ads

Selasa, 19 Jun 2012

10 di tambunan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tambunan - Google Blog Search


sabahkini.net: NAJIB, PM PERTAMA LAWAT <b>TAMBUNAN</b>

Posted: 19 Jun 2012 08:02 PM PDT


TAMBUNAN: Timbalan Ketua Menteri, Tan Sri Joseph Pairin Kitingan menyifatkan kunjungan Perdana Menteri Dato' Seri Mohd. Najib Tun Razak merupakan detik yang bersejarah di daerah yang terkenal dengan tanaman halia ini.
Katanya, ia menjadi detik yang bersejarah kerana beliau (Dato' Seri Najib) adalah Perdana Menteri yang pertama melawat daerah ini.
"Selain Perdana Menteri yang pertama melawat daerah ini, penubuhan Kolej KDM di daerah ini khususnya dan Pedalaman amnya juga detik yang bersejarah kerana impian masyarakat di kawasan ini untuk mendapatkan Kolej tersebut menjadi realiti," kata Pairin semasa berucap sempena Majlis Bersama Rakyat dan Pecah Tanah Kolej KDM Tambunan yang disempurnakan oleh Perdana Menteri di Pisompuruan Square di sini baru-baru ini.
Pairin yang juga Menteri Pembangunan Infrastruktur dan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Tambunan berkata, kunjungan Perdana Menteri di daerah ini tidak sia-sia kerana ia melakar sejarah yang berkekalan apabila wujudnya Kolej KDM yang menjadi impian masyarakat KDM di kawasan ini.
"Apabila Kolej KDM ini beroperasi kelak ia akan memberi kemudahan kepada masyarakat di daerah ini untuk menghantar anak-anak mereka yang melanjutkan pelajaran," katanya.
Pada masa ini katanya, ramai anak-anak masyarakat di kawasan Pedalaman tercicir untuk melanjutkan pelajaran di IPTA/IPTS sama ada di Semenanjung dan di Kota Kinabalu kerana ramai ibu bapa yang tidak mampu menghantar anak mereka atas faktor kos yang tinggi.
Ini katanya, menyebabkan ramai anak-anak masyarakat di kawasan ini tidak berpeluang mendapat kemahiran dan latihan teknikal di IPTA/ IPTS.
Tetapi apabila Kolej tersebut siap kelak ia akan memberi kemudahan kepada anak- anak masyarakat di kawasan ini melanjutkan pelajaran dalam bidang yang ditawar bagi membolehkan mereka setanding dengan masyarakat lain di negara ini.
Sementara itu, seorang pendidik Nordin Lawanding 50, dari Kg. Kumawanan menyambut baik penubuhan Kolej KDM di Daerah.
Katanya, penubuhan Kolej ini sudah tentu memberi peluang kepada anak-anak di daerah ini dan kawasan Pedalaman keseluruhannya melanjutkan pelajaran mereka.
Dalam masa yang Nordin yang juga Guru Besar Sekolah Kebangsaan (SK) Pekan Tambunan meminta rakyat di kawasan ini agar menyokong pemimpin-pemimpin yang mencadang penubuhan Kolej KDM ini.
Nordin juga mencadangkan agar pihak yang berkenaan wujudkan kelas sementara bagi membolehkan operasi dilaksanakan sementara menunggu pembinaan bangunannya siap.
Ini katanya, supaya rakyat tidak tertunggu-tunggu disamping membolehkan anak- anak di kawasan ini dapat melanjutkan pelajaran dalam masa yang terdekat.
Beliau mencadangkan agar operasi sementara dijalankan bangunan SMK Nambayan Tambunan kerana sekolah berkenaan hanya menjalankan pembelajaran sesi pagi.
"Jika Kolej KDM menjalankan operasi lebih awal ia boleh menumpang bangunan sekolah itu untuk menjalankan pembelajaran atau pengajian pada sebelah petang" katanya.
Seorang penduduk Benjamin Bianus 55, dari Kg. Sungoi turut menyambut baik penubuhan Kolej KDM di daerah ini.
Benjamin seorang petani yang baru tahu penubuhan kolej berkata, walaupun beliau tidak tahu apa itu Kolej KDM tetapi beliau bersetuju ia diwujudkan di daerah ini.
Katanya, seperti sekolah yang menjadi tempat anak-anak belajar begitulah juga dengan kolej itu.
Bagi dua pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tambunan, Anney Justin dari Kg. Tombotuon dan Vianylyn Philip dari Kg. Pantai berkongsi pendapat menyambut baik penubuhan Kolej itu.
"Kami berharap menjadi pelajar yang pertama memasuki Kolej KDM itu nanti," kata kedua-dua pelajar tingka- tan lima SMK Tambunan itu.
Seorang pemimpin masyarakat yang merupakan Ketua Anak Negeri (KAN) Tambunan Shalan Hamidin 49, pula bersyukur dengan penubuhan Kolej KDM itu yang menurutnya telah diimpi-impikan oleh masyarakat Tambunan selama ini.
"Sebagai pemimpin masyarakat di daerah ini, saya berterima kasih kepada Huguon Siou Tan Sri Joseph Pairin Kitingan kerana memainkan peranan penting dalam penubuhan Kolej KDM ini," kata Shalan. (NST)

10 di lahad datu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di lahad datu - Google Blog Search


2 Maut Tertimbus Tanah Runtuh <b>Di Lahad Datu</b> | ZerousVortex[dot <b>...</b>

Posted: 18 Feb 2012 06:34 PM PST

Kejadian selepas hujan ranapkan rumah mangsa di lereng bukit 
LAHAD DATU: Seorang budak perempuan berusia lapan tahun bersama ibu saudaranya maut tertimbus dalam kejadian tanah runtuh yang turut menyebabkan seorang lagi ahli keluarga mereka parah dan meranapkan seba-hagian rumah di Kampung Terusan, di sini semalam.
Kejadian jam 1.30 pagi itu mengorbankan Nisdawati Jamal dan ibu saudaranya, Faridah Jompah, 40, manakala suami Faridah, Masdar Naning, 50, patah kaki. Faridah dan Nisdawati dipercayai tertimbus, manakala Masdar dihanyutkan aliran lumpur.
Ketiga-tiga mangsa bersama empat ahli keluarga mereka mendiami rumah di lereng bukit dalam kawasan ladang kelapa sawit, ranap akibat kejadian berkenaan. 
Difahamkan, Nisdawati bersama ibu dan bapa saudaranya itu tidur dalam bilik di ruang belakang. 
Tiga anak Masdar dan Faridah, iaitu Suhardi, 24; Mariam 19, dan Mohd Azizul 15, bagaimanapun sempat menyelamatkan diri dan membawa bersama cucu Masdar yang berusia empat bulan, Nurasheema Humaira Abd Rashid. 
Ketika kejadian, semua mangsa tidur dan tersedar selepas mendengar bunyi tanah menggelungsur di belakang rumah, dipercayai berikutan hujan berterusan sejak jam 8 malam kelmarin. 
Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Lahad Datu, Mohd Apandi Mahmod, berkata pihaknya menerima panggilan jam 2.53 pagi dan bergegas ke lokasi berkenaan sebelum melancarkan gerakan mencari dan menyelamat mangsa. 
"Mayat Nisdawati ditemui jam 10.55 pagi tadi (semalam), manakala mayat Faridah ditemui 15 minit kemudian di bilik sama. Keadaan rumah yang hampir 50 peratus tertimbus menyukarkan usaha menyelamat serta mencari mangsa. 
"Kedua-dua mayat hanya ditemui selepas pasukan penyelamat menggunakan jengkaut. Usaha mencari turut dibantu anggota Jabatan Pertahanan Awam (JPA3) dan bomba sukarela," katanya. 
Mohd Apandi berkata, Masdar yang dihantar ke Hospital Lahad Datu dilaporkan stabil dan operasi mencari dan menyelamat dihentikan tengah hari semalam. -BH
" ); (function() { var nn = document.createElement('script'); nn.type = 'text/javascript'; nn.src = 'http://synad2.nuffnang.com.my/lr.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(nn, s.nextSibling); })();

10 di kota kinabalu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota kinabalu - Google Blog Search


Gambar Ribut Taufan <b>Di Kota Kinabalu</b> Sabah 12 Jun 2012 <b>...</b>

Posted: 12 Jun 2012 04:21 AM PDT

Share

Gambar Ribut Taufan Melanda Kota Kinabalu Sabah 12 Jun 2012. Ribut luar biasa ini yang telah berlaku hari ini di KK menggerunkan ramai penduduk. Ini merupakan kejadian yang jarang berlaku di Kota kinabalu. Fenomena ini biasanya berlaku di luar negara dan agak sukar kelihatan di negara kita Malaysia. Mari lihat beberapa keping gambar yang sempat dirakam.

Incoming search terms:

 • ribut di kota kinabalu (11)
 • ribut di sabah (6)
 • ribut kota kinabalu (4)
 • ribut taufan di sabah (4)
 • ribut di kk (2)
 • ribut di sabah 2012 (1)
 • Ribut k k (1)
 • ribut kk (1)
 • RIBUT DI SABAH 12/06/2012 (1)
 • ribut kotakinabalu (1)

Teruskan Membaca:

 1. Video Lelaki Arab Pukul Receptionist Di Kota Kinabalu Sabah
 2. Gambar Ribut Solar Yang Berlaku Pada 8 Mac 2012
 3. Video Terengganu Dilanda Ribut Taufan
 4. Letupan Kereta Api Langgar Lori Tangki Di Kota Kinabalu
 5. Amaran Ribut Solar Akan Melanda Bumi Malam Ini
 6. Fenomena Ribut Geomagnetik Solar Di Bumi Petanda Awal Kiamat

10 di penampang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di penampang - Google Blog Search


Tun_Telanai: Ucapan Anwar <b>di</b> Kg Tuavon, <b>Penampang</b>-1.m4v

Posted: 11 May 2012 10:27 PM PDT

Ya Allah! Sebagaimana Engkau Pernah menghantar burung-burung ababil menghancurkan tentera bergajah Musyrikin, maka kami memohon kepada mu Ya Allah….Ya Tuhan Ku turunkanlah bantuan mu kali ini kepada orang orang dizalimi, hancurkanlah regim UMNO dan sekutu-sekutunya. Amin"[Lalu bacalah surah Al Fil/ membayangkan kehancuran regim UMNO dan sekutu-sekutunya- dengan Izin Allah.

di negeri sabah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri sabah - Google Blog Search


LAJIM: 380000 PTI Telah Didaftar <b>Di Negeri Sabah</b>....

Posted: 18 Jun 2012 10:09 PM PDT

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved