ads

Sabtu, 25 Januari 2014

10 di kota marudu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota marudu - Google Blog Search


BLOG SABAH: 10 <b>di kota marudu</b> - Google Blog Search

Posted: 11 Jan 2014 11:38 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SABAH: 10 <b>di kota marudu</b> - Google Blog Search

Posted: 28 Dec 2013 11:07 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SABAH: 10 <b>di kota marudu</b> - Google Blog Search

Posted: 15 Dec 2013 11:56 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SABAH: 10 <b>di kota marudu</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Dec 2013 11:24 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

10/11/2013: 1Avenue jadikan daerah <b>Kota Marudu</b> hab ekonomi <b>...</b>

Posted: 10 Nov 2013 02:31 AM PST

Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Seri Dr. Maximus Ongkili melancarkan pusat pembangunan bercampur 100 juta ringgit 1Avenue di Kota Marudu, yang akan menjadikan daerah itu sebuah hab ekonomi di Utara Sabah.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Kota Marudu berkata, projek komersil dan kediaman itu akan menjadi pemacu utama usaha membangunkan daerah tersebut.

Ia sejajar dengan manifesto pilihan raya beliau, 'Transformasi Untuk Kota Marudu Yang Maju dan Berdaya Saing'.

Kota Marudu mempunyai 384 projek sedia ada dan 165 lagi sedang dibina. Manakala 701 lagi sedang mendapatkan kelulusan pembinaan, sementara terdapat 536 rumah di kawasan bandar, seribu 697 rumah sedang dibina, termasuk projek 1Avenue dan 616 lagi telah diluluskan untuk pembangunan dalam beberapa tahun lagi.

Beliau berkata demikian dalam kenyataan media di Kota Kinabalu.

Menurut Datuk Maximus, 1Avenue bukan hanya menampung keperluan bagi fasiliti komersil dan perniagaan di Kota Marudu, tetapi juga menyediakan kediaman, hotel dan sebuah panggung wayang.

Pembinaan 1Avenue terdiri daripada dua fasa dengan 296 rumah kedai dan pejabat, hotel tiga bintang pertama daerah itu dengan 160 bilik dan panggung wayang pertama di Wilayah Utara Sabah.

Pembangunan kediaman itu juga akan dilengkapi kemudahan gaya hidup moden seperti kolam renang, dewan pelbagai dan taman permainan kanak-kanak.

Maria (Maria/Brna)

 ~mfja~

Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Seri Dr. Maximus Ongkili melancarkan pusat pembangunan bercampur 100 juta ringgit 1Avenue di Kota Marudu, yang akan menjadikan daerah itu sebuah hab ekonomi di Utara Sabah.Beliau yang juga Ahli Parlimen Kota Marudu berkata, projek komersil dan kediaman itu akan menjadi pemacu utama usaha membangunkan daerah tersebut.Ia sejajar dengan manifesto pilihan raya beliau, 'Transformasi Untuk Kota Marudu Yang Maju dan Berdaya Saing'.Kota Marudu mempunyai 384 projek sedia ada dan 165 lagi sedang dibina. Manakala 701 lagi sedang mendapatkan kelulusan pembinaan, sementara terdapat 536 rumah di kawasan bandar, seribu 697 rumah sedang dibina, termasuk projek 1Avenue dan 616 lagi telah diluluskan untuk pembangunan dalam beberapa tahun lagi.Beliau berkata demikian dalam kenyataan media di Kota Kinabalu.Menurut Datuk Maximus, 1Avenue bukan hanya menampung keperluan bagi fasiliti komersil dan perniagaan di Kota Marudu, tetapi juga menyediakan kediaman, hotel dan sebuah panggung wayang.Pembinaan 1Avenue terdiri daripada dua fasa dengan 296 rumah kedai dan pejabat, hotel tiga bintang pertama daerah itu dengan 160 bilik dan panggung wayang pertama di Wilayah Utara Sabah.Pembangunan kediaman itu juga akan dilengkapi kemudahan gaya hidup moden seperti kolam renang, dewan pelbagai dan taman permainan kanak-kanak.(25) Maria(Maria/Brna)

Irwin&#39;s Blog: Laporan Sumbangan Saudara Baru <b>di</b> Kampung <b>...</b>

Posted: 03 Dec 2013 07:26 PM PST

Laporan Sumbangan Saudara Baru di Kampung Kionsom Baru, Kota Marudu

Pada 14 November 2013, sumbangan yang telah dikutip dikumpulkan untuk dimasukkan di dalam kotak bagi memudahkan barang-barang tersebut untuk dibawa ke Kota Marudu. Pada keesokan harinya pula bersamaan pada 15 November 2013 (Jumaat) selesai mengerjakan solat jumaat, kami seramai 4 orang sebagai wakil penyerahan sumbangan bertolak dengan menaiki Bas Durok ke pekan Keningau. Dengan menaiki bas mini kami tiba di Kota Kinabalu, Barang-barang yang banyak itu saya telah minta seorang hamba Allah untuk membantu membawanya ke Kota Kinabalu memandangkan hamba Allah itu mempunyai kenderaan. Selesai Bersolat (dijamakkan). Kami terus menaiki Bas ke Kota Marudu. Perjalanan ke Kota Marudu mengambil masa selama 2 jam setengah, tetapi memandangkan bas tersebut banyak kali berhenti untuk mengambil penumpang, menyebabkan kami tiba di Kota Marudu lebih kurang jam 8 malam. Perjalanan kami menjadi 5 jam.

Setelah tiba di Kota Marudu, bersolat, dan terus pulang ke Kg Kionsom Baru. Kami berehat dan  keesokan harinya lebih kurang jam 11.30 pagi kami menyerahkan barang-barang dan berupa wang, hasil sumbangan Pelatih IPGKK dan orang ramai yang prihatin diamanahkan kepada kami kepada wanita muallaf tersebut. Alhamdulillah, semuanya berjalan dengan lancar. Dengan bantuan ini saya mengucapkan terima kasih  kepada sahabat-sahabat, rakan-rakan, para pelatih dan orang ramai yang membantu wanita muallaf tersebut. Saya sangat bersyukur kerana suara saya didengari oleh para sahabat saya yang prihatin, dan seharusnya kita merasa senang hati kerana telah menunjukkan hakikat persaudaraan Islam yang sebenar kepada wanita muallaf tersebut. Semoga Allah mengantikan harta yang kamu sedekahkan dengan sesuatu yang lebih baik daripada itu. dan Inilah Persaudaraan Islam !

Berikut di bawah adalah gambar bukti sebagai dokumentasi :  

p/s lelaki yang berbaju putih dan panjang janggut itu bukan suami dia tapi abang saya.

Harapan 
Diharap aktiviti yang seperti ini akan dijalankan dimasa-masa akan datang, Insyallah.

Petisyen PKR <b>di</b> Parlimen <b>Kota Marudu</b> Ditolak | Politik - Rakyat News

Posted: 07 Nov 2013 05:00 PM PST

alt

KOTA KINABALU 8 Nov - Mahkamah Pilihan Raya hari ini menolak dengan kos petisyen difailkan calon PKR untuk membatalkan keputusan pilihan raya umum ke-13 bagi kerusi Parlimen Kota Marudu yang dimenangi Barisan Nasional (BN).

Hakim Datuk Yew Jen Kee memutuskan petisyen yang difailkan Datuk Maijol Mahap daripada PKR gagal membuktikan Borang 14 yang merekodkan jumlah undi diperoleh setiap calon serta bilangan undi rosak, tidak diberi kepada ejen pilihan raya PKR, dan ia tidak menjejaskan keputusan pilihan raya mengikut Seksyen 32(b) Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954.

"Dakwaan pempetisyen bahawa ejennya tidak diberikan Borang 14, namun borang itu telah diserahkan untuk ditandatangani dan tiada bantahan dikemukakan kepada Ketua Tempat Mengundi (KTM).

"Pegawai Pengurus Pilihan Raya (RO) Kota Marudu Luvita Koisun juga menerima semua Borang 14 yang telah disahkan dan dihantar KTM yang bertugas di pusat mengundi terbabit, katanya di Mahkamah Pilihan Raya di sini hari ini.

Yew turut memerintahkan Maijol membayar kos masing-masing RM40,000 kepada responden kedua dan ketiga.     

Mahap menamakan Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air Datuk Seri Dr Maximus Ongkili sebagai responden pertama, Luvita responden kedua dan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) responden ketiga.

Pada 13 Ogos lepas, Yew memutuskan supaya dakwaan amalan rasuah terhadap Ongkili digugurkan daripada petisyen itu, tetapi Ongkili kekal sebagai responden kerana beliau merupakan pemenang kerusi berkenaan.

Sementara itu, Ongkili ketika ditemui pemberita berpuas hati dengan prosiding yang dijalankan dan ia mempamerkan suatu proses yang baik kepada kerajaan dan SPR.

Ongkili, yang mewakili BN, memenangi kerusi itu dengan majoriti 842 undi selepas memperoleh 15,168 undi dalam pertandingan empat penjuru manakala Mahap meraih 14,326 undi, calon Star Majamis Timbong (2,228 undi) dan Yuntau alias Kuntau Kolod (SAPP) mendapat 444 undi manakala 911 undi ditolak.

Ongkili diwakili peguam Chin Teck Ming, sementara Luvita dan SPR diwakili Peguam Kanan Persekutuan Mahiran Mohd Isa dan Zawawi Ghazali manakala Maijol diwakili peguam Fulton Mark Sitiwin.

BLOG SABAH: 10 <b>di kota marudu</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Jan 2014 12:19 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Jalan Ulu Kukut <b>Kota Marudu</b> Kini Lebih Selesa Digunakan - Mustaffa

Posted: 20 Dec 2013 10:05 PM PST

Jalan Kota Belud Kota Marudu 2 Jalan Ulu Kukut Kota Marudu Kini Lebih Selesa Digunakan

KINI LEBIH SELESA – Bagi penduduk Kota Marudu, Kudat dan Pitas, keadaan jalan yang perlu dilalui untuk ke pusat bandar kini telah jauh berbeza keadaaannya berbanding beberapa tahun lepas. Pihak kerajaan telah mengambil langkah drastik dalam pembinaan jalan yang lebih selamat serta selesa untuk dilalui penduduk setempat.

Saya sendiri pernah merasa 'azab' melalui jalan ini terutamanya dengan kenderaan ringan pada tahun 2008 (saya pindah ke Sabah) dan kini saya yakin perkembangan sosio-ekonomi dan pelancongan bahagian Utara Sabah akan meningkat. Kenderaan ringan sudah boleh menggunakan jalan tersebut dengan selesa. Jika dulu, saya sendiri berfikir panjang untuk pergi ke Tips of Borneo di Simpang Mengayau, Kudat.

Cuma ada beberapa tempat lagi masih belum diselenggara terutamanya sempadan JKR Kota Belud dan JKR Kota Marudu, jambatan Kg. Mantanau yang hampir siap dan beberapa kawasan tanah runtuh.

Bagi anda yang kali pertama memandu melalui jalan ini, harap anda lebih berhati-hati. Awas dengan lencongan-lencongan jalan di hadapan anda.

Namun dengan adanya jalinan jalan raya yang baik, beberapa kemalangan maut telah berlaku, terutamanya di sekeloh dalam gambar di atas. Keadaan jalan yang elok juga dijadikan segelintir pengguna jalan raya untuk memecut kenderaan sesuka hati.

Kini terdapat beberapa hentian rehat dan rawat (RNR). Pembinaan RNR ini baik sekali kerana ianya menarik pelancong untuk terus melawat ke kawasan ini. Gerai-gerai yang menjual buah-buahan, kraf tangan dan pelbagai lagi bagai cendawan tumbuh selepas hujan. Begitulah nikmat yang dikecapi pengguna jalan raya di daerah ini setelah sekian lama merana.

Anda boleh rujuk entri ini untuk melihat keadaan jalan Ulu Kukut sebelum ini.

Video Jalan Ulu Kukut Sebelum Ini

About The Author

10 di semporna - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di semporna - Google Blog Search


Pengedar Shaklee Ready Stock <b>di SEMPORNA</b>, SABAH.

Posted: 18 Jan 2014 07:46 AM PST

Hubungi Puan Khadijah sekarang!

FB : Khadijah Bt Abdullah
Call/Whatsapp: 013-8369536
Fanpage ;Khadijahbeautyshop
Blog: http://khadijahbeautyshop.blogspot.com
Hubungi Puan Khadijah sekarang!

FB : Khadijah Bt Abdullah
Call/Whatsapp: 013-8369536
Fanpage ;Khadijahbeautyshop
Blog: http://khadijahbeautyshop.blogspot.com10 di kota belud - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota belud - Google Blog Search


BLOG SABAH: 10 <b>di kota belud</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Jan 2014 09:47 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Pelan Tindakan NBOS bandar pertama <b>di Kota Belud</b> | Berita Malaysia

Posted: 11 Jan 2014 03:54 AM PST

KOTA BELUD: Pelan Tindakan Strategi Lautan Biru Kebangsaan (NBOS) yang pertama peringkat bandar dilancarkan di Kota Belud membabitkan 21 projek bernilai RM37.2 juta bagi tempoh tiga tahun bermula tahun ini.

Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Abdul Rahman Dahlan berkata daripada jumlah itu, 11 adalah projek 'Quick Wins' bernilai RM7.47 juta yang akan dilaksanakan tahun ini di daerah yang mendapat jolokan nama Daerah Koboi Timur itu.

"Kementerian akan melaksanakan peruntukan serta-merta dan disiapkan tahun ini, antaranya projek menaik taraf sistem perparitan bandar di Kompleks Centenary dan Pasar Tani, menyediakan tempat letak kereta baharu, naik taraf jalan dan padang serta mercu tanda Kota Belud," katanya.

Abdul Rahman yang juga AhliParlimen Kota Belud berkata demikian ketika berucap pada perasmian NBOS Kota Belud serta pelancaran freewifi@kotabelud di Dewan Tun Said di sini, hari ini.

Beliau berkata komponen utama projek mesra rakyat itu ialah pembinaan Bazar Rakyat tiga tingkat di tapak pasar tani sedia ada dan menaik taraf padang pekan itu membabitkan kos RM9.8 juta.

Abdul Rahman berkata kementerian juga akan membina terminal bas bersepadu, tempat letak kereta bertingkat dan menempatkan semula secara berpusat gerai pasar tani, pasar malam dan gerai kecil selain menaik taraf Arked Kota Belud dan kajian sistem lalu lintas bandar.

"Pelan tindakan ini adalah hadiah kepada warga Kota Belud yang akan memberi perkhidmatan menyeluruh serta mewujudkan esplanad sebagai tumpuan pengunjung dan tempat persinggahan kepada lebih 91,000 penduduk dari pantai barat utara Sabah seperti Kota Marudu, Pitas, Matunggong, Banggi dan Kudat," katanya.
Sementara itu, katanya perkhidmatan freewifi menerusi kerjasama Kementerian Komunikasi dan Multimedia itu membolehkan kira-kira 9,000 penduduk meningkatkan akses kepada maklumat terkini dan peluang ekonomi menerusi wifi percuma dengan kelajuan sehingga lapan Mbps.

Pada majlis itu, Abdul Rahman turut mengumumkan pengagihan 3,000 unit netbook jenama terkemuka kepada penduduk setempat khususnya di daerah Kota Belud.

Dalam pada itu, beliau berkata kementerian akan membantu membina semula 38 rumah golongan miskin yang terlalu uzur, tidak selamat atau tidak sesuai di sekitar Kota Belud di bawah program Pembasmian Kemiskinan Bandar.

Abdul Rahman berkata selain itu, kementerian dan Jabatan Pengairan dan Saliran persekutuan serta negeri sedang berusaha untuk mendapatkan peruntukan RM20 juta daripada Unit Perancang Ekonomi (EPU) untuk menaik taraf Sungai Gurung-Gurung bagi menyelesaikan masalah banjir.

- BERNAMA

BLOG SABAH: 10 <b>di kota belud</b> - Google Blog Search

Posted: 08 Jan 2014 09:53 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

<b>Di</b> Sebalik Transformasi Pesorong Kam Pekan <b>Kota Belud</b> Siri III <b>...</b>

Posted: 30 Nov 2013 10:54 PM PST

[unable to retrieve full-text content]Selaras dengan program transformasi membangunkan pekan Kota Belud, Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan Malaysia MP Kota Belud, Datuk Seri Abdul Rahman Dahlan (DARD) dikatakan ...

10 di lahad datu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di lahad datu - Google Blog Search


Dua beradik rentung dalam kebakaran <b>di Lahad Datu</b> - Kosmo

Posted: 03 Jan 2014 11:09 AM PST

Dua beradik rentung dalam kebakaran di Lahad Datu

Dua beradik rentung dalam kebakaran di Lahad Datu

03/01/2014 10:22pm

LAHAD DATU - Dua beradik lelaki rentung apabila rumah mereka terbakar di Kampung Teck Guan Batu Satu, di sini hari ini.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Daerah Lahad Datu, Mohd Apandi Mahmood berkata mayat Mohd Firul Azhar Tamrin, 5, dan Mohd Nur Jihad Tamrin berumur dua setengah tahun ditemui berhampiran antara satu sama lain di dalam sebuah bilik.

"Kami menerima panggilan 12.45 tengah hari. Dua jentera bersama tujuh anggota yang diketuai Ketua Operasi Abu Bakar Taraji dikejarkan ke tempat kejadian dan apabila pihak kami sampai, rumah tersebut sudah terbakar 95 peratus," katanya ketika dihubungi di sini, hari ini.

Beliau berkata, bomba berjaya mengawal kebakaran pada pukul 1.13 tengah hari dan api berjaya dipadam sepenuhnya 21 minit kemudian.

Mohd Apandi berkata, semasa kejadian ibu mangsa dikatakan bekerja manakala bapa mangsa Tamrin Sumaila, 31, menunaikan solat Jumaat.

Punca dan anggaran kerugian masih disiasat, katanya. - Bernama

10 di ranau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di ranau - Google Blog Search


BLOG SABAH: 10 <b>di ranau</b> - Google Blog Search

Posted: 17 Jan 2014 01:34 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SABAH: 10 <b>di ranau</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Jan 2014 01:16 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

alkisahnya OUR SweetHeart: Special <b>di Kundasang</b> :-)

Posted: 16 Dec 2013 11:40 PM PST

Hari terakhir di Kundasang harus la shopping kan... kat tepi2 jalan tu ada byk gerai2 jual buah, sayur, kerepek dan segala macam la. Tapi kalau ler datang sini naik keter je harus aku borong sayur2 tu.... murah giler beb!!! Geram betul aku tengok kobis pepel, asparagus, brokoli bagai tu.... sbb naik flight aku pun tengok aje laaa.... snap2 gambar sudah... hahhahahhaaaa....
Ada jual buah2 yg dah siap dipotong ni... tapi beli ikut2 nasib la.. nampak cam best tapi bila beli ada yg dah tak sedap... huhuhuuu....
Okeh selain daripada tempat2 menarik di area Kundasang dan Ranau yg telah aku share dalam entry yg lepas, ada benda lain yg harus di cari bila jejak je kat Kundasang ni... walaupun banyak lagi sebenarnya tempat menarik yg aku tak sempat jejak.... maklumlah time aku sampai sini cuaca tak baik lak tu... berkejaran dengan hujan :-) Takpe la, ada rezeki InshaaAllah kami datang lagi.... kita lawat tempat2 lain yg tak berkesempatan tu kan....

Hmm hasil dari kajian aku sebelum ke Kundasang ni, ye lah haruslah carik segala info kan... google je macam2 info dari blogger citer pasal Kundasang ni... so aku kumpul2 ler maklumat tu semua kan...

So sesampai je kat Kundasang ni try le cari ye.... :-)

1. Chicken Wing Bakar.

Merata rasanya jual chicken wing kat Kundasang ni... tapi yg jadi peberet aku yg kat area kedai kat Pekan Kundasang tu... mmg terbaeekkk la!! Masa nak balik siap tapau lagi menjadi santapan otw ke KK :-)Selain chicken wing ada gak tongkeng (org sana panggil bontot) ngan pedal... semua sedap2 la... harus cuba tau!!

Harga chicken wing RM1.50 seketul, yg tongkeng ngan pedas RM1 kalau tak silap la :-)

2. Buah Taram.

Buah Taram ni bermusim ye... Kebatulan masa aku pergi tu mmg musim buah taram ni... senang2 je la nak carik... tapi yg biasa dijual lom masak lagi kena tunggu 2-3 hari katanya... buah ni biasanya tak boleh bawa masuk hotel sbb baunya kuat sama cam durian gak.... eh time aku gi tu pun musim durian gak... merata jual tepi2 jalan... sempat gak merasa... sama je cam kat semenanjung :-)) hahhahahaaa....

Ok ni rupa buah taram... rasa sedap la jugak... tapi not my taste hahahahahaa... sedap lagi durian... ngeee :-P Tapi buah ni senang je kopeknya banding durian... kih kih kih....


3. Kerepek Bayam atau Bayam Goreng

Ada dua perasa, yg pedas walaupun bagi aku tak pedas pun... hahaha dengan tak pedas... cuba ler dua2.... :-) Harga RM5 tiga bungkus. Tapi rasanya sedap lagi hat jual kat Cameron tu... hahahhahaa....

4. Strawberry 

Harus cuba strawberry Kundasang ni... yg aku beli tak masam plak... sesedap rasa jer... cicah plak dgn susu pekat ke nutella... mmg kaw kaw laaa :-)) Ada jenis besar dan jenis kecil2... yg aku beli ni besar2... RM10 sepeket...Dan ada lagi yg aku tak dapat cari sbb tak musim katanya... buah mata kucing hijau dengan avocado pepel... kempunan... hahahhahaa.... paling aku kempunan avocado la... sedap giler dok terbayang makan avocado cicah susu pekat manis tu... cam makan eskrim ko.... harus terjah cold storage ni carik... huahuahuaaaa....

Ok next entry, last tempat lawatan kat Kundasang ni..... Kundasang Memorial War.... memang cantik ambil gambar dalam ni :-) Tak sia2 datang... hihi...

10 di kinabatangan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kinabatangan - Google Blog Search


BLOG SABAH: 10 <b>di kinabatangan</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Jan 2014 12:01 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Lima kapal pukat tunda ditahan <b>di Kinabatangan</b> | The Borneo Insider

Posted: 25 Nov 2013 02:26 AM PST

November, 25, 2013 - 6:26 pm

KINABATANGAN: Polis marin menahan lima kapal nelayan yang sedang menunda pukat di kawasan larangan di pesisir pantai Sungai Kelibung Kinabatangan di sini Sabtu lepas.

Komander Pasukan Gerakan Marin Wilayah Sabah ACP Mohamad Madun berkata kapal jenis pukat tunda terbabit dikesan melakukan kesalahan itu di kawasan pada jarak kurang dua batu nautika dari pantai.

Hasil pemeriksaan terhadap kelima-lima kapal itu, polis menemui hasil tangkapan udang dan pelbagai jenis ikan yang kesemuanya dianggar seberat 1,300 kilogram yang dipercayai dipukat di kawasan itu, katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Katanya kelima-lima kapal terbabit didapati melakukan kesalahan melanggar syarat-syarat lesen mengikut 8(b) Akta Perikanan yang jika sabit kesalahan boleh dikenakan kompaun.

"Bagi kesalahan kali pertama kompaun sebanyak RM500, kesalahan kali kedua RM1,000 dan kesalahan seterusnya boleh menyebabkan bot nelayan terbabit disita pihak bertanggungjawab," katanya.

Beliau berkata kelima-lima kapal itu diserah kepada Jabatan Perikanan cawangan Sandakan untuk tindakan selanjutnya.

BLOG SABAH: 10 <b>di kinabatangan</b> - Google Blog Search

Posted: 08 Jan 2014 12:48 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BeautyFrenz <b>Di Kinabatangan</b>, Sandakan Sabah!

Posted: 13 Dec 2013 12:16 AM PST

Negeri Sabah memang terkenal kaya dengan Flora dan Faunanya yang memang dipelihara untuk mengawal kesinambungan alam.

Alhamdulillah.. Produk BeautyFrenz kini sudah berada di sana untuk memudahkan lagi pada warga Sabah amnya, juga pada warga Kinabatangan khasnya untuk mendapatkan produk ini di lokasi berhampiran anda.

Untuk maklumat lanjut, hubungi:

Cik Puan Norhayati Mardan,
019-850 1735 / 013-867 1647
Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100004482884629&fref=ts

10 di kota kinabalu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota kinabalu - Google Blog Search


(Gambar) Kejadian terbaru <b>di</b> Sekitar <b>Kota Kinabalu</b> Tembak <b>...</b>

Posted: 10 Jan 2014 09:28 PM PST

" ); (function() { var nn = document.createElement('script'); nn.type = 'text/javascript'; nn.src = 'http://synad2.nuffnang.com.my/lr.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(nn, s.nextSibling); })();


(Gambar) Kejadian terbaru di Sekitar Kota Kinabalu Tembak Rambang dan pecah cermin kedai bangunan25 premis perniagaan di Kota Kinabalu rosak akibat tembakan peluru Guli

Sebanyak 25 pintu cermin premis perniagaan termasuk lima buah bank dan tiga hotel di beberapa kawasan di sini pecah selepas sekumpulan remaja melepaskan tembakan daripada senjata dipercayai senapang angin malam tadi.

Ketua Polis Daerah, Asisten Komisioner Jauteh Dikun berkata, kejadian yang berlaku selama sejam bermula pukul 11.45 malam itu melibatkan lokasi di kawasan Karamunsing, Luyang dan Inanam.

Beliau sebagai Ketua Polis Daerah (OCPD) Kota Kinabalu menasihatkan orang ramai agar tidak panik dgn kejadian menembak bangunan sekitar KK semalam.


Siasatan awal menunjukkan mereka menggunakan senapang angin & guli kaca sebagai peluru utk menembak & merosakkan jendela/pintu kaca dibeberapa kawasan KK semalam. Ia dipercayai melibatkan 6 suspek yg menggunakan 3 buah kenderaan & tidak ada kaitan dengan kumpulan militan/bersenjata.
Beliau berkata siasatan awal menerusi rakaman kamera litar tertutup (CCTV) mendapati kejadian itu dilakukan sekumpulan enam remaja menggunakan senapang angin berpelurukan guli.
Jauteh berkata rakaman CCTV itu juga menunjukkan dua daripada kenderaan yang digunakan sekumpulan remaja terbabit dalam kejadian itu adalah pacuan empat roda.

Setakat ini sebanyak 25 buah premis yg cerminnya telah dipecahkan.

2. Standard Chatered Bank

7. Pintu B Warisan Square
8. Malar Hotel di Kk Times Square
9. Pejabat Aeropod Kk Times Square
10. Pejabat Sutera Avenue Kk Times Square
12. Pintu masuk wisma Sedco wawasan plaza

3. Southern Station Damai
6. Secret Recipe City Mall
7. Hair Made Saloon City Mall
8. Hair Shampoo Saloon City Mall


2. Cimb Bank

D. Penampang

1. Showroom Perodua Bundusan


2. KFC Beverly Hills

E. Dongongon
1. Public Bank

Kejadian berlaku lebih kurang jam 12 malam dan dipercayai dilakukan oleh beberapa kumpulan.

"Last nite a black hilux went round shooting ball bearings and breaking glasses at wisma merdeka, wisma perkasa, warisan square, am bank at damai and public bank in inanam. Take care everyone."

Ini kerja 'kacang hantu'


Sekurang-kurangnya 25 premis yang memiliki pintu, tingkap, dinding dan tembok kaca sekitar bandar raya ini, termasuk di Luyang dan Inanam, pecah ditembak menggunakan guli yang dilepaskan daripada senapang angin, tengah malam tadi.

Ketua Polis Daerah Kota Kinabalu, Asisten Komisioner Jauteh Dikon berkata, kerosakan itu dipercayai berlaku di antara kira-kira 11.45 malam hingga 12.45 tengah malam.

"Hasil pemeriksaan, polis menemui beberapa guli di tempat kejadian dipercayai dilakukan kumpulan tidak bertanggungjawab dan bermotifkan untuk menimbulkan kerisauan kepada orang ramai.

"Semua kejadian berlaku dalam kira-kira satu jam dan dipercayai membabitkan beberapa kumpulan yang menaiki tiga kenderaan," katanya dalam sidang media di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kota Kinabalu.

Jauteh berkata, kes itu masih dalam siasatan dan mendapat kerjasama daripada pemilik premis.

"Sehingga ini, 19 laporan polis sudah diterima dan sebahagian maklumat diperoleh daripada kamera rakaman litar tertutup (CCTV).

"Kes disiasat mengikut Seksyen 427 Kanun Keseksaan," katanya.

Jauteh turut menafikan kes terbabit ada kaitan dengan sebarang kes lain di sekitar daerah ini.

Sehubungan itu, katanya, orang ramai diminta tidak cemas dengan keadaan itu.

Sementara itu di Penampang, enam premis turut mengalami kejadian sama dan polis masih melakukan siasatan lanjut.

Cerita dari public: 


Minggu ni ada perbicaraan mundu d mahkamah
Xtw berapa hb??

bgn2 yg durg tembak suma keliling mahkamah dan jln masuk kk
jeng jeng jeng
pakai hilux hitam

For everybodys info last night wisma merdeka and wisma perkasa was shoot with ball bearing gun. The glass wall was broke at wisma. 

Beware in case they will shoot suris too.
Suspects drive in black hilux.

copy paste-Heard from the police that there are 11 buildings including banks also

Terdapat budak budak kurang akal telah melepaskan tembakan senapang angin ke arah pintu-pintu cermin.

25 Tempat Jadi Sasaran Tembakan Di Kota Kinabalu


Kejadian tembakan misteri yang berlaku awal pagi Sabtu mencetuskan kebimbangan kepada penduduk di sini selepas lebih daripada 25 tempat telah menjadi sasaran.

Cermin tingkap dan pintu kaca hotel, pusat beli-belah, bank dan restoran makanan segera dipenuhi kesan lubang peluru tunggal, malah ada yang hancur berkecai akibat ditembak oleh individu yang tidak diketahui dalam kejadian antara tengah malam Jumaat dan pukul 1 pagi Sabtu.

Tiada laporan kecederaan diterima setakat ini.

Polis masih belum membuat kenyataan rasmi berhubung kejadian itu yang kini telah tersebar di media sosial.

Mereka belum lagi mengenal pasti mereka yang terlibat tetapi pegawai keselamatan tidak menolak individu yang tidak puas hati atau mungkin kumpulan kongsi gelap terlibat dalam tembakan itu.

Kecurigaan timbul apabila senjata jenis 'Air Rifle' telah digunakan dalam tembakan itu.

UPDATE: Shots fired at shops and offices in Kota Kinabalu


Police are on high alert following a series of reports about windows being smashed at 18 premises across the state capital here.

Reports from the public were made from about 11.30pm until about 3am in Inanam, Luyang and the City centre.

A businessman in Inanam said the alarm was triggered at a bank after its window was shot at around 11.30pm.

"Many policemen came here and there was a massive traffic jam last nigt," he said adding witnesses near the bank claimed the window was shot at.

Among other locations the windows were smashed were at jalan Gaya, Jalan Pantai, Wisma Merdeka, Wariosan Square, KK Times Square, Api-Api Centre, Damai plaza and City Mall.

No other losses were reported except for the smashed windows, according to a police source.

10 di penampang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di penampang - Google Blog Search


Foto Sadis <b>Penampang</b> ; Kepala <b>Di</b> Pancung & Rendam Dalam <b>...</b>

Posted: 20 Jan 2014 09:44 PM PST

PENAMPANG: Leher seorang mekanik ditetak bertalu-talu dengan parang sebelum dipotong hingga putus menggunakan pisau pemotong daging. Kepala itu kemudian dicelup ke dalam minyak hitam sebelum dimasukkan ke dalam guni oleh seorang pemandu jengkaut di sebuah bengkel kereta di Kampung Kandazon, Jalan Terawi, Putatan di sini, semalam.

Sebelum kejadian, pemandu jengkaut berusia 30 tahun itu membersihkan halaman bengkel itu. Tiba-tiba dia yang membawa sebilah parang mendekati Asri yang ketika itu membaiki enjin sebuah kenderaan lalu menetak leher mangsa menyebabkannya rebah.

SIASAT...anggota polis memeriksa mayat mangsa yang disorok di dalam van.

Lelaki terbabit kemudian bertindak lebih ganas dengan menetak leher mangsa berulang kali.

Dua rakan sekerja Asri yang melihat kejadian itu cuba menghalang tindakan ganas pemandu jengkaut itu, tetapi lelaki terbabit melibas parang beberapa kali ke arah mereka menyebabkan kedua-duanya melarikan diri.

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved