ads

Selasa, 23 Julai 2013

10 di kota belud - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota belud - Google Blog Search


RAHMAN DAHLAN NAK BUAT PASAR BARU <b>DI KOTA BELUD</b>

Posted: 16 Jul 2013 10:00 PM PDT

Setelah bergelar menteri, MP Kota Belud, Datuk Rahman Dahlan ' terlalu' banyak idea yang ingin dilakukan kepada masyarakat Kota belud. Belumpun idea pembinaan rumah rakyat yang dicanangkan oleh belum dalam FB, kini beliau tampil lagi dengan idea ingin membina bangunan baru untuk dijadikan Pasar Besar. Sebagai rekod, Pasar Besar kota belud sekarang terletak di tengah-tengah pekan, dan sedikit sebanyak menyumbang kepada kesesakan di pekan tersebut.

Sebagai blogger, idea pembinaan Pasar Besar ini sangat menarik perhatian saya kerana menurut Datuk Rahman dahlan, seperti yang di postkan dalam Wall Fb peribadinya.... "Ramai yang mengadu kepada saya bahawa pasar Kota Belud yang terletak di tengah-tengah pekan Kota Belud adalah antara penyebab utama kesesakan lalu lintas di situ. Saya bercadang untuk membina bangunan pasar baru Kota Belud di lokasi lain (ada cadangan lokasi?) dan mengubahsuai bangunan pasar sekarang ini untuk dijadikkan Pusat Perlancongan yang akan mempamirkan kehebatan kebudayaan penduduk Kota Belud. Apa pandangan sahabat semua?

Namun pada hemat saya, lokasi Pasar besar yang berada di tengah-tengah pekan sekarang ini,bukanlah faktor besar yang menyebabkan kesesakan. walaupun ia merupakan salah satu dari faktor itu. Apa yang menjadi sebab utama ialah keadaan Jalanraya yang memasuki pekan ini yang sempit dan tidak dapat menampung kesesakan bilangan kenderaan yang memasuki ekan tersebut. Dari segenap pelusuk jalan masuk ke pekan kota belud boleh dikatakan mengalami kesesakan.Dari Kadamaian misalnya melalui jalan Hospital, Tamu, ia juga sesak walaupun pengguna tidak berhasrat ke Pasar besar yang terletak agak jauh..dan pasar tani yang menjadi tumpuan.

Jalan dari Tempasuk juga iaitu melalui jalan kampung Bobot menuruni Jalan Masjid pekan Kota Belud turut mengalami kesesakan. begitu juga dari jalan lebak Moyoh. Hampir ke semua susur jalan memasuki Pekan ini mengalami kesesakan. Daripada pemerhatian, mendapati bahawa keadaan jalan raya yang sempit, ketiadaan tempat parking, serta ketiadaan jalan alternatif untuk keluar dari pekan KB, menjadi punca kepada kesesakan yang dialami saban hari.

Sebagai alternatif, Majlis kerajaan tempatan boleh membuat jalan sementera keluar dari sebelah Kg Kota belud iaitu di kawasan Bangunan Baru Alapbana, supaya kenderaan yang menggunakan kemudahan di kawasan tersebut termasuk pasaraya Gmart dapat keluar melalui jalan tersebut terutama bagi pengguna di kawasan Tempasuk dan Usukan. Bagi kawasan Kadamaian, mungkin susur jalan baru dapat difikirkan berdekatan Pasar Tani menuju ke JKR.

Apa yang ditakuti ialah permindahan bangunan Pasar besar nanti tidak akan menyelesaikan masalah kesesakan yang dialami seperti pembinaan jalan raya Bypass Kudat -KB..yang kononnya dulu dikatakan akan mengekang kemasukan kenderaan dari Kota Marudu dan Kudat seterusnya menyelesaikan kesesakan di pekan KB. Akhirnya setelah beberapa tahun berlalu, isu kesesakan di pekan KB terus meruncing.

Pemindahan Pasar besar KB ke lokasi lain , pada saya sangat tepat, kerana tidak manis ia berada di tengah-tengah pekan. Namun ia perlu dirancang termasuk mencari lokasi yang sesuai..dan pada hemat saya kawasan yang berpotensi ialah kawasan berdekatan dengan pusingan bulatan di Kg, Sembirai..walaupun agak jauh tetapi agak sesuai memandangkan ia berdekatan dengan jalanraya Bypass Kudat-KB dan kemudian berdekatan dengan lokasi pendaratan ikan bagi nelayan-nelayan kecil di perkampungan pesisir pantai. Walaupun begitu masalah banjir yang kerap berlaku di kawasan itu perlu juga diambil kira.

10 di lahad datu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di lahad datu - Google Blog Search


Berita Terkini <b>Lahad Datu</b> Malaysia? | Berita Semasa

Posted: 04 Mar 2013 06:37 PM PST

Berita Lahad Datu Hari Ini

Berita terkini lahad Datu Malaysia : Tiada lagi ruang untuk berunding untuk kumpulan pengganas seperti ini. Daripada awal lagi seperti yang pernah kami katakan (DI SINI) cara untuk menyelesaikan dengan kumpulan pengganas seperti ini bukannya dengan cara rundingan.

Sebab? Mereka telah secara terang-terang mencabuli kedaulatan dan keamanan negara dengan menceroboh sempadan negara bersama-sama dengan senjata api. Dan bagi kami ini ini perbuatan yang tidak boleh diterima sama sekali….Tetapi……

Tetapi Berita Semasa, mereka ini beragama Islam? Hukuman tidak membezakan agama yang dianuti. Salah tetap salah. Setiap negara ada peraturan dan undang-undangnya. Tidak kira orang luar mahupun orang asing wajib patuhi. Jikalau hajat mereka untuk berunding, apa perlunya membawa senjata api? Mahu mencabar kerajaan Malaysia & kedaulatan negara?

 1. Soal Sultan Sulu mahu berunding
 2. angkitkan perjanjian 1863 pajakanMalaysia dengan Inggeris, itu soal kedua

Berita lahad datuSekarang ini kita mesti tumpukan perhatian dalam soal nyawa, keselamatan & wilayah Malaysia Sabah. Tidak boleh diizinkan sama sekali anasir asing menceroboh negara kita sehingga menimbulkan keresahan dan ketegangan di kalangan rakyat Sabah terutamanya seperti apa yang berlaku sekarang

Bersama-sama ini, kami kongsikan bersama berita terkini lahad Datu Malaysia secara langsung (LIVE) dari Kampung Tandou, Lahad Datu Sabah Malaysia yang sedang berlakunya pertempuran di sana:

Berita Terkini Lahad Datu Malaysia 5 Mac 2013

 • 1.54 petang: Berita terkini kedutaan Amerika Syarikat di Kuala Lumpur menasihatkan warganya agar tidak mengunjungi kawasan pantai timur Sabah, termasuk bandar Lahad Datu, Kunak, Semporna dan Tawau.
 • Lebih banyak insiden keganasan akan berlaku di kawasan terbabit.
 • 1.42 petang: Berita terkini Lahad Datu Malaysia melalui laporan ABS-CBN bahawa Filipina meminta pihak berkuasa Malaysia untuk membantu menyediakan perjalanan keluar yang selamat dari Sabah untuk wanita Filipina dan mereka yang bukan penceroboh bersenjata.
 • 1.30 petang: Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein dan Menteri Pertahanan Zahid Hamidi tiba di Felda Sahabat dengan helikopter dan diiringi ke bilik taklimat.
 • 1.15 petang: Pegawai-pegawai Jabatan Penerangan mengedarkan jaket kuning terang bertulis 'media' kepada wartawan di pusat media supaya lebih mudah untuk dikenalpasti
 • 1.08 petang: The Star dalam laporan berita terkini di Twitter menyebut, Semporna diletakkan dalam keadaan berjaga-jaga susulan Ops Sulu di Tanduo.
 • 1 petang: Dalam satu lagi laporan berita terkini Lahad Datu Malaysia pada 12.43 tengahari, Philippine Daily Inquirer melaporkan dakwaan Azzimudie, yang mengetuai kumpulan bersenjata Sulu di Lahad Datu memberitahu jurucakap kesultanan Sulu Abraham Idjirani bahawa mereka sedang "beristirahat".
 • 12.50 tengahari: Setiausaha Majlis Keselamatan Negara Datuk Mohamed Thajudeen Abdul Wahab berkata makanan disediakan untuk penduduk yang tersesar dan ditempatkan dalam dewan.
 • 12.44 tengahari: Laman The Philippine Inquirer menyiarkan laporan berita terkini Lahad Datu Sabah Malaysia mendakwa Askar Diraja Sulu tidak bercadang untuk menyerah walau digempur pasukan keselamatan Malaysia.
 • Laporan itu menyebut, jurucakap kesultanan Sulu Abraham Idjirani memberitahu satu stesen radio bahawa kumpulan itu akan terus berjuang sehingga ke titisan darah terakhir.
 • Idjirani juga dilaporkan berkata, mereka akan mencari jalan untuk keluar dari keadaan bahaya demi kelangsungan kumpulan itu.
 • "Ini hanya bermakna merka hanya takut kepada kita… Jika mereka berani, mereka tidak akan guna pasukan besar untuk mengelakkan tuduhan (bertindak) keterlaluan. Mereka menunjukkan kepada dunia bahawa apa yang mereka lakukan keterlaluan."
 • 11.54 pagi: Ketua polis negara Tan Sri Ismail Omar berkata operasi yang difokuskan di perasi ini hanya difokuskan di Kampung Tanduo bersama antara polis dan tentera masih menerima tentangan musuh yang melepaskan tembakan ke arah pasukan keselamatan negara.
 • Pasukan Malaysia kini menjalankan operasi pembersihan. Tiada korban di pihak kita direkodkan setakat ini namun di pihak musuh masih belum diketahui.
 • 11.50 pagi : Seorang wartawan ABN-CBS memuatkan gambar penunjuk perasaan membakar gambar menunjukkan Datuk Seri Najib Razak bersalaman dengan presiden negara itu, Benigno Aquino dalam perhimpunan di luar kedutaan Malaysia di Filipina. Keduataan ditutp buat sementara waktu
 • 11.35 pagi : Laporan berita terkini yang dipetik daripada sumber polis, kumpulan penceroboh bersenja di Kampung Tanduo berjaya ditewaskan sepenuhnya dan tidak melibatkan sebarang kemalangan jiwa pasukan keselamatan Malaysia.
 • 11:25 pagi : Satu-satunya stesen minyak di kawasan Felda Sabahabt kehabisan petrol yang terletak kira-kira 15km dari Kampung Tanduo, lahad Datu Sabah
 • 11:10 pagi : Bercakap dalam satu akhbar dalam penumuman berita terkini Lahad Datu Malaysia, Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar berkata operasi masih berjalan dan pihak keselamatan yang terdiri daripada anggota PDRM dan tentera mendapat tentangan dalam bentuk beberapa das tembakan yang dilepaskan oleh pihak musuh.
 • 11 pagi : Datuk Seri Najib Razak berkata operasi besar-besaran hari ini bermula dengan serangan udara menggunakan pesawat TUDM, serangan mortar dan diikuti serangan oleh pasukan tentera darat dan polis.Menurutnya, tindak tanduk "yang berhemah" tersebut, pada awalnya tidak ada niat lain melainkan untuk tidak membenarkan setitik darah tertumpah di bumi Sabah, sama ada rakyat Malaysia atau kumpulan yang menceroboh.
 • "Namun umat dukacita, niat murni kita telah dibalas dengan tembakan dengan sangat kejam yang dilakukan kepada pasukan polis kita," katanya dalam satu majlis di Bukit Jalil.
 • 10.57 pagi : Polis memperluaskan kawalan dari kawasan konflik ke kawasan luar dan menutup semua pintu masuk ke Kampung Tanduo. Anggota polis dengan raifal dilihat mengambil kedudukan di kawasan ladang sawit sebagai persediaan untuk menghadapi penceroboh yang lolos.
 • 10.45 pagi : Berita terkini Media Filipina melaporkan jurucakap presiden negara itu Benigno Aquino berkata Manila melakukan apa yang termampu untuk mengelakkan situasi di Sabah berakhir dengan keganasan apabila
 • orang (Jamalul) Kiram memilih jalan ini
 • 10.17 pagi: Memetik laporan dari ANC News Channel, InterAksyon.com melaporkan bahawa bom telah digugurkan kira-kira satu kilometer jauhnya dari kubu Azzimudie Kiram dan orang-orangnya. Walaubagaimanapun, pengikut Azzimudie masih kekal dan bersedia bertempur semula
 • 10.15 pagi: Azzimudie Kiram, pemimpin penceroboh, meluahkan kemarahannya terhadap kerajaan Filipina, dalam temubual radio dengan InterAksyon.com – portal berita dalam talian saluran TV Filipina TV5.
 • "Kerajaan mengarahkan penangkapan sahabat kita walaupun kita tidak melakukan apa-apa yang buruk," katanya. "Ia seperti kita bukan rakyat Filipina."
 • 10.07 pagi : Azzimudie mengulangi kenyataan sebelum ini yang mereka akan berjuang hingga ke akhir ayat.
 • "Kami bukan penceroboh. Mereka (rakyat Malaysia) adalah orang yang menduduki tanah nenek moyang kami," katanya.
 • 10.09 pagi: Pihak polis telah menubuhkan pusat pemeriksaan di jalan utama di Tanjung Labian, iaitu kira-kira 5km dari medan pertempuran. Tiada siapa dibenarkan masuk ke kawasan itu.
 • Bunyi letupan telah berhenti sejak sejam yang lalu. Tidak jelas sama ada tentera darat telah dikerah masuk ke Kampung Tanduo.
 • 9.55 pagi: Azzimudie Kiram mengesah dalam temubual dengan radio dzMM ABS-CBN bahawa pasukan Malaysia menggunakan jet pejuang dalam serangan terbaru itu ke atas kedudukan mereka di Lahad Datu.
 • 9.45 pagi : Menurut ABS-CBNnews, sebelum serangan, pagi ini Azzimudie Kiram, yang mengetuai kumpulan bersenjata di Kampung Tanduo, memberitahu radio dzMM bahawa dia tidak risau dengan rancangan kerajaan Malaysia untuk membawa lebih ramai tentera ke Sabah untuk membanteras mereka.
 • Azzimudie berkata dia dan tenteranya akan tidak akan berganjak walaupun kerajaan Malaysia dan Filipina telah berulangkali menggesa mereka supaya menamatkan pencerobohan tersebut.
 • "Ini adalah masa. Kami perlu komited untuk memperjuangkan hak kami. Saya meminta mereka (Filipina) melakukan sesuatu untuk menyokong kami.
 • "Mereka tidak boleh menakutkan kami kerana kami berjuang untuk hak kita – hak Bangsa Sulu dan secara umum, rakyat Filipina. Iaitu, jika kerajaan Filipina masih menganggap kami adalah rakyat Filipina," katanya.
 • 9.41 pagi : Stesen radio Filipina dzBB melaporkan bahawa Abraham Idjarani, jurucakap kesultanan Sulu, berkata Azzimudie Kiram, adik sultan yang mengetuai pencerobohan itu, mengesahkan jet pejuang telah menggugurkan sekurang-kurangnya dua butir bom yang didakwa telah mengenai kedudukan penduduk Malaysia dan bukan kumpulan Azzimudie.
 • 9.37 pagi : Menurut satu sumber tentera, operasi yang terlibat jet pejuang, meriam serta askar berjalan kaki.
 • 9.15am: Berita terkini Di bandar Lahad Datu sabah Malaysia, kira-kira 120km dari medan pertempuran, persediaan sedang dibuat di hospital utama bagi menerima mangsa serangan tersebut.
 • 9.11 pagi: Difahamkan tujuh batalion tentera dikerahkan ke kawasan tersebut untuk mengukuhkan pasukan polis.
 • 8.54 pagi: Seorang pegawai Felda tiba dan memberitahu ketua kampung untuk membuat kiraan jumlah penduduk dan mendaftarkan mereka. Seluruh penduduk kampung sekitar 300 orang beredar dari tempat itu menuju ke jalan kebun kelapa sawit.
 • 8.45 pagi : Penduduk Kampung Sungai Merah meninggalkan kediaman mereka dengan menaiki lori, dengan hampir seratus orang memenuhi setiap kenderaan. Ketua kampung, Bani Rauf berkata mereka telah cuba ke Kampung Embara Budi tetapi tidak dibenarkan masuk.
 • 8.19 pagi : Pasukan keselamatan telah melancarkan serangan ke atas kumpulan penceroboh bersenjata di Kampung Tanduo, Lahad Datu pada jam 7 pagi ini, kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dalam satu kenyataan berita terkini hari ini.
 • 8:18 pagi : Berita terkini Lahad Datu malaysia setakat ini di mana satu letupan kedengaran berhampiran Kampung Tandou yang sedang diduduki sekumpulan penceroboh asing, pada kira-kira jam 7:30 pagi ini, menyebabkan 100 penduduk kampung melarikan diri.

Berita Terkini Lahad Datu Malaysia : 4 Mac 2013

 • Sekitar 4 petang : Penduduk kawasan Tanjung Batu dan Tanjung Labian meninggalkan kampung mereka beramai-ramai pada waktu malam ekoran dakwaan bahawa kumpulan penceroboh yang dikepung di Kampung Tanduo membolosi kawalan pihak keselamatan.
 • Seramai 50 orang penceroboh memasuki kampung mereka di Tanjung Batu pada malam itu juga untuk mendapatkan barangan keperluan

Terus terang kami katakan, kita tiada masalah langsung pasukan keselamatan yang mahu digunakan bagi membanteras krisis pencerobihan Lahad Datu ini samada pihak polis ataupun tentera, kerana kami yakin dengan kebolehan pasukan keselamatan yang kita miliki setakat ini.

Tetapi…..tetapi kami yakin dan percaya, krisis pencerobohan Lahad Datu Malaysia ini boleh diselesaikan dengan lebih segera berbanding apa yang berlaku sekarang ini jika "pihak atasan" mempercayai kredibiliti dan kewibawaan pasukan keselamatan yang kita miliki. Berikan mereka kebebasan kepada komandan untuk melaksanakannya tanpa campurtangan politik yang keterlaluan. Di waktu-waktu beginilah kita sepatutnya menggunakan kepakaran yang mereka miliki selama ini. Bila lagi?

P/S : Sama-sama kita doakan semoga pasukan keselamatan Malaysia diberikan terus kekuatan dan semnagat dan berjuang habis-habisan dengan pengganas lahad Datu Sabah Malaysia ini….

PP/S : Mohon kongsikan bersama berita terkini Lahad Datu Sabah Malaysia & respon balas anda bersama-sama kami di sini

Baca Lagi 4 Berita Berkaitan DI SINI...

10 di tuaran - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tuaran - Google Blog Search


BLOG SABAH: 10 <b>di tuaran</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Jul 2013 07:28 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

ZAKRI ALI: BN mahu beri pengajaran pada &#39;pengkhianat&#39; <b>di Tuaran</b> <b>...</b>

Posted: 17 Apr 2013 11:30 PM PDT

BN Tuaran, Sabah berikrar memberikan pengajaran kepada anggota Parlimen yang kini calon Pakatan Rakyat Datuk Seri Wilfred Bumburing kerana menjadi "pengkhianat" kepada parti pemerintah.

"Rakyat Tuaran sokong BN dan bila menang dia lari dengan kerusi itu.

"Rakyat Tuaran tahu perbezaan antara mereka yang menghormati perjuangan rakyat dan oportunis yang mengkhianati harapan rakyat," kata Pengerusi BN Tuaran Hajiji Noor dalam ceramah malam tadi.

Hajiji berkata, kejayaan di Tuaran akan dijadikan hadiah rakyat kepada Pengerusi BN Datuk Seri Najib Razak, supaya beliau boleh membentuk kerajaan persekutuan di Putrajaya.

Ucapan itu disahut sorakan gamat "Tetap BN" oleh kira-kira 2,000 hadirin, kebanyakannya memakai kemeja-t seragam BN yang diedarkan semasa acara itu.

PKR semalam mengumumkan Bumburing akan mempertahankan kerusi Tuaran menggunakan lambang parti mereka.

Dalam pilihan raya umum lalu, Bumburing mengalahkan calon PKR Ansari Abdullah dengan majoriti 17,645 dalam persaingan tiga penjuru dengan seorang calon bebas.

Ansari tidak terpilih sebagai calon dalam pilihan raya umum ke-13 pada 5 Mei ini.

Malaysiakini

Tragedi Menyayat Hati Akibat Angin kencang Dan Hujan Lebat <b>Di</b> <b>...</b>

Posted: 17 Jul 2013 11:17 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]Pegawai Perhubungan Awam Jabatan Bomba dan Penyelamat Sabah Mohd Affendi K.Ramin berkata, 12 laporan diterima mengenai kejadian pokok tumbang di Kota Kinabalu, Penampang, Sipitang, Tuaran, Beaufort dan ...

10 di sipitang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di sipitang - Google Blog Search


Kejadian Yang Benar2 Berlaku <b>Di Sipitang</b> - Ini Belog FirZie83 Yang <b>...</b>

Posted: 13 Jun 2013 07:00 PM PDT

Tadi bila tgk FB...terkezut gegirl tau....Sekali nampak budak lelaki kat belakang nun...ehhhh..ni si Hasbullah ni..rakan setugas hubby..pastu PM rakan setugas hubby yg tgh online..tanya utk kepastian...Sekali mmg kwn hubby cakap mmg ini kisah benar....huhu..
Seramnyaaaa laaaaaaaa weiiiiiiii....Kalo x da org perasan, mesti pakcik ni da arwah. Mujur ada seseorang yg perasan kejadian nih...
OK la...ai is nak mandi..japgi jam11pagi da janji nak jumpa hubby kat kehepsi...lalallala...

10 di kinabatangan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kinabatangan - Google Blog Search


Melapor Diri <b>Di</b> 22 RAMD Kem Sri <b>Kinabatangan</b> Sandakan Sabah

Posted: 17 Jul 2013 07:59 AM PDT

Sekarang anak aku yang sudah pun jadi rekrut di ATM dan telah pulang bercuti
 hampir 2 minggu.
Beliau akan dihantar bertugas di  22 RAMD di Kem Sri Kinabatangan di Sandakan Sabah minggu depan.
Akhirnya beliau ditugaskan ke Sabah...satu-satunya tempat yang dia belum sampai lagi....
& tak tahu situasi di sana....
Beliau kena lapor diri di transit MINDEF minggu depan 22 Julai 2013 dan akan terbang ke Sabah pada keesokkan harinya....menaiki Air Asia ..(kalau aku tak silap) seramai lebih kurang 25 ++ orang akan dihantar di kem berkenaan.
Wakil Melaka kali ini hanya seorang sahaja dan selebihnya dari negeri-negeri lain.....
Kalau tak silap lebih kurang 5 tahun sepatutnya kena bertugas di kem berkenaan.
Berpisah sementara lagi aku....tapi tak per aku akan terbang ke Sandakan jika diizinkan.....(huhu.....)
Sebelum tu aku nak citer semasa di PUSASDA Kompeni Golf yang anak aku anggotai telah memenangi johan kawad untuk sessi kali ini dan mendapat hadiah sehelai tuala hijau berlogo PUSASDA, dan tuala berkenaan diberi padaku....sebagai kenangan (hehe...)


Ada blogger dari Sandakan, Sabah tak?  Nak tahu Kem Sri Kinabatangan dekat dengan laut ker....?
MP : Tengah buat kuih raya yang ke 2 untuk dibawa ke Sabah....

10 di kota kinabalu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota kinabalu - Google Blog Search


14 aktivis bantah TPPA ditahan <b>di Sabah</b> | KeadilanDaily.com

Posted: 19 Jul 2013 08:26 PM PDT

KOTA KINABALU 20 Julai: Seramai 11 aktivis Badan Bantah TPPA di Sabah ditahan Polis semasa mengadakan protes membantah rundingan perjanjian itu di hadapan Sutera Habour Kota Kinabalu Sabah pada 20 Julai lalu.

Menurut Penyelaras NGO Suara Rakyat Malaysia (Suaram), Ahmad Syukri Razab, aktivis terbabit ditahan kira-kira jam 8.30 pagi dan di bawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Karamunsing. Manakala tiga lagi ditahan semasa bersolidariti di hadapan IPD berkenaan.

Mereka yang ditahan ialah Mohd Asraf Sharafi Mohd, Harieyadi Karmin, Ardin  Manja, Johan Muhammad, Mohd Saifuddin Ahmad, Mohd Firdaus Muhammad Noor, Aliff b Basri, Akhdan Sheik Shah Sabang, Lahirul Latigu, Mohd Fathihie Gadius, Mohd Hisham Jais, Mohd Abdillah Matlin, Sheryne Olivia Yahcob dan Laizah Laida.

Kumpulan itu mengadakan protes bagi membantah rundingan ke 18 perjanjian Trans-Pacific Partnership Agreement (TPPA) yang dikatakam sedang berlangsung di Sutera Habour, Kota Kinabalu Sabah.

Menurut Syukri,  Harieyadi Karmin selaku Pengerusi Gabungan Menuntut Hak Rakyat Sabah (GEGAR) memberitahu, kumpulan itu sekadar membuat protes biasa depan pintu utama Sutera Habour dengan mengangkat sepanduk membantah TPPA dan diiringi ucapan pemimpin rakyat.

Harieyadi memberitahu, penganjur setuju berpindah tempat kira-kira 50 meter dari pintu utama Sutera Habour selepas berunding dengan pihak polis. Namun, setelah berpindah, polis datang sekali lagi dan menahan 11 aktivis serta merampas kain rentang mereka.

Kata Syukri, berdasarkan maklumat daripada Abdul Razak Jamil iaitu Peguam yang mewakili kumpulan itu, polis masih tidak membenarkan beliau bertemu dengan anak guamnya.

"Beliau juga dimaklumkan pihak Polis akan menjalankan ujian air kencing ke atas semua tertuduh sebelum melalui proses siasatan seterusnya.

"Pihak Polis juga memberi jaminan semua yang ditahan akan dibebaskan selepas proses soal siasat selesai," kata Ahmad Syukri.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=54445

10 di beluran - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di beluran - Google Blog Search


10/04/2013: Sembilan individu ditangkap <b>di Beluran</b>… | BERITA <b>...</b>

Posted: 10 Apr 2013 04:20 AM PDT

Sembilan individu iaitu dua wanita dan tujuh lelaki ditangkap semalam dan pagi ini di Beluran kerana dipercayai mempunyai kaitan dengan pengganas sulu dari selatan Filipina.
Menurut Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Hamza Taib, kesemua suspek yang berumur dalam lingkungan 20an hingga 50an itu ditangkap di beberapa lokasi di daerah tersebut.
Katanya, pihaknya  juga telah merampas beberapa dokumen dan juga wang serta peralatan-peralatan lain.
"Kesemua mereka kini ditahan di IPD Sandakan dan siasatan akan dijalankan, tangkapan di bawah Seksyen 4 (1) SOSMA dan jika ada bukti kukuh, kita akan tuduh mereka di bawah Seksyen 130 dan dibaca bersama (SOSMA)" beliau menyatakan demikian kepada media di Kota Kinabalu.
Datu Hamza berkata, pasukan keselamatan akan terus menjalankan usaha mengesan pengganas mahupun yang mempunyai hubungkait dengan pengganas tersebut.
Tambahnya, tangkapan di Beluran merupakan satu petunjuk baru kerana sebelum ini tangkapan hanya dilakukan di Sandakan, Lahad Datu dan Tawau.
Dalam perkembangan berkaitan, Datuk Hamza berkata, 17 lagi mayat pengganas dikebumikan semalam di beberapa lokasi di negeri ini.
Sehingga kini, tangkapan di bawah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) SOSMA 2012 seramai 181 orang manakala lain-lain kesalahan seramai 334 orang.
 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved