ads

Ahad, 10 Jun 2012

10 di kota marudu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota marudu - Google Blog Search


[KRU <b>Kota Marudu</b>] Qiamullail Bulanan (April) 2012 ~ Persatuan <b>...</b>

Posted: 18 May 2012 05:23 AM PDT


         Alhamdulillah.. setinggi-tinggi kesyukuran kepada Allah SWT yang telah memberi ruang dan peluang kepada kita dalam meneruskan peranan kita untuk menegakkan kalimah Allah. Qiammulail Gabungan KRU Kota Marudu telah Berjaya dijalankan pada 27-28 April 2012 Peserta dari SMK KM1, SMK KM2, SMK Tandek, SMK Langkon & SMK Bengkongan. Seramai 26orang muslimin yang bertempat di Masjid Pekan Lama dan 38orang peserta muslimat di Pasti Taman KDC Kota Marudu.

          Bermula pada pukul 3.00 pm menunggu ketibaa peserta. Sehinggalah selepas waktu magrib peserta bersiap untuk menunaikan solat berjemaah & mendengar kuliah magrib daripada Dayang Sri Rafidah yang bertajuk "Aqidah tunjang utama Umat Islam" seterusnya menyelaraskan silibus usrah di setiap sekolah. Setelah itu solat Isyak berjemaah, kemudian Makan malam bersama.

          Program diteruskan dengan (Latihan Dalam Kumpulan) LDK yang bertajuk "Fungsi pokok" dimana peserta dibahagikan dalam kumpulan dan ditugaskan untuk mengaitkan Aqidah,Ilmu,Akhlak & Ibadah dalam lukisan sebatang pokok. Bagi melihat sejauh mana kefahaman peserta memahami konsep "Aqidah tunjang utama Umat Islam" dan setiap kumpulan perlu menghantar wakil bagi melukis hasil perbincangan mereka.

                                


           Setelah itu, resolusi diberikan oleh Nur syakila Jamal untuk memberikan jawapan sebenar & menerangkan lukisan disebalik sebatang pokok. Kemudian, program diteruskan dengan tayangan penghayatan mengenai pemergian Rasulullah agar mewujudkan keinsafan & rasa kecintaan kepada Rasulullah & perjuangan baginda. Juga tayangan kesedaran di tayangkan kepada peserta mengenai kehidupan umat islam yang menderita akibat cengkaman kuasa besar & betapa pentingnya peserta perlu menyintai & ingin mendalami ilmu agama. Jam 12.00 para peserta diminta untuk tidur & penerangan diberi untuk perjalanan pada keesokkannya.

            Jam 3.30 am bangun untuk Qiammulail berjemaah, setelah itu zikir penghayatan dan tayangan mengenai isu-isu muslimah ditayangkan. Selepas itu, senaman pagi bersama Ajk yang lain agar mengeratkan lagi ukhhuwah yang terbina. Di akhir progra, Resolusi keseluruhan dibuat dan meminta setiap wakil dari sekolah bagi memberi sebarang maklum balas. Lambaian ukhuwwah bersama peserta dan tamat pada pukul 9.00am.


Sumber : http://psskrukm.blogspot.com/2012/05/qiam-gabungan.html

10 di semporna - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di semporna - Google Blog Search


BoLonG punYa ceRiTa...=): GERHANA BULAN <b>DI SEMPORNA</b>

Posted: 04 Jun 2012 08:28 AM PDT


~ Ni ambiL kat Facebook Kawan kat Kampung... mana Lagi.. SEMPORNA La~
apapun... hasil tagann dia sendiri
bangga la terbaek dari ladang...
tu la ada duit beli benda kita suka then hasilnya
GERHANA Tadi... tapi peliknya.. ndak nampak pulak di UUM ni
p/s :: ada mata pandang, ada telinga dengar, ada mulut... haruslah diam2 ko sana

♥ Terima Kasih Kerana Sudi Membaca Entry BoLong ! Like Kalau Suka ! ♥

10 di papar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di papar - Google Blog Search


Buku <b>papar</b> karikatur Nabi diedar <b>di</b> sekolah | Lulu pages

Posted: 06 Jun 2012 09:01 PM PDTDua buah buku yang bertajuk Kisah Menarik Masa Kecil Para Nabi yang turut memuatkan karikatur menggambarkan Nabi Muhammad SAW, dilaporkan diedar di dua buah sekolah di sini. Buku tersebut diedar di Madrasah Ibtidaiyah Muhammadiyah (MIM) Sampang dan MIM Karanggondang, di daerah Kalibening. Menurut Ketua MIM Sampang, Supriyandono, pihaknya menerima dua set buku tersebut yang didakwa diedar Kementerian Agama Indonesia.

Sementara itu, Ketua MIM Karanggondang, Riyono pula memberitahu, pihaknya menerima lima set buku sama. Katanya lagi, dia sendiri tidak mengetahui buku tersebut memuatkan karikatur menggambarkan Nabi Muhammad SAW. "Selepas mengetahuinya, kami berhenti menggunakan buku terbitan N. Khasanah RA tersebut,'' ujarnya.


Katanya lagi, pihaknya masih menyimpan buku tersebut dan tidak tahu untuk mengembalikan buku berkenaan kepada siapa. Sementara itu, Ketua Kementerian Agama Banjarnegara, Farhani berkata, pihaknya belum menerima laporan berkaitan kes tersebut. Bagaimanapun, pihaknya akan menyiasat kes itu selanjutnya. "Kami akan menghantar beberapa pegawai agama ke sekolah-sekolah yang dilaporkan menerima buku tersebut untuk siasatan lanjut," katanya. - AGENSI

.

10 di tambunan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tambunan - Google Blog Search


KENANGAN <b>DI</b> SM ST MARTIN <b>TAMBUNAN</b> (1984) | kebly <b>...</b>

Posted: 03 Jun 2012 06:56 PM PDT

KENANGAN DI SM ST MARTIN TAMBUNAN

Standing(L to R) : Janis Galaip, Geofrey Jaumin, Sylvester Gansau, Maturin Ajun, Vincent Tiun, Cyril Enos, Ronny Felix & Jakery Kinsik.
Sitting (L to R): Roger Olot, Zainal Musa & Yoku

di negeri sabah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri sabah - Google Blog Search


Suasana Senja berlatarkan Masjid <b>Negeri Sabah di</b> KayKay | Flickr <b>...</b>

Posted: 08 Jun 2012 03:36 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]Suasana Senja berlatarkan Masjid Negeri Sabah di KayKay.
 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved