ads

Sabtu, 22 Jun 2013

10 di sandakan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di sandakan - Google Blog Search


17 majikan <b>di Sandakan</b> tidak daftar pekerja: Perkeso ABN News | BM

Posted: 17 Jun 2013 09:11 PM PDT

SANDAKAN – Seramai 17 majikan di sekitar daerah ini dikesan tidak mendaftarkan pekerja mereka dengan Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) dalam tempoh lima bulan pertama, tahun ini.

Pengurus Pejabat Perkeso Sandakan, Joseph Immanuel berkata, daripada jumlah itu, 12 majikan didakwa di mahkamah manakala lima dikenakan kompaun mengikut Akta Keselamatan Sosial Pekerja 1969.

Beliau berkata demikian dalam teks ucapan pada perasmian Seminar Seranta di sini hari ini yang dibacakan Pegawai Eksekutif Pejabat Perkeso Sandakan Sahriah Sennawing.

Menurut Joseph, akta tersebut memperuntukkan setiap majikan yang menggaji seorang atau lebih pekerja, perlu mendaftar dengan Perkeso.

Katanya, majikan yang disabitkan dengan kesalahan boleh dikenakan hukuman maksimum penjara dua tahun atau denda RM10,000 atau kedua-duanya sekali.

Beliau berkata, terdapat seramai 9,709 majikan berdaftar dengan Perkeso di tiga daerah termasuk Sandakan, Beluran dan Kinabatangan membabitkan sejumlah 100,788 pekerja dalam pelbagai sektor.

Seminar sehari itu, bertujuan memberi pendedahan mengenai peranan dan faedah Perkeso serta perubahan Akta Keselamatan Sosial 1969 dan Peraturan-Peraturan (Am) Keselamatan Sosial Perkeso 1971. – Bernama

hello, my name is Alice [ciao, mi chiamo Alice]: "Wordless <b>...</b>

Posted: 19 Jun 2013 05:52 AM PDT

Title in English: The Three Cats of Sandakan
I decided to combine the best of both worlds (or, memes) in this post. The above pictures are for Wordless Wednesday. This week for Wondrous Words Wednesday (below), I attempted to write in Italian so all my three words came from my own simple composition:
Questi sono i tre gatti che ho trovato a Sandakan in viaggio il mese scorso. I primi due erano a Agnes Keith House. Ho visto il terzo gatto quando sono quasi arrivato al tempio di cinese.

In English: These are the three cats I found in Sandakan when traveling last month. The first two were at the Agnes Keith House. I saw the third cat when I almost arrived at the Chinese temple.
 1. trovare – to find (in the past tense, trovare becomes trovato)
 2. scorso – last, past
 3. tempio –temple 

 How do you like these words? Please share yours too!

Khalifah - Bulan 8 <b>Di Sandakan</b> MP3

Posted: 22 May 2013 04:59 AM PDT

Title: Bulan 8 Di Sandakan
Download: mediafire.com, zippyshare.com, sharebeast.com
10 di kota marudu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota marudu - Google Blog Search


BLOG SABAH: 10 <b>di kota marudu</b> - Google Blog Search

Posted: 28 Apr 2013 11:39 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

sabahterkini2u: <b>KOTA MARUDU</b> BAKAL MILIK PAKATAN RAKYAT!

Posted: 25 Apr 2013 11:20 AM PDT


Oleh: Pemerhati Kota Marudu
Pakatan dijangka mempertahankan kerusi Parlimen Kota Kinabalu, Tuaran dan Beaufort. 8 kerusi lagi yang diintai Pakatan ialah Sandakan, Putatan, Sepanggar, Tawau, Kota Marudu, Tenom, Keningau dan Penampang. Selain itu Kimanis, Kota Belud, Sipitang dan Pensiangan yang turut mempunyai isu-isu tempatan turut di masukkan dalam senarai yang boleh ditawan.
Kali ini kita meninjau Kerusi Parlimen Kota Marudu yang bakal melihat pertembungan penjuru antara BN, PR, STAR dan SAPP. Walaupun pertembungan PR, STAR dan SAPP 3 pembangkang di kawasan Kota Marudu ini dilihat merugikan namun persaingan lebih tertumpu antara Maximus Ongkili (BN) dan Maijol Mahap bekas Naib Presiden UPKO pemimpin berasal dari Kota Marudu ini.
Maximus seorang ahli Kabinet Persekutuan yang juga Timbalan Presiden PBS  tidak boleh memandang rendah dengan keupayaan Maijol Mahap bekas Senator di Parlimen yang banyak bersuara ini. Maijol sudah membuktikan kehadiran rakyat Kota Marudu di kediamannya semasa pengumuman beliau keluar BN.


Suara-suara lantang Maijol sebelum ini mengenai RCI dan NCR (Tanah Adat) membuka mata rakyat mengenai usaha-usaha membela rakyat. Misalnya isu tanah adat di Kota Marudu yang di ceroboh oleh syarikat-syarikat gergasi yang mendapat kebenaran kerajaan Negeri (Musa Aman) untuk membangunkan tanah milik rakyat yang diduduki sejak turun temurun oleh mereka.
Begitu juga dengan RCI, hanya beberapa hari Maijol Mahap meninggalkan parti, Perdana Menteri Dato' Sri Najib Razak mengumumkan RCI. Gimik-gimik politik BN ini akhirnya terpaksa dibuat bagi meredakan kemarahan rakyat bagi menyiasat tentang projek IC di Sabah. 
Dalam PRU 2004 Maximus Ongkili hanya memperolehi majoriti 3,189 dan tahun 2008 dengan majoriti 4,198. Jika pada tahun 2008 calon PR Andonny Pilit@ Anthony Biri Mandiau boleh mendapat undi 7,830 dan Roslan Mohd Zain (Bebas) boleh memperolehi undi 1,109 tentu Maximus Ongkili BN pada tahun 2013 tidak boleh duduk diam dan memandang rendah betapa 8,939 pengundi benci dan rasa tidak puas hati rakyat Kota Marudu kepada Maximus. 
Kali ini tahun 2013 pengundi Kota Marudu ialah 42,197. Apakah 8,939 pengundi ini akan kembali kepada BN atau pengundi PR akan bertambah? Dengan isu-isu yang berlaku di Kota Marudu, sikap wakil rakyat yang jarang turun ke Kota Marudu, tentu rasa tidak puas hati rakyat makin membuak betapa bencinya mereka kepada pemimpin parti komponen seperti PBS dan UPKO yang kini sudah termakan telunjuk Musa Aman UMNO. Syarikat-syarikat besar yang merampas tanah adat melalui kelulusan Ketua Menteri telah menghalau dan memusnahkan tanaman rakyat Kota Marudu yang dimiliki sejak turun-temurun. 


Begitu juga kerusi Dun Matunggung yang diwakili Jelani Hamdan dan di Dun Tandek calon PKR Parlimen tahun 2008 Andonny Pilit@ Anthony Biri Mandiau bertanding. Apakah Sarapin Magana (BN- majoriti 2,982) dan Lasiah Baranting (BN- Majoriti 2,237) mampu bertahan kerana lawan mereka dalam PR bukan calang-calang. 
Apakah mereka akan mengundi BN? sama-sama kita nantikan apakah keinginan rakyat?Sejauh mana undi meningkat dan menurun di Parlimen dan Dun. 5 Mei akan menjawab segalanya. 

10 di semporna - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di semporna - Google Blog Search


Susah Atay Dayang: Jom Tengok Pagi Yang Indah <b>Di Semporna</b>

Posted: 29 May 2013 07:49 AM PDT


Pagi yang sangat cantik time ni. Selamat datang ke Semporna...

10 di kudat - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kudat - Google Blog Search


BLOG SABAH: 10 <b>di kudat</b> - Google Blog Search

Posted: 15 Jun 2013 11:08 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Probitas Et Fides: {Gambar}: Tempat-tempat Menarik <b>di Kudat</b> <b>...</b>

Posted: 18 Mar 2013 04:59 PM PDT

Assalamualaikum wbt kepada sahabat blogger semua. Apa khabar kalian semua? Semoga kalian senantiasa dirahmati Allah SWT. Selawat dan salam kepada Nabi Muhammad SAW. Semoga syafaat baginda kita perolehi kelak.
Pada 24-25 Februari lalu saya berpeluang ke Sabah atau lokasi lebih tepat lagi ke daerah Kudat. Inilah kali kedua saya menjejakkan kaki ke bumi Sabah ini dan kali pertama ke pekan Kudat. Kudat merupakan salah sebuah daerah di Sabah dan ia terletak di bahagian paling Utara bagi negeri Sabah ini. Ia terletak lebih kurang 153km ke utara Kota Kinabalu. Untuk pengetahuan kalian semua, ada sebuah tempat di Kudat ini yang terletak di penghujung Kepulauan Borneo ini. Tempat yang dikenali dengan nama penghujung tanduk Borneo ini adalah Tanjung Simpang Mengayau atau The Tip of Borneo.
Jom kita layan sedikit gambar-gambar yang sempat saya rakamkan semasa berada di Kudat :-
stand by to depart..masa ini masih berada di KLIA lagi ....tunggu pak pilot...tunggu saya hihihihh....

online check in boleh pilih seat..saya pilih antara seat paling hujung belah kiri sebelah tingkap..seat 24A .....economy class je tau..bisness mmg saya tak layak...hihihihhh...flight pukul 12 tengahari...

kira-kira jam 3.00 ptg kami sampai di airport, seorang sahabat telah menunggu saya di airport...sampai sahaja, terus beliau membawa kami solat jamak takhyir asar & zohor di masjid terapung Likas..masa tue, jam 3.45 dah masuk Asar...kemudian kami minum petang di situ dan meneruskan perjalanan selama lebih kurang 3 jam lebih ke Kudat..jam 7.30 malam kami sampai di Kudat dan ketika itu sudah kedengaran azan Isyak...kami menginap di Hotel Ria, Kudat.
Itu adalah gambar pekan Kudat yang terdapat di hotel ini. Jelas kelihatan bahagian paling hujung dalam Kepulauan Borneo ini di gambar tersebut.
Gambar pekan Kudat. Jangan terkejut jika saya mengatakan gambar ini dirakam pada jam 6.30 pagi. Waktu itu pekan Kudat telah terang benderang.

Inilah gambar Hotel Ria, Kudat pada waktu siang. Saya boleh katakan hotel ini merupakan bangunan tertinggi yang terdapat di pekan Kudat ini.

Ini merupakan pengangkutan awam utama yang menghubungkan pekan Kudat dengan kawasan kampung yang terdapat di sekitar kawasan ini.

Sebenarnya saya sendiri terkejut apabila mendapat tahu ini adalah pengangkutan awam. Saya ingat ia hanya membawa barang, rupanya ia membawa orang sekali....
Setelah urusan kerja saya selesai, saya sekali lagi dibawa oleh sahabat saya untuk kembali ke Kota Kinabalu. Dalam perjalanan ke K. Kinabalu, kami dibawa oleh sahabat saya tadi ke The Tip of Borneo. Sila jangan terkejut kerana ia adalah jalan utama ke The Tip of Borneo tersebut...huhuhuhhh...

Walaupun jalan ke sana agak teruk, tetapi apabila sudah sampai ke tempatnya, suasana di situ teramatlah cantik dan nyaman.


Inilah tanda aras The Tip of Borneo di Tanjung Simpang Mengayau, Kudat. Pada sesiapa yang telah dan akan ke Kudat, tetapi tidak ke sini saya boleh katakan kunjungan kalian tidak lengkap kerana inilah satu-satunya tempat paling hujung di Kepulauan Borneo.
Disini kalian boleh lihat dua laut bertemu iaitu Laut China Selatan dan Laut Sulu..Memang jelas kelihatan dua arus dari dua lautan ini bertemu dan akan terbentuk seperti sebuah lorong air.
                                     Dapat juga saya bergambar di penghujung Borneo ini.
Gambar di penanda aras di The Tip of Borneo @ Tanjong Simpang Mengayau..

Kemudian, setelah selesai kami bertolak semula ke K. Kinabalu. Sampai di KK, sebelum check in  hotel sahabat saya membawa kami makan malam dahulu di sebuah gerai makan berhadapan dengan Kompleks Membeli Belah 1Borneo...Lihat sotong itu, sangat besar kan huhuhuhh..

Itu sahaja catatan perjalanan saya sepanjang berada di Kudat. Entri akan datang saya akan ceritakan catatan perjalanan ke K. Kinabalu dan Beaufort. Ketika di K. Kinabalu lah pencerobohan Lahad Datu telah bermula....Jumpa lagi ye kawan2..Assalamualaikum

Addin: SULTAN SULU Sahkan Agbimuddin Kiram Adalah Bekas <b>...</b>

Posted: 20 Mar 2013 04:51 PM PDT


Perit jerih Umno BN untuk kaitkan pencerobohan di Lahad Datu dengan pemimpin Pakatan Rakyat akhirnya gagal. Makin hari makin tembelang Umno BN semakin terbongkar.. Semakin Lahad datu bergolak makin Umno BN menghampiri ajalnya.
Sultan Sulu Sahkan Agbimuddin Pernah Bekerja Di Kudat, Nafi Ada Kewarganegaraan Malaysia

KUALA LUMPUR, 20 Mac — Agbimuddin Kiram adalah bekas penjawat awam di pejabat daerah di Sabah, kata jurucakap Jamalul Kiram III yang mendakwa dirinya Sultan Sulu, tetapi menafikan  menerima kewarganegaraan Malaysia selepas dakwaan dari PKR.

Abraham Idjirani, setiausaha agung 'kesultanan' tersebut, memberitahu media Filipina di Manila bahawa Agbimuddin pernah bekerja selaku pembantu pegawai daerah di Kudat, menyokong kenyataan PKR pagi ini, berdasarkan pencarian dari slip gaji kerajaan Sabah dari arkib negeri.

Idjirani bagaimanapun mengatakan Agbimuddin — adik kepada Jamalul Kiram III — sebagai warga Filipina dan tidak pernah menjadi warga Malaysia seperti didakwa PKR.

"Semasa itu mereka berkata 'bigyan nyo kami ng IC, sabi ng Sabah authorities kahit hindi kayo bigyan, kayo ang may-ari ng Sabah' [berikan kami kad pengenalan, tetapi pihak berkuasa Sabah berkata jika tidak beri kad pengenalan pun, kamu memiliki Sabah juga]," kata Idjirani dalam portal berita InterAksyon tengah hari tadi.

Beliau berkata keluarga Kiram, yang mahu menuntut semula hak mereka sejak abad ke-17 terhadap negeri utara Borneo yang kini menjadi milik Malaysia, tinggal di Sabah sejak pembunuhan beramai-ramai Jabidah 1968.

Peristiwa Jabidah dilaporkan ialah pembunuhan 27 orang Islam Moro yang pada mulanya dilatih untuk misi rahsia menawan Sabah, dan dibunuh oleh tentera Filipina semasa pentadbiran Ferdinand Marcos, menurut laporan akhbar The Philippine Daily Inquirer hari ini.

Idjirani turut berkata beliau bercakap dengan Agbimuddin pagi ini di mana beliau terselamat dari terbunuh dalam pertempuran terbaru dengan pasukan keselamatan Malaysia hari ini.

"Raja Muda" yang mengetuai 200 orang puak bersenjata ke Lahad Datu sejak 9 Februari, yang kini menjadi pertempuran ganas dalam usaha mereka menuntut wilayah mereka.

Idjirani berkata beliau hanya berdoa dan tidak bersenjata apabila serangan pada 10:30 pagi tetapi dua orang militan terbunuh dalam serangan pasukan keselamatan Malaysia itu.

Jacel Kiram, yang merupakan anak perempuan Jamalul, turut dalam sidang media bersama Idjirani, yang melaporkan dua orang tersebut melindungi Agbimuddin dalam pertempuran tersebut.

"Noong nagkaroon ng encounter, close daw, masyadong malapit, nakita ng tao n'ya [Apabila serangan tersebut berlaku, ia sangat dekat] untuk membunuh Raja Muda tetapi orangnya melindunginya dalam serangan tersebut," kata Jacel dalam kenyataannya.

Idjirani berkata cuma 166 dari 235 pengikutnya yang ke Sabah bersama Agbimuddin yang tinggal dan mengulangi permintaan sultan kepada Presiden Filipina Benigno Aquino III mengambil pendirian tegas ke atas konflik Sabah dan "menangguhkan sementara kempen pilihan rayanya". ~the malaysian insider


ZAKRI ALI: PKR: Agbimudin Kiram pernah jadi ADO <b>di Kudat</b>

Posted: 21 Mar 2013 05:30 PM PDT

SABAH: Tobat lahom media Umno nak siarkan fakta GEMPAR neh [Baca laa...]

Ketua Militant Raja Muda Azzimuddin Kiram adalah warganegara Malaysia dan juga Ahli UMNO... ada IC dan pernah menjawat jawatan sebagai Penolong Pegawai Daerah di Kudat... siasat konspirasi ini dulu... baru terlerai segala masalah...

Sebab tu UMNO takut membawa isu Lahad Datu ini ke meja rundingan kerana takut rahsia konspirasi dan Sandiwara mereka terbongkar..

Maka UMNO adalah Pengkhianat Bangsa dan Negara..

*******************************


PKR: Agbimudin Kiram pernah jadi ADO di Kudat

PETALING JAYA - PKR hari ini mendedahkan Ketua Penceroboh, Azzimuddie Kiram, yang dikenali sebagai Raja Muda Sulu, mempunyai kad pengenalan warganegara Malaysia dan pernah berkhidmat sebagai kakitangan kerajaan.
Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli berkata, maklumat itu diperoleh daripada penduduk tempatan sehinggalah Timbalan Setiausaha Agung PKR, Darell Leiking berjaya menjejaki maklumat berkenaan.

"Kerajaan tidak boleh lagi menyembunyikan perkara ini kerana maklumat Senarai Kakitangan 1975, Perkhidmatan Awam Sabah seperti yang disimpan di Jabatan Arkib Negara Sabah, disahkan bahawa Datu Agbimudin Kiram (Azzimuddie) tersenarai sebagai Pegawai Pentadbir Muda (ADO), di Pejabat Daerah Kudat.

"Agbimudin telah dilantik pada 1 Mac 1974 dengan gaji RM610 sebulan," katanya pada sidang media di Ibupejabat PKR pagi tadi.
PKR turut mendakwa melalui pendedahan itu membuktikan penglibatan Azzimudie dalam insiden di Lahad Datu ada kaitan dengan Umno.

Pada lampiran itu menunjukkan Azzimudie dilahirkan pada 24 September 1941.

Ketika ditanya wartawan bagaimana pihaknya yakin yang Azzimudie yang dimaksudkan adalah ketua kumpulan penceroboh berikutan faktor usianya yang lanjut.

Rafizi berkata, pihaknya percaya Azzmudie mengetuai pencerobohan itu berdasarkan kenyataan yang dikeluarkan oleh abangnya Jamalul Kiram III sebelum ini.~ SH

10 di kota belud - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota belud - Google Blog Search


calon pru 13 pakatan rakyat <b>di kota belud</b> buat <b>...</b> - Kelapa Mawar

Posted: 01 Jun 2013 06:02 AM PDT

Petang tadi 1/6/2013, calon-calon Pakatan Rakyat pada PRU13 yang lalu di daerah Kota Belud bertindak membuat laporan polis berkaitan dengan isu dakwat kekal yang digunakan oleh SPR pada PRU13 yang lepas. Calon DUN TEMPASUK, Ustaz Awang Laiman (PAS), Calon PKR di DUN USUKAN, sdr Mustapha Samkud dan Calon PKR Parlimen Kota belud, Sdri Munirah Majilid. Daripada maklumat yang diperolehi ADUN KADAMAIAN yang baru Sdr Jeremy Malajad juga turut serta tetapi terlewat atas urusan tertentu.

Tindakan calon-calon PR di KB ini dilihat sebagai memenuhi gesaan ketua Umum Keadilan Datuk Seri Anwar Ibrahim yang sebelum ini meminta rakyat yang tidak berpuas hati dengan pelaksanaan pilihanraya lalu terutama berkaitan penggunaan dakwat kekal untuk membuat laporan polis. Sebagai rekod, ketua Umum Keadilan itu telahpun membuat laporan Polis dua minggu lepas.

PR sekarang dalam usaha mengumpul bukti mengenai isu penipuan ketika PRU13 yang di dakwa oleh pemimpin mereka. Adakah laporan polis yang dibuat oleh calon-calon PR di KB ini akan dapat mengubah landskap politik pekan koboi itu? bersama kita fikirkan!

10 di tawau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tawau - Google Blog Search


Kalau bukan KITA,SIAPA lagi: Kisah battle of the band <b>di Tawau</b>

Posted: 28 May 2013 09:15 AM PDT


Punya lama saya tak update dengan blog ini.Fuiyooooo, macam kena kasi abai sudah tau.Tapi,mau buat macamana jugak kan.Terlalu banyak perkara yangmau di buat.Inilah akibatnya.Kalau dulu setiap hari ada jak artikel saya buat.Tapi,indak apalah.Kali ini,saya nak berkongsi ceria mengenai Battle of the band yang berlngsung di Tawau minggu lepas.

Haaaa, memang terkejut juga bidal dapat maklumat 4-5 bulan lepas dari beberapa orang sahabat yang berada di Tawau.Dia bagi tau,dimana tak lama lagi tawau nak anjurkan battle.Dia cakap,ok kah?Hishhhh, siapalah saya mau jawab soalan tu kan.Perkara baik,mestilah diharapkan ok sahaja.

Seminggu sebelum battle, saya mendapat tugasan di daerah Tawau.Almaklumlah,dah krja kesana kesini sekitar Sabah.So,saya dapat peluang bersua muka dengan orang kuat disebalik penganjuran battle of the band di Tawau ini.

KELAB PEMUZIK 1 MALAYSIA TAWAU, adalah pihak yang bertanggungjawab dalam penganjuran battle of the band yang menjadi titik tolak kebangkitan semangat pemuzik pemuzik didaerah Tawau ini dan yang hampir dengannya.KP1MT dibawah pimpinan brader ASDAR telah memberanikan diri untuk mencari satu medium bagi belia belia Tawau dan juga tidak ketingga;an Beliau Beliau yang memang telah bergiat aktif dalam seni muzik ini.Jangan ingat usia mereka dah berstatus beliau,mereka tak hebat.Kalau di ikutkan dari segi tenaga atau showmanship,memang YA,mereka tak sehebat 20-30 tahun lalu.Tetapi, kalau di bandingkan pengalaman mereka,sudah tentu wang ringgit tak mampu dijadikan tukaran.

Pada mulanya, pihak penganjur telah membuat keputusan untuk mencari 20 buah kumpulan sahaja yang ada di Tawau (tertutup Tawau). Akan tetapi, disebabkan permintaan terlalu ramai dari luar Tawau, last minit,penganjur telah membuat keputusan untuk MEMBUKA kepada mana mana band sekitar Sabah.

Sewaktu dijemput hadir semasa mesyuarat penganjur 5 hari sebelum battle, beberapa AJK penganjur ada juga bertanyakan saya mengenai pengalaman melihat battle di Kota Kinabalu.Saya yang kurang arif ini hanya mampu berkongsi beberapa tips dan pengalaman sahaja.Selebihnya terpulang kepada penganjur untuk menilai baik buruk yang bakal berlaku.

Ternyata, persiapan rapi dari pihak penganjur membuatkan saya yakin dan teringin menghadiri acara selama 2 hari tersebut yang jatuh pada tanggal 25 & 26 May lepas Tetapi,apa kan daya.Dalam minggu tersebut saya terpaksa melaksanakan tugasan luar sehingga hari khamis malam.Memang ada kecewa sedikit sebab tak dapat nak lihat band band Tawau perfom.Almaklumlah, saya tak berapa kenal band band lama di Tawau ini.Yang saya kenal hanya band band baru yang terdiri dari kalangan belia belia muda.Serta beberapa rekoding studio.

Setelah melihat koleksi gambar gambar yang ada di laman page KP1MT,saya dah tahu bahawa event tersebut memang gempak dan havoc.Mana tidaknya, bukan setakat battle,pelbagai acara telah di aturkan untuk warga Tawau.Antaranya pertandingan mewarna, pertandingan Karaoke, booth jualan makanan serta pakaian dan maca macam lagi.

Kepada yang ingin melihat gambar gambar battle, anda boleh lihat di sini Tawau Fiesta 2013.Sekali lagi saya nak ucapkan tahniah kepada penganjur iaitu KP1MT atas kejayaan mengendalikan program ini.Walaupun ada beberapa perkara yang berlaku mengenai ketidakpuashati peserta terhadap penjurian, ianya adalah asam garam dalam mana mana pertandingan.Sedangkan WORLD CUP pun ada protess, ini lagi battle yang macam ni kan..:)

Diharap, selepas ini, program ini dapat dimasukkan kedalam kalender tahunan Sabah dan sedikit sebanyak ianya dapat menjana sektor pelancongan di Tawau.Ianya dapat membuka peluang perniagaan kepada warga tawau sendiri selaian menikmati hiburan serta program yang bakal di laksanakan.

p/s
Insyallah, next time OnlineFM dapat berkolaborasi dalam menjayakan acara tahunan ini...:)

10 di lahad datu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di lahad datu - Google Blog Search


Berita Terkini <b>Lahad Datu</b> Malaysia? | Berita Semasa

Posted: 04 Mar 2013 06:37 PM PST

Berita Lahad Datu Hari Ini

Berita terkini lahad Datu Malaysia : Tiada lagi ruang untuk berunding untuk kumpulan pengganas seperti ini. Daripada awal lagi seperti yang pernah kami katakan (DI SINI) cara untuk menyelesaikan dengan kumpulan pengganas seperti ini bukannya dengan cara rundingan.

Sebab? Mereka telah secara terang-terang mencabuli kedaulatan dan keamanan negara dengan menceroboh sempadan negara bersama-sama dengan senjata api. Dan bagi kami ini ini perbuatan yang tidak boleh diterima sama sekali….Tetapi……

Tetapi Berita Semasa, mereka ini beragama Islam? Hukuman tidak membezakan agama yang dianuti. Salah tetap salah. Setiap negara ada peraturan dan undang-undangnya. Tidak kira orang luar mahupun orang asing wajib patuhi. Jikalau hajat mereka untuk berunding, apa perlunya membawa senjata api? Mahu mencabar kerajaan Malaysia & kedaulatan negara?

 1. Soal Sultan Sulu mahu berunding
 2. angkitkan perjanjian 1863 pajakanMalaysia dengan Inggeris, itu soal kedua

Berita lahad datuSekarang ini kita mesti tumpukan perhatian dalam soal nyawa, keselamatan & wilayah Malaysia Sabah. Tidak boleh diizinkan sama sekali anasir asing menceroboh negara kita sehingga menimbulkan keresahan dan ketegangan di kalangan rakyat Sabah terutamanya seperti apa yang berlaku sekarang

Bersama-sama ini, kami kongsikan bersama berita terkini lahad Datu Malaysia secara langsung (LIVE) dari Kampung Tandou, Lahad Datu Sabah Malaysia yang sedang berlakunya pertempuran di sana:

Berita Terkini Lahad Datu Malaysia 5 Mac 2013

 • 1.54 petang: Berita terkini kedutaan Amerika Syarikat di Kuala Lumpur menasihatkan warganya agar tidak mengunjungi kawasan pantai timur Sabah, termasuk bandar Lahad Datu, Kunak, Semporna dan Tawau.
 • Lebih banyak insiden keganasan akan berlaku di kawasan terbabit.
 • 1.42 petang: Berita terkini Lahad Datu Malaysia melalui laporan ABS-CBN bahawa Filipina meminta pihak berkuasa Malaysia untuk membantu menyediakan perjalanan keluar yang selamat dari Sabah untuk wanita Filipina dan mereka yang bukan penceroboh bersenjata.
 • 1.30 petang: Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein dan Menteri Pertahanan Zahid Hamidi tiba di Felda Sahabat dengan helikopter dan diiringi ke bilik taklimat.
 • 1.15 petang: Pegawai-pegawai Jabatan Penerangan mengedarkan jaket kuning terang bertulis 'media' kepada wartawan di pusat media supaya lebih mudah untuk dikenalpasti
 • 1.08 petang: The Star dalam laporan berita terkini di Twitter menyebut, Semporna diletakkan dalam keadaan berjaga-jaga susulan Ops Sulu di Tanduo.
 • 1 petang: Dalam satu lagi laporan berita terkini Lahad Datu Malaysia pada 12.43 tengahari, Philippine Daily Inquirer melaporkan dakwaan Azzimudie, yang mengetuai kumpulan bersenjata Sulu di Lahad Datu memberitahu jurucakap kesultanan Sulu Abraham Idjirani bahawa mereka sedang "beristirahat".
 • 12.50 tengahari: Setiausaha Majlis Keselamatan Negara Datuk Mohamed Thajudeen Abdul Wahab berkata makanan disediakan untuk penduduk yang tersesar dan ditempatkan dalam dewan.
 • 12.44 tengahari: Laman The Philippine Inquirer menyiarkan laporan berita terkini Lahad Datu Sabah Malaysia mendakwa Askar Diraja Sulu tidak bercadang untuk menyerah walau digempur pasukan keselamatan Malaysia.
 • Laporan itu menyebut, jurucakap kesultanan Sulu Abraham Idjirani memberitahu satu stesen radio bahawa kumpulan itu akan terus berjuang sehingga ke titisan darah terakhir.
 • Idjirani juga dilaporkan berkata, mereka akan mencari jalan untuk keluar dari keadaan bahaya demi kelangsungan kumpulan itu.
 • "Ini hanya bermakna merka hanya takut kepada kita… Jika mereka berani, mereka tidak akan guna pasukan besar untuk mengelakkan tuduhan (bertindak) keterlaluan. Mereka menunjukkan kepada dunia bahawa apa yang mereka lakukan keterlaluan."
 • 11.54 pagi: Ketua polis negara Tan Sri Ismail Omar berkata operasi yang difokuskan di perasi ini hanya difokuskan di Kampung Tanduo bersama antara polis dan tentera masih menerima tentangan musuh yang melepaskan tembakan ke arah pasukan keselamatan negara.
 • Pasukan Malaysia kini menjalankan operasi pembersihan. Tiada korban di pihak kita direkodkan setakat ini namun di pihak musuh masih belum diketahui.
 • 11.50 pagi : Seorang wartawan ABN-CBS memuatkan gambar penunjuk perasaan membakar gambar menunjukkan Datuk Seri Najib Razak bersalaman dengan presiden negara itu, Benigno Aquino dalam perhimpunan di luar kedutaan Malaysia di Filipina. Keduataan ditutp buat sementara waktu
 • 11.35 pagi : Laporan berita terkini yang dipetik daripada sumber polis, kumpulan penceroboh bersenja di Kampung Tanduo berjaya ditewaskan sepenuhnya dan tidak melibatkan sebarang kemalangan jiwa pasukan keselamatan Malaysia.
 • 11:25 pagi : Satu-satunya stesen minyak di kawasan Felda Sabahabt kehabisan petrol yang terletak kira-kira 15km dari Kampung Tanduo, lahad Datu Sabah
 • 11:10 pagi : Bercakap dalam satu akhbar dalam penumuman berita terkini Lahad Datu Malaysia, Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar berkata operasi masih berjalan dan pihak keselamatan yang terdiri daripada anggota PDRM dan tentera mendapat tentangan dalam bentuk beberapa das tembakan yang dilepaskan oleh pihak musuh.
 • 11 pagi : Datuk Seri Najib Razak berkata operasi besar-besaran hari ini bermula dengan serangan udara menggunakan pesawat TUDM, serangan mortar dan diikuti serangan oleh pasukan tentera darat dan polis.Menurutnya, tindak tanduk "yang berhemah" tersebut, pada awalnya tidak ada niat lain melainkan untuk tidak membenarkan setitik darah tertumpah di bumi Sabah, sama ada rakyat Malaysia atau kumpulan yang menceroboh.
 • "Namun umat dukacita, niat murni kita telah dibalas dengan tembakan dengan sangat kejam yang dilakukan kepada pasukan polis kita," katanya dalam satu majlis di Bukit Jalil.
 • 10.57 pagi : Polis memperluaskan kawalan dari kawasan konflik ke kawasan luar dan menutup semua pintu masuk ke Kampung Tanduo. Anggota polis dengan raifal dilihat mengambil kedudukan di kawasan ladang sawit sebagai persediaan untuk menghadapi penceroboh yang lolos.
 • 10.45 pagi : Berita terkini Media Filipina melaporkan jurucakap presiden negara itu Benigno Aquino berkata Manila melakukan apa yang termampu untuk mengelakkan situasi di Sabah berakhir dengan keganasan apabila
 • orang (Jamalul) Kiram memilih jalan ini
 • 10.17 pagi: Memetik laporan dari ANC News Channel, InterAksyon.com melaporkan bahawa bom telah digugurkan kira-kira satu kilometer jauhnya dari kubu Azzimudie Kiram dan orang-orangnya. Walaubagaimanapun, pengikut Azzimudie masih kekal dan bersedia bertempur semula
 • 10.15 pagi: Azzimudie Kiram, pemimpin penceroboh, meluahkan kemarahannya terhadap kerajaan Filipina, dalam temubual radio dengan InterAksyon.com – portal berita dalam talian saluran TV Filipina TV5.
 • "Kerajaan mengarahkan penangkapan sahabat kita walaupun kita tidak melakukan apa-apa yang buruk," katanya. "Ia seperti kita bukan rakyat Filipina."
 • 10.07 pagi : Azzimudie mengulangi kenyataan sebelum ini yang mereka akan berjuang hingga ke akhir ayat.
 • "Kami bukan penceroboh. Mereka (rakyat Malaysia) adalah orang yang menduduki tanah nenek moyang kami," katanya.
 • 10.09 pagi: Pihak polis telah menubuhkan pusat pemeriksaan di jalan utama di Tanjung Labian, iaitu kira-kira 5km dari medan pertempuran. Tiada siapa dibenarkan masuk ke kawasan itu.
 • Bunyi letupan telah berhenti sejak sejam yang lalu. Tidak jelas sama ada tentera darat telah dikerah masuk ke Kampung Tanduo.
 • 9.55 pagi: Azzimudie Kiram mengesah dalam temubual dengan radio dzMM ABS-CBN bahawa pasukan Malaysia menggunakan jet pejuang dalam serangan terbaru itu ke atas kedudukan mereka di Lahad Datu.
 • 9.45 pagi : Menurut ABS-CBNnews, sebelum serangan, pagi ini Azzimudie Kiram, yang mengetuai kumpulan bersenjata di Kampung Tanduo, memberitahu radio dzMM bahawa dia tidak risau dengan rancangan kerajaan Malaysia untuk membawa lebih ramai tentera ke Sabah untuk membanteras mereka.
 • Azzimudie berkata dia dan tenteranya akan tidak akan berganjak walaupun kerajaan Malaysia dan Filipina telah berulangkali menggesa mereka supaya menamatkan pencerobohan tersebut.
 • "Ini adalah masa. Kami perlu komited untuk memperjuangkan hak kami. Saya meminta mereka (Filipina) melakukan sesuatu untuk menyokong kami.
 • "Mereka tidak boleh menakutkan kami kerana kami berjuang untuk hak kita – hak Bangsa Sulu dan secara umum, rakyat Filipina. Iaitu, jika kerajaan Filipina masih menganggap kami adalah rakyat Filipina," katanya.
 • 9.41 pagi : Stesen radio Filipina dzBB melaporkan bahawa Abraham Idjarani, jurucakap kesultanan Sulu, berkata Azzimudie Kiram, adik sultan yang mengetuai pencerobohan itu, mengesahkan jet pejuang telah menggugurkan sekurang-kurangnya dua butir bom yang didakwa telah mengenai kedudukan penduduk Malaysia dan bukan kumpulan Azzimudie.
 • 9.37 pagi : Menurut satu sumber tentera, operasi yang terlibat jet pejuang, meriam serta askar berjalan kaki.
 • 9.15am: Berita terkini Di bandar Lahad Datu sabah Malaysia, kira-kira 120km dari medan pertempuran, persediaan sedang dibuat di hospital utama bagi menerima mangsa serangan tersebut.
 • 9.11 pagi: Difahamkan tujuh batalion tentera dikerahkan ke kawasan tersebut untuk mengukuhkan pasukan polis.
 • 8.54 pagi: Seorang pegawai Felda tiba dan memberitahu ketua kampung untuk membuat kiraan jumlah penduduk dan mendaftarkan mereka. Seluruh penduduk kampung sekitar 300 orang beredar dari tempat itu menuju ke jalan kebun kelapa sawit.
 • 8.45 pagi : Penduduk Kampung Sungai Merah meninggalkan kediaman mereka dengan menaiki lori, dengan hampir seratus orang memenuhi setiap kenderaan. Ketua kampung, Bani Rauf berkata mereka telah cuba ke Kampung Embara Budi tetapi tidak dibenarkan masuk.
 • 8.19 pagi : Pasukan keselamatan telah melancarkan serangan ke atas kumpulan penceroboh bersenjata di Kampung Tanduo, Lahad Datu pada jam 7 pagi ini, kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dalam satu kenyataan berita terkini hari ini.
 • 8:18 pagi : Berita terkini Lahad Datu malaysia setakat ini di mana satu letupan kedengaran berhampiran Kampung Tandou yang sedang diduduki sekumpulan penceroboh asing, pada kira-kira jam 7:30 pagi ini, menyebabkan 100 penduduk kampung melarikan diri.

Berita Terkini Lahad Datu Malaysia : 4 Mac 2013

 • Sekitar 4 petang : Penduduk kawasan Tanjung Batu dan Tanjung Labian meninggalkan kampung mereka beramai-ramai pada waktu malam ekoran dakwaan bahawa kumpulan penceroboh yang dikepung di Kampung Tanduo membolosi kawalan pihak keselamatan.
 • Seramai 50 orang penceroboh memasuki kampung mereka di Tanjung Batu pada malam itu juga untuk mendapatkan barangan keperluan

Terus terang kami katakan, kita tiada masalah langsung pasukan keselamatan yang mahu digunakan bagi membanteras krisis pencerobihan Lahad Datu ini samada pihak polis ataupun tentera, kerana kami yakin dengan kebolehan pasukan keselamatan yang kita miliki setakat ini.

Tetapi…..tetapi kami yakin dan percaya, krisis pencerobohan Lahad Datu Malaysia ini boleh diselesaikan dengan lebih segera berbanding apa yang berlaku sekarang ini jika "pihak atasan" mempercayai kredibiliti dan kewibawaan pasukan keselamatan yang kita miliki. Berikan mereka kebebasan kepada komandan untuk melaksanakannya tanpa campurtangan politik yang keterlaluan. Di waktu-waktu beginilah kita sepatutnya menggunakan kepakaran yang mereka miliki selama ini. Bila lagi?

P/S : Sama-sama kita doakan semoga pasukan keselamatan Malaysia diberikan terus kekuatan dan semnagat dan berjuang habis-habisan dengan pengganas lahad Datu Sabah Malaysia ini….

PP/S : Mohon kongsikan bersama berita terkini Lahad Datu Sabah Malaysia & respon balas anda bersama-sama kami di sini


10 di kinabatangan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kinabatangan - Google Blog Search


sabahkini.net: JUHARI GANTI BUNG <b>DI KINABATANGAN</b>

Posted: 09 Apr 2013 07:37 AM PDT
EKSKLUSIF....Juhari menjelaskan sokongan Suku Sungai kepada BN masih kekal semasa  sesi wawancara eksklusif.
Oleh : SHAIMON S JUMADI                  Foto : SAFFIE S JUMADI
SANDAKAN : Timbalan Presiden Persatuan Bangsa Sungai Sabah (SABAS) Juhari Hj Janan menyeru kepada suku kaum bangsa Sungai bukan sahaja di kawasan Kinabatangan, Sugut, Beluran; bahkan di seluruh pelusuk Sabah agar menyokong sepenuhnya calon-calon BN yang bakal bertanding pada PRU 13 ini.
Katanya, sokongan padu yang tidak berbelah bahagi terhadap kepimpinan Barisan Nasional (BN) ini nyata  BN akan dapat membentuk  semula kerajaan selepas PRU 13 nanti untuk menumbangkan parti pembangkang.
Juhari berkata demikian ketika di wawancara Sabahkini.Net semasa beliau mengikuti lawatan kerja Menteri Pertahanan Malaysia Datuk Seri  Dr Ahmad Zahid  Hamidi ke Pangkalan KD Sri Sandakan kelmarin.
Beliau menambah di Sabah sahaja mempunyai 11 orang calon BN yang terdiri daripada suku Sungai  yang akan bertanding di beberapa kawasan tertentu dan diharap masyaraat suku Sungai di negeri ini agar memberikan sokongan seterusnya memberikan kemenangan besar terhadap calon-calon tersebut.
Juhari menambah, sejak Barisan Nsional menerajui kerajaan negeri Sabah pada tahun 1994 sehingga sekarang, kebajikan masyarakat Sungai dan bangsa lain terus terpelihara.
"Ini jelas membuktikan bahawa kerajaan BN di peringkat Negeri di bawah pucuk pimpinan Datuk Seri Musa Hj Aman dan juga di bawah kepimpinan peringkat kerajaan pusat, Dato Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak yang tiada noktanya terus membela rakyat dalam pelbagai aspek," kata Juhari.
Katanya lagi,  mengenai manifesto ataupun akur janji yang dilancarkan baru-baru ini oleh Perdana Menteri; 90 peratus rakyat yang ada di negara ini tidak kira Melayu, Cina, India, Iban termasuk KDM; telah menyokong sepenuhnya akur janti tersebut kerana membawa kebahagian kepada semua rakyat jelata yang bergelar Warganegara Malaysia.
"Parti pembangkang seperti Pakatan Rakyat hanya pandai bercakap tapi tak serupa bikin terlalu banyak menabur pelbagai janji tetapi tidak menjadi realiti inilah kerja-kerja pembangkang yang suka menabur fitnah  dan memaki hamun kafir mengkafirkan sesama sendiri, tetapi bukan semudah itu untuk meracuni  buah fikiran rakyat," ujarnya.
Dalam perkembangan berkaitan, bangsa Sungai di kawasan Kinabatangan 90  peratus mahukan  Juhari Hj Janan sebagai calon Parlimen Kinabatangan pada PRU 13 untuk menggantikan tempat Datuk Bung Moktar Radin.
Dilihat dari beberapa sudut, Juhari Janan memang layak dicalonkan jika pucuk pimpinan BN/UMNO memberi laluan untuk calon Parlimen kerana mengikut sumber yang boleh dipercayai; Juhari Janan adalah seorang aktivis masyarakat dalam aktiviti belia lebih 20 tahun yang lalu dan pernah mendapat gelaran daripada kerajaan Malaysia yang bergelar 'Tokoh Belia Negara'.

10 di kota kinabalu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota kinabalu - Google Blog Search


6 Gambar Kereta dirempuh kereta api <b>di Kota Kinabalu</b> : Tengok TV <b>...</b>

Posted: 19 Jun 2013 07:14 AM PDTGambar-gambar yang admin dapat melalui share daripada facebook

Ini pula berita yang dilaporkan oleh Bernama

KOTA KINABALU - Tiga pelancongan Hong Kong cedera manakala seorang lagi terselamat apabila kereta yang mereka naiki dirempuh kereta api di Jalan Lintas berhampiran jejambat Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu (KKIA) dekat sini, hari ini.
 
Dalam kejadian pukul 5.35 petang itu, kereta sewa jenis Hyundai yang dinaiki oleh empat pelancong termasuk dua wanita dipercayai gagal berhenti di lintasan kereta api di persimpangan ke KKIA.
 
Ketua Polis Daerah Kota Kinabalu ACP Jauteh Dikun berkata kesemua mangsa yang cedera itu dihantar ke Hospital Queen Elizabeth untuk rawatan lanjut.
 
"Pihak kami dimaklumkan bahawa kereta api berkenaan sedang dalam perjalanan dari Kota Kinabalu menghala ke Beaufort berlangggar dengan sebuah kenderaan.
 
"Akibat rempuhan itu, kenderaan mangsa berpusing dan terbabas sebelum melanggar kereta Perodua Myi dan sebuah basikal," katanya ketika ditemui di tempat kejadian.

Beliau berkata setakat ini tiada sebarang kemalangan jiwa dilaporkan dan tiada butiran lanjut tentang identiti mangsa.

Sementara itu, Pegawai Perhubungan Awam Jabatan Bomba dan Penyelamat Sabah Mohd Affendi K.Ramin berkata pihaknya terpaksa memotong pintu kenderaan terbabit  untuk mengeluarkan salah seorang mangsa yang tersepit.
 
Beliau berkata pihaknya menerima panggilan kecemasan berhubung kejadian itu pada pukul 5.45pm dan mengerahkan satu jentera bersama 12 anggota bergegas ke tempat kejadian.
 
Kesemua pelancong berkenaan difahamkan adalah bersaudara dan dalam perjalanan ke lapangan terbang itu untuk menaiki penerbangan pulang ke negara mereka malam ini.
 
Dalam pada itu, Timbalan Ketua Menteri Sabah Tan Sri Joseph Pairin Kitingan, yang melawat lokasi kejadian, berkata beliau terharu dengan kejadian di luar jangkaan itu.
 
"Mengikut laporan awal pemandu kereta api, pemandu berkenaan telah menggunakan brek kecemasan untuk mengelakkan daripada melanggar kereta mangsa. Bagaimanapun, kereta api itu mengambil masa untuk berhenti," katanya.
 
Mengikut laporan awal, Pairin berkata kenderaan lain sudah berhenti setelah diberi isyarat tangan oleh pengawal landasan kereta api kecuali kereta mangsa.
 
Pairin, yang juga Menteri Pembangunan Infrastruktur negeri, mengarahkan supaya pihak berkenaan memasang papan tanda yang lebih besar dan palang atau pagar yang boleh digunakan secara manual untuk memberhentikan kenderaan.  - Bernama

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved