ads

Ahad, 26 Jun 2011

10 di papar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di papar - Google Blog Search


Selamat Datang ke rumahdsabah: Soft Lunching Rumah Teres <b>di Papar</b>

Posted: 05 Apr 2011 12:00 AM PDT

Dua taman perumahan teres akan dilancarkan di Papar iaitu Jalan Buuzut (Vila Mutiara) dengan harga antara RM268,800 - RM298,800 dan Jalan Sapat RM178,800 - RM238,800. Taman ini akan dibangunkan oleh HBA Group www.theHBAgroup.com atau hubungi Miranda 017-8666711 untuk keterangan lanjut.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

10 di kota belud - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota belud - Google Blog Search


HANYA CALON YANG BOLEH MENANG <b>DI KOTA BELUD</b> AKAN DIPILIH : NAJIB

Posted: 25 Jun 2011 05:31 AM PDT


Kenyataan Najib bahawa hanya calon yang berupaya untuk menang akan dipilih pada PRU 13 akan datang dilihat sebagai satu strategi ampuh untuk mendapatkan kembali mandat rakyat yang hampir terlepas pada PRU 12 yang lepas. Justeru kenyataan itu turut mengundang spekulasi bari di daerah dimana UMNO sabah dilahirkan iaitu di Kota Belud.

Rakyat bukan sahaja mula menceritakan makna tersirat disebalik kenyataan itu tetapi juga turut mempetsoalkan kerasionalanya di peringkat Kota Belud. Kerana kata mereka jika berpandukan kenyataan itu maka semua calon yang lepas termasuk beberapa calon yang digugurkan pada PRU 12 adalah terdiri daripada calon-calon yang 'boleh ' menang. Senario di Kota Belud menggambarkan ,letaklah sesiapa jua pun asalkan berlambang "dacing' sama ada calon itu calon anak kota Belud atau calon import pasti berpotensi untuk menang.

Datuk Salleh Tun Said, Tan Sri Pandikar, Datuk Rahman dahlan, datuk Musbah dan Datuk Japlin adalah antara calon yang boleh menang jika di calonkan pada PRU akan datang. Oleh yang demikian dijangka Najib akan pening kepala untuk melakukan pemilihan berhemah pada masa itu. Malahan diandaikan pada PRU akan datang pelung beberapa pemimpin muda untuk diketengahkan juiga akan bertambah tipis ekoran kenyataan Najib itu, kerana ada dikalangan mereka yang belum terbukti boleh menang sebagaimana yang dikehendaki oleh Najib.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

10 di tenom - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tenom - Google Blog Search


abdnaddin: Hasrat naik keretapi Beaufort-<b>Tenom</b> tidak kesampaian

Posted: 08 Jun 2011 07:11 AM PDT

Ketika bangun pagi ini,kami mendapati sebahagian pekan Beaufort digenangi air.Walaupun hujan turun dengan agak lebat semalam, kami berharap agar ia tidak sampai mengakibatkan banjir.
Di daerah itu, banjir memang perkara biasa bagi penduduknya.Kejadian banjir bukan lagi satu peristiwa besar kerana ia sudah menjadi lumrah, setiap kali hujan turun, air yang mengalir di Sungai Padas akan melimpahi tebing dan melumpuhkan sebahagian kegiatan ekonomi masyarakatnya.
Tetapi banjir bukan yang kami harapkan.
Namun apa boleh buat, hasrat untuk menaiki keretapi dari Beaufort ke Tenom tidak tertunai dengan alasan, enjin keretapi itu diservis dan tiada perkhidmatan keretapi pada hari ini (8 Jun).
Sebelum ini, perkhidmatan keretapi dari Beaufort ke Tenom tiga kali sehari dan begitu sebaliknya. Jarak antara Beaufort dan Tenom mengambil masa kira-kira tiga jam dengan tambang RM2.70.Ada juga perkhidmatan railcar dengan penumpangnya sekitar 10-15 orang dan dikenakan tambang RM8.00 seorang.
"Saya pernah menggunakan railcar," kata Rainus Sagulau, 39, rakan seperjalanan dari Tenom.Beliau agak hairan bagaimana perkhidmatan keretapi dari Beaufort ke Tenom, bukan meningkat bahkan menurun walaupun barangkali berjuta-juta wang kerajaan digunakan untuk mwnaiktaraf perkhidmatan keretapi.Sedangkan kualiti perkhidmatan dari Stesen Tanjung Aru ke Beaufort agak memuaskan, keretapi berpenghawa dingin dan penumpang berasa selesa menaikinya.Rainus mengatakan menurun kerana jumlah perkhidmatan berkurangan berbanding dulu. Beliau juga mengatakan bahawa memang dulu wujud perkhidmatan troli haram kerana perkhidmatan keretapi tidak mencukupi, katanya yang pernah berkhidmat di Beaufort selama enam tahun.
Nampaknya harapan untuk menaiki keretapi dari Beaufort ke Tenom tidak kesampaian.
Mahu berpatah balik atau meneruskan perjalanan?
Akhirnya Rainus mencadangkan agar kami menaiki teksi dari Sipitang ke Tenom, kalau tidak mahu menunggu sehingga esok sementara menunggu perkhidmatan keretapi akan dipulihkan. Tapi bagaimana kalau hujan turun lagi dan air naik lebih tinggi?
Mahu tidak mahu kami check-out dari MelDe Hotel(terima kasih kepada ADO Mohd Shaid Othman yang menempah hotel)dan kemudian sarapan di Restoran Rahmat sebelum menaiki teksi melalui jalan Sipitang-Tenom yang mengambil masa kira-kira satu jam 15 minit.
Teksi Ah Liew, nama sebenarnya Liew Fui Kong atau lebih dikenali dengan Teksi Liew 2070, memang orang kelahiran Beuafort. Beliau bercerita mengenai tanah milik keluarganya yang sering dinaiki banjir. "Sudah cuba tanam macam-macam tetapi musnah apabila banjir datang,"katanya.
Liew bercerita mengenai keluarganya yang dulu memiliki ladang getah. Tapi harga getah waktu itu hanya 0.90 satu kilo hingga 1.05 satu kilogram. Jadi getah itu ditebang dan kayunya dijual. Tetapi sekarang harga getah meningkat RM11.00 sekilogram, dan lebih menguntungkan dari harga kelapa sawit.
Dengan itu, perjalanan kami tak terasa jauhnya.Sampai di banjaran gunung,pemandangan agak mengasyikkan.Kelihatan ada air terjun, dari jauh. Tempat itu, saya diberitahu kemudiannya tempat helikopter pernah jatuh.
Kami tiba di hadapan Hotel Sri Perdana kira-kira jam 10.55 pagi.Tambang teksi RM140 rupanya telahpun dibayarkan Rainus. Namun hotel itu penuh sehingga 12 Jun, kerana Sukan Saga yang sedang berlangsung di Keningau dan sebahagian acara diadakan di Tenom dan Tambunan. Kebanyakan hotel penuh.Hotel Perkasa yang terletak di atas bukit juga penuh.
Kami terpaksa mencari hotel lain. Tidak lama kemudian, Rainus memberitahu ada kosong di Orchid Hotel tetapi selepas jam 12 tengahari.
Kami bergegas ke sana untuk menyimpan beg. Saya teringat Jamawi Jaafar yang lebih mesra dipanggil JJ. Saya bertanya sama ada beliau di Tenom? Beliau menjawab sedang berada di KL tetapi beliau telah menempah bilik di Hotel Orchid atas nama saya. Ketika itu kebetulan saya berada di Hotel Orchid. Saya cepat-cerpat bertanya di kaunter, dan kebetulan pula, rupanya Jamal sedang menempah bilik untuk kami sekeluarga.
Saya tak putus-putusnya bersyukur atas kurnia Tuhan seperti ini. Bagaimana akan membalas budi baik mereka? Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

10 di tuaran - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tuaran - Google Blog Search


Gambar UFO <b>di Tuaran</b> Beach Resort Kota Kinabalu | Yusri.biz | Blog <b>...</b>

Posted: 19 Jul 2010 09:21 PM PDT

Posted by Admin on July 20th, 2010

ufo kota kinabalu

gambar dari telefon bimbit

Semalam, Harian Metro melaporkan para pengunjung di Tuaran Beach Resort, lebih kurang 25 km dari Kota Kinabalu gempar apabila objek yang menyerupai piring terbang ataupun lebih dikenali sebagai UFO muncul di ruang angkasa pusat peranginan berkenaan.

Fenomena kemunculan UFO di ruang angkasa bukanlah cerita baru di Malaysia. Pada tahun 1950-an UFO dilaporkan muncul di Petaling Jaya dan sejak itu beberapa objek yang menyerupai piring terbang telah dilaporkan dilihat di beberapa lokasi oleh rakyat negara ini .

Kemunculan terakhir yang dilaporkan sebelum ialah di Tanjong Sepat, Selangor pada tahun 1999 dan kejadian di Tuaran ini adalah yang terbaru. Laporan akhbar tidak menyatakan dengan tepat masa kejadian tersebut. Namun daripada gambar yang diperolehi menunjukkan langit cerah pada masa tersebut dan objek tersebut berbentuk bujur dan kelihatan seperti hologram yang dipancarkan ke ruang angkasa. Hanya mereka yang melihat sendiri dapat mengesahkannya.

Sumber berita dan gambar diperolehi daripada Harian Metro

Tiada Artikel Yang Berkaitan.

You can leave a response, or trackback from your own site. Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

10 di keningau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di keningau - Google Blog Search


Konsultan Pendidikan <b>di Keningau</b> | Jawatan Kosong Negeri Sabah

Posted: 25 Jun 2011 12:18 AM PDT

Konsultan Pendidikan di KeningauKeningau, Sabah

For more info: Click Here

Share
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

10 di kunak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kunak - Google Blog Search


LOJI RM45 JUTA TAPI <b>KUNAK</b> KERING KONTANG?

Posted: 25 Jun 2011 10:43 AM PDT


Saudara Pengarang,

SEBAGAI pengguna yang prihatin, saya menulis di ruangan ini untuk menyatakan bahawa daerah Kunak kini mempunyai tambahan Loji baru air di Pusat Rawatan Air, Sg.Kalumpang.

Difahamkan, Loji baru yang telah siap dan beroperasi itu bernilai RM45 juta, satu jumlah yang cukup besar dan merupakan wang rakyat untuk kemudahan rakyat.

Dengan adanya tambahan keupayaan Loji baru air Sg.Kalumpang yang telah beroperasi itu, penduduk Kunak khususnya di kampung-kampung di daerah ini memerlukan bekalan air yang cukup dan sempurna.

Jika dulu loji lama hanya dapat membekalkan kira-kira 6 juta liter sehari, tetapi dengan adanya loji baru itu, difahamkan ia dapat membekalkan hingga 18 juta liter sehari (MLD) kepada seluruh kawasan di Kunak.

Masalah yang dihadapi ketika ini ialah, bagi penduduk Kg.Simpang Empat dan sekitarnya, penduduk hanya dapat bekalan air dalam setengah jam dan paling lama dua jam sahaja dalam sehari dan bukannya 24 jam seperti jaminan yang diberikan sebelum ini apabila Loji baru telah siap.

Bekalan air itu pula hanya dapat disalurkan pada waktu malam sekitar jam 7 malam atau 8 malam. Selepas itu, pili paip di rumah pengguna kosong hinggalah waktu siang hari berikutnya. Keadaan ini sudah lama berlarutan seperti juga situasi ketika loji lama beroperasi.

NKRA Jabatan Air dilihat belum menepati sasaran yang diwar-warkan sedangkan kerajaan sering menyebut mengenai kualiti dan keberkesanan perkhidmatan untuk penduduk luar bandar termasuk kemudahan air paip sempurna dan elektrik di Sabah.

Meskipun penswastaan telah dilakukan menerusi operasi penyaluran bekalan yang dijalankan oleh syarikat konsesi yang dilantik kerajaan, namun masalah penyaluran bekalan air bersih belum berada di tahap yang memuaskan kerana meskipun Loji baru telah siap dan beroperasi di Kunak dengan belanja RM45 juta itu.

Hakikatnya sistem penyaluran bekalan air masih di tahap lama terutama bagi penduduk kampung di Kg.Wawasan Simpang Empat dan kampung-kampung sepanjang laluan Jalan Kunak-Lahad Datu dalam daerah Kunak itu.

Persoalannya, apa yang boleh dibanggakan dengan kemudahan Loji baru rawatan air di Kunak jika bekalan masih tidak mencukupi.

Adalah tidak masuk akal pengguna, khususnya penduduk kampung terlibat hanya dibekalkan air paip hanya pada tahap hingga satu setengah jam sahaja dalam sehari sedangkan ada 24 jam!

Jika alasan diberikan bahawa pengguna akan membazirkan air andainya bekalan saluran diberi sehingga 24 jam sehari juga tidak boleh diterima akal kerana setiap pengguna berdaftar mempunyai meter air masing-masing dan mereka tidak akan membiarkan air paip di rumah dibuka sepanjang masa.

Diharap masalah ini dapat diambil perhatian oleh pihak berkenaan.

Salam Hormat,

IBRAHIM TABIR

Kunak.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved