ads

Sabtu, 25 Mei 2013

10 di semporna - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di semporna - Google Blog Search


Kedahkini: DETIK CEMAS SERANG HENDAP <b>DI SEMPORNA</b>....

Posted: 03 Mar 2013 10:07 PM PST

DETIK CEMAS SERANG HENDAP DI SEMPORNA: 19 ANGGOTA PDRM TERPERANGKAP DIKELUARKAN...


Mula-mula kejadian di LAHAD DATU penceroboh berpura-pura menyerah diri dan angkat bendera putih tapi kawan-kawan penceroboh sudah standby dan lepaskan tembakan RPG..

Di Semporna pula.. Penceroboh mengunakan strategi sama,Tembak anggota bertugas dari belakang ketika pihak berkuasa tidak bersedia..Detik cemas apabila enam anggota polis terkorban dalam serangan hendap oleh sekumpulan lelaki bersenjata dipercayai Tentera Sultan Sulu, ketika operasi di Kampung Sri Jaya, Simunul, Semporna.

Pihak Polis mendapat maklumat bahawa pembenrontak sudah berada di Kampung Sri Jaya Simanul, Semporna dan terus membuat intipan.

Operasi yang diselesaikan hampir 24 jam itu turut mengorbankan enam anggota kumpulan bersenjata terbunuh, manakala seorang lagi maut dibelasah penduduk kampung.

Sehingga kini, jumlah anggota keselamatan yang terkorban meningkat kepada lapan orang selepas dua komando VAT 69 mati ditembak penceroboh dari selatan Filipina di Kampung Tanduo, dekat sini sejak Jumaat lalu.

Polis juga berjaya mengeluarkan 19 anggotanya yang terperangkap di kawasan perkampungan atas air itu. Seorang penduduk wanita berusia 50 tahun dilaporkan cedera dipercayai terkena tembakan rambang kumpulan bersenjata dan dirawat di Hospital Tawau.

Setakat petang semalam, seorang pegawai polis yang disahkan terkorban ialah pegawai Cawangan Khas Bukit Aman, Superintendan Ibrahim Lebar, 52, dari Besut, Terengganu.

Sehingga kini, jumlah anggota keselamatan yang terkorban meningkat kepada lapan orang selepas dua komando VAT 69 mati ditembak penceroboh dari selatan Filipina di Kampung Tanduo, dekat sini

Terdapat enam mayat lagi yang belum dikenal pasti, dipercayai anggota kumpulan pemberontak.
PUAK PENGGANAS DENGAN PENUH BERGAYA BERGAMBAR SEBELUM KEJADIAN TEMBAK MENENBAK BERLAKU DI SIMUNUL DAN SEKITAR DAERAH SEMPORNA HASIL GAMBAR RISIKAN DI BUAT....( ADMIN PUN PENING MCM MNA GAMBAR NI PEROLEHI TAPI BILA DI SIASAT GAMBAR NI PEROLEHI DARI TELEFON BIMBIT PENGGANAS YANG MATI DI TEMBAK DI SEMPORNA ) ~ Sumber Gambar Lanun yang menyerang di semporna dapat ditangkap semalam...? 
Sumber Gambar

WEB: Polis Diraja Malaysia ( Royal Malaysia Police )

Ketua Polis Negara dan isteri serta seluruh warga Polis Diraja Malaysia mengucapkan salam takziah kepada keluarga 5 pegawai dan anggota PDRM yang terkorban dalam satu serang hendap sekumpulan lelaki bersenjata di Semporna. Mereka yang terkorban adalah:

1. Supt Ibrahim bin Lebar, Caw Khas, Bukit Aman.
2. ASP Micheal Padel, Caw Khas, IPD Semporna
3. Sjn/D Baharin bin Hamit, Caw Khas, IPK Sabah
4. Sjn Aziz bin Sarikun, BN 14 PGA Tawau
5. Kpl/S Salam bin Togiran, IPD Tawau
6. L/Kpl Mohd Azrul bin Tukiran, BN 14 PGA Tawau
Al-fatihah.Semoga roh wira-wira negara ini ditempatkan di kalangan orang beriman dan dicucuri rahmat.

Kepada ahli keluarga mendiang, diharap bersabar menerima kehilangan ini dan sesungguhnya seluruh pasukan turut menangisi pemergian beliau.


ANGGOTA polis menguruskan tiga dari enam wiranegara di Surau As Salam, IPD Tawau yang terkorban dalam kejadian berbalas tembakan dengan sekumpulan bersenjata yang mendakwa tentera Sultan Sulu di Semporna.

1. supt ibrahim lebar, E1 b.aman (mati)
2. asp michael, kckd (status tidak diketahui - dijangka mati)
3. insp asanal, ei b.aman (parah dipercayai meninggal)
4. insp aswad, e1 b.aman
5. insp azrah, e1 b.aman
6. insp khairul nizam, sb semporna
7. insp pengiran mohd zamri, kbsjkd SPA
8. insp mohd ramdan, kbld SPA

- 17 anggota


1. Sjn waris - nakotik
2. Sjn Ibrahim - nakotik
3. Sjn aziz - pga
4. Kpl alfian - trafik
5. Kpl mustapa - sb ipk
6. Kpl zulhalip - trafik
7. Kpl johansah - nakotik
8. Kpl mohammad - balai
9. Kpl kamarul - sb
10. Kpl salam - sb
11. Kpl salmi - sb
12. L/kpl azrul - pga
13. Konst ismail - sb
14. Konst yusri - sb
15. Konst sabri- sb
16. Konst Suhaimi - sb
17. Sjn baharin - sb

C. Orang awam cedera
- seha bt ghani, p/50 tjm, bajau, kg sri jaya.
- kecederaan: tembakan di lutut kali lanan belakang.
- telah dihantar ke hospital tawau dan keadaan stabil.
Sehingga kini, perbincangan masih berjalan utk menyelamat yh terperangkap dipengerusikan oleh KCK bersama vat 69, tentera, PASKAL, pga dan lain-lain. Sjn barry muka telah pecah.

Sabahdaily: 21 Calon Bertanding <b>Di Semporna</b>

Posted: 20 Apr 2013 07:47 AM PDT

SEMPPORNA : Menteri Kemajuan Luar Bandar & Wilayah,dato Seri Mohd Shafie Apdal (BN) mempertahankan kursi Parlimen P.189 Semporna dan ditentang calon PKR, Zamree @ Mohd Suffian Abdul Habi dan Datu Badaruddin Tun Datu Mustapha (Bebas).

Sementara Menteri Di Jabatan Ketua Menteri Sabah, Dato sri Nasir Tun Sakaran pula mempertahankan kerusi N.53 Senallang (BN) terlibat dengan perlawanan lima penjuru dan ditentang calon PKR, Mohd Amin Abdul Mem; Abdul Manang Hatib Lawari@ Osman (Bebas); Datu Badaruddin Tun Datu Mustapha (Bebas) dan Abd Karim Talib (Bebas).

Bagi DUN Bugaya, Datuk Ramlee Marahaban (BN) mempertahankan kerursi yang dimenanginya tanpa bertanding dalam PRU-12 kini ditentang lima orang pencabar iaitu Abdullah Sani Abdul Salleh (Bebas); Atal Muhammad KK Abd Menang (Bebas); Abdul Hussin Kiamsin (Bebas); Alimin Budin (Bebas); Hasai Tudai (PAS).

Kawasan N.52 Sulabayan pula menyaksikan calon baru Barisan Nasional (BN), Dato' Jaujan Sambakong ditentang calon PKR, Hermeny Murgal; Hasaman Sagaran (Bebas); Hussein Mumakil (Bebas); Mamat Barhana (Bebas); Julkani Abd Rahman (Bebas) dan Ghazali Penghulu Hindi.

Oleh : ARSHAD HUSSIN (sabahkini)

10 di kota marudu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota marudu - Google Blog Search


BLOG SABAH: 10 <b>di kota marudu</b> - Google Blog Search

Posted: 28 Apr 2013 11:39 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

sabahterkini2u: <b>KOTA MARUDU</b> BAKAL MILIK PAKATAN RAKYAT!

Posted: 25 Apr 2013 11:20 AM PDT


Oleh: Pemerhati Kota Marudu
Pakatan dijangka mempertahankan kerusi Parlimen Kota Kinabalu, Tuaran dan Beaufort. 8 kerusi lagi yang diintai Pakatan ialah Sandakan, Putatan, Sepanggar, Tawau, Kota Marudu, Tenom, Keningau dan Penampang. Selain itu Kimanis, Kota Belud, Sipitang dan Pensiangan yang turut mempunyai isu-isu tempatan turut di masukkan dalam senarai yang boleh ditawan.
Kali ini kita meninjau Kerusi Parlimen Kota Marudu yang bakal melihat pertembungan penjuru antara BN, PR, STAR dan SAPP. Walaupun pertembungan PR, STAR dan SAPP 3 pembangkang di kawasan Kota Marudu ini dilihat merugikan namun persaingan lebih tertumpu antara Maximus Ongkili (BN) dan Maijol Mahap bekas Naib Presiden UPKO pemimpin berasal dari Kota Marudu ini.
Maximus seorang ahli Kabinet Persekutuan yang juga Timbalan Presiden PBS  tidak boleh memandang rendah dengan keupayaan Maijol Mahap bekas Senator di Parlimen yang banyak bersuara ini. Maijol sudah membuktikan kehadiran rakyat Kota Marudu di kediamannya semasa pengumuman beliau keluar BN.


Suara-suara lantang Maijol sebelum ini mengenai RCI dan NCR (Tanah Adat) membuka mata rakyat mengenai usaha-usaha membela rakyat. Misalnya isu tanah adat di Kota Marudu yang di ceroboh oleh syarikat-syarikat gergasi yang mendapat kebenaran kerajaan Negeri (Musa Aman) untuk membangunkan tanah milik rakyat yang diduduki sejak turun temurun oleh mereka.
Begitu juga dengan RCI, hanya beberapa hari Maijol Mahap meninggalkan parti, Perdana Menteri Dato' Sri Najib Razak mengumumkan RCI. Gimik-gimik politik BN ini akhirnya terpaksa dibuat bagi meredakan kemarahan rakyat bagi menyiasat tentang projek IC di Sabah. 
Dalam PRU 2004 Maximus Ongkili hanya memperolehi majoriti 3,189 dan tahun 2008 dengan majoriti 4,198. Jika pada tahun 2008 calon PR Andonny Pilit@ Anthony Biri Mandiau boleh mendapat undi 7,830 dan Roslan Mohd Zain (Bebas) boleh memperolehi undi 1,109 tentu Maximus Ongkili BN pada tahun 2013 tidak boleh duduk diam dan memandang rendah betapa 8,939 pengundi benci dan rasa tidak puas hati rakyat Kota Marudu kepada Maximus. 
Kali ini tahun 2013 pengundi Kota Marudu ialah 42,197. Apakah 8,939 pengundi ini akan kembali kepada BN atau pengundi PR akan bertambah? Dengan isu-isu yang berlaku di Kota Marudu, sikap wakil rakyat yang jarang turun ke Kota Marudu, tentu rasa tidak puas hati rakyat makin membuak betapa bencinya mereka kepada pemimpin parti komponen seperti PBS dan UPKO yang kini sudah termakan telunjuk Musa Aman UMNO. Syarikat-syarikat besar yang merampas tanah adat melalui kelulusan Ketua Menteri telah menghalau dan memusnahkan tanaman rakyat Kota Marudu yang dimiliki sejak turun-temurun. 


Begitu juga kerusi Dun Matunggung yang diwakili Jelani Hamdan dan di Dun Tandek calon PKR Parlimen tahun 2008 Andonny Pilit@ Anthony Biri Mandiau bertanding. Apakah Sarapin Magana (BN- majoriti 2,982) dan Lasiah Baranting (BN- Majoriti 2,237) mampu bertahan kerana lawan mereka dalam PR bukan calang-calang. 
Apakah mereka akan mengundi BN? sama-sama kita nantikan apakah keinginan rakyat?Sejauh mana undi meningkat dan menurun di Parlimen dan Dun. 5 Mei akan menjawab segalanya. 

10 di sandakan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di sandakan - Google Blog Search


Khalifah - Bulan 8 <b>Di Sandakan</b> MP3

Posted: 22 May 2013 04:59 AM PDT

Title: Bulan 8 Di Sandakan
Download: mediafire.com, zippyshare.com, sharebeast.com
10 di papar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di papar - Google Blog Search


BLOG SABAH: 10 <b>di papar</b> - Google Blog Search

Posted: 27 Apr 2013 09:34 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

10 di lahad datu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di lahad datu - Google Blog Search


Kelapa Mawar: ANWAR IBRAHIM <b>DI LAHAD DATU</b> DI SAMBUT <b>...</b>

Posted: 29 Apr 2013 08:22 PM PDT


Siri Lawatan DSAI di Sabah yang merupakan amanat terakhir sebelum pembuangan undi pada 5 mei 2013 ini, sangat-sangat diluar jangkaan, kerana di Lahad Datu, Semporna Dan Tawau, DSAI di sambut dengan lautan manusia. Kebangkitan rakyat kali ini bukan kerana hadir untuk mendapatkan habuan berupa wang dan sebagainya tetapi mereka dengan suka rela menghadirkan diri mendengar, membuat perhitungan sebelum membuat keputusan siapa calon yang bakal mereka pangkah pada PRU13 kali ini.

Malahan sambutan DSAI di Semporna yang berkebetulan daerah itu mengadakan sambutan regata lepa-lepa sangat luar biasa. Ada yang melaporkan bahawa walaupun masyarakat Semporna sibuk dengan sambutan regata lepa-lepa itu tetapi mereka tidak melepaskan peluang untuk bertemu dengan DSAI dan khabarnya Ketiak DSAI berucap, pekan Semporna dalam keadaan lengang seakan-akan tidak ada sambutan Regata lepa-Lepa 2013, sebaliknya rakyat membanjir tempat ceramah DSAI. Adakah ini tanda satu kebangkitan rakyat Sabah telah berlaku?

10 di tenom - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tenom - Google Blog Search


sabahkini.net: PERTANDINGAN LIMA PENJURU <b>DI TENOM</b>

Posted: 19 Apr 2013 11:08 PM PDTSAH....Calon-calon yang disahkan bertanding pada PRU13 bagi Parlimen Tenom, DUN Kemabong dan Melalap.
TENOM: Parlimen Tenom menyaksikan pertandingan lima penjuru antara Barisan Nasional (BN- Datuk Raime Unggi selaku penyandang); Parti Kesejahteraan Insan Tanah Air (KITA- Mutang Dawat @ Sylvester 62); Parti Maju Sabah (SAPP- Jimmy Jawatah 50); Parti Keadilan Rakyat (PKR- Masdin Tumas 45) dan Parti Star (Azroy Hasmin Abdullah 33).
Bagi kawasan Dun Kemabong pertembungan empat penjuru antara BN- Datuk Rubin Balang (penyandang), SAPP Ensor @ William Datuk Tingkalor 44; Parti Star – Alfred Tay 47 dan Biou Suyan 56 (APS-PKR).
Manakala bagi kawasan Dun Melalap turut menyaksikan empat penjuru kebanyakannya muka baru kecuali penyandangnya Datuk Radin Malleh yang telah berkhidmat di kawasan itu selama 4 penggal, kini akan terus mempertahankan kerusi tersebut pada PRU13 atas tiket BN.
Beliau akan ditentang oleh kesemua muka baru golongan profesional dan ahli perniagaan menampilkan Roger Stimin 33, seorang Peguam atas tiket SAPP; Noritah Suab, 33, juga seorang Peguam atas tiket DAP dan Kong Fui Sen 52, dari Parti Star seorang ahli perniagaan.
Pegawai Pengurus Pilihanraya kawasan Tenom Siriman MF Basir mengumumkan pusat penamaan calon bagi kawasan Parlimen Tenom, Dun Melalap dan Kemabong yang berpusat di Dewan Sri Antanom tepat jam 9 pagi. Manakala pengumuman calon-calon bertanding yang disahkan bertanding tepat jam 10.50 pagi.
Semasa proses pencalonan itu berlangsung tidak ada sebarang insiden buruk berlaku kecuali berlaku sorakan tanda kegembiraan penyokong penyokong parti masing-masing ketika pengumuman calon-calon yang sah dan diterima untuk bertanding oleh Pengurus Pilihanraya.

10 di ranau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di ranau - Google Blog Search


Dari pandangan kepada penulisan: Tempat Menarik <b>di Ranau</b> <b>...</b>

Posted: 10 Apr 2013 09:41 AM PDT

Bismilahirahmanirahim dan Assalamualaikum..
Alhamdullilah habis juga cerita jalan2 kat Ranau dan Kinabalu. So sekarang i will make summary untuk tempat2 yang dah kami kunjungi.
Tempat paling best yang aku rasakan ialah Dairy Farm.. Siyess best.. Kedatangan kami ke kawasan berhampiran pergunungan tu di lambai dengan angin yang tersangat best. Not sepoi-sepoi bahasa because boleh menutup pintu kereta without someone push it. U can imagine? If not u can read this entry..
Selain daripada tu, kalau suka menimba ilmu boleh la buat kunjungan ke Sabah Tea Garden. I know selama hari nie, sapa yang tak pernah lawat kilang teh tak akan tahu cam mana pemprosesannya, dan juga xtahu berapa suhu yang menghasilkan teh yang terbaik. Correct me if i'm wrong make a  conclusion about u readers. Or kepada pengemar teh, banyak pilihan ada di sana.
Tak dilupakan bagi peminat yang suka basah-basah. Ranau Hot Spring boleh anda kunjungi. Bukan setakat basah aje, lecun yang amat pun boleh. Dikelilingi dengan hutan yang menghijau juga boleh membuatkan anda tenang. Tapi apa yang aku xsuka kat tempat nie, u need to pay more.. Untuk lebih lanjut rujuk entry nie..
Manakala bagi pencinta sejarah. U know who u are. War Memorial boleh mengingatkan anda kepada sejarah tanah air. Atau paling jelas lagi untuk tanah air Sabah. Juga buat pengemar rose, kat cnie juga boleh la buat aksi cium2 rose.. Hehe
Last but not least, perempuan suka shoping kan? So pasar Kundasang aje yang ada kat sana. Mid Valley, Jusco jangan nak berharap sangat. Going back to ur hometown la. Sayur-sayur segar bersepah kat pasar nie. Pilih la kedai mana yang anda mahu beli sayurnya. 
Tempat menarik lain? Yehh Kinabalu Park. But a litter bit disappointment. Huhu. Because when we are there, the weather not so good. We cannot see the mount Kinabalu. Cerita lain kat Kinabalu Park leh rujuk entry nie..
Lain2 tempat memang dah tak tahu dan tak kunjungi dah. Seharian memang x cukup kalau ada tempat menarik lain kat Ranau dan Kundasang tu. Kita pergi mana yang sempat aje la.. Next cerita kat Kota Kinabalu plak. Pe yang ada kat Kota Kinbalu. Nantikannn!!
* entry tanpa gambar? cam pelikk aje

10 di kinabatangan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kinabatangan - Google Blog Search


bila aku bercerita...: Memancing <b>di</b> Kg Bilit <b>kinabatangan</b>

Posted: 20 May 2013 06:26 AM PDT

Trip memancing ni nda dirancang rapi, main ikut-ikut saja. (kejadian berlaku pada hujung tahun 2012 masa cuti sekolah, baru buat cerita di sini sebab bosan hehe) Kebetulan pakcik-pakcik ku pegi rumah nenek di Kg Bilit, jadi aku pun apa lagi besiap la juga mau memancing. Hentam saja lah janji dapat lepas gian memancing.
Dipendekkan cerita, kami pun apa lagi sampai saja di rumah nenek ku, mencari cacing di bawah kolong sampai kena marah lagi haha. Tapi bukan aku la yang kena marah, aku jadi bos saja menunggu cacing.
Hm hasil pancingan kami boleh tahan juga la, walaupun memancing di siring sungai saja. Tapi adik ku si aming yang jadi juara sebab pancingnya yang banyak dapat udang dan ikan. aku? adalah satu dua ekor huhu10 di nabawan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di nabawan - Google Blog Search


SIDANG RAKYAT: Muslisah wakil Unduk Ngadau <b>Nabawan</b>

Posted: 23 May 2013 04:47 AM PDT


NABAWAN: Cik Muslisah Pangawai dimahkotakan sebagai Unduk Ngadau Pesta Kaamatan Daerah Nabawan yang berlangsung di Pentas Terbuka Tamu Pekan Nabawan pada Rabu.
Muslisah, 21, berasal dari Kg. Sabinait Baru, Murni C, Nabawan yang bertugas sebagai Kerani di sektor swasta dengan hobinya menari dan bermain badminton pada masa lapang menewaskan enam peserta yang layak ke pusingan akhir.

Tempat kedua disandang oleh Leu Kui Ink, 18, dari Kg. Bahagia A, Nabawan  yang bekerja sebagai juru kecantikan dengan hobi membaca.

Tempat ketiga jatuh kepada Yesomeh Makiong dari Kg. Layon satu-satunya peserta dari kampung yang terpencil di Mukim Pamuntarian.

Yesomeh, 20, yang berhobi menari dan membaca pada masa lapang seorang pelajar Kolej ILHAM bercita-cita menjadi 'assistant manager'.

Serama 14 peserta menyertai pertandingan Unduk Ngadau sempena Pesta Kaamatan Perigkat Daerah Nabawan.


Klinik <b>Nabawan</b> janji 1999,Janji ditepati tak leh pakai UMNO/BN

Posted: 04 Apr 2013 12:21 AM PDT

by Mohd Haizuren Abdullah 
 
Janji ditepati Dato Seri Najib hanyalah gimik yang tak membawa erti kepada penduduk di Nabawan,,sebagai bukti bahawa mereka telah ditipu sepanjang masa oleh UMNO/BN,Admin membawakan bukti jelas dan nyata janji UMNO/BN membina sebuah Klinik pada tahun 1999,dan hingga kini hanya "Projek Ladang Lalang dan Semak" sedang giat berjalan di tapak Projek tersebut

"Jangan salahkan rakyat,kalau belum pernah jejak Nabawan jangan cakap pakai hujah apa yang dipaparkan di Tv3 atau Utusan,semua rakyat terutama macai-macai Umno harus pakai otak bentangkan fakta,suara penduduk sekitar Nabawan sudah lama berkumandang cuma media tekan dan sembunyikan supaya tak menjejaskan reputasi Umno/Bn."

Pada Tahun ini TPM sudah datang melawat Nabawan tapi apabila beliau melihat orang kampung datang membawa sepanduk ketika lawatan beliau ke sana,beliau hanya mampu melihat saja tanpa turun bertemu rakyat dan menjelaskan apa-apa.Tengoklah bagaimana media TV3/Utusan melaporkan lawatan beliau disambut meriah walhal kejadian itu tidak seindah seperti yg dikhabarkan.

Beliau juga berharap agar rakyat jangan menyokong membabi buta,selidik lah dulu,ni belum kes tanah masyarakat salarom taka yg dirampas oleh kerajaan..klinik kesihatan nabawan mmg ada tapi terlalu usang..kamu patut melihat bagaimana klinik di sana msh bergantung dgn generator..tu br nabawan..blm cerita lg d pensiangan..pesakit baring atas bot pegang IV drip..smp bila mau tgk rakyat susah bg2?smp bila?jwb lah org Sabah yg prihatin..x kah kamu kesian melihat bayi kecil di usung atas bot semata2 uk keluar ke pekan kgau..

(Keluhan seorang penduduk Nabawan)

PRU13 Jom tolak UMNO/BN...undilah Pakatan Rakyat melakar perubahan yang lebih baik dari hari ini.

10 di kota kinabalu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota kinabalu - Google Blog Search


me as an amateur travel-holic: Bekerja <b>di Kota Kinabalu</b>, Sabah <b>...</b>

Posted: 01 May 2013 04:48 AM PDT

Entri penuh tuk KK, klik sini.
Entri tuk hari pertama (2 Dis 2012), klik sini.
Tuk hari ke-dua ni, kami semua melakukan tugas-tugas rasmi *kunun*.. heheh.. mengembangkan ilmu dan juga bersosial dengan pelbagai pihak.  Kami daftar dulu, then, dapat buku yang berkenaan, terus masuk bilik-bilik yang berkaitan.  Aku macam biasa, masuk ke bilik mathematics. :) *love maths*

Dalam pukul 5.30ptg konferens habis tuk hari ni, and then, kami mengambil peluang untuk bersiar-siar disekitar Sutera Harbour.  Jalan kaki keluar dari dewan, terus jumpa swimming pool di belakangnya.  Sutera Harbour ni ada 2 resort, Magellan and Sutera Pacific.  Dari Sutera Pacific, korang boleh jalan kaki ke Magellan, sambil menikmati angin petang.  Romantik gitu.  hehe.. Tambahan pulak, malam ini (3 Dis) ada dinner rasmi dengan pengajur.  Rezeki.  
5.30 ptg di Sabah sudah hampir gelap and pukul 6.30ptg, macam dah malam.  Sunset view, mmg cantik and suasana ini lebih asyik dengan view bot-bot yang di parkir kat Sutera Harbour ni.  Terasa macam kat oversea je.  hehe..  Jom cekidout gambau kami tengok sunset yang memang cun *love it*..
Nampak tak betapa cantiknya susunan bot-bot ini?


Yang diatas kanan tu bot untuk dinner rasanya, cruise.. 

Berlabuh untuk seketika ke? Yang pasti, kapal layar ini admirable.  I want one!
My fren merenung sunset.  Lampu tepi pantai sekitar sutera harbor telah dibuka and sgt cantik suasana ini

Finally, we are heading to our room.  Still, it is beautiful.  Allah Maha Besar
Malam tu, dinner dianjurkan oleh pihak IEEE.  Makanan yang dorang sediakan, masakan melayu, dan paling best, ada macam-macam.  Kenyang. alhamdulillah.  
Persembahan oleh orang Sabah.   Turut serta dalam majlis ni, omputeh telah diberikan peluang untuk join the persembahan.  Sgt lucu but sgt menghiburkan.. :)
Time aku beratur nak amik makanan, ada sorang scholar from Japan ni::
Scholar man : What is this? (point out to soto)
Me : errr... *soto in english apakah?* SOTO.
Scholar man : Owh? Sot-tok? *bunyi macam orang Jepun SOT-TOK*
Me : haaa, yes it is.  This is the rice and the soup.  You just have to mix it up and walla, SOT-TOK.. *gelak-gelak*
Scholar man : Owh, rice? ok.. *senyum dengan hensemnya*
By the by, scholar man ni memenangi hadiah best writer.  Hebatkan? Kagum aku.  Ok, da makan, apa lagi, balik resort, tido atas katil yang empuk..  K la, sambung nanti ea.. Banyak gambar je sebab aku ni bukan mahir sangat bab-bab penulisan ni.  Take care of yourself yarrr~!!

10 di kunak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kunak - Google Blog Search


sabahkini.net: JANGAN LETAK CALON &#39;NASI BUNGKUS&#39; <b>DI KUNAK</b>

Posted: 13 Apr 2013 05:07 PM PDTOleh : PAPARAZZI SABAHKINI.NET
KUNAK: Pihak pucuk pimpinan Barisan Nasional (BN) harus lebih berhati-hati dan mendengar suara dari akar umbi, bukan hanya pada kekuatan melobi sahaja bagi menentukan calon di kawasan ini dan tidak lagi meletakkan calon 'Nasi Bungkus' (Tapau).
Ketua Cawangan Umno Kg.Nasip Kita, Basarun Gumpang memberi pandangan bahawa kerusi Dewan Undangan Negeri (Dun) Kunak haruslah diberikan kepada individu atau pempimpin masyarakat yang terbaik (winnable candidate) dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) kali ini.
"Kami mahukan pemimpin yang berjiwa rakyat, sentiasa bersama kami di sini dan bukan hanya apabila ada sesuatu baru mahu datang dan jenguk kami bersama nasi bungkus. Kami juga mahu pemimpin yang disayangi ramai serta mampu menyelami denyut nadi kami," katanya.
Menurutnya, antara pemimpin yang boleh diterima pakai adalah seperti Haji Hussein Ibnu Hassan (gambar) yang merupakan pemimpin masyarakat yang paling berpengaruh di daerah ini; serta mempunyai pengikut yang ramai terdiri daripada ketua-ketua cawangan Umno dan parti komponen BN yang lain.
"Ini kerana beliau (Hussein) adalah seorang Ketua Pusat Daerah Mengundi Kunak Jaya, mantan Pegawai Pembangunan Masyarakat Kunak, Pengerusi YDP PIBG Gabungan 17 Buah Sekolah daerah Kunak, Pengerusi Koperasi Mampan Kelapa Sawit Kunak di bawah MPOB dan Pengerusi Pengakap Kunak," jelas Basarun lagi.
Katanya, ini semua jelas menunjukkan bahawa individu tersebut sangat diterima pakai dalam masyakarat daerah Kunak, selain daripada calon cadangan Umno Bahagian Silam, Balnama Kauluh dan Herman Rahim.
Tambahnya, beliau tidak menafikan ketidaksesuaian dalam pemilihan calon boleh menyebabkan kekalahan untuk BN pada kali ini.
"Kami sayang BN, sebab itu kami mahu Perdana Menteri dan Ketua Menteri mengambil keputusan untuk benar-benar meletakkan calon yang sesuai," jelasnya.
Basarun juga berkata, laporan prestasi mengenai calon juga harus dilaksanakan secara telus dan tidak diputarbelitkan.
 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved