ads

Jumaat, 31 Januari 2014

10 di sandakan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di sandakan - Google Blog Search


Gambar Ikan Matahari Gergasi Terdampar <b>Di</b> Kg Forest <b>Sandakan</b> <b>...</b>

Posted: 01 Jan 2014 06:13 PM PST

Gambar ikan matahari gergasi terdampar di Kg Forest Sandakan. Menerusi kiriman emel, gempar dengan penemuan ikan bersaiz besar yang telah mendarat di Kampung Forest Sandakan Sabah sejak beberapa hari yang lalu. Penemuan tersebut turut dikongsikan menerusi laman sosial dan menarik perhatian umum. Untuk pengetahuan anda, spesis ikan ini dikenali sebagai ikan Matahari berikutan bentuknya yang bujur atau bulat dan mempunyai saiz yang lebih besar dari seorang lelaki dewasa.

Gambar Ikan Matahari Gergasi Terdampar Di Kg Forest Sandakan

ikan matahari

10 di papar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di papar - Google Blog Search


The Lone Survivor <b>Papar</b> Kisah Sebenar Medan Perang <b>Di</b> <b>...</b>

Posted: 20 Jan 2014 04:49 AM PST

The Lone Survivor (2014) ialah sebuah filem aksi dan drama dalam kancah peperangan yang diarahkan oleh Peter Berg yang terkenal dengan arahannya untuk filem Hancock (2008) dan juga Battleship (2012).

Filem ini merupakan adaptasi dari buku berjudul Lone Survivor: The Eyewitness Account of Operation Redwing and the Lost Heroes of Seal Team 10 tulisan seorang askar bernama Marcus Luttrell, iaitu satu-satunya dari 4 ahli unit khas United States Navy SEALs yang terselamat dalam peperangan sengit dengan askar Taliban di pergunungan Hindu Kush, Afghanistan.

Atas dasar tradisi dan populariti yang seperti suatu kewajipan kepada pembikin filem di Hollywood, maka buku tersebut telah diadaptasi ke bentuk filem. Kisahnya begini, The Lone Survivor dibuka dengan introduksi paparan sekuen gambar-gambar latihan perit-getir di lokasi sebenar askar US Navy SEALs untuk menyatakan bahawa itulah realitinya. Kemudian barulah babak pertama fiksyen dalam filem ini menunjukkan Marcus Luttrell (Mark Wahlberg) yang sedang bertarung nyawa selepas diselamatkan.

LS4

Selepas itu, ceritanya dikembangkan dengan mengundur ke belakang 3 hari sebelumnya sebagai kisah besar, apa sebenarnya yang berlaku kepada Marcus bermula di kem askar Bagram Airfield di Afghanistan. Ketua di situ, Lieutenant Commander Erik S. Kristensen (Eric Bana) menerima arahan untuk menjejak dan menangkap salah seorang ketua tentera Taliban bernama Ahmad Shah (Yousuf Azami) yang dikatakan sedang beroperasi di pergunungan Afghanistan.

Dengan itu, satu misi khas tentera dipanggil Operation Red Wings telah dilancarkan. Kristensen menugaskan dahulu 4 orang tentera elit yang khusus sebagai askar peninjau iaitu Lieutenant Michael Patrick "Murph" Murphy (Taylor Kitsch) sebagai ketua, Matthew Gene "Axe" Axelson (Ben Foster) sebagai Sonar Technician (pemantau lokasi musuh dan pakar logistik), Danny P. Dietz, Jr. (Emile Hirsch) sebagai operator komunikasi dan Spotter (pemantau jarak musuh) dan Marcus Luttrell sebagai anggota perubatan.

Selepas diturunkan dari helikopter, mereka berempat berjalan menyusuri bukit-bukau yang sukar sehingga sampai ke lereng bukit berhampiran sebuah perkampungan. Setelah mengenalpasti bahawa itulah lokasi Ahmad Shah berada, mereka cuba menghubungi semula Kristensen untuk menerima arahan seterusnya. Malangnya, isyarat komunikasi ke kem Bagram gagal berfungsi. Waktu yang sama, 3 orang penduduk kampung itu terdiri dari seorang lelaki tua dan 2 orang remaja yang sedang mengembala kambing telah terserempak dengan mereka.

" Lone Survivor"

Maka berlakulah pertentangan pendapat sesama mereka sama ada hendak membunuh ketiga-tiganya, mengikat ke pokok dan ditinggalkan, atau melepaskan mereka sahaja? Akhirnya mereka memutuskan untuk mematuhi Rules of Engagement (ROE) ketenteraan iaitu melepaskan orang awam tanpa syarat. Lantas bermulalah babak-babak aksi peperangan yang dahsyat apabila salah seorang remaja itu dengan pantasnya melaporkan kepada Ahmad Shah dan bala tentera di kampung itu untuk menghapuskan Murph, Axelson, Dietz dan Marcus!

The Lone Survivor versi filem ini setanding dengan filem ketenteraan Saving Private Ryan (1998). Ia tidak keterlaluan mengangkat isu politik perebutan kuasa siapa kuat, siapa lemah semasa peperangan tetapi mengkedepankan drama moral mengenai keperitan sebuah 'peperangan'. Misi ketententeraan untuk menangkap Ahmad Shah hanyalah punca naratif filem ini, dimana realisme semasa pertempuran perang itu yang diceritakan secara sangat teliti dan amat menakutkan. Mungkin ada yang menyatakan filem ini ialah propaganda heroisme Amerika, namun saya melihatnya lebih kepada kesedaran untuk 'membenci' sebuah peperangan secara umum.

LS9

Sebahagian besar durasi filem ini memaparkan suasana di dalam situasi genting bagaimana Luttrell dan rakan seperjuangannya melalui serangan sengit dari bala tentera Ahmad Shah yang begitu ramai, dari semua sudut bukit-bukau di Afghanistan itu. Visual-visual dan hingar-bingar terperinci semasa serangan bersenjata yang bertubi-tubi itu meletakkan penonton sama merasai saat-saat menunggu kematian yang menyakitkan.

Produksi filem ini berjaya merealisasikan sekuen-sekuen babak pertempuran di waktu siang dalam hutan tropika dan lereng bukit berbatu yang menjadi pentasnya. Ia juga memperlihatkan tektik dan skil ketenteraan yang perlu difikir dan diubahsuai dalam sekelip mata oleh Marcus dan rakannya bergantung kepada kemaraan serangan musuh.

Dari sudut lakonan, kesemua pelakon lebih dilenjan dengan aksi fizikal peperangan yang sukar. Merujuk tajuknya The Lone Survivor, maka sudah tentu hanya Marcus sahaja yang terselamat, memberikan penonton memahami bagaimana kronologi tiga lagi rakannya Murph, Axelson dan Dietz terkorban. Mark Wahlberg sebagai watak Marcus Luttrell diberikan ruang bercerita untuk menyudahkan filem ini.

LS1

Akhirnya, Marcus diselamatkan oleh Mohammad Gulab (Ali Suliman) salah seorang penduduk kampung bangsa Pashtun yang menjumpainya atas dasar menghormati tradisi 'Pashtunwali' iaitu mempertahankan tetamu walaupun Marcus ialah tentera Amerika. Menampilkan watak Gulan di klimak filem ini berfungsi untuk meneutralkan persepsi di antara pihak tentera Amerika melawan Taliban.

Kalau dilihat sebagai sebuah filem aksi, ia juga ialah pemaparan babak-babak tembak-menembak yang akan melonjakkan adrenalin penonton serta mencengkam emosi. Walaupun di awalnya, filem ini disumbat dengan jargon-jargon komunikasi ketenteraan di antara Dietz dengan kem Bagram yang agak sukar difahami namun bila masuk ke babak-babak pertempuran, ia menjanjikan pembelian tiket wayang yang berbaloi.

KESIMPULAN

la_ca_1125_lone_survivor

The Lone Survivor masih sebuah filem bertih jagung dari sudut komersial dan hiburan aksinya. Benar, filem ini telah merombak semula kisah asalnya menjadi fiksyen yang menyeronokkan. Ia mengangkat erti mengutamakan persahabatan berbanding pentingkan diri sendiri. Filem ini tidak bertanya kenapa peperangan berlaku? Tetapi memberitahu bahawa inilah yang berlaku dalam sebuah peperangan yang kejam.

Saya suka ceritanya yang kasar, namun sesekali mampu menyentap sanubari halus jadi rapuh! Dengan ini saya boleh berikan 4 BIJI ROTIKAYA.


10 di lahad datu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di lahad datu - Google Blog Search


Petanda Tsunami <b>di Lahad Datu</b>? | Umum - Rakyat News

Posted: 24 Dec 2013 06:30 AM PST

alt

LAHAD DATU 24 Dis - Penduduk di Kampung Tembisan Darat, di sini digemparkan dengan insiden ribuan ekor ikan 'naik' ke darat sekitar jam 8 pagi tadi.

Fenomena pelik itu yang sempat dirakamkan di laman Youtube itu menyebabkan beberapa penduduk mengambil kesempatan mengaut ribuan ikan tamban yang terdampar di pantai kampung terbabit.

Bagaimanapun, sumber Jabatan Meteorologi telah menafikan dakwaan akan berlaku tsunami walaupun mengesahkan ianya pertama kali berlaku di kawasan berkenaan.
 

alt

Akan tetapi, jabatan terbabit akan sentiasa memantau dan menasihati orang ramai agar tidak menyebarkan sebarang spekulasi berhubung perkara itu.

Semalam, satu kejadian gempa bumi berukuran 5.7 skala Ritcher telah berlaku di kepulauan Mariana pada jam 5.12 petang yang berpusat di timur laut Tagum, Filipina, kira-kira 2,842 kilometer dari timur laut Kinabatangan, Sabah.

Last Updated on Tuesday, 24 December 2013 23:29

10 di sipitang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di sipitang - Google Blog Search


BLOG SABAH: 10 <b>di sipitang</b> - Google Blog Search

Posted: 23 Jan 2014 01:44 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SABAH: 10 <b>di sipitang</b> - Google Blog Search

Posted: 19 Jan 2014 01:13 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SABAH: 10 <b>di sipitang</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Jan 2014 01:27 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Kerja Kosong <b>di</b> Sandakan, Tenom, Lahad Datu, <b>Sipitang</b> dan Kunak

Posted: 01 Oct 2013 02:37 AM PDT

Pekerjaan Sementara (Temporary)

Kami mencari pembanci untuk Kerja - kerja membanci sekolah sekolah disabah. Kelayakan lepasan SPM/STPM/SIjil/Diploma/Sarjana.

Skop Kerja:

1. Pergi ke setiap sekolah dalam senarai PPD daerah
2. Jumpa Guru berkaitan
3. Mengisi data dan membuat pemerhatian terhadap fasilit sekolah berdasarkan soalan borang banci
4. Ambil gambar berkaitan
5. Minta cop sekolah sebagai bukti kehadiran

Kami akan bayar mengikut borang atau sekolah yang siap dibanci sepenuhnya.

Untuk maklumat lanjut sila email: Fipnaz@yahoo.com

Daerah PPD yang di cari:
1. Sandakan
2. Tenom
3. Lahad Datu
4. Sipitang
5. Kunak

Kerja kosong di Tenom 2013, kerja kosong di Sandakan, Kerja Kosong di Kunak, Kerja Kosong di Sipitang, Kerja kosong di Lahad Datu, 2013 kerja kosong di negeri Sabah , kerja kosong di Sandakan Sabah (govt contract)

BLOG SABAH: 10 <b>di sipitang</b> - Google Blog Search

Posted: 20 Jan 2014 01:04 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SABAH: 10 <b>di sipitang</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Jan 2014 01:13 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Kem PLKN Mesapol: Promosi PLKN <b>di</b> SMK Sindumin <b>Sipitang</b>

Posted: 04 Oct 2013 10:06 PM PDT

Baru-baru ini pihak Kem PLKN Mesapol telah melakukan promosi PLKN di Sekolah Menengah Kebangsaan Sindumin Sipitang pada 1 Oktober 2013 bermula dari pukul 8 pagi hingga 11 pagi.
Antara yang terlibat bagi menjayakan promosi ialah Timbalan Komandan Latihan, Cik Puan Iira Ida Joanes dan dibantu oleh 10 orang jurulatih Multiskill. Objektif utama promosi ini ialah bagi menarik minat pelajar sekolah untuk menyertai PLKN selepas tamat tingkatan 5 bagi melahirkan generasi muda yang berketrampilan disamping memupuk semangat patriotisme selaras dengan pelaksanaan modul-modul latihan yang telah disediakan.
Seramai hampir 100 orang pelajar dari sekolah tersebut telah menghadirkan diri dalam taklimat berkenaan PLKN yang disampaikan sendiri oleh Cik Puan Iira Ida Joanes. Apa yang menariknya, bagi sesi memperagakan pakaian uniform Wira dan Wirawati, jurulatih multiskill telah memilih secara rawak dari kalangan pelajar sekolah itu sendiri sebagai model peragaan. Selain itu, sesi soal jawab turut dijalankan terhadap pelajar berkenaan taklimat PLKN yang telah disampaikn disamping memberikan sedikit cenderahati kepada pelajar yang berjaya menjawab setiap soalan dengan betul.
Maklumbalas mendapati, rata-rata pelajar yang mendengar taklimat berkenaan PLKN menyatakatan hasrat untuk menyertai PLKN selepas menamatkan SPM nanti.
Pelajar turut dihiburkan dengan gerak tari lagu-lagu patriotik yang dipersembahkan oleh barisan jurulatih multiskill dan bagi mengabadikan kenangan sepanjang promosi dijalankan, sesi fotografi telah dijalankan sebelum aktiviti ditamatkan.
Bagi pihak Kem PLKN Mesapol, ribuan terima kasih diucapkan kepada pihak SMK Sindumin kerana telah menyambut baik kedatangan pihak kami bagi menjayakan promosi kali ini.

30/10/2013: Pembinaan Ibu Pejabat Polis Daerah <b>Di Sipitang</b> <b>...</b>

Posted: 30 Oct 2013 01:25 AM PDT

Kelulusan pembinaan sebuah Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) di Sipitang dalam Bajet 2014 merupakan komitmen tinggi kerajaan dalam meningkatkan tahap keselamatan dan ketenteraman awam khususnya di kawasan tersebut.

Ahli Parlimen Sipitang, Datuk Sapawi Haji Ahmad berkata, langkah itu memberi jaminan keselamatan bukan sahaja kepada penduduk tempatan malah kepada pelabur dan pelancong asing.

Ini kerana daerah itu merupakan pintu masuk utama ke Sabah bagi pengunjung dari Sarawak, Brunei Darussalam dan Indonesia.

Beliau berkata demikian ketika membahas Bajet 2014 di Dewan Rakyat di ibu negara.

Datuk Sapawi juga gembira apabila Projek Ammonia Urea Sabah (SAMUR) diletakkan dalam teras pertama untuk merancakkan aktiviti ekonomi di negeri ini.

Beliau turut mencadangkan agar beberapa keperluan susulan ditingkatkan bagi menentukan SAMUR benar-benar memberi manfaat dan kemakmuran kepada rakyat.

Ini termasuk penyediaan doktor pakar di Hospital Nukleus Sipitang sebagai persediaan menghadapi sebarang kemungkinan kesan daripada pembangunan projek berasaskan kimia, minyak dan gas itu nanti.

~sheryl/st-dzul/Any

~mdre

10 di kinabatangan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kinabatangan - Google Blog Search


BLOG SABAH: 10 <b>di kinabatangan</b> - Google Blog Search

Posted: 24 Jan 2014 12:09 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SABAH: 10 <b>di kinabatangan</b> - Google Blog Search

Posted: 17 Jan 2014 11:47 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

5 kapal pukat tunda ditahan <b>di Kinabatangan</b> | Berita Tempatan

Posted: 25 Nov 2013 01:53 AM PST

KINABATANGAN: Polis marin menahan lima kapal nelayan yang sedang menunda pukat di kawasan larangan di pesisir pantai Sungai Kelibung Kinabatangan di sini, Sabtu lalu. …read more

Berita Penuh: Utama Mutakhir Berita Harian

10 di beluran - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di beluran - Google Blog Search


gambar-gambar bas ekspres terbakar <b>di beluran</b> sabah

Posted: 27 Jan 2014 10:16 PM PST


BELURAN – Seorang penumpang sebuah bas ekspres ditahan bagi membantu siasatan kejadian bas tersebut terbakar di Kilometer 78, Jalan Beluran-Telupid hari ini.
Ketua Polis Daerah Beluran, Deputi Superintendan V. Sivanathan berkata, penumpang itu yang berusia 42 tahun dipercayai menyebabkan kebakaran tersebut selepas dia merokok di dalam tandas bas itu yang dalam perjalanan dari Kota Kinabalu ke Sandakan.
Namun dalam kejadian kira-kira pukul 1 tengah hari itu, kesemua 30 penumpang dan dua pemandu bas tersebut sempat menyelamatkan diri.
Bas tersebut musnah terbakar sebelum pihak bomba tiba untuk memadam kebakaran. 

Bernama

di negeri sabah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri sabah - Google Blog Search


BLOG SABAH: <b>di negeri sabah</b> - Google Blog Search

Posted: 19 Jan 2014 01:08 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Amaran Bencana <b>Di</b> Beberapa <b>Negeri</b> Termasuk <b>Sabah</b> <b>...</b>

Posted: 26 Dec 2013 01:35 AM PST

Mencari Peluang Kerja Dari Rumah
"Peluang Bekerja Di AUSTRALIA Gaji Lumayan"..KLIK SINI..

Angin kencang dan laut bergelora di kawasan perairan Kelantan, Terengganu, Pahang, Johor Timur, Sabah, Wilayah Persekutuan Labuan dan Sarawak dijangka berterusan sehingga Selasa depan.

Jabatan Meteorologi dalam kenyataan di sini berkata angin kencang Timur Laut dengan kelajuan dari 60 kmsj berlaku di perairan Kelantan, Terengganu, Pahang dan Johor Timur serta ombak mencapai ketinggian melebihi 5.5 meter.

Selain itu, kawasan pantai di negeri berkenaan turut terdedah kepada kejadian kenaikan paras air laut yang dijangka berterusan sehingga 31 Dis.

Di sini Di Himpunkan Kisah Pelik dan Lucu, Anda Pasti terhibur...
"Mencari Peluang Bisnes Dari Rumah Dengan Modal Kecil? Klik Sini"

Angin kencang Timur Laut dengan kelajuan 50-60 kmsj berlaku di perairan Sabah (Pedalaman, Pantai Barat dan Kudat), Wilayah Persekutuan Labuan dan Sarawak dengan ombak mencapai ketinggian sehingga 4.5 meter.

Kedua-dua keadaan ini berbahaya kepada semua aktiviti pantai dan perkapalan termasuk menangkap ikan, pekerja di pelantar minyak dan perkhidmatan feri.

Menurut kenyataan itu, ribut petir yang berlaku di kawasan perairan Sarawak, Wilayah Persekutuan Labuan dan Sabah dijangka berterusan sehingga awal petang ini. – BERNAMA

10 di penampang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di penampang - Google Blog Search


BLOG SABAH: 10 <b>di penampang</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Jan 2014 01:25 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Foto Sadis <b>Penampang</b> ; Kepala <b>Di</b> Pancung & Rendam Dalam <b>...</b>

Posted: 20 Jan 2014 09:44 PM PST

PENAMPANG: Leher seorang mekanik ditetak bertalu-talu dengan parang sebelum dipotong hingga putus menggunakan pisau pemotong daging. Kepala itu kemudian dicelup ke dalam minyak hitam sebelum dimasukkan ke dalam guni oleh seorang pemandu jengkaut di sebuah bengkel kereta di Kampung Kandazon, Jalan Terawi, Putatan di sini, semalam.

Sebelum kejadian, pemandu jengkaut berusia 30 tahun itu membersihkan halaman bengkel itu. Tiba-tiba dia yang membawa sebilah parang mendekati Asri yang ketika itu membaiki enjin sebuah kenderaan lalu menetak leher mangsa menyebabkannya rebah.

SIASAT...anggota polis memeriksa mayat mangsa yang disorok di dalam van.

Lelaki terbabit kemudian bertindak lebih ganas dengan menetak leher mangsa berulang kali.

Dua rakan sekerja Asri yang melihat kejadian itu cuba menghalang tindakan ganas pemandu jengkaut itu, tetapi lelaki terbabit melibas parang beberapa kali ke arah mereka menyebabkan kedua-duanya melarikan diri.

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved