ads

Khamis, 10 Mei 2012

10 di tenom - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tenom - Google Blog Search


KEPIMPINAN ANAK BONGAWAN: JUGA BERLAKU <b>DI TENOM</b>

Posted: 10 May 2012 04:39 AM PDT

RAMPASAN TANAH DI TENOM

TENOM : Tuan Hj. Ariffin Abdullah, 70, atau nama asalnya Arot Bin Ukab, mungkin memilih untuk terpaksa mengadaikan maruah dan agama jika kerajaan gagal untuk mempertahankan hak mereka untuk kekal menduduki kawasan perkampungan tersusun yang menempatkan seramai 100 orang saudara baru di Kg. Masanoi Kemabong.
TUAN HJ. ARIFFIN AROT MENUNJUKKAN SAMAN
Perkampungan tersususn seluas 77 ekar itu diwujudkan ketika era kerajaan parti Berjaya, sebagai penempatan baru kepada suku kaum Murut yang telah memeluk agama Islam melalui program pengIslaman beramai-ramai di situ.
Kg. Masanoi wujud sejak sebelum penjajahan British di kawasan itu , namun akhirnya kawasan itu disahkan termasuk dalam konsesi Estate Barlow Plantation.
Ariffin yang pada ketika era kerajaan parti Berjaya sebagai Ketua Pemuda parti telah mencadangkan kepada kerajaan, supaya penduduk yang hidup berselerak di kawasan itu disusunatur, dan pendekatan yang diberikan oleh Ketua Menteri Sabah pada ketika itu ialah penubuhan sebuah perkampungan tersusun.
Syarat yang diberikan menurut Ariffin ialah penduduk di situ perlu disatukan, dan kaedahnya ialah mereka harus bersedia sebagai sebuah komuniti.
"Atas kesederan, kami sepakat memeluk agama Islam secara beramai-ramai," katanya.
TUAN HJ. ARIFFIN MENUNJUKKAN PLAN KAWASAN TANAH
Jaminan kemudiannya diberikan kepada penduduk yang terlibat yang seterusnya mengusahakan lot-lot tanah yang dikhaskan untuk pelbagai tanaman seperti getah, buah-buahan serta padi dan Ariffin dipilih sebagai ketua.
Sungguhpun demikian Ariffin begitu terkilan apabila mengetahui bahawa kawasan tanah tersebut telah dimiliki oleh orang lain, iaitu orang yang telah diamanahkan oleh mantan Ketua Menteri Sabah Datuk Harris Salleh (Sekarang Tan Sri), untuk mengurus pemilikan tanah itu kepada saudara baru Islam itu.
Ariffin memberitahu, tanah tersebut kemudiannya dijual kepada seorang ahli perniagaan yang kini telah menghantar saman kepada beliau serta saudara-saudara baru Islam di situ yang terlibat.
"Pemilik baru ke atas tanah itu telah memfailkan saman kepada kami pada 29 November 2011," jelas Ariffin dan menambah;
"Saudara-saudara baru Islam yang terlibat di Kg. Masanoi Kemabong benar-benar terhina," katanya.
Beliau memberitahu bahawa perjuangannya ke atas tanah tersebut telah berjalan lebih 30 tahun, namun pengamanah tanah itu yang merupakan mantan orang kanan Datuk Harris Salleh sering meyakinkan beliau supaya bersabar.
"Lebih 30 tahun mereka berjanji kepada saya," jelasnya.
Menurut rekod, geran tanah pertama dikeluarkan pada 30 Oktober 1980 atas nama Mohamad B. Abdul Rahman (mantan Pegawai Daerah Tenom), Anthony Lamb dan seorang lagi Theddore Douglas Lind (mantan pegawai kanan Datuk Harris Salleh).
Ketiga-tiga penama ini telah diamanahkan oleh Datuk Harris Salleh untuk mengurustadbir tanah tersebut untuk penempatan saudara baru Islam di Kg. Masanoi.
Ariffin berkata, mereka telah memeluk agama Islam pada tahun 1979, dan geran tanah itu dikeluarkan setahun selepas pengIslaman beramai-ramai itu.
Tetapi katanya, ketiga-tiga mereka telah menabur janji yang bohong lebih 30 tahun kepada saudara baru Islam Kg. Masanoi, dengan menyatakan 'geran' tanah perkampungan tersusun itu akan dikeluarkan kepada setiap penama yang telah memeluk agama Islam, dan urusan itu sedang berjalanan.
"Ternyata mereka telah menganiya kami dan kaum Murut beragama Islam di Kg. Masanoi," katanya.
Ariffin yang telah mengusahakan lotnya dengan tanaman getah yang kini berusia 30 tahun itu memberitahu, pemilik baru tanah tersebut sedang mengheret mereka ke muka pengadilan dan harta benda mereka di situ, termasuk rumah, kebun getah, buah-buahan serta padi hanya menunggu masa sahaja untuk dimusnahkan.
Ayah kepada empat orang anak itu menjelaskan, beliau telah melaporkan kes itu kepada polis pada tahun yang lalu, tetapi sehingga kini tidak ada sebarang tindakan telah dibuat.
""Hari ini, esok atau bila-bila masa daripada sekarang kami akan diusir di tanah yang kami diami sejak berpuluh tahun yang lalu," katanya.
Nenek moyang Ariffin telah telah bertapak di Kg. Masanoi sejak sebelum kerajaan British menubuhkan sebuah pejabat daerah di Rundum pada tahun 1910, namun kedaifan mereka menyebabkan kampong itu yang termasuk dalam kawasan pentadibiran Rundum, diwartakan sebahagian daripada konsesi perladangan sebuah syarikat mailik British.
Menurut rekod, British tidak pernah mengusir kaum itu, sebaliknya memberikan mereka pekerajaan iaitu sebagai kuli (penoreh getah), dan pekerajaan itu telah diwarisi oleh keturunan Ariffin sehinggalah ke zamannya.
Ketika giliran Ariffin bekerja sebagai penoreh getah di lading Estate Barlow Plantation, beliau telah memohon kepada pengurus Ladang iaitu Mr. J.T.W agar tanah yang telah diduduki oleh nenek moyangnya dikeluarkan daripada konsesi Barlow.
Akhirnya pada tahun 1967 permohonannya diluluskan melalui resit rasmi bernombor 00672, namun ia tertakluk kepada sokongan kerajaan yang memerintah pada ketika itu.
Sebagai Ketua Pemuda parti Berjaya pada ketika itu, Ariffin mengemukakan pandangan itu kepada Ketua Menteri Sabah, yang kemudian menasihatkan, supaya pemilikan total ke atas tanah itu hanya boleh diperolehi melalui program perkampungan tersusun.
Atas nasihat itu, Ariffin bersetuju untuk melakukan pilihan iaitu bersetuju untuk menyertai program pengIslaman bersama 100 penduduk yang lain.
"Datuk Harris mengarahkan tiga orang tersebut mengurus tanah tersebut untuk kami," katanya dan menambah, Datuk Harris yang kini bergelar Tan Sri masih hidup dan pastinya mengingati peristiwa tersebut.
"Persoalannya kenapa tanah itu dimiliki oleh orang lain," katanya.
Ariffin mahu campurtangan Tan Sri Harris Salleh dalam urusan tersebut, kerana yakin hanya beliau yang mampu untuk menyelamatkan mereka daripada diusir daripada pemilik baru tanah tersebut.
Beliau berkata bahawa telah memohon bantuan daripada Jabatan Hal ehwal Agama Islam Sabah, Pejabat Daerah Tenom dan pihak berwajib yang berkaitan, namun kesemuanya belum mendapat sebarang petanda yang positif.
"Kini kami sedang dihalau daripada tanah kelahiran," katanya-Borneo Digest.

10 di tuaran - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tuaran - Google Blog Search


BUMBURING TIDAK DIHORMATI <b>DI</b> KAAMATAN <b>TUARAN</b>?

Posted: 10 May 2012 07:49 AM PDT


TUARAN: Benarkah Datuk Seri Panglima Wilfred Mojilip Bumburing tidak diberi penghormatan di Pesta Kaamatan peringkat Daerah Tuaran pada 10 Mei?
Seorang pemerhati, En. Albert Polinoh, di sini menyuarakan kesalannya di atas apa yang dipanggilnya kegagalan di pihak Jawatankuasa Sambutan dan Protokol Pesta Kaamatan tersebut kerana tidak memberikan penghormatan yang sepatutnya kepada Bumburing yang masih menjadi Ahli Parlimen Tuaran. Bumburing juga adalah bekas Timbalan Ketua Menteri dan Pengerusi Barisan Nasional Tuaran.
"Saya amat terkejut dan kecewa bila melihat ketika ketibaan Datuk Seri Panglima Wilfred bersama Datin Seri Panglima Rubinah," kata Albertt. "Tiada satu pun alat-alat muzik tradisional yang dibunyikan ketika mereka masuk ke dewan."
"Di pintu masuk Dewan Seri Sulaman yang baru itu terdapat tiga kumpulan pemuzik tradisional, iaitu kumpulan Mojumbak Lotud, Kumpulan Muzik Sumazau Penampang, Kumpulan Betitik Bajau. Di samping itu terdapat juga kumpulan Tarian Singa Cina.
"Malangnnya tiada satu pun kumpulan tradisional ini yang memainkan muzik mereka dan kumpulan tarian Cina juga seperti tidak menghiraukan ketibaan beliau."
Albert berkata ini menunjukkan sikap penganjur yang gagal menunjukkan sikap  profesional dan lupa apa yang dimaksudkan dengan 'protokol' sedangkan jawatankuasa penghanjur adalah terdiri dari para pegawai tinggi di Daerah Tuaran, dan pengerusi penganjurnya ialah Pegawai Daerah Tuaran.
Albert yang juga Ahli Majlis Tertinggi Persatuan Suang Lotud Sabah kesal kerana Jawatankuasa Penganjur yang jahil tentang budaya Lotud sebagaimana yang dilihat dengan cara ADUN, Datuk Hajiji Mohd. Noor dipakaikan sigar.
"Yang memakaikan sigar itu ialah seorang wanita, tetapi ini adalah salah di segi budaya Lotud," tegas Albert. "Mengikut protokol tradisional Lotud yang memakaikan sigar adalah orang lelaki dewasa yang berkedudukan tinggi dalam masyarakat, bukan sebarangan orang."
"Tradisi ini bertujuan untuk menunjukkan penghormatan tinggi kepada orang yang dipakaikan sigar itu. Ini selari dengan tradisi raja-raja di Eropah di mana orang yang meletakkan mahkota ke atas kepala raja ialah Ketua Agama di dalam negara itu."
Albert juga amat mengesali sikap penhganjur yang tidak terfikir pun untuk menjemput Persatuan Suang Lotud Sabah (PSLS) untuk menyertai penganjuran Pesta Kaamatan Peringkat Daerah Tuaran itu.
"Saya tidak faham kenapa jemputan dibuat kepada Presiden PSLS, Soguli Olid, dibuat pada jam 8.00 malam sebelum pesta itu. Dan itu pun dibuat melalui telefon," katanya. "Ketara benar penganjur terlupa kewujudan PSLS yang selama ini aktif di Tuaran, dan di saat-saat akhir jemputan terpaksa dibuat secara tergesa-gesa di saat-saat akhir dan itu pun seperti cara jemputan gerila!"
Albert yang sangat kecewa berpendapat semua kesilapan dan kelalaian ini mesti diakui oleh pihak penganjur. "Satu permohonan maaf harus dibuat secara umum oleh mereka yang bertanggungjawab," katanya.
Di samping itu, seorang Ketua Masyarakat yang tidak mahu disebut namanya mengesali kerana bunyi muzik di dalam dewan terlalu kuat dan pendingin hawa juga terlalu sejuk hingga ramai yang menggeletar kesejukan.
"Adakah pihak yang berkenaan mahu menunjukkan betapa hebatnya unit-unit pendingin hawa yang berpuluh-puluh itu yang masih baru?" tanyanya. "Dan tidakkah pengurus pentas dapat membeza antara suara muzik yang munasabah dan yang memecah telinga penonton?"

10 di kinabatangan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kinabatangan - Google Blog Search


Ucapan Anwar Ibrahim <b>di Kinabatangan</b> - KEPIMPINAN ANAK <b>...</b>

Posted: 10 May 2012 04:48 AM PDT

Ucapan Anwar Ibrahim di Kinabatangan

KINABATANGAN ; Rakyat bukanlah kuli penguasa dalam Negara yang merdeka ini, kata Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim. 
Menurutnya, hak rakyat mesti dijaga oleh pemimpin termasuklah mendapatkan maklumat adil dan bebas. 
"Rakyat tidak harus terus diperbodohkan, diugut, dilemah dan diletakkan dalam kemiskinan. 
"Kekayaan Sabah dengan hasil sawit dan balaknya, mesti dipulangkan kepada rakyat" Katanya pada sambutan Aidilfitri di perkarangan Rumah Ketua Cabang KEADILAN Kinabatangan, Mustapa Datu Tambuyong. 
Turut serta, Timbalan Pesuruhjaya PAS Sabah, Hj Hamzah Abdullah dan Bekas Pengerusi Majlis Pimpinan KEADILAN Sabah, Ahmad Tamrin Jaini.
Mengulas isu tanah Sabah, Anwar melahirkan kekecewaan atas sikap penguasa yang memanipulasi sijil sebagai alasan untuk menghalalkan tanah rakyat dirampas dan diserah kepada syarikat kroni. 
"orang kampong yang meneroka, tinggal zaman berzaman dan bergantung harap kepada hasil tanah, manalah tahu undang-undang dan mampu membiayai peguam untuk memastikan hak mereka terbela. 
"Itu tanggungjawab wakil rakyat untuk membela hak mereka. Wakil Rakyat mesti menjiwai denyut nadi rakyat" tegasnya.
Sebelum ini, Pengerusi Biro Tanah KEADILAN Sabah yang juga bekas Exco Kerajaan Sabah, Datuk Kong Hong Ming mendedahkan bahawa leih 32,000 kes rampasan tanah berlaku di Sabah.
Namun tidak didedahkan media selain kurangnya pengetahuan undang-undang dalam diri pemilik tanah.
Oleh itu, beliau berharap rakyat Sabah rajin mengambil tahu isu semasa selain membandingkan pentadbiran Pakatan Rakyat di negeri pimpinananya dan pentadbiran Umno BN di Sabah.
Menurutnya, pentadbiran Umno BN kekal melingkari rasuh dan pemborosan berbanding pemerintahan Pakatan Rakyat yang bersifat berkebajikan untuk rakyatnya.
Beliau memberi contoh bagaimana kerajaan Pakatan Rakyat Selangor khususnya memberikan RM100 bagi anak yang baru lahir, masuk universiti RM1,000, meninggal dunia RM2,500, air percuma dan sebagainya demi memgembalikan hak rakyat. 
"Kita baru perintah tiga tahun, sudah beri macama-macam.
"Kerajaan Negeri Sabah hanya beri air hujan percuma," Sindir Anwar disambut tepukan gemuruh hadirin.
Oleh itu, Anwar menyeru rakyat Sabah khususnya warga Kinabatangan berani melakukan perubahan pada Pilihan Raya Umum (PRU) akan datang dengan memastikan undi hanya untuk Pakatan Rakyat.
"Semua yang ada mesti berperanan, terang dan jelaskan beza pemerintahan Pakatan Rakyat dan BN. 
"Buat diam-diam, apa yang diberi pemimpin BN, ambil, kerana itu hak rakyat. Apa kita nak malu dan takut kepada perompak tanah rakyat.
"Kita jangan jadi hamba penguasa dalam Negara yang merdeka ini, kemiskinan harta kita tidak bererti kita miskin semangat untuk terus diperbodohkan, diugut dan bermacam-macam lagi penindasan. Ketuanan rakyat mesti dimartabatkan" Gesa Anwar.
Anwar turut menyandarkan harapan kepada anak muda yang menjadi sebahagian besar tetamu dalam majlis tersebut untuk melakukan perubahan.-Sabah Kita-

10 di keningau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di keningau - Google Blog Search


PERSATUAN DUSUN DITUBUHKAN <b>DI KENINGAU</b>

Posted: 07 May 2012 07:54 PM PDT


KENINGAU (Sabah, Malaysia): Sekumpulan orang asal di Keningau menubuhkan sebuah persatuan yang dikenali sebagai Persatuan Dusun Minamasok Borneo Selatan Sabah atau PDMBSS).   
   Presiden penajanya Dimie Guntop, 67, memberitahu akhbar ini di Keningau pada Isnin, bahawa penubuhan persatuan itu menjurus sebagai payung kepada suku kaum Dusun yang berselerak di kawasan selatan negeri ini.
   Selatan negeri sabah terdiri daripada kawasan pedalaman.
   Menjelaskan bahawa terbit rasa tidak puas hati kaum itu terhadap beberapa persatuan yang sedia ada, Dimie berkata, perhatian suku kaum itu pada masa kini lebih kepada jaminan masa depan yang jelas.
   "Sejak sekian lamanya suku kaum itu berada dalam landasan yang kabur dan tidak menentu," katanya.
   PDMBSS katanya berjuang untuk memertabatkan suku kaum itu sebagai komuniti dominan di Sabah, jesteru taraf ekonomi, pelajaran dan social mereka perlu diperkasakan.
   "Persatuan ini bebas daripada sebarang pengaruh politik, tetapi berjalan untuk menyatupadukan suku kaum itu ke arah yang positif terhadap perkembangan semasa," katanya.
   Dimie yang merupakan seorang usahawan yang sedang meningkat memberitahu, suku kaum asal di negeri ini sepatutnya sudah berada jauh ke hadapan dalam semua aspek, khususnya ekonomi dan pelajaran.
   Namun apa yang telah berlaku katanya, suku kaum itu sekadar penentu kepada survival politik golongan tertentu.
   Dan tegasnya, PDMBSS melihat senerio itu sebagai satu kerugian besar kepada bangsa yang amat berpotensi itu.
   "Hari ini saya melahirkan PDMBSS untuk payung kepada kaum itu," katanya dan menambah focus utama persatuan itu selepas pendaftaran penubuhannya diluluskan ialah memastikan pada tahun 2020, suku kaum Dusun asal mampu berdiri sama tinggi dengan kaum-kaum yang sudah jauh menikmati kemajuan.
   "Saya ingin melihat ramai suku kaum dusun yang bertaraf jutawan pada tahun itu," katanya. 
 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved