ads

Jumaat, 15 Jun 2012

10 di sandakan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di sandakan - Google Blog Search


Sultan Brunei tiba <b>di Sandakan</b> untuk lawatan dua hari | Inimajalah

Posted: 02 Mar 2012 08:24 PM PST

Kategori

Arkib

10 di tawau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tawau - Google Blog Search


Kelas Aneka Kuih Talam <b>di Tawau</b> ~ Aku. Zack.

Posted: 27 May 2012 09:45 AM PDT

Kelmarin tolong kak Rosnita buat kelas Aneka Kuih Talam Komersial di rumahnya di Tawau. Boleh tahan juga...penatnya buat kuih talam o.0

Peserta belajar 10 jenis kuih talam dan dapat 2 resepi percuma. I have to tell you, bukan senang rupanya nak handle class. Banyak unforeseen events boleh berlaku, contohnya last minute cancellation. Which is why deposit memang sangat penting, jadi sesiapa yang tarik diri last minit deposit tu dikira sebagai insuran untuk bahan-bahan yang telah dibeli. Yela, sape je nak sediakan barang banyak-banyak tapi tengok modal tak boleh pusing balik kan? Kesian la macam tu..

Nak tulis panjang-panjang sudah tak larat, jadi ku uploadkan sekeping dua gambar kelas kuih talam (pertama rasanya kot? hehe..) di Tawau, Sabah ni. Bye2 dan selamat malam :P


10 di ranau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di ranau - Google Blog Search


Komuniti Dusun <b>di</b> Kampung Rumantai <b>Ranau</b> mahu tanah adat <b>...</b>

Posted: 08 Jun 2012 07:40 AM PDT

Wilson Kulong

Wilson Kulong (kiri) ditemani anaknya

Hari keempat, pendengaran awam berkenaan inkuiri nasional mengenai tanah orang asal hampir membuatkan aku menangis selepas mendengar penjelasan daripada wakil dari Kampung Rumantai, Ranau.

Ketua Jawatankuasa Bertindak Tuntutan Tanah Adat untuk Kampung Rumantai, Wilson Kulong menceritakan kehidupan mereka di kampung tersebut sejak dari nenek moyang mereka, mengusahakan tanaman sistem gilir balik seperti padi bukit, ubi kayu, ubi rambat, buah-buahan tempatan seperti langsat, cempedah, pauh, belunu, bambangan, durian, sukang, maraang, pinang, kelapa dan lain-lain.

Sekian lamanya mereka mewarisi, menduduki, mengusaha serta menuai hasil tanaman, hasil hutan (madu lebah, memburu binatang dengan anjing, rotan, sagu, damar, sayur hutan, ubatan tradisi) dan hasil sungai (menangkap ikan dengan jala, memasang bubu, memancing, menuba) tanpa gangguan.

Memandangkan konsep tanaman sistem gilir balik memaksa mereka berpindah-randah untuk memastikan setiap tanah yang diteroka subur kembali, Wilson menerangkan mereka berhijran di kawasan sekitar Kampung Rumantai seperti Kampung Mongkosiburan, Kuala Kolowoton Poro, Kolowoton Tazo, Lidung, Tintob, Mantapok, Matupang Poro, Matupang Tazo dan Miruru.

Penduduk Kampung Rumantai menjadi aktif mengusahakan ladang getah bermula pada tahun 1994 memandangkan projek Lembaga Industri Getah Sabah (LIGS) telah sampai ke kawasan mereka. Kemasukan projek LIGS tersebut telah menyedarkan mereka bahawa mereka perlu memohon tanah kampung mereka dari jabatan tanah untuk prosedur 'hitam-putih' menunjukkan mereka mendapat projek getah secara rasmi.

Sebelum ini, mereka menganggap tidak perlu memohon tanah kerana kampung itu bukan dimiliki oleh sesiapa tetapi milik nenek moyang mereka yang mana mereka telah warisi.
Malangnya, permohonan tanah mereka telah bertindih dengan seorang individu yang dipercayai bekas Ketua Anak Negeri di sebuah mukim berdekatan bersama dengan 9 peserta lain, sedangkan orang tersebut bukanlah berasal dari kampung mereka.

Jawatankuasa Bertindak Tuntutan Tanah Adat untuk Kampung Rumantai telah membuat beberapa bantahan bertulis tetapi malangnya jawapan dari Pejabat Daerah Ranau tidak jelas dan banyak kekeliruan. Lebih kasihan apabila mereka dikehendaki mengisi borang untuk mendapatkan maklumat 'alasan-alasan penolakan permohonan tanah mereka' dengan membayar RM5 untuk setiap 100 patah perkataan.

Walaupun keputusan tidak memihak kepada penduduk Kampung Rumantai Ranau, Wilson bertekad akan terus menuntut hak mereka kerana itu adalah tanah tinggalan nenek moyang mereka, malah bukti-bukti seperti tanah perkuburan dan tanaman masih ada sampai sekarang.

Bayangkanlah sekiranya mereka tidak lagi mempunyai tanah, di manakah mereka akan pergi? Kalau benar pemilikan tanah tersebut diberikan kepada orang luar yang tiada kena mengena dengan kampung tersebut? Apakah nasib penduduk Kampung Rumantai selepas in?

Persoalan yang paling 'sedap' untuk dijawab oleh pihak berkuasa, mengapa memberikan kelulusan untuk permohonan orang lain sedangkan tanah tersebut menempatkan orang asal yang sudah lama menetap di sana? Betullah kata Wilson yang seperti menyindir dalam dalam pembentangannya, " Pegawai-pegawai tu bukan masuk di dalam kampung kami untuk memeriksa sendiri adakah kampung kami dihuni. Baru jalan kali satu kilometer sudah penat, tidak sanggup masuk dalam. Silap-silap kalau terus jalan ke dalam kampung, boleh meleleh air hingus," katanya disambut dengan ketawa daripada hadirin yang datang.

Aku sangat bersetuju dengan nasihat dari pengerusi Suhakam, Tan Sri Hasmy Agam yang menegaskan jabatan kerajaan yang meluluskan tanah terutama yang melibatkan tanah orang asal patut mengikut prosedur yang betul dan tidak membelakangi hak-hak mereka sebagai orang asal. Orang asal juga patut diberi notis sebelum membuat kelulusan kepada apa juga permohonan daripada individu mahupun syarikat swasta.

10 di kinabatangan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kinabatangan - Google Blog Search


Baja Foliar Mekar Super Grow: SAWIT <b>DI KINABATANGAN</b> <b>...</b>

Posted: 11 Jun 2012 04:00 AM PDT

LADANG SAWIT YANG DI USAHAKAN OLEH EN. BACOH
Masalah En. Bacoh anak sawit terlalu kuning sehinggakan pokok sawit tersebut hampir mati
Penyiraman bermula pada 06/05/2012
Selepas membuat penyiraman
Hasil yang nampak selepas 2 minggu
baja foliar MSG selepas di gunakan

Daun yang hijau selepas menggunakan baja foliar MSG
Yang baru di siram oleh baja merah

10 di nabawan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di nabawan - Google Blog Search


sabahkini.net: PERPUSTAKAAN <b>NABAWAN</b> PINTU KE MASA DEPAN

Posted: 18 Apr 2012 05:40 PM PDT


RASMI....Azizah menandatangani papan tanda perpustakaan sebagai rasminya cawangan Pderpustakaan Nabawan sambil disaksikan Bobbey dan Ranchon.

Oleh : YAYASAN DALIMPOS

PENDUDUK di daerah Nabawan kini boleh mengunjungi pusat ilmu utama apabila sebuah cawangan Perpustakaan Negeri Sabah beroperasi sepenuhnya berikutan perasmian bangunan baru yang boleh memuatkan ratusan orang dalam sekali masa.

Penduduk juga boleh membawa anak-anak dan keluarga untuk berkunjung ke Perpustakaan untuk bersama-sama menimba ilmu pengetahuan melalui membaca bahan-bahan buku yang disediakan oleh perpustakaan, kata Menteri Pembangunan Masyarakat dan Hal-Ehwal Pengguna Datuk Hjh Azizah Binti Datuk Hj.Mohd Dun.

Azizah turut mengingatkan rakyat supaya sentiasa menggalakkan anak-anak untuk membaca kerana dengan membaca mereka akan mendapat ilmu pengetahuan, apatah lagi di perpustakaan banyak sumber bahan bacaan yang boleh memberikan ilmu kepada mereka, katanya.

"Di perpustakaan banyak bahan bacaan yang boleh memberikan ilmu kepada anak-anak, oleh itu ibubapa seharusnya menjadi tauladan dalam membentuk minda mereka agar sikap suka membaca tersemai dalam onak kehidupan mereka untuk mencapai kejayaan kelak".

Walaupun cawangan perpustakaan ini agak jauh terpencil di pedalaman namun ia mendapat sambutan sejak sekian lama iaitu kira-kira 30 tahun lalu dan berjaya melakar sejarah sebagai Perpustakaan terbaik kumpulan kecil pada tahun 1996, 1999 dan 2001, katanya.

Beliau juga mengajak penduduk agar mendaftar sebagai ahli kerana tiada sebarang yuran dikenakan kepada mereka, malah mereka boleh beriadah, berjumpa kawan-kawan dan berbincang, menerokai bidang keilmuan dan berdiskusi.

Kira-kira 500 orang menghadiri majlis perasmian tersebut yang diadakan di perkarangan bangunan baru cawangan perpustakaan, terdiri daripada ibubapa, pelajar dan kakitangan kerajaan serta orang awam menyaksikan perasmian perpustakaan tersebut.

Turut hadir ialah Adun Nabawan Bobbey A Suan, Timbalan Pengarah Perpustakaan Negeri Sabah Maria Sinti; Penolong Pegawai Daerah Pentadbiran Ranchong Amin dan Pemimpin Kemajuan Rakyat Jubilin Kilan.

Azizah turut menjelaskan transformasi kerajaan adalah menentukan perubahan dan keberhasilan dengan cepat melalui penetapan dan penyampaian sasaran Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) dan Bidang Keberhasilan Utama Kementerian (MKRA).

Seterusnya ialah melebar dan mendalami kehidupan rakyat untuk lebih baik dan mempunyai ekonomi yang baik sejajar matlamat model baru ekonomi (MBE) dalam menghasilkan sektor-sektor yang mempunyai nilai tambah yang lebih tinggi.

Tambahnya lagi, setiap rakyat Malaysia mempunyai jatidiri dan semangat cintakan negara, oleh itu dalam mencapai matlamat Wawasan 2020, masyarakat khususnya generasi muda seharusnya mempunyai ilmu yang tinggi agar zaman teknologi dapat ditelusuri.

"Kunjungilah perpustakaan kerana banyak manfaat yang boleh diperolehi," katanya, di samping terdapat perkhidmatan yang dibuka pada masa cuti malah sampai ke waktu malam turut disediakan perkhidmatan seperti library @ Suria, playsmart petrosains, program perkhidmatan perpustakaan bergerak dan di perpustakaan boleh mengakses internet ke luar negara.

Selain daerah Nabawan, terdapat bangunan baru Perpustakaan Negeri Sabah sedang giat dibina iaitu di Matunggong, Kota Belud, Kuala Penyu dan Tambunan, jelasnya.

Dalam pada itu, Adun Nabawan Bobbey A Suan, turut berucap katanya, kini rakyat Nabawan bangga kerana mempunyai sebuah gedung Perpustakaan yang membolehkan masyarakat menimba ilmu.

"Rakyat boleh menimba ilmu di Perpustakaan yang baru siap beroperasi, oleh itu tercapailah sudah impian kita untuk mendapatkan bangunan dan perkhidmatan Perpustakaan di daerah ini," katanya.

UJI....Azizah (duduk tengah), Bobbey (kanan), Maria (2 kiri) dan Ranchong (3 kiri) sedang menguji minda pelajar membaca buku di perpustakaan.

Beliau menyeru kepada rakyat agar menjaga Perpustakaan, menjadikan ia sebagai gedung ilmu, tempat beriadah, berdiskusi dan berbincang tentang pelajaran malah berpeluang melayari internet untuk mendapatkan pengetahuan secara meluas.

Nabawan yang mengimpikan sebuah gedung ilmu (perpustakaan) kini boleh bangga kerana ia telah dilaksanakan meskipun 30 tahun lebih telah lama ditunggu perlaksanaan pembinaan Perpustakaan.

Justeru itu, Bobbey yang juga Pembantu Menteri Pertanian dan Industri Makanan Sabah berterima kasih kepada kerajaan kerana prihatin dalam membangunkan penduduk luar bandar melalui pembangunan infrastruktur tersebut.

"Masih banyak lagi bantuan kerajaan yang di bawa oleh Barisan Nasional, oleh itu rakyat perlu bersabar dan menunggu masanya kerana kerajaan komited membangunkan rakyat dan bukannya mempunyai mesej yang kurang baik, kita ikhlas membantu," jelas beliau.

Sempena perasmian bangunan cawangan perpustakaan tersebut Azizah dan Bobbey turut melawat pameran oleh jabatan Perpustakaan, pameran lukisan Inauk dan permainan menyusun huruf oleh kanak-kanak tabika Kemas di balai perpustakaan tersebut.

10 di beluran - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di beluran - Google Blog Search


10 kampung <b>di Beluran</b> bakal nikmati bekalan elektrik | Sharing ur Life

Posted: 08 Jun 2012 09:07 PM PDT

TELUPID: Penduduk di 10 kampung di daerah ini bakal menikmati bekalan elektrik menerusi pelaksanaan Projek Bekalan Elektrik Luar Bandar Sambungan Talian Grid Zon Enam Sabah.

10 di kunak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kunak - Google Blog Search


Gempa bumi lemah <b>di Kunak</b>, Sabah ~ Blog Masa Kini

Posted: 04 Jun 2012 05:41 AM PDT

KUALA LUMPUR: Gempa bumi lemah bermagnitud 3.7 pada skala Richter berlaku di Kunak, Sabah pada jam 2.36 petang tadi.

Menurut kenyataan Jabatan Meteorologi Malaysia, pusat gempa terletak di Kilometer 22 selatan Kunak.

Gegaran turut dirasai di Semporna dan Tawau. - BERNAMA

di negeri sabah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri sabah - Google Blog Search


Suasana Senja berlatarkan Masjid <b>Negeri Sabah di</b> KayKay | Flickr <b>...</b>

Posted: 08 Jun 2012 03:36 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]Suasana Senja berlatarkan Masjid Negeri Sabah di KayKay.

Bercuti <b>di Negeri Di</b> Bawah Bayu <b>Sabah</b>...Hari Kedua

Posted: 03 Jun 2012 06:33 PM PDT

Pagi-pagi pergi sarapan sebuah kedai Muslim Sabah seawal jam 7.00 pagi…. Solat subuh kat Sabah ni pukul  4.30 pagi lebih kurang gitulah….pukul 6.00 pagi dah terang benderang…tak terfikir pun masa tu nak ambil gambar….sebab kawasan kedai sunyi…lalu kat Hotel Le Meridian…kedai-kedai masih tutup lagi kecuali kedai makan.
Lepas makan balik hotel…sampai terlelap - lelap…menunggu nak  keluar  tengok Pesta Kaamatan. Terus terang saya memang tak tau dan tak pernah tengok…yang saya tau pasal pesta ni diraikan sempena menuai padi itu saja….
Sampai kat tapak Pesta…saya tak tau nama tempat tu…terlupa nak tanya…rasanya di Penampang, dah penuh dengan orang ramai…kereta dah memenuhi bahu jalan kiri dan kanan….Kena buat u turn….van turunkan kami…depan pintu gerbang….

Banyak betul gerai jualan…. gerai makan tak payah cakaplah…memang sebanyak-banyaknya….Cuma tak tau muslim atau tak muslim aje….


Kami merayau tengok apa kebenda Pesta ni….dari satu pondok ke satu pondok…banyak rumah tradisi suku kaum turut di didirikan di tapak pesta….Cuma yang tak sedap mata dan hati melihat, kebanyakkan di taja oleh air berbuih tu…terkujat jugalah tengok…banner, payung semua lambang dan tulisan macam-macam brand ada bah!! Aduyaiiii!!!!...

Selain dari rumah tradisi suku kaum di Sabah, turut dipertunjukkan tarian dan muzik tradisional suku kaum Sabah....saya tau Sumazau tu je...


Kami pergi ke gerai-gerai menjual cenderahati, aksesori…nak beli buat kenang-kenangan….
Sambil jalan-jalan tu…cuaca pulak makin lama makin panas…orang pulak makin berduyun-duyun….kami cari tempat berteduh..mana ada kerusi nak duduk…tak habis pusing pun…last-last pergi gerai makan…dari satu gerai ke satu gerai….akhirnya kami singgah gerai…penjualnya wanita bertudung..kalau tak bertudung tu…tak tau dia muslim ke tidak…sebab muka dia orang seakan sama je…tak boleh nak beza….Lepas makan….kami merayau lagi…cuaca panas…akhirnya kami berteduh depan pintu gerbang…pintu masuk ke Pesta..

Tunggu van datang ambil kami…..lepas ni nak pergi tengok Rumah Terbalik di Tamparuli…. Rumah Terbalik??????
Sampai depan rumah terbalik dah tengahari , panas terik.. saya dan anak-anak tengok rumah tu dari dalam van je…tak sanggup nak beratur beli tiket…ramai orang tengah beratur dalam barisan yang panjang …..cuaca pulak panas sangat-sangat….Bila tengok barisan yang panjang tu…masing-masing pakat nak balik…ingat nak check in kat Mount Kinabalu Heritage Resort & SPA (penginapan untuk kami malam ni)….rupa -rupanya..pemandu (namanya Ard , orang muda) bawa ke  Taman Mata Air Panas Poring.
Nanti saya sambung lagi cerita di Poring...InsyaAllah...

10 di penampang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di penampang - Google Blog Search


LovesMeReadme: KDCA <b>Penampang</b> Kota Kinabalu, Sabah

Posted: 14 Jun 2012 02:54 AM PDT

Hello guys..long time din meet you here..been busy for afew week until too lated post this year keamaatan Festival .
As usual in Sabah every 30th-31st May is for time aramaiiiiitiiii!!!!! Kotobian Tagazo Do Kaamatan.
During this time  "Maginum" is are popular words. Every sabahan will know the word to those dun know they are not sabahan LOL. dont angry bah. Nanti jadi angry birds.
Ok dun wasting time lets check it out the Festival environment during that day.
Ok lah guys ..i need to continue watch tv until meet you again. enjoy with all my picture taken. :)stay close with me dun forget to bookmark my site ok ahahha..
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥Lovesmereadme Wawakyoko in The House ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved