ads

Selasa, 19 Februari 2013

10 di sandakan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di sandakan - Google Blog Search


Khabarkini: Taman Batu Sapi <b>Di Sandakan</b> Terbiar

Posted: 05 Feb 2013 03:01 AM PST


SANDAKAN - Keindahan Taman Warisan Batu Sapi yang menjadi kebanggaan penduduk daerah ini suatu ketika dahulu kini hanya tinggal kenangan. 
Terletak kira-kira 12 kilometer dari pusat bandar, taman tersebut yang terkenal dengan bongkah batu yang menyerupai sapi (lembu) terus terbiar sejak beberapa tahun lalu tanpa sebarang penyelenggaraan. 
Tinjauan Kosmo! ke taman tersebut baru-baru ini mendapati, hampir keseluruhan kawasannya berada dalam keadaan daif dengan kemudahan awam seperti tandas, jejantas dan rumah rehat telah rosak. 
Lebih menyedihkan, taman yang pernah menjadi tumpuan pelancong luar negara itu turut dijadikan tempat pemujaan berdasarkan penemuan kain-kain kuning dan makanan yang diletakkan di atas bongkah batu menyerupai seekor lembu itu. 
Seorang penduduk, Sarman Ali, 50, berkata, taman tersebut yang menjadi sebahagian daripada mercu tanda daerah tersebut sepatutnya dijaga sebaiknya kerana mempunyai nilai warisan tinggi untuk tatapan generasi akan datang. 
"Setiap kali datang ke sini, saya berasa sedih dan kecewa kerana taman ini dibiarkan begitu sahaja dengan dipenuhi semak samun dan sampah," katanya di sini semalam. 
Sarman yang juga kakitangan Jabatan Perhutanan memberitahu, dia pernah membuat kerja-kerja pembersihan dan penaiktarafan di kawasan berkenaan pada tahun 2006 bersama Lembaga Pelancongan Negeri Sabah, namun selepas itu, ia tidak dijaga dan diselenggara dengan baik. 
"Lihat sahaja sekarang, kemudahan awam semua rosak dan hanya tinggal tiang konkrit sahaja, selain jalan untuk masuk ke taman ini berlumpur dan dipenuhi semak," jelasnya. 
Seorang lagi penduduk, Abdullah Chik Utu, 48, berkata, taman tersebut pernah menjadi pusat pelancongan terkenal di Sabah. 
Katanya, orang ramai datang untuk melihat keunikan dan daya tarikan bongkah batu tersebut. 
"Disebabkan bongkahnya menyerupai lembu, pada masa ini, ada golongan tertentu menjadikannya sebagai tempat pemujaan sama ada untuk bernazar atau tolak bala," katanya. - Kosmo!

10 di papar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di papar - Google Blog Search


Jelajah Srikandi 2.0: Srikandi gempur Parlimen <b>...</b> - Rakyat Marhaen

Posted: 04 Feb 2013 02:14 AM PST

srikandi iSrikandi KEADILAN hari ini telah memasuki hari keenam yang merupakan hari terakhir kami dalam siri jelajah Srikandi Pusat bersama Srikandi Negeri ke Parlimen-Parlimen tumpuan di seluruh negeri Sabah. Parlimen Papar menjadi Parlimen tumpuan yang mana ia merupakan Parlimen yang dimiliki oleh Ketua Puteri Umno Malaysia merangkap Timbalan Menteri Kesihatan Malaysia.
Sepanjang tinjauan kami di kawasan Parlimen ini kami mendapati hampir keseluruhan rakyat di bandar mahupun pendalaman mula menunjukkan sokongan mereka terhadap Pakatan Rakyat khususnya Parti KEADILAN Rakyat. Sokongan ini dizahirkan melalui laungan semangat "inikalilah" setiap kali kami mendekati mereka. Pagi ini juga Srikandi telah mengedarkan hampir 1000 poskad tawaran Pakatan Rakyat kepada penduduk setempat.

Namun perkongsian kami ialah keadaan politik yang diamalkan oleh Timbalan Menteri ini yang mana rata-rata rakyat yang memperlihatkan dasar ingin berubah akan tetapi diugut untuk tidak berbuat begitu. Politik yang sama dipergunakan oleh hampir semua pimpinan umno yang semakin tertekan dengan rasa kebangkitan rakyat. Menyusuri kawasan ini juga kami mendapati kelemahan prasarana dan perkhidmatan dari segi perlaksanaan hak asasi rakyat itu terang dan jelas diketepikan.
Rata-rata tempat yang dilawati di bandar papar dan perkampungan dikawasan ini terdedah dengan kelemahan sistem penyelenggaran kebersihan yang terabai. Antara faktor pengabaian ini ialah kerana Datuk Rosnah mengamalkan sifat "pilih bulu" dalam mengagihkan peruntukkan dan pembanggunan kawasan. Apakah Datuk Rosnah kira dengan adanya "Restoran KFC", Pasaraya Giant" itu telah melambangkan pembanggunan dikawasan itu sedangkan yang diinginkan rakyat ialah kemudahan yang melibat penghidupan seharian mereka.
Saya menyifatkan bahawa Datuk Rosnah gagal berfungsi sebagai Timbalan Meteri Kesihatan apabila kawasan beliau sendiri gagal disediakan dan disiapkan dengan perkhidmatan ambulans,ubat-ubatan yang mencukupi dan peralatan rawatan bagi menghadapi rakyat dikawasan ini. Beliau juga gagal menjaga kebajikan doktor-doktor yang dihantar berkhidmat di negeri ini khususnya dikawasan beliau.
Untuk itu Srikandi sekali lagi dengan semangat perubahan ini menyatakan kepada pemimpin Umno khususnya Ketua Pergerakkan Puteri Umno ini untuk memberhentikan budaya politik "ugut"berpolitiklah secara matang dan jangan menggunakan budaya kotor dalam mengekalkan kuasa yang sedia ada. Rakyat semakin bijak dalam membuat perubahan,dan Insyaallah "inikalilah" rakyat akan bangkit tumbangkan kerajaan yang zalim dan menindas ini.
Siti Aishah Bt Shaik Ismail
Ketua Srikandi KEADILAN Malaysia

10 di tuaran - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tuaran - Google Blog Search


Rakaman Angkatan Perubahan Sabah <b>Di Tuaran</b> 29/07/2012 <b>...</b>

Posted: 30 Jul 2012 04:28 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]Arkib 2005 - 2012. Tahun 2005 · Tahun 2006 · Tahun 2007 · Tahun 2008 · Tahun 2009 · Tahun 2010 · Tahun 2011 · Tahun 2012 · Langgan Newsletter. Rakaman Angkatan Perubahan Sabah Di Tuaran 29/07/2012. 31 July 2012. Pendapat ...

10 di tenom - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tenom - Google Blog Search


ZAKRI ALI: [Video] Ceramah DSAI <b>di Tenom</b> Sabah 12/10/2012

Posted: 12 Oct 2012 09:30 PM PDT

PEMIMPIN YANG MENIPU RAKYAT !!

Ka'ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (menyokong) tindakan mereka yang aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga);- (Riwayat Tirmidzi, Nasae'i dan Hakim).

HUKUMAN MENUDUH TANPA EMPAT ORANG SAKSI

AL QURAN-SURAH AL-NUR AYAT 4

"Orang yang melemparkan TUDUHAN (ZINA/LIWAT) kepada seseorang yang terpelihara kehormatannya, kemudian mereka tidak membawakan EMPAT ORANG SAKSI, maka sebatlah mereka DELAPAN PULUH KALI sebatan dan jangan lah kamu menerima penyaksian mereka itu selama-lamanya; kerana mereka adalah orang yang FASIQ."

I N G A T ! !


"Jika ALLAH SWT memakbulkan doamu, maka Allah meneguhkan kepercayaan mu kepadaNya",
"Jika ALLAH SWT menangguhkan doamu, maka ALLAH menguji kesabaranmu",
Jika ALLAH SWT TIDAK MEMAKBULKAN doamu, maka ALLAH telah merancang sesuatu yang lebih baik buatmu",

10 di lahad datu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di lahad datu - Google Blog Search


Cipan, Tapir & Tenuk (C++): Insiden <b>Di Lahad Datu</b>

Posted: 14 Feb 2013 08:21 PM PST

Bhai... Baru sekejap tadi gua dapat maklumbalas dari orang hubungan gua di Filipina... Diorang bagitau... Maklumat yang diberikan oleh pihak berkuasa Filipina kepada Reuters adalah satu cover-up... Ianya bertujuan untuk melindungi maklumat perkara sebenar yang berlaku di dalam insiden Lahad Datu..

Bukan semua yang terlibat dalam insiden di Lahad Datu adalaha anggota special force tentera Filipina... Ramai orang awam yang ada pada insiden tersebut yang memang menuntut hak tanah di Sabah... Ada isu dalaman disana ... Namun tertahannya beberapa anggota special force tentera Filipina menjadikan perkara ini lebih rumit. Disahkan terdapat beberapa anggota yang telah tertangkap dan anggota ini adalah anggota sokongan kepada unit khas yang telah menyusup lebih awal.

Rundingan sedang berlangsung bagi penghantaran pulang anggota unit special force ini diantara dua negara. Dan usaha sedang giat dijalankan untuk mengesan saki baki unit khas ini yang telah awal menyusup sebab tiada kerjasama daripada pihak tentera Filipina.

Intel yang gua dapat memberitahu bahawa terdapat satu agensi luar negara sedang memantau situasi ini dan berkemungkinan terdapatnya aset agensi ini beroperasi di Sabah. Ini tidak mustahil sebab gua memang tahu agensi ini dah memang ada asetnya di Malaysia sejak selepas perang Vietnam.. Masa dulu diorang nih beroperasi di Tengganu dan Kelantan...

Jadi... Pada pandangan gua aaaa... Adalah lebih baik sekira ya Amalilo diserahkan untuk menghadapi perbicaraan di Filipina dari membiarkan unit khas tentera Filipina beroperasi dan menyusup ke Malaysia atas sebab risiko keselamatan. Aper yang pasti.... Kerajaan Malaysia mesti akan menafikan perkara ini.. Dan semua agensi keselamatan negara juga akan pastinya menafikannya serta cuba untuk mengelak daripada memberikan jawapan....

Sori... Menulis dalam keadaan mengantuk menggunakan telefon bimbit.. Jadi ayat mesti cacamarba..... Hahaha.... Sori aaaa...

Berkaitan : Ops Lahad Datu

10 di kinabatangan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kinabatangan - Google Blog Search


Bilit <b>Kinabatangan</b> Heritage BnB: Guest Pic and .....

Posted: 19 Feb 2013 02:17 AM PST

Welcome to the oldest rainforest in the world, the Island of Borneo. One of the largest island in the world 'shared' by 3 countries i.e. Malaysia, Brunei and Indonesia. The majestic rainforest habitats consists of almost 15,000 flowering plants species and 3,000 three species. Above all, 221 species mammal and 400 species of bird found.Sabah is located at most north part of Borneo with land area of 73,371 sq. km that presents about 10% of the entire island. At the Crocker Range situated Mount Kinabalu at 4,094 meters is the highest mountain in South East Asia. The Kinabatangan River, the longest river in Sabah is 560 kilometers long. Originate from Crocker Range drains eastward into the Sulu Sea. With Lower Kinabatangan Floodplain in eastern

part of Sabah is less than 500 meters above sea level. An equatorial climate rarely rises above 32°C / 90°F except on very hot days. Rarely fall below 20°C / 68°F even at night. Annual rain falls received is about 150 cm / 60 inches and during wetter parts over 450 cm / 180 inches. Most intense period is during the north east monsoon i.e. from October to February but usually drier from March to September.

Major wildlife habitat types

Tropical forests are the home of the greatest biological diversity on the planet, supporting well over half the globe's species of plants and animals on only a little over five percent of the total land area. Sabah's forest is divided into four broad categories of vegetation type of habitat:

Coastal and Mangrove Forest

Coastal forest includes mangrove forest, freshwater swamp forest, riverine forest and beach vegetation. These types of habitats are found from zero to 100 feet above sea level. The distribution is all along the coast and on major rivers in Sabah.

Mangrove forests and swamp forests are important breeding grounds for fish and provide nesting and roosting sites for wetland birds such as egrets and herons. They are critical for the survival of Borneo's famous Proboscis Monkey.

Dipterocarp Forest

This type of habitat is sub-divided into three categories: The Lowland Dipterocarp Forest (100 - 500 feet above sea level), Upland Dipterocarp Forest (500 - 1,500 feet above sea level) and Highland Dipterocarp Forest (1,500 - 3,000 feet above sea level). Dipterocarp Forests are among the most diverse ecosystems on earth, and are home to most of Sabah's unique and famous wildlife species, such as orangutan and rhinoceros. Most commercial logging is carried out in these forests are special lowland forest types. These special forests may be low in stature, but are rich in unique plant species

Heath forests and limestone forests.

These are special lowland forest types. Although these forests may be low in stature, they are rich in unique plant species.

Montane Forest.

Montane forest is sub-divided into Lower Montane Forest (3,000 - 4,500 feet above sea level) and Upper Montane Forest (4,500 - 11,000) feet above sea level). Upper montane habitat type in Sabah is basically restricted to Kinabalu and Trus Madi mountains. Many rare and restricted range species occur in these unique habitats.

Wetlands

Sabah has a rich variety of wetland habitats besides mangrove forest, including swamp forests, peat swamp forest, marshes, rivers and lakes. In addition to many fishes and aquatic organisms, these wetlands are habitat for numerous species of wetland birds, including long distance migrants that may travel from as far as Australia or Siberia. They are also home to Crocodiles and the rare False Garial.

Marine Habitats

Among the most important marine habitats are sea grass beds and coral reefs. Sea grass beds are important as breeding grounds for many ocean fish, and are feeding grounds for Green Turtles and the rare Dugong (or sea cow). Like tropical forests, coral reefs are among the most diverse ecosystems on earth and Sabah's reefs are famous the world over. The open ocean is also rich in life, and is the home of many valuable fish and invertebrates, as well as marine mammals such as porpoises and whales.

Biodiversity

Most of the mammals and birds that occur in Borneo can be found in Sabah. There are 197 species of mammals in Borneo, and 167 of these have been recorded from Sabah. All of Borneo's ten primate species occur in Sabah. These include the Bornean orangutan -Pongo pygmaeus pygmaeus and the proboscis monkey -Narsalis larvatus which both are endemic to Borneo. Borneo's three mega-herbivores - the Asian elephant -Elaphas maximus, Sumatran rhinoceros -Dicerorhinus sumatrensis harrisoni and Banteng -Bos banteng occur in various parts of Sabah. Other notable species present include the rare Malayan Sun Bear -Helarctus malayanus and the Clouded Leopard -Neofelis nebulosa.

Borneo also has about 622 species of birds, of which 434 are known or thought to breed, and 39 are endemic. Of these, Sabah has about 526 well-documented species, of which about 395 are residents, 35 are Bornean endemics, and four are Sabah endemics. Another 51 species have been recorded in Sabah, but are unconfirmed. The Sabah endemics are the White-Fronted Falconet - Microhierax latifrons, Black-and-Crimson Pitta -Pitta ussheri, White-Crowned Shama -Copsychus stricklandii and friendly Bush Warbler -Bradypterus accentor. Most of Sabah's mammals and birds occur in forest habitats. Various forms of dipterocarp forest are predominant and cover 41.9 percent of Sabah's land area. Commercially important timber species of the family Dipterocarpaceae of which 155 of the 390 species in Asia are endemic to Borneo, are found in the first type. The rest of the area is montane forest (9.5%), mangrove forest (3.7%), swamp forest (2.3%), plantation forest (2%), and brackish water forest/nipah forest (0.6%). The rest of the land area (39.7%) is basically agricultural land, urban areas etc.

Totally Protected Species

Totally protected species are those listed in Schedule 1 of the wildlife. No one may possess these species or any part or product from them without written authorisation from the Minister for Tourism Development, Environment, Science and Technology.

Totally Protected Mammals

Local Name: Badak Sumatra (My)
Common Name: Sumatran Rhinoceros
Scientific Name: Dicerorhinus sumatrensis Order: Perissodactyla Family: Rhinocerotidae
Status: WCE 1997 Schedule I Part I; CITES Appendix I; IUCN E
Threats to Survival:

Habitat loss and poaching for its horn, which is believed to have medical properties.
Conservation Measures: Protection by legislation. Establish protected areas network. Established interagency collaboration and new approaches in monitoring and research. Conducting captive breeding program. Translocation of doomed animals from areas where loss of habitat and poaching are threatening its survival. Government and NGOs working together in promoting public awareness for protection and conservation.

Local Name: Orang Hutan (My); Kogiu (Kd)
Common Name: Orang Utan
Scientific Name: Pongo pygmaeus
Order: Primates
Family: Pongidae
Status: WCE 1997 Schedule I Part I; CITES Appendix I; IUCN E
Threats To Survival: Habitat loss and poaching.
Conservation Measures: Protection by legislation. Establish protected areas network. Established interagency collaboration and new approaches in monitoring and research. Conducting natural rehabilitation and breeding programs. Translocation of doomed animals from areas where loss of habitat and poaching are threatening to its survival. Government and NGOs working together in promoting public awareness for protection and conservation.

Local Name: Beruang (My)
Common Name: Sun Bear/Malay Bear/Honey Bear
Scientific Name: Helarctus malayanus
Order: Carnivore
Family: Ursidae
Status: WCE 1997 Schedule I Part I; CITES Appendix I; IUCN V
Threats To Survival: Habitat loss and poaching.
Conservation Measures: Protection by legislation. Establish protected areas network. Established interagency collaboration and new approaches in monitoring and research. Government and NGOs working together in promoting public awareness for protection and conservation.

Local Name: Kera Belanda (My), Bangkatan (Kd)
Common Name: Proboscis Monkey
Scientific Name: Nasalis larvatus
Order: Primate
Family: Cercopitihecidae
Status: WCE 1997 Schedule I Part I; CITES Appendix I; IUCN V
Threats To Survival: Habitat loss and poaching.
Conservation Measures: Protection by legislation. Establish protected areas network. Established interagency collaboration and new approaches in monitoring and research. Government and NGOs working together in promoting public awareness for protection and conservation.

Local Name: Harimau Dahan (My)
Common Name: Clouded Leopard
Scientific Name: Neofelis nebolusa
Order: Carnivora
Family: Felidae
Status: WCE 1997 Schedule I Part I; CITES Appendix I; IUCN V
Threats To Survival: Habitat loss and poaching.
Conservation Measures: Protection by legislation. Establish protected areas network. Established interagency collaboration and new approaches in monitoring and research. Government and NGOs working together in promoting public awareness for protection and conservation.

Local Name: Duyung (My)
Common Name: Dugong
Scientific Name: Dugong dugon
Order: Sirenia
Family: Dugonidae
Status: WCE 1997 Schedule I Part I; CITES Appendix I; IUCN V
Threats To Survival: Habitat disturbance by fishing, poaching, accidental catch in fishing nets.
Conservation Measures: Protection by legislation. Establish marine protected areas network. Established interagency collaboration and new approaches in monitoring and research. Government and NGOs working together in promoting public awareness for protection and conservation.

Totally Protected Reptiles

Local Name: Buaya Julung-Julung (My)
Common Name: False Gharial
Scientific Name: Tomistoma schlegeli
Order: Crocodylia
Family: Crocodylidae
Status: WCE 1997 Schedule I Part I; CITES Appendix I; IUCN E
Threats To Survival: Habitat loss and poaching.
Conservation Measures: Protection by legislation. Establish protected areas network. Establish interagency collaboration and new approaches in monitoring and research. Government and NGOs working together in promoting public awareness for protection and conservation.

Local Name: Penyu Hijau (My)
Common Name: Green Turtle
Scientific Name: Chelonia mydas
Order: Testudinata
Family: Cheloniidae
Status: WCE 1997 Schedule I Part I; CITES Appendix I; IUCN E
Threats To Survival:

Habitat loss, accidental catch in fishing nets and poaching of eggs and adults.
Conservation Measures: Protection by legislation. Establish marine protected areas network. Established interagency collaboration and new approaches in monitoring and research. Government and NGOs working together in promoting public awareness for protection and conservation.

Local Name: Penyu Sisik (My)
Common Name: Hawksbill Turtle
Scientific Name: Eretmochelys imbricata
Order: Testudinata
Family: Cheloniidae
Status: WCE 1997 Schedule I Part I; CITES Appendix I; IUCN E
Threats To Survival: Habitat loss, accidental catch in fishing nets and poaching of eggs and adults.
Conservation Measures: Protection by legislation. Establish marine protected areas networking. Intensive monitoring and research. Established interagency collaboration and approaches in monitoring and research. Government and NGOs working together in promoting public awareness for protection and conservation.

Totally Protected Plants

Local Name: Periuk Kera (My)
Common Name: Pitcher Plant
Scientific Name: Nepenthes rajah
Family: Nepenthaceae
Status: WCE 1997 Schedule I Part II; CITES Appendix I
Description: A highland species found only on Mt. Kinabalu and Mt. Tambuyukon in Sabah, where it grows among grasses and shrubs on ultramafic soils. It is one of the largest (and certainly the most famous) species in the genus, and has captured the attention of botanists and explorers since it was first discovered in 1858. The huge purple lower pitchers can hold up to 3 litres of water, and have been recorded catching rats in the wild.
Threats To Survival: This species is highly localised and is therefore vulnerable to any negative impacts from habitat disturbance and collecting.
Conservation Measures: Protection by legislation. Government and NGOs working together in promoting public awareness for protection and conservation. Established interagency collaboration and new approaches in monitoring and research.

Local Name: Orkid (My)
Common Name: Orchid

Scientific Name: Paphiopedilum spp.
Family: Orchidaceae
Status: WCE 1997 Schedule I Part II; CITES Appendix I
Threats To Survival: Most species are highly localised and are therefore vulnerable to extinction because of habitat disturbance and collection.
Conservation Measures: Protection by legislation. Government and NGOs working together in promoting public awareness for protection and conservation. Established interagency collaboration and new approaches in monitoring and research.

Local Name: Bunga Padma (My)
Common Name: Rafflesia

Scientific Name: Rafflesia spp.
Family:
Rafflesiaceae

Status: WCE 1997 Schedule I Part II; CITES Appendix II
Description: Seven out of fifteen species worldwide of Rafflesia can be found in Malaysia. R.cantleyi and R.kerrii are found in Peninsular Malaysia whereas R.arnoldii, R. pricei, R. keithii, R. tuan-mudae and R. tengku-adlinii in Sarawak and Sabah. R.kerrii, R. keithi, R. tuan-mudae and R. tengku-adlinii are endemic to Malaysia.
Threats To Survival: Most species are highly localised and are therefore vulnerable to extinction because of habitat disturbance and collection.
Conservation Measures: Protection by legislation. Established interagency collaboration and new approaches in monitoring and research. Collection for cultivation is threatening its survival. Government and NGOs working together in promoting public awareness for protection and conservation.

Local Name: Akar Tetrastigma (My)
Common Name: Tetrastigma (vine)

Scientific Name: Tetrastigma spp.
Family: Vitaceae
Status: WCE 1997 Schedule I Part II
Threats To Survival: Most species are highly localised and are therefore vulnerable to extinction because of habitat disturbance and collection.
Conservation Measures: Protection by legislation. Government and NGOs working together in promoting public awareness for protection and conservation. Established interagency collaboration and new approaches in monitoring and research.

Lower Kinabatangan Managed Elephant Range (58,809 ha)

This range (corresponding to Areas 1 and 2 in Table 3) consists of forest remaining in the Kinabatangan River floodplain, with freshwater swamp forests, secondary dryland forest, limestone outcrops and lakes. Most of the original forest in this region has been converted to oil palm plantations. About 95 – 115 elephants exist in the area, and the remaining forest land currently used by elephants incorporates the Pin-Supu, Gomantong, Pangi and Keruak Forest Reserves, and the Kinabatangan Wildlife Sanctuary. This elephant range has been cut from the extensive forest blocks and elephant ranges further inland by plantations and by a public road and human settlements along the road.

However, some prospects exist of regaining a corridor, perhaps through the development of timber plantations using a mixture of native tree species. Elephants may be observed near the villages of Sukau, Batu Puteh and Bilit, and have come to be a big tourism attraction. However, problems occur when elephants damage village farms. Many of the large plantations adjacent to the forest use electrified fencing to reduce elephant incursion.

If you have come to Borneo to see the amazing wildlife than the lower Kinabatangan River is an essential place for you to visit. The entire river is teeming with many rare and endangered animals, birds and reptiles. It can almost be guaranteed that you will see families of Proboscis monkeys, Macaque monkeys and hornbills. If you are lucky, you can also see Orang Utan, crocodiles, elephants, and a spectacular assembly of birdlife.

You will have the opportunity to join a river cruise which is the perfect way to spot animals. You will spend the night at a small, clean and eco-friendly resort nestled within the forest on the banks of the river.

In total facing the river Kinabatangan partially scenic hills viewed on its left. The usual misty filled during morning sunrise with dusky at sunset towards twilight. This amazing site situated on six acres piece of land belong to an Orang Sungai passed down from their ancestors. Surrounded by lowland forest of wild fruit and flowering trees and plants has invited primate and bird species closer and frequent the area. Two hundred meters inside from where land transport has stopped located the reception counter.

At present, only six village styles wooden made accommodation built on stilt has been erected. Of each with a maximum area of 30' width X 25' length X 15' in height. One of the many little ways minimises the impact to it wildlife filled environment. The reception counter area is also our guest information centre, briefing area and a cafeteria. There are four 'huts' with eight rooms as guest's accommodation. Three either twin or double bed with clean attached bathroom. One other hut with two rooms is the dormitory with three Double-Decker beds to accommodate six guests and one Double-Decker and a twin bed to accommodate four persons. Just behind there's a clean common bath rooms with 2 toilets and two shower respectively.

We hope to accommodate less 20 persons at a time. With main aim minimise impact and conflict indirectly created towards environment and wildlife habitats.

We hope guests and visitors join us minimise unwanted none decay product into the area. Kindly, to carry out back to town own unwanted material.

We hope everyone join us in our 'bits' towards conservation related issues at the area for our future generation.

MoU perluas Koridor Hidupan Liar <b>di Kinabatangan</b>

Posted: 23 Jan 2013 01:00 AM PST

Oleh Shalina R
Gambar oleh Ille Tugimin

"Sememangnya masuk akal untuk memulihara alam. Alam semulajadi adalah aset terbesar Sabah. Kita amat bertuah. Tunjukkan kepada generasi masa depan yang kita sememangnya menjaga aset ini," kata Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar, Datuk Masidi Manjun yang menyaksikan Majlis Menandatangani MoU mengenai Pewujudan dan Pengurusan Orang utan dan Pemuliharaan Gajah Borneo di Koridor Mega Biodiversiti Kinabatangan. MoU itu ditandatangani di antara Borneo Conservation Trust (BCT) dan Myne Resort di Hotel Palace, baru-baru ini.

Bercakap di majlis itu, Setiausaha Kehormat BTC yang juga Pengarah Jabatan Hidupan Liar Sabah, Datuk Dr Laurentius Ambu berkata, "Melihat kepada Santuari Kinabatangan, masalah terbesar yang kita hadapi ialah pecahan kawasan itu. Kami bekerja dengan WWF (World Wildlife Fund for Nature) untuk mengadakan pelan induk bagi menangani masalah ini. Salah satu cadangan pada masa itu ialah bekerjasama dengan pemilik tanah, NGO, resort dan para penanam. "

"Visi itu direalisasikan melalui MoU hari ini. Kami memulakan model pertama melalui perkongsian ini di mana 100 ekar tanah Resort Myne akan diurus bersama-sama dengan BCT dan Jabatan Hidupan Liar Sabah. Tanah itu akan digunakan untuk tujuan pelancongan dan bukan pertanian.

 

Sebanyak 200 ekar tanah hutan Myne Resort, terletak di sepanjang pinggir Sungai Kinabatangan di Kampung Bilit. Sejumlah 100 ekar digunakan untuk membina resort itu. Jumlah 100 ekar tanah hutan itu adalah komponen penting yang menghubungkan habitat hutan yang terpencil dari lanskap hutan lebih besar dengan mewujudkan semula koridor biodiversiti di antara Lot 4 dan Lot 5 di Santuari Hidupan Liar Kinabatangan.

 

"Laluan Ini akan menjadi lebuh raya yang besar untuk gajah bergerak dari utara ke selatan Sabah," kata Ambu. Selain menghubungkan habitat utama bagi gajah, habitat untuk orangutan dan badak juga akan diwujudkan semula di Kinabatangan. Ini akan mengurangkan pengasingan populasi haiwan yang akan mendedahkan spesies kepada hanyutan genetik dan pembiakbakaan. Fragmantasi habitat juga akan meningkatkan kejadian konflik manusia dan hidupan liar.

"Cabaran terbesar dalam pemuliharaan hutan ialah untuk meyakinkan pemilik tanah untuk menangguhkan keuntungan," kata Masidi. "Saya rasakan Myne Resort memang ada hati untuk pemuliharaan."

Masidi juga berkata, perkongsian yang diwujudkan itu akan menarik lebih ramai pelancong ke Sabah. "Kita hanya boleh nampak orang utan di Sumatera dan Borneo. Anda mungkin nampak mereka di tempat-tempat lain tetapi itu bukannya habitat semulajadi mereka. Malah monyet Proboscis juga adalah endemik kepada Borneo."

"Burung-burung juga kini lebih berharga ketika masih hidup daripada sudah mati," kata Masidi. "Ini kerana minat memerhati burung semakin meningkat. Sabah mempunyai kira-kira 500 jenis burung tempatan. Keseluruhan Borneo ada kira-kira 624 jenis burung dan 14 adalah endemik kepada Kinabalu. Selain itu, 998 jenis orkid liar dikenal pasti ada di Sabah. "

Menteri itu menambah, Sabah memang tidak dikenali dengan bangunan pencakar langit. Pelancong mencari pengalaman yang unik dan apa yang mereka temui di Sabah membezakan Sabah dari tempat-tempat lain di dunia.

Pengarah Urusan Myne, Ouh Mee Lan, berkata, "Secara jujur, memikir jangka panjang, pemuliharaan hutan ini adalah untuk cucu-cucu saya. Ia dilakukan demi untuk masa depan generasi kita. "

Ada 16 chalet dan rumah panjang di Myne Resort. Resort ini juga merancang untuk membina 40 chalet solar pada 2013. Ia juga bercadang untuk menanam pokok dan membersihkan sungai-sungai dengan kerjasama BCT dan Jabatan. – Insight Sabah

di negeri sabah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri sabah - Google Blog Search


ANWAR KENA &#39;MAIN&#39; <b>DI SABAH</b> SEBAB TAMAK KERUSI

Posted: 13 Feb 2013 03:50 AM PST

Kenyataan Presiden Parti Progresif Sabah (SAPP) Datuk Yong Teck Lee yang bertegas negeri Sabah mesti bertanding di majoriti kerusi dalam dewan undangan negeri adalah sesuatu yang menarik dalam konteks Negeri Di Bawah Bayu itu.

Teck Lee memberi alasan parti-parti yang ditubuhkan di Semenanjung perlu memberi laluan kepada parti seperti SAPP untuk menerajui kerajaan sekiranya menang dalam Pilihan Raya Umum ke 13 nanti.

Katanya ini adalah penting demi untuk melindungi autonomi negeri tersebut mengikut perjanjian gagasan Malaysia 1963.

Mesej sebenarnya dituju kepada tiga parti pembangkang Semenanjung iaitu PKR, Pas dan Dap yang beria-iya untuk merampas negeri yang menjadi 'deposit undi' bagi Barisan Nasional untuk sekian lama.

Walaupun SAPP terkenal dengan slogan parochial 'Sabah Untuk Sabah' yang agak keterlaluan, namun ia membayangkan hasrat serta pandangan yang terpendam dalam sanubari pemimpin-pemimpin parti tempatan terhadap parti-parti pembangkang dari Semenanjung.

Ini berbeza dengan UMNO yang bertapak di Sabah secara semulajadi dan terhormat dengan menyerap parti USNO yang diasaskan oleh Tun Datu Mustapha.

Oleh itu rakyat Sabah tidak rasa janggal menerima kehadiran UMNO di bumi mereka kerana 100 peratus UMNO adalah juga warisan USNO yang banyak berjasa dalam perjuangan kemerdekaan negeri itu serta peranan besarnya dalam penyertaan dalam Persekutuan Malaysia.

Bagi rakyat Sabah, USNO adalah UMNO dan UMNO adalah USNO.

Ini berlainan pula dengan ketiga-tiga parti dalam Pakatan Rakyat yang berlagak sombong dan angkuh apabila mula datang ke negeri itu.

Parti-parti ini berfikiran status dan kedudukan mereka yang dianggap sudah popular di Semenanjung membolehkan mereka juga diterima dengan tangan terbuka dan senang hati di Sabah.

Tangapan mereke meleset sama sekali kerana PKR, Pas dan Dap gagal menyelami perasaan dan memahami sanubari rakyat Sabah.

Rakyat Sabah tinggi semangat patriotisme mereka dan oleh kerana itu perjanjian 20 perkara ditandatangani dengan Kerajaan Persekutuan di bawah Al Marhum Tunku Abdul Rahman Putra Al Haj sebelum bersetuju kekal bersama-sama dalam Malaysia.

BN amat memahami senario politik Sabah dan oleh kerana itu ia berjaya membangunkan ekonomi negeri itu dengan baik sekali melalui jaringan bijak dengan pemimpin-pemimpin tempatan.

Rakyat Sabah menyokong BN dengan penuh keikhlasan sementara negeri itu pula dibangunkan secara adil setaraf dengan negeri-negeri lain di dalam persekutuan.

Ketua Pembangkang berfikiran Pakatan Rakyat akan mendapat laluan mudah di Sabah tetapi kenyataan Teck Lee mencerminkan sebaliknya.

Sejak empat tahun lalu pembangkang dari Semenanjung masih terus gagal meyakini parti-parti politik Sabah seperti SAPP terutamnnya dalam isu pembahagian kerusi pada PRU13 nanti.

Sehingga kini isu tersebut masih dalam terawang-awang tanpa keputusan yang muktamad.

Persoalan parti pembangkang mana yang bakal bertanding di 60 kerusi dewan undangan negeri dan 25 kerusi parlimen terus menjadi teka teki dan igauan kepada Anwar Ibrahim.

Beliau berharap perkara ini telah dapat diselesaikan sejak lama dahulu tetapi nampaknya parti-parti Sabah tidak mudah digula-gulakan oleh Anwar dan pemimpin Pakatan Rakyat.

Malah bekas Timbalan Ketua Menteri Sabah, Wilfred Mojilip Bumburing yang meninggalkan BN untuk menyertai blok pembangkang bersama-sama bekas Timbalan Menteri Pengangkutan, Lajim Ukin pada Julai tahun lalu, kini bertelagah secara terbuka dengan Teck Lee berkaitan isu tersebut.

Bumburing yang bertindak sebagai orang tengah bagi Pakatan Rakyat di Sabah telah mengumumkan rundingan isu pengagihan kerusi telah digantung, menandakan perpecahan sedang melanda pakatan pembangkang di negeri itu.

Impian Anwar untuk menyatukan semua parti pembangkang di Sabah menjelang PRU13 sudah berkecai dan tinggal harapan sahaja.

Tidak mustahil sepertimana Anwar melepaskan impian untun menawan Sarawak pada pilihan raya negeri 2011, beliau juga akan berbuat demikian apabila melihat keadaan di Sabah sudah tidak dapat diselamatkan lagi.

Hakikatnya Anwat telah 'dimain' oleh SAPP serta parti lain seperti Parti Pembaharuan Negeri (STAR), pimpinan Dr Jeffrey Kitingan yang turut berkongsi citarasa politik yang sama dengan Teck Lee.

Kedua-duanya tidak mahu Anwar mendominasi politik Sabah dan sudah tentunya tidak mahu PKR, Pas dan Dap menjadi 'abang long' kepada parti-parti tempatan.

Anwar tamak kerana mahu memiliki majoriti kerusi yang bakal ditandingi dengan mengenepikan sentimen dan hak parti-parti Sabah.

Akhirnya sifat tamak Anwar dan hanya mementingkan diri kini memakan diri sendiri dan Pakatan Rakyat bakal kecundang di Sabah sebelum pun masuk gelanggang PRU13.

ends

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved