ads

Rabu, 5 Oktober 2011

10 di semporna - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di semporna - Google Blog Search


Kelapa Mawar: INTISARI UCAPAN ANWAR IBRAHIM <b>DI SEMPORNA</b>

Posted: 18 Jul 2011 08:42 PM PDT

Kehadiran Datuk seri Anwar Ibrahim di Semporna pada 17 Julai yang lepas meskipun agak terlewat namun ia tidak menghampakan hampir 1000 orang yang berkumpul di perkarangan rumah En.Tahir, penganjur Ceramah Umum tersebut. sebelum itu di sebelah petang kira-kira pukul 3, sudah kelihatan polis trafik cawangan semporna mengadakan sekatan jalanraya di sekitar jalan menuju ke tempat ceramah umum tersebut. Walaupun beberapa penyokong PR di semporna menyifatkan tindakan itu sebagai sesuatu yang ganjil kerana sebelum ini Presiden PAS Tuan guru Hj Abdul Hadi Awang juga telah mengunjungi Semporna tetapi situasi awam tidak seperti itu. Mereka menyifatkan situasi itu sebagai satu petanda besar rakyat masih mahukan Datuk seri Anwar Ibrahim meskipun pelbagai kes dan skandal melingkari politik peribadi mantan Timbalan Perdana Menteri itu. Dalam satu banner berlambangkan logo UMNO tertera perkataan "PENGKHIANAT BANGSA TIDAK DIPERLUKAN DI PARLIMEN SEMPORNA".Banner tersebut menjadi polimek panjang dalam dunia cyber apabila ada pihak yang mempublishkannya di FCB.

Seperti yang dijangka kehadiran DSAI bukanlah bertujuan menyelesaikan kemelut parti PKR di Semporna yang telah digantung ekoran daripada beberapa kes dan salahlaku ketika pemilihan cabang parti itu , tetapi kemunculan DSAI kali ini adalah rutin peribadi iaitu Road Show ketua pembangkang itu di seluruh negara dalam rangka memberikan penerangan kepada rakyat. Dan seperti yang diduga dalam ucapan DSAI itu yang tidak sampai 1 jam itu telah membawa beberapa isu besar termasuk mengulas sedikit tentang perhimpunan BERSIH 2.0 yang beliau turut hadiri sehingga dilaporkan oleh media alternatif beliau dan pengawal peribadi mengalami kecederaan termasuk di bahagian muka.

Namun apa yang lebih mengusik warga Semporna yang hadir ketika itu ialah berkaitan dengan isu kekayaan negara yang dibolot oleh segelintir pihak dari kalangan berstatus pemimpin. Malahan DSAI juga turut menyentuh isu berkaitan dengan tanah adat yang begitu signifikan di sabah. Malahan isu pengambilan tanah yang diusahakan oleh peribumi dengan berselindung di sebalik KOPERASI yang dimiliki oleh proksi dan kroni di sabah telah lama menyayat hati penduduk Semporna. Walaupun beberapa langkah diambil termasuk membawa kepengetahuan menteri kemajuan Luar Bandar Dan Wilayah Datuk seri Shafie Apadal dan disusuli dengan pertemuan dengan ADUN BUGAYA Datuk Ramlie Marhaban, namun segala usaha itu gagal diselesaikan.

Apa yang menimbulkan ketidakpuasan hati rakyat ialah apabila tanah-tanah yang dirampas itu telahpun diusahakan oleh rakyat selama lebih 10 tahun dengan penanaman Kelapa sawit, Namun apabila diambil oleh kerajaan negeri atas sebab tanah rezab, sebaliknya tanaman kelapa sawit itu tidak pula dimusnahkan sebaliknya diperluaskan lagi. Tanaman sedia ada diambil begitu sahaja tanpa sebarang pampasan. Isu inilah yang dikatakan oleh DSAI sebagai 'perompakan".

Walaupun ceramah perdana itu berlangsung kurang dari 1 Jam, namun ramai yang menyifatkannya sebagai 'berbaloi' untuk mendengar pelbagai isu dan perancangan PR apabila memerintah Sabah kelak. Tidak dapat kita pastikan apakah kehadiran DSAI itu akan membangkitkan perubahan pada jiwa warga Semporna atau sebaliknya? Kerana dalam percaturan politik daerah, rakyat perlu memikirkan pada jangka panjang..jangan seperti 'melepaskan ayam, tangan pula berbau taik".

10 di papar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di papar - Google Blog Search


KELAB GREENBOC: Hudud: Mahathir <b>Papar</b> Sikap Hipokrisinya <b>...</b>

Posted: 22 Sep 2011 08:20 AM PDT

Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub menegaskan bahawa Tun Dr Mahathir Mohamadlah yang sepatutnya menasihati Perdana Menteri supaya menarik balik surat yang mengugut mahu dikenakan tindakan terhadap Kelantan sekiranya Kanun Jenayah Syariah (II) dilaksanakan.

Dr Mahathir jangan hanya pandai menyuruh (Menteri Besar Kelantan) Tuan Guru (Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat) "pi la tanya (Perdana Menteri, Datuk Seri) Najib (Tun Razak) kot dia nak bagi (laksanakan hukum hudud)".

"Beliau sendirilah yang sepatutnya menasihati Najib supaya menarik balik surat ugutan itu.

"Kalau Dr Mahathir boleh menasihati Najib supaya menangguhkan pilihan raya, tak mungkin beliau tak boleh nasihatkan Najib supaya menarik balik surat yang mengugut mahu dikenakan tindakan terhadap Kelantan sekiranya Kanun Jenayah Syariah (II) dilaksanakan," kata Salahuddin.

Surat yang masih dalam simpanan pejabat Menteri Besar Kelantan itu dihantar kepada kerajaan Kelantan oleh Dr Mahathir sendiri atas sifatnya sebagai Perdana Menteri waktu itu.

Ketika menjadi Perdana Menteri, Dr Mahathir juga memberi amaran pada 14 Ogos 1994 bahawa "kita (kerajaan pusat) akan ambil tindakan jika Kelantan meneruskan usaha melaksanakan hudud".

Salahuddin juga menyeru Dr Mahathir menarik balaik pelbagai tuduhannya terhadap hukum hudud.

"Sempena bulan Syawal ini, saya dengan rendah diri menyeru Dr Mahathir menarik balik pelbagai tuduhannya terhadap hukum hudud.

"Beliau pernah menuduh perlaksanaaan hukum hudud boleh menyebabkan umat Islam menjadi mundur," kata Ahli Parlimen Kubang Kerian itu.

Dalam temubualnya dengan wartawan pada 18 Ogos 1991, Dr Mahathir dilaporkan mendakwa perlaksanaaan hukum hudud boleh menyebabkan umat Islam menjadi mundur kerana tidak boleh bersaing dengan orang bukan Islam apabila orang Islam dipotong tangannya dan dilakukan hukum hudud yang lain, sedangkan orang bukan Islam tidak dikenakan.

Dalam ucapannya pada di Papar Sabah 2 Mei 1992 pula, Dr Mahathir dipetik sebagai berkata: "Bagaimana kita boleh maju kalau orang Islam sudah tidak ada tangan dan kaki. Bagaimana mereka mahu bersaing dengan bangsa2 lain kalau sifatnya sudah tidak cukup. Hukum Hudud tidak sesuai dilaksanakan di negara ini yang mempunyai rakyat berbilang kaum dan agama".

Salahuddin berkata, Dr Mahathir sepatut berjiwa besar dan menarik balik persendaannya terhadap hukum potong tangan itu memandangkan hukum tersebut diperintahkan di dalam al-Quran.

"Kalau ada kelapangan, dengan rendah diri juga saya menyeru Dr Mahathir membaca surah al-Maidah ayat 38 dan 39," kata beliau.

Ayat tersebut membawa maksud, "Laki-laki yang mencuri dan perempuan yang mencuri, potonglah tangan keduanya (sebagai) pembalasan bagi apa yang mereka kerjakan dan sebagai siksaan dari Allah. Dan Allah Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana. Maka barangsiapa bertaubat (diantara pencuri-pencuri itu) sesudah melakukan kejahatan itu dan memperbaiki diri, maka sesungguhnya Allah menerima taubatnya. Sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang".

Semalam, Dr Mahathir meminta Tuan Guru melaksanakan hukum hudud di Kelantan sekarang memandangkan beliau tidak lagi menjadi Perdana Menteri yang dahulunya dianggap menghalang hasrat kerajaan negeri itu melaksanakannya.

"Saya bukan perdana menteri dah, pasal apa tak laksanakan (hudud). Pi la tanya Najib kot dia nak bagi... ni dia (Nik Aziz) dok salahkan saya kononnya pasai saya, (PAS) tak dapat laksana hukum hudud," katanya.

Dalam perkembangan berkaitan, The Malaysian Insider melaporkan, Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim melahirkan sokongannya kepada Kelantan yang sudah lebih sedekad berhasrat mahu melaksanakan undang-undang hudud sambil berkata perundangan yang diusahakan oleh kerajaan PAS itu melindungi hak bukan Islam.


KOLEKSI KENYATAAN/UCAPAN YANG MENGHINA ISLAM, MENGELIRUKAN RAKYAT MENGENAI ISLAM DAN MENGHALANG PERKEMBANGAN ISLAM DI MALAYSIA

(Kenyataan Mahathir kepada wartawan pada 3hb Mac 1994 di Nilam Puri, Kelantan Darul Naim): Hukum rejam kepada penzina adalah primitif

(Kenyataan Najib Razak pada 20hb April 1983 kepada para wartawan): Negara akan huru-hara sekiranya undang2 Islam dilaksanakan -

(Kenyataan Mahathir pada 14 Julai 1992 kepada wartawan). Apabila hukum rejam batu sampai mati kepada penzina dan potong tangan kepada pencuri, nescaya ramailah rakyat Islam yang mati dan kudung tangan. Ini sangat memalukan umat Islam kerana orang bukan Islam akan sempurna sifatnya dan boleh meneruskan kerja.

(Ucapan Mahathir pada 30 April 1992 di perjumpaan Ketua2 Umno bahagian Johor). Saya nak tahu siapakan di antara ahli2 Pas yang sanggup memotong tangan orang jika hudud dilaksanakan di Kelantan. Barangkali Nik Aziz akan melakukannya. Jika benar kita nak tengok apa yang berlaku selepas hukum itu nanti.

(Ucapan Mahathir pada 2 Mei 1992 di Papar Sabah). Bagaimana kita boleh maju kalau orang Islam sudah tidak ada tangan dan kaki. Bagaimana mereka mahu bersaing dengan bangsa2 lain kalau sifatnya sudah tidak cukup. Hukum Hudud tidak sesuai dilaksanakan di negara ini yang mempunyai rakyat berbilang kaum dan agama.

(Kenyataan Mahathir kepada para wartawan pada tahun 1994 selepas mesyuarat MT Umno). Saya ingin memastikan bahawa negeri2 yang diperintah oleh BN tidak akan melaksanakan hukum hudud.

(Ucapan Mahathir pada 14 Ogos 1994 di Pasir Mas Kelantan). Sukar dilaksanakan hukum syarak kerana masyarakat Malaysia bukan seratus peratus Islam.

(Ucapan Mahathir pada 3 Mac 1994 di Pusat Bahasa Arab, Nilam Puri, Kelantan). Apakah hukum hudud mesti dilaksanakan juga walau apa pun keadaan sehingga mendatangkan mudarat kepada orang Islam. Apakah dalam keadaan Islam sudah lemah, hukum2 yang boleh melemahkan lagi orang Islam mesti dilaksanakan? -

(Ucapan Mahathir pada 3 Mac 1994 di Pusat Bahasa Arab, Nilam Puri, Kelantan) Hudud tidak boleh dilaksanakan kerana sukar mendapat saksi yang tidak fasik. -

(Kenyataan Najib Razak pada 20 April 1992 kepada para wartawan). Kerajaan Kelantan harus dipertanggungjawabkan jika berlaku huru-hara, ketidakstabilan politik, perpecahan di kalangan umat Islam dan kegelisahan rakyat apabila hukum hudud dilaksanakan di negeri itu. Rakyat harus menyoal perlaksanaan hukum itu menguntungkan atau menyebabkan perpecahan, pertentangan dan ketidakstabilan politik. Tidak semua negara Islam mengamalkan hukum hudud bahkan ada negara Islam lebih makmur tanpa hukum itu.

(Dr. Mahathir Mohamad, temubualnya dengan media massa, 14 Julai 1992) "Apabila hukum rejam batu sampai mati kepada penzina dan potong tangan kepada pencuri, nescaya ramailah rakyat Islam yang mati dan kudung tangan.Ini sangat memalukan ummat Islam, kerana orang bukan Islam akan sempurna sifatnya dan boleh meneruskan kerja."

(Dr. Mahathir Mohamad, ucapannya di Pusat Bahasa Nilam Puri, Kelantan, 3 Mac1994). "Saya cabar Kelantan laksana hukum hudud di depan orang bukan Islam."

(Dr. Mahathir Mohamad, ucapannya di Pusat Bahasa Nilam Puri, Kelantan, 3 Mac 1994) Hudud tidak boleh dilaksanakan kerana sukar mendapat saksi yang tidak fasik

(Dr. Mahathir Mohamad, ucapannya di Pasir Mas, 14 Ogos 1994). "Al-Quran perlu ditafsirkan semula untuk disesuaikan dengan keadaan masa kini."

(Dr. Mahathir Mohamad, temubualnya dengan media massa selepas sidang Majlis Tertinggi Umno, 1994). "Saya akan mempastikan bahawa negeri-negeri yang diperintah oleh Barisan Nasional tidak akan melaksanakan hukum hudud."

(Dr. Mahathir Mohamad, ucapannya di Pasir Mas, Kelantan, 14 Ogos 1994). "Kerja yang paling sesuai bagi Tok Guru (ulama') ialah mengajar, bukan mentadbir."

(Dr. Mahathir Mohamad, ucapannya di Pasir Mas, Kelantan, 14 Ogos 1994). "Sukar dilaksanakan hukum syarak kerana masyarakat Malaysia bukan seratus peratus Islam".

(Dr. Mahathir Mohamad, ucapannya di Pasir Mas, Kelantan, 14 Ogos 1994). "Kita (Kerajaan Pusat) akan ambil tindakan jika Kelantan meneruskan usaha melaksanakan hudud."

(Dr. Mahathir Mohamad, kenyataannya kepada wartawan, 30 April 1992). "Bukan kerana dengan melaksanakan hukum hudud saja kita boleh menjadi Islam. Kita tengok banyak negara Islam yang tidak melaksanakan hukum hudud,tetapi tidak bermakna mereka tidak Islam."

(Dr. Mahathir Mohamad, temubualnya dengan wartawan, 18 Ogos 1991). "Perlaksanaaan hukum hudud boleh menyebabkan umat Islam menjadi mundur kerana tidak boleh bersaing dengan orang bukan Islam apabila orang Islam dipotong tangannya dan dilakukan hukum hudud yang lain, sedangkan orang bukan Islam tidak dikenakan."

(Dr. Mahathir Mohamad, bercakap kepada wartawan, 24 April 1992) . "Jika mereka hendakkan sangat hukum hudud, mereka kenalah cuba hukum mereka sendiri atau mahkamah mereka sendiri. Mereka seronok nak potong tangan orang, seolah-olah jika tidak potong tangan, tidak Islam. Sekarang kita nak tengoklah mereka boleh buat atau tidak."

(Datuk Seri Najib Tun Razak, bercakap kepada wartawan, 20 April 1992): "Kerajaan Kelantan harus dipertanggungjawab jika berlaku huru hara, ketidakstabilan politik, perpecahan di kalangan umat Islam dan kegelisahan rakyat apabila hukum hudud dilaksanakan di negeri itu.rakyat harus menyoal perlaksaaan hukum itu menguntungkan atau menyebabkan perpecahan pertentangan dan ketidakstabilan politik. Tidak semua negara Islam mengamalkan hukum hudud, bahkan ada negara Islam lebih makmur tanpa hukum itu."

(Dr. Mahathir Mohamad, ucapannya di Papar, Sabah, 2 Mei 1992). "Bagaimana kita boleh maju kalau orang Islam sudah tidak ada tangan dan kaki? Bagaimana mereka mahu bersaing dengan bangsa-bangsa lain, kalau sifatnya sudah tidak cukup? Hukum hudud tidak sesuai dilaksanakan di negara ini yang mempunyai rakyat berbilang kaum dan agama."

"(Dr. Mahathir Mohamad, bercakap kepada wartawan, 15 Julai 1994). Jika semua urusan selesai dan kita puas hati sikap Israel, kita akan mengiktiraf negara itu."

(Dr. Mahathir Mohamad, ucapannya di Pasir Mas, Kelantan, 14 Ogos 1994). "Melaksanakan hukum hudud sehingga melemahkan orang Islam sehingga menjadi masyarakat kucar kacir dan ditindas oleh orang lain tidaklah secucuk dengan ajaran Islam."

(Dato' Seri Dr.Mahathir Mohamad 28/9/2001) Perhimpunan Agong Umno. Mahathir berkata: Malaysia telah diistiharkan sebagai sebuah Negara Islam oleh Dr Mahathir ketika merasmikan Kongres Tahunan Partai Gerakan pada 28 September 2001 yang lalu.

(Dato' Seri Dr.Mahathir Mohamad3/3/94) 'Hukum rejam kepada penzina adalah primitif'.

(Dato' Seri Dr.Mahathir Mohamad 14/7/92) 'Apabila hukum rejam batu sampai mati kepada penzina dan potong tangan kepada pencuri, nescaya ramailah tangan. Ini sangat memalukan umat Islam kerana orang bukan Islam akan sempurna sifatnya dan boleh meneruskan kerja'.

(Dato' Seri Dr.Mahathir Mohamad 2/5/92) 'Bagaimana kita boleh maju kalau orang Islam rakyat Islam yang mati dan kudung sudah tiada tangan dankaki. Bagaimana mereka mahu bersaing dengan bangsa-bangsa lain kalau sifatnya sudah tidak cukup. Hukum Hudud tidak sesuai dilaksanakan di negara ini yang mempunyai rakyat berbilang kaum dan agama'.

(Dato' Seri Dr.Mahathir Mohamad 1994) 'Saya akan memastikan bahawa negeri-negeri yang diperintah oleh BN tidak akan melaksanakan hukum hudud'( hukum Islam)

(Dato' Seri Najib TunAbd Razak 20/4/93) 'Negara akan huru-hara sekiranya undang-undang Islam dilaksanakan'. (Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi: 13/11/99) 'Apa erti negara Islam jika mundur'.

(Dato' Seri Dr.Mahathir Mohamad 11/1/02 Berita Harian Mahathir berkata):Malaysia adalah sebuah negara Islam sejak merdeka dan peniaga serta pelancong Jepun sudah melawat negara ini sejak itu lagi. Kita tidak mengalami sebarang perubahan walau sedikitpun, lantas kebimbangan ini tidak berasas sama sekali, katanya berucap pada majlis jamuan meraikan rakan sejawatannya dari Jepun, Junichiro Koizumi di Seri Perdana di sini malam ini.

Firman Allah SWT: "Maka demi Tuhanmu mereka (pada hakikatnya) tidaklah beriman sehingga mereka menjadikan kamu hakimAllah swt." (al-An'am:57)

Firman Allah SWT: "Barangsiapa yang tidak memutuskan menurut apa yang diturunkan Allah, maka mereka adalah orang-orang yang kafir" (al-Maidah: 44)

Firman Allah SWT: "Barangsiapa yang tidak memutuskan menurut apa yang diturunkan Allah, maka mereka adalah orang-orang yang zalim" (al-Maidah:45)

Firman Allah SWT: "Barangsiapa yang tidak memutuskan menurut apa yang diturunkan Allah, maka mereka adalah orang-orang yang fasiq" (al-Maidah:47)

Firman Allah SWT: "Apakah hukum Jahiliyyah yang mereka kehendaki, dan hukum siapakah yang lebih baik dari hukum Allah bagiorang-orang yang yakin?" (al-Maidah:50)

MENGHINA SUNNAH - BERJANGGUT
(Dr. Mahathir Mohamad, Majlis Tertutup Majlis Agama Kebangsaan, 1997). "Sapa tau janggut Nabi macam mana? Sapa biasa tengok janggut nabi, ada gambar? Kita tak tau. Ada pulak yang kata janggut mesti sampai ke pusat. Ada yang special sikit macam tu! (ketawa). Apakah kita nak jadikan ini ukuran agama Islam kerana kita berjanggut maka kita Islam. Kononnya Sunnah Nabi. Kita tak tau. Kita tak tau sebenarnya macam mana janggut dia (Nabi) (menahan ketawa).

Di zaman itu nak cukur pun mudah ke?Dia bukan ada Gillette. Zaman nabi ada Gillette ke, tak dak. Pisau cukur pun tak dak masa tu. Jadi masalah macam mana nak cukur masa tu. Lepas itu, dia berjalan sana sini naik unta. Bukan nak dapat air banyak...(di) padang pasir".

MENGHINA HUKUM MENUTUP AURAT DAN MENGALAKAN RATU CANTIK
(Dr. Mahathir Mohamad, Majlis Tertutup Majlis Agama Kebangsaan, 1997). "Apakah kalau kita tidak tutup (aurat) kita tidak Islam? Banyak benda yang disuruh oleh agama Islam yang kita tidak buat, tetapi kita masih Islam".

Dr.Mahathir Mohamad: 5 September 1997, PWTC, Perhimpunan Agung UMNO). Tujuan menutup aurat ialah kerana di zaman Nabi, Arab Jahiliyyah mempunyai nafsu yang kuat sehingga sering menculik dan merogol wanita daripada kabilah-kabilah lain. Akibatnya ialah peperangan antara mereka yang tidak pernah tamat".

(Mahathir Mohamad, Utusan Malaysia, 19 Julai 1997) Apabila tiga orang gadis Melayu Islam, Fahyu Hanim Ahmad,18 (Alor Setar), Noni Mohamad, 19 (George Town), dan Sharina Shaari 23, (Alor Setar), menyertai pertandingan Miss Malaysia Petite 1997 yang diadakan di Classic Ballroom, Hotel Holiday Villa Subang Jaya 13 Jun 1997 ditangkap oleh lima pegawai JAIS, Mahathir yang ketika itu sedang bercuti di Okoyama, Jepun mengulas:

"Cara ini meninggalkan kesan buruk sampai ke bila-bila kepada pihak yang terlibat termasuk keluarga mereka. Orang-orang ini tidak faham apa yang dikehendaki oleh agama. Inilah masalahnya apabila kita memberi kuasa kepada orang-orang yang tidak tahu menggunakan kuasa".

Allah berfirman: "Katakanlah kepada wanita yang beriman: "Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan memelihara kemaluannya, dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang (biasa) nampak daripadanya. Dan hendaklah mereka menutupkan kain tudung ke dadanya, dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya kecuali kepada suami mereka, atau ayah mereka.( An-Nuur:31)

Sesungguhnya termasuk ahli neraka, iaitu perempuan-perempuan yang berpakaian tetapi telanjang, yang condong kepada maksiat dan menarik orang lain untuk membuat maksiat.mereka ini tidak akan masuk syurga dan tidak akan mencium buanya (Muslim)

MENGHINA DAN MEMECAT ULAMA'
(Dr. Mahathir Mohamad, Majlis Tertutup Majlis Agama Kebangsaan, 1997). "Saya bukan lawan semua dengan mufti, tetapi mufti (Dato' Ishak Baharom) yang semacam ini bukan mufti. Ulama', macam-macam ulama' ada."Takkan satu orang boleh mendakwa diri dia ulama dan kita mesti sembah dia inilah waris nabi, bukan main senang. Masuk persatuan ulama' jadi waris nabi. Syed-syed pun tak pernah berkata macam itu, yang kata dia keturunan nabi, keturunan sahabat-sahabat nabi - pun dia tak kata macam itu. Ini mana-mana tempat membuat dakwaan bahawa 'ulama' adalah waris nabi'. Mudah nak jadi waris nabi. Tak payah sapa pilih."

(Dato' Seri Dr.Mahathir Mohamad, 8 Nov.1991, Perhimpuan Agung UMNO, PWTC). " Ajaran ulama' inilah yang menyebabkan umat Islam menghabiskan hayat mereka semata-mata mebuat persedian untuk akhirat. Dan untuk ini, berbagai-bagai ibadat dicipta dan ditokok-tambah untuk memenuhi masa hidup mereka".

10 di tawau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tawau - Google Blog Search


:: D&#39; EyEs 0f pRIncEsS D0t c0m ::: Konsert lagenda rock <b>di tawau</b> 2011

Posted: 23 Sep 2011 06:33 AM PDT

Membariskan empat nama besar di dalam industri muzik tanah air untuk dipersembahkan di dalam satu konsert besar yang bakal diadakan di Tawau, Sabah pada 1 Oktober nanti, Nova Records dengan kerjasama bersama Mustwin Venture Sdn Bhd menjanjikan yang terbaik buat peminat-peminat rock di sana.

Menjangkakan 20 ribu menonton yang akan hadir pada malam 1 Oktober ini nanti, konsert ini menampilkan Ella, Mus (May), Bandi (Amuk), dan Asheed(Deb Geb C). Konsert yang diberi nama Konsert Rock Legenda ini juga akan menampilkan sebuah band dari Sabah iaitu Point Band.

Konsert yang dijangka akan berlangsung dalam durasi masa dua jam ini bakal menghiburkan peminat dengan hanya menawarkan harga tiket yang berpatutan iaitu serendah RM20 ringgit.

Sumber: ManggaOnline

***************************

Harga tiket konsert kali nih, betul² memangkin kehendak hati. Tambah² pula Ella pun turut di undang untuk membuat persembahan, itu yang saya sangat suka.. yeayy yeayy!

Konsert lagenda rock

Last saya pergi konsert live Ella di Jesselton Point Kota Kinabalu. Tiket masa tu di taja sepenuhnya oleh pihak Nuffnang... 1o keping yang mana 1 keping bernilai Rm100. Terjegil jugak bijik mata #kalauBayarSendiri. Hahahaha!!

Rock 2011 di tawau

Persembahan ella masa ini betul² memuaskan hati... Percayalah... Ella da best. Ratu Rock Malaysia.. YeaHhhhhh!!

Thanks you read and support my writing. Please come again ya!!!

NotaSepintas: Hati sangat² nak pergi... tapi Mr.A tak dapat nak confirm lagi... kawan² yang pergi, meh la roger² saya jugak... hehehe!

10 di sipitang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di sipitang - Google Blog Search


SAMBUTAN RAYA MERDEKA PuTERI <b>SIPITANG DI</b> ZON LUPAK

Posted: 29 Sep 2011 05:47 PM PDT

Sambutan merdeka raya walaupun hampir kepenghujungnya tetap diraih oleh semua peringkat. Pergerakan puteri umno bahagian sipitang bersama puteri cawangan kawasan zon Lupak berjaya menjayakan jamuan mesra aidil fitri dengan kerjasama padu KEMAS di zon tersebut.

Majlis ini telah diadakan di dewan kg lupak. Selain dari memberi suntikan keceriaan kepada pelajara KEMAS dengan meraihkan ulang tahun serentak sepanjang tahun, ia juga bertujuan merapatkan lagi hubungan kepimpinan bersama kumpulan ibubapa dan masyarakat setempat.

Dalam majlis tersebut jawatan kuasa puteri bahagian dan puteri cawagan memakai pakaian seragam rasmi puteri umno untuk membangkitkan kembali aura batik puteri.

Ketua pergerakan puteri bahagian berkata " sudah lama sarung batik puteri umno hanya dipakai ketika persidangan sahaja. Pakaian ala pink atau merah jambu mengambil tempat dalam majlis2 rasmi umno atau kepimpinan sehingga ada yang sudah lupa corak batik kebanggaan puteri umno. "

" Kini sudah tiba masanya kita hidupkan semula aura batik puteri umno malaysia agar tidak dilupai. Bukan menidak warna tema pink sebagai sesuatu tema fleksible tetapi pink ini sangat sesuai disarungkan oleh seluruh peringkt usia. Malahan wanita sendiri juga menyukai warna ini. Namun imej sebagai warga puteri umno perlu menyemarakkan semula pakaian asas pergerakan agar semangat gelombang merah jambu semakin kukuh" tegasnya.

pergerakan puteri sipitang mengambil pendekatan mesra masyarakat dengan melaksanakan program kemasyarakatan seiring dengan pelaksanaan yang sama dilakukan oleh kepimpinan umno bahagian.

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

10 di kinabatangan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kinabatangan - Google Blog Search


Pusat Asuhan Tunas Islam [PASTI] Kawasan <b>Kinabatangan</b>: Majlis Hari <b>...</b>

Posted: 23 Sep 2011 06:35 PM PDT


Bermula dengan PASTI Darul Ulum, PASTI Kinabatangan terus berkembang sehingga wujud tiga buah Pusat Asuhan Pra Sekolah [PASTI] bagi memberi pendidikan Pra Sekolah alternatif kepada masyarakat Kinabatangan.

Keberadaan PASTI Kinabatangan di tiga lokasi yang memerlukan Pendidikan Islam disambut baik oleh masyarakat sekalipun terpaksa membayar yuran bulanan dan kepayahan lagi demi memastikan anak-anak mereka mendapat pendidikan sewajarnya.

Menghargai kesediaan dan pengorbanan ibubapa dan masyarakat, PASTI Kawasan Kinabatangan telah menganjurkan Majlis Hari Raya PASTI peringkat kawasan bertempat di PASTI Darul Ulum. Sambutan dari ibubapa, pemimpin masyarakat setempat amat memberangsangkan.

Selain hidangan Hari Raya, majlis turut diserikan dengan persembahan nasyid, azan, bercerita, doa oleh pelajar PASTI dari ketiga-tiga PASTI. Duit Raya turut disampaikan oleh pemimpin masyarakat setempat kepada pelajar PASTI.

Mazlan Aliman, AJK PAS Pusat turut menaruh keyakinan kepada pendidikan PASTI berupaya membentuk anak-anak menjadi insan yang bertaqwa seperti acuan Al-Quran kerana pelajar PASTI diseluruh negara telah membuktikan hasil didikan PASTI. Beliau menyeru seluruh anggota masyarakat menyokong dan berusaha mengembangkan pendidikan berteraskan Islam bagi menyelamatkan negara yang dilanda masalah sosial kini.

Turut hadir timbalan Pesuruhjaya PAS Perak dan Negeri Sembilan serta setiausaha akhbar Presiden PAS, Sdr Nasaie.

sabahkini.net: POLIS <b>KINABATANGAN</b> JADI BARUA PENJENAYAH?

Posted: 02 Oct 2011 01:06 AM PDT

Oleh : HAMZAH ABDULLAH

PADA 26 September 2011, saya telah mengutus surat kepada Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar dengan sesalinannya kepada Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Hamza Taib dan Pengarah Jabatan Tanah dan Ukur, Datuk Osman Jamal.

Dalam surat tersebut saya menyatakan kepada Tan Sri Ismail tentang penglibatan segelintir pegawai polis dari Balai Polis Daerah Kota Kinabatangan yang menganiaya para peneroka di kawasan Koyah Bersatu; justeru memohon campurtangan beliau bagi menyiasat, serta mengambil tindakan sewajarnya ke atas kezaliman yang dilakukan oleh pegawai-pegawai terbabit.

Pada 1 Oktober 2011, saya telah melawat kawasan Koyah Bersatu, bertemu para peneroka berkenaan, melihat dan mendengar sendiri keperitan yang mereka hadapi setiap hari berdepan dengan suasana penganiayaan oleh pegawai-pegawai polis terbabit.

Para peneroka di kawasan yang dimaksudkan telah menduduki kawasan berkenaan secara sah, permohonan mereka untuk menjadi pekebun kecil telah dibuat pada zaman kerajaan Berjaya ketika Ketua Menteri masa itu, Datuk Harris Salleh, telah memperuntukkan sejumlah hampr 1 juta ekar di bawah Skim Pekebun Kecil (Small Holders Scheme) dengan matlamat meningkatkan taraf hidup rakyat Sabah.

Datuk Zaki Gusmiah, ADUN Sukau pada masa itu telah menyokong sepenuhnya permohonan para peneroka ini. Ini bererti para peneroka ini telah menduduki secara sah, lengkap dengan dokumen permohonan tanah (P.T.) yang telah dimajukan dan diterima oleh Jabatan Tanah, Kota Kinabatangan untuk tempoh hampir 30 tahun!

Episod malang menimpa para pekebun kecil ini apabila tanah yang dipohon seawal pemerintahan Berjaya, mendapat kelulusan tetapi geran-geran tanah mereka 'disambar' oleh seorang tauke Cina, Ang Hong Swee yang mendakwa sebagai Anak Negeri secara dokumen (Anak Negeri 'By Document') dan bukan melalui pertalian 'darah' (Anak Negeri 'By Document' and not 'By Blood').

Anak Negeri palsu yang memang terkenal dengan 'link' pihak atasan di Jabatan Tanah serta mempunyai sahabat dari kalangan anggota dan pegawai polis telah memperalatkan dua orang pegawai polis dari Balai Polis Kinabatangan, yang bernama Sarjan Ismail dan seorang yang bernama Hilme.

Kedua-dua pegawai inilah yang telah bertindak bagi pihak tauke Anak Negeri palsu ini menggertak dan mengancam para peneroka di kawasan Koyah Bersatu. Para peneroka memberitahu saya bahawa Sarjan Ismail dan yang berenama Hilme (saya diberitahu oleh seorang kawan bahawa Hilme ni berpangkat Inspektor dan berasal dari sebuah negeri di utara Semenanjung) telah menyumbat seorang pekebun kecil selama 5 hari di lokap Balai Polis Kinabatangan tanpa sebab dan tanpa reman daripada Majistret.

Sarjan Ismail dan Hilme ini jugalah yang memberi amaran kepada para peneroka supaya tidak mengalihkan batu sempadan (Boundary Stone) kerana Sarjan Ismail akan bertindak meletakkan batu sempadan yang baru.

Semuanya dilakukan oleh Sarjan Ismail bagi mempastikan 'Nafsu Sarakah' tauke Anak Negeri palsu ini menguasai lot-lot peneroka yang telah ditanam dengan kelapa sawit tercapai.

Modus operandi yang dilakukan oleh Sarjan Ismail dan anggota yang lain amat mudah iaitu merampas tanah-tanah peneroka melalui batu sempadan yang akan mereka tanam secara palsu dalam kawasan yang bukan merujuk kepada lot-lot peneroka.

Seorang peneroka, Hasmiati binti Rustam dan mendududki Lot 52, mempunyai geran tanah sah bernombor 095312744, tetapi bakal dirampas oleh tauke Anak Negeri palsu ini dengan dibantu oleh Sarjan Ismail serta seorang pencacai tauke bernama Osman Enting, atau lebih dikenali sebaga Tabu.

Ketua Polis Negara mempunyai tanggungjawab moral bagi memperbetulkan kepincangan ini sesuai sebagaimana saranan yang sering dilaungkan bahawa 'rakyat juga mempunyai tanggungjawab bersama' bagi mengurangkan kes-kes jenayah dinegara ini.

Nah! sekarang, apa yang dilakukan oleh segelintir anggota polis ini adalah suatu jenayah yang tidak bermoral dan bercanggah dengan lafaz ikrar dalam piagam pelanggan Jabatan Polis.

Kita sama-sama tunggu dan lihat sejauh mana Tan Sri Ismail benar-benar komited untuk membersihkan imej Jabatan Polis yang semakin tercalar.

(NOTA : Hj Hamzah Hj Abdullah merupakan Timbalan Pesuruhjaya PAS Sabah, merangkap YDP Pas Kawasan Batu Sapi.)

10 di kota kinabalu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota kinabalu - Google Blog Search


Mana nak makan Kari Kepala Ikan tersedap <b>di Kota Kinabalu</b> <b>...</b>

Posted: 03 Oct 2011 11:37 AM PDT

Kalau korang tersinggah ke Kota Kinabalu ni..and rasa2 nak merasa kari kepala ikan..tak yah carik tempat lain dah pergi jek kat Krishna Fish Head Curry House..kompom sedap..sebab aku dah pergi situ few times dah…and everytime kalau terasa nak makan kari kepala ikan memang pergi sana jek…kat Donggongon, KK.

kari kepala ikan krisha fish head curry house

kepala ikan kitorang kecik jek..sebab makan 2 orang jek kan..tapi kari dier memang meletop laa..best~~ kalau tak caye kena try sendiri laa..ni gambo lama..hahaha..bile wat post ni cam terasa nak makan kari kepala ikan la pulak kan…

hari tu masa adik aku datang sini jalan2 ngan family bakal mentua dier ingat nak bawak adik aku, awek dier and 2 orang adik awek dier gi makan kat krishna fish head curry house ni (family yang lain2 tak dapat nak angkut..diorang sampai 10 orang datang sini beramai2..)…tup2 sampai tutup la pulak..huu..tak sure la memang tiap2 hari ahad tutup malam ke camne..tapi tak tercapai la niat nak makan kari kepala ikan tersedap kat KK ni..hehehe..takde rezeki..

banana leaf rice with fish head curry at krishna curry house kota kinabalu

kat sini makan atas daun pisang jek..alahai..berkeriuk2 perut aku sambil menaip post ni..esok nak ajak dak p makan kari kepala ikan kat krishna ni laa…

owh..walaupon namanya Krishna Fish Head Curry House tapi sini makanannye 'halal'..kalau tak takkan la aku pergi makan kot kan..hehehe..ade logo halal bertepek besar gile kat dinding restaurant ni..

so tu jek la post aku setelah lama menyepi.. :p lapo la plak~~~

Incoming search terms:

  • makan sedap di kota kinabalu (1)
  • makanan sedap di kota kinabalu (1)
  • murahnya ikan di kk (1)

Yang ni pon best jugak :D

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved