ads

Ahad, 10 Julai 2011

10 di sandakan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di sandakan - Google Blog Search


Utusan Malaysia Online - Terkini

Posted: 08 Jul 2011 09:34 AM PDT

Enam mati rentung rumah terbakar di Sandakan

Enam mati rentung rumah terbakar di Sandakan

08/07/2011 1:24pm

SANDAKAN 8 Julai — Enam orang mati rentung selepas sebuah rumah di Kampung Jawa 2 di Batu 12 dekat sini terbakar awal hari ini.

Lima mangsa adalah orang dewasa dan seorang lagi kanak-kanak.

Penguasa Bomba dan Penyelamat Sandakan Alias Abu berkata, setakat ini pihaknya belum dapat mengenal pasti identiti mangsa.

Mayat semua mangsa dihantar ke Hospital Duchess of Kent Sandakan untuk dibedah siasat bagi mengenal pasti identiti mereka, katanya.

Beliau berkata, pihaknya menerima panggilan kecemasan mengenai kebakaran membabitkan rumah tersebut pada pukul 1.15 pagi.

Katanya, dua jentera bersama 18 anggota bomba dihantar ke lokasi kejadian dan berjaya mengawal api pada pukul 2.41 pagi. - Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

10 di semporna - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di semporna - Google Blog Search


MaCaM MaCaM AdA: Tempat Makan Menarik <b>Di Semporna</b>

Posted: 05 Jul 2011 07:54 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]Tempat Makan Menarik Di Semporna. restoran tampi-tampi ni dengaq kata sedap makanan dia.tempat ni pon bleh mandi-manda n yg paling best tempat ni pernah jadik lokasi penggambaran filem duyung dulu lakonan apek. ni restoran dia ...

10 di papar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di papar - Google Blog Search


Lleah Ayeisa Co.: Collextion of hoodie blouse, long and short <b>...</b>

Posted: 10 Jul 2011 05:09 PM PDT


For more info about thesize & price , click Lleah Ayeisaco. Thanks so much. =)

These are ready stock item.

Postage are now only on tuesday & thursday.

Price are exclude postage.

Thanks, :)
Lleah Ayeisaco.

==================================================

Ini adalah barangan stok sedia ada.

Pengeposan kini hanya pada hari selasa & khamis.

Semua harga tidak termasuk kos pos.

Terima kasih, :)
Lleah Ayeisaco.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

10 di tawau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tawau - Google Blog Search


Konsert Deff Gab C <b>di Tawau</b> | Puadede.Com

Posted: 10 Jul 2011 01:32 AM PDT

konsert-defgabc-tawau-6

MANTAP dan hebat, semoga Def Gab C akan terus bertahan lama dalam industri muzik tanahair. Tanpa semangat dan perjuangan seni daripada mereka, peminat muzik rock khususnya di Tawau pastinya akan sunyi sepi. Bukan memuji, tapi inilah kenyataan akan apa yang aku saksikan sepanjang keberadaan Def Gab C yang membuat konsertnya di Fire, semalam.

Saat aku menyiapkan entry ini, lagu-lagu yang dipersembahkan tadi masih terngiang-ngiang senikata dan iramanya. Kenapa? Kerana Def Gab C begitu dekat di hati peminat, layanan mereka terhadap peminat begitu mencuit hati. Untuk menyanyikan lagu popular mereka yang lama; cinta sakti, matamu merah, marilah maria, arigato, ibu kota cinta dengan mudah mendapat sorakan.

Apatah lagi untuk turut menyanyi bersama… Asheed sememangnya bijak memainkan peranan, interaksi bersama peminat tidak ada yang kelihatan kekok. Asheed bukanlah asing di kalangan peminat di Tawau kerana dia pernah turut membuat persembahan semasa Festival Kebudayaan Tawau, namun rakan Def Gab C yang lain, ini adalah pertama kali buat mereka semenjak 15 tahun Def Gab C ditubuhkan.

Lagu baru dari album Neolitic Def Gab C
Bertuahlah sangat apabila empat lagu baru dipersembahkan Def Gab C buat pertama kalinya dalam konsert itu iaitu lagu Cinta di mana, Rinai, Walaupun dan Tunggu aku. Menurut Eddy, album Neolitic akan dilancarkan pada akhir bulan ini dan meskipun begitu, selain dari konsert, peminat juga sudah boleh mendengarnya melalui corong radio. Ini disahkan oleh DJ Aziyan, seorang teman yang bekerja di Tawau FM.

Def Gab C akan tetap di hati peminatnya.

Jika JS Kevin masih ada, dia pasti akan berbangga dengan anak didiknya ini kerana meskipun menyepi selama hampir 5 tahun, lagu-lagunya masih mekar diingatan peminat. Malah, empat lagu baru yang diperdengarkan buat pertama kalinya di dalam konsert itu di Tawau sudah menjawab hala-tuju Def Gab C selepas ini. Def Gab C akan tetap mendapat sambutan kerana mereka adalah Def Gab C yang dikenali oleh peminatnya.

Meskipun Cha'a masuk menggantikan pemain gitar utama, Jemboo dan Atong menggantikan drummer Lee Space, ia bukanlah halangan untuk Def Gab C beraksi hebat. Keserasian dan kelebihan ahli baru itu menyuntik kehebatan Def Gab C untuk terus mekar dalam perjuangan seni muzik. Cha'a yang dahulunya dari Kumpulan Flop Poppy dan Atong dari underground band unik kerana kemampuan mereka mencipta dan mewarnai setiap lagu-lagu baru Def Gab C. Ini diakui sendiri anggota lama Def Gab C iaitu vokalistnya, Asheed dan juga Eddy (gitar bass)

Apa kata peminat Def Gab C di Tawau.

Ikon Entertainment yang bertanggungjawab membawa Def Gab C ke Tawau turut berbangga dengan pencapaian Def Gab C dan bagi pengurusnya, Encik Asdar Sulaiman, Def Gab C sememangnya band rock yang membuktikan mereka sebaris dengan kupulan rock ternama dalam industri.

"Memang tidak sia-sia membawa Def Gab C ke Tawau kerana mereka telah memberi yang terbaik dalam show," katanya ketika ditemui selepas konsert.

Dalam suasana leka berhibur, aku sempat merakamkan beberapa gambar Def Gab C dan aku sempat mencuri dengar perbualan;

"Punya best Asheed nyanyi, sama macam dalam CD. Album baru dorang ni mesti mau beli,"

"Belum keluar lagi album dorang, akhir bulan baru dijual. Kita bah yang pertama dengar dalam konsert lagu baru dorang ni,"

"Oh yakah. Cayalah…,"

Apa kata ibunda Atong, drummer Def Gab C.

Aku sempat bertemu dan bersalam dengan ibunda Atong, yang sanggup turun menyaksikan anaknya beraksi di pentas. Apa yang aku saksikan dan dengari, ibunda Atong sememangnya berbangga dengan apa yang dilakukan oleh anaknya itu.

"Meskipun Atong sudah lama tidak balik Tawau, kerinduan auntie kepadanya terubat malah begitu berbangga dengan Atong ini,"

"Dia masih seperti dulu, menghormati orang tua, tidak berkasar dengan adik-beradiknya, malah menghargai sokongan kawan-kawannya,"

Aiman, rakan Atong juga mengakui Atong tidak berubah.

"Atong tidak sombong, dia tidak berubah walaupun sudah pemes. Ada kawan yang kerja di shell juga kasitau, Atong yang tegurnya dulu, dia masih ingat semua kawan-kawannya,"

.

Fakta menarik mengenai Def Gab C

 1. Kesemua ahli Def Gab C boleh mencipta lagu.
 2. Asheed dan Eddy adalah anggota lama Def Gab C.
 3. Atong dan Cha'a adalah ahli baru Def Gab C.
 4. Kesemua ahli Def Gab C mempunyai PR yang baik dalam berkomunikasi.
 5. Untuk album Neolitic, Asheed telah mewarnakan rambutnya.
 6. Suara hati adalah gabungan lagu dari kesemua ahli Def Gab C manakala liriknya dari Asheed.
 7. Atong memerlukan 8 set stick drum setiap kali practise mahupun membuat konsert.
 8. Nama "Def Gab C" diilhamkan oleh JS Kevin yang diambil dari not lagu.
Related Posts with Thumbnails Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

10 di tenom - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tenom - Google Blog Search


Tugu Pahlawan Ontoros Antanom | my.Mustaffa

Posted: 16 Jun 2011 06:41 PM PDT

Tugu Antanom di Tenom 1 Tugu Peringatan Pahlawan Murut Antanom

TUGU SEORANG PEJUANG – "Harimau mati meninggalkan belang, manusia mati meninggalkan nama". Seperti para pejuang kemerdekaan yang lain, Antanom merupakan pahlawan Murut yang unggul dimana beliau menggerakkan pemberontakan Rundum menentang penjajah pada tahun 1915. Sebagai tanda penghargaan dan peringatan terhadap jasanya memperjuangkan sebuah kemerdekaan, maka sebuah Tugu Peringatan telah dibina di Tenom. Kita sedia maklum bahawa Tenom amat terkenal dengan kopi yang dikenali sebagai Kopi Tenom.

Siapakah Antanom/Ontoros

Antanom atau Ontoros dilahirkan di kawasan " Masinpunon " sungai Salarom pada tahun 1885 dan berumur dalam lingkungan 30 tahun ketika pemberontakan itu dilancarkan.

Antanom adalah anak keturunan Suku Murut Tagol dari golongan bermartabat mengikut adat istiadat kaum murut. Dia dibesarkan dalam zaman daerah kampungnya dilanda oleh persengketaan kaum dan oleh ancaman pemburu kepala kaum Dayak dari kawasan perbatasan atau dikenali dengan istilah " Pengayau ".

Didikan yang diterimanya ialah mengenal kehidupan rimbanya dan bermain senjata. Jiwanya dibentuk agar menjadi seorang kalawon atau pahlawan dan semangat sedia berkorban telah disemai dalam hidupnya supaya bertanggungjawab melindungi keluarga dan kaumnya.

Orang pengecut tidak ada tempat dalam dunia rimba. Didalam keadaan persekitarannya bergolak oleh permusuhan kaum yang berpunca dari hutang darah, Antanom/Ontoros tidak ada pilihan, selain daripada berwatak keras dan berani. Jika pun dia menjadi jahat dari kacamata Inggeris, kerana tidak tunduk kepada kuasa mereka, bukanlah kerana Tuhan membentuknya menjadi orang ganas, tetapi  suasana persekityarannya yang memaksa Antanom/Ontoros bertindak demikian.

Perwatakan Antanom/Ontoros yang berbadan tegap berambut panjang itu, bila lengkap berpakaian tradisi, bercawat dengan tombak ditangan dan Pailang tersisip dipinggang, dia kelihatan gagah dan mengerunkan. Sikapnya tegas dan tenang dalam menghadapi bahaya. Bila dia telah memutuskan sesuatu, dia akan kotakan kata-katanya dan bertindak dengan penuh keazaman.

Gambar Sekitar Tugu Antanom

Rujukan:

 • http://ms.wikipedia.org/wiki/Tenom
 • http://www.sabah.gov.my/pd.tnm/tnmdoc/lagenda.html
 • http://notasejarah.blogspot.com/2007/09/ontoros-berjuang-tentang-penindasan.html
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

10 di kota kinabalu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota kinabalu - Google Blog Search


MAJLIS MAKAN MALAM 1MALAYSIA <b>DI KOTA KINABALU</b> KURANG SAMBUTAN <b>...</b>

Posted: 29 Jun 2011 07:44 AM PDT

Lawatan PM Najib amat dinantikan oleh rakyat Sabah terutama mereka yang tinggal di sekitar Kota Kinabalu. Sambutan 1Malaysia yang diadakan di Dataran Bandar Raya Kota Kinabalu pada awalnya mendapat sambutan yang memberangsangkan daripada lapisan masyarakat. Namun ketika Datuk Seri Panglima Musa Aman berucap orang ramai beransur-ansur meninggalkan majlis tersebut. Yang tinggal hanya kakitangan Kerajaan Negeri dan Persekutuan sahaja. Apa yang mendukacitakan ketika PM Najib berucap Dataran Bandar Raya Kota Kinabalu kelihatan lengang.

 1. Ramai hadirin tertanya-tanya kenapa orang ramai berpusu-pusu meninggalkan majlis ketika DSP Musa Aman berucap?
 2. Kenapa penganjur tidak memikirkan sensitiviti umat Islam  mengadakan Majlis makan malam ketika umat Islam lain menyambut Malam Israk Miraj dengan bertahlil dan berhimpun di Masjid-masjid???
 3. Adakah senario ini menunjukkan satu protes rakyat secara senyap terhadap program 1Malaysia?
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

10 di nabawan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di nabawan - Google Blog Search


sabahkini.net: HOSPITAL <b>NABAWAN</b> TETAP DIBINA

Posted: 09 Jul 2011 07:26 PM PDT


RODA…. Jailani Pangias mencuba kerusi roda yang disumbangkan oleh Kurup.

Oleh : ROZIE JUMAT

AHLI Parlimen Pensiangan, Tan Sri Joseph Kurup memberi jaminan projek Hospital Daerah Nabawan tetap akan dilaksana dan diteruskan kerana beliau sangat mengambil berat pelaksanaan pembinaan hospital yang terbengkalai dan menjadi isu pembangkang di Nabawan dan sekitarnya.

"Sebelum ini saya telah datang sendiri ke tapak itu dan menemui pekerja di tapak tersebut. Sehingga menyebabkan ada orang tidak senang dengan kehadiran saya ke tapak itu, tapi saya harus mendapatkan gambaran sebenar mengapa pelaksaanan projek itu mengambil masa yang sangat lama," kata Kurup ketika berucap di Majlis Pemimpin Bersama Rakyat di Kg.Sabinait Baru.

Beliau kemudiannya menemui pihak Kementerian Kesihatan selepas melawat tapak hospital tersebut.

Katanya, hasil perjumpaan dengan pihak berkaitan, beliau diberitahu kontraktor bagi projek itu telah ditamatkan.

"Kita merayu agar projek yang sangat diperlukan ini dilaksana dengan secepat mungkin kerana ramai rakyat memerlukan hospital ini," kata Kurup yang juga Timbalan Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar.

Katanya, beliau difahamkan projek itu akan dibuka untuk ditender semula.

"Rakyat di kawasan Nabawan mahu tahu bila tender itu akan dibuat, kita mahu hospital ini dibina pada tahun ini juga," kata Kurup.

BORANG….. Kurup menerima borang kemasukan keahlian PBRS dari Kg Sabinait Baru diketuai oleh Angusi Bangali.

Beliau yang juga Presiden Parti Bersatu Rakyat Sabah (PBRS) berkata, beliau turut berasa kecewa dengan kelewatan projek yang sangat diperlukan di kawasannya itu.

Sempena majlis itu Kurup turut menerima borang keahlian PBRS yang diketuai oleh Angusi Banggali selain menyampaikan sumbangan kerusi roda kepada Jailani Pangias yang lumpuh sejak 4 tahun yang lalu.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

di negeri sabah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri sabah - Google Blog Search


Dewan Ulamak PAS <b>Negeri Sabah</b> Hasrat Tubuh Institusi Ilmu dan <b>...</b>

Posted: 04 Jul 2011 08:27 PM PDT

Kota Kinabalu : Dewan Ulamak PAS Negeri (DUPN) Sabah akan terus menjadi sayap penting dalam memperkasakan gerak kerja Dewan Ulamak PAS di Sabah.

Dewan Ulamak PAS Negeri Sabah akan terus berusaha sedaya upaya untuk menggerakkan agenda Dewan Ulamak PAS sepertimana yang ditegaskan oleh Ketua Dewan Ulamak PAS Pusat YB Tuan Guru Haji Dato' Harun bin Taib dalam ucap tamanya pada muktamar tahunan Dewan Ulamak PAS Pusat kali ke 50 di Gombak awal Jun yang lalu.

Dewan Ulamak PAS Negeri Sabah juga insyaAllah akan berusaha untuk program pentarbiyahan dan ilmu secara berkala setiap bulan dalam jangka masa panjang dalam usaha ke arah menubuhkan institusi ilmu dan tarbiyah di bawah kelolaan Dewan Ulamak PAS Negeri Sabah.

Perkara ini telah diluahkan kepada Setiausaha Dewan Ulamak PAS pusat, Dr. Khairuddin At-Takiri dalam pertemuan yang diadakan di Kota Kinabalu di antara Setiausaha Dewan Ulamak PAS Pusat  dan Dewan Ulamak PAS Negeri Sabah baru-baru ini.

Dr. Khairuddin At-Takiri melahirkan rasa optimis beliau terhadap kemampuan dan ketrampilan Dewan Ulamak PAS Negeri Sabah dalam mengemudi perubahan rakyat Sabah menjelang PRU 13 yang akan datang.

Tambah beliau lagi, Dewan Ulamak PAS Sabah amat memerlukan sumbangan ilmu daripada tokoh-tokoh Ulamak Dewan Ulamak PAS Pusat  untuk turun ke sana untuk menyemarakkan lagi selera perubahan tersebut.

Filed under: News, PAS , , , , ,

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved