ribu hektar di kawasan padi Kota Belud akan
diusahakan secara komersial dua kali setahun.

Juliana                             (Max/Cov/Bernama)

~mfja~

10 di lahad datu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di lahad datu - Google Blog Search


Ikan terdampar <b>di Lahad Datu</b> bukan kerana gempa bumi

Posted: 25 Dec 2013 12:01 AM PST

KOTA KINABALU: Jabatan Meteorolgi Malaysia tidak mengesan sebarang pergerakan kerak bumi di sekitar Lahad Datu, yang dikaitkan dengan fenomena ribuan ikan tamban terdampar di pantai Kampung Tambisan Tungku, pagi Selasa.

Pengarah Jabatan Meteorologi Malaysia Sabah Abdul Malek Tussin berkata berdasarkan sistem amaran awal tsunami, keadaan dasar laut di kawasan berkenaan juga seperti biasa.

Bagaimanapun jabatan ini tetap memantau pergerakan kerak bumi terutama di dasar laut di kawasan terbabit, katanya kepada Bernama di sini Rabu.

Sementara itu Pengarah Jabatan Perikanan Sabah Datuk Rayner Stuel Galid berkata kejadian tersebut merupakan kali pertama berlaku di Sabah.

"Selalunya ikan tamban ini berada di tengah laut, jarang di tepi pantai," katanya.

Beliau berkata pihaknya telah menghantar pegawai ke kawasan berkenaan bagi melakukan siasatan.

Ketua Polis Daerah Lahad Datu Supt Mat Shamsuddin pula berkata pasukan keselamatan sentiasa mengambil langkah berjaga-jaga bagi menghadapi sebarang kemungkinan termasuk bencana alam.

Dalam kejadian 8 hingga 9.30 pagi itu, ribuan ikan tamban seolah-olah naik ke darat dan menarik perhatian masyarakat setempat dengan ada antara mereka menganggap fenomena tersebut sebagai petanda bencana alam seperti tsunami.

10 di sipitang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di sipitang - Google Blog Search


BLOG SABAH: 10 <b>di sipitang</b> - Google Blog Search

Posted: 22 Dec 2013 01:02 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SABAH: 10 <b>di sipitang</b> - Google Blog Search

Posted: 29 Aug 2013 01:05 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

SADIS : [18SG] Keadaan Mangsa Samun <b>Di Sipitang</b>, Sabah (2 <b>...</b>

Posted: 12 Jun 2013 12:00 AM PDT

Mangsa Samun di Sipitang, Sabah. Kejamnya penyamun itu. Sesungguhnya penyamun / pencuri wajar dihukum dengan hukuman yang berat.

Mangsa, Laud Adau, 68, Suku Kedayan, dari Kampung Kesusuk Sapok, Pelakat Sipitang.
1. Kronologi kes: menurut mangsa ketika kejadian dia sedang tidur seorang diri di rumah kebun di Kg. Susuk Sapok Sipitang tiba-tiba didatangi oleh seorang lelaki yang tidak dikenali terus menetak mangsa menggunakan tombak sabit sebanyak 2 kali di bahagian leher dan tengkuk. Masa kejadian gelap dan mangsa tidak nampak suspek. Suspek hanya syak suspek terlibat berbangsa bugis dan merupakan pekerja kebun sawit berdasarkan kepada senjata yg digunakan. Suspek telah berjaya melarikan dompet milik mangsa berisi wang tunai RM1K. Masa kejadian dipercayai pada 12/06/2013 lebih kurang jam 11 malam.
2. Lebih kurang jam 8 pagi, KADIR BIN AISHA yg lalu dikawasan rumah mangsa untuk menebas telah terdengar bunyi berdengus seperti orang meminta tolong daripada rumah mangsa. Penama datang meninjau dan mendapati mangsa telah terbaring di beranda rumah dalam keadaan terbaring dan berlumuran darah. Penama kemudian terus membawa mangsa ke hospital Sipitang.
3. Suspek disyaki seorang lelaki bangsa Bugis dipercayai pekerja ladang sawit berdasarkan senjata yang digunakan.
4. Kedaan mangsa sekarang menurut doktor adalah stabil dan mangsa akan dirujuk ke Hospital Queen Elizabeth kota kinabalu untuk rawatan lanjut.

Jika anda suka artikel ini, jangan lupa sertakan kami dengan copy salah satu link di bawah ^_^

Kopi link post yang comel ini ^_^

Kalau nak dalam bentuk HTML, kopi saya lak ^_^

10 di ranau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di ranau - Google Blog Search


alkisahnya OUR SweetHeart: Special <b>di Kundasang</b> :-)

Posted: 16 Dec 2013 11:40 PM PST

Hari terakhir di Kundasang harus la shopping kan... kat tepi2 jalan tu ada byk gerai2 jual buah, sayur, kerepek dan segala macam la. Tapi kalau ler datang sini naik keter je harus aku borong sayur2 tu.... murah giler beb!!! Geram betul aku tengok kobis pepel, asparagus, brokoli bagai tu.... sbb naik flight aku pun tengok aje laaa.... snap2 gambar sudah... hahhahahhaaaa....
Ada jual buah2 yg dah siap dipotong ni... tapi beli ikut2 nasib la.. nampak cam best tapi bila beli ada yg dah tak sedap... huhuhuuu....
Okeh selain daripada tempat2 menarik di area Kundasang dan Ranau yg telah aku share dalam entry yg lepas, ada benda lain yg harus di cari bila jejak je kat Kundasang ni... walaupun banyak lagi sebenarnya tempat menarik yg aku tak sempat jejak.... maklumlah time aku sampai sini cuaca tak baik lak tu... berkejaran dengan hujan :-) Takpe la, ada rezeki InshaaAllah kami datang lagi.... kita lawat tempat2 lain yg tak berkesempatan tu kan....

Hmm hasil dari kajian aku sebelum ke Kundasang ni, ye lah haruslah carik segala info kan... google je macam2 info dari blogger citer pasal Kundasang ni... so aku kumpul2 ler maklumat tu semua kan...

So sesampai je kat Kundasang ni try le cari ye.... :-)

1. Chicken Wing Bakar.

Merata rasanya jual chicken wing kat Kundasang ni... tapi yg jadi peberet aku yg kat area kedai kat Pekan Kundasang tu... mmg terbaeekkk la!! Masa nak balik siap tapau lagi menjadi santapan otw ke KK :-)Selain chicken wing ada gak tongkeng (org sana panggil bontot) ngan pedal... semua sedap2 la... harus cuba tau!!

Harga chicken wing RM1.50 seketul, yg tongkeng ngan pedas RM1 kalau tak silap la :-)

2. Buah Taram.

Buah Taram ni bermusim ye... Kebatulan masa aku pergi tu mmg musim buah taram ni... senang2 je la nak carik... tapi yg biasa dijual lom masak lagi kena tunggu 2-3 hari katanya... buah ni biasanya tak boleh bawa masuk hotel sbb baunya kuat sama cam durian gak.... eh time aku gi tu pun musim durian gak... merata jual tepi2 jalan... sempat gak merasa... sama je cam kat semenanjung :-)) hahhahahaaa....

Ok ni rupa buah taram... rasa sedap la jugak... tapi not my taste hahahahahaa... sedap lagi durian... ngeee :-P Tapi buah ni senang je kopeknya banding durian... kih kih kih....


3. Kerepek Bayam atau Bayam Goreng

Ada dua perasa, yg pedas walaupun bagi aku tak pedas pun... hahaha dengan tak pedas... cuba ler dua2.... :-) Harga RM5 tiga bungkus. Tapi rasanya sedap lagi hat jual kat Cameron tu... hahahhahaa....

4. Strawberry 

Harus cuba strawberry Kundasang ni... yg aku beli tak masam plak... sesedap rasa jer... cicah plak dgn susu pekat ke nutella... mmg kaw kaw laaa :-)) Ada jenis besar dan jenis kecil2... yg aku beli ni besar2... RM10 sepeket...Dan ada lagi yg aku tak dapat cari sbb tak musim katanya... buah mata kucing hijau dengan avocado pepel... kempunan... hahahhahaa.... paling aku kempunan avocado la... sedap giler dok terbayang makan avocado cicah susu pekat manis tu... cam makan eskrim ko.... harus terjah cold storage ni carik... huahuahuaaaa....

Ok next entry, last tempat lawatan kat Kundasang ni..... Kundasang Memorial War.... memang cantik ambil gambar dalam ni :-) Tak sia2 datang... hihi...

10 di kinabatangan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kinabatangan - Google Blog Search


BLOG SABAH: 10 <b>di kinabatangan</b> - Google Blog Search

Posted: 19 Dec 2013 11:32 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BeautyFrenz <b>Di Kinabatangan</b>, Sandakan Sabah!

Posted: 13 Dec 2013 12:16 AM PST

Negeri Sabah memang terkenal kaya dengan Flora dan Faunanya yang memang dipelihara untuk mengawal kesinambungan alam.

Alhamdulillah.. Produk BeautyFrenz kini sudah berada di sana untuk memudahkan lagi pada warga Sabah amnya, juga pada warga Kinabatangan khasnya untuk mendapatkan produk ini di lokasi berhampiran anda.

Untuk maklumat lanjut, hubungi:

Cik Puan Norhayati Mardan,
019-850 1735 / 013-867 1647
Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100004482884629&fref=ts

Ammar&#39;s Story: Dari Keningau Ke <b>Kinabatangan</b>

Posted: 16 Dec 2013 08:30 AM PST

Naik Bas Dayana pukul 8.30 pagi dari Keningau. Tambang Dewasa RM60/pax dan kanak kanak RM50/pax. Destinasi adalah, jumpa Pakcik Koji di Kinabatangan.  Astagfirullahhal azimm... perjalanan yang azab bagi anak anak dan nenek serta Maah.. Bas asyiklah berhenti sebab ada masalah teknikal. Ciss,rosak macam tu pun degil jugak tu driver ndak mau tukar bas lain. 
Duduk sebaris 4 orang, Abang Aley dengan Nenek.

Aman dengan Maah. Tidur sudah anak ummi, walhal belum sampai 10 minit perjalanan.. Bangun awal lah katakan.. 

Pukul 5.30 petang, Alhamdulillah selamat sampai di tepi jalan *driver bas lupa berhenti di tempat yang sepatutnya Pakcik Koji suruh turun.. "macam pelancong sesat pulak" Aman cakap.
Aman bersama Abang Aley dan nenek tersayang.. Kesian.. 9 jam perjalanan, tanpa berhenti makan.  
Pakcik Koji blanja makan di Kinabatangan. Apa nama kedai ummi pun tak tau. Ni gambar semua whatsapp Maah aje.

Resthouse @ Kinabatangan. 

Suda sampai tempat istirehat. bilik besar macam ni RM 80 saja oo semalam.
1 katil Queen (mama tengah makan ubat tu)

1 Single.Boleh la... Nenek, Maah, Pakcik Koji, Abang Aley dan Aman happy, ummi pun turut happy di kejauhan.. 

BeautyFrenz <b>Di Kinabatangan</b>, Sandakan Sabah!

Posted: 13 Dec 2013 12:16 AM PST

Negeri Sabah memang terkenal kaya dengan Flora dan Faunanya yang memang dipelihara untuk mengawal kesinambungan alam.

Alhamdulillah.. Produk BeautyFrenz kini sudah berada di sana untuk memudahkan lagi pada warga Sabah amnya, juga pada warga Kinabatangan khasnya untuk mendapatkan produk ini di lokasi berhampiran anda.

Untuk maklumat lanjut, hubungi:

Cik Puan Norhayati Mardan,
019-850 1735 / 013-867 1647
Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100004482884629&fref=ts

10 di kota kinabalu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota kinabalu - Google Blog Search


Project of the Day: &#39;<b>Di</b> Ambang: Stateless in <b>Sabah</b>&#39; | Filmmakers <b>...</b>

Posted: 02 Jan 2014 07:35 AM PST

Here's your daily dose of an indie film in progress; at the end of the week, you'll have the chance to vote for your favorite.

In the meantime: Is this a movie you'd want to see? Tell us in the comments.

"Di Ambang: Stateless in Sabah"

Tweetable Logline: The daily struggles of two families facing the uncertainty of living poor and without citizenship set against a backdrop of war and turmoil

Elevator Pitch: This film follows the lives of undocumented and stateless Filipino migrant families living in the Malaysian state of Sabah. Fleeing conflict in the southern Philippines, thousands have migrated across Malaysia's porous sea borders. Following two families through their day-to-day lives, this documentary explores statelessness and the consequences it has on the generations of people living unrecognized by any country. After years of searching for peace and economic stability, they are vulnerable once again when insurgency hits Sabah.

Production Team:

Producer: Azliana Abdul Aziz

Director: Vila Somiah & Matt Fillmore 

Cinematographer: Matt Fillmore

Editor: Matt Fillmore

Audio: Matt Fillmore & Haresh P. Somiah

Line Producer: Terri Goh

Legal Adviser: Haresh P. Somiah

About the Production:  As a child, I watched undocumented and stateless children of Philippines descent through the window of my father's car flooding the streets of Kota Kinabalu. I'd see them sleeping in bus stops or begging for food. It was a strange but common sight and as an adult, I grew very interested in their community, especially since it became an increasingly sensitive subject. The Malaysian government has under reported this issue for years and their inaction has led to racial and political tensions in Sabah. Although risky, I knew this story had to be documented. I so happy we did.

Current Status:  In post-production and currently trying to raise the last $10,000 for distribution and editing costs

For more information and to support this project: Kickstarter Page

If you have an in-the-works project and you'd like to be profiled in an upcoming iW Project of the Day column, submit yourself by filling out this form!

10 di beluran - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di beluran - Google Blog Search


BLOG SABAH: 10 <b>di beluran</b> - Google Blog Search

Posted: 20 Dec 2013 07:37 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SABAH: 10 <b>di beluran</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Dec 2013 07:28 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SABAH: 10 <b>di beluran</b> - Google Blog Search

Posted: 20 Nov 2013 07:35 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Bayi dua minggu mati dipikul <b>di Beluran</b> | Berita Malaysia

Posted: 15 Oct 2013 06:02 AM PDT

Bayi dua minggu mati dipikul di Beluran

BELURAN: Seorang bayi lelaki berusia dua minggu mati disyaki dipukul oleh bapanya di rumah kongsi pekerja ladang kelapa sawit di sini semalam.
Dalam kejadian kira-kira 10 malam itu, lelaki berusia 34 tahun rakyat Indonesia itu turut mencederakan isterinya berusia 35 tahun dan tiga lagi anaknya berusia dua, empat dan tujuh tahun.

Ketua Polis Daerah Beluran Deputi Superintendan Sivanathan Velautham berkata lelaki terbabit ditahan kira-kira 3.30 pagi ini di rumah kongsi pekerja itu dan polis merampas sebilah parang daripadanya.

Beliau berkata siasatan awal mendapati kejadian itu bermotifkan cemburu
apabila lelaki berkenaan mendakwa isterinya mempunyai hubungan sulit dengan
lelaki lain.
Selepas pergaduhan, lelaki terbabit bertindak menikam beberapa kali kepala
isterinya menggunakan gunting, katanya.

Beliau berkata lelaki itu kemudian memukul empat anaknya termasuk bayi
berkenaan, anak perempuan berusia tujuh tahun dan dua tahun serta anak lelaki
berusia empat tahun menggunakan besi paip.\

Sivanathan berkata bayi berkenaan mati di tempat kejadian, isteri dan anak
perempuannya yang berusia dua tahun cedera parah dan dirawat di Hospital Duchess
of Kent Sandakan. – BERNAMA

p 89EKCgBk8MZdE Bayi dua minggu mati dipikul di Beluran
Bayi dua minggu mati dipikul di Beluran

di negeri sabah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri sabah - Google Blog Search


BLOG SABAH: <b>di negeri sabah</b> - Google Blog Search

Posted: 18 Dec 2013 01:22 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SABAH: <b>di negeri sabah</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Dec 2013 01:03 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Majlis Pelancaran Kem Membaca 1Malaysia 2013 Peringkat <b>Negeri</b> <b>...</b>

Posted: 31 Oct 2013 09:01 PM PDT

Program Kem Membaca 1Malaysia 2013 Peringkat Negeri telah  berjaya dijalankan pada  28 Oktober 2013 di Dewan Pa'Musa, Beaufort.  Perasmian program tersebut telah disempurnakan oleh YBhg. Datuk Jame Alip, Pengarah Pendidikan Negeri Sabah dengan bertemakan "Membaca Jambatan Ilmu".

This slideshow requires JavaScript.

BLOG SABAH: <b>di negeri sabah</b> - Google Blog Search

Posted: 29 Nov 2013 01:11 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Konvoi Kembara Hijrah Peringkat <b>Negeri Sabah</b> 1435h <b>Di</b> Lancar

Posted: 24 Oct 2013 10:00 PM PDT

Program Konvoi Kembara Hijrah 1435H  Peringkat Negeri Sabah yang bermula hari ini dan berakhir pada Ahad adalah program bersama anjuran Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia ( YADIM),  Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sabah (JHEAINS) dan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia ( JAKIM).
Lebih 20 kenderaan pacuan empat roda dan 60 peserta daripada pelbagai jabatan  dan agensi  terlibat dalam pengembaraan ke beberapa lokasi antaranya ke daerah  Tuaran, Ranau, dan Beaufort.
Antara  objektif Program Kembara Hijrah  1435H dianjurkan bertujuan membentuk disamping  menjalin rasa ukhuwah dan kerjasama erat di kalangan agensi kerajaan dengan masyarakat setempat dalam melaksanakan program-program dakwah selain bertujuan menyemarakkan lagi sambutan Maal Hijrah 1435H Peringkat Negeri Sabah  yang akan disambut awal November depan.
Antara pengisian sepanjang program berlangsung termasuklah Program Khidmat Komuniti, Gotong-royong di Masjid dan Tanah Perkuburan, Membaiki surau, Khidmat Kaunter Tabung Haji disamping mengadakan kuliah-kuliah berbentuk keagamaan di Masjid dan Surau yang dilawati.
Turut hadir pada Majlis Pelancaran Pembantu Menteri Kepada Ketua Menteri Datuk Mohd Arifin Bin Haji Mohd Arif, Pengarah Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sabah ( JHEAINS) Datuk Amri A. Suratman serta  Pengarah Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM ) Zon Sabah Haji Samin Haji Ongki.

Taufan Haiyan Yang Terkuat <b>Di</b> Dunia Mula Melanda Filipina, Bawa <b>...</b>

Posted: 07 Nov 2013 09:03 PM PST

Kerjaya Dari Rumah
Sebagai Rakyat 1 Malaysia, Jum Bersatu Hati..Tak Yah Gaduh2
"Peluang Bekerja Di AUSTRALIA Gaji Lumayan"..KLIK SINI..

taufanKapal-kapal dinasihati belayar menjauhi kawasan laut berhampiran pantai timur Sabah hingga Selasa depan, selepas taufan Haiyan melanda Filipina awal pagi Jumaat.

Pengarah Pusat Ramalan Cuaca, Jabatan Meteorologi, Muhammad Helmi Abdullah berkata Haiyan merupakan salah satu taufan terkuat dicatatkan dalam sejarah dan sangat berbahaya kepada kapal dan feri.

"Nasihat kami kepada kapal dan feri supaya menjauhi aktiviti di kawasan pantai timur Sabah.

"Kapal besar mungkin boleh berhadapan dengan situasi angin kencang dan laut bergelora," katanya kepada The Star.

Bagaiamanapun, beliau berkata adalah sangat bahaya bagi kapal yang menghala ke arah utara Zon Ekonomi Ekslusif (ZEE) buat masa ini, hal ini kerana taufan Haiyan dijangka melanda ke arah barat Vietnam.

Di sini Di Himpunkan Kisah Pelik dan Lucu, Anda Pasti terhibur...
"Mencari Peluang Bisnes Dari Rumah Dengan Modal Kecil? Klik Sini"

Muhammad berkata kesan daripada taufan berkenaan lebih bahaya daripada apa yang berlaku di kawasan Filipina.

Laporan Reuters, melaporkan taufan Haiyan yang melanda kepulaun tengah Filipina pada awal pagi Jumaat dengan kelajuan angin hingga 315 kilometer sejam dan ombak setinggi 5 meter.

Perkhidmatan feri, penerbangan dan aktiviti menangkap ikan turut digantung dengan ribuan penduduk terpaksa dipindahkan.

Sementara itu, laman web MetMalaysia melaporkan taufan Haifan berada kira-kira 938 kilometer daripada Sandakan.

Ia melaporkan bahawa kelajuan angin 50 hingga 60 kilometer sejam dengan ombak setinggi 4.5 meter dijangka membadai kawasan pantai barat SAbah, Kudat, Sandakan dan Labuan.

"Keadaan angin kencang dan laut bergelora ini sangat berbahaya kepada semua kapal dan sebarang aktiviti laut termasuk menangkap ikan dan perkhidmatan feri," kata MetMalaysia.

Ia turut meningkatkan amaran ribut daripada 'Kategori Pertama' (berbahaya kepada bot kecil) kepada 'Kategori Kedua'

Kadar Kemiskinan <b>di negeri Sabah</b> turun 8.1% | JKKK KAMPUNG <b>...</b>

Posted: 21 Nov 2013 04:17 PM PST

Kadar kemiskinan di negeri ini menurun sebanyak 8.1 peratus daripada 19.7 peratus pada 2009 kepada 11.6 peratus pada tahun lalu, sekali gus membuktikan kejayaan program-program bersepadu antara kerajaan negeri dan kerajaan Pusat.

Menteri Pembangunan Luar Bandar negeri, Datuk Radin Maleh berkata, bagi tempoh sama, kadar kemiskinan tegar juga telah menurun daripada 4.8 peratus kepada 1.6 peratus.

"Penurunan ini walaupun disambut sinis oleh pembangkang, ia sebenarnya mencerminkan pencapaian cemerlang kerajaan dalam menangani kemiskinan di Sabah," katanya semasa ucapan penggulungan dalam sidang Dewan Undangan Negeri hari ini.

Tambah Radin yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Melalap, penyelarasan program pembasmian kemiskinan dibuat di peringkat daerah melalui jawatankuasa kumpulan fokus pembasmian kemiskinan yang dipengerusikan oleh pegawai daerah masing-masing.

"Keberkesanan sistem pemantauan selain program yang berkesan seperti 1Azam, Mini Estet Sejahtera (Mesej), Ladang Projek Pertanian Rakyat Termiskin (PPRT), Program Bantuan Rumah termasuk program di bawah Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) berupaya menurunkan kadar kemiskinan di Sabah," katanya.

Radin turut memaklumkan bahawa pada masa ini terdapat sebanyak 1,117 ketua isi rumah miskin tegar yang terlibat sebagai peserta Ladang PPRT menerima dividen sebanyak RM400 sebulan bermula Januari 2010.

Katanya, sebuah lagi Ladang PPRT Sumatalun akan dilaksanakan di daerah Nabawan dan dijangka melibatkan seramai 360 orang.

Katanya, lima projek agropolitan di bawah Koridor Pembangunan Negeri Sabah (SDC) di Kota Belud, Pitas, Kemabong, Beluran dan Tongod kini pada pelbagai tahap perancangan dan pelaksanaan.

Sementara itu, Radin berkata, sejumlah RM80 juta diperuntukan kepada kerajaan negeri untuk melaksana program 1Azam iaitu Azam Tani, Azam Kerja, Azam Niaga dan Azam Khidmat yang melibatkan 7,500 orang di bawah e-Kasih.

Dalam tempoh 2010 hingga Mei 2013 pula, beliau menjelaskan, sejumlah RM1.8 bilion dibelanjakan kerajaan Pusat bagi melaksanakan projek bekalan air luar bandar meliputi sejumlah 95,562 unit buah rumah manakala RM1.892 bilion bagi projek bekalan elektrik luar bandar melibatkan 39,323 buah rumah.

Katanya, kementeriannya yang menjadi penyelaras utama pembinaan rumah baharu itu merekodkan sejumlah 8,249 rumah siap dibina.

Sumer:  utusan-online


10 di penampang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di penampang - Google Blog Search


BLOG SABAH: 10 <b>di penampang</b> - Google Blog Search

Posted: 20 Dec 2013 01:14 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Kemalangan Lori Jatuh Dalam Sungai <b>di Penampang</b> | Blog Roms

Posted: 18 Dec 2013 01:52 AM PST

Kemalangan ni berlaku pagi kelmarin (17 Dis 2013) di laluan jalan inobong penampang atau laluan ke jalan belakang ke Lok Kawi. Kemalangan ni telah mengakibatkan kesesakan lalu lintas waktu pagi dan kesesakan paling teruk pada sebelah petang ekoran kerja2 menaikkan lori yang terbenam ke dalam sungai. Di katakan lori terjatuh dengan melanggar pagar jambatan dan terus terjunam ke dalam sungai. Di katakan juga pemandu tidak pandai berenang dan telah menemui ajal…

image

image

image

Sumber gambar diperolehi daripada rakan FB.

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved