ads

Jumaat, 15 Februari 2013

10 di kudat - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kudat - Google Blog Search


siri 2-khidmat masyarakat rawatan perdana <b>di kudat</b>

Posted: 06 Feb 2013 03:04 AM PST

SEMUA SELURUH WARGA KUDAT
ANDA SEMUA DIJEMPUT HADIR

10 di sipitang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di sipitang - Google Blog Search


Bantuan Khas Awal Persekolahan RM100 <b>Di</b> S.K Lubang Buaya <b>...</b>

Posted: 09 Feb 2013 06:38 AM PST

 PRIHATIN…Sapawi begitu prihatin mendengar permasalahan ibubapa pelajar di majlis tersebut.

 BANTUAN…Sapawi diperhatikan Oleh Adnan dan Birly menyampaikan bantuan khas awal persekolah RM100 kepada salah seorang pelajar di majlis tersebut.

SIPITANG: Pemberian bantuan khas awal persekolahan bukan dibuat disebabkan pilihan raya umum semakin hampir.

            Sebaliknya, kata Ahli Parlimen Sipitang Datuk Sapawi Ahmad, pemberian itu dibuat kerana Barisan Nasional (BN) mahu memastikan tidak akan ada lagi generasi muda akan tercicir daripada menikmati pendidikan.

            "Matlamat dan tujuan utama pemberian bantuan ini adalah kerana BN mahu membantu rakyat bagi memastikan anak-anak mereka bersemangat untuk menjalani persekolahan dan seterusnya berusaha mencapai pendidikan yang terbaik," katanya pada majlis penyampaian bantuan khas awal persekolahan Sekolah Kebangsaan Lubang Buaya di sini kelmarin.

            Hadir sama pada majlis tersebut termasuklah Wakil Pegawai Pelajaran Sipitang Adnan Othman, Guru Besar S.K Lubang Buaya Birly Johnny.

            Katanya BN amat mengutamakan pembangunan dan kemajuan pendidikan dan akan memastikan tiada lagi generasi yang tidak berpeluang untuk menikmati pendidikan.

            Menurutnya pembangunan dan kemajuan pendidikan akan terus menjadi agenda utama dan pada masa yang sama BN juga sentiasa menyedari keperluan rakyat.

            Selain bantuan tersebut, katanya, BN juga telah mengadakan pelbagai bantuan dan semuanya adalah untuk rakyat.

            Beliau berkata BN bukan pembohong sebaliknya berjuang untuk memastikan kesejahteraan, keharmonian dan kemakmuran untuk rakyat.

            Katanya pemberian itu juga adalah bukti kepada rakyat bahawa BN melakukan apa yang terbaik untuk rakyat.

            Menurutnya perjuangan BN yang ikhlas adalah untuk rakyat dan bukannya untuk memenuhi kehendak serta keinginan seseorang seperti yang dilakukan oleh pembangkang.

            Beliau memberitahu bantuan khas awal persekolahan itu akan diteruskan pada masa akan datang.

            "Jika rakyat terus mengekalkan sokongan dan terus meletakkan BN sebagai kerajaan, bantuan seumpama ini akan terus diadakan dan begitu juga dengan bantuan-bantuan yang lain," katanya lagi.

            Sapawi berkata BN bukan seperti pembangkang yang banyak menabur janji dan juga menabur pelbagai pembohongan.

            Katanya pembangkang sebenarnya mahu mengajak rakyat untuk menikmati kehidupan yang susah, ketinggalan dan terus mundur.

            "Rakyat boleh menilai apa yang diperjuangkan oleh pembangkang sebenarnya...perjuangan pembangkang bukan untuk rakyat sebaliknya mahu menunaikan hasrat dan impian seseorang," katanya lagi.

           

Pesta Tahun Baru Cina <b>Sipitang</b>. | Berita | Terkini | Informasi <b>...</b>

Posted: 09 Feb 2013 06:38 AM PST

 SUMBANGAN…Sapawi diperhatikan Oleh Ahmad, You Boun Kiat dan Lau Kim Ling menyampaikan sumbangan kewangan RM5 ribu kepada Lim Thiam Hock Pengerusi Dewan Perniagaan dan Perindustrian Tiong Hua Sipitang.

           SIPITANG: Barisan Nasional tidak akan membiarkan rakyat menjalani kehidupan yang miskin dan susah. kata Datuk  Sapawi Ahmad.

            Ahli Parlimen Sipitang itu berkata BN tidak akan menghalang jika rakyat berusaha untuk menjadi kaya dan mewah tetapi akan menghalang bersungguh-sungguh jika rakyat mahu menjalani kehidupan yang susah dan miskin.

            "Inilah keistimewaan yang dimiliki oleh BN dan amat jauh berbeza dengan pembangkang," katanya pada sambutan Pesta Tahun Baru Cina di sini malam kelmarin.

            Pesta tersebut dianjurkan bersama oleh Dewan Perniagaan dan Perindustrian Tionghua Sipitang dan Young Malaysian Movement (YMM).

            Sapawi memberitahu BN sejak dahulu sehinggalah sekarang terus berusaha untuk memastikan rakyat menikmati kehidupan yang sejahtera, harmoni dan juga makmur.

            "Sejahtera maknanya rakyat menjalani kehidupan yang selesa, harmoni maknanya menjalani kehidupan tanpa kebimbangan dan makmur menikmati kehidupan yang terbaik termasuklah daripada sudut ekonomi," katanya dan menambah perjuangan yang dilakukan oleh BN adalah seluruh rakyat tanpa mengira anutan agama dan juga kaum.

            Menurutnya BN tidak mengamalkan pilih kasih sebaliknya semua rakyat dipastikan dapat menikmati apa yang telah dilakukan oleh BN.

            "Perjuangan BN amat jauh berbeza dengan pembangkang. Jika BN berjuang untuk rakyat dengan penuh keikhlasan dan kejujuran pembangkang pula berjuang untuk memenuhi kepentingan diri serta untuk menunaikan kehendak dan keinginan seseorang," katanya.

            Beliau berkata bagi memastikan rakyat terus menikmat kesejahteraan, keharmonian dan kemakmuran, BN juga berusaha memastikan perpaduan dan persefahaman antara kaum terus dipererat dan dipermantapkan.

            Katanya BN yakin dan percaya perpaduan dan persefahaman yang erat membantu mewujudkan kesejahteraan, keharmonian dan juga kemakmuran.

            "Apa yang dilakukan oleh BN tidak dilakukan oleh pembangkang yang sanggup mengetepikan soal perpaduan dan persefahaman di kalangan rakyat," katanya lagi.

            Menurutnya BN juga amat menghargai sokongan berterusan daripada rakyat termasuklah kaum Cina.

            Katanya sokongan yang diberikan oleh rakyat memberikan dorongan dan motivasi kepada BN untuk meningkatkan lagi usaha yang sedia ada bagi memastikan rakyat terus menikmati kesejahteraan, keharmonian dan juga kemakmuran.

            "Saya amat yakin rakyat termasuklah masyarakat Cina tidak akan mudah diperdaya dan dipengaruhi...saya yakin rakyat amat bijak dan akan membuat penilaian terbaik dan mengekalkan sokongan kepada BN adalah keputusan yang begitu bijaksana," katanya.

            Pada majlis tersebut, Sapawi mengambil kesempatan mengucapkan selamat menyambut Tahun Baru Cina kepada masyarakat Cina yang akan menyambutnya pada minggu depan.

            Katanya perayaan itu seperti perayaan kaum yang lain di negara ini akan diraikan bersama-sama dengan suasana yang harmoni.

            Seramai enam pertubuhan cina Parlimen Sipitang menerima sumbangan kewangan daripada Sapawi antaranya Dewan Perniagaan dan Perindustrian Tiong Hua Sipitang sebanyak RM5 ribu manakala Kuil Hock Teck Kong, Persatuan Pengurusan Tokong Vie Hun, Mesapol, Merapok Chinese Charatable Trust Board, Persatuan Penganut Dewa Thien Fook Kuang Rumah Murah Beaufort Selatan dan Sing Ong Biou Temple Weston masing-masing menerima RM3 ribu.


Selamat Menyambut Tahun Baru Cina. | Berita | Terkini | Informasi <b>...</b>

Posted: 09 Feb 2013 06:41 AM PST

Selamat Menyambut Tahun Baru Cina.

MESRA…Kemeriahan sambutan Tahun Baru Cina turut diceriakan oleh Ahli Parlimen Sipitang Datuk Sapawi Ahmad dan wakil rakyat Sindumin Ahmad Bujang bersama pimpinan kompenan Barisan Nasional (BN) yang tidak melepaskan peluang untuk bertemu dengan masyarakat berketurunan Cina di  Sipitang.

            Selain mengucapkan selamat menyambut perayaan itu, Sapawi yang juga Pengerusi Barisan Nasional (BN) Sipitang diwakili Ketua Pegawai Perhubungan Ahli Parlimen Sipitang Suhaili Matusin turut menyampaikan kad-kad sambutan Tahun Baru Cina di sekitar pekan Sipitang.

            "Saya berharap sambutan perayaan kali ini akan memberi makna besar kepada masyarakat Cina," katanya.

            Menurutnya rakyat dari pelbagai suku kaum turut menyambut dengan ceria perayaan itu "dan inilah keistimewaan serta lambang perpaduan dan persefahaman rakyat."

            Hadir sama pada rombongan tersebut termasuklah Pemimpin kemajuan Rakyat Sindumin Abdul Rahman Mohd Noh, Ketua MCA Sipitang Suu See Teng, dan Presiden Dewan Peniagaan Dan Perindustrian Tiong Hua Sipitang Lim Thian Hock,

           

a)      Kelihatan Ahmad dan Suhaili bersama rombongan merakamkan kenangan bersama pegawai dan staf Maybank Sipitang sejurus penyerahan kad tahun baru cina di premis tersebut.


10 di ranau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di ranau - Google Blog Search


Penemuan Batu Lagenda <b>di</b> Kg.Kinarasan <b>Ranau</b> - .::Portal Rasmi <b>...</b>

Posted: 04 Dec 2012 08:52 AM PST


PENEMUAN batu yang dipercayai 'Batu Lagenda' dekat Kg. Kinarasan, terletak kira-kira 9.5 kilometer dari pekan Ranau, satu lagi daya tarikan orang  ramai  terutama para pengunjung dari luar daerah  untuk datang ke Ranau.
Selain Taman Warisan Dunia, 'Taman Kinabalu', Taman Kolam Air Panas Poring, Rumah Panjang Resort Taman Sabah Teh Nalapak, Pusat Tagal Ikan Sungai Moroli Kg.Luanti Baru disamping keindahan alam semulajadi serta kehijauan dan kesegaran udara kawasan tanaman sayuran tanah tinggi Kundasang, penemuan 'Batu Lagenda' Kg.Kinarasan sebulan lepas, turut menggamit orang ramai untuk datang melihat sendiri keunikan  batu-batan berbentuk haiwan, seperti babi, kerbau dan ada menyerupai badan gajah dan sebagainya.
Batu unik tersebut terletak kira-kira 300 meter dari jalan utama Ranau-Tambunan setengah kilometer dari pusat  kampung Kinarasan, di kawasan tanah geran milik seorang penduduk, Syeah Amran Bin Subin yang telah berusaha menggali atau mengorek  batu itu selepas mendengar satu cerita (lagenda) daripada salah seorang warga emas dari Kg.Kinarasan.
Menurut Syeah Amran, golongan tua di kampung itu menceritakan metos atau  lagenda yang berlaku di mana tempat batu itu dijumpai suatu ketika (ratusan tahun) dahulu, merupakan satu perkampungan, tetapi ditanggalkan selepas melihat bintang ternakan yang penduduk tambatkan di tiang rumah (bawah kulung rumah) pada suatu petang telah bertukar menjadi batu pada keesokannya selepas sekumpulan 'Bobolian' selesai  membaca mentara dalam satu upacara penyembuhan wabak penyakit melanda penduduk di kawasan berkenaan ketika itu.
  "Kini tidak ramai lagi yang mengetahui cerita sebenar  berhubung lagenda   batu ini, kerana mereka yang pernah menceritakan kepada kami dahulu berhubung lagenda itu, sudah meninggal dunia akibat sakit tua",  jelas Syeah Amran, kepada penulis yang turut berkunjung dan merakam gambar kenangan  keunikan bentuk Batu Lagenda itu.
Syeah Amran berhasrat menjadikan tempat itu sebagai satu  lokasi tarikan  bagi memberi ruang dan peluang kepada orang ramai sama ada para pengunjung dari dalam atau luar daerah untuk melihat sendiri keunikan batu itu  dan  penyediaan kemudahan kepada para pengunjung kini masih dalam proses penyiapan.
   "Kita  ada cadangan  menjemput Menteri Pelancongan,  Kebudayaan dan Alam Sekitar Negeri Sabah yang juga ADUN Karanaan, Datuk Masidi Manjun untuk datang  menyaksikan  keunikan batu  ini seterusnya dibuka  kepada orang ramai selepas siap semua kemudahan yang perlu", jelasnya.
Tinjaun penulis ke tempat itu kelmarin, mendapati  kawasan persekitaran di mana batu itu dijumpai, terletak  100 meter dari jalan raya utama Ranau-Tambunan mengambil masa  kira-kira 5 minit  berjalan kaki menuruni cerun bukit melintasi hutan rimba  serta celah-celah rumpun bambu sebelum sampai ke  lokasi batu lagenda berkenaan. Hutan persekitarannya juga kaya dengan hidupan flora dan fauna.
Syeah Amran menasihatkan orang ramai yang berhasrat ke lokasi batu itu supaya lebih berhati-hati dan menjaga keselamatan terutama pada musim hujan kerana keadaan jalannya yang agak licin.
"Kita tidak membenarkan para pengunjung mengambil gambar (objek) batu tersebut atas sebab-sebab tertentu", tegas  Syeah Amran sambil menasihatkan juga kepada para pengunjung supaya tidak  menyentuh batu itu, dan tidak membuat bising sepanjang berada di kawasan itu, juga atas sebab-sebab tertentu.
Beberapa pengunjung yang sempat ditemui, menyifatkan batu itu adalah unik dan mereka mendakwa memang  'berpenghuni, (berpenunggu), namun tidak mengganggu sesiapa jika berniat baik untuk berkunjung ke tempat  berkenaan.
"Ada kawan saya yang pernah merakam gambar  batu itu menggunakan telefon bimbitnya….. tetapi alangkah terkejutnya dia apabila terpapar  wajah budak ganjil, berbibir tebal dengan muka membonjol panjang…..namun tiba-tiba   gambar  muka budak itu hilang dalam skrin telefon", jelas salah seorang pengunjung yang enggan namanya disiarkan.
Bagaimanapun, untuk lebih jelas penulis mempelawa orang ramai supaya datang memerhati dan menyaksikan  sendiri  keunikan bentuk batu itu.
Oleh: Jainudin Nasir
Siaran Akhbar Utusan Borneo

10 di beluran - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di beluran - Google Blog Search


Lima maut dalam kemalangan <b>di Beluran</b> « DanuGemilang

Posted: 24 Dec 2012 10:16 PM PST

BELURAN: lima lelaki termasuk dua beradik maut apabila mereka semua tersepit di tempat duduk masing-masing selepas kenderaan mereka naiki bertembung dengan lori ikan dalam kemalangan di Jalan Nangoh Paitan, dekat sini, 10 malam semalam.

Comments are closed.

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved