ads

Khamis, 31 Mei 2012

10 di kudat - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kudat - Google Blog Search


Mangsa Bot Karam <b>Di Kudat</b> Ditemui | MyNewsHub

Posted: 06 Feb 2012 11:33 PM PST

KOTA KINABALU – Setelah tiga hari  menjalankan operasi mencari dan menyelamat,  mangsa bot karam di antara perairan Kampung  Tampakan dan Kampung Limau-Limauan, Kudat,  Sabtu lalu akhirnya ditemui penduduk kampung  hari ini.

Menurut kenyataan Agensi Penguatkuasaan  Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Wilayah  Maritim Sabah dan Labuan yang dikeluarkan hari  ini, mayat Asalin Kulijah, 50, ditemui penduduk  yang turut membantu mencari mangsa pukul  6.15 pagi.

"Maritim Malaysia menggunakan sebuah bot  bersama enam anggota untuk mencari mangsa.  Kita turut dibantu oleh pasukan Skuba dan sebuah  bot Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia  (JBPM) serta orang ramai sejurus menerima  laporan.

"Setelah tiga hari, mangsa berjaya ditemui oleh  penduduk dan mayat telah dibawa ke Jeti Kudat  sebelum diserahkan kepada pihak polis untuk  tindakan selanjutnya," katanya.

Dalam kejadian itu, mangsa bersama lima  rakannya telah keluar untuk menangkap ikan pada  pukul 7 pagi di perairan Kampung Limau-Limauan  dengan menggunakan sebuah bot.

Bot mereka bagaimanapun karam menyebabkan  kesemuanya berusaha menyelamatkan diri,  namun mangsa yang berbangsa Rungus  dipercayai hilang. – mynewshub.my

Iklan Teks:

Berita Berkaitan:

PERINGATAN: Mynewshub tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

10 di tambunan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tambunan - Google Blog Search


Salib Belia SYD-3 kini berada <b>di</b> Bonda Maria, Mission Kemabong <b>...</b>

Posted: 26 May 2012 09:00 AM PDTSalib Belia SYD-3 kini berada di  Bonda Maria, Mission Kemabong. Destinasi seterusnya adalah di Paroki  St. Anthony, Tenom pada 2 Jun 2012.10 di kota belud - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota belud - Google Blog Search


CYBER TROPPER BN MULA BERGERAK <b>DI KOTA BELUD</b>

Posted: 28 May 2012 10:14 PM PDT

Sekarang semacam ada perubahan besar dalam dunia cyber. Perdebatan dan perbahasan berlangsung cukup meriah di Sabah. Kalau dulu laman Blog dan laman FCB serta Twitter lengang dan 'berdebu' , kadang-kadang tiada komen dan ulasan meskipun dari trafik maya jelas menunjukkn peningkatan persinggahan pembaca. KINI ia telah berubah, barangkali setelah diadakan bengkel Cyber Tropper oleh BN dua hari lepas, pejuang-pejuang Cyber Upahan BN ini telah mula menyusup masuk. Pelbagai pandangan dan pendapat diberikan mengikut isu panas. Ini satu perkembangan yang baik dan perlu diteruskan.
Dalam situasi ini, kelapamawar tidak terkecuali. Pelbagai isu mendapat perhatian pejuang cyber BN ini. bedanya hanya kerana kita menulis bukan menyebelahi sesiapa walaupun kadang-kadang ada isu yang menyebelahi pihak lain dan ada isu pula yang memanaskan punggung pihak lain. Kelapamawar masih berada pada status NEUTRAL..
Apa yang melucukan hati saya apabila ada juga komen dan ulasan dari cyber Tropper ini yang jelas terkeluar dari isu yang dipaparkan. menyerang kredibiliti Kelapamawar dan bukan isu pokok yang ditimbulkan. Itulah bezanya jika kita mengulas isu atas kepentingan orang lain. Lebih-lebih lagi kalau diupah untuk itu. Macam manapun benarnya dan relevannya isu yang dipaparkan tetapi kerana sebab tertentu, maka ia juga dianggap tetap salah. Biarkan...kerana ketenteraman penulisan dan pencetusan idea tidak pernah menjadikan situasi itu sebagai halangan.Malahan ada yang inbox kelapamawar dengan kata-kata kesat dan lucah!
Ramai blogger dan fcbokker di Kota belud ini yang terdiri daripada golongan muda yang berada pada kedudukan atas pagar. Mereka menulis dan mempostkan sesuatu isu dalam alam maya ini bukan kerana ditaja oleh pihak tertentu atau di upah tetapi itu adalah atas inspirasi minda mereka. kekalutan, kejelekitan dalam menongkah arus politik negara dengan dendangan pelbagai lagu sumbang telah mencetuskan perubahan pegangan dan pandangan politik golongan ini. Justeru jika ada yang BERANI mengkritik  pemimin tertentu itu bukan bermakna satu gerakan penyanggahan sedang berjalan di KB. Tetapi itu adalah ilham suci yang lahir dari pengamatan golongan ini.
Selamat berjuang untuk Cyber Tropper!!
pemimpin tertentu, itu bukan bermakna kerana

10 di papar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di papar - Google Blog Search


Shafie Nor: IKS <b>di Papar</b> berkembang hasil bantuan kerajaan

Posted: 18 Apr 2012 03:47 PM PDT

DAYANG Itam Yusof menunjukkan pelbagai kuih tradisional yang diusahakannya di Kampung Laut, Papar, kelmarin. - utusan/Azrul Edham Mohd. Aminuddin
PAPAR, RABU, 18 April, 2012: Dahulu hidupnya sekeluarga agak susah. Semuanya bergantung harap kepada suami, Abidin Ismail yang mencari rezeki sebagai nelayan.
Apabila laut tenang, adalah habuan untuk sekeluarga, tetapi sebaliknya apabila arus bergelora.
Walaupun sehari suntuk mempertaruhkan nyawa di tengah lautan, hasil tangkapan tidak selalunya lumayan.
Demi untuk membesarkan anak-anak seramai tujuh orang, Dayang Itam Yusof, 61, dari Kampung Laut di sini turut membuat kerja sampingan dengan mengambil upah menjahit baju dan membuat kerja-kerja kampung lain. Namun, ia masih tidak mencukupi.
Berkat sokongan suami tercinta dan anak-anak, beliau memulakan perniagaan membuat kuih tradisional seperti kuih lidah, cincin dan belacan secara kecil-kecilan dengan modal permulaan hanya sekitar RM200 sahaja. - UTUSAN

10 di tuaran - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tuaran - Google Blog Search


BUMBURING TIDAK DIHORMATI <b>DI</b> KAAMATAN <b>TUARAN</b>?

Posted: 10 May 2012 07:49 AM PDT


TUARAN: Benarkah Datuk Seri Panglima Wilfred Mojilip Bumburing tidak diberi penghormatan di Pesta Kaamatan peringkat Daerah Tuaran pada 10 Mei?
Seorang pemerhati, En. Albert Polinoh, di sini menyuarakan kesalannya di atas apa yang dipanggilnya kegagalan di pihak Jawatankuasa Sambutan dan Protokol Pesta Kaamatan tersebut kerana tidak memberikan penghormatan yang sepatutnya kepada Bumburing yang masih menjadi Ahli Parlimen Tuaran. Bumburing juga adalah bekas Timbalan Ketua Menteri dan Pengerusi Barisan Nasional Tuaran.
"Saya amat terkejut dan kecewa bila melihat ketika ketibaan Datuk Seri Panglima Wilfred bersama Datin Seri Panglima Rubinah," kata Albertt. "Tiada satu pun alat-alat muzik tradisional yang dibunyikan ketika mereka masuk ke dewan."
"Di pintu masuk Dewan Seri Sulaman yang baru itu terdapat tiga kumpulan pemuzik tradisional, iaitu kumpulan Mojumbak Lotud, Kumpulan Muzik Sumazau Penampang, Kumpulan Betitik Bajau. Di samping itu terdapat juga kumpulan Tarian Singa Cina.
"Malangnnya tiada satu pun kumpulan tradisional ini yang memainkan muzik mereka dan kumpulan tarian Cina juga seperti tidak menghiraukan ketibaan beliau."
Albert berkata ini menunjukkan sikap penganjur yang gagal menunjukkan sikap  profesional dan lupa apa yang dimaksudkan dengan 'protokol' sedangkan jawatankuasa penghanjur adalah terdiri dari para pegawai tinggi di Daerah Tuaran, dan pengerusi penganjurnya ialah Pegawai Daerah Tuaran.
Albert yang juga Ahli Majlis Tertinggi Persatuan Suang Lotud Sabah kesal kerana Jawatankuasa Penganjur yang jahil tentang budaya Lotud sebagaimana yang dilihat dengan cara ADUN, Datuk Hajiji Mohd. Noor dipakaikan sigar.
"Yang memakaikan sigar itu ialah seorang wanita, tetapi ini adalah salah di segi budaya Lotud," tegas Albert. "Mengikut protokol tradisional Lotud yang memakaikan sigar adalah orang lelaki dewasa yang berkedudukan tinggi dalam masyarakat, bukan sebarangan orang."
"Tradisi ini bertujuan untuk menunjukkan penghormatan tinggi kepada orang yang dipakaikan sigar itu. Ini selari dengan tradisi raja-raja di Eropah di mana orang yang meletakkan mahkota ke atas kepala raja ialah Ketua Agama di dalam negara itu."
Albert juga amat mengesali sikap penhganjur yang tidak terfikir pun untuk menjemput Persatuan Suang Lotud Sabah (PSLS) untuk menyertai penganjuran Pesta Kaamatan Peringkat Daerah Tuaran itu.
"Saya tidak faham kenapa jemputan dibuat kepada Presiden PSLS, Soguli Olid, dibuat pada jam 8.00 malam sebelum pesta itu. Dan itu pun dibuat melalui telefon," katanya. "Ketara benar penganjur terlupa kewujudan PSLS yang selama ini aktif di Tuaran, dan di saat-saat akhir jemputan terpaksa dibuat secara tergesa-gesa di saat-saat akhir dan itu pun seperti cara jemputan gerila!"
Albert yang sangat kecewa berpendapat semua kesilapan dan kelalaian ini mesti diakui oleh pihak penganjur. "Satu permohonan maaf harus dibuat secara umum oleh mereka yang bertanggungjawab," katanya.
Di samping itu, seorang Ketua Masyarakat yang tidak mahu disebut namanya mengesali kerana bunyi muzik di dalam dewan terlalu kuat dan pendingin hawa juga terlalu sejuk hingga ramai yang menggeletar kesejukan.
"Adakah pihak yang berkenaan mahu menunjukkan betapa hebatnya unit-unit pendingin hawa yang berpuluh-puluh itu yang masih baru?" tanyanya. "Dan tidakkah pengurus pentas dapat membeza antara suara muzik yang munasabah dan yang memecah telinga penonton?"

10 di ranau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di ranau - Google Blog Search


&#39;Rumodson Walai <b>Ranau</b>&#39; « Ministry of Tourism, Culture and <b>...</b>

Posted: 29 May 2012 01:18 AM PDT

 Rumodson Walai Ranau

YB Datuk Masidi Manjun escorted Huguan Siou, YB Tan Sri Datuk Seri Joseph Pairin Kitingan, Deputy Chief Minister and Minister of Infrastructure Development of Sabah  during the 'Rumodson Walai Ranau' or 'move to a new home to Ranau House' procession at the  KDCA Cultural Village, Penampang on May 28th 2012.

YB Datuk Masidi Manjun mengiringi Huguan Siou, YB Tan Sri Datuk Seri Panglima Joseph Pairin Kitingan , Timbalan Ketua Menteri Sabah merangkap Menteri Pembangunan Infrastruktur Sabah ketika perarakan 'Rumodson Walai Ranau' atau 'berpindah ke rumah baru ke Rumah Ranau' , bertempat di Perkampungan Budaya, KDCA Penampang pada 28 Mei 2012 

10 di kota kinabalu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota kinabalu - Google Blog Search


Forum Amal <b>di Kota Kinabalu</b> « STAY ALiVE 2:154

Posted: 28 May 2012 10:25 AM PDT

A Stranger's Journey

Terengganu-Selangor-Kuala Lumpur-Sabah-Pulau Pinang-?-...Barzakh...

Masa yang ditinggalkan semakin panjang...& masa yang tinggal semakin sedikit...

"Hari ini, apa yang sudah ku buat untuk Allah?"

"Today, what have I done for Allah?"

Let us pray…Mohon aminkan…

Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Ya Rabb, Yang Maha Berkuasa atas tiap-tiap sesuatu, selawat & salam ke atas kekasihMu Muhammad Rasulullah s.a.w.

Ampunilah dosa-dosa kami, dosa ibubapa kami, dosa guru-guru kami, dosa sahabat-sahabat kami, dosa mukminin & mukminat, muslimin & muslimat & dosa-dosa mereka yang berjuang di jalanMu. Berikanlah petunjuk & hidayah, kekuatan & perlindungan kepada kami & mereka yang kami sayangi & mereka yang berjuang di jalanMu. Jauhilah kami & mereka yang kami sayangi dari kejahilan & kemaksiatan. Satukanlah kami dengan mereka yang kami sayangi di dunia & akhirat ya Allah.

Kurniakanlah kami kefahaman dalam beragama. Tingkatkan taqwa & amal & teguhkan langkah & iman.

Permudahkanlah urusan kami, rezeki kami, perjalanan kami di dunia & akhirat. Amin. Ya Robbil alamin.

Andai ada kesilapan dalam tulisan di STAY ALiVE 2:154 ini, saya mohon maaf dan minta diperbetulkan.

di negeri sabah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri sabah - Google Blog Search


Nama Pelik dan Unik <b>di Sabah</b> ~ Just Another Story

Posted: 20 May 2012 11:17 PM PDT

Hari ini waktu meninjau-ninjau tajuk penting di portal berita online (mStar Online), tertarik dengan satu tajuk berita "Banyak Nama Pelik Di Sabah". Disebabakan ingin mengetahui kisah sebenar di sebalik 'nama pelik' itu, membuka URL dan kandungan berita berkenaan.
Sebagai salah seorang rakyat Malaysia kelahiran negeri Sabah, saya memang mengetahui sedikit-sebanyak tentang beberapa nama pelik di negeri ini. Ia memang sesuatu yang unik dan tidak salah jika saya kongsikan di sini.
KOTA KINABALU: Mereka yang bukan berasal dari Sabah sering keliru dengan nama-nama pelik yang digunakan penduduk pelbagai etnik di negeri itu.
Nama-nama pelik seperti Mogumbirak, Tigabelas, Ponyrace, Samalia Cuba dan Rothmans sering menjadi bahan gurauan dan menimbulkan tanda tanya di kalangan masyarakat pelbagai etnik di Sabah.
Namun, terdapat cerita menarik di sebalik bagaimana nama-nama tersebut diberikan seperti dalam kes melibatkan seorang bekas Pengarah Jabatan Arkib Negeri Sabah, Datuk Datu Tigabelas Datu Zainal Abidin.
"Agak sukar untuk membawa nama ini. Di sekolah, saya sering diusik dan sukar untuk berkawan tetapi saya belajar membiasakan diri dengan keadaan itu," katanya.
Beliau berkata, nama tersebut diberikan selepas kematian tragik berturut-turut yang menimpa keluarganya.
Nama itu sebenarnya diberikan untuk menyelamatkan nyawa beliau.
"Sebelum kehadiran saya, ibu bapa saya memiliki 12 cahaya mata dan kesemuanya meninggal dunia.
"Mereka (ibu bapa) mendapatkan nasihat daripada penduduk kampung di Kota Belud termasuk bomoh dan mereka memberitahu sama ada memberikan saya nama unik atau menyerahkan saya kepada keluarga angkat," katanya.
Tigabelas berkata, doktor yang menyambut kelahirannya mencadangkan nama tersebut kepada ibu bapanya selepas mengetahui mengenai kematian adik-beradik saya.
"Selepas mengetahui saya anak yang ke-13, dia mencadangkan agar saya dinamakan Tigabelas.
""Saya percaya, saya anak ke-13 yang bertuah kerana hanya saya seorang terselamat. Ibu melahirkan dua anak selepas saya tetapi mereka turut meninggal," katanya.
Dalam kebanyakan kes melibatkan nama aneh, ibu bapa yang buta huruf pada 1960 dan 1970 merupakan penyebab utama.
Mereka memberikan nama berdasarkan bunyi atau memilih perkataan popular seperti Ponyrace atau jenama rokok terkemuka seperti Rothmans atau Benson.
Mogumbirak, seorang lelaki dari etnik Rungus berusia 50 tahun yang berasal dari Kudat menarik perhatian tanpa diminta. Pekerja buruh, Samalia Cuba yang namanya diangkat sempena dua negara iaitu Somalia dan Cuba enggan memberikan sebab keluarganya memilih nama tersebut. "Tidak apalah, tidak payah tanya. Saya ada kerja sekarang," katanya ketika dihubungi Ahad.

Itulah antara keunikan di negeri Sabah. Cuma kita berharap selepas ini tiada lagi mana-mana individu yang menjadikan nama-nama tersebut sebagai gurauan.
 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved