ads

Isnin, 29 Oktober 2012

10 di kota marudu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota marudu - Google Blog Search


I LOVE MARUDU: KWSP buka cawangan <b>di Kota Marudu</b>

Posted: 30 Aug 2012 07:43 AM PDT

Satu lagi kemudahan penting telah dibuka di Kota Marudu iaitu KWSP.  Bagi pekerja2 yang mengunakan perkhidmatan KWSP ini sudah tentulah gembira kerana selepas ini tidak perlu meredah jalan ulu kukut untuk ke Kota Kinabalu atau ke Kudat untuk berurusan.

KWSP dibuka untuk kemudahan semua. Setakat ni.. kerja2 akhir sedang mereka uruskan dan belum mula beroperasi. Dijangaka akan mula beroperasi dalam masa terdekat.

P/s: Bank Rakyat sudah pun beroperasi di Kota Marudu.

10 di sandakan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di sandakan - Google Blog Search


Gambar Seminar Pengubatan Islam <b>Di Sandakan</b> Sabah

Posted: 15 Oct 2012 05:20 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]Gambar Seminar Pengubatan Islam Di Sandakan Sabah. Posted by Pusat Rawatan Islam Darul Naim (Registered).دار عيادة الاسلام دار النعيم at 05:20 · Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to Facebook ...

10 di nabawan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di nabawan - Google Blog Search


ISU TANAH ADAT <b>DI</b> SABAH - D.K.M. SABAH

Posted: 23 Oct 2012 06:55 PM PDT

1. Apakah yang ditakrifkan sebagai Tanah Adat (Native Customary Rights)?
NCR ialah hak istimewa yang diberikan kepada Anak Negeri Sabah yang telah menetap dan mengusahakan tanah Kerajaan untuk tujuan sara hidup selama tiga tahun berturut-turut dan juga tertakluk kepada seksyen 5,6,13-16, 65 dan 88.
"Section 65. "Customary tenure" means lawful possession of land by natives either by continuous occupation or cultivation for three or more consecutive years or by title under this Part or under the Poll Tax Ordinance, or Part IV of the Land Ordinance, 1913".
2. Berapa jenis dan seluas manakah Tanah Adat di Sabah?
Jenis Tanah Adat dan keluasannya adalah seperti berikut:

 

3. Berapakah jumlah Tanah Adat (NCR) yang telah dimiliki/diluluskan di Sabah sehingga kini?
Jumlah Tanah Adat yang diluluskan ditunjukkan oleh rajah di bawah:
4. Apakah prosedur untuk menuntut tanah NCR ini?
  • Penuntut mestilah seorang Anak Negeri Sabah.
  • Mengemukakan tuntutan bertulis kepada Pejabat Pemungut  Hasil Tanah (PPHT).
  • Mengadakan  Siasatan Tanah (L.E.) melalui laporan lapangan dan pengesahan daripada Ketua Kampung untuk memutuskan tuntutan tersebut.
5. Dimanakah taburan Tanah NCR di Sabah & berapa perserta terlibat?
Taburan Tanah NCR dan peserta yang terlibat seperti berikut:
6. Mengapakah proses penyiasatan ke atas bidang tanah NCR terlalu lama?
Proses penyiasatan mengambil masa yang lama kerana ia memerlukan penuntut memanggil saksi yang ramai dan proses ini mesti melalui proses perundangan di mahkamah.
7. Apakah langkah penyelesaian yang telah dilaksanakan oleh Kerajaan Negeri bagi mengatasi mangatasi pengeluaran geran tanah?
Untuk mempercepatkan proses pemberimilikan tanah syarat NT kepada Anak Negeri Sabah dan menyelesaikan isu NCR, Kerajaan Negeri Sabah, melalui Jabatan Tanah dan Ukur Sabah, telah mewujudkan kaedah pemberimilikan tanah yang baharu iaitu melalui Pemberimilikan Tanah Terancang Fast Track untuk pengeluaran GERAN KOMUNAL.
8. Apa itu Geran Komunal?
Geran Komunal yang telah di bangunkan secara usaha sama antara agensi kerajaan negeri, Lembaga Kemajuan Tanah Negeri Sabah (SLDB) dan anak negeri Sabah tempatan (peserta/benifisiari).
9. Berapa banyakkah Geran Komunal yang telah dikeluarkan dan telah dilaksanakan sehingga kini?
Maklumat pengeluaran GK adalah seperti berikut:
       Geran Komunal di Tongod, Melibatkan satu kawasan seluas 9,120 ekar dengan 1,022 benefisiari.
       Geran komunal di Tenom, Melibatkan empat kawasan seluas 13,453 ekar dengan 1195 benefisari.
       Geran Komunal di Nabawan, Melibatkan dua kawasan seluas 9,000 ekar dengan 444 benefisari.
10. Adakah Kerajaan Negeri merancang untuk mengeluarkan lebih banyak Geran Komunal ini bagi mengatasi masalah kelewatan pengeluaran geran, kos pengukuran yang mahal dan pertindihan permohonan?
Ya. Kerajaan memang merancang untuk mengeluarkan lebih banyak Geran Komunal pada masa akan datang seperti di Kota Marudu, Pitas, Ranau dan Labuk Sugut.
11. Bagaimanakah peserta/benefisiari Geran Komunal akan memperoleh faedah/keuntungan?
Sekiranya benefisiari bersetuju untuk mengadakan usaha sama dengan pihak pemaju, maka mereka akan mendapat keuntungan daripada segi dividen, peluang pekerjaan dan peluang perniagaan.
Sekiranya benefisiari ingin mengusahakan tanah tersebut secara sendiri, maka hasil keuntungan bergantung pada usaha mereka sendiri.
12. Berapa lamakah peserta/benefisiari akan terikat dengan geran ini?
Kekal. Hanya jika mereka sendiri yang memohon untuk mengeluarkan nama mereka daripada senarai dalam Geran Komunal.
13. Bolehkah Geran Komunal ini dipecah-pecahkan/dibahagi-bahagikan kepada individu yang berkenaan?
Geran Komunal boleh dipecah bahagi tertakluk kepada kelulusan Pengarah Jabatan Tanah dan Ukur.
14. Bolehkah Geran Komunal ini diwarisi oleh ahli keluarga?
Penambahan, penyingkiran dan penggantian benefisiari hanya boleh dilakukan melalui siasatan terperinci oleh Penolong Pemungut Hasil Tanah Daerah berkenaan dan tertakluk kepada kelulusan Pengarah Tanah dan Ukur.
15. Apakah kebaikan Geran Komunal ini?
  • Melindungi kepentingan Anak Negeri Sabah ke atas tanah di kawasan perkampungan mereka.
  • Mengambil kira tuntutan Anak Negeri Sabah ke atas tanah yang dipertikaikan.
  • Memberi peluang pekerjaan dan perniagaan kepada penduduk luar bandar jika dibangunkan secara usaha sama.
  • Pemberimilikan tanah yang sistematik dan teratur.

10 di penampang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di penampang - Google Blog Search


UMNO Online - <b>Penampang</b> Jadi Perisai BN Halang Pembangkang <b>...</b>

Posted: 25 Sep 2012 01:34 AM PDT

Kategori Dari Bahagian

Penampang Jadi Perisai BN Halang Pembangkang Masuk Sabah

Oleh : Ropikah Ahmad

KOTA KINABALU, 25 Sept. – Ketua UMNO Bahagian Penampang, Datuk John Ambrose menegaskan bahawa pakatan pembangkang ditolak oleh rakyat Sabah lantaran isu yang dibawa mereka bukan hanya bersifat negatif tetapi juga mengundang kepada kehancuran dan musibah besar pada masa depan negara dan rakyat Malaysia.

Katanya, bahagian Penampang yang menjadi pintu masuk ke Sabah adalah antara kawasan tumpuan pakatan pembangkang dalam usaha mereka untuk mendapatkan undi dan sokongan daripada rakyat khususnya dalam merealisasikan impian mereka menumbangkan kerajaan Barisan Nasional (BN).

"Bukan hanya ketua pembangkang iaitu Anwar Ibrahim yang kerap bertandang ke sini tetapi pemimpin dari DAP dan Pas juga acapkali turun malah kelibat anaknya Nurul Izzah juga dilihat cuba mendekati warga Penampang yang kebanyakkan terdiri dari kaum Kadazan," jelasnya kepada UMNO-Online.

Terang beliau yang merupakan satu-satunya ketua UMNO Bahagian beragama Kristian, malangnya percaturan pakatan pembangkang mengundang padah kerana rakyat terang-terangan menolak agenda dangkal mereka yang umpama memperbodohkan diri sendiri.

"UMNO bahagian Penampang mempunyai satu kesatuan bukan saja dengan penglibatan masyarakat Kadazan dan etnik lain di sini tetapi kebersamaan rakyat Sabah menolak agenda pembangkang kerana sedar bahawa mereka merosakkan perpaduan dan kemajmukan yang telah sekian lama diterapkan.

"Kita mahukan kerajaan yang bertanggungjawab sebagaimana pimpinan BN yang sentiasa melihat masa depan, kemajuan dan pembangunan rakyat dan bukannya bertumpu semata-mata kepada isu remeh sebagaimana diketengahkan oleh Anwar dan sekutunya yang datang ke sini."

Tambah beliau, pakatan pembangkang cuba merangka strategi dengan mendekati rakyat melalui kenduri dan majlis-majlis perkahwinan dengan anggota DAP bertumpu kepada kaum Cina, Pas pula cenderung kepada masyarakat Islam sementara PKR banyak memainkan sentimen perkauman dan agama.

"Dengan apa yang dilakukan oleh mereka secara tidak langsung telah menyerlahkan keburukan pakatan pembangkang itu sendiri yang gemar menggunakan isu perkauman dan agama sebagai bahan propaganda sedangkan realitinya bukan hanya masyarakat Penampang tetapi rakyat Sabah menolak agenda sedemikian yang tidak menyumbang kepada kebaikan.

"Bagaimana pakatan pembangkang sendiri mahu membentuk kerajaan di Sabah sedangkan hakikatnya mereka gagal memahami rakyat di sini dengan cuba membawa isu Semenanjung ke negeri ini dan mengibaratkan Sabah umpama Kelantan melalui sentimen agama yang diketengahkan. Itu salah," tegasnya lagi.

Katanya, sebagai ketua bahagian, beliau sentiasa meletakkan agenda rakyat sebagai keutamaan dengan bersama-sama mereka tanpa mengharapkan imbuhan atau mempunyai agenda peribadi sebagaimana yang diterapkan oleh Anwar Ibrahim.

"Walaupun saya adalah ketua bahagian UMNO tetapi saya turun padang bukan untuk menjadi calon seperti mana yang dimainkan oleh pembangkang sebaliknya saya dan anggota UMNO bekerja untuk kesejahteraan rakyat dan kemenangan BN yang menjadi payung kepada rakyat Malaysia.

"Impian pakatan pembangkang adalah untuk meletakkan Anwar sebagai PM tetapi mereka sendiri belum memutuskan untuk parti mana yang akan bertanding di sini kerana antara PKR dan DAP juga ada percanggahan dan banyak bermain tarik tali sedangkan pada BN ianya telah nyata bahawa kerusi Penampang bukan milik UMNO namun jentera kita bekerja bersama-sama," tegasnya lagi. – MediaUMNO

Berita Bertarikh Pada 4:34 PM

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved