ads

Sabtu, 11 Mei 2013

10 di kudat - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kudat - Google Blog Search


Kepulan Awan Berbentuk &#39;jejaka Balah Tangah&#39; Ditemui <b>Di Kudat</b>.

Posted: 09 May 2013 11:22 PM PDT

Thread Rating:
  • 0 Votes - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Forum Jump:

User(s) browsing this thread: 2 Guest(s)

Online Users
There are currently 43 online users.
» 3 Member(s) | 40 Guest(s)
Amiares, edrys, Sabetoc

Forex Update Santai, Gosip Artis, Gambar MenarikBerita Terkini Update DailyIslam Agamaku

10 di lahad datu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di lahad datu - Google Blog Search


Ada penglibatan politik &#39;luar biasa&#39; <b>di Lahad Datu</b>- bekas Jeneral ATM

Posted: 30 Mar 2013 11:19 PM PDT

(Oleh: Aedi Asri)

KUALA LUMPUR 31 Mac: Bekas Ketua Turus Angkatan Tentera Darat, Jeneral (B) Tan Sri Md Hashim Hussein membayangkan wujud penglibatan politik luar biasa dalam operasi pasukan keselamatan dalam menangani pencerobahan pengganas Sulu di Lahad Datu.

Bekas jeneralBercakap dalam sidang media di ibu pejabat KEADILAN tengah hari tadi, beliau berkata, ada sesuatu yang tidak kena dalam cara kerajaan menangani konflik itu.

"Sebagai seorang yang berlatarbelakangkan profesion tentera, saya lihat peristiwa di Lahad Datu membayangkan ada penglibatan politik yang luar biasa dalam operasi yang sedang dijalankan,"

"Pertama, kita ada panglima (ATM) di Sabah, ada dua markas tentera di sana. Jadi kalau kita lihat dari segi 'Command and Control', tugasan (di Lahad Datu) patut diserah kepada mereka.

"Ini kerana mereka lebih arif dengan keadaan tanah, jalan dan kawasan yang mungkin terdedah kepada ancaman," katanya.

Namun, Md Hashim berkata, pasukan yang dikerah pada peringkat awal di sana kebanyakannya dari semenanjung Malaysia.

"Pada awalnya di Kampung Tanduo, unit khas Polis Diraja Malaysia (PDRM) dari Semenanjung yang ditugaskan," katanya lagi.

Tambahan pula, bilangan penceroboh yang masuk ke Lahad Datu tidaklah terlalu ramai dan pasukan keselamatan yang sudah ada di sana sepatutnya dapat menghadapinya.

"Kenapa kita tugaskan pemerintahan tertinggi dalam Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan PDRM untuk pergi ke sana?

"(Jadi) inilah yang saya lihat tidak kena (dalam cara kerajaan tangani insiden Lahad Datu)," katanya lagi.

Menurut Bernama, sehingga kini, jumlah pengganas Sulu yang ditembak mati adalah 67, manakala jumlah tahanan mengikut Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (SOSMA) berjumlah 111 orang.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=48774

Beberapa maut dalam kejadian tembak menembak <b>di Lahad Datu</b> <b>...</b>

Posted: 28 Feb 2013 08:57 PM PST

KUALA LUMPUR 1 MAC: Beberapa orang terbunuh ketika penceroboh dari kesultanan Sulu berbalas tembak dengan pasukan keselamatan Malaysia di Lahad Datu, menurut laporan media Filipina.

(Gambar PhilStar.com)

(Gambar PhilStar.com)

Bagaimanapun tidak diketahui anggota dari pihak mana yang terbunuh dalam kejadian tersebut.

Akhbar The Philippine Star melaporkan, pihak berkuasa Malaysia memulakan serangan ke atas kubu pihak penceroboh tersebut hari ini.

Akhbar itu memetik laporan radio yang menemubual beberapa saudara-mara Sultan Sulu, Sultan Jamalul Kiram, termasuk adiknya Azzimudie Kiram yang mengetuai kumpulan bersenjata di Lahad Datu itu, sebagai berkata, terdapat beberapa kematian dalam kejadian tersebut. – Malaysiakini.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=46209

10 di sipitang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di sipitang - Google Blog Search


BLOG SABAH: 10 <b>di sipitang</b> - Google Blog Search

Posted: 07 May 2013 01:53 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SABAH: 10 <b>di sipitang</b> - Google Blog Search

Posted: 24 Apr 2013 01:07 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SABAH: 10 <b>di sipitang</b> - Google Blog Search

Posted: 19 Apr 2013 01:33 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Pelancaran Jentera PRU BN Sindumin, Parlimen <b>Sipitang</b>. | Berita <b>...</b>

Posted: 12 Apr 2013 09:46 PM PDT

 SOKONGAN PADU…Konvoi motosikal BN mendapat sokongan padu generasi muda Parlimen Sipitang.
 MESRA…Sapawi bersama Kamarlin dan Ahmad bersalaman dengan penyokong-penyokong BN ketika menghadiri majlis tersebut.
 MANTAP…Sapawi bersama Kamarlin dan Ahmad serta penyokong-penyokong BN berarak menuju ke Esplanade Sipitang bagi majlis pelancaran Jentera PRU BN Sindumin.
 SEMANGAT…Sapawi melaungkan slogan 'Tatap BN' bersama penyokong kuat BN di majlis tersebut.

 SERIUS…Sapawi diperhatikan oleh Kamarlin dan Ahmad serta pemimpin-pemimpin parti kompenan BN ketika memberi kata-kata semangat di majlis tersebut.

SIPITANG: Manifesto merupakan aku janji Barisan Nasional (BN) bagi memastikan kesejahteraan berterusan kepada rakyat.

Ketua Penerangan UMNO Sabah Datuk Sapawi Ahmad berkata 17 aku janji dalam manifesto itu juga membuktikan keikhlsan dan kesungguhan BN demi kesejahteraan rakyat.

"Ia bukan semata-mata manifesto tetapi ia merupakan aku janji BN kepada rakyat," katanya ketika ditemui selepas pelancaran Jenteta Pilihan Raya Dewan Undangan Negeri Sindumin di sini kelmarin.

Beliau berkata sebagai aku janji, ianya sudah pasti akan dilaksanakan meskipun ianya agak berat seperti yang dinyatakan oleh Perdana Menteri.

Katanya aku janji itu mampu dicapai memandangkan perjuangan BN kepada rakyat adalah ikhlas dan telus.

Menurutnya BN mampu melaksanakan dan mencapai 17 aku janji tersebut "kerana BN bukan sahaja ikhlas dan telus tetapi sememangnya berkemampuan."

Beliau berkata rakyat tidak perlu merasa bimbang kerana aku janji itu bukan janji kosong seperti mana manifesto pembangkang,

Manifesto BN pada kali ini, katanya adalah yang terbaik dalam sejarah BN di mana ia merupakan suatu janji yang realistik yang ternyata mampu ditepati tanpa sebarang keraguan.

Secara keseluruhan manifesto BN ini merupakan suatu usaha kerajaan mencapai Wawasan 2020 dalam membawa Malaysia mencapai status negara maju dalam tempoh waktu yang ditetapkan, katanya,

"Oleh itu, rakyat perlu memilih kerajaan BN kerana kita mempunyai pengalaman dalam pemerintahan selain mempunyai ikatan yang cukup padu di dalam parti termasuk parti komponen BN, dan sudah semestinya dengan pencapaian yang telah terbukti selama ini dan ditambah dengan manifesto ini, kita dapat meyakinkan rakyat untuk terus memberi mandat kepada BN.
"Justeru, kita harus menolak pembangkang kerana mereka itu hanya mahu mengaburi mata rakyat dengan pelbagai janji kosong. Pembangkang juga bukan seperti BN yang diibaratkan langit dan bumi. Mereka tiada kesepakatan dan kesefahaman. Mereka sering bertelagah mengenai jawatan Perdana Menteri," katanya.
Sapawi yang juga Ketua Umno Bahagian Sipitang yakin rakyat dapat menilai yang mana kaca dan mana permata dan tidak memilih parti yang akan membawa kerugian dan kemuduran seperti yang belaku di kawasan pembangkang kini.

Mengenai program tersebut, Sapawi berkata ianya bagi menyedarkan jentera parti selain mempersiapkan jentera di semua peringkat termasuklah di Dewan Undangan Negeri (DUN) Sindumin dan Lumadan menghadapi PRU-13 nanti.

"Kita juga mahu memberi dan menaikkan semangat mereka yang sekian lama terpendam ini dapat disemarakkan semula selain mengukuhkan kesatuan agar mereka terus bersatu padu.
"Kita di Parlimen Sipitang mempunyai 28 Pusat Daearah Mengundi (PDM) dan setiap PDM akan terus menggerakkan jenteranya dengan memastikan persiapan kita ini benar-benar dapat dilaksanakan dalam menghadapi penamaan calon pada 20 april nanti," katanya.
Sapawi  turut menyarankan setiap PDM yang diaktifkan bekerja lebih kuat dan gigih bagi membantu calon-calon yang dipilih oleh pucuk pimpinan selain membantu pengundi-pengundi BN pada hari pembuangan undi nanti.

Terdahulu dalam ucapannya, Sapawi berkata BN telah membawa banyak perubahan dan kemajuan di Sipitang meliputi semua aspek pembangunan, termasuk ekonomi, pendidikan, sosial dan kemudahan asas.
Beliau mengambil contoh bekalan air yang diberi tumpuan untuk diatasi, dan hingga kini bekalannya sudah pun sampai hingga ke pelosok kampung, sejauh Kampung Meligan dan Long Pasia.
Ini, katanya, membuktikan kesungguhan kerajaan BN membela nasib rakyat secara keseluruhan tanpa mengira tempat dan latarbelakang.

Hadir sama penyandang kerusi DUN Sindumin, Ahmad Bujang dan penyandang kerusi DUN Lumadan, Datuk Kamarlin Ombi , wakil parti-parti komponen BN termasuklah Ketua Wanita Parti Bersatu Sabah (PBS) Negeri Sabah, Senator Datuk Jamilah Sulaiman, Ketua Bahagian PBS Lumadan, Ruslan Muharam.

BLOG SABAH: 10 <b>di sipitang</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Feb 2013 01:37 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Wanita Umno <b>Sipitang</b> &#39;Salam Sayang&#39; <b>di</b> KDM Lumadan, Beaufort <b>...</b>

Posted: 18 Nov 2012 07:14 PM PST

 SERAH…Sapawi diperhatikan oleh Muanam dan Surinah (kanan) menyampaikan beg dan bendera tanda semboli sempena program 'Salam Sayang' Wanita Umno Sipitang.

LUMADAN: `Usah termakan dengan segala janji yang ditabur oleh pembangkang.'

                Nasihat itu diluahkan oleh Ketua Penerangan Umno Sabah Datuk Haji Sapawi Haji Ahmad kepada penduduk yang hadir pada program Salam Sayang di kediaman Ketua Daerah Mengundi Lumadan, Muanan Mujiaryo di sini kelmarin.

                Program anjuran Wanita Umno Sipitang itu turut dihadiri oleh Ketua Daerah Mengundi Lumadan Muanam Mujiarto, Naib Ketua Pemuda Umno Sipitang Matbali Musah, Penolong Setiausaha Wanita Umno Sipitang Dayang Surinah Mohd Karim, Ketua-Ketua Cawangan Umno Lumadan serta AJK Wanita Umno Sipitang.

                Sapawi berkata apa yang dijanjikan oleh pembangkang adalah janji kosong dan ianya boleh dilihat dengan jelas di beberapa negeri yang dikuasai oleh mereka.

                "Rakyat di negeri yang dikuasai oleh pembangkang ketika ini tampil menuntut segala janji yang ditabur oleh pembangkang pada pilihan raya lepas dan janji seumpama inilah juga yang ditabur oleh mereka kepada rakyat negeri ini," katanya.

                Beliau memberitahu pemimpin pembangkang yang datang berceramah ke negeri ini adalah mereka yang pernah memegang jawatan penting dalam Kerajaan Barisan Nasional dan Umno.

                Katanya sewaktu memegang jawatan itu, mereka tidak pun pernah teringin untuk masuk kampung di negeri ini.

                "Jangankan dijemput secara formal, untuk datang sendiri pun tidak teringin...mereka ini bukannya berkeinginan untuk menemui rakyat khususnya di luar bandar dan mereka datang ketika ini cumalah untuk membohongi rakyat.

                "Perjuangan mereka bukanlah untuk rakyat tetapi untuk kepentingan mereka sendiri," katanya dan menambah rakyat negeri ini harus tidak mencontohi rakyat di beberapa negeri yang dikuasai oleh pembangkang.

                Katanya rakyat di negeri berkenaan telah merasa bahang pembohongan tersebut dan telah sedar bahawa keputusan yang mereka buat adalah silap.

                Menurutnya apa yang berlaku kepada rakyat berkenaan dalah contoh terbaik kepada rakyat negeri ini.

                Beliau berkata pelbagai cerita mengenai rakyat di negeri tersebut boleh dilihat menerusi media-media massa dan elektronik yang disiarkan.

                Katanya macam-macam perkara yang ditimbulkan oleh rakyat dan semuanya berkaitan dengan janji pembangkang kepada mereka dan janji itu tidak satupun yang ditunaikan.

                "Jangan terpengaruh dengan pembangkang dan jangan menjadi seperti rakyat di negeri yang dikuasai oleh pembangkang...saya yakin rakyat negeri ini adalah bijak dan tahu membuat penilaian terbaik dan akan membuat keputusan tepat dengan mengekalkan BN sebagai peneraju kerajaan," katanya lagi.

  

Tinta Mayaku : rumah sewa <b>di Sipitang</b>

Posted: 19 Jan 2013 07:10 PM PST

aku mau kuar dari asrama ni..
aku mau cari rumah sewa di luar..
bukan apa,sayang tu EPW 600++ ilang sebab tinggal hostel..hehe
ada jua terlintas di ati mau rsa tggal sorg2 d luar..
tp mama babah ku nda bagi aku tinggal sorg2..
mesti ada kawan jua wpun sorg..huhu..
byk la mau dipikir msa cari rumah sewa ni:
1~kadar sewa : klu murah lgi bagus.bleh jua saving ujung bulan
2~masa mau mencari : kena luangkn masa mau mencari tau
3~transport lg : ssh kalu xda trasnport sendiri ni
4~persetujuan member lain : klu xstuju,kena cari lg
5~fasiliti rumah tu : penting tau.kita pun snng
6~jarak ngan tempat keja + pekan : jauh2 nnti susah.apa lg klu bukan org sini
7~macam2 la
::::cerewet jua..hehe::::
kemarin ceritanya ada jua kuar mencari rumah sewa ngan member sorg ni..
mmg banyak la rumah sewa d sini..
tp belum ada rezeki nampaknya..
ada yg kosong pun semua udah di booking..huhu..
hari tu ada jua staff sini bgtau ada rmh ksong hmpir rmhnya tu..
hjung bulan ni org tu kuar udah..
aku siap book lg k..
jdi awl bulan 2 ni bleh la kami masuk rumah tu..
tnya punya tnya rumah tu rupanya:
~kosong..mksudnya hanya rumah saja tanpa barang2 d dalam
pkir punya pkir + pendapat member:
~rasa nda berbaloi mau bayar sewa tapi rumah xda apa2
adehhh...susahnya mau cari rumah sewa d sini ni..
kalau la aku ada trasnport sendiri, kompom aku cari sendri rumah sewa tu (mcm berani) :P
xpa..bleh cari lagi ba..klu ada peluang,x ke mna..yg penting rajin2 ja mencari..kn?
harap2 la cepat kami dapat rumah sewa..
tambahan:::harap2 la ada kekosongan + org labuan mau pindah di Sipitang..aku mau pindah di Labuan..huhuhu

di negeri sabah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri sabah - Google Blog Search


Jawatan Kosong 2013 <b>di</b> Jabatan Pelajaran <b>Negeri Sabah</b>

Posted: 30 Mar 2013 10:11 AM PDT

Jawatan Kosong 2013 di Jabatan Pelajaran Negeri Sabah

Jawatan Kosong 2013:Jabatan Pelajaran Negeri Sabah ditubuhkan dengan visi iaitu' Pendidikan Berkualiti Penjana Modal Insan Unggul'. Manakala misi penubuhan Jabatan Pelajaran Negeri Sabah ialah 'Membangun potensi individu menerusi pendidikan berkualiti untuk melahirkan modal insan unggul.'

Permohonan adalah dipelawa bagi warganegara Malaysia yang berkelayakan untuk mengisi kekosongan jawatan di sekolah-sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia. Jawatan yang ditawarkan adlah seperti berikut:

1. Pembantu tadbir Gred N17

Cara Memohon:
Permohonan adalah secara terbuka ( Walk-in interview)
Pendaftaran, semakan dokumen dan temuduga akan diadakan mengikut ketetapan berikut:
Tarikh:1 dan2 April2013
Masa: 8.00 pagi hingga 5.00 petang
(Pendaftaran 7.30 pagi hingga 10.00 pagi)
Tempat:PPD Kota Kinabalu, PPD Kota Betud, ppD Tawau, ppD Sandakan,
PPD Beaufort, PPD Keningau, ppD Lahad Datu, ppD Kudat, ppD Kota Marudu,
PPD Penampang, PPD Tuaran, ppD Ranau, ppD Semporna, ppD Telupid,
PPD Beluran, PPD Sipitang, ppD papar, ppD Kuala penyu, FpD Tenom,
PPD Nabawan, PPD Tambunan, ppD Kunak, ppD Kina-batangan, ppo Fitas

Pemohon hadir ke pusat temuduga yang telah ditetapkan dengan membawa dokumen-dokumen
asal dan 1 salinan seperti berikut:
Membawa sekeping gambar berukuran passport
Kad pengenalan baru
Sijil Kelahiran; dan
Sijil / Kelulusan Persekolahan

Permohonan yang tidak lengkap seperti berikut akan ditolak: a. Tidak menyertakan dokumen yang diperlukan; b. Tidak lengkap dan terang; c. Tidak memenuhisyarat-syarat kelayakan yang ditetapkan dalam iklan; d. Borang tidak ditandatangani

Sila klik sini untuk sumber jawatan kosong 2013 ini.

———————————————————————————————–

Jgn ketinggalan utk mendapatkan pemberitahuan jwtn kosong di negeri anda.Isikan langganan email di sini
->> http://bit.ly/QH82aX

———————————————————————————————–

Jawatan Kosong 2013

from your own site.

10 di penampang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di penampang - Google Blog Search


sabahterkini2u: TUMBANGKAN BERNARD DOMPOK DAN BN <b>DI</b> P <b>...</b>

Posted: 17 Apr 2013 11:00 PM PDT

TUMBANGKAN BERNARD DOMPOK DI P.174 PENAMPANG
Jumlah Pengundi: 35,821
Peratusan Kaum: B/I:11.18 % B/B/I:55.32 % C: 32.79% L:0.71 % 
1. Tan Sri Bernard Giluk Dompok (BN) (13,400) 
2. Anthony Tibok (Bebas) (696)
3. Livired Missih @ Willybroad Missi (Bebas) (404)
4.
Edwin @ Jack Bosi (PKR) (10,337) 
Majoriti: 3,063
DENGAN PENGUNDI 43,502  KERJASAMA PAKATAN RAKYAT, TIDAK MUSTAHIL BERNARD DOMPOK BOLEH DITUMBANG SEPERTI PRESIDEN SUPP TAN SRI DR GEORGE CHAN HO NAM DI DUN PIASU SARAWAK KEPADA CALON MUDA 
AYUH TUMBANGKAN SATU LAGI 
TAN SRI OLEH ANAK MUDA YANG BERGELAR PEGUAM

N.19 KEPAYAN2008
Jumlah Pengundi: 20,723
Peratusan Kaum: B/I:16.75 % B/B/I:35.07 % C:47.27 % L:0.91 % 
1. Datuk Edward Khoo Keok Hai (BN) (6,162) 
2. Stephen Jacob Jimbangan (DAP) (4,100)
3. Datuk Chau Chin Tang (PKR) (3,658) 
Majoriti: 2,062
Jumlah undi: 14,120

2013
Edwin @ Jack Bosi (PKR) yang dulunya PKR dengan undi 10,337 kini sebagai calon DAP di DUN Kepayan. Datuk Edward Khoo merupakan Pengerusi MCA Negeri Sabah. Dikatakan seorang yang sombong dan tidak mesra rakyat. Dun Kepayan sebenarnya BN telah kalah undi DAP 4100 dan PKR 3658 (7,758) berbanding BN 6162 undi. Tetapi oleh kerana pada masa itu PR belum bersatu maka undi terpecah kepada dua bahagian. Kali ini hanya parti serpihan seperti SAPP dan STAR mungkin mengganggu. Apapun BN boleh ditumbangkan. 
 Terrence Siambun Vs Philip Benedict Lasimbang
Jumlah Pengundi: 15,098
Peratusan Kaum: B/I: 3.52 % B/B/I: 83.12 % C: 12.92% L: 0.44 % 
1. Donald Peter Mojuntin (BN) (6,782) 
2. Moris@Francis Miji (PKR) (4,097) 
3. Levired Missih@Willybroad Missih (Bebas) (166) 
Majoriti: 2,685
Jumlah undi: 11,164
Peratus mengundi: 73.94%
Undi rosak: 119
Penyandang ASAL : Philip Benedict Lasimbang (BN)
(Majoriti: 2,568 undi) 
Philip Benedict Lasimbang
Pada tahun 2007 calon ini pernah dituduh oleh Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) atas kes  Lasimbang selaku pengarah syarikat Steady Expansion Sdn Bhd, didakwa bersama Albert, gagal membentangkan akaun syarikat pada Mesyuarat Agung Tahunan 2000 iaitu dalam tempoh 18 bulan dari tarikh syarikat diperbadankan seperti yang dikehendaki mengikut seksyen 169 (1) Akta Syarikat 1965. Mereka juga didakwa gagal membentangkan akaun yang sama pada mesyuarat agung tahunan 2001 iaitu 15 bulan dari tarikh mesyuarat agung tahunan terdahulu. Mereka didakwa melanggar peruntukan Seksyen 169 (1) Akta Syarikat 1965, dan telah melakukan kesalahan yang boleh dihukum penjara sehingga lima tahun atau denda RM30,000 bagi setiap pertuduhan mengikut Seksyen 171(1) Akta yang sama.
Walaubagaimanapun Mahkamah Sesyen akhirnya membenarkan permohonan  Malaysia (SSM) untuk menarik balik pertuduhan terhadap anggota Dewan Undangan Negeri Sabah kawasan Moyog, Philip Lasimbang ketika itu kerana telah menjelaskan kompaun.
Selepas digugurkan pada tahun 2008 kali ini PRU ke13 beliau muncul semula. Entah apa kriteria beliau dipilih. Barangkali Cable yang kuat. Sebagai pengarah syarikat pun tidak jujur. Inikan pula sebagai wakil rakyat. Jadi tunaikan impian Lasimbang ini digugurkan rakyat. Bukan digugurkan oleh Presiden Parti komponennya atau Pilihan Najib Razak.
 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved