ads

Rabu, 28 September 2011

10 di semporna - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di semporna - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

10 di kota marudu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota marudu - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

10 di kudat - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kudat - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

10 di tambunan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tambunan - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

10 di tawau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tawau - Google Blog Search


:: D&#39; EyEs 0f pRIncEsS D0t c0m ::: Konsert lagenda rock <b>di tawau</b> 2011

Posted: 23 Sep 2011 06:33 AM PDT

Membariskan empat nama besar di dalam industri muzik tanah air untuk dipersembahkan di dalam satu konsert besar yang bakal diadakan di Tawau, Sabah pada 1 Oktober nanti, Nova Records dengan kerjasama bersama Mustwin Venture Sdn Bhd menjanjikan yang terbaik buat peminat-peminat rock di sana.

Menjangkakan 20 ribu menonton yang akan hadir pada malam 1 Oktober ini nanti, konsert ini menampilkan Ella, Mus (May), Bandi (Amuk), dan Asheed(Deb Geb C). Konsert yang diberi nama Konsert Rock Legenda ini juga akan menampilkan sebuah band dari Sabah iaitu Point Band.

Konsert yang dijangka akan berlangsung dalam durasi masa dua jam ini bakal menghiburkan peminat dengan hanya menawarkan harga tiket yang berpatutan iaitu serendah RM20 ringgit.

Sumber: ManggaOnline

***************************

Harga tiket konsert kali nih, betul² memangkin kehendak hati. Tambah² pula Ella pun turut di undang untuk membuat persembahan, itu yang saya sangat suka.. yeayy yeayy!

Konsert lagenda rock

Last saya pergi konsert live Ella di Jesselton Point Kota Kinabalu. Tiket masa tu di taja sepenuhnya oleh pihak Nuffnang... 1o keping yang mana 1 keping bernilai Rm100. Terjegil jugak bijik mata #kalauBayarSendiri. Hahahaha!!

Rock 2011 di tawau

Persembahan ella masa ini betul² memuaskan hati... Percayalah... Ella da best. Ratu Rock Malaysia.. YeaHhhhhh!!

Thanks you read and support my writing. Please come again ya!!!

NotaSepintas: Hati sangat² nak pergi... tapi Mr.A tak dapat nak confirm lagi... kawan² yang pergi, meh la roger² saya jugak... hehehe!

10 di kota belud - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota belud - Google Blog Search


SUARA BEBAS TUARAN: <b>Kota Belud</b> Lantik Konsultan Bebas Bantu <b>...</b>

Posted: 26 Sep 2011 09:25 AM PDT


Ahli Parlimen Kota Belud, Datuk Abdul Rahman Datuk Dahlan berkata sebuah juru perunding bebas bagi pihak orang Kampung Kota Belud akan dilantik untuk membantu membuat kajian terhadap bantahan pembinaan projek pembetungan najis di kampung itu.
Beliau berkata, penduduk kampung membantah pembinaan pembetungan najis tersebut kerana mereka mendakwa tidak mengikut peraturan yang sedia ada.
 • Menurutnya lagi, penduduk kampung juga mendakwa terdapat sedikit kelemahan di pihak agensi kerajaan terutama dalam proses untuk ber bincang dengan mereka sebelum pembinaan projek itu dilaksanakan.
 • Menurut beliau, faktanya sekarang projek pembetungan najis itu telah pun siap dibina sebanyak 97 peratus hanya penyambungan paip sahaja dan inilah yang menjadi perbalahan diantara penduduk kampung dengan pihak agensi kerajaan.
 • "Saya bersama Wakil Rakyat Usukan, Japlin Akim telah bersetuju membantu orang kampung untuk melantik sebuah konsultan bebas bagi menangani isu tersebut, bukan konsultan yang dilantik oleh kerajaan untuk membuat kajian terhadap beberapa perkara yang telah pun di luah oleh orang kampung.
 • "Memang betul kalau kita lihat keadaaannya dari pandangan mata kasar kita, mungkin tidak sesuai tapi kalau sudah dibuat kajian mungkin sebaliknya, setiap bantahan perlu disokong oleh fakta-fakta yang sahih sama ada bantahan itu berasas atau tidak," jelasnya.
 • Beliau berkata demikian ketika melawat pembinaan projek pembetungan najis di Kg. Kota Belud, dekat sini baru-baru ini.
 • Menurut Abdul Rahman lagi yang juga Setiausaha Barisan Nasional Sabah kajian yang akan dibuat oleh konsultant bebas itu akan mengambil masa selama tiga bulan.
 • Katanya, selepas tiga bulan kajian dibuat oleh konsultan bebas hasil kajian itu akan dikemukakan kepada pihak kerajaan untuk dibincangkan semula bagi mencari jalan penyelesaian.
 • "Kita berharap hasil keputusan yang diperolehi oleh konsultan bebas itu akan dapat memuaskan semua pihak," tambahnya lagi.
Dalam perkembangan yang berkaitan, Japlin yang juga Pembantu Menteri Pembangunan Infrastruktur Sabah, meminta penduduk kampung bersabar sementara menunggu keputusan hasil kajian dari konsultan bebas yang akan dilantik.
Japlin berkata, beliau dan Ahli Parlimen Kota Belud sentiasa mendengar keluhan penduduk kampung dan mereka akan berusaha sebaik yang mungkin membawa isu tersebut kepada pihak kerajaan.
Sumber: NST

Komen Solymone

Syor untuk melantik juruperunding atau pun konsultan untuk menyelesaikan permasaalahan pembinaan projek pembetungan najis di kampung Kota Belud selalu nya merupakan strategi yang lumrah.
Mungkin dalam perkiraan Ahli-Ahli Yang BerHormat di Kota Belud akan menyelesaikan kemelut percangahan pendapat diantara pehak kerajaan dan orang kampung disana.

 • Walau macam mana pun, sama ada ia nya akan berjaya atau pun tidak tertakluk kepada kebijaksana juruperunding yang di amanatkan untuk melakukan kajian seterus nya dengan membuat lapuran atau pun cadangan yang perlu diambil. Kerana dalam hal saperti ini, fokus diletakkan khas dari sudut pandangan teknikal sahaja, tidak cukup...Kadar emosi dan kemarahan orang-orang kampung perlu diredakan.
 • Sebelum itu, saya merasa heran mengapa pandangan pehak Jurutera Daerah tidak diketengahkan pada hari tersebut. Wal hal, JKR sepatut nya banyak memainkan peranaan penting dalam pembinaan pembentungan najis di negeri Sabah.
 • Selanjutnya, hal-hal saperti ini tidak patut berlaku sekiranya perancangan dan perlaksanaan awal dirangka dengan rapi dengan mengambil kira situasi sensitif dipersekitaran dan impak negatif nya terhadap kehidupan masyarakat tempatan. Saperti kerosakan kawasan tanah serta perumahan dan kesihatan orang-orang kampung.
 • Dalam masa yang sama, pehak-pehak yang terlibat di bawah berunding dengan sebaik mungkin, sebelum projek tersebut dimulakan.
 • Rasa nya, kejadian ini berlaku kerana besar kemungkinan pehak pengawal projek (Ibu pejabat dan daerah) tidak mengikut procedur yang kemas lagi berkualiti. Gagal mengambil kira keserasian kehendak 'designer' dan penduduk kampung yang terlibat.
 • Dalam pada itu, saya juga ingin tahu sejauhmana kah kepakaran juruperunding yang dilantik itu, sama ada mereka ini mempunyai kepakaran dari aspek teknikal dan sekaligus kaedah yang berpaut dengan ' public relationships' atau pengetahuan dalam menangani hal-ehwal kemanusian ?
Kerana dalam isu yang kronik saperti ini, pandangan teknikal dan perasaan serta hak-hak orang kampong tersebut perlu diseimbangkan ... Otherwise, sampai bila pun masaalah ini tidak akan selesai tanpa konfrantasi.
Apa-apa pun, sebagai seorang yang mempunyai hubungan rapat dengan daerah Kota Belud, saya berharap isu ini dapat diselesaikan dengan tata-cara yang terbaik

10 di tuaran - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tuaran - Google Blog Search


sabahkini.net: KRT KUNAK MERIAHKAN RAYA <b>DI</b> KOTA <b>TUARAN</b>

Posted: 22 Sep 2011 10:13 AM PDT


GEMBIRA…..Ahli-ahli KRT Kampung Kota Tuaran bergambar bersama Pengerusinya, Haji Ghulabdin Enjih (hujung kanan).

Oleh: KREW SABAHKINI.NET

RAKYAT Sabah sewajarnya menjadikan Majlis Rumah Terbuka Hari Raya Aidilfitri sebagai medan untuk merapatkan persaudaraan dan mengakrabkan setiakawan di kalangan penduduk pelbagai kaum yang turut hadir bagi memeriahkan majlis yang mulia ini.

Contohnya, dengan kehadiran seramai 50 orang ahli jiran muda dari Kawasan Rukun Tetangga (KRT) Daerah Kunak yang diketuai oleh Norsima Simon telah memeriahkan sambutan Rumah Terbuka Hari Raya Aidilfitri anjuran Kawasan Rukun Tetangga (KRT) dan Komuniti 1 Malaysia Kampung Kota Tuaran yang telah diadakan di kediaman Pengerusinya, Haji Ghulabdin Enjih baru-baru ini.

Selain daripada kehadiran ahli-ahli KRT dari Daerah Kunak, Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri itu bertambah meriah dengan kehadiran beberapa orang pemimpin tempatan; termasuklah Setiausaha Barisan Nasional (BN) Sabah, Datuk Abdul Rahman Datuk Dahlan yang juga Ahli Parlimen Kota Belud.

MUDA…. Ahli-ahli KRT Kampung Kota serta ahli-ahli Jiran Muda KRT Kampung Sungai Atas Kunak yang diketuai oleh Norsima Simon (tengah).

"Walaupun Datuk Abdul Rahman merupakan Ahli Parlimen Kota Belud, namun sebagai seorang pemimpin muda yang menyedari bahawa beliau adalah kepunyaan rakyat pelbagai kaum di mana sahaja di negara ini. Rahman sanggup hadir di Rumah Terbuka Hari Raya KRT dan Komuniti 1 Malaysia di Kampung Kota Tuaran meskipun mempunyai banyak program lain yang harus dihadirinya," kata Pengerusi KRT dan Komuniti 1 Malaysia Kampung Kota Tuaran, Haji Ghulabdin Enjih.

Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri yang menjadi acara tahunan di kampung itu turut juga dimeriahkan oleh kehadiran Mantan Ahli Parlimen Tuaran, Datuk Monggoh Orow; Bendahari Perhubungan MIC Sabah, Datuk Haji Baisulkhan Salman Farish; Timbalan Pengarah Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) Negeri Sabah; Umar Sarim Saidin dan Penolong Pengarah Jabatan Perpaduan Negara dan Integerasi Nasional (JPNIN) Sabah; Zaiazrul Nizam yang mewakili Pengarah JPNIN Sabah, Nurulakmalina Haji Shamsuddin.

Terdahulu ketika berucap di majlis tersebut selaku Pengerusi Penganjur, Haji Ghulabdin juga menyatakan dengan adanya sambutan rumah terbuka hariraya aidilfitri ini, diharap akan memperkukuhkan lagi perpaduan di kalangan rakyat pelbagai lapisan yang telah terjalin sejak sekian lama.

"Perpaduan di kalangan masyarakat kita adalah satu tonggak keutuhan negara yang didiami oleh rakyat dari pelbagai kaum, sehubungan dengan itu usaha untuk memelihara perpaduan ini hendaklah berterusan; bukan sekadar bertemu sepintas lalu tetapi lebih bermakna ia dilakukan dengan mengadakan kunjungan integrasi dari satu tempat ke satu tempat yang lain," kata Ghulabdin yang juga Ahli Lembaga Pengarah Lembaga Pembangunan Perumahan dan Bandar Sabah (LPPB).

BERBUAL….. Datuk Abdul Rahman Datuk Dahlan (tengah) sedang berbual mesra bersama rakan-rakan yang hadir di majlis tersebut.

Beliau memuji usaha yang dibuat oleh Ahli-Ahli Jiran Muda dari KRT Kampung Sungai Atas Kunak kerana telah dapat membawa begitu ramai ahlinya untuk mengadakan lawatan integrasi ke Daerah Kota Kinabalu dan seterusnya dapat menghadiri rrumah terbuka adidilfitri di Kampung Kota Tuaran.

Kata Haji Ghulabdin, memang telah menjadi kebiasaan kepada penduduk negeri ini bertemu di mana sahaja seperti tamu mingguan dan hari-hari perayaan yang membolehkan penduduk setempat duduk semeja untuk makan dan minum bersama bagi mengeratkan hubungan di kalangan mereka.

Majlis rumah terbuka hari raya aidilfitri di Kampung Kota, Tuaran tahun ini, tegas Haji Ghulabdin dianggap sebagai satu medan untuk mengeratkan silaturahim dan persafahaman antara satu sama lain terutamanya di kalangan penduduk di kampung tersebut.

Tetamu yang menghadiri majlis berkenaan turut dihiburkan dengan beberapa buah persembahan termasuklah tarian tradisi Igal-Igal oleh ahli-ahli jiran muda KRT Kampung Sungai Atas, Kunak dan Persembahan Nyanyian Koir oleh Ahli-ahli KRT Kampung Kota Tuaran.

10 di kinabatangan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kinabatangan - Google Blog Search


Nestle to plant seedlings under reforestation project of <b>...</b>

Posted: 27 Sep 2011 08:10 PM PDT

Posted on September 28, 2011, Wednesday

SANDAKAN: Nestle (Malaysia) Bhd will plant forest seedlings up to 150 kilometres on both sides of the Kinabatangan river under a reforestation project that will create a landscape where people, nature and agriculture co-exist harmoniously in their need for water.

TARGETTED COVERAGE: Vogt says the three-year reforestation project is targetted to cover 2,400 hectares of riverside vegetation along the river for ecological and environmental functions.

Managing director Peter R Vogt said the three-year reforestation project is targetted to cover 2,400 hectares of riverside vegetation along the river for ecological and environmental functions.

"The Nestle RiLeaf project will see forest seedlings planted on both sides of the river over a 110km stretch of the Kinabatangan river," he said at the launch of the project on Monday by Sabah Minister of Tourism, Culture and Environment Datuk Masidi Manjun in Sukau, Kinabatangan.

Vogt said the initial phase would see 100,000 trees being planted over the  next one year to commemorate Nestle's 100 years of existence in Malaysia in 2012.

"This project reflects our global philosophy of creating shared value, as in addition to saving the environment, it will stimulate the local economy by creating jobs and generating income for the local community who are directly as well as indirectly involved in the project.

"We are also looking at how we can engage with our palm oil stakeholders in the Nestle supply chain here to have a meaningful and positive sharing of value for the benefit of all," Vogt added.

RiLeaf would leverage on the commercial agriculture experience and expertise of Nestle to speed up riverside reforestation and increase the durability of indigenous forest seedlings to ensure greater survivability.

Carried out with the full endorsement of the Sabah government, the Nestle RILeaf project would also have an active role in palm oil sustainability, reduce environmental impact of oil palm plantings through minimisation of chemical fertilisers and promote back-to-basic good agricultural practices.

The 560km long Kinabatangan is Malaysia's second longest river and is crucial for the survival of wildlife, plants and man.

Rapid change in land-use along the Kinabatangan had led to a degree of deforestation and forest degradation which had a worrying impact on wildlife habitats, forcing some already endangered species into the remaining pockets of jungle, and increasing stress on the ecosystem. — Bernama

10 di kota kinabalu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota kinabalu - Google Blog Search


Bekalan elektrik <b>di Kota Kinabalu</b> bakal dipertingkat | BorneoPost <b>...</b>

Posted: 29 Aug 2011 09:45 AM PDT

by RUZAINI ZULKIFLI, ruzainiUB@gmail.com. Posted on August 30, 2011, Tuesday

PERIKSA... John (dua kiri) memeriksa peralatan ketika membuat lawatan ke pembinaan Pencawang Pembahagian Utama (PPU) Star City kelmarin.

KOTA KINABALU: Kestabilan bekalan elektrik di sekitar bandaraya dipertingkatkan lagi setelah projek pembinaan Pencawang Pembahagian Utama (PPU) Star City yang bermula pada 22 Julai lepas.

Menurut Pengurus Besar (Projek Utama) Sabah Electricity Sdn Bhd (SESB), Ir John Gomez berkata lebih RM20 juta telah diperuntukkan bagi pelaksanaan projek bekalan elektrik berkenaan.

"Selain itu, projek ini juga akan menjadi suntikan bekalan tenaga di Kota Kinabalu selain punca bekalan elektrik sedia ada daripada PPU Karamunsing.

"Dalam PPU Star City ini, kita menempatkan dua transformer yang masing-masing berkuasa 30 megavolt ampere (MVA).

"Manfaat secara lansung daripada pelaksanaan projek ini adalah menampung pertambahan beban yang pesat membangun di kawasan Asia City dan sekitarnya," katanya.

John menambah, projek itu juga akan memberi impak positif terhadap mutu penghantaran dan pengagihan bekalan elektrik kepada pengguna di sekitar bandaraya dan seterusnya menyumbang kepada penurunan gangguan bekalan elektrik atau Indeks Sistem Purata Tempoh Gangguan (SAIDI) SESB.

Katanya, dalam memperkukuhkan dan mempertingkatkan sistem bekalan elektrik di Sabah ke tahap memuaskan, projek pembangunan prasarana elektrik dibangunkan secara berterusan.

"Ia juga menurut jadual berdasarkan Pelan Pembangunan Induk Bersepadu Kuasa Elektrik. Ini kerana kos pembangunan adalah amat tinggi bagi projek-projek yang pada lazimnya dilaksana di bawah peruntukan Rancangan Malaysia," katanya ketika melakukan lawatan ke PPU Star City di sini kelmarin.

Menurut John, pelaksanaan projek infrastruktur elektrik di bawah Rancangan Malaysia kesembilan (RMke 9) di jangka akan memperbaiki serta mempertingkatkan lagi bekalan elektrik di Sabah dengan menyaksikan penurunan positif bagi Indeks SAIDI di negeri ini.

"Malah ia bakal mengukuhkan sistem penjanaan, penghantaran dan pembahagian secara berterusan. Setakat 27 Ogos lepas, jumlah SAIDI di Sabah adalah 361.81 minit  bagi setiap pengguna," katanya.

10 di kudat - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kudat - Google Blog Search


PUTERI <b>KUDAT</b> MERAIH SAUDARA BARU <b>DI</b> KG LAYANG <b>KUDAT</b>

Posted: 02 Sep 2011 08:25 PM PDT

Kudat. 3hb ogos 2011. Usaha merapatkan lagi keutuhan persaudaraan sesama Islam sangat penting untuk menentukan perjuangan mensyiarkan agama suci islam tetap terpelihara.

Sempena menyambut bulan lebaran mulia ini, pergerakan puteri UMno kudat mengadakan majlis menyampaikan sumbangan. Kepada saudara-saudara baru di kg layang pitas sebagai tanda bahawa mereka tidak dipinggirkan walaupun baru menganut agama islam.

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved