ads

Sabtu, 15 September 2012

10 di kota belud - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota belud - Google Blog Search


Saya Ready: Tugu Peringatan Pahlawan Embo Ali <b>di Kota Belud</b> <b>...</b>

Posted: 09 Sep 2012 10:44 AM PDT

Sejarah kepahlawanan Embo Ali (Sharif Ali) dalam masyarakat Kota Belud, merupakan satu catatan kronologi silam lagenda perjuangan penentangan penjajahan British di Sabah. Penentangan Embo Ali terhadap penjajah British itu tercetus dalam Peristiwa Perang Pandasan yang berlaku pada tahun 1915. Perjuangan tersebut dianggap amat tinggi nilainya.

Mesejnya di sini ialah, sebagai memperingati perjuangan Embo Ali yang menentang penjajah British itu sehingga gugurnya beliau dimedan juang dalam Peristiwa Perang Pandasan seharusnya menjadi teladan kepada semua pihak dan masyarakat Kota Belud. Sejarah kepejuangan tokoh tersebut semangkin lama semangkin pupus dan dilupakan terutama sekali dalam minda masyarakat generasi muda daerah ini yang tidak langsung mengenali dan mengetahui, siapakah Embo Ali sebenarnya.

Dalam hal demikian, 'Tugu Peringatan Pahlawan Embo Ali dan Pengikutnya' sewajarnya dibina bagi memperingati sejarah perjuangan Embo Ali menentang penjajah British. Dengan terbinanya tugu berkenaan, sudah tentulah sekali dapat menjana ekonomi daerah Kota Belud dalam industri pelancongan.

SR rasa terpegun dan terharu, bila melayari laman sosial FB Datuk Masidi Manjun beberapa hari lalu. Terpapar dengan gahnya beliau menyempurnakan acara perasmian Tugu Peringatan Pahlawan Dusun Bukit Lahawon bertempat di Kg Narambai, Mininsalu, Ranau.

Justeru itu, satu persoalan yang SR tinggalkan di sini.. Apakah sumbangan serta peranan kita dan pemimpin-pemimpin di daerah Kota Belud ini terhadap pejuangan Embo Ali menentang penjajah British..??


Sekiranya di alam maya ini juga tercatatnya Peristiwa Perang Pandasan yang membuktian bahawa Embo Ali itu adalah seorang pejuang dan pahlawan Kota Belud.. Apakah perlu kita berdiam diri, tanpa memperingati serta mengenang jasa-jasa perjuangan Allahyarham Sharif Ali..??

SUMBER:-

Bukti sejarah penentangan terhadap penjajah yang dipelopori oleh Embo Ali sekitar tahun 1915.

Sejarah perjuangan Sharif Ali atau lebih dikenali dalam masyarakt Kota Belud sebagai Embo' Ali, merupakan catatan penting dalam lipatan sejarah daerah ini.

Tapak Bersejarah Perang Pandasan Perlu diwartakan.
 
Embo Ali adalah ikon pejuang.

10 di tawau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tawau - Google Blog Search


NiK SeNSei: Memborong <b>di Tawau</b>...

Posted: 05 Aug 2012 06:41 AM PDT


16 Ramadan pada hari ini... Ini la hasil memborong barang-barang di Tawau untuk persiapan raya.. Tu pun dapat beli banyak sebab tido satu malam kat sana.. Kami  ke Tawau sebulan sekali sahaja.. tu yang memborong macam-macam tu.. =)
Barang-barang baby pun dh hampir beli semua..tapi tengok la next month.. kot-kot ada yang tertinggal. Masa aku due nnt berdua ngn en. suami.. Ma pun datang seminggu selepas due. jadi memang kena pandai-pandai la berdikari dulu.. 
Ini lah cabaran duduk jauh-jauh ni... ini baru setakat di Pantai Barat Malaysia.. Belum lagi ngn orang lain yg tinggal lg jauh dari Malaysia kan? Sebab tu la xboleh perasan kita je yang susah.. Sedangkan ramai lagi yang di luar sana tu lebih susah dari kita kan....

Konsert Wali Band <b>di Tawau</b> | Puadede.Com

Posted: 11 Sep 2012 06:37 AM PDT

KONSERT Wali Band di Stadium Utama, Kompleks Sukan Tawau Ahad lalu bermula dengan nada kekecewaan peminatnya.  Seawal langkah memasuki stadium yang boleh memuatkan 30 ribu penonton itu terasa kosong, jauh lagi  untuk merasakan kehangatan aura Wali Band yang selalunya menghimpunkan ribuan peminatnya setiap kali konsert mereka di Indonesia.

Konsert Wali Band di Tawau begitu cincai perjalanannya…  Mujurlah Wali Band itu adalah "wakil" yang mampu menyejukkan peminatnya, kalau bukan Wali Band, sudah pasti ada insiden yang tidak diingini yang berlaku.

Apakah layanan cincai yang aku maksudkan?
Maksud cincai: Tidak sungguh-sungguh (tidak teliti, tidak rapi), sembarangan.

Penonton mula masuk ke stadium mulai 7 malam dan terpaksa menunggu lama sehingga 9.33 malam untuk menyaksikan konsert.  3 jam setengah penonton dibiar hambar, tanpa ada pengisian selingan. Diwar-warkan dalam corong radio bahawa ada persembahan pembukaan dari band tempatan, namun jangankan band tempatan, MC pun hanya bersuara jam 9.15 malam.

Kedengaran suara penonton berteriak kerana kebosanan semasa MC mula menenangkan suasana dan semakin bersahut-sahutan bila dikatakan artis dalam perjalanan ke lokasi konsert.

"Harap bersabar, Wali Band dalam perjalanan ke sini,"
"Woi dari tadi on the way nya… dari jam 8 on the way kah?,"
"Mana band openingnya…,"
"Hujan sajalah, biar ini konsert batal…,"

Pembeli Tiket VIP Rasa Tidak Berbaloi.
Selayaknya  sebuah band dari luar negara tampil istimewa di depan peminatnya kerana harapan itulah yang didambakan peminatnya.  Tiket yang tidak bercampur dengan peminat extream dibeli hanya semata-mata mahu menikmati hiburan yang diharapkan dengan sedikit rasa istimewa.

"Makcik beli tiket VIP tu sebab tidak mahu sesak-sesak, makcik minat Wali Band, makcik mahu merasakan istimewanya konsert ini,"

"Kata penganjur, kami akan dapat peluang  bergambar dan makan malam bersama artis, tapi apa yang berlaku adalah sebaliknya,"

Kisah Wali Band Di Pentas Konsert.

13 lagu yang dipersembahkan sememangnya mengubat perasaan yang tidak menentu penonton. Sedikit demi sedikit aku perhatikan makcik yang tadinya merungut mula terpegun, tersenyum malah turut sama menyanyi (dengan sopan).

Kamu mau apalagi
Kamu mau yang gimana lagi
(emang dasar…emang dasar)Eh dasar kamu bajingan!

Emang (Memang) dasar sebagai lagu permulaan itu seakan memuaskan isi  hati penonton yang marah… Dalam hatiku berkata… memang tepat sekali pemilihannya sebagai lagu pertama dinyanyikan Faank.

Dalam mood yang mula terhibur, Faank dan Apoy sememangnya sudah mengatur untuk terus mengambil hati peminat mereka dengan aksi tersendirinya.  Mataku hanya tertumpu pada Apoy, kerana aku tahu Apoylah nadi utama Wali Band.

APOY… Nadi utama Wali Band

Sebenarnya aku tidak mengharapkan Apoy untuk beraksi lincah (seperti guitarist terkenal yang pernah berada di Tawau – King Shah (Metalasia), Man Kidal (Lefthanded), Kid-Din (Search), Joe (Wings) … tetapi aku mahu menyaksikan bagaimana dia menterjemahkan sendiri aksinya melalui lagu ciptaannya.  Gitar hijau dipetik lunak mengalunkan gabungan irama local pop creative yang menyentuh dan menambat jiwa pendengarnya.  Dan aku merasakannya…!

Ketika keyboardist, Ovie memberi ruang rehat seketika untuk Faank (vocalist), Dila bertanya kepadaku, bilalah lagu Cari Jodoh dinyanyikan. Aku tidak menjawab sebaliknya secara outomatik aku mengamati Faank, aku membandingkan dengan wataknya dalam video clip lagu Cari Jodoh. Faank juga unik, seunik perjuangannya mempertahankan band itu yang mulanya bergelar FIERA (1999).

Comercial Break (Iklan)

 1. Perlu anda tahu bahawa ibu kepada penyanyi Wali Band mengetahui keunikan Tawau dengan memberi pesan kepada anaknya, Faank, belikan ibunya gelas yang susah pecah dari Tawau.
 2. Nasi gondrong adalah hidangan simple orang Tawau yang mahu dinikmati oleh Faank sempena keberadaannya di sini.

Istimewanya Konsert Wali Band di Tawau.
 Jujur untuk aku katakan bahawa menyaksikan konsert Wali Band membuat aku seperti tidak berada di Tawau. Aku tidak menjangkakan ada lagi genre lain selain Rock yang boleh dikonsertkan di sini. Aku juga tidak menduga wujudnya peminat Wali Band yang bilangannya ramai dan tidak keterlaluan untuk aku katakan mereka ialah peminat tegar band itu.

Wali Band yang mempunyai 3 album dan satu album keagamaan (Islam) menyampaikan dakwah dalam lagunya dengan begitu berkesan sekali. Interaksi itu wujud dalam konsert dan bila aku perhatikan, peminat tegar Wali Band ini mempunyai jati diri dan identiti tepat hasil terjemahan lagu-lagunya. Tabik spring untuk Wali Band!

Pesan Wali Band, Jangan Ada Bang Toyib Di Tawau.
Sebelum ke konsert, aku telah post di status FBku dengan memperkenalkan siapakah Bang Toyib. Wali Band juga membuat pesanan yang sama, jangan jadi bang Toyib sebelum menyanyikan lagu Aku Bukan Bang Toyib.

Penganjuran Konsert Akan Datang
Kompleks Sukan Tawau, Dewan Masyarakat Tawau, Padang Bandaran Tawau adalah antara lokasi konsert yang pernah menggegarkan Tawau. Walau dihujani pelbagai kisah dan deritanya, aku tetap percaya, Tawau akan selalu menyambut kehadiran artis luar dengan baik.

Kejayaan penganjur membawa band luar negara ke Tawau ini pasti akan dikenang dan pasti tersemat satu sejarah di dalamnya. Tahniah kepada Taiko Media Sdn Bhd.

Buat penganjur yang akan datang ke Tawau, semoga kisah-kisah penulisanku mengenai konsert boleh dijadikan bahan rujukan agar konsert anda tidaklah cincai.

Tiket konsert ini ada silapnya.

Info Konsert Wali Band di Tawau
Penganjur: Taiko Media Sdn Bhd
Lokasi: Stadium Utama, Kompleks Sukan Tawau
Tarikh: 9 September 2012
Masa: 9.33pm – 10.45pm
Tiket: RM150 (VIP Seat) RM30 (Normal)

Playlist:

 1. Emang Dasar
 2. Nenek ku Pahlawan ku
 3. Jodi
 4. Sayang Lahir Batin
 5. Baik-baik Sayang
 6. Dik
 7. Solatullah
 8. Alifbatasa
 9. Tomat (Tobat Maksiat)
 10. Bukan Abang Toyib
 11. Yank
 12. Cari Jodoh

Sumber gambar: Sudirsuichi

Related Posts with Thumbnails

Konsert Wali Band <b>Di Tawau</b> 9 September 2012.

Posted: 09 Sep 2012 12:00 AM PDT

PARA peminat kumpulan terkenal Indonesia, Wali Band dipelawa agar hadir beramai-ramai ke Konsert Wali Band yang akan diadakan di Kompleks Sukan Tawau, 9 September ini.

Ahli-ahli kumpulan itu iaitu Faank (vokalis), Apoy (gitar), Tomi (drum), Ovie (keyboard & synt) dan Nunu (bass) akan dibawa khas dari Jakarta bagi menjayakan konsert tersebut.

Menurut wakil penganjur, Ramli Baki, kehadiran kumpulan berkenaan ke daerah ini adalah hasil inisiatif syarikat Taiko Media Sdn Bhd dan PM Studio.

"Konsert ini diadakan adalah bertujuan untuk memberi peluang kepada para peminat Wali Band di negeri ini,terutamanya yang berada di Tawau untuk menemui kumpulan kesayangan mereka."

"Kita berharap masyarakat tidak melepaskan peluang menghadiri konsert ini bagi menyaksikan sendiri kehebatan Wali Band beraksi secara 'live' di hadapan para peminat," katanya.

Katanya, kumpulan tersebut akan mempersembahkan lagu-lagu hitnya seperti 'Cari Jodoh' dan 'Baik-Baik Sayang' dan kira-kira 10,000 peminat dijangka membanjiri konsert berkenaan.

Tiket-tiket konsert ujarnya dijual dengan kadar RM30 dan RM150 (VIP) dan maklumat lanjut boleh diperolehi dengan menghubungi talian 089-770779, 012-8347727 atau 017-8618161.

10 di papar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di papar - Google Blog Search


Benoni <b>Papar</b> akan membangun selepas siapnya BCC, kata Susan <b>...</b>

Posted: 31 Aug 2012 05:39 PM PDT

Posted by odop0vqya on September 1st, 2012

Thumbnail

SUSAN (tengah) menunjukkan tanda bagus bersama pasukan jualannya ketika di Pameran PropEX 2012 kelmarin. KOTA KINABALU: Kawasan Benoni Papar akan menjadi sebuah bandar kecil yang membangun selepas siapnya Pusat Perdagangan Benoni (BCC) yang terletak di jalan besar Pan Borneo yang menghubungkan Sabah dan Sarawak, dengan jumlah pelaburan keseluruhan sebanyak RM200 juta. Pengarah Urusan WSG Development Sdn Bhd, Datuk Susan Wong Siew Guen mendedahkan kepada Utusan Borneo bahawa sebanyak tiga fasa akan dibangunkan di kawasan itu terdiri daripada 220 unit pusat perniagaan. "Dalam bandar kecil ini akan dibangunkan bangunan kolej, hotel bertingkat, pusat hiburan termasuk pawagam, pusat membeli-belah serta kemudahan fasiliti lain yang membolehkanya maju sebagai sebuah bandar. "Ini juga adalah salah satu daya tarikan kepada mereka yang dari negara Brunei untuk melakukan aktiviti bersiar-siar dan berhibur di dearah Papar. "Selain itu, ini juga adalah satu usaha untuk mentransformasikan daerah Papar untuk menjadi lebih maju dan membangun di masa hadapan," katanya kepada Utusan Borneo ketika ditemui di pameran PropEX 2012 di sini kelmarin. Susan yang juga Pengarah Urusan Mega Sunwise berkata, fasa pertama sebanyak 60 unit itu akan dilancarkan pada hujung Disember tahun ini dan selebihnya fasa kedua dan ketiga masing-masing 80 unit akan dilancarkan secara berperingkat. Menurutnya, ketika ini sudah ramai yang mendaftar untuk mendapatkan unit itu namum pihaknya tidak akan menerima sebarang pembayaran kerana masih sedang dalam pemprosesan beberapa dokumen. Susan juga telah menyeru kerajaan negeri untuk melebarkan jalan raya yang menghubungkan Kota Kinabalu dan sepanjang jalan selepas Papar kerana jalan itu akan bertambah sibuk di masa hadapan.

Read the article:
Benoni Papar akan membangun selepas siapnya BCC, kata Susan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
You can leave a response, or trackback from your own site.

10 di lahad datu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di lahad datu - Google Blog Search


sabahkini.net: 36.95 GRAM SYABU DIRAMPAS <b>DI LAHAD DATU</b>

Posted: 10 Sep 2012 06:10 PM PDT


RAMPAS.....Antara syabu yang berjaya dirampas dalam operasi berkenaan.
Oleh :  MOHD NAZIB MACPEE
LAHAD DATU: Polis telah menahan tiga lelaki termasuk seorang warga asing dan merampas 36.95 gram dadah disyaki syabu dengan anggaran nilai pasaran RM11,000 dalam dua serbuan berasingan di sekitar daerah ini, baru-baru ini.
Ketua Polis Daerah Lahad Datu, Supritendan Shamsudin Mat berkata bertindak atas maklumat awam, sepasukan anggota polis dari cawangan Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik bersama seorang pegawai telah melakukan serbuan di sebuah rumah tidak bernombor di Kampung Rasna Silam pada Rabu lalu.
Dalam serbuan kira-kira jam 7.30 malam itu, katanya, pihak polis telah berjaya menahan seorang lelaki warga asing berumur 50 tahun dan merampas sebanyak 31.91 gram dadah disyaki syabu dengan anggaran nilai pasaran RM8,000.
"Ketika serbuan, suspek yang menyedari kehadiran polis telah melarikan diri menuju ke ruang dapur sebelum bertindak mencampakkan sebuah beg silang ke luar tingkap dapur itu.
"Suspek yang ditahan sejurus selepas itu, kemudiannya dibawa ke lokasi di mana beg silang berwarna hitam itu dicampakkan. Pemeriksaan lanjut ke dalam beg itu telah menjumpai dua paket plastik lutsinar sederhana besar, 23 paket plastik kecil yang disimpan di dalam kotak kecil berwarna cokelat dan 11 paket kecil yang disimpan pada bekas gula-gula. Kesemua bahan disyaki dadah jenis syabu," katanya.
Suspek bersama barang rampasan kemudiannya dibawa ke balai polis untuk tindakan lanjut dan kes terbabit kini disiasat mengikut Seksyen 39A (2) Akta Dadah Berbahaya 1952.
Sementara itu, dalam kes berasingan pada Selasa lalu, Shamsudin memberitahu polis turut merampas 5.04 gram syabu dan menahan dua lagi lelaki tempatan berusia 20 dan 26 tahun, kira-kira jam 10.30 malam di sebuah pondok yang terletak di kebun sawit Bangkarat Tungku.
Katanya, sebelum serbuan dilakukan pihak polis terlebih dahulu telah melakukan intipan hampir 10 minit terhadap kedua-dua suspek yang dipercayai sedang menunggu pelanggan mereka, sebelum bertindak menyerbu pondok berkenaan.
"Kedua-dua mereka cuba melarikan diri semasa diserbu, bagaimanapun berjaya diberkas pihak polis," katanya lagi sambil menambah, kes disiasat mengikut Seksyen 39A (1) Akta Dadah Berbahaya 1952. (UB)

Jawatan kosong Delivery Boy <b>di Lahad Datu</b>,Application Deadline <b>...</b>

Posted: 09 Sep 2012 03:36 PM PDT

8 Sep 20:44. |

Kami ingin mengupah seorang Delivery boy.

More Details Kerja kosong September 2012

-Umur 20 hingga 38
-Mesti ada motor lesen dan motor sendiri
-Ada kelebihan jika mempunyai GDL lesen
-Ada EPF dan Socso
-Sanggup membuat perkara lain seperti mengangkat barang dan kerja kerja seperti ofis boi.
-Gaji mula rm600 hingga rm800 terpulang dengan spesifikasi dan pengalaman.

8 Gambar Putera William Dan Kate <b>Di</b> Danum Valley, <b>Lahad Datu</b> <b>...</b>

Posted: 15 Sep 2012 06:39 AM PDT

Gambar Putera William Dan Kate Di Danum Valley, Lahad Datu SABAH. Proud to be sabahan, Putera William dan Kate merentasi jambatan Borneo Rainforest Research Center di Danum Valley Lahad Datu, Sabah.
Lagi Gambar Putera William Dan Kate Di Danum Valley, Lahad Datu SABAH
Lembah Danum, kawasan pemuliharaan hutan hujan primer yang terletak 70km dari Lahad Datu, Sabah
Lembah Danum dengan keluasan 438km persegi turut menempatkan pusat penyelidikan melibatkan universiti dari England.

10 di sipitang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di sipitang - Google Blog Search


Majlis Ramah Mesra Aidil Fitri Warga Parlimen <b>Sipitang Di</b> Kota <b>...</b>

Posted: 09 Sep 2012 05:49 PM PDT

/gi, ob=/^(?:select|textarea)/i,pb=/^(?:color|date|datetime|email|hidden|month|number|password|range|search|tel|text|time|url|week)$/i,qb=/^(?:GET|HEAD)$/,Ra=/\[\]$/,T=/\=\?(&|$)/,ja=/\?/,rb=/([?&])_=[^&]*/,sb=/^(\w+:)?\/\/([^\/?#]+)/,tb=/%20/g,ub=/#.*$/,Ha=c.fn.load;c.fn.extend({load:function(a,b,d){if(typeof a!=="string"&&Ha)return Ha.apply(this,arguments);else if(!this.length)return this;var e=a.indexOf(" ");if(e>=0){var f=a.slice(e,a.length);a=a.slice(0,e)}e="GET";if(b)if(c.isFunction(b)){d=b;b=null}else if(typeof b=== "object"){b=c.param(b,c.ajaxSettings.traditional);e="POST"}var h=this;c.ajax({url:a,type:e,dataType:"html",data:b,complete:function(l,k){if(k==="success"||k==="notmodified")h.html(f?c("

").append(l.responseText.replace(nb,"")).find(f):l.responseText);d&&h.each(d,[l.responseText,k,l])}});return this},serialize:function(){return c.param(this.serializeArray())},serializeArray:function(){return this.map(function(){return this.elements?c.makeArray(this.elements):this}).filter(function(){return this.name&& !this.disabled&&(this.checked||ob.test(this.nodeName)||pb.test(this.type))}).map(function(a,b){var d=c(this).val();return d==null?null:c.isArray(d)?c.map(d,function(e){return{name:b.name,value:e}}):{name:b.name,value:d}}).get()}});c.each("ajaxStart ajaxStop ajaxComplete ajaxError ajaxSuccess ajaxSend".split(" "),function(a,b){c.fn[b]=function(d){return this.bind(b,d)}});c.extend({get:function(a,b,d,e){if(c.isFunction(b)){e=e||d;d=b;b=null}return c.ajax({type:"GET",url:a,data:b,success:d,dataType:e})}, getScript:function(a,b){return c.get(a,null,b,"script")},getJSON:function(a,b,d){return c.get(a,b,d,"json")},post:function(a,b,d,e){if(c.isFunction(b)){e=e||d;d=b;b={}}return c.ajax({type:"POST",url:a,data:b,success:d,dataType:e})},ajaxSetup:function(a){c.extend(c.ajaxSettings,a)},ajaxSettings:{url:location.href,global:true,type:"GET",contentType:"application/x-www-form-urlencoded",processData:true,async:true,xhr:function(){return new E.XMLHttpRequest},accepts:{xml:"application/xml, text/xml",html:"text/html", script:"text/javascript, application/javascript",json:"application/json, text/javascript",text:"text/plain",_default:"*/*"}},ajax:function(a){var b=c.extend(true,{},c.ajaxSettings,a),d,e,f,h=b.type.toUpperCase(),l=qb.test(h);b.url=b.url.replace(ub,"");b.context=a&&a.context!=null?a.context:b;if(b.data&&b.processData&&typeof b.data!=="string")b.data=c.param(b.data,b.traditional);if(b.dataType==="jsonp"){if(h==="GET")T.test(b.url)||(b.url+=(ja.test(b.url)?"&":"?")+(b.jsonp||"callback")+"=?");else if(!b.data|| !T.test(b.data))b.data=(b.data?b.data+"&":"")+(b.jsonp||"callback")+"=?";b.dataType="json"}if(b.dataType==="json"&&(b.data&&T.test(b.data)||T.test(b.url))){d=b.jsonpCallback||"jsonp"+mb++;if(b.data)b.data=(b.data+"").replace(T,"="+d+"$1");b.url=b.url.replace(T,"="+d+"$1");b.dataType="script";var k=E[d];E[d]=function(m){if(c.isFunction(k))k(m);else{E[d]=B;try{delete E[d]}catch(p){}}f=m;c.handleSuccess(b,w,e,f);c.handleComplete(b,w,e,f);r&&r.removeChild(A)}}if(b.dataType==="script"&&b.cache===null)b.cache= false;if(b.cache===false&&l){var o=c.now(),x=b.url.replace(rb,"$1_="+o);b.url=x+(x===b.url?(ja.test(b.url)?"&":"?")+"_="+o:"")}if(b.data&&l)b.url+=(ja.test(b.url)?"&":"?")+b.data;b.global&&c.active++===0&&c.event.trigger("ajaxStart");o=(o=sb.exec(b.url))&&(o[1]&&o[1].toLowerCase()!==location.protocol||o[2].toLowerCase()!==location.host);if(b.dataType==="script"&&h==="GET"&&o){var r=t.getElementsByTagName("head")[0]||t.documentElement,A=t.createElement("script");if(b.scriptCharset)A.charset=b.scriptCharset; A.src=b.url;if(!d){var C=false;A.onload=A.onreadystatechange=function(){if(!C&&(!this.readyState||this.readyState==="loaded"||this.readyState==="complete")){C=true;c.handleSuccess(b,w,e,f);c.handleComplete(b,w,e,f);A.onload=A.onreadystatechange=null;r&&A.parentNode&&r.removeChild(A)}}}r.insertBefore(A,r.firstChild);return B}var J=false,w=b.xhr();if(w){b.username?w.open(h,b.url,b.async,b.username,b.password):w.open(h,b.url,b.async);try{if(b.data!=null&&!l||a&&a.contentType)w.setRequestHeader("Content-Type", b.contentType);if(b.ifModified){c.lastModified[b.url]&&w.setRequestHeader("If-Modified-Since",c.lastModified[b.url]);c.etag[b.url]&&w.setRequestHeader("If-None-Match",c.etag[b.url])}o||w.setRequestHeader("X-Requested-With","XMLHttpRequest");w.setRequestHeader("Accept",b.dataType&&b.accepts[b.dataType]?b.accepts[b.dataType]+", */*; q=0.01":b.accepts._default)}catch(I){}if(b.beforeSend&&b.beforeSend.call(b.context,w,b)===false){b.global&&c.active--===1&&c.event.trigger("ajaxStop");w.abort();return false}b.global&& c.triggerGlobal(b,"ajaxSend",[w,b]);var L=w.onreadystatechange=function(m){if(!w||w.readyState===0||m==="abort"){J||c.handleComplete(b,w,e,f);J=true;if(w)w.onreadystatechange=c.noop}else if(!J&&w&&(w.readyState===4||m==="timeout")){J=true;w.onreadystatechange=c.noop;e=m==="timeout"?"timeout":!c.httpSuccess(w)?"error":b.ifModified&&c.httpNotModified(w,b.url)?"notmodified":"success";var p;if(e==="success")try{f=c.httpData(w,b.dataType,b)}catch(q){e="parsererror";p=q}if(e==="success"||e==="notmodified")d|| c.handleSuccess(b,w,e,f);else c.handleError(b,w,e,p);d||c.handleComplete(b,w,e,f);m==="timeout"&&w.abort();if(b.async)w=null}};try{var g=w.abort;w.abort=function(){w&&Function.prototype.call.call(g,w);L("abort")}}catch(i){}b.async&&b.timeout>0&&setTimeout(function(){w&&!J&&L("timeout")},b.timeout);try{w.send(l||b.data==null?null:b.data)}catch(n){c.handleError(b,w,null,n);c.handleComplete(b,w,e,f)}b.async||L();return w}},param:function(a,b){var d=[],e=function(h,l){l=c.isFunction(l)?l():l;d[d.length]= encodeURIComponent(h)+"="+encodeURIComponent(l)};if(b===B)b=c.ajaxSettings.traditional;if(c.isArray(a)||a.jquery)c.each(a,function(){e(this.name,this.value)});else for(var f in a)da(f,a[f],b,e);return d.join("&").replace(tb,"+")}});c.extend({active:0,lastModified:{},etag:{},handleError:function(a,b,d,e){a.error&&a.error.call(a.context,b,d,e);a.global&&c.triggerGlobal(a,"ajaxError",[b,a,e])},handleSuccess:function(a,b,d,e){a.success&&a.success.call(a.context,e,d,b);a.global&&c.triggerGlobal(a,"ajaxSuccess", [b,a])},handleComplete:function(a,b,d){a.complete&&a.complete.call(a.context,b,d);a.global&&c.triggerGlobal(a,"ajaxComplete",[b,a]);a.global&&c.active--===1&&c.event.trigger("ajaxStop")},triggerGlobal:function(a,b,d){(a.context&&a.context.url==null?c(a.context):c.event).trigger(b,d)},httpSuccess:function(a){try{return!a.status&&location.protocol==="file:"||a.status>=200&&a.status=0;a=f?a.responseXML:a.responseText;f&&a.documentElement.nodeName==="parsererror"&&c.error("parsererror");if(d&&d.dataFilter)a=d.dataFilter(a,b);if(typeof a==="string")if(b==="json"||!b&&e.indexOf("json")>=0)a=c.parseJSON(a);else if(b==="script"||!b&&e.indexOf("javascript")>=0)c.globalEval(a);return a}}); if(E.ActiveXObject)c.ajaxSettings.xhr=function(){if(E.location.protocol!=="file:")try{return new E.XMLHttpRequest}catch(a){}try{return new E.ActiveXObject("Microsoft.XMLHTTP")}catch(b){}};c.support.ajax=!!c.ajaxSettings.xhr();var ea={},vb=/^(?:toggle|show|hide)$/,wb=/^([+\-]=)?([\d+.\-]+)(.*)$/,ba,pa=[["height","marginTop","marginBottom","paddingTop","paddingBottom"],["width","marginLeft","marginRight","paddingLeft","paddingRight"],["opacity"]];c.fn.extend({show:function(a,b,d){if(a||a===0)return this.animate(S("show", 3),a,b,d);else{d=0;for(var e=this.length;d=0;e--)if(d[e].elem===this){b&&d[e](true);d.splice(e,1)}});b||this.dequeue();return this}});c.each({slideDown:S("show",1),slideUp:S("hide",1),slideToggle:S("toggle",1),fadeIn:{opacity:"show"},fadeOut:{opacity:"hide"},fadeToggle:{opacity:"toggle"}},function(a,b){c.fn[a]=function(d,e,f){return this.animate(b, d,e,f)}});c.extend({speed:function(a,b,d){var e=a&&typeof a==="object"?c.extend({},a):{complete:d||!d&&b||c.isFunction(a)&&a,duration:a,easing:d&&b||b&&!c.isFunction(b)&&b};e.duration=c.fx.off?0:typeof e.duration==="number"?e.duration:e.duration in c.fx.speeds?c.fx.speeds[e.duration]:c.fx.speeds._default;e.old=e.complete;e.complete=function(){e.queue!==false&&c(this).dequeue();c.isFunction(e.old)&&e.old.call(this)};return e},easing:{linear:function(a,b,d,e){return d+e*a},swing:function(a,b,d,e){return(-Math.cos(a* Math.PI)/2+0.5)*e+d}},timers:[],fx:function(a,b,d){this.options=b;this.elem=a;this.prop=d;if(!b.orig)b.orig={}}});c.fx.prototype={update:function(){this.options.step&&this.options.step.call(this.elem,this.now,this);(c.fx.step[this.prop]||c.fx.step._default)(this)},cur:function(){if(this.elem[this.prop]!=null&&(!this.elem.style||this.elem.style[this.prop]==null))return this.elem[this.prop];var a=parseFloat(c.css(this.elem,this.prop));return a&&a>-1E4?a:0},custom:function(a,b,d){function e(l){return f.step(l)} var f=this,h=c.fx;this.startTime=c.now();this.start=a;this.end=b;this.unit=d||this.unit||"px";this.now=this.start;this.pos=this.state=0;e.elem=this.elem;if(e()&&c.timers.push(e)&&!ba)ba=setInterval(h.tick,h.interval)},show:function(){this.options.orig[this.prop]=c.style(this.elem,this.prop);this.options.show=true;this.custom(this.prop==="width"||this.prop==="height"?1:0,this.cur());c(this.elem).show()},hide:function(){this.options.orig[this.prop]=c.style(this.elem,this.prop);this.options.hide=true; this.custom(this.cur(),0)},step:function(a){var b=c.now(),d=true;if(a||b>=this.options.duration+this.startTime){this.now=this.end;this.pos=this.state=1;this.update();this.options.curAnim[this.prop]=true;for(var e in this.options.curAnim)if(this.options.curAnim[e]!==true)d=false;if(d){if(this.options.overflow!=null&&!c.support.shrinkWrapBlocks){var f=this.elem,h=this.options;c.each(["","X","Y"],function(k,o){f.style["overflow"+o]=h.overflow[k]})}this.options.hide&&c(this.elem).hide();if(this.options.hide|| this.options.show)for(var l in this.options.curAnim)c.style(this.elem,l,this.options.orig[l]);this.options.complete.call(this.elem)}return false}else{a=b-this.startTime;this.state=a/this.options.duration;b=this.options.easing||(c.easing.swing?"swing":"linear");this.pos=c.easing[this.options.specialEasing&&this.options.specialEasing[this.prop]||b](this.state,a,0,1,this.options.duration);this.now=this.start+(this.end-this.start)*this.pos;this.update()}return true}};c.extend(c.fx,{tick:function(){for(var a= c.timers,b=0;b-1;e={};var x={};if(o)x=f.position();l=o?x.top:parseInt(l,10)||0;k=o?x.left:parseInt(k,10)||0;if(c.isFunction(b))b=b.call(a,d,h);if(b.top!=null)e.top=b.top-h.top+l;if(b.left!=null)e.left=b.left-h.left+k;"using"in b?b.using.call(a, e):f.css(e)}};c.fn.extend({position:function(){if(!this[0])return null;var a=this[0],b=this.offsetParent(),d=this.offset(),e=Ia.test(b[0].nodeName)?{top:0,left:0}:b.offset();d.top-=parseFloat(c.css(a,"marginTop"))||0;d.left-=parseFloat(c.css(a,"marginLeft"))||0;e.top+=parseFloat(c.css(b[0],"borderTopWidth"))||0;e.left+=parseFloat(c.css(b[0],"borderLeftWidth"))||0;return{top:d.top-e.top,left:d.left-e.left}},offsetParent:function(){return this.map(function(){for(var a=this.offsetParent||t.body;a&&!Ia.test(a.nodeName)&& c.css(a,"position")==="static";)a=a.offsetParent;return a})}});c.each(["Left","Top"],function(a,b){var d="scroll"+b;c.fn[d]=function(e){var f=this[0],h;if(!f)return null;if(e!==B)return this.each(function(){if(h=fa(this))h.scrollTo(!a?e:c(h).scrollLeft(),a?e:c(h).scrollTop());else this[d]=e});else return(h=fa(f))?"pageXOffset"in h?h[a?"pageYOffset":"pageXOffset"]:c.support.boxModel&&h.document.documentElement[d]||h.document.body[d]:f[d]}});c.each(["Height","Width"],function(a,b){var d=b.toLowerCase(); c.fn["inner"+b]=function(){return this[0]?parseFloat(c.css(this[0],d,"padding")):null};c.fn["outer"+b]=function(e){return this[0]?parseFloat(c.css(this[0],d,e?"margin":"border")):null};c.fn[d]=function(e){var f=this[0];if(!f)return e==null?null:this;if(c.isFunction(e))return this.each(function(l){var k=c(this);k[d](e.call(this,l,k[d]()))});if(c.isWindow(f))return f.document.compatMode==="CSS1Compat"&&f.document.documentElement["client"+b]||f.document.body["client"+b];else if(f.nodeType===9)return Math.max(f.documentElement["client"+ b],f.body["scroll"+b],f.documentElement["scroll"+b],f.body["offset"+b],f.documentElement["offset"+b]);else if(e===B){f=c.css(f,d);var h=parseFloat(f);return c.isNaN(h)?f:h}else return this.css(d,typeof e==="string"?e:e+"px")}})})(window); //]]> prchecker 1 Malaysia Backlink

10 di penampang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di penampang - Google Blog Search


RM56,000 bantu miskin tegar <b>di Penampang</b> | Raja Nong Chik

Posted: 16 Apr 2012 09:28 PM PDT

Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin (empat dari kiri) beramah mesra bersama penerima bantuan, Soon Nyet @ Joseph Soon (lima dari kiri) pada Program Ziarah Kesejahteraan Bandar di Penampang, semalam

Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin (empat dari kiri) beramah mesra bersama penerima bantuan, Soon Nyet @ Joseph Soon (lima dari kiri) pada Program Ziarah Kesejahteraan Bandar di Penampang, semalam

PENAMPANG 16 April – Kementerian Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar hari ini memperuntukkan sebanyak RM56,000 bagi membantu masyarakat berstatus miskin tegar di sini.

Menterinya, Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin berkata, terdapat tiga jenis bantuan yang disalurkan kepada masyarakat yang terpilih iaitu bantuan baik pulih rumah, bantuan peralatan perniagaan dan bantuan bakul makanan serta sumbangan wang tunai.

Katanya, sebanyak 15 keluarga yang berdaftar di bawah e-kasih layak menerima bantuan ini dan kebanyakan mereka merupakan golongan miskin tegar iaitu pendapatan di bawah RM590 sebulan.

"Tujuan utama kita membantu masyarakat di negeri ini kerana mengikut status kemiskinan bandar yang berdaftar di bawah eKasih sehingga 27 Mac lalu, Sabah mencatatkan jumlah bilangan golongan miskin tegar yang ramai iaitu 2,726," katanya pada sidang akhbar sempena Program Ziarah Kesejahteraan Bandar di sini sini hari ini.

Pada program itu, Raja Nong Chik turut menyampaikan bantuan bakul makanan dan sumbangan wang tunai RM200 kepada lima keluarga yang kurang bernasib baik.

Soon Nyet @ Joseph Soon, 59, bapa kepada 10 orang anak itu berterima kasih kerana masih ada pihak yang bersimpati dengan nasib keluarganya.

Beliau yang mengalami penyakit darah beku di kepala tidak boleh bekerja dan hanya bergantung pada bantuan orang ramai untuk menyara keluarganya.

"Saya sangat bersyukur dengan bantuan ini dan berterima kasih pada kerajaan kerana masih prihatin terhadap nasib diri dan keluarganya," katanya.

Sementara itu, Marius Sitem pula berterima kasih pada kerajaan kerana prihatin dan sudi memberi bantuan sebanyak RM10,000 bagi membaik pulih rumahnya yang berusia 20 tahun.

"Saya akan menggunakan wang ini untuk membaiki rumah saya supaya kelihatan lebih baik dan selesa didiami empat orang anak saya," katanya.

Beliau yang bekerja sebagai petani itu merupakan antara golongan miskin tegar yang hanya menerima pendapatan RM400 sebulan.

Sumber: Utusan Malaysia

di negeri sabah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri sabah - Google Blog Search


mi1: 14 anggota PKR dilarang masuk ke <b>Sabah</b> - Politik kotor UMNO

Posted: 14 Sep 2012 07:06 AM PDT

Umno-BN masih mengamalkan dasar politik menekan dan menindas terhadap lawannya.
Menurut Setiausaha Politiknya Hilman Idham, mereka dilarang masuk ke Sabah oleh pihak imigresen dan terus dihantar pulang ke Kuala Lumpur.
"Sebaik menjalani pemeriksaan di kaunter imigresen, saya telah ditahan dan dimaklumkan bahawa terdapat arahan melarang saya memasuki negeri Sabah menerusi Notis Penolakan Masuk ke Sabah Seksyen 65 (1)(a) Akta Imigresen atas arahan Ketua Menteri Sabah.
"Notis tersebut telah ditandatangani oleh Timbalan Pengarah Jabatan Imigresen Sabah, Fenny Fiona," katanya dalam satu kenyataan media petang tadi.
Hilman Idham menegaskan, ketika negara bakal meraikan sambutan ulangtahun penubuhan Malaysia yang ke-49, amalan politik menekan dan menindas sebegini masih lagi menjadi budaya khususnya di kalangan pimpinan Umno-Barisan Nasional.
"Saya menyifatkan tindakan ini sebagai zalim serta menafikan hak asasi saya sebagai warganegara Malaysia.
"Tujuan saya ke Sabah adalah atas urusan kerja dan adalah tidak adil bagi pihak imigresen negeri Sabah melakukan tindakan yang tidak profesional sebegini," katanya.
 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved