ads

Jumaat, 11 Oktober 2013

10 di sandakan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di sandakan - Google Blog Search


Kancil 8349: Bercuti <b>Di Sandakan</b> : Rumah Agnes Keith

Posted: 06 Oct 2013 05:30 PM PDT

Assalamualaikum dan Salam Satu Malaysia.
Selamat datang kepada semua rakan blogger dan pembaca setia yang sudi singgah ke blog Kancil 8349.
Sebelum ini, Kancil ada cerita mengenai beberapa tempat di Sandakan. Kali ini, Kancil membawa rakan – rakan blogger ke tempat bersejarah yang wajib korang kunjungi. Tentu korang kenal siapa itu Agnes Newton Keith. Kalau yang tidak tahu tidak mengapa. Jom kita kenal siapa dia. Dia merupakan seorang penulis buku wanita yang tinggal di Sandakan. Beliaulah yang memberi nama gelaran Negeri Sabah sebagai Land Below The Wind.
Selain itu, beliau ada menulis buku bertajuk Three Came Home yang menceritakan pengalaman beliau bersama anak lelakinya ditawan oleh tentera Jepun. Mereka telah dipindahkan dari Sandakan ke Sarawak. Buku ini pernah difilemkan pada tahun 1950. Disebabkan sumbangan beliau, sebuah rumah kayu tempat kediaman beliau dijadikan tempat bersejarah. Ia terletak di Jalan Istana di atas bukit berhampiran dengan bandar Sandakan.
Rumah ini dipanggil dengan nama Newlands. Buku yang menaikkan nama negeri Sabah dan nama beliau ialah Land Below The Wind pada tahun 1939. Ia telah terkenal sehingga sekarang dan di dalam  buku tersebut menceritakan lebih jelas mengenai kehidupan masyarakat tempatan pribumi Sabah serta keindahan alam semulajadi semasa pemerintahan British. Rumah kayu ini merupakan tempat pegawai konservasi hutan iaitu Hanry George Keith.
Pada tahun 1952, pasangan Keith telah meninggalkan Sabah dan pegawai yang terakhir tinggal di dalam rumah ini ialah Tom Bayles pada tahun 1968. Setelah dikosongkan, pelbagai kerosakan telah berlaku oleh binatang bisa dan penagih dadah. Menurut sumber, pernah seorang penagih dadah mati di dalam rumah tersebut. Pada tahun 2001, pihak Muzium Sabah telah menyelamatkan rumah tersebut dengan kerjasama Kerajaan Persekutuan melalui Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Pelancongan.
Jika kita masuk ke dalam rumah, kita akan merasa berada di zaman penjajahan British. Memang cantik dan ada tempat – tempat tertentu di dalam rumah ini agak menyeramkan. Seperti di dalam bilik tidur. Di sini, kita dilarang mengambil gambar. So Kancil ndak dapat kongsikan sesuatu di dalam rumah tersebut. Namun memang cantik. Ada tv, peti sejuk dan banyak lagi. Kalau nak tahu, jomlah singgah ke Sandakan.
Terima kasih kerana sudi membaca dan tinggalkan komen di blog Kancil 8349.

10 di tawau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tawau - Google Blog Search


Anggota polis ditikam suspek kes pecah rumah <b>di Tawau</b> - Mykmu.net

Posted: 11 Sep 2013 02:58 AM PDT

September 11, 2013   ·   1 Comments

pdrm

TAWAU: Seorang Sarjan polis cedera selepas ditikam dengan keris oleh seorang suspek kes pecah rumah di Felda Umas 4 di sini.

Ketua Polis Daerah Tawau ACP Awang Besar Dullah berkata kejadian berlaku kira-kira 12 tengah hari ini ketika anggota berkenaan bersama tiga rakan yang lain cuba menangkap suspek di hadapan sebuah kedai koperasi.
"Semasa pergelutan itu, suspek menikam mangsa beberapa kali sehingga dia mengalami kecederaan di siku, lutut, jari dan perut," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Bagaimanapun polis berjaya memberkas suspek dan merampas sebuah komputer riba serta motosikal daripadanya yang disyaki dicuri.

Dalam perkembangan lain, Awang Besar berkata polis memberkas sembilan orang pendatang tanpa izin di tiga lokasi semalam.

Mereka ditahan dalan sekatan jalan raya di Jambatan Putih, Jalan Kuhara dan Jalan Apas.

Seramai 12 individu termasuk seorang penjawat awam yang positif dadah turut ditahan dalam operasi itu, katanya. – BERNAMA

By


BN Kekal <b>Di Tawau</b>, Petisyen PKR Ditolak | Politik - Rakyat News

Posted: 14 Sep 2013 03:59 AM PDT

alt

KUALA LUMPUR 14 Sept - Petisyen membantah keputusan Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) yang difailkan Parti Keadilan Rakyat (PKR) bagi parlimen Tawau ditolak Mahkamah Pilihan Raya lantas mengekalkan Barisan Nasional (BN) sebagai pemerintah kawasan tersebut.

Keputusan dibuat oleh Hakim Supang Lian selepas mendapati daftar pemilih yang dicabar pempetisyen telah disahkan mahkamah mengikut Seksyen 9A Akta Pilihan Raya.

Tambah Supang, bantahan seharusnya dilakukan pada tempoh bantahan selepas daftar pemilih diwartakan.

Petisyen difailkan oleh Datuk Kong Hong Mong dari PKR pada 12 Jun lalu di Mahkamah Tinggi Tawau mencabar keputusan PRU13 yang dimenangi oleh Datuk Mary Yap Kain Ching dari BN.

Kong didalam petisyennya meletakkan empat responden dengan Suruhanjaya Pilihan Raya sebagai responden pertama, Pegawai Pilihan Raya Negeri Sabah sebagai responden kedua manakala Pengurus Pilihan Raya dan Ahli Parlimen Tawau Datuk Mary sebagai responden ketiga dan keempat.

Mahkamah kemudiannya memutuskan supaya Kong membayar kos kepada keempat-empat responden RM30,000 setiap satu.

Pada PRU13 lalu, BN menang dalam pertandingan empat penjuru dengan kutipan undi 21,331 mengatasi PKR yang memperoleh 16,352 undi

 

Last Updated on Saturday, 14 September 2013 16:54

Konsulat Indon <b>di Tawau</b> mahu bawa lebih ramai ahli perniagaan ke <b>...</b>

Posted: 03 Oct 2013 05:11 AM PDT

October, 3, 2013 - 8:11 pm

logo-EXPOTAWAU: Konsulat Republik Indonesia (KRI) Tawau berhasrat membawa lebih ramai ahli perniagaan dari Tawau ke Jakarta bagi meneroka lebih dekat potensi sektor industri sempena pameran perdagangan, 'Trade Expo Indonesia' (TEI) ke-28 pada 15-20 Okt ini.

Ketua Perwakilan Konsulat Republik Indonesia di Tawau Muhammad Soleh berkata rombongan yang diatur pejabat konsul itu buat kali kedua untuk usahawan dari Tawau itu diharap dapat membuka lebih banyak jalinan kerjasama dengan ahli perniagaan di Indonesia untuk faedah kedua-dua belah pihak.

Beliau berkata semasa di Jakarta, ahli-ahli perniagaan atau penggiat ekonomi dari Tawau akan diatur untuk bertemu dengan kelompok sama di Indonesia bagi memudahkan jalinan kerjasama itu.

"Mengikut statistik TEI ke-27 tahun lepas, Malaysia dikenal pasti sebagai negara kedua tertinggi yang berurus niaga di sepanjang pameran itu berlangsung dan kita harap statistik ini akan meningkat lagi pada tahun ini.

"Kita harap kali ini, kita boleh membawa anggota rombongan yang lebih besar berbanding 17 orang pada tahun lepas," katanya semasa mempengerusikan majlis makan tengah hari peniagaan TEI di sini hari ini. Majlis berkenaan dihadiri pegawai-pegawai kanan KRI Tawau, ahli perniagaan serta persatuan perniagaan di daerah ini.

Mohammad berkata ahli-ahli perniagaan dari Tawau perlu mengambil peluang berkenaan bagi memperluas dan mengembangkan bidang perniagaan atau perusahaan yang mereka jalankan melangkaui sempadan kedua-dua negara.

Katanya banyak manfaat yang dapat dicapai sekiranya hubungan perdagangan kedua-dua negara khususnya di Tawau dan wilayah Indonesia yang berhampiran diwujudkan melalui pengukuhan hubungan ekonomi dan keakraban Malaysia-Indonesia.

"Perkara ini selaras dengan hasrat kita untuk memperkenalkan ahli-ahli perniagaan di sini terhadap situasi perniagaan dan perdagangan di Indonesia sekaligus merealisasikan misi untuk melihat daerah Tawau turut tersenarai di dalam kalendar ekonomi dunia," katanya.

10 di kota belud - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota belud - Google Blog Search


Pemilihan Umno <b>Kota Belud</b>: Ramai Calon Tidak Mengukur Baju <b>Di</b> <b>...</b>

Posted: 21 Sep 2013 10:22 PM PDT

PESTA DEMOKRASI dalam Pemilihan Parti bulan depan, mengundang berbagai macam calon yang turut bertanding, namun mereka GAGAL mengukur BAJU di badan sendiri.
Kelihatan ada diantara calon-calon itu, berpakaian longgar, ketat, malah kelihatan seperti baju pinjaman.
Tidak salah maju ke depan untuk bertanding, kerana amalan demokrasi dalam parti, apatah lagi perubahan sistem pemilihan parti yang memansuhkan kuota pencalonan. Namun, kena juga tanya diri sendiri, apa matalamat dan tujuan pencalonan/pertandingan itu? 
Memang digalakan berlakunya transformasi dalam parti, ertinya, parti memerlukan pemimpin yang mampu membawa parti ke pucak keboleh percayaan ahli khasnya dan rakyat umumnya; namun apabila ada calon-calon yang menawarkan diri, tidak kelihatan mempunyai dimensi ke arah itu, tujuan dan visi transformasi dalam parti itu, tidak akan tercapai.
Memang sungguh menggalakkan melihat ramainya penyertaan dalam pertandingan merebut berbagai jawatan yang disediakan oleh parti baik Bahagian, Wanita, Pemuda mahupun Puteri, namun, kita perlu ingat, kualiti individu yang bertanding itu, apa kah tergolong dalam kategori "pemimpin" yang boleh memertabatkan parti?
Sayang, melihat kepada senerai mereka yang bertanding di semua peringkat, hanya satu-dua daripada calon-calon itu mempunyai itegriti, ketelusan, kemampuan, mempunyai wawasaan ke depan, namun sebahagian besarnya, adalah mereka yang 'kaki projek"; mahu mendapatkan tempat dalam parti, demi memperlancar tujuan pribadi.
Jangan lupa, rakyat majoriti melihat Umno daripada luar, jangan seperti katak bawah tempurung. Kelangsungan Umno kini dan selamanya, perlu dizahirkan melalui transformasi kepimpinan, ertinya kepimpinan yang mampu mengubah mindset ahli, rakyat baik secara mikro mahupun makro.
Kalau lah parti hanya mampu menzahirkan pemimpin yang "kaki projek" dan huluran kerajaan; perkara ini, boleh meruntuhkan parti; kerana rakyat majoriti yang menentukan sokongan pada pilihanraya umum, melihat; mengapa kita sokong mereka-mereka yang hanya punya agenda pribadi?
Tidak dinafikan, sejak sekian lama, Umno Kota Belud, hanya mahu melahirkan pemimpin-pemimpin seperti itu; dan kini, keputusannya tidak akan jauh berbeza, kerana senarai calon-calon yang mendaftar diri sebagai calon-calon, mempunyai kualti yang demikian.
Sayang mereka-mereka yang mempunyai kualti, tidak berani maju ke depan, kerana mungkin, pemimpin-pemimpin ini, memegang prinsip, memimpin tidak semestinya dikejar, memimpin perlu diberikan amanah untuk memimpin. Namun dalam senario sekarang, cara itu sudah ketinggalan zaman. Cara sekarang, adalah siapa yang berani ke depan, itulah yang dikatakan pemimpin, dengan tanpa melihat sosok tubuh seseorang itu.
Malah, menjadi pemimpin, adalah sesuatu yang boleh dibeli seperti barangan lambak di pasar-pasar raya.
Pada PRU-13 lalu, rakyat majoriti telah membuat keputusan, memberi kepercayaan kepada calon parti untuk menang dengan cemerlang; namun mengapa kita ahli Umno tidak mahu akur dengan keputusan majoriti itu? Ahli parti hanya 1/3 daripada jumlah pengundi secara keseluruhan; pun demikian, kita masih menolak pilihan majoriti; kerana mengatas namakan demokrasi, maka kita maju menentang pililhan majoriti itu, dengan "baon" tanpa mengukur baju di badan sendiri.
OKB, bukan ada kecenderungan untuk tidak melihat berlakunya pertandingan di Peringkat Tertinggi Bahagian mahupun Timbalannya; namun hakekat perlu diterima, calon-calon yang menawarkan diri itu, adalah pilihan rakyat majoriti rakyat Kota Belud.
Sebenarnya kita malu dengan penduduk Tuaran, ahli mereka yang bertanding di Parlimen Kota Belud, Datuk Rahman Dahalan, diberi laluan Menang Tanpa Tanding bagi kedudukan Timbalan Ketua Bahagian; kerana mereka melihat, rakyat Kota Beludpun memberi kepercayaan kepada beliau, mengapa kita di Tuaran tidak pula?
Datuk Dr Salleh Tun Said dan Datuk Musbah Jamli yang menawarkan diri bertanding kedudukan Ketua Bahagian dan Timbalan, adalah pilihan rakyat majoriti Kota belud; dan itu telah disahkan melalui pilihanraya. sebaiknya, kita menghormati, keputusan majoriti; bukannya menolaknya, kerana prinsip bebas bertanding, dengan laungan demokrasi dalam parti yang amat subur.
Kita sebagai ahli parti, perlu memperluas minda, dan perlu mengambil perasaan majoriti, dalam proses demokarsi dalam parti. Rakyat majoriti sudah tentu melihat, bahawa para ahli seolah-olah memperlekeh keputusan majoriti; kerana ada ahli-ahli parti yang mengambil keputusan untuk menidakkan pilihan rakyat majoriti.
Jangan lah berbangga diri, kerana menjadi calon menentang pilihan majoriti rakyat, kerana rakyat majoriti melihat, bahawa semuanya itu mempunyai "tujuan" tertentu.
Melalui pertandingan/pemilihan bahagian ini, memang berlaku pesta demokarsi; namun yakinlah, mereka yang dipilih oleh majoriti rakyat, akan terus dapat mempertahankan jawatan; demi membela selain ahli juga rakyat umum lainnya.
Sesuatu perlu diambil iktibar pada pemilihan Umno Kota belud, secara umumnya, calon-calon yang menawarkan diri, mahu merebut kedudukan daripada calon pilihan rakyat; bukannya bertujuan untuk kepentingan parti dan rakyat; akan tetapi lebih menjurus kepada agenda pribadi. 

Kelapa Mawar: TOLAK PEMIMPIN NAIK DENGAN KEKUATAN <b>...</b>

Posted: 18 Aug 2013 05:24 PM PDT

'Baju Melayu Berbutang Lima, Ada Juga Berbutang Suasa, Orang Melayu Jangan Lupa, Hilang Kuasa Hilang Semua'-
Dr Rais Yatim AMT UMNO mengingatkan perwakilan bahawa musuh utama parti bukanlah keinginan seseorang untuk bertanding atau mencabar penyandang tetapi musuh utama UMNO adalah politik wang. Begitu lama UMNO bergelumang dengan skandal politik wang, sudah berapa lama ia berlaku? dan sudah berapa ramai pemimpin yang didapati terlibat yang kemudiannya diambil tindakan oleh lembaga displin parti? Namun nampak gayanya ia tidak memberi 'ancaman' kepada pemimpin yang menggunakan kekuatan poket untuk dipilih perwakilan.
Di Kota belud, tidak ada siapa yang dapat menafikan bahawa gejala politik wang juga berlaku dalam pemilihan parti itu. Sehingga akhirnya para perwakilan menjadikan pemilihan Bahagian sebagai pesta mengumpul 'angpau'. Setiap kali pemilihan, wang akan berjalan dan ia sangat mempengaruhi pemilihan pemimpin di Kota Belud.
Fenomena kelabu asap ini jika tidak dibendung lebih awal akan menimbulkan impak memanjang yang tragis dan memilukan. UMNO KB bukan sahaja akan kehilangan sinar dan bakat pemimpin muda atau pelapis, malah ia akan turut mewujudkan situasi tumpul di kalangan orang muda. Akibatnya generasi baru akan kurang berminat menyertai parti itu diperingkat cawangan hatta akan memandang sinis kepada kepimpinan yang naik atas faktor "poket" dan bukannya kelayakan yang sebenar menjadi pemimpin. Ulasan Tun Mahathir sangat relevan untuk kita renungi:
"Para pemimpin UMNO mesti komited membersihkan imej parti daripada tuduhan penyelewengan dan amalan 'cantas' sekiranya ingin menarik sokongan golongan muda serta profesional.

Tun M berkata, segelintir individu menyertai UMNO semata-mata untuk kepentingan peribadi , amalan 'cantas' juga sering berlaku apabila pihak yang tidak dicalonkan untuk jawatan yang diingini berusaha menjatuhkan lawan mereka.

"Pada pandangan saya, bukan UMNO yang bermasalah tetapi mereka yang menguruskannya,"

Para perwakilan digesa mengubah paradgima politik dengan tidak membenarkan langsung politik bercirikan wang mengambil tempat dalam pemilihan kali ini. Pengorbanan ini adalah sangat dituntut untuk memastikan tidak ada lagi pemimpin recycle yang berjaya menduduki singahsana atas faktor wang ringgit. Budaya mendapatkan undi dengan cara menabur wang ringgit wajar dihentikan. Bertarunglah dengan umpama panglima berada di padang yang rata berbekalkan ilmu di dada. Selamat bersidang!

lawatan kerja timbalan menteri petanian malaysia <b>di kota belud</b>

Posted: 28 Aug 2013 05:45 PM PDT

Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani(MOA)Malaysia Datuk Haji Tajuddin Abdul Rahman di Kota Belud,
bertujuan meninjau perkembangan terkini projek kerajaan persekutan dalam bidang pertanian terutama sekali Jelapang Padi dan adalah menjadi harapannya kesan lawatannya, merangsang usaha petani ke arah meningkatkan lagi pendapatan mereka pada masa akan datang.

Tajuddin berkata, Kota Belud merupakan pengelur padi yang utama di Sabah dan bagi memperkasakannya lagi usaha dalam industri padi, daerah ini dipilih untuk melasanakan projek EPP 11 dalam program ETP di bawah NKEA pertanian
bermula pada tahun ini.

i


Katanya, 5,000 hektar daripada 10,000 hektar tanah sawah disasarkan untuk penanaman padi secara komesial buat masa ini.

"Hasil Purata pengeluaran dijangka akan meningkat dari 2.5-3.5 tanmetrik bagi perhektar semusim kepada 8,5 tan metrik/hektar semusim menjelang tahun 2020 sebaik sahaja segala prasarana yang melibatkan pelbagai kemudahan yang diperlukan untuk memajukan Jelapang Padi Sabah, Kota Belud," katanya kepada media selepas Majlis Rama Mesra Pemimpim bersama peserta projek padi NKEA EPP11 Kota Belud di Dawan Datuk Musbah Kampung Taun Gusi, di sini, baru-baru ini.

Turut hadir Pembantu Menteri Pertanian dan Industri Makanan SabahDatuk Musbah Jamli, Penolong Pegawai Daerah Kota Belud(pentadbiran)Peter Jiton, kaki tangan kerajaan negeri dan persekutuan dan 224 orang penerima intensif NKEA EPP11.

Tajuddin buat julung kalinya mengadakan lawatan kerja di Kota Belud sempat melihat perkembangan projek NKEA EPP-11 bersama Wakil Rakyat Tempasuk Datuk Musbah Jamli dan rombongan

Terdahulu dari itu Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani(MOA) Malaysia itu berkenaan menyampaikan sebanyak RM537,410.60 kepada 224 orang penerima Insentif NKEA EPP11.

10 di lahad datu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di lahad datu - Google Blog Search


Perintah Berkurung <b>di Lahad Datu</b>? - Mykmu.net

Posted: 25 Sep 2013 05:08 AM PDT

September 25, 2013   ·   1 Comments

Felda sahabat

Kenyataan Ketua Polis Negara

Orang ramai khususnya masyarakat di Sabah diminta tidak mempercayai khabar angin yang disebarkan sejak semalam mengenai ancaman terkini di Lahad Datu.

Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar menegaskan desas-desus bahawa polis telah mengeluarkan arahan perintah berkurung atau 'curfew' di Lahad Datu adalah tidak benar sama sekali.

"Itu semua tidak benar. Jangan percaya dakyah yang cuba menakut-nakutkan masyarakat di Lahad Datu. Tidak ada apa yang berlaku, keadaan di sana adalah terkawal. Tidak ada apa yang perlu dirisaukan," katanya.

Beliau bercakap kepada pemberita selepas mempengerusikan Mesyuarat Peringkat Tertinggi Strategi Lautan Biru Kebangsaan ke-8: Komunikasi Bersama Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) di sini hari ini.

Sambil menasihatkan penduduk supaya menjalankan aktiviti mereka seperti biasa, Khalid berkata anggota keselamatan memantau sebarang gerakan musuh di laut, darat dan udara.

Peristiwa pencerobohan pengganas dari selatan Filipina di Lahad Datu awal tahun ini mengorbankan 10 anggota keselamatan iaitu lapan anggota polis dan dua anggota tentera.

Insiden pencerobohan itu membawa kepada peningkatan kawalan keselamatan terutama di pantai timur Sabah melibatkan pasukan keselamatan seperti ATM dan PDRM.

– BERNAMA

By


Addy Azizul Jeffry: Menara Kayangan <b>di Lahad Datu</b> :D

Posted: 04 Sep 2013 01:27 PM PDT

Well, good to see you're all again. Hahahaha. Baru dapat terupdate blog nie setelah 1 bulan menghilang. Baru mood kerajinan tue datang. Okey, 2 hari yang lepas bersamaan hari Selasa @ 3 September 2013. Aku dengan kawan baik aku, Azmi pergi ke Menara Kayangan yang terletak di Lahad Datu. Warga Lahad Datu mestilah tahu tempat nie, kan. Actually, it was happen without much thinking. Tiba-tiba kami pergi sana, beli tiket dan terus bawa kereta sampai atas gunung tue. Gunung ? Kenapa pulak gunung ? Eyaps. Menara Kayangan nie terletak di Gunung Silam yang ketinggian 770 meter dari paras laut. Mengikut fahaman aku lah, permukaan tanah yang melebihi daripada 600 meter dikenali sebagai gunung dan kurang daripada itu, dikenali sebagai bukit. Tapi kalau salah, just komen jak di ruang bawah tue. Hehehehe. 
Untuk bayaran masuk ke Menara Kayangan nie terbahagia kepada 2 iaitu untuk Malaysian dan Foreigner. For Malaysian, dewasa = RM5.00 dan kanak-kanak yang berusia daripada 1 - 18 tahun = RM2.00. For foreigner pula, dewasa = RM10.00 dan kanak-kanak 1 - 18 tahun = RM5.00. Rasanya berbaloi kadar harga yang ditetapkan. Jauh jugaklah kalau masuk dalam dalam 9 atau 10 kilometer untuk sampai ke puncak gunung tue daripada pintu laluan utama ke Menara Kayangan nie. Waktu operasi untuk Menara Kayangan nie bermula dari Isnin - Jumaat 8.00 a.m - 5 p.m. Untuk Sabtu dan Ahad, aku not sure pulak sebab tidak alert sangat bila waktu operasinya. 

By the way, jangan risau untuk tempat parking sebab ada banyak tempat yang disediakan, cukup untuk menampung dalam 10 -15 buah kereta di atas sana. Tapi time kami pergi tue, kami lah orang pertama yang masuk ke Menara Kayangan tue. Maksudnya, pada hari tue, kami orang pertama yang beli tiket masuk ke Menara Kayangan. Rasanya awal jugaklah kami pergi naik dalam pukul 9.15 a.m. Time kami naik tue, cuaca sangat-sangat elok dan nyaman. Kalau kamu lihat gambar nie, ini lah tangga utama naik ke dataran Menara Kayangan tue. So, just scroll jak turun ke bawah untuk lihat gambar-gambar yang aku tangkap. So, untuk bahagian nie. Gambar-gambar di sekitar dataran Menara Kayangan tue. 
Menara Kayangan atau dikenali sebagai Tower of Heaven :D
Pemandangan dari sekitar dataran Menara Kayangan :D

Inilah pemandangan dari sekitar dataran Menara Kayangan tue. Memang sangat-sangat cantik. Kalau bawa keluarga jalan-jalan sekitar sini memang best. Macam lukisan alam jak kamu lihat daripada sini. Subhanallah :D
Inilah dia Menara Kayangan tue. So, kalau betul-betul mahu tengom yang lebih cantik, naiklah ke menara nie tapi kalau gayat, better jangan naiklah sebab tinggi nampak daripada menara nie. Honestly, memang best masa naik Menara Kayangan nie sebab angin sejuk-sejuk bahasa. Nyaman jak berada di atas. Kalau ada tilam dan bantal, boleh sudah tertidur di atas. Hehehehe :P
Laluan naik ke Menara Kayangan, guna tangga jak.
 Pemandangan daripada Menara Kayangan :DAda iklan kejap. Promosi dulu Menara Kayangan kepada sesiapa yang mahu pergi melawatnya. Memang tidak rugilah kalau pergi ke sini. By the way, time kami pergi nie, di sekitar Menara Kayangan masih lagi under construction. Rasanya dorang ada buat restoran atau kedai-kedailah sekitar sini bagi memudahkan pelancong tempatan dan luar negara untuk minum-minum dan menikmati keindahan alam semula jadi di sini. 

Yang ini pula, trail to the peak. Kalau sesiapa yang suka hiking tue, memang sesuailah masuk ke hutan simpan Silam nie. Dalam hutan nie, dorang provide 2 laluan iaitu Trail Kayangan di mana perjalanannya mengambil masa 1 jam 45 minit dan tahap kesusahannya ialah 4 bintang manakala untuk Trail Kalung-Kalungan mengambil masa 2 jam 35 minit dan tahap kesusahannya ialah 2 bintang. Macam best jak hiking dalam hutan nie tapi disebabkan aku dan kawan aku datang menerjah, memang tidak sempatlah mahu pergi hiking. Insya-Allah lain kali kalau ada masa :D. Cukuplah sekadar bergambar di starting point laluan hiking nie. Hahahahaha :P. That's all for today. Hahahaha, kalau ada tempat-tempat yang interesting, aku akan share lagi di blog. Hope to see me again :D. Semakin jauh kita berjalan, semakin luas ilmu pengetahuan kita. Insya-Allah :D. By the way, sorrylah kalau info yang dibagi nie salah atau kurang. Kalau nak betul atau tambahbaik kan, just komen di ruangan bawah ya. So, semua orang boleh up to date dengan apa-apa yang berkaitan dengan Menara Kayangan nie :D

TAKLIMAT 1B1K <b>DI LAHAD DATU</b>, SABAH - Peluang Latihan <b>...</b>

Posted: 04 Oct 2013 05:14 AM PDT

Assalamualaikum dan Salam 1Belia 1Kemahiran

Majlis Belia Malaysia (MBM) dengan kerjasama Bahagian Sistem Latihan Dual Nasional (SLDN) Jabatan Pembangunan Kemahiran(JPK) Kementerian Sumber Manusia akan mengadakan TAKLIMAT BELIA BERKEMAHIRAN seperti ketetapan di bawah:

Tarikh: 6 Oktober 2013 (Ahad)
Masa: 8.00 pagi hingga 2.00 petang
Tempat: Royal Palm Hotel, Lahad Datu, Sabah

Program yang julung kali ini turut mendapat kerjasama sepenuhnya Gabungan Persatuan Belia SIlam (GPBS). Program berbentuk taklimat dan pameran ini akan juga disertai oleh beberapa Pusat Bertauliah dan industri seperti Pure Technics, Gemilang Motor Academy dan Intra International College.

Pelbagai tawaran latihan kemahiran disediakan termausk program percuma di bawah SLDN dan Workforce Transformation Technical Programme (WTTP)/ 

SEMUA BELIA DI LAHAD DATU DIJEMPUT HADIR.

10 di tuaran - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tuaran - Google Blog Search


MaMaRey: Tamu Ahad <b>Di Tuaran</b>

Posted: 01 Sep 2013 09:59 PM PDT

Awal pagi ahad kelmarin, jalan-jalan ke Tamu Ahad Di Tuaran. Tempat mencari barangan dapur basah atau kering yang pelbagai. Bertolak seawal jam 6 pagi untuk elakkan kesesakan jalan dan cuaca panas. 
Suasana Tamu Ahad Di Tuaran. Orang masih kurang. Setiap ahad ia beroperasi seawal jam 6 pagi hinggalah jam 2 petang. Macam-macam boleh dapat di Tamu ini. Sayur-sayuran segar, buah-buahan segar, ikan-ikan segar, ubat-ubatan, kuih-muih, baju-baju dan banyak lagi. Hujung ke depan dalam gambar ialah tempat memilih barangan dapur dari sumber laut. Ikan, kerang, udang, ketam, rumpai laut dan macam-macam lagi.


Ikan Talapia, RM10 setompok. Sebelah ikan talapai tu kerang. Kerang RM2 sebungkus..
Cendawan dalam bahai(plastik) biru, RM5 harganyaPakcik Dusun tu siap bagi demo lagi. Nampak kaler putih atas beg tu. Itu ialah kulit batang cendawan yang dikupas oleh pakcik tu.

"Ko kasi buka kulit dia dari sini bawah ni batang cendawan...Baru lembut makan...Sedap baini cendawan kalo kasi sup..manis..Sia pakai tanah tanam"

Owh..Macam itu rupanya. Kupas kulitnya supaya lembut batang cendawan tu bila dimasak. Pounsikou(terima kasih) tips ni uncle. Nanti akan ditry..;) Selama ini saya main buang saja batang cendawan tu. Adehh...membazirnya...Pucuk ubi, jantung pisang, buah pisang dan macam-macam lagi. Saya beli halia RM2 seikat. Nampak benda panjang hijau, hujungnya kemerah-merahan tu..Itu ialah batang tuhau sebelum dikupas kulitnya. Sedap kalau dibuat Jeruk Tuhau. Dalam botol penutup kuning dan merah tu pula Jeruk Buah Bambangan.


Abang jual gula kapas sedang berdiri di tepi jalan menunggu peminat-peminat kecil datang membeli. Teringat pula masa kecil-kecil dulu, selalu beli gula kapas ni bila mengikut ibu atau nenek ke tamu..:)
Ini bahagian kesukaan anak-anak kecil, kereta mainan..Dalam mangkuk besar tu pula ialah memerang mandi-manda sambil bermain bola. Mainan yang menggunakan bateri. Ni kalau budak-budak tengok mesti suka. Saya pun terberhenti sekejap tengok. Seronok pula tengok si memerang tu bermain bola..hehe..
Singgah beli kuih kesukaan hati, Kuih Penjaram. Ada tiga jenis rasa. Hijau, pandan. Coklat, gula melaka. Putih, biasa. Saya beli ketiga-tiga jenis. RM1 untuk empat keping. Baru keluar dari kuali..:)

Tour Of Borneo 2013 – STAGE 1 KOTA KINABALU – <b>TUARAN</b>

Posted: 18 Aug 2013 08:09 AM PDT

TUARAN 18 Ogos 2013.Perlumbaan basikal Tour Of Borneo 2013 (ToB) memulakan sesi perlumbaan jelajah pada hari ini dengan pekan Tuaran menjadi destinasi pertama perlumbaan. Perlumbaan jelajah ini dimulakan dengan Stage 1 – Kota Kinabalu – Tuaran pada jarak jelajah sejauh 107.8KM (bermula di Kota Kinabalu menuju Kota Belud dan berakhir di pekan Tuaran).

Pada garisan penamat hari ini di pekan Tuaran pelumba Australia dari pasukan Sarawak's Team Corbusier Paul Van Der Ploeg memenangi Stage 1 sejauh 107.8KM ini dengan catatan masa 2.40.45saat. Selain menjuarai Stage 1 ini Paul Van Der Ploeg juga memenangi jersey hijau (Sprint Competition) dan jersey kuning (General Classification).

Perlumbaan ToB tahun ke-2 ini disertai oleh 10 pasukan UCI Continentel, 4 pasukan kebangsaan, 6 pasukan negeri dan kelab dari pelbagai negara iaitu Australia, Azerbaijan, Ireland, Iran, Bahrain, Uzbekistan, Japan, Hong Kong, Taiwan, Singapore, Indonesia, Brunei dan Filipina serta pasukan tempatan Malaysia.

Pada majlis penyampaian hadiah kepada pemenang perlumbaan Stage 1, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) N11. Kiulu merangkap Pengerusi Lembaga Pelancongan Sabah, Datuk Joniston Bangkuai memakaikan Jersei Hijau – Raja Pecut (Sprints Competition) kepada pelumba dari Australia Sarawak's Team Corbusier, Paul Van Der Ploeg. Ahli Parlimen Tuaran Datuk Madius Tangau turut hadir pada majlis ini dan memakaikan Jersi Kuning (General Classification) kepada pemenang.

Perlumbaan akan diteruskan seperti berikut; STAGE 2 – 19 August 2013 – 189.2km- Tanjung Aru–Papar STAGE 3 – 20 August 2013 – 132.6km – Penampang–Kota Kinabalu STAGE 4 – 21 August 2013 – 147.1km – Kota Kinabalu-Kundasang STAGE 5 – 22 August 2013 – 112.4km – Kundasang–Kota Kinabalu

BLOG SABAH: 10 <b>di tuaran</b> - Google Blog Search

Posted: 17 Aug 2013 07:18 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

seramai 600 anak muda <b>di tuaran</b> sertai pkr - Wartawan Rasmi <b>...</b>

Posted: 26 Mar 2013 10:01 AM PDT

Written by Admin   
Wednesday, 27 March 2013 00:25

LENCANA PKR.......kelihatan Mohd Najlin Haji Awang Puasa (tengah) sedang disematkan lencana PKR oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim (Kanan) sambil disaksikan oleh Haji Ghulabdin Enjih (kiri).


TUARAN : Di saat-saat terakhir menjelang Pilihan Raya Umum ke 13, Barisan Nasional (BN) dan UMNO di Tuaran termasuklah di Kawasan Dewan Undangan Negeri Sulaman kian tergugat dengan kemaraan Pakatan Rakyat (PR) dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) sejak akhir-akhir ini di kawasan berkenaan.
Majlis Malam Jelajah Pakatan Harapan Rakyat anjuran Parti Keadilan Rakyat (PKR) Cabang Tuaran yang dihadiri oleh hampir 5,000 orang penyokong parti itu sebagai bukti setelah menerima kemasukan 600 ahli baharu dari kalangan anak muda yang diketuai oleh Mohd Najlin Haji Awang Puasa, 28 tahun.
Ketua Umum PKR Pusat, Datuk Seri Anwar Ibrahim telah menerima borang penyertaan kemasukan dalam PKR Tuaran di Majlis Jelajah PR yang berlangsung di Restaurant Transit Dalit, Kampung Lok Batik dekat sini pada malam Ahad lepas.
Majlis itu turut dihadiri oleh Ketua Cabang PKR Tuaran, Haji Ansari Abdullah; Pengerusi Perhubungan PKR Sabah, Ahmad Tamrin Haji Jaini; Pengerusi Angkatan Perubahan Sabah (APS), Datuk Seri Panglima Wilfred Mojilip Bumburing yang juga Ahli Parlimen Tuaran; Pengerusi Pertubuhan Pakatan Sabah (PPS), Datuk Seri Panglima Lajim Haji Ukin; Bekas Ketua Penerangan UMNO Tuaran, Haji Ghulabdin Enjih; Bekas Panglima Angkatan Tentera Darat Malaysia, Leftenan Jeneral (B); Dato Abdul Ghafir Abdul Hamid dan Bekas Ahli Parlimen Tuaran, Datuk Monggoh Orow.
"Penyertaan 600 ahli-ahli baharu yang sebilangan besarnya dari kalangan pemuda di Kawasan Pilihanraya Dewan Undangan Negeri Sulaman dan Parlimen Tuaran akan menambah kekuatan kepada Pakatan Rakyat dalam usaha untuk memenangi Kawasan DUN Sulaman dan Parlimen Tuaran dalam Pilihanraya Umum ke 13 tidak lama lagi," Kata Najlin yang juga merupakan bekas Ahli UMNO dari Cawangan Wawasan Lok Batik Tuaran.
Katanya, kemasukan ini haruslah disambut dan diterima oleh pimpinan PKR di Cabang Tuaran agar semangat dan kebangkitan anak-anak muda akan memberikan satu lagi kekuatan kepada Pakatan Rakyat dalam membuat persiapan menghadapi pilihanraya umum tidak lama lagi.
"Banyak sudah pemimpin UMNO yang telah berhijrah meninggalkan parti yang jelas sudah tidak relevan lagi. Jika perjuangannya untuk anak-anak muda sudah tidak relevan, apa lagi yang ditunggu? Lebih baik mereka tampil untuk memberikan kekuatan kepada PKR adan Pakatan Rakyat khasnya," kata Najlin lagi.
Sehubungan dengan perkembangan terbaru ini, Najrin berharap lebih ramai lagi ahli parti kerajaan yang akan menyertai PKR untuk memberikan satu keyakinan jitu terhadap kemantapan parti ini.
Majlis Malam Jelajah Pakatan Harapan Rakyat telah diisikan dengan ucapan oleh Datuk Seri Anwar, Ketua Caabang PKR Tuaran Haji Ansari Abdullah; Bekas Panglima Angkatan Tentera Darat Malaysia, Leftenan Jeneral (B) Dato Abdul Gafir Abdul Hamid; Naib Pengerusi DAP Sabah, Peter Liew; Aktivis Politik, Dr Chong Eng Leong dan Bekas Ketua Penerangan UMNO Tuaran, Haji Ghulabdin Enjih.

10 di tenom - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tenom - Google Blog Search


Surat kpd Pengarang/ Banjir <b>di</b> KG Binsilon, Tumantalik, <b>Tenom</b> <b>...</b>

Posted: 19 Sep 2013 02:26 AM PDT

September, 19, 2013 - 5:26 pm
Noorita and a villager pointing to the flooded areas.

Noorita and a villager pointing to the flooded areas.

KAMPUNG BINSILON terletak lebih kurang 5 km perjalanan dari Pekan Tenom ke Taman Pertanian Lagud Seberang dan merupakan salah sebuah kampung terletak di kawasan tanah rendah, yang sering dilanda banjir.

Penduduk kampung yang berjumlah lebih kurang 150 lebih penduduk dan terdiri daripada majoriti berbangsa cina dan murut hidup bergantung kepada hasil pertanian iaitu penanaman kelapa sawit, getah dan buah – buahan seperti jambu untuk menampung kehidupan sehari – harian.

Walau pun penduduk kampung akur dengan keadaan muka bumi kampung mereka yang rendah, namun penduduk kampung amat mengharapkan agar pihak kerajaan dan pihak berkuasa untuk membantu mereka melebarkan dan mendalamkan system perparitan yang sedia ada bagi memudahkan air banjir mengalir keluar seterusnya mempercepatkan proses pengeringan tanah selepas berlakunya banjir.

Menurut Encik Lai, salah seorang penduduk kampung Binsilon, JKK kampung Binsilon telah pernah membuat aduan kepada Jabatan Perparitan dan Saliran daerah Tenom berhubung dengan permasalahan sistem perparitan di kampung mereka tapi tidak ada tindakan yang diambil sehingga ke hari ini.

Menurut Encik Lai lagi, parit yang sedia ada berukuran lebih kurang 6 kaki lebar X 4 kaki dalam, sudah tidak diselanggar oleh pihak  berkenaan lebih kurang 3 tahun menyebabkan apabila berlakunya banjir, air banjir lambat surut sehingga kadang – kadang mengambil masa 1 minggu untuk surut, hal ini memberi kesan kepada pokok – pokok tanaman sehingga ada pokok – pokok tanaman mereka yang mati.

Penduduk kampung Binsilon sangat mengharapkan agar pihak kerajaan dan pihak berkuasa tempatan dapat campur tangan dan mengambil berat tentang permasalahan sistem perparitan di kampung mereka.

Penduduk kampung sangat mengharapkan agar parit yang sedia ada di lebar dan didalamkan dan Kalbot yang sedia ada diganti dengan Kalbot yang bersaiz lebih besar, dan seterusnya pihak kerajaan dapat membantu mereka untuk campur tangan dan mencari penyelesaian dengan hal tuan tanah yang tidak bersetuju dalam hal perparitan di kampung tersebut tersebut.

Noorita

Melalap

BLOG SABAH: 10 <b>di tenom</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Aug 2013 07:25 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

DAP/PKR Jadikan Ahli Parti <b>Di Tenom</b> Sebagai "Hamba" Dapatkan <b>...</b>

Posted: 23 Apr 2013 11:14 PM PDT


GARA-GARA tidak mendapat sokongan yang padu daripada pengundi dan masyarakat di Tenom, parti DAP/PKR telah menjadikan ahli-ahli mereka yang kebanyakannya orang Tenom sebagai "HAMBA" untuk mendapatkan sokongan rakyat. Waduhhhh.....melampau juga????
Rombongan mereka sekitar dalam 50 orang itu telah dikerahkan untuk berlegar-legar di kawasan pekan Tenom sempena lawatan Dato Seri Najib Tun Razak, Perdana Menteri ke Tenom pagi tadi, 24 April 2013.

Taktik yang digunakan oleh DAP/PKR itu adalah jalan pintas untuk berjumpa dengan pengundi tanpa perlu bersusah-payah mengeluarkan kewangan. Kehadiran masyarakat dari seluruh pelusuk daerah Tenom ketika itu yang ingin menemui PM dipergunakan dengan licik oleh DAP/PKR tanpa menyedari bahawa mereka telah diekori. Sempat lagi mereka itu kasi promosi kapada kami. Hahaha.....naaaa....kadapatan suda kamurang tu.

Melalui taktik yang digunakan itu, saya....hihihi...."MR. TJ" sampat di kasi kempen lagi oleh mereka. Sia make 'donno' ja la padahal dalam hati sia ketawakan mereka. Cakap pun tidak pandai, macam mana mahu berkempen. Fakta tidak ada, merapu, kutuk kerajaan padahal anak-anak mereka menerima bantuan daripada kerajaan.....malah hantam jak suru pengundi supaya sokong DAP/STAR. Hahaha....kesian mereka tu.

Tinjauan "Mr. TJ" dengan menemui semula beberapa orang masyarakat yang di kasi kempen oleh mereka sebelumnya.....kebanyakan mereka 'kabur-kaabur' dan tidak faham penerangan oleh DAP/PKR itu. Menurut mereka lagi bahawa kedatangan mereka ke pekan Tenom adalah untuk memberikan sokongan kepada kerajaan dan dan kedatangan PM.

Apa yang melucukan juga ialah apabila 3 orang yang "MR. TJ" temui itu adalah kebetulan penyokong PKR. Sempatlah "MR. TJ" risik-risik pendapat mereka tu berkaitan dengan PKR dan BN. Menurut mereka,...."kami ni mana-mana saja, memang kami sokong PKR tapi kadang kala kami tidak yakin dengan PKR kerana susah mau cakap la. Tingu la nanti."

Menyentuh berkaitan peluang calon bagi kerusi P.181 Tenom iaitu MASDIN BIN TUMAS, pengundi ketika ditanya ada yang tidak mengenali beliau dan tidak yakin bahawa beliau boleh mencabar. "MR. TJ" juga sempat bertanya berkaitan peluang calon parti pembangkang lain iaitu HASMIN @ AZROY BIN ABDULLAH, parti STAR;  JAINEH BIN JUAYA @ JIMMY JAWATAH, parti SAPP; MUTANG @ SYLVESTER BIN DAWAT, parti KITA.....menurut mereka, macam rojak sudah muka-muka calon tu sampai tidak tahu siapa mahu pilih tetapi mereka yakin akan sokong parti yang sudah berjasa kepada rakyat.

Apa macam itu PKR/DAP???? Jangan jadikan ahli-ahli parti kamurang tu sebagai "Hamba" untuk memenuhi percaturan kamurang tu di peringkat pusat. Susah la kalau itu macam. Aiyaaaaa............

14/8/2013: Rondaan <b>Di</b> Sepanjang Jalan <b>Tenom</b>-Melalap Perlu <b>...</b>

Posted: 14 Aug 2013 02:40 AM PDT

Ahli Parlimen Tenom Datuk Raime Unggi mengesa pihak berkuasa agar memperketatkan rondaan terutama di sepanjang jalan Tenom-Melalap.

Mengulas mengenai kejadian orang awam diekori kenderaan yang tidak dikenali baru-baru ini di jalan berkenaan, beliau berkata keadaan tersebut seharusnya perlu diambil tindakan awal bagi mengelakkan kerisauan di kalangan pengguna jalan berkenaan.

Beliau berkata demikian kepada media di Tenom.
Datuk Raimie turut menggesa penduduk setempat dan pengguna jalanraya agar melaporkan segera kepada pihak polis sekiranya mengetahui kejadian tersebut sekaligus membolehkan siasatan lanjut dibuat.

Beliau turut menasihati pemandu yang menggunakan jalan tersebut pada waktu malam agar mengelak memandu bersendirian, tidak panik sekiranya ada kenderaan yang tidak dikenali mengekori serta catit nombor dan ciri-ciri kenderaan tersebut seterusnya segera melaporkan kepada pihak polis.

~rb/Loy/Hacks/Tony/Amat/Cov-Radik

~mdre

10 di keningau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di keningau - Google Blog Search


09/10/2013: Lapan belas buah kenderaan ditahan polis <b>di Keningau</b> <b>...</b>

Posted: 09 Oct 2013 01:43 AM PDT

Lapan belas buah kenderaan terdiri daripada motosikal, kereta dan pacuan empat roda ditahan Polis Cawangan Trafik Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Keningau, dalam satu operasi membanteras kegiatan lumba haram dan samseng jalan di Apin-Apin Keningau, Ahad lalu.
Ketua IPD Keningau, DSP Robert Salisip@David berkata, operasi yang diketuai Ketua Trafik IPD Keningau, Inspektor Ronaidi Mohamad Jaafar bersama lima anggota trafik dan lima anggota sukarelawan tersebut bagi mencegah kegiatan lumba haram yang sering diadakan pada malam minggu dan cuti umum di sekitar daerah itu.
Beliau berkata demikian ketika dihubungi Pemberita RTM di Keningau.
Menurut DSP Robert, operasi mencegah lumba haram dan samseng jalanan akan diteruskan dari semasa ke semasa kerana membahayakan diri dan pengguna jalan raya lain.
Kesemua kenderaan yang dirampas dibawa ke IPD Keningau untuk tindakan lanjut.

Maria              (Loy/Razali-Cov-Firdaus)

~mfja~

Maahad Tahfiz <b>di Keningau</b> | ibn_bacoks

Posted: 17 Sep 2013 06:39 PM PDT

Rumah > Uncategorized > Maahad Tahfiz di Keningau

image

Dr Facebook Mazlan Aliman

ALHAMDULILLAH, impian Sdr Hishamudin Sulaiman untuk membangunkan sebuah Tahfiz di Keningau bakal menjadi kenyataan.

Seorang hambaAllah telah mewaqafkan tanah hampir 5 ekar kpd sdr Hishamudin. Geran pun sudah diserahkan.

Beliau mohon jasabaik saya untuk sampaikan hajat kepada YB Dato' Seri Tuan Guru Hj Abd Hadi Awang untuk melakukan pecah tanah pembinaannya hujung tahun ini.

Hajat Hisamuddin dengan adanya institusi Pendidikan Islam, ia melahirkan lebih ramai hafiz/hafizah dan murabbi dalam masyarakat. Kejahilan masyarakat dapat diatasi.

Bumi Sabah sangat subur untuk Islam.Moga usaha gigih kita diberkati Allah.

P/s bergambar di tapak Tahfiz.

2/9/2013: Mangsa Melecur Akibat Kebakaran <b>Di Keningau</b> Kini <b>...</b>

Posted: 02 Sep 2013 03:49 AM PDT

Seorang mangsa melecur akibat kebakaran di Kampung Tiga Tayar, Keningau, SEMALAM.

Kecederaan mangsa bagaimanapun dilaporkan tidak teruk dan mangsa kini dirawat di Hospital Keningau.

Menurut Ketua Operasi yang juga Ketua Jabatan Balai Bomba dan Penyelamat Daerah Keningau, Janil Jaya, kebakaran pada 10.22-minit malam itu turut mengakibatkan sebuah rumah musnah, manakala sebuah lagi separa musnah.

Beliau yang dihubungi pemberita RTM di Keningau memaklumkan pihaknya dengan kekuatan tujuh anggota bersama sebuah kenderaan, berjaya memadam api sepenuhnya pada 12.05-minit PAGI TADI.

Punca kebakaran dan nilai kerugian masih dalam siasatan.

~alizaali/Loy/Int

~mdre

10 di kota kinabalu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota kinabalu - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

10 di kunak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kunak - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

di negeri sabah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri sabah - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]
 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved