ads

Selasa, 15 Mei 2012

10 di tambunan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tambunan - Google Blog Search


Gayus <b>Tambunan</b> Diperiksa Terkait PT KTU

Posted: 07 May 2012 07:05 PM PDT

[imagetag]

JAKARTA - Kepala Pusat Penerangan Hukum (Kapuspenkum) Kejaksaan Agung (Kejagung) M Adi Toegarisman, mengatakan Kejagung tengah mendalami kemungkinan kerjasama Gayus Halomoan Partahanan Tambunan dengan terpidana kasus korupi dan pencucian uang, Dhana Widyatmika.

Keduanya, kata Adi, sempat menangani wajib pajak yang sama, yakni PT Kornet Trans Utama (KTU), sebuah perusahaan yang bergerak di bidang logistik.

"Iya betul Gayus dilakukan pemeriksaan beberapa waktu lalu, keterkaitan Gayus sebagai peneliti banding pajak PT KTU," katanya di Kejagung, Jalan Sultan Hasanuddin, Jaksel, Senin (7/5/2012).

Pada 2006 lalu, KPP Pratama Jakarta Pancoran membentuk satu tim pemeriksa pajak PT KTU yang diketuai Dhana Widyatmika. Dari hasil penghitungan pajak dari tim ini, kemudian PT KTU mengajukan keberatan dan mengajukannya ke Pengadilan Pajak. Pada Pengadilan Pajak kasus ini ditangani Gayus dan di pengadilan PT KTU pun menang.

"Kemudian bandingnya dimenangkan PT KTU, akhirnya pemerintah bayar-lah," ujar Adi.

Ditambahkannya, pemeriksaan Gayus untuk melihat betul soal tuntasnya pekerjaan yang dilakukan oleh Dhana terhadap salah satu wajib pajak PT KTU.

Mengenai aliran dana dari PT.KTU ke Gayus, Adi mengaku Kejaksaan Agung belum menemukan hal tersebut. Begitu pun keterlibatan istri Dhana, yakni Dian Anggraeni, yang sama-sama bekerja dengan Gayus di Keberatan dan Banding.

Pemeriksaan terhadap Gayus, dilakukan Kejaksaan Jumat 4 Mei lalu di Lembaga Pemasyarakatan Cipinang, oleh empat orang penyidik

nagaco 08 May, 2012


10 di papar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di papar - Google Blog Search


Selamat Datang ke rumahdsabah: Villa Anggun <b>Papar</b> Bakal <b>...</b>

Posted: 03 May 2012 07:28 AM PDT


Saya menerima mesej melalui facebook tentang projek baru perumahan di Papar dengan menawarkan kadar pinjaman 100% untuk golongan pekerja swasta dan kerajaan. Ini peluang terbaik sebelum pelancaran untuk sesiapa sahaja membuat tempahan dengan bayaran tempahan sebanyak RM1000.

Harga sebelum dilancarkan RM238,800 dan akan naik semasa pelancaran. Manakala saiz tanah agak kecil sedikit iaitu 16' X 70'.

10 di tuaran - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tuaran - Google Blog Search


WikiSabah News: Bumburing tidak dihormati <b>di</b> Kaamatan <b>Tuaran</b>?

Posted: 11 May 2012 12:31 AM PDT


Oleh Raymond Tombung

TUARAN: Benarkah Datuk Seri Panglima Wilfred Mojilip Bumburing tidak diberi penghormatan di Pesta Kaamatan peringkat Daerah Tuaran pada 10 Mei?

Seorang pemerhati, En. Albert Polinoh, di sini menyuarakan kesalannya di atas apa yang dipanggilnya kegagalan di pihak Jawatankuasa Sambutan dan Protokol Pesta Kaamatan tersebut kerana tidak memberikan penghormatan yang sepatutnya kepada Bumburing yang masih memegang kedudukan sebagai Ahli Parliment P. 170 Tuaran. Bumburing juga adalah bekas Timbalan Ketua Menteri dan Pengerusi Barisan Nasional Tuaran.

"Saya amat terkejut dan kecewa bila melihat ketika ketibaan Datuk Seri Panglima Wilfred bersama Datin Seri Panglima Rubinah," kata Albertt. "Tiada satu pun alat-alat muzik tradisional yang dibunyikan ketika mereka masuk ke dewan.

"Di pintu masuk Dewan Seri Sulaman yang baru itu terdapat tiga kumpulan pemuzik tradisional, iaitu kumpulan mojumbak Lotud, kumpulan muzik sumazau Penampang, kumpulan betitik Bajau. Di samping itu terdapat juga kumpulan tarian singa Cina.

"Malangnnya tiada satu pun kumpulan tradisional ini yang memainkan muzik mereka, dan kumpulan tarian Cina juga seperti tidak menghiraukan ketibaan beliau."

Albert berkata ini menunjukkan sikap penganjur yang gagal menunjukkan sikap yang profesional dan lupa apa yang dimaksudkan dengan "protokol" sedangkan jawatankuasa penghanjur adalah terdiri dari para pegawai tinggi di Daerah Tuaran, dan pengerusi penganjurnya ialah Tuan Pegawai Daerah Tuaran.

Albert yang juga Ahli Majlis Tertinggi Persatuan Suang Lotud Sabah mengesali kegagalan Jawatankuasa Penganjur yang jahil tentang budaya Lotud sebagaimana yang dilihat dengan cara Ahli Dewan Undangan Negeri Sulaman, Datuk Hajiji Mohd. Noor dipakaikan sigar.

"Yang memakaikan sigar itu ialah seorang wanita, tetapi ini adalah salah di segi budaya Lotud," tegas Albert. "Mengikut protokol tradisional Lotud yang memakaikan sigar adalah orang lelaki dewasa yang berkedudukan tinggi dalam masyarakat, bukan sebarangan orang.

"Tradisi ini bertujuan untuk menunjukkan penghormatan tinggi kepada orang yang dipakaikan sigar itu. Ini selari dengan tradisi raja-raja di Eropah di mana orang yang meletakkan mahkota ke atas kepala raja ialah ketua agama di dalam negara itu."

Albert juga amat mengesali sikap penhganjur yang tidak terfikir pun untuk menjemput Persatuan Suang Lotud Sabah (PSLS) untuk menyertai pengajuran Pesta Kaamatan Peringkat Daerah Tuaran itu.

"Saya tidak faham kenapa jemputan dibuat kepada Presiden PSLS, En. Soguli Olid, dibuat pada jam 8.00 malam sebelum pesta itu. Dan itu pun dibuat melalui telefon," katanya. "Ketara benar penganjur terlupa kewujudan PSLS yang selama ini aktif di Tuaran, dan di saat-saat akhir jemputan terpaksa dibuat secara tergesda-gesa di asaat-saat akhir, dan itu pun seperti cara jemputan gerila!"

Albert yang sangat kecewa berpendapat semua kesilapan dan kelalaian ini mesti diakui oleh pihak penganjur. "Satu permohonan maaf harus dibuat secara umum oleh mereka yang bertanggungjawab," katanya.

Di samping itu, seorang ketua masyarakat yang tidak mahu disebut namanya mengesali kerana bunyi muzik di dalam dewan terlalu kuat dan pendingin hawa juga terlalu sejuk hingga ramai yang menggeletar kesejukan.

"Adakah pihak yang berkenaan mahu menunjukkan betapa hebatnya unit-unit pendingin hawa yang berpuluh-puluh itu yang masih baru?" tanyanya. "Dan tidakkah pengurus pentas dapat membeza antara suara muzik yang menasabah dan yang memecah telinga penonton?"

10 di ranau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di ranau - Google Blog Search


Gempa Bumi <b>Di Ranau</b> | elwenes.com

Posted: 08 Feb 2010 07:11 PM PST

Woh! terkejut aku tadi, tetiba kawan aku dari KL telepon aku tanya pasal gempa bumi di Ranau. Tergagap-gagap suara kawan aku bertanyakan macamana sudah keadaan di Ranau. Dia kata dia dapat maklumat dari buletin TV jam 12.00 tengahari. Aku masuk web Geng Blogger ternampaklah aku dengan entry rakan. aku copy and paste kembali. Arap rakan tu tak marah ye..

KUALA LUMPUR, 7 Feb (Bernama) — Satu gempa bumi lemah berukuran 2.6 pada skala Richter dikesan di Sabah, awal pagi Ahad.

Gempa itu dikesan berpusat di garisan lintang 6.1 Utara dan garisan bujur 116.8 Timur iaitu 11km dari timur laut Ranau dan 80km dari Kota Kinabalu, Sabah pada 2.07 pagi Ahad.

Gegaran kecil itu berkemungkinan dirasai di sekitar Ranau, kata Jabatan Meteorologi Malaysia dalam satu kenyataan. @ BERNAMA

Apa-apa pun keadaan di kawasan taman air panas poring seperti tiada yang berlaku. Kejadian tersebut tidak pun di rasai di kawasan ini yang berada 19 km dari pekan Ranau. lagi pun mengikut fakta di atas, ia berlaku sebelah malam tadi.

10 di nabawan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di nabawan - Google Blog Search


sabahkini.net: MARPEN GESA PEMBAIKAN MASJID DISEGERAKAN

Posted: 04 May 2012 09:00 PM PDT


LEWAT…Kahirin ketika meninjau Masjid Al Hidayah di Nabawan menggesa kerja pembaikan dipercepatkan .
NABAWAN : Jawatankuasa Makmal Rakyat Pensingan (Marpen) meminta pihak pelaksana yang menyelenggara kerja-kerja pembaikan masjid daerah Nabawan, Masjid Al Hidayah yang terletak di pekan ini memberikan tumpuan sepenuhnya terhadap kerja-kerja pembaikan yang telah lewat daripada jadual yang sepatutnya.
Pengerusinya, Kahirin Bador, berkata, pihaknya telah menerima aduan dari Jemaah Masjid Al Hidayah berikutan dengan kelewatan tersebut, malahan telah dijadikan isu politik oleh pihak pembangkang.
"Kita sendiri akui kelewatan itu menjadi rungutan Jemaah dan menyebabkan beberapa perancangan terganggu," kata Kahirin yang juga Ketua Pergerakan Pemuda PBRS N.37 Sook.
Katanya, pihaknya telah diberitahu bahawa penyelenggaraan masjid itu yang diluluskan oleh Ketua Menteri sempena lawatan ke masjid itu tahun lalu sepatutnya siap pada dalam tempoh empat bulan, namun kini telah sembilan bulan berlalu.
"Kita minta Bahagian Pembangunan Jabatan Hal Ehwal Agama Islam maklum dengan kedudukan masjid ini kerana inilah masjid yang menjadi tumpuan para muslimin di pekan ini untuk beribadah," ujar Kahirin.
Marpen ialah sebuah jawatankuasa yang memantau masalah rakyat setempat bagi kawasan P 182 Pensiangan yang dianggotai oleh parti-parti komponen Barisan Nasional (BN) Pensiangan.
Beliau turut membuat tinjauan ke masjid tersebut bersama Pergerakan Pemuda BN di sini.
"Sepatutnya tarikh mula kerja pembaikan dimulakan pada Julai tahun lalu dan siap pada November, tetapi hingga kini ia belum siap sepenuhnya," kata Kahirin.
Disebabkan kelewatan tersebut kata Kahirin, aktiviti seperti Kelas Kafa dan aktiviti lain tergendala akibat kelewatan penyelenggaraan.
Tambahnya, para pemimpin di kawasan Pensiangan telah bersungguh-sungguh dan berusaha mendapatkan peruntukan penyelenggaraan dan kerja pembaikan masjid tersebut dan mendapat peruntukan dari Ketua Menteri Sabah, YAB Datuk Musa Haji Aman.
"Namun kita dukacita kerana pelaksanaannya telah tertangguh dan menimbulkan tanda tanya di kalangan Jemaah hinggakan pihak pembangkang menuduh BN dengan pelbagai tohmahan yang tidak berasas sama sekali," kata Kahirin.
 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved