ads

Selasa, 20 Mei 2014

10 di kudat - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kudat - Google Blog Search


BLOG SABAH: 10 <b>di kudat</b> - Google Blog Search

Posted: 19 Mar 2014 11:29 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Dua batalion keselamatan bakal ditempatkan <b>di Kudat</b>-Esscom

Posted: 14 Mar 2014 05:54 AM PDT

sumber utusan
KOTA KINABALU 13 Mac - Kerajaan merancang menempatkan satu
batalion Pasukan Gerakan Am (PGA) dan satu batalion tentera di Kudat yang
merupakan satu daripada 10 daerah dalam Zon Selamat Timur Sabah (Esszone).
Ketua Pengarah Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (Esscom), Datuk Mohammad Mentek berkata, penubuhan dua batalion itu membuktikan komitmen kerajaan untuk menjaga keamanan dan keselamatan rakyat Sabah, terutama di Esszone.
"Bagi tujuan meningkatkan kawalan keselamatan dan menjamin keamanan penduduk yang tinggal di kawasan pesisir pantai, kerajaan telah bersetuju untuk mewujudkan enam batalion pasukan keselamatan, masing-masing tiga batalion tentera dan PGA.
"Ini bermakna dua batalion iaitu satu batalion PGA dan satu batalion tentera
akan ditempatkan di Kudat yang pasti akan membantu meningkatkan tahap
keselamatan di kawasan ini," katanya.
Beliau berucap dalam majlis perasmian Program Semarak Bersama Esscom yang dilakukan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri Banggi Datuk Abdul Mijul Unani di Dewan Tun Mustapha Kudat, dekat sini hari ini. - BERNAMA

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20140313/dn_41/Dua-batalion-keselamatan-bakal-ditempatkan-di-Kudat-Esscom#ixzz2vwPpPJLK
© Utusan Melayu (M) Bhd 

10 di semporna - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di semporna - Google Blog Search


Ameno World Rebelious: Lagi Kes Culik <b>Di Semporna</b> Sabah <b>...</b>

Posted: 02 Apr 2014 11:00 PM PDT

Ingat tak kes tahun lepas?

Kita terus membaca jawapan wakil rakyat BN bila PKR usulkan perbincangan bagi mencari jawapan dan menilai aspek2 tahap keselamatan perairan negara ketika itu.

Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Sabah di sini hari ini menolak usul untuk membincangkan kes pembunuhan dan penculikan di Pulau Pom-Pom, Semporna pada 15 November lalu. 

Speaker DUN, Datuk Seri Dr Mohd Salleh Tun Said semasa menolak usul dikemukakan Datuk Seri Lajim Ukin (PKR-Klias) itu berkata usul itu tidak perlu dibincangkan memandangkan kes itu masih dalam siasatan. (usul) tidak perlu disegerakan sehingga kita terpaksa menangguhkan persidangan DUN. Lagipun, saya difahamkan keselamatan di sana (Pulau Pom-Pom) adalah terkawal dengan adanya Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (ESSCOM) serta pihak berkuasa lain," katanya. 


Pada 15 November lalu, pelancong Taiwan Hsu Li Min, 57, ditemui mati dalam sebuah bilik di pulau peranginan itu dengan dua kesan tembakan di dadanya manakala teman wanitanya, Chang An Wei, 58, diculik oleh kumpulan bersenjata dipercayai kumpulan pengganas dari negara jiran. 

- BERNAMA


Dan semalam ;
Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar hari ini mengesahkan laporan kejadian culik dan bunuh membabitkan dua pelancong China, dipercayai suami isteri, di Pulau Pom Pom, Semporna, Sabah awal pagi ini.

Beliau berkata polis sedang giat memburu kumpulan lelaki bersenjata yang terlibat dalam kejadian kira-kira pukul 1 pagi itu.

"Kejadian melibatkan seorang pelancong lelaki warga China yang ditembak mati, manakala seorang lagi pelancong wanita yang kita percayai isteri mangsa telah dilarikan oleh kumpulan lelaki berkenaan," katanya. - Astro Awani.


Keyword.

1. Pulau Pom Pom.

2. Kejadian kali kedua.

3. Lokasi sama, situasi sama, dua2 membabitkan pelancong asing.

4. Kali neh membabitkan warganegara dari China.

5. Penduduk China tengah angin satu badan isu insiden #MH370.

6. Dulu mereka sebut kes penculikan di Pulau Pom Pom adalah kes terpencil. Ye, membabitkan kematian, nyawa orang ramai, ko boleh keluarkan statement merapu cakap ianya kes terpencil. Orang citer pasal tahap keselamatan, ko jawab pasal kes terpencil. Orang peduli apa samada ia selalu berlaku atau jarang berlaku, sebab orang pertikaikan bab keselamatan. Bab nyawa. Ini bukan sekadar rompak dan blah. Ini culik dan bunuh. Kalau anak2 ko yang kena culik dan bunuh macam mana?

Lihat ;

Ketua Pengarah Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (ESSCOM) Datuk Mohammad Mentek menegaskan kejadian culik dan bunuh di Pulau Pom Pom, Semporna awal pagi Jumaat tiada kaitan dengan insiden pencerobohan dahulu.
Sebaliknya kata beliau kejadian merupakan kes terpencil membabitkan penjenayah.
"Oleh itu, saya menasihatkan orang ramai supaya tidak panik ekoran kejadian ini kerana keadaan di sini (pantai timur) terkawal. Kita tunggu siasatan pihak polis dan jangan buat sebarang spekulasi," katanya dalam sidang media di ibu pejabat ESSCOM, di Pangkalan Polis Marin, dekat sini. Mengulas mengenai kes itu, Mohammad berkata kejadian berlaku pukul 1 pagi membabitkan dua pelancong Taiwan.

Kes terpencil? = 2 kali berlaku dah.

Tahap keselamatan terkawal? = 2 kali berlaku dah.

Agak2nya perlu berapa banyak penculikkan dan kematian untuk kerajaan faham bahawa tahap keselamatan di situ perlu dipertingkatkan?

Lihat lagi ;


Peruntukan dah dapat.

Terima kasih pun Najib dah dapat.

Jadi kenapa tahap keselamatan masih di takuk lama? Jika sudah dipertingkatkan kenapa kes penculikkan ini berulangan di lokasi yang sama membabitkan warga negara asing lagi?

Jangan2 lepas neh nak cakap, alamak aiiiii tue kan untuk kawal keselamatan rakyat Sabah aje, warga asing memang ah tak termasuk. Jangan bagi alasan macam neh sudah la ek.

Ingatlah ek, satu kecuaian boleh membuahkan masalah. Bukan semua jenis kecuaian boleh mendatangkan masalah tetapi selalunya masalah timbul bila kecuaian wujud. Lue fikirlah sendiri.

Rujukan : http://www.umno-online.my/?p=94676

http://www.umno-online.my/?p=95886 

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/DUNSabahtolakusulbincangkesbunuh_culikdiSemporna/Article/index_html

http://www.astroawani.com/news/show/2-pelancong-china-disahkan-diculik-dan-dibunuh-di-semporna-25503


JUAL SEKALI, UNTUNG BERKALI2, DAPATKAN FORMULANYA DISINI

10 di tawau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tawau - Google Blog Search


BLOG SABAH: 10 <b>di tawau</b> - Google Blog Search

Posted: 03 May 2014 09:18 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Bejepin- sempat menyaksikan tarian zapin <b>di</b> Ice Box <b>Tawau</b>

Posted: 22 Mar 2014 05:54 PM PDT

 

 
Selepas menghadiri majlis perkahwinan si Cui di Kampung Pasir Putih Tawau, kami sempat ke Ice Box. Seorang lagi sepupu isteri saya, Hud mengadakan majlis tarian zapin atau bejepin menurut sebutan masyarakat Melayu-Bolongan-Arab di sana.

Mutahar sempat memukul ketipung. Ada yang memukul tabla, gambus, kerincing. Ahli-ahli kumpulan itu berganti-ganti menyanyi, lagu Melayu dan Arab, khusus ditujukan kepada pengantin baru dan hadirin dalam majlis itu.Biasanya lagu yang dinyanyikan dalam tarian berunsur keagamaan, kata-kata nasihat, pujian kepada nabi, agama, dan kesempurnaan budi pekerti.

Mungkin ia juga mengandungi kata-kata usikan kepada pengantin seperti senikata yang saya tangkap dalam satu lagu. "Syurga dunia malam pertama, sudah ada dalam dadanya".Lagu-lagunya memang mengasyikkan, lagu dalam bahasa Melayu dan bahasa Arab itu kedengaran merdu dan mendayu.

Tapi ada sesuatu yang patut dipuji dan dihargai ketika menyaksikan anak-anak muda itu menari zapin. Budaya Zapin di Tawau itu dijangka mampu bertahan beberapa dekad lagi kerana kebanyakan pemainnya terdiri daripada golongan muda. Kelangsungan budaya zapin di kalangan komuniti itu, terutamanya ketika majlis keramaian seperti majlis perkahwinan, dan sebagainya.

Menyaksikan tarian zapin itu memang mengasyikkan. Tarian Zapin adalah sejenis tarian Melayu tradisi, walaupunia jelas dipengaruhi seni gerak nyanyian Arab Hadramaut. Ia dikatakan berasal dari Yaman, dan dipercayai mulai tersebar di Nusantara selepas terbentuknya Kerajaan Melayu Johor Riau iaitu selepas kejatuhan Melaka pada 1511. Pada mulanya ia dikatakan sebuah tarian hiburan di istana. Zapin berasal dari perkataan Arab iaitu "Zaffan" yang artinya penari dan "Al-Zapin" yang artinya gerak kaki.

Tarian zapin berkembang ke negeri-negeri di kepulauan Melayu seperti Riau,Singapura, Sarawak, Brunei. Jika di Sabah, tarian Zapin popular di kalangan masyarakat Brunei di Membakut, Bongawan dan dikalangan masyarakat Melayu Arab Bolongan di Tawau.Zapin berkembang di alam Melayu dan kemudian dikenali dengan pelbagai nama termasuk Jipin, Jepin, Dana dan Zafin.

Ruang untuk menari di rumah Ami Umbai agak kecil tetapi majlis itu tetap meriah. Isteri saya yang sudah lama tidak menari zapin, tidak dapat mengelak apabila diminta untuk berjepin itu. Gerak langkahnya menunjukkan tarian zapinnya mantap, halus dan berseni.

Saya teringat sewaktu isteri saya hamil anak kedua kami, Ahmad Fawzan. Beliau agak asyik berzapin ketika majlis perkahwinan Syed Hassan anak Ya' Antung.

Mendengar lagu zapin dan tarian yang dipersembahkan dengan iringan petikan gambus itu mengingatkan saya tari sufi Jalaludin Rumi. Terutama pada gerak bebas tarian itu.Kita dapat lihat gerak yang dibuat seperti membebaskan jiwa dari ikatan duniawi.

Tetapi tarian zapin yang masih banyak unsur tarian arabnya itu, sudah berkembang sejak ratusan tahun di alam Melayu. Malah sewaktu berkunjung ke Tanjung Selor, tarian zepin itu amatah popular dikalangan masyarakat peranakan Arab di Kampung Arab, yang terletak di seberang Istana Tanjung Palas Kesultanan Bolongan. Bahkan, tarian zapin juga khabarnya popular di kalangan masyarakat Betawi.

Majlis yang sederhana itu memang seronok. Saya fikir jika dilestarikan terus menerus, tarian zapin di Tawau, salah satu kumpulannya dipimpin paman udin, tidak ingat pula nama penuhnya, akan terus bertahan beberapa puluh tahun lagi.

Saya menyaksikan minat anak muda, anak-anak yang mampu meneruskan tarian zapin Arab itu. Majlis itu terus berlangsung, mungkin hingga tengah malam, tapi kami harus pulang.

Mama' dan Yak Noi berjalan duluan. Saya dan isteri berpegangan tangan, menyeberangi jambatan. Ya, tarian zapin adalah satu jambatan yang menghubungkan masyarakat Melayu di zaman global ini agar tidak tercabut dari akar budayanya.

Juga agar mereka tidak tercabut dari akar dirinya.

10 di tenom - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tenom - Google Blog Search


BLOG SABAH: 10 <b>di tenom</b> - Google Blog Search

Posted: 04 May 2014 07:43 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

tim yayasan amal malaysia sabah berkhidmat <b>di tenom</b> - ABU NUHA <b>...</b>

Posted: 25 Feb 2014 07:01 AM PST

Abu Nuha Corner mengalu-alukan para pembaca :

1) Menghantar sebarang maklumat program atau aktiviti dakwah dan bukan berasaskan komersil khususnya sekitar Kota Kinabalu @ Pantai Barat Selatan dan Sabah amnya untuk dihebahkan di blog ini. Bahan yang bersesuaian, lengkap (seperti foto, banner dll) serta tepat akan dipaparkan di blog ini dalam tempoh tertentu.

2) Menghantar undangan untuk Abu Nuha atau rakan-rakan pendakwah sama ada JHEAINS atau Persatuan Ulama' Malaysia (PUM) Sabah mengisi program dakwah di kawasan berdekatan dan bersesuaian sama ada di masjid, surau, jabatan kerajaan dan swasta dan sebagainya.

3) Menghantar undangan untuk Abu Nuha Corner membuat liputan sebarang aktiviti dakwah di lokasi yang berdekatan. Berikan maklumat lebih awal dan terperinci untuk memudahkan lokasi dikunjungi. Aktiviti yang bersesuaian akan dikongsikan untuk tatapan pembaca di blog ini.

4) Menghantar berita, laporan atau catatan aktiviti dakwah sekitar Sabah untuk dipaparkan di blog ini tanpa Abu Nuha Corner berkunjung ke lokasi berkenaan. Catatan yang menarik, lengkap dengan foto dan menepati citarasa Abu Nuha Corner akan dikongsikan bersama.

Contoh program @ aktiviti dakwah adalah seperti kelas pengajian agama, ceramah, kuliah, forum, kursus-kursus, seminar, majlis qurban, aqiqah, khatam al-Quran, pertemuan, ziarah hospital, muallaf atau ulama dan seumpamanya. Sama ada ia dianjurkan oleh masjid, surau, kampung, jabatan kerajaan, swasta, NGO, parti atau individu persendirian.

Hantar maklumat program berkenaan ke mesej Facebook Abu Nuha atau emel ke ma_alhafiz@yahoo.com. Sertakan nama pemberi maklumat atau urusetia dan nombor telefon untuk rujukan dan pertanyaan lanjut. Maklumkan juga sasaran audien (sama ada terbuka, tertutup atau ada umur tertentu). Maklumat yang lengkap dan paling penting MENEPATI CITARASA Abu Nuha Corner akan disiarkan. Mari kita bersama-sama menyebarkan maklumat dan aktiviti dakwah demi perkembangan Islam. Terima kasih.

10 di sipitang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di sipitang - Google Blog Search


BLOG SABAH: 10 <b>di sipitang</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Apr 2014 01:35 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Senarai Hotel <b>Di Sipitang</b>, Sabah | my.Mustaffa

Posted: 29 Jan 2014 10:32 PM PST

Gerai Sate Di Esplanad Sipitang 1 Senarai Hotel Di Sipitang, Sabah

Sipitang merupakan laluan utama yang menghubungkan Sabah, Sarawak dan Brunei. Ia terkenal dengan menu satenya. Saya sendiri sering kali memandu kereta selama hampir 3 jam semata-mata mahu makan sate di sana.

Sekiranya anda ada berniat untuk bermalam di Sipitang, ada beberapa buah penginapan yang ada. Namun, saya nasihatkan anda bertanya kepada penduduk tempatan penginapan mana yang terbaik kerana saya sendiri tidak pernah bermalam di Sipitang.

Berikut adalah senarai penginapan yang ada di Sipitang;

Venture Reach Sdn Bhd
Juga dikenali sebagai 'Rumah Rehat'
Tel : 087-821655 / 087-821755

Shangsan Hotel Sdn Bhd
No. 9, Jln Datuk Hj Mohd Yassin, Pekan Sipitang, 89850 Sipitang, Sabah
087-82 2853

Hotel Dhiya Esplanad Sipitang
Bangunan TBB Sipitang , 89857 Sipitang
087-821 225

Timah's Motel
Kg. Guruh Guruh, Jln Datuk Mohd. Yassin, 89857 Sipitang
087-821 885

SFI Motel Sipitang
087-802 097

Billion Garden Motel Sipitang
087-822988

Anda perlukan maklumat hotel yang lain? Boleh guna carian di bawah;

p/s: jika ada maklumat tidak tepat mohon maklumkan ya!

Carian Yang Berkaitan:

Mengenai Penulis

10 di ranau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di ranau - Google Blog Search


Kelakar…Bila Penumpang &#39;Terberak&#39; Dalam Bas <b>Di</b> Pekan <b>Ranau</b> <b>...</b>

Posted: 08 May 2014 06:52 AM PDT


KELAKAR pun ada, kasihan pun ada apabila kami membaca perkongsian seorang penumpang bas ekspres menerusi akaun Facebooknya.
Johan A. Delvo yang menaiki bas ekspres berkongsi pengalamannya dan para penumpang bas tersebut yang terpaksa berhenti di Pekan Ranau, Sabah kerana salah seorang daripada mereka 'terbuang' air besar dalam perjalanan.
Ia sekaligus mencetuskan bau busuk sehingga semua mereka keluar daripada bas tersebut untuk mendapatkan udara segar.
Menerusi ruangan komen, dia memberitahu mungkin penumpang tersebut kurang sihat sehingga tidak sengaja 'melepas' dalam seluarnya.

Aduhai…macam-macam hal!

Oleh: Elza / MyNewsHub

(Sumber: Facebook Johan A. Delvo)

10 di kota kinabalu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota kinabalu - Google Blog Search


3 ditahan bantah GST <b>di Kota Kinabalu</b> pagi ini - Harakah Daily

Posted: 26 Apr 2014 09:55 PM PDT

KUALA LUMPUR: Tiga orang aktivis ditahan semasa melakukan Flashmob Bantah GST di Gaya Street Kota Kinabalu kira-kira jam 11.20 pagi tadi.

Mereka yang ditangkap ialah Pengerusi Gabungan Mahasiswa Islam Se-Malaysia (Gamis) Sabah, Mohf Fathihie Daimin, jurucakap Gabungan Anak Muda Menuntut Hak Rakyat Sabah (Gegar) Mohd Khairuddin Daud dan aktivis Gegar, Firman Firdaus.
 
Flashmob tersebut disertai kira-kira 30 orang yang terdiri daripada mahasiswa dan anak muda.

Menurut kenyataan Suaram, semua yang ditangkap dibawa dengan kereta peronda polis ke Balai Polis Karamunsing. Peguam Abdul Razak Jamil akan mewakili ketiga-tiga yang ditangkap.
 
Menurut Khairuddin yang turut ditangkap, pihak polis tidak membenarkan flashmob tersebut diteruskan atas alasan penganjur tidak memenuhi Seksyen 9 (5) Akta Perhimpunan Aman iaitu penyerahan notis 10 hari sebelum sesuatu himpunan.

Pihak penganjur telah meminta budi bicara pihak polis untuk memberi masa 5 minit untuk flashmob tersebut diteruskan, namun belum pun cukup 5 minit, pihak polis terus menahan ketiga-tiga aktivis berkenaan.
 
Sehubungan itu Penyelaras Suaram, Syukri Razab berkata pihaknya dan Gegar membantah penangkapan itu kerana mencabuli Hak Kebebasan Berhimpun dan Kebebasan Berekspresi yang termaktub dalam Perlembangaan Persekutuan.

"Penangkapan ini juga bercanggah dengan prinsip Hak Kebebasan Berhimpun yang terkandung dalam Deklarasi Hak Asasi Manusia 1948 yang turut ditandatangani oleh Kerajaan Malaysia," ujarnya dalam kenyataan bersama Pengerusi Gegar, Harieyadi Karmin kepada Harakahdaily.
 
Bahkan, beliau merujuk kepada Kes Timbalan Speaker Dun Selangor, Nik Nazmi Nik Ahmad yang didakwa berhubung perhimpunan Black 505 yang mana Mahkamah Rayuan pada 25 April lalu telah memutuskan bahawa hukuman denda RM10,000 yang dikenakan ke atasnya di bawah Seksyen 9 (5) Akta Perhimpunan Aman adalah tidak sah.
 
Atas dasar itu, katanya Suaram dan Gegar melihat tangkapan yang dilakukan ke atas tiga orang aktivis ini adalah salah dan pihak polis perlu membebaskan mereka dengan segera.
 
Justeru, ujarnya Suaram dan Gegar menggesa orang ramai untuk turut menghubungi Ibu Pejabat Polis Daerah Karamunsing di talian 088-242 111 untuk mendesak pembebasan tiga aktivis tersebut. - HARAKAHDAILY 27/4/2014

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved