ads

Jumaat, 1 Julai 2011

10 di kudat - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kudat - Google Blog Search


sabahkini.net: PENYELUDUPAN BARANG SUBSIDI <b>DI KUDAT</b>

Posted: 01 Jul 2011 08:39 AM PDT


Saudara Pengarang,

UNTUK makluman, saya berasal dari Sandakan tetapi buat masa ini sedang bercuti di Kudat, Sabah. Pagi kelmarin, lebih kurang jam 10.30 pagi semasa memancing di jeti Sabah Port Kudat, saya ternampak sebuah lori yang berada di sebelah bot kumpit dalam keadaan yang mencurigakan.

Saya melihat dengan jelas ketika itu anak-anak kapal sedang memungah barang-barang (kotak-kotak) dari lori ke bot kumpit (Filipina) yang sebelum ini merapat ke jeti untuk memuat kayu belian, tetapi turut menyeludup keluar barangan kawalan bersubsidi seperti minyak masak, tong gas, gula dan sebagainya.

Saya harap pihak tuan dapat menghebahkan perkara ini di Sabahkini.net agar pihak berkuasa dapat membuat pemantauan dan menghalang penyeludupan keluar barang kawalan bersubsidi ke Filipina.

Salam Hormat,

PUTERA SANDAKAN

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

10 di semporna - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di semporna - Google Blog Search


SEMPURNAKANLAH…..<b>SEMPORNA</b>! | RontogDaily.Com

Posted: 15 Jun 2011 12:11 AM PDT

Hello… Semporna!. Dalam keghairahan pembangunan, pembinaan pelbagai kemudahan yang memanifestasikan keamanan yang dikecapi masyarakat kita seringkali mengundang kealpaan. Pembinaan bangunan dan gedung-gedung perniagaan tentu sahaja mempamerkan kemakmuran ekonomi yang dijelmakan oleh keyakinan para pemodal terhadap prospek ekonomi yang terhidang. Bangunan yang serba indah didirikan. Peluang-peluang perniagaan dijana dan retorik wujudnya peluang pekerjaan yang melimpah ruah dijaja ke hulu ke hilir oleh pihak-pihak yang berkepentingan.

Ironinya, keadaan ini hanya menyedapkan halwa mata memandang. Realiti yang berlaku dalam putaran ganas kehidupan tidak pernah mengambilkira retorik dan omongan kosong. Situasi inilah yang berlaku dalam masyarakat kita, khususnya di Semporna. Bangunan-bangunan baru tumbuh bagai cendawan selepas hujan. Tidak mengira kawasan daratan atau tepi lautan, bangunan yang tentunya menempatkan gedung-gedung perniagaan milik pemodal-pemodal berkapasiti besar. Lantas, apakah nasib yang menimpa kelompok yang berinisiatif untuk membawa keluarga keluar dari kepompong kemiskinan. Para peniaga kecil-kecilan yang tentunya menjadikan  perniagaan kecil-kecilan yang mereka jalankan sebagai sumber utama pendapatan untuk menyara keluarga, persekolahan anak-anak dan sebagainya.

Langkah mewujudkan gerai-gerai perniagaan secara tetap dan tersusun tentunya suatu langkah yang bijak dan harus diberi pujian. Sungguhpun langkah ini sepatutnya telah lama diwujudkan oleh pihak-pihak yang berkenaan, namun inisiatif baru ini tentunya melegakan para peniaga kecil-kecilan khususnya, yang selama ini berniaga di tempat dan premis yang tidak terurus, usang dan tentu sahaja tiada kemudahan asas seperti bekalan elektrik dan air. Kita tentunya berharap, sebagaimana harapan para peniaga ini agar pihak-pihak berwajib turut mewujudkan hub-hub perniagaan kecil-kecilan seperti gerai-gerai tersusun ini di lokasi-lokasi lain yang strategik.

Lokasi gerai tersusun dan teratur di Taman Sem Paul ini bukan sahaja menyediakan tempat yang baik dan selesa untuk para peniaga, lebih dari itu, kewujudan gerai-gerai ini tentunya akan mengubah landskap pemandangan para pengunjung dan pelancong sama ada tempatan atau pelancong asing. Berbanding binaan gerai sebelum ini yang dibuat daripada kayu, memperlihatkan pemandangan yang usang, tidak tersusun dan kotor, gerai-gerai tersusun yang baru ini tentunya memberikan manfaat kepada banyak pihak. Selain para peniaga yang tersenyum lebar kerana bakal berniaga di tempat yang lebih selesa, pihak berkuasa tempatan juga bakal mendapat manfaat langsung sama ada dalam bentuk cukai atau usaha mengubah lanskap daerah Semporna ini secara khususnya.

Namun dalam keghairahan menyediakan kemudahan-kemudahan seperti ini, pihak-pihak yang berkenaan juga tidak seharusnya 'terlupa' menguruskan beberapa perkara penting. Pertamanya, pengeluaran dan pemberian lesen-lesen perniagaan khususnya yang menggunakan gerai-gerai serba baru ini harus diuruskan secara telus dan profesional. Seringkali kewujudan kemudahan seperti ini dieksploitasi oleh pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab. Apabila pengeluaran lesen dan kebenaran menggunakan kemudahan ini diperolehi oleh individu yang tidak menjalankan perniagaan sebenarnya. Pihak yang berkenaan pula 'mengalibabakan' gerai perniagaan ini kepada pengusaha sebenar. Akhirnya, peniaga sebenar terpaksa menanggung cukai yang tidak perlu.

Bukankah lebih elok jika peniaga sebenar yang telah lama menjalankan perniagaan kecil-kecilannya dilokasi ini diberikan keutamaan memiliki lesen berkenaan. Jika selama ini mereka sanggup bertahan menjalankan perniagaan sungguhpun dengan keadaan yang sangat daif, maka adalah sangat tidak bermoral untuk memberikan lesen berkenaan kepada individu yang hanya tahu mengaut keuntungan daripada jerit perih peniaga yang bersungguh-sungguh menjayakan kehidupan keluarganya.

Kedua, harus juga diwujudkan sistem untuk membolehkan pemantauan dijalankan oleh pihak-pihak berwajib agar penyewa-penyewa premis ini benar-benar menjalankan perniagaan mereka. Sistem itu kelak bukan sahaja memantau para peniaga semata-mata, malah juga memastikan segala kemudahan yang ada tidak diubahsuai sewenang-wenangnya oleh pihak-pihak berkenaan. Kemudahan yang ada juga boleh diselenggarakan dengan baik andai wujud sistem yang baik dan telus. Lebih dari itu, mekanisme pemungutan hasil cukai ke atas peniaga-peniaga ini juga diwujudkan agar tidak berlaku ketirisan yang akan merugikan pihak yang berkenaan.

Ketiga, projek ini juga harus dikendalikan secara profesional dan dijadikan 'bahan kajian' untuk mengumpul data-data tertentu yang akan memanfaatkan pengurusan pihak berkuasa tempatan. Melalui pengurusan yang profesional itu, bukan sahaja menaikkan imej pihak berkuasa tempatan sebagai agensi yang berautoriti, tetapi juga memungkinkan inisiatif baru boleh diperkenalkan dan sekaligus membudayakan tabiat inovasi dan kreativiti dalam kalangan pihak-pihak yang berkenaan. Paling penting lagi, 'pengalaman' yang dikutip daripada pengendalian gerai baru ini kelak, akan menyediakan maklumat berharga seandainya pihak berkenaan merencana hub-hub seumpamanya dilokasi yang lain pula.

Semoga inisiatif ini boleh dimanfaatkan. Kombinasi pihak berkuasa tempatan, para peniaga serta juga orang ramai yang berurusan dengan kawasan ini nati akan mendapat manfaat secara langsung daripada kejayaan projek ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

10 di tawau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tawau - Google Blog Search


Bantahan Perhimpunan Haram <b>di Tawau</b>, Sabah | Junaidiey Dot Com

Posted: 01 Jul 2011 08:01 AM PDT

Sebelum aku memulakan penceritaan, ingin aku jelaskan bahawa aku tidak memihak pada mana-mana pihak. Entry ini sekadar perkongsian dari Tanah Tumpah Darahku, Tawau Sabah.

Apakah yang dimaksudkan dengan Perhimpunan Haram? Perhimpunan Haram bermaksud sebuah perhimpunan sekolah perhimpunan yang ditaja oleh Pihak tertentu dan tidak mempunyai permit. Mengapa tiada permit? Hal ini adalah kerana permit yang dipohon tidak akan diluluskan oleh pihak berwajib.

Aku masih tiada pengalaman menyertai mana-mana perhimpunan haram. Baik di Tawau, ataupun diluar kawasan Tawau. Hanya yang pernah, Perhimpunan Belia 2011 Kuching Sarawak saja. Berikut petikan berita yang aku dapatkan dari BERNAMA.

Di TAWAU, empat pertubuhan, dua daripadanya Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) membuat laporan polis di sini bagi membantah rancangan kumpulan pengacau untuk mengadakan perhimpunan pada 9 Julai ini di Tawau.

Ketua Pemuda Umno Bahagian Kalabakan, Gasing Saling bersama wakil Kelab Sukan Komuniti Sebatik, Kelab Tinju Amatur Tawau dan Umno Cawangan Kampung Perdana, membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah Tawau pada 9 pagi tadi.

Pertubuhan berkenaan meminta pihak berkuasa supaya mengambil tindakan sewajarnya bagi menghalang rancangan perhimpunan haram yang dikatakan akan dibuat di kawasan Pasar Tanjung, Tamu Takada dan Pasar Sin On.

"Kita berharap orang ramai tidak mengambil bahagian dalam perhimpunan haram berkenaan kerana ia boleh menggugat keamanan dan keharmonian hidup rakyat pelbagai kaum di negara ini," katanya.

Gasing berkata beliau mendapat maklumat kononnya kira-kira 1,000 orang akan mengambil bahagian dalam perhimpunan berkenaan dengan 1,500 helai baju kuning telah dicetak untuk Sabah dan 200 helai daripadanya sudah dijual.

Terima kasih warga Tawau kerana masih ada yang menjaga keharmonian daerah kita.

nota kaki: ini entry SEO. Tumpang keyword perhimpunan haram. tongue

Popularity: 1%

Ini lebih menarik:

Menarik hari ini:

Bantahan Perhimpunan Haram Di Tawau, Sabah thunderbird50 getym11 fb junaidieycomseksi google+ pr2 nikita-willy-111
You can leave a response, or trackback from your own site. Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Edrie Hashim Projek Pistol <b>di Tawau</b> | Puadede.Com

Posted: 28 Jun 2011 07:53 AM PDT

ProjekPistol-Borneo-Tour-1

Ini bukan kali pertama penerbit album dan pencipta lagu terkenal, Edrie Hashim berada di Tawau, malah sudah beberapa kali ke sini dengan pelbagai kegiatan dan urusan. Imej yang ada pada ketua kumpulan Projek Pistol ini yang mungkin meletakkannya sebagai seorang artis yang mempunyai peminatnya tersendiri di Tawau. Almaklum sajalah, Tawau yang begitu sinonim dengan artis imej rock ini, pasti laku punya… alasan paling kukuh? Edrie Hashim gondrong siap rebonding lagi tau!

Petang tadi, aku berkesempatan untuk memenuhi jemputan makan tengah hari untuk sesi bertemu peminat Edrie Hashim dan artis Projek Pistol di Sidrap Corner, Tawau. Walaupun datang lewat daripada yang dijanjikan, namun aku dan LisaAli bertenang. LisaAli sempat lagi bertanya, tiadakah orang kenal dengan kita ni. Jawabku mudah, orang di sini tidak berFB atau berblog… ketawa!

.

Sempat mengambil beberapa gambar sebelum ketibaan Edrie Hashim Projek Pistol, memang sempoi gaya kami tapi santai. Ada beberapa orang makcik lalu dan berhenti memerhatikan poster di dinding kaca Sidrap Corner dan aku juga ada terdengar keluhan dua anak muda rock yang mungkin dalam perjalanan untuk ke bus station Sandakan….

Hoi gila kau, aku minat Edrie Hashim ni… Alaaah kenapalah hari ini, bukan hujung minggu. Masa kita mo bejalanlah dorang buat bah! Tidak sempat kita mo triping di Fire!

Info event:
Projek Pistol Borneo Tour 2011 Tawau, Sabah.
Live showcase 29 Jun 2011
FIRE Clubbing Star
Penganjur Sumber Karya Seni

.

Penganjur tiba, artis tiba, Sidrap Corner semakin sesak. Artis mula menjamu selera dan kami menemui Encik Jamil Aziz, memperkenalkan diri kepadanya, lalu diperkenalkan dengan barisan artis. Telefon aku berdering, aku biar LisaAli mengambil gambar dan bertanya khabar2 artis.

Di akhir pertemuan, aku sempat bertemu dengan wartawan penyiaran Melodi dan Fuh. Esok saja aku kisahkan pertemuan selanjutnya kerana esok jam 4 petang, Tawau Bloggers Unity ada program tersendiri di Arena Cafe dengan artis Projek Pistol ini. Tak sabar nak terjah!

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

10 di papar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di papar - Google Blog Search


Selamat Datang ke rumahdsabah: Soft Lunching Rumah Teres <b>di Papar</b>

Posted: 05 Apr 2011 12:00 AM PDT

Dua taman perumahan teres akan dilancarkan di Papar iaitu Jalan Buuzut (Vila Mutiara) dengan harga antara RM268,800 - RM298,800 dan Jalan Sapat RM178,800 - RM238,800. Taman ini akan dibangunkan oleh HBA Group www.theHBAgroup.com atau hubungi Miranda 017-8666711 untuk keterangan lanjut.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

10 di tenom - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tenom - Google Blog Search


Sahabat-Gunung: Belia <b>Tenom Di</b> Gesa Sertai Askar Wataniah- Jamawi

Posted: 15 Dec 2009 12:00 AM PST

Tenom- Golongan belia khususnya di luar bandar daerah ini digesa menyertai askar wataniah jika masih belum terlibat dalam mana-mana persatuan beruniform.

EXCO Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia, Jamawi Jaafar berkata, penyertaan itu akan menghindarkan mereka daripada terlibat dengan aktiviti-aktiviti yang tidak sihat.

"Bilangan belia yang menyertai askar wataniah masih lagi kurang sedangkan daerah ini mempunyai jumlah belia yang ramai. Apa yang paling penting, langkah ini dapat menyuntik semangat patriotik dalam jiwa mereka selain mengisi masa terluang dengan perkara yang berfaedah," ujarnya yang juga Ketua Pemuda UMNO bahagian Tenom.

Jamawi berkata, penerangan dan penjelasan mengenai askar wataniah perlu dilakukan secara lebih aktif bagi menarik lebih ramai remaja yang merupakan golongan sasar.

Sejajar dengan itu, katanya, penubuhan Kompeni Askar Wataniah bukan sahaja di Tenom tetapi di seluruh negara adalah satu langkah yang tepat sekali.

"Kita harap golongan belia di setiap daerah khususnya di daerah ini menyertai askar wataniah. Penyertaan ini merupakan bukti kasih dan setia mereka untuk menyumbang khidmat mempertahankan negara.

Dengan cara ini, mereka akan menyedari tanggungjawab menjaga keamanan negara bukan dipikul pihak berkuasa semata-mata," ujarnya.

Menurutnya, difahamkan 125 daripada 222 kawasan Parlimen sedang dalam proses untuk menubuhkan kompeni tersebut secara berperingkat dan dijangka selesai pada 2011.

About author

Curabitur at est vel odio aliquam fermentum in vel tortor. Aliquam eget laoreet metus. Quisque auctor dolor fermentum nisi imperdiet vel placerat purus convallis.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

10 di kota kinabalu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota kinabalu - Google Blog Search


Bangunan Bersejarah <b>di Kota Kinabalu</b> - Menara Jam Atkinson <b>...</b>

Posted: 01 Jul 2011 01:14 AM PDT

Assalamualaikum... Kalau kamu datang ke Kota Kinabalu, bagi yang jenis suka ronda tempat-tempat menarik tu, bolehlah datang jenguk-jenguk, gambar-gambar, posing-posing depan Menara Jam Atkinson yang terletak berdekatan dengan Padang Merdeka, Kota Kinabalu ni. Menara ni terletak betul-betul dalam bandaraya Kota Kinabalu. Kalau setakat duduk kat hotel ataupun backpacker dalam bandaraya Kota Kinabalu, tiada masalah la nak ke tempat ni dengan hanya berjalan kaki.

Kalau dah penat berjalan tu, jangan lupa singgah untuk makan malam di Pasar Malam Filipino. Perghhhh, di sinilah dia syurga makanan laut di Kota Kinabalu yang menawarkan pelbagai jenis ikan, sotong, ketang, udang panggang/bakar dengan harga yang sangat murah. Engkau orang makanlah sampai muntah hijau kat situ!

Okeh, berbalik kepada Menara Jam Atkinson ni, atau dalam bahasa kampung saya, Atkinson Clock Tower (ekekekeke). Jom baca sejarah di sebalaik pembinaan menara ni...
Bangunan menara jam ini telah mula dibina pada tahun 1902 dan siap pada tahun 1905. Pada asalnya, ia dibina sebagai tanda untuk memperingati Pegawai Daerah Kota Kinabalu (dulunya Jesselton) yang pertama, Encik Francis George Atkinson yang meninggal dunia akibat 'demam Borneo' (malaria) ketika berusia 28 tahun. Bangunan ini dibina hasil sumbangan orang ramai. Jam asal di menara ini yang disumbangkan oleh ibu Atkinson telah diganti dengan yang baru pada tahun 1964. Jam ini telah mula berfungsi pada 19 April 1905 ketika masih dalam pembinaan. Pada asalnya, menara jam ini dibina daripada kayu Mirabau (Merbau) dan berketinggian 157 meter (48 kaki). Selepas dibina dan melalui pembaikan dan pembaharuan yang menyeluruh, bentuk permukaan asalnya telah mengalami perubahan yang besar. Pada tahun 1979, pihak Muzium Sabah telah mengambil alih penjagaan dan pemeliharaan menara jam ini. Tapak bangunan ini telah diwartakan sebagai Simpanan Kerajaan pada Ogos 1983.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

10 di nabawan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di nabawan - Google Blog Search


This is my life: kampung Penontomon <b>nabawan</b>, Pensiangan Sabah

Posted: 09 Jun 2011 04:59 AM PDT

kampung ku jauh dari bandar......memang jauh lah masuk dari hutan kami bermula dari sandakan bergerak dari jam 9.00...hingga di nabawan.... dah jam 2.00.. kami singgah dulu keningau utuk makan tengah hari.. jam 3.00 kami sambung lagi perjalanan kami untuk sampai nabawan..peta sabah malaysia

beberapa jam kemudian kami sampai sudah kampung penontomon , tapi mahu masuk dalam lagi waaduhh jauh nya lah.....

rumah di atas tu tidak silap mcam rumah mayat....takut lah pergi di atas tu!!!
wahhh cantik nya sungai nii!!
nii rumah org2 murut....
lori angkat kayu balak...kalau lah setiap hari mcam nii habis kayu balak di tebang!!!
gambar 1
gambar 2
gambar 3
gambar 4
gambar 5gambar 6
kereta kami..vigo. ini adalah pondok tapi dari jauh mcam rumah kan!!!
gambar 7
gambar 8
gambar 9
gambar 1 hingga 9 kami datang kampung itu untuk mencandangkan menanam kelapa sawit x juga lah besar sangat . tanah hanya 60 atau 70 hektar...x banyak kan!!!ini lah kampung penontomon nabawanrumah org


gereja
di situ jambatan gantung memang best lah naik jambatan gantung tapi takut sebab bergoyang jambatan nya kalau kita naik hehe ...rumah cikgu
rumah cikgu
rumah cikgu
kata org sana kawasan luar rumah cikgu atau kawasan solar kat sk penontomon ada hantu.. uii saya rasa takut owh....cerita nii saya ambil dari seorang kerja dalam projek sistem solar katanya... ( ''mengikut bangsa yang menduduki kawasan tersebut. dan dipercayai bahawa gambar yang aku dapat adalah semangat kepala. sebabnya bangsa Murut terkenal dengan sikap pahlawan, dan hobi mereka adalah memancung kepala.
mungkin makhluk tu adalah semangat kepala yang dipancung. ini ikut cerita cikgu kt sana la.'') bha takutnya cerita dorang nii ehhh!!!!! tak nak cerita lagi lah takut.. korang klik tu kalau nak tahu cerita hantu oleh pekerja sistem solar..

sk penontomon
niii pula prasekolahnii sk penontomon
adik2 semua lihat sini peace!!!.... adik2 nii sedang tanam bunga...nii lah rumah atuk dan nenek saya!!!ayoyo kereta siapa ni! melekat kat blog saya nii hehe... okey...lah sampai sini lah cerita saya kali nii..:p Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

10 di beluran - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di beluran - Google Blog Search


Geng Joran Beluran: Jenis Memancing <b>Di Beluran</b>

Posted: 18 Jun 2011 05:32 AM PDT

Bagi kaki pancing, sama ada yang hobi atau sebagi satu pencarian sumber rezeki. Mereka sudah tentu arif sudah tentang cara-cara memancing di Beluran. Bagi aku sendiri ,aku hanya mahir memancing di takat( batu) sahaja berbanding memancing di ranggas( tepi kayu atau pokok tumbang).

Sesuatu yang anda perlu tahu untuk memancing di Beluran ialah, kami disini boleh dikatakan semuanya menggunakan umpan udang hidup yang dirambat(jala) dahulu sebelum aktiviti memancing dilakukan.


Ini lah salah satu aktiviti sebelum memancing, biasanya kami akan merambat dahulu pada malam hari dan mula memancing pada sebelah pagi, kalau banyak udang yang ditangkap, harapan untuk menaikan ikan juga besar...kalau kurang udang..maka kuranglah tangkapannya...

inilah rupa udang umpan pancing, biasanya di Beluran kami gunakan udang ini, yang kami simpan dalam kolam didalam perahu.  Malam yang kami pergi, udangnya agak kurang kerana pertukaran air dari air pasang besar ke pasang kecil...silap atur jadual...untuk syok memancing biasanya kami disini mula bergerak dihujung minggu. Beluran memang banyak hasil laut, walaupun udang pisayan yang kami cari untuk buat umpan. Udang galah juga kami dapat...sesiapa yang nak memancing udang galah datanglah ke Beluran...

udang galah yang kena rambat

Selain dari memancing ditakat dan rangas, pemancing juga boleh mencuba memancing secara menunda, kebiasaannya rakan-rakan pancing di Tanjung Nipis yang lebih gemar menggunakan kaedah ini. Hasilnya memang lumayan kerana saiz ikan yang berjaya ditangkap agak besar saiznya. Umpanya hanya rapala(umpan tiruan) dan ianya perlu sesuai dengan kedalam air, biasa rapala yang digunakan adalah jenis "halco" atau dari jenis rapala sendiri untuk kedalaman air 3 meter, 5 meter. Gambar ini adalah hasil menggunakan kaedah menunda di Tanjung Nipis Beluran.

siakap...anda agaklah sendiri berapa kilo?

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved