ads

Rabu, 6 Jun 2012

10 di semporna - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di semporna - Google Blog Search


Jelajah Borneo BCM Tiba <b>di Semporna</b> | Malaysian Riders

Posted: 22 May 2012 08:42 PM PDT

image credited to Bikers Cover Magazine

Kumpulan jelajah Borneo BCM diberitakan sudah selamat tiba di Semporna sabah pada jam 7.30 petang semalam. Namun, tidak semuanya indah bagi penunggang-penunggang yang terlibat apabila dua daripada mereka telah terlibat dalam kemalangan kecil diantara mereka pada hari sebelumnya.
Editor dan wakil Modenas iaitu Tokwan dan Pak Teh telah mengalami kemalangan apabila motosikal yang ditunggang oleh Tokwan hilang kawalan akibat jalan yang licin akibat hujan dan ia menyebabkan Pak Teh pula terjatuh selepas mengelak dari melanggar Tokwan. Namun, tidak ada sebarang kecederaan serius dilaporkan dan hanya kerosakan kecil yang berlaku pada jentera Modenas mereka.

Pelan perjalanan Jelajah Borneo bersama BCM

Mereka kini akan berehat selama 2 hari di Semporna sebelum meneruskan perjalanan mereka ke destinasi terakhir di Tawau bagi melengkapkan separuh dari jelajah mereka di sana. Apapun, kami dari Malaysian Riders akan memberikan sokongan dan doa kami kepada krew BCM yang telah sekurang-kurangnya membuktikan bahawa jentera ciptaan tenaga tempatan mampu untuk mengharungi cabaran yang boleh dikatakan sebagai cabaran yang agak berat untuk motosikal dalam kelasnya.
Teruskan bersama kami untuk berita selanjutnya dan informasi-informasi terkini dari Jelajah Borneo bersama BCM.

10 di sandakan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di sandakan - Google Blog Search


KULIAH PERUBATAN ISLAM DAN SESI RAWATAN <b>DI SANDAKAN</b> <b>...</b>

Posted: 03 Jun 2012 09:01 AM PDT

Disebabkan terlalu ramai yang menghubungi saya melalui panggilan telefon, sms , email dan facebook menjadi pendorong utama saya untuk mengadakan kuliah perubatan Islam di Markas Al-Hira' Sandakan serta mengadakan sesi rawatan untuk mereka yang memerlukan. Bagi yang memerlukan khidmat dan bantuan sekadar yang kami mampu...sila hubungi Left.Ust.Hafiez 012-830 3659 .... tiada bayaran dikenakan.... percuma....

10 di papar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di papar - Google Blog Search


1 MALAYSIA: KDN <b>Papar</b> Video Rakaman BERSIH 3.0 <b>di</b> Portal <b>...</b>

Posted: 03 Jun 2012 05:15 AM PDT

Video Rakaman perhimpunan BERSIH 3.0 yang disimpan pihak Kementerian Dalam Negeri bakal dipaparkan pada Rabu ini menerusi Laman Web kementerian tersebut.Menurut Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein, paparan video tersebut bertujuan bagi memberi peluang kepada masyarakat untuk menilai sendiriperspektif sebenar tentang kejadian dalam perhimpunan itu.Beliau turut menjelaskan ianya membuktikan pihak Kerajaan sentiasa bersifat terbuka dalam membuka minda masyarakat di Negara ini seterusnya membuat rumusan berdasarkan fakta dan bukan pertimbangan lain yang sempit serta perhitungan tertentu.
 "Video ini juga bantu semua pihak yang berkepentingan untuk cari pertimbangan sewajarnya untuk masa hadapan," katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis bersama pemimpin dan pelancaran buku 'Dian Desa 2012' di Sekolah Rendah Kebangsaan Ladang Mutiara, Kahang di sini hari ini.Hishammuddin juga mengesahkan KDN sentiasa bersiap siaga menghadapi sebarang tindakan saman jika ada mana-mana pihak tidak berpuas hati dengan sumber rakaman video berkenaan."Itu merupakan sebahagian daripada tanggungjawab yang terpaksa dipikul dan jika apa yang kami rakamkan itu tidak berdasarkan fakta, kami mengalu-alukan jika ada pihak ingin menyaman KDN. Ini kerana apa yang kami kehendaki ialah pembelaan bukan sahaja kepada pihak yang berhimpun tetapi kepada pihak polis juga, pihak media yang dikasari pun tuntut pembelaan," katanya.

Pihak KDN juga menggesa masyarakat agar turut sama membantu polis untuk mengesan mereka yang terlibat dalam perhimpunan yang turut disertai ketiga-tiga parti di bawah kerjasama Pakatan Rakyat itu.

10 di tambunan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tambunan - Google Blog Search


SEMOGA SAHABATKU DIBERI KEKUATAN UNTUK MENGEMUDI <b>...</b>

Posted: 24 May 2012 07:41 AM PDT

Antara gembira dalam  sedih ketika berlaku peralihan amanah sebagai Ketua Pertubuhan Islam Seluruh Sabah (USIA) Bahagian Tambunan kepada sahabatku sdr Azmi Haji Sidik.

Gembiranya, sejak memegang amanah ini selama 6 tahun bermula 2006-2012 bolehlah saya katakan ada beberapa tindakan yang dilaksanakan bersama sahabat lain telah mengembalikan nama USIA di bahagian ini ke jiwa masyarakat muslim Tambunan.

Pertubuhan ini pada mutaakhir telah menarik minat belia dan beliawanis berkecimpung bersama dalam dakwah Islamiah. Buktinya,boleh dikatakan rata-rata barisan pimpinannya terdiri daripada mereka yang berumur di bawah 40 tahun.

Kewujudan pejabat serta pembatntu tadbir secara kekal juga telah melicinkan lagi pentadbiran seharian.

Sedihnya, apabila tidak lagi bersama-sama dengan sahabat seperjuangan di Peringkat Bahagian ini.

—————

Apa yang saya harapkan adalah, semoga sahabat saya Sdr Azmi Haji Sidik dengan dibantu oleh Cikgu Tajudin Mohd Ali dan  Cikgu Aziz Raimin serta AJKnya agar terus bekerja dengan seikhlasnya demi masyarakat muslim setempat.

Didoakan kalian agar diberi kekuatan oleh Allah SWT untuk terus menggalas amanahNya sekalipun berhadapan dengan tribulasi dan mehnah yang datang bertali arus.

Saya dapati kini pimpinan USIA Bahagian Tambunan kian matang dalam menghadapi apa jua isu dan situasi. Kebijaksanaan dan Hikmah kian terserlah dalam apa jua keadaan. Alhamdulillah.

Harapanku pada Ketua Belia USIA Tambunan yang baru, sahabatku Ustaz Suhaidi Ag Damit. Harapan yang amat tinggi diletakkan pada bahu saudara memimpin belia muslim di daerah ini.

Ambilah inisiatif yang kreatif dan inovatif menarik mereka agar cinta pada gerakan dakwah Islamiah khususnya di daerah ini.

Percayalah kekuatan kita terletak pada mereka untuk 20 tahun malah 100 tahun akan datang!

10 di tawau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tawau - Google Blog Search


Konsert Lefthanded Rock Comeback <b>Di Tawau</b>.

Posted: 27 Apr 2012 12:35 AM PDT

Seperti yang telah di war-war kan dalam artikel 'Mini Konsert Live Lefthanded Di Tawau', kedatangan Lefthanded di Tawau, adalah sesuatu yang amat dinantikan. Selepas Mini Konsert Live Lefthanded yang telah diadakan pada 20 Februari yang lalu, kini Lefthanded sekali lagi akan menggegarkan arena muzik di Tawau melalui Konsert Lefthanded Rock Comeback.

Konsert Lefthanded Rock Comeback.
Tempat: Dewan Masyarakat Tawau.
Tarikh/Masa: 30.04.2012 / 8.15 Malam.
Harga Tiket: RM20.

About

AKU SENTIASA DITEKAN, DIPAKSA DAN DISEKSA UNTUK MELAKUKAN SESUATU YANG AKU TAK SETUJU SEPERTI BLOG NI. LECEH TUL! KEBANYAKAN APA YANG AKU BUAT ADALAH UNTUK MEMENUHI TEKANAN DARI SEKELILING. AKU TAK TERPENGARUH LANGSUNG NAK BUAT ITU DAN INI KERANA KEUTAMAAN AKU ADALAH PADA KERJA. TAPI INILAH YANG TERPAKSA AKU HADAPI. SABAR LA WAHAI HATI. INI DIA UNTUK SEMUA. TERIMA KASIH. AKU DAH MENGGANAS DALAM INDUSTRI MEM'BLOG' KETIKA KEBANYAKAN KORANG MASIH BLUM CERAI SUSU LAGI! HAR HAR HAR!

10 di kunak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kunak - Google Blog Search


Gempa bumi lemah <b>di Kunak</b>, Sabah | shameel iskandar

Posted: 04 Jun 2012 06:55 AM PDT

KUALA LUMPUR: Gempa bumi lemah bermagnitud 3.7 pada skala Richter berlaku di Kunak, Sabah pada jam 2.36 petang tadi.
Menurut kenyataan Jabatan Meteorologi Malaysia, pusat gempa terletak di Km 22 selatan Kunak.
Gegaran turut dirasai di Semporna dan Tawau. – Bernama

Caca Marba: Gempa bumi lemah <b>di Kunak</b>, Sabah

Posted: 04 Jun 2012 04:38 AM PDT

myMetro | Gempa bumi lemah di Kunak, Sabah: "KUALA LUMPUR: Gempa bumi lemah bermagnitud 3.7 pada skala Richter berlaku di Kunak, Sabah pada jam 2.36 petang tadi.

Menurut kenyataan Jabatan Meteorologi Malaysia, pusat gempa terletak di Km 22 selatan Kunak.
Gegaran turut dirasai di Semporna dan Tawau. - Bernama"

'via Blog this'

kunakpress.blogspot: Gempa bumi lemah <b>di Kunak</b>

Posted: 04 Jun 2012 08:55 AM PDT


Gempa bumi lemah bermagnitud 3.7 pada skala Richter melanda Kunak pada 4 Jun jam 2.36 petang dengan gegaran kecil berlaku beberapa saat.
Gempa bermagnitud 4.4 pada skala Richter melanda kawasan sama pada 29 Mei lalu kira-kira jam 12.44 pagi (am)

di negeri sabah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri sabah - Google Blog Search


Borneo Herald: Isu Perjawatan Awam <b>Di Sabah</b>

Posted: 30 May 2012 10:06 PM PDT

Saudara Pengarang,

DI SINI saya ingin mengutarakan fakta isu perjawatan awam sekali lagi walaupun telah banyak blog, individu atau kumpulan yang sudah pernah menyuarakan perkara ini di dalam internet.

Tujuan saya supaya kita sedar dan semakin matang ke arah perubahan, lebih-lebih lagi menjelang PRU 13 ini. Saya juga tidak berniat untuk menguris hati kaum-kaum yang lain cuma saya ingin menegakkan hak kami kaum bumiputera dan Anak Negeri Sabah.
Di Sabah, lebih kurang 60 peratus demografi kumpulan etnik adalah terdiri daripada kaum bumiputra dan anak negeri sabah seperti berikut:

Kadazan-Dusun, Melayu Brunei, Melayu, Kwijau, Murut, Bajau, Illanun, Lotud, Rungus, Tambanuo, Dumpas, Mangka'ak, Orang Sungai, Kedayan, Bisaya, Tidong, Maragang, Ida'an, Minokok, Rumanau, Paitan, Lun Bawang/Lun Dayeh, Cocos, Suluk, Tiong Hua Sabah termasuk kahwin campur dengan natives (Sino).

Manakala yang selebihnya adalah pecahan kaum asing seperti yang berikut:

Malaya, Cina, India, Hakka, Cantonese, Teochew, Hainan; (Filipino) – Chavacano, Visaya, Ilocano, Suluk, Badjao, Iranun, Tausug, Moro, Tagalog; (Indonesia) – Bugis, Jawa, Ambon, Banjar, Toraja, China Indonesia; (Indian) – Punjabi, Tamil; (Sarawak) – Iban, Penan, Dayak, Orang Ulu, Melayu Sarawak, China Sarawak; (Pakistan) – Pashtun; (Arab) – Hadhrami; Eurasian; Timor; Jepun; Korea.
Malangnya perjawatan awam di Sabah di monopoli oleh kaum bukan bumiputra. Contohnya Ketua Menteri Sabah adalah dari kaum Pakistan (Pashtun), Setiausaha Kerajaan Negeri dari kaum Indonesia (Jawa ) dan dua jabatan yang paling penting di Sabah iaitu Jabatan Perhutanan pengarahnya dari kaum India (Punjab atau Benggali/ Sikh); manakala Pengarah Jabatan Tanah Negeri Sabah dari kaum Indonesia (Bugis).

Bayangkan kedudukan mereka ini dalam jawatan awam negeri Sabah membentuk pola penguasaan dari segi perjawatan, ekonomi, peluang perniagaan, kemudahan, politik, sosial dan berbagai-bagai akses yang diberikan oleh kerajaan.

Oleh itu tidak hairan jika di kalangan kita kaum bumiputra atau pun rumpun Dusun kita sangat jauh ketinggalan dari pelbagai segi. Yang berjaya pun dari kalangan kaum kita hanyalah ahli-ahli politik yang hanya mementingkan diri sendiri.

Pernahkah kita mendengar ahli-ahli korporat yang berjaya dalam perniagaan yang bukan bersumberkan politik dari kalangan kaum Kadazan, Dusun, Brunei, Kwijau, Murut, Bajau, Iranun, Lotud, Rungus, Tambanuo, Dumpas, Tatana, Mangka'ak, Org Sungai, Kedayan, bisaya, Tidong, Maragang, Ida'an, Minokok, Rumanau, Paitan, Lundayeh, Cocos dan Suluk?

Memang tiadakan? Jangankan ahli korporat, dalam perniagaan kecil pun seperti pertanian, perikanan dan penternakan pun dikuasai oleh mereka (Indonesia), sektor pembinaan pun mereka juga (Filipina), kedai dan restoran (India), perniagaan berskala besar seperti projek-projek kerajaan, petroleum, pembalakan, komoditi, perladangan dan pelancongan dikuasai oleh kaum Cina dari Sarawak dan Semenanjung.

Kita sebagai rakyat jati negeri Sabah terus dibelenggu dengan kemiskinan dan yang bernasib baik bekerja dengan kerajaan bolehlah menikmati kehidupan yang seadanya kerana hanya bergantung kepada gaji yang semakin tidak berupaya menampung kos sara hidup yang terlalu tinggi pada masa ini.

Nampaknya tujuan kerajaan memang mahu menjadikan rakyat terus susah dan terus bergantung kepada kerajaan dan dalam hal ini untuk memastikan BN terus kekal memerintah dan UMNO terus mengikis kekayaan negeri Sabah.

Kaum asing sudah tentu menyokong kerajaan kerana diberikan segala-galanya seperti kad pengenalan, suasana yang aman di negeri Sabah berbanding di tempat asal mereka, kemudahan, insentif, akses, bantuan dan segala-galanya yang sepatutnya menjadi milik kita sebagai kaum bumiputra.

Wahai saudara dan saudari, marilah kita bersatu pada PRU 13 kali ini, kita tidak ada kuasa jika hanya seperti saya sahaja yang sanggup dan berani berkata seperti ini kerana semua agensi kerajaan seperti Polis, JPN, Imigresen, Kastam, SPRM dan banyak lagi agensi adalah milik kerajaan.

Mereka tidak akan melayan aduan ataupun laporan kita, malahan mungkin akan menyusahkan lagi individu seperti saya. Saya sangat bersyukur mempunyai platform seperti Sabahkini.net untuk kita berkongsi dan menyampaikan mesej penting dan inilah medium yang terakhir sekali kita semua ada.

Sebab itu saya menyeru kepada semua kita tumbangkan BN pada PRU 13 dan kita sokong PAKATAN. Kita bagi peluang kepada PAKATAN untuk mengubah nasib kita semua dan generasi kita yang seterusnya.

Ingatlah pada PRU 13 ini kita ada KUASA RAKYAT dan KUASA ini hanya boleh digunakan sekali dalam tempoh 5 tahun. Jadi kita gunakan KUASA ini untuk menghukum kerajaan yang selama ini hanya tahu menggunakan politik pembangunan walhal itu tanggungjawab setiap kerajaan yang memerintah.

Akhir kata saya ucapkan "Kotobian Tadau Tagazo Do Kaamatan!"

Salam Hormat,

POGIUMAN ENTERPRISE

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved