ads

Isnin, 30 April 2012

10 di semporna - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di semporna - Google Blog Search


Kelapa Mawar: SIAPA CALON &#39;USNO&#39; <b>DI SEMPORNA</b>?

Posted: 31 Mar 2012 05:40 PM PDT

Sejak deklarasi Semporna antara parti USNO (belum didaftarkan) dengan parti STAR yang diketuai oleh Dr Jeffry Kitingan di tandatangani pada 29.Jan.2012 yang lepas, Aura USNO mula menjalar kembali di bumi Semporna yang dikenali oleh penduduknya sebagai Tongtalun itu. Sebelum kemasukan UMNO di Sabah, Daerah Semporna adalah antara daerah yang menjadi kubu kuat USNO dalam sejarah politik Sabah, kedua selepas daerah Kota Belud. Calon USNO  di Semporna pernah tewas kepada calon Parti BERJAYA. Tun Sakaran calon USNO pernah dikalahkan oleh Abdillah Abd. Hamid calon dari BERJAYA.
Deklarasi SEMPORNA yang menghimpunkan kerjasama dua suku terbesar di Sabah iaitu KadazanDusun dengan Bajausuluk, telah bersepakat akan menurunkan calon pada PRU 13 akan datang di parlimen Semporna termasuk di 3 DUN di daereah tersebut iaitu DUN BUGAYA, DUN SENALLANG dan DUN SULABAYAN.
Walaubagaimanapun ramai pemerhati politik Sabah menjangkakan USNO ketiadaan calon yang boleh menumbangkan calon-calon UMNO di Semporna. Sebagai rekod, DUN BUGAYA di wakili oleh Datuk Ramlie Marhaban, DUN SENALLANG diwakili oleh Datuk Nasir Tun Sakaran ,manakala DUN SULABAYAN oleh Datuk Haji Harman.
Setakat dalam majlis menandatangani deklarasi Semporna tempoh hari hanya Pramli mantan Ketua  Anak negeri dan Sdr Abdullah Sani yang dijangka akan turun kegelanggang PRU 13. Manakala pemimpin lain dalam USNO dilihat kurang menyengat. Jika inilah calon USNO maka, ia tidak akan dapat 'menundukkan' penyandang sedia ada dari kalangan UMNO itu. Datuk Shafie Apdal akan terus diramal memenangi kawasan Parlimen Semporna sekalipun ada ura-ura calon anak tempatan Dr Zamree Abdul Habi mewakili PKR akan turun menentang Datuk Shafie Apdal.
Jika Datulk Ramlie Marhaban dikekalkan di DUN BUGAYA dan akan ditentang oleh Sdr Abdullah Sani, ia akan juga memberi sedikit kelebihan kepada Datuk Ramlie untuk mengekalkan 'penguasaan' di Dun Berkenaan. Prmali ada kemungkinan dicaturkan di DUN Senallang atau Dun Sulabayan. Inipun tidak akan menjamin USNO kembali bertahkta di bumi Semporna, sekalipun Datu Badaruddin tun Mustapha diimport ke daerah itu.
Petikan dari Blog Pemerhati Politik Semporna:
Sumber dan maklumat yang terdekat telah diterima dari pihak USNO yang masih menunggu kelulusan pendaftaran bakal menurunkan calonnya dibeberapa kawasan di Pantai Timur Sabah khasnya P.189 Semporna walaupun parti itu belum dapat kelulusannya dari Pendaftar Pertubuhan.
Presiden Penajanya bakal mengetuai pasukan USNO bagi menghadapi persaingan pada pilihanraya akan datang untuk merebut kerusi dibeberapa kawasan yang mereka telah kenal pasti yang bakal ditandingi.
Datu Badaruddin Tun Datu Mustapha anak kepada bapa kemerdekaan Sabah dan Pengasas Parti USNO sebelum ini telah mengadakan satu memorandum persafahaman dengan barisan pimpinan dari Parti STAR Datuk Dr.Jeffry Kitingan di Semporna pada perhimpunan dan rapat umum USNO 29hb.Jan.2012 lalu yang dikenali sebagai persafahaman Deklarasi Semporna.
Persafahaman ini adalah persetujuan 2 kumpulan bumiputera terbesar di Negeri Sabah iaitu etnik BajauSuluk danKadazanDusun bersama etnik lain di Negeri Sabah bagi menghadapi Pilihanraya ke13 yang bakal diadakan bila bila masa.
Difahamkan Presiden penajanya telah memaklumkan bahawa walaupun partinya belum mendapat kelulusan tetapi hasrat mereka untuk bertanding tidak menghadapi halangan besar atau melanggar undang-undang Negara ini dengan menggunakan semangat perjuangan USNO itu sendiri,mereka akan menggunakan Logo, Bendera, Baju dan Topi USNO dalam pilihanraya itu bagi membangkitkan semangat juang pejuang pejuang USNO nanti serta membuktikan bahawa parti ini masih mendapat tempat dihati rakyat Sabah mengikut sumber yang diterima.
USNO telah mengenal pasti beberapa kawasan yang bakal ditandingi diantaranya Palimen P.189 Semporna dan 3 Dewan Undangan Negeri dikawasan itu N.52 Bugaya, N.53 Senallang dan N.54 Sulabayan, kepastian ini nampaknya adalah hampir mutlak 100% , walaubagaimanapun keputusan bersama dengan rakan kongsi USNO iaitu UBA (United Borneo Alliance) adalah keputusan muktamad.
Dilaporkan beberapa kawasan juga bakal mereka tandingi pada PRU13 ini , tetapi masih dalam penelitian terperinci disamping mengadakan pakatan serta kerjasama dengan rakan mereka dari UBA (United Borneo Allience) bersama STAR.
USNO tidak menghadapi masalah bagi pembahagian Koata kerusi yang bakal ditandingi kerana parti itu menempuhkan kepada kerusi kerusi yang bakal ditandingi oleh UMNO sementara kawasan kawasan Dun majoriti KadazanDusun serta China akan diserahkan kepada rakan kongsi mereka untuk memutuskannya bertanding.
Dikawasan kawasan Bandar seperti Kudat (Dun Tanjung Kapur),Sandakan(Dun Tanjung Papat dan Dun Keramunting),Tawau (Dun Sri Tanjung) dan Lahad Datu pihak USNO akan membantu rakan mereka memenangkan calon calon UBA dimana terdapatnya 30%-50% pengundi bumiputera Islam dikawasan berkenaan dan mempertimbangkan meletakkan calon mereka di satu atau dua kerusi yang mempunyai potensi besar, terutama Tanjung Kapur dan Lahad Datu Bandar.
Bagi maksud palimen semporna Parti USNO sekali lagi akan mengadakan rapat umumnya dikawasan itu dalam masa terdekat ini bagi memperkukuhkan sokongan mesyarakat dikawasan itu disamping rancangan mereka untuk mengadakan rapat Umum USNO di Palimen Lahad Datu, Palimen Tawau dan Palimen Kalabakan sebelum Pembubaran diumumkan.
Difahamkan Presiden Penaja akan turun bertanding bagi mengetuai persaingan itu, untuk bagi mendapatkan kerusi ulung USNO selepas parti itu dibubarkan oleh Ros pada 2004 atas sebab sebab teknikal.
USNO tidak pernah dibubarkan oleh ahlinya atau presidennya seperti mana dakwaan pihak tertentu tetapi pembubaran USNO adalah atas arahan dan kehendak pendaftar pertubuhan sebab itu para pejuang USNO dan rakyat Sabah hendakkan pembentukan semula parti keramat ini dapat dipulihkan untuk anak anak Sabah.
Difahamkan juga Barisan UBA telah membincangkan kerusi kerusi yang bakal ditandingi pada mesyuarat kali ke 2 mereka pada 2hb. Mac 2012 yang lalu, walaupun keputusan muktamad belum diputuskan oleh semua pihak tetapi pada dasarnya semua pihak akan memastikan tidak berlaku pertindihan kawasan dan akan berkerjasama untuk menyokong calon calon yang bakal mereka tetapkan kelak disemua 60 Dun Di Negeri ini dan 25 Palimen di Sabah.
Pada dasarnya kearah kerjasama dengan Pakatan Rakyat PR juga ada dibincangkan dalam mesyuarat UBA yang lalu dan semua pihak berhasrat untuk memastikan bahawa Pertandingan satu lawan satu akan dirancang di semua kawasan di Sabah.

10 di tawau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tawau - Google Blog Search


Kalau bukan KITA,SIAPA lagi: Studio rakaman <b>di Tawau</b>

Posted: 23 Apr 2012 12:58 AM PDT

Semua artikel di dalam blog ini adalah hasil nukilan saya sendiri berdasarkan maklumat yang di berikan oleh rakan rakan melalui sms,email mahupun laman sosial.Manakala penggunaan bahasa adalah 100% bahasa Malaysia.Sekiranya ada yang tidak betul harap dapat respon dari pihak pembaca sekalian.

Sekiranya anda ingin meletakkan sebarang iklan atau ingin berkongsi sebarang maklumat melalui blog ini,sila berhubung terus melalui email iaitu langau@facebook.com

Teruskan menyokong band band tempatan kerana...

"KALAU BUKAN KITA,SIAPA LAGI"

10 di papar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di papar - Google Blog Search


Majalah HIJABISTA, <b>papar</b> fesyen berhijab Malaysia

Posted: 18 Apr 2012 12:00 AM PDT

Majalah HIJABISTA merupakan majalah baru Kumpulan Media Karangkraf  dan juga majalah pertama di Malaysia mengfokus cita rasa, peneraju arah serta inspirasi kepada dunia fesyen berhijab/bertudung
Majalah HIJABISTA muncul secara bulanan bagi membantu generasi muda, berusia antara 21 hingga 35 tahun, untuk menyambut revolusi hijab yang hangat diperkatakan dalam dunia fesyen tempatan dan antarabangsa masa kini. 
Edisi pengenalan keluaran April 2012, akan berada di pasaran selama dua bulan sebelum kemunculan isu pertama iaitu pada bulan Julai 2012.
Dalam konteks lain,HIJABISTA merujuk kepada stail dan fesyen berhijab dari hujung rambut ke hujung kaki.

Selari dengan konsep, HIJABISTA mempertaruhkan 'tagline' yang berbunyi STAILO & SOPAN.
 
Gaya hijab kini telah beralih angin dari 'tudung langsung pakai' ke lilitan selendang atau skarf di kalangan generasi muda.
Menyentuh tentang pengisian HIJABISTA pula, 70 peratus terdiri daripada fesyen semata-mata dan "yang pasti, ia padat, berinformasi dan paling afdal, rujukan utama bagi si manis  berkarakter berani yang ingin berkarya daripada segi penampilan.
Dapatkan majalah  HIJABISTA di pasaran sekarang!

10 di tenom - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tenom - Google Blog Search


UMNO Online - Pemuda <b>Tenom</b> Peringkat Akhir Persediaan Hadapi <b>...</b>

Posted: 26 Apr 2012 11:54 PM PDT

Kategori Dari Bahagian

Pemuda Tenom Peringkat Akhir Persediaan Hadapi PRU 13

TENOM, 27 April – "Ya Kami Bersedia! " demikian diungkapkan oleh Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Tenon, Jamawi Jaafar kita ditanya persediaan Pemuda UMNO bahagian itu  bagi  menghadapi PRU ke 13 yang kini berada di ambang pertembungan dengan pakatan pembangkang.

Tambahnya  Pergerakan Pemuda UMNO bahagian ini telah melakukan segala pesediaan termasuk membentuk bilik gerakannya di setiap daerah mengundi  bagi menghadapi pilihan raya umum ke-13 dan hanya menunggu semboyan dibunyikan bagi memastikan kemenangan besar Barisan Nasional (BN) di seluruh negara.

Menurut Jamawi peranan  Pemuda UMNO dan BN dalam menghadapi pilihan raya umum, yang dianggap getir dalam sejarah itu, adalah sangat besar dan sebab itu persediaan menghadapinya dilakukan dengan sebaik mungkin.

"Kita sudah bertemu dengan semua jentera pemuda  termasuk ahli ahli parti di peringkat cawangan dalam program turun padang   sebelum ini dan persiapan kini di tahap yang tinggi," katanya ketika ditemui selepas menghadiri beberapa mesyuarat cawangan pergerakan pemuda secara berkelompok.

Beliau yang juga Exco Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia, berkata, jentera-jentera  Pemuda UMNO di semua peringkat  di bahagian itu, sudah lama bergerak bagi memastikan kemenangan BN yang lebih besar pada PRU akan datang.

Tambah beliau, persediaan sayap Pemuda UMNO sendiri sudah berada di peringkat akhir dan hanya perlu sedikit penambahbaikan supaya segala tugas yang diberikan dapat dijalankan dengan licin dan lebih tersusun.

"Bagaimanapun, saya ingin  mengingatkan kepada semua jentera pemuda agar tidak terlalu obses dengan tarikh pilihan raya kerana ia boleh menjejaskan  fokus untuk bekerja dengan lebih kuat",  katanya.

Menurut beliau apa yang penting ialah semua perlu berusaha dalam usaha memastikan kejayaan BN yang lebih cemerlang dalam PRU-13 nanti  khususnya kawasan Tenom adalah antara penyumbang utamanya kejayaan BN dalam PRU kali ini dengan mengekalkan  dua kerusi DUN dan satu Parlimen.

Ketika diminta sokongan pengundi Muda kepada BN Jamawi berkata, sokongan  rakyat  khususnya pengundi muda di negeri ini kepada BN  masih kuat dan padu dengan semangat serta penyertaan mereka dalam setiap program yang dianjurkan oleh parti BN

Beliau  turut menyangkal pendapat beberapa pihak yang mengatakan sokongan pengundi muda kini lebih terarah kepada pembangkang.

"Mereka (golongan muda)  merasakan  BN sebagai kerajaan yang mengambil berat kepentingan rakyat termasuk golongan muda di negeri ini dalam pelbagai peluang, bantuan  dan program kerajaan BN yang tidak meminggirkan kepentingan golongan ini" katanya

Ini menurut Jamawi selaras dengan gagasan BN yang memulakan rancangan meremajakan parti dan kerajaan di mana peranan orang muda mendapat pengiktarafan dari Perdana Menteri Datuk Seri Mohd.Najib Tun Abdul Razak sebagai presiden UMNO dan Pengerusi BN

"Namun dalam menentukan agenda parti siapa sahaja calon yang diletakkan oleh kepimpinan parti dan berpotensi untuk menang, pemuda akan terus memberikan sokongan padu bagi mempastikan BN terus memerintah serta melaksanakan pelbagai program pembangunan demi kemajuan dan kesejehteraan negara dan rakyat" jelasnya lagi.

Berita Bertarikh 27 April 2012 (4 Hari Lalu) Pada 2:54 PM

10 di keningau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di keningau - Google Blog Search


Getah <b>di Keningau</b> - I SPREAD MY WINGS AND I LEARN HOWTO <b>...</b>

Posted: 17 Mar 2012 05:08 AM PDT

Selesai makan tengahari ni, kami bergerak ke persimpangan Bingkor. Jalannya menuju ke Api Api, atau berpatah balik menuju ke Kota Kinabalu. Tak jauh pun, masih didalam daerah Keningau, saya kira sekitar 10km. Saya memandu, ikut aje arahan, dan tak tahu arah tujuan sebenar, nak ke mana? Sekitar 10 minit sudah berada di sini. 


Oh, panasnya mentari, tapi, bukankah ini tujuan sebenar kami ke Sabah?
Pusat Pengumpulan LIGS, Keningau.
Harga pasaran getah ,02/03/2012
Wakil dari Semenanjung , Najib Ahmad ingin mendapat kisah sebenar industri getah di Negeri Sabah, terutamanya Keningau.
Sekitar 20 buah 4X4 yang sarat dengan kepingan getah dan ketulan, menunggu giliran untuk ditimbang.
Kami disini sekitar satu jam, dan bergerak semula mengarah ke bandar sekitat 345 petang.


Kali ini kami mengarah ke Pekan Sook, kira kira 40km dari Keningau.


Ini pun , saya tidak tahu arah tujunya kemana dan siapa yang dicari. Semuanya atas arahan abang Ibrahim Ali ni.


Sekitar 430 petang kami disini,  kira minum petanglah.
  
Minum petang di Restoran Sri Sook.
Kami menanti akan hadirnya biras kepada Abang Ibrahim Ali ni. Ternyata beliau masih berada diluar kota. Sekitar puku 530 petang, kami bergerak pulang ke Keningau.
Jaraknya dari Keningau ini sekitar 45 km. Jalan ini merupakan jalan alternatif untuk yang mahu ke Pantai Timor Sabah, paling tepat ke Tawau. Dari KK - Tawau, perjalanan dengan 4 x4 mengambil masa 8 jam!!
Kalau dengan kereta biasa, sila congak sendiri.
Sekitar 6 petang kami sudah berada di bandar Keningau. Hantar Abang Ibrahim Ali ke stadium, dan kami terus cek-in hotel yang berhampirang simpang Balai Polis itu.
Jalan OKK Sodoman, dimana terletaknya hotel budget kami itu. OKK tu Orang Kaya Kaya
Cuba nak lelap, tapi tak boleh, mandi, menonton berita TV dari TransTV Indonesia , dan kami pun terus bergerak keluar sekitar pukul 730 malam. Keadaannya seperti sudah pukul 830 malam. 


Gerimis di Keningau, kami berlari lari anak menyeberang jalan. Saya hanya mengekori mereka dari belakang, tak tahu pun kemana pun. Yang pasti, kami nak makan malam. Moga moga makan malam ini sesuai dengan selere Semenanjung.


Hm, bersebelahan dengan Public Bank rupanya restoran ini. 


Maaf, saya dah lupa namanya restoran ini.
Menanti akan siapnya makan malam kami ni, memang saya dah lapar ni.
Saya dan Abang Ibrahim pesankan ikan bakar spesis Ikan Sebelah, serta sotong goreng cabai kering, dan sayur kangkung goreng belacan.


Satu yang saya tak tahan dengan makan di Sabah ni, setimbun nasi diletak kedalam setiap pinggan, seakan akan yang memakannya buruh paksa kontrak yang bekerja 24 jam tanpa henti, hahaha.
Sotong goreng cili kering
Memang sedap masakan malam ini. Saya sering juga membeli ikan sebelah ini di Pasar Sungai Petani, tetapi dari spesis yang senipis tapak tangan itu. Saya senang goreng garing dan disambalkan sahaja. Sotong yang spresis  apolo ini pula, selalu sekadar bersambal sahaja, bukan menu cabai kering ini.


Markah penuh 10 saya berikan kepada restoran ini dengan menu menu yang kami makan malam ini.
Memang  peel begini, kalau dah ngantuk, saya tak akan sorok muka yang toye ini
Dah kenyang, mulalah mengantuk. Saya kira malam ini kami lebih ceria dan terbuka berbual dengan Abang Ibrahim Ali. Semua kemusykilan kami ketengahkan. Saya bukanlah faham sangat dengan getah ni, sebab getah 25 batang di kebun itu pun di toreh ikut musim, rasa rasa ada harga,  baru orang kampung minta kebenaran menoreh, saya ambil duit aje.


Jadi, supaya masa mereka tidak terbuang dengan soalan soalan bodoh saya, lebih baik saya saya mohon diri, hahaha. Tanpa segan , saya minta diri, sedangkan mereka sedang rancak berbual.


Berlarian didalam gerimis.


Dikamar saya terlena seketika rasanya, bila sejam kemudian Najib mengetuk pintu, dan saya tersedar dari mamai saya. 


Abang Bacho pulang pukul berapa pun saya dah tak peduli walaupun terdengar suara beliau semasa beliau memasuki bilik.


Bukan apa , sebab malam sebelumnya pun, tidur tidak mencukupi, jadi malam ini saya mahu tumpukan rehat secukupnya, sebab esok, mungkin perjalanan akan lebih jauh, atau terus pulang ke KK sahaja.


Latiff Hariri
1938 13032012
Sungai Petani

10 di kota kinabalu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota kinabalu - Google Blog Search


PENDAFTARAN ONLINE | COSMOPOINT SABAH: Cosmopoint <b>...</b>

Posted: 30 Apr 2012 09:35 AM PDT

First of all, WELCOME to Cosmopoint Sabah- Kota Kinabalu Campus- to all students especially for those who already signeed up as Cosmopoint student for Mei and June 2012 Intake. For SPM leaver out there, who haven't decided where and which institution to study, you may take into consideration of signing up with Cosmopoint Sabah. Don't Worry, the campus will not send you away to other campus outside Sabah, unless it is on your request! >_<

So, talking about our nearest intake in Cosmopoint Sabah, which is on Mei (Minor Intake of the year) and June (Major Intake of the Year) 2012, I believe, for student who already registered, all of you already given information by Registrar especially info on PTPTN, Students Affairs and also the Academic side <I do hope all of did get the info! >.  For those who are in the mushy middle kind of situation, especially, students who registered through "Bank in", and never met with his/her registrar, receiving information on the courses through phone – Office Calls or text <which I believed done by most of the Registrar>, please contact your Cosmopoint Sabah registrar and ask them questions.. <Remember, they are paid to giving out info to student right?>  OR follow this site to check on the updated information, not only on the Intake but also information on students' activities as well as the academic side.
As for today, I like to explain some information on registration part that usually lead students into mushy middle kind of situation. 
Registration Fees- RM 400 or RM 200?

FYI, previously, the registration fee for new student was RM 400 which actually the sum of Application fees (RM100) and Subject Registration (RM300). This amount is only paid once upon registration. Since August last year, Cosmopoint College was offering incentives to new intake student, whereby the registration was reduced to RM 200 (RM100 for application and another RM100 is for Subject Registration) and all new students are entitle to received RM 1000 incentive- Hostel Boucher (not a cashable boucher).  

However, the incentive is not offered every intake, upon further notice by KLMU- the main campus for Cosmopoint College, the incentive will not be offered to new students anymore. Meaning to say, the registration fees will be back to the original amount of RM400 and RM 1000 Boucher will not be available upon registration.

Next question that usually asked by student- why reduced to RM 200? Well, for that question, as one of Cosmopoint Kota Kinabalu Sabah Registrar, I don't actually know either and I don't have answer for that, but I guess, it is kind of promotion to attract more students coming to Cosmopoint Sabah, and most important is to reduced the financial burden faced by students. Of course everybody like lower fees, am I right?  I like cheap but with a quality … >-<

Ok so, next question? Where is the Hostel? Transportation provided or not? What are the facilities provided and  bla.. bla.. bla.. bla… like bluffing sound!

For those questions, please refer to the next post tomorrow. Next explanation will be made on the Hostel and Transportation provided by campus.. so stay with me >>> Miss Meddy

Oppsss… Last but not least, I hope this information helps you to understand the exact situation and registration process as well as helping you to clear the muddy water. For student who interested to be part of Cosmopoint Kota Kinabalu community, contact me at 0168350290. Don't have to call <unless you have extra money to Top up> Just text me, I will definitely call you back! 

See ya around Campus > Cosmopoint Sabah. Bye
 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved