ads

Sabtu, 19 Mei 2012

10 di kota marudu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota marudu - Google Blog Search


[KRU <b>Kota Marudu</b>] Qiamullail Bulanan (April) 2012 ~ Persatuan <b>...</b>

Posted: 18 May 2012 05:23 AM PDT


         Alhamdulillah.. setinggi-tinggi kesyukuran kepada Allah SWT yang telah memberi ruang dan peluang kepada kita dalam meneruskan peranan kita untuk menegakkan kalimah Allah. Qiammulail Gabungan KRU Kota Marudu telah Berjaya dijalankan pada 27-28 April 2012 Peserta dari SMK KM1, SMK KM2, SMK Tandek, SMK Langkon & SMK Bengkongan. Seramai 26orang muslimin yang bertempat di Masjid Pekan Lama dan 38orang peserta muslimat di Pasti Taman KDC Kota Marudu.

          Bermula pada pukul 3.00 pm menunggu ketibaa peserta. Sehinggalah selepas waktu magrib peserta bersiap untuk menunaikan solat berjemaah & mendengar kuliah magrib daripada Dayang Sri Rafidah yang bertajuk "Aqidah tunjang utama Umat Islam" seterusnya menyelaraskan silibus usrah di setiap sekolah. Setelah itu solat Isyak berjemaah, kemudian Makan malam bersama.

          Program diteruskan dengan (Latihan Dalam Kumpulan) LDK yang bertajuk "Fungsi pokok" dimana peserta dibahagikan dalam kumpulan dan ditugaskan untuk mengaitkan Aqidah,Ilmu,Akhlak & Ibadah dalam lukisan sebatang pokok. Bagi melihat sejauh mana kefahaman peserta memahami konsep "Aqidah tunjang utama Umat Islam" dan setiap kumpulan perlu menghantar wakil bagi melukis hasil perbincangan mereka.

                                


           Setelah itu, resolusi diberikan oleh Nur syakila Jamal untuk memberikan jawapan sebenar & menerangkan lukisan disebalik sebatang pokok. Kemudian, program diteruskan dengan tayangan penghayatan mengenai pemergian Rasulullah agar mewujudkan keinsafan & rasa kecintaan kepada Rasulullah & perjuangan baginda. Juga tayangan kesedaran di tayangkan kepada peserta mengenai kehidupan umat islam yang menderita akibat cengkaman kuasa besar & betapa pentingnya peserta perlu menyintai & ingin mendalami ilmu agama. Jam 12.00 para peserta diminta untuk tidur & penerangan diberi untuk perjalanan pada keesokkannya.

            Jam 3.30 am bangun untuk Qiammulail berjemaah, setelah itu zikir penghayatan dan tayangan mengenai isu-isu muslimah ditayangkan. Selepas itu, senaman pagi bersama Ajk yang lain agar mengeratkan lagi ukhhuwah yang terbina. Di akhir progra, Resolusi keseluruhan dibuat dan meminta setiap wakil dari sekolah bagi memberi sebarang maklum balas. Lambaian ukhuwwah bersama peserta dan tamat pada pukul 9.00am.


Sumber : http://psskrukm.blogspot.com/2012/05/qiam-gabungan.html

10 di semporna - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di semporna - Google Blog Search


Flower Gurl: Percutian Singkat <b>di SEMPORNA</b>

Posted: 09 Apr 2012 11:26 PM PDT

Hari Khamis malam kami memulakan

perjalanan ke Semporna.. Tepat 5.15am kami sampai gak

akhirnya ke Bandar Semporna, tanpa membuang masa kami pun

memulakan perjalanan ke Hotel tempat kami menginap

di Dragon Inn, Flooting. Setelah selesai berehat kami pun keluar

mencari sarapan pagi Nasi Kuning.. coz Semporna terkenal dgn Nasi Kuning

Ikan Belawis... Setelah kepenatan mencari Nasi Kuning akhirnya

kami jumpa Nasi Kuning yang di Jual di pondok2 memang sedap & Menyelerakan

setelah selesai kami pun kembali ke Hotel untuk merehatkan diri..

Pada sebelah petang plak kami di bawa jalan2 oleh kwn sorg nie.. dia bawa kami

jalan2 pusing2 bandar Semporna.. kami sempat

menjamu Selera Seafood dan meneruskan perjalanan kami

ke Bukit Tengkorak & terus Ke Tampi2...

layannnnnnnnnn gambar2 kami...

Sempatttttttttttt je posing...

Nice view at Tampi-tampi....

Posing wit Rita, Sara & Eyza

Nice posinggg yeahhh...

Nice view di Bukit Tengkorak, Semporna

Nie bukti yg kami akhirnya sampi

ke Bukit Tengkorak..

Share This Post to Others:

10 di kota belud - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota belud - Google Blog Search


PANDANGAN SAYA: KEUPAYAAN PEMBANGKANG <b>DI KOTA BELUD</b>

Posted: 06 May 2012 07:14 PM PDT

Keupayaan pihak pembangkang di Kota Belud pada PRU 13, seharusnya tidak dipandang remeh oleh UMNO dan BN. Tradisinya hanya dua parti dalam BN yang akan bertanding di 3 kawasan DUN di Kota Belud iaitu DUN N8 Usukan- UMNO, DUN N6 Tempasuk- UMNO, DUN N7 Kadamaian- PBS dan Parlimen P169 Kota Belud- UMNO.Manakala di pihak Pembangkang, pada PRU 13 ini, dijangka selain daripada Pakatan Rakyat, ada besar kemungkinan parti STAR dan parti pembangkang lain juga akan bertanding, bergantung kepada keputusan akhir perundingan antara Pakatan Rakyat ( PKR,PAS,DAP) dengan parti-parti pembangkang Tempatan.
DUN Usukan menyaksikan pada 99% calon UMNO adalah Datuk Salleh Tun Said. Ini memberi makna Datuk Japlin Akim digugurkan. Namun begitu percaturan akhir Ketua Menteri Sabah, Datuk Musa Aman akan menjadi penentunya. Setakat ini nama Datuk Salleh disebut-sebut sebagai calon Pilihan. Di DUN Tempasuk, nama Datuk Musbah masih dicalonkan oleh UMNO Kota Belud. Ini juga tidak menentukan Datuk Musbah akan terpilih menjadi calon. TETAPI jika bersandarkan kepada keupayaan dan kehendak rakyat Tempasuk, saya mempunyai keyakinan 90%, Datuk Musbah akan dicalonkan semula. Dun Kadamaian, secara tradisinya adalah kawasan KDM, kawasan ini adalah kubu kuat PBS sama ada parti itu berada di Luar BN ataupun dalam BN. Justeru kawasan ini pada PRU 13, akan tetap ditandingi oleh PBS. Cumanya ada kemungkinan PBS akan 'merehatkan' Datuk Herbert Timbun Lagadan, berdasarkan  rekod prestasi wakil rakyat tersebut, termasuk kes pemecatan ketua-ketua kampung ekoran krisis pembinaan Empangan Tambotuan. Dalam hal ini Datuk Pairin kitingan sewajarnya memikirkan perkara ini jika mahu terus menguasai kawasan Kadamaian.Kesilapan memilih calon di Kadamaian, boleh mencetuskan gelombang perubahan.
Secara logik dan atas kertas, saya mempunyai keyakinan antara 70-80%, kesemua kawasan di Kota Belud akan TETAP dikuasai oleh UMNO dan BN. Manakala peratusan 30-20% berkemungkinan salah satu DUN akan jatuh ke tangan Pembangkang dan kawasan Parlimen Kota Belud sekarang berada pada kedudukan PANAS, iaitu 50-50.Saya akan memberikan sebab kepada ramalan keadaan ini.
Kekuatan dan keupayaan pembangkang di Kota belud bergantung sepenuhnya kepada persefahaman antara mereka. di Pihak Pakatan Rakyat, saya menjangkakan hanya dua parti yang akan menurunkan calonnya pada PRU 13 ini iaitu parti PKR dan parti PAS. DAP setakat ini tidak menunjukkan MINAT di Kota Belud, walaupun cuba untuk menjadi HERO dalam kes pembinaan Empangan Tambotuan.
PKR,PAS dan STAR serta parti pembangkang tempatan lain, sewajarnya DUDUK SEMEJA membincangkan pembahagian kerusi di kalangan mereka jika benar-benar mahu "Menghalau" BN dan UMNO di bumi Kota Belud. Mencari titik pertemuan dan kesepakatan inilah yang paling sukar dibuat tetapi menjadi senjata paling berkesan untuk menawan beberapa kawasan di Kota Belud. Jika GAGAL, pihak pembangkang harus melupakan hasrat dan niat itu, kerana situasi SATU LAWAN SATU akan tidak dapat diwujudkan. Ini memberi "advantage" kepada UMNO dan BN.
Setakat ini PAS diwar-warkan akan bertanding di DUN Tempasuk. Ini bermakna sekutu PAS iaitu PKR tidak akan menurunkan wiranya di kawasan ini. Saya selalu berhujah bahawa percaturan PAS bertanding di Tempasuk bukanlah satu startegi yang berkesan. Jika PAS menurunkan Ustaz Awang Laiman Ikin iaitu setiausaha Penerangan PAS Sabah, sekalipun tidak akan dapat menudukkan keampuhan Datuk Musbah. Pada PRU 2008, Awang Laiman yang ketika itu sebagai calon PKR memperolehi 4109 dengan pencapaian MENANG di kesemua peti Undi suku Iranun KECUALI di Kota Peladok.Jika bersandarkan kepada rekod PRU 2008, Awang Laiman mempunyai penyokong dari suku Iranun, sedikit bajau dan dusun dengan SYARAT ,Awang Laiman bertanding atas tiket PKR. Jika atas tiket PAS, saya menjangkakan pencapaian 2008 itu tidak akan dapat diperolehi semula. Ini bersandarkan banyak faktor seperti, sentimen agama dan suku serta Kehadiran calon lain dari parti STAR dan seumpamanya termasuk calon BEBAS.
Di Dun N8 Usukan, saya merasakan adalah kawasan yang paling sesuai bagi parti PAS untuk menurunkan calonnya. Faktor dan sentimen agama mungkin tidak wujud di kawasan ini kerana majoritinya adalah Bajau-Iranun yang beragama Islam. Pada PRU 2008, calon PKR ,Mohd Shukor Abd. Mumin memperolehi undi 3941.Sebagai rekod calon PAS juga pernah diturunkan di Usukan pada PRU 2004 iaitu Hj. Norbin Aloh tetapi hilang wang deposit.Calon BEBAS Dr Saijan Samit memperolehi undi  4215.
Jika calon PKR diletakkan di Tempasuk dan Usukan, saya menjangkakan persaingan sengit akan berlaku. jika percaturan SATU LAWAN SATU berlaku, saya meramalkan, bahawa sama ada DUN TEMPASUK atau DUN USUKAN akan dapat dikuasai oleh pembangkang. Namun peratusan 70-80% adalah kawasan DUN TEMPASUK.
Manakala di DUN KADAMAIAN, saya lebih senang jika kawasan itu diberikan kepada pembangkang parti tempatan terutama STAR. bagi pengamatan saya kawasan Kadamaian masih terlalu awal menerima kehadiran  parti Malaya terutama PKR dan DAP. Jika calon STAR kena pada tempatnya, kawasan ini boleh menyaksikan penuruan sokongan kepada PBS.
Kawasan parlimen P169 Kota Belud pada saya lebih sesuai jika Parti PKR menurunkan calonnya. Pada PRU 2008, Saidil Simon  (PKR) memperolehi undi 14 822.Ini dijangka akan meningkat jika UMNO masih menurunkan Datuk Rahman Dahlan sekali lagi. Namun jika calon anak tempatan, saya meramalkan kawasan parlimen ini akan terus dikuasai oleh UMNO.

10 di ranau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di ranau - Google Blog Search


Bait Bakery: Order from CikGu2 <b>di Ranau</b>

Posted: 07 May 2012 06:51 AM PDT


Kakak IpaR tulung promote kat skol  :)

Wedding ::: Azrol & Siti ::: Kg Libang, <b>Ranau</b> « Gomogi Pictures

Posted: 28 Apr 2012 10:49 PM PDT

Wedding ::: Azrol & Siti ::: Kg Libang, Ranau

Assalamualaikum W.B.T

Upload diteruskan lagi dengan gambar-gambar perkahwinan Azrol & Siti di Kg Libang Ranau pada 6-7/4/12. apa yang paling best kalau shoot wedding di Ranau ni ialah sesi berarak di Pekan Ranau. perghhh!! lain dari yang lain. namun apa yang pasti shoot moment berarak ni memang best.. majlis akad nikah dan persandingan berjalan dengan lancar dan disini aku ingin ucapkan ribuan terima kasih kepada family Azrol & family siti kerana kerjasama dan komitmen yang sangat baik. TQVM. kepada Azrol & Siti " SELAMAT PENGANTIN BARU"..

Mohd Mazlan : Founder Gomogi Pictures www.gomogipictures.com hp: 013-9813101 / 013-8813107 email : mazlan76@gmail.com Mini Gallery : No.126, Lorong 2E, Taman Jutaya 2, Keningau, Sabah

Tags:

Like this post? Share it!

di negeri sabah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-
 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved