ads

Selasa, 11 September 2012

10 di semporna - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di semporna - Google Blog Search


Personal class Ain bekerja <b>di Semporna</b>, Sabah mengambil <b>...</b>

Posted: 03 Sep 2012 12:11 AM PDT

Di bulan puasa yang lepas..

Gambar Diana Danielle Bercuti <b>Di Semporna</b> Sabah | melvister.com

Posted: 20 Jul 2012 06:35 PM PDT

Mari lihat beberapa keping gambar Diana Danielle yang telah membuat percutian di Semporna Sabah. Sememangnya semporna memang terkenal dengan pusat peranginan yang paling indah iaitu Pulau Sipadan. Pulau ini juga merupakan pulau yang paling indah di Asia. Diana Danielle juga pergi ke Semporna dan ditemani oleh rakan karibnya. Kehadiran Diana menjadi perhatian ramai di sebuah perkampungan atas laut yang sungguh mengasyikkan sekali.

Kredit: Izyan

Incoming search terms:

 • bercuti di sabah 2012
 • bercuti ke sabah
 • diana danielle bercuti di sabah
 • foto diana daniel
 • gambar kekasih bercuti pulau
 • penyakit diana danielle
 • video lucah diana danielle

Teruskan Membaca:

 1. Gambar Diana Danielle Bertudung Majalah Eh Jun 2012
 2. Gambar Diana Danielle Terima Cincin Dari Farid Kamil
 3. Gadis Mirip Diana Danielle Terima Seluar Dalam Dan Ayam Hidup
 4. Gambar Diana Daniella Manis Bertudung
 5. Gambar Diana Amir Pakai Tudung Bersama Wardina Saffiyah
 6. Gambar Diana Amir Bertudung Selepas Mimpi Kiamat

10 di kota belud - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota belud - Google Blog Search


Saya Ready: Tugu Peringatan Pahlawan Embo Ali <b>Di Kota Belud</b> <b>...</b>

Posted: 09 Sep 2012 10:44 AM PDT

Sejarah kepahlawanan Embo Ali (Sharif Ali) dalam masyarakat Kota Belud, merupakan satu catatan kronologi silam lagenda perjuangan penentangan penjajahan British di Sabah. Penentangan Embo Ali terhadap penjajah British itu tercetus dalam Peristiwa Perang Pandasan yang berlaku pada tahun 1915. Perjuangan tersebut dianggap amat tinggi nilainya.

Mesejnya di sini ialah, sebagai memperingati perjuangan Embo Ali yang menentang penjajah British itu sehingga gugurnya beliau dimedan juang dalam Peristiwa Perang Pandasan seharusnya menjadi teladan kepada semua pihak dan masyarakat Kota Belud. Sejarah kepejuangan tokoh tersebut semangkin lama semangkin pupus dan dilupakan terutama sekali dalam minda masyarakat generasi muda daerah ini yang tidak langsung mengenali dan mengetahui, siapakah Embo Ali sebenarnya.

Dalam hal demikian, 'Tugu Peringatan Pahlawan Embo Ali dan Pengikutnya' sewajarnya dibina bagi memperingati sejarah perjuangan Embo Ali menentang penjajah British. Dengan terbinanya tugu berkenaan, sudah tentulah sekali dapat menjana ekonomi daerah Kota Belud dalam industri pelancongan.

SR rasa terpegun dan terharu, bila melayari laman sosial FB Datuk Masidi Manjun beberapa hari lalu. Terpapar dengan gahnya beliau menyempurnakan acara perasmian Tugu Peringatan Pahlawan Dusun Bukit Lahawon bertempat di Kg Narambai, Mininsalu, Ranau.

Justeru itu, satu persoalan yang SR tinggalkan di sini.. Apakah sumbangan serta peranan kita dan pemimpin-pemimpin di daerah Kota Belud ini terhadap pejuangan Embo Ali menentang penjajah British..??


Sekiranya di alam maya ini tercatatnya Peristiwa Perang Pandasan yang membuktian bahawa Embo Ali itu adalah seorang pejuang dan pahlawan Kota Belud.. Apakah perlu kita berdiam diri, tanpa memperingati serta mengenang jasa-jasa perjuangan Allahyarham Sharif Ali..??

SUMBER:-

Bukti sejarah penentangan terhadap penjajah yang dipelopori oleh Embo Ali sekitar tahun 1915.

Sejarah perjuangan Sharif Ali atau lebih dikenali dalam masyarakt Kota Belud sebagai Embo' Ali, merupakan catatan penting dalam lipatan sejarah daerah ini.

Tapak Bersejarah Perang Pandasan Perlu diwartakan.
 
Embo Ali adalah ikon pejuang.

10 di beluran - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di beluran - Google Blog Search


Kes Bunuh Penyelia Ladang <b>Di Beluran</b> | Anjung Maya

Posted: 10 Sep 2012 07:11 PM PDT

BELURAN — Polis sedang memburu seorang lelaki bagi membantu siasatan kes bunuh seorang penyelia sebuah ladang kelapa sawit di sini, yang mati ditetak dalam satu pergaduhan semalam.

Ketua Polis Daerah Beluran, DSP Sivanathan Velautham berkata, lelaki itu hanya dikenali sebagai Arsel berusia dalam lingkungan 20-an. Sivanathan berkata, dalam kejadian kira-kira pukul 10 pagi itu, mangsa Manuel Quimson, 26, mati di tempat kejadian akibat cedera parah di beberapa bahagian badan.

Sebelum kejadian, beliau berkata, mangsa telah menegur tiga pekerjanya mengenai sikap mereka yang sering meminum minuman keras.sumber

Related Posts

No related posts found

Tags: , ,

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved