ads

Jumaat, 5 Julai 2013

10 di keningau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di keningau - Google Blog Search


BLOG SABAH: 10 <b>di keningau</b> - Google Blog Search

Posted: 21 Jun 2013 11:16 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

JejakKu <b>Di</b> Banjaran Crocker: KENALILAH DAERAHKU <b>KENINGAU</b>

Posted: 12 Jun 2013 03:44 AM PDT

Sumber daripada Wikipedia.
Keningau adalah sebuah daerah yang terletak di kawasan pedalaman Sabah, Malaysia dan terbesar di Bahagian Pedalaman atas. Daerah ini terletak di latitude dan longitud pada 5 20'0 U - 116 10'0 T. Keningau bersempadan dengan Daerah Ranau dan Tambunan di sebelah Utara, Nabawan dan Tenom di sebelah Selatan, Tongod di sebelah Timur dan Papar di sebelah Barat sabah. Daerah Keningau boleh dihubungi menggunakan jalan darat dari Ibu Negeri Kota Kinabalu melalui jalan Tambunan atau melalui jalan Kimanis di mana masing-masing mempunyai jarak sekitar 128 kilometer yang mengambil masa kira-kira 2.5 jam perjalanan dengan menaiki sama ada perkhidmatan texi, bas mini mahupun bas express. Selain pengangkutan darat, terdapat juga perkhidmatan pengangkutan udara di Bandar Keningau. Bagaimanapun Lapangan Terbang Keningau hanya sesuai untuk kegunaan kapal terbang jenis foker sahaja.

Sejarah

Berdasarkan kepada sejarah silam, terdapat sebuah kawasan perkampungan yang banyak ditumbuhi dengan kayu manis iaitu sejenis rempah untuk memasak. Dalam bahasa masyarakat tempatan di kawasan tersebut iaitu kaum Dusun, mereka memanggilnya sebagai kayu kondingau.[1] Ketibaan orang Inggeris di kawasan tersebut menjadikan kulit kayu keningau menjadi salah satu bahan eksport mereka. Secara tidak langsung kawasan pedalaman menjadi pengeluar kulit kayu Keningau yang penting pada ketika itu. Akhirnya, kawasan tersebut dipanggil keningau dan daripada sebuah perkampungan seterusnya membangun menjadi sebuah bandar yang tidak ketinggalan dengan kemajuan dan menjadi pusat pentadbiran di kawasan pedalaman Sabah.

Zaman Kesultanan Brunei

Walaupun Sabah dikuasai oleh Kesultanan Brunei sebelum abad ke-6 lagi, namun pengaruh kesultanan itu tidak dirasai oleh kaum pribumi yang tinggal di daerah Keningau.

Zaman pemerintahan British

Tahun 1888 adalah tahun keramat Sabah menjadi negeri naungan British yang mana telah menjalani sistem pemerintahan secara hairaki. Kampung Nuntunan yang terletak di Apin-Apin merupakan sebuah pusat pentadbiran British bagi mentadbir kawasan tersebut termasuklah mengawal ekonomi eksport kayu manis yang banyak tumbuh di kawasan ini. Berikut adalah nama Presiden yang mentadbir Keningau semasa zaman pemerintahan British:
Nama Presiden Tahun mentadbir
W.S Holley 1960-1961
Roderick Maclean 1961-1963
E.J.K Wickstead 1964
J.P.C Burbrock 1964-1965
Peter L. Regis 1965-1967
Albert Watson 1967-1968
Stephen D. Lee 1968-1971
Alber Watson 1071-1973
Hj. Abdul Halim Abbie 1974-1976
Hendry Mosiun 1976-1977
Thien Thau kiew 1977-1979
Sistem ini dihapuskan pada tahun 1979.

Zaman pemerintahan Jepun

Kebangkitan Jepun sebagai satu kuasa yang kuat pada masa itu dengan slogan "Kesemakmuran Asia Raya" dan "Asia untuk Asia" telah mara ke Sabah bermula dari Labuan pada 1 Januari 1942 hingga menawan Sabah tanpa ada tentangan dari pihak British, ini disebabkan Gabenor British di Sandakan tidak sempat mengirimkan bantuan disebabkan sekatan terhadap darat dan laut. Jepun berminat ke atas Sabah dengan membuat Rancangan membuka pusat migrasi ke Keningau tetapi rancangan itu hanya tinggal rancangan kerana ianya tidak mendapat kelulusan dari pihak British di keningau. Kekalahan pihak British di sabah amnya dan di Keningau khususnya menyebabkan tentera Jepun telah mengambil alih sistem pemerintahan di Kg Nuntunan Apin-apin. Zaman inilah kerahan tenaga dilakukan oleh tentera jepun kepada penduduk keningau bagi melaksanakan jalan raya Apin-Apin yang terlurus dan terpanjang di Sabah. Sabah di kuasai semula oleh British setelah berjaya mengusir tentera Jepun. Kehidupan di bawah kuasa tentera Jepun tidak membawa apa-apa kemajuan dan pembangunan.

Demografi

Berdasarkan laporan kiraan banci 2010 dari Jabatan Perangkaan Negara menunjukkan bahawa jumah penduduk di Daerah Keningau adalah seramai 134,234 orang seperti berikut:

Ekonomi

Ekonomi yang diusahakan di keningau bergantung kepada bidang pertanian, perladangan, perusahaan kecil-kecilan, dan pelancongan yang membawa kepada kemajuan dan peluang pekerjaan penduduk tempatan.

Pertanian

Majoriti penduduk di Keningau melaksanakan aktiviti pertanian khusunya masyarakat kaum Kadazandusun. Mereka mengusahakan tanah yang diwariskan secara turun temurun dengan penanaman padi, sayur-sayuran untuk dipasarkan di tamu Keningau yang beroperasi dua kali seminggu iaitu tamu hari Khamis dan Ahad. Juga dijaja ke pasar malam Keningau yang beroperasi sepanjang malam. Keningau akan dijanggka menjadi antara daerah pengeluar padi terbesar di Sabah dengan adanya program yang dijalankan di Kampung Ambual yang mana berjaya mengeluarkan 10 metrik tan sehektar melalui program penanaman padi berkelompok. Keningau juga adalah pusat penanaman halia secara individu [tradisi].

Perladangan dan penternakan

Dengan bantuan kerajaan bagi mengusahakan tanah maka ramai penduduk tempatan di Keningau mengusahakan penanaman komoditi seperti kelapa sawit dan getah. Dianggarkan terdapat 60 orang yang bergelar jutawan hasil mengusahakan ladang kelapa sawit. Penternakan juga giat dijalankan dengan ternakan kambing, lembu, ayam dan itik. Kelulusan penternakan feedlot di Daerah Kecil Sook bukti bahawa bidang penternakan mendapat sambutan yang amat menggalakkan dikalangan penduduk tempatan.

Perusahaan

Selain daripada itu, perusahaan IKS di Keningau juga semakin berkembang dengan ramai melibatkan diri khususnya para wanita. Dengan pembinaan Komples Kraftangan Keningau membolehkan perusahaan kraftangan dapat dikembangkan hingga ke peringkat kebangsaan dan antarabangsa dengan bantuan kerajaan dari segi kewangan dan khidmat kaunseling.

Pelancongan

Walaupun bidang pelancongan bukanlah penyumbang kepada ekonomi penduduk di Keningau namun, ianya satu bidang yang banyak diusahakan oleh penduduk sekitar. Ini dapat dibukitkan bahawa pembinaan homestay di Kampung Bayangan.

Perkhidmatan

Pengangkutan

Perkhidmatan pengangkutan amat mudah di dapati di sini. Jika melancong atau melawat ke Keningau, boleh mendapatkan bas mini, texi atau bas express di terminal bas Kota Kinabalu dan tambang adalah amat berpatutan.

Bank

Daerah Keningau mempunyai pelbagai bank yang berurus niaga di sini antaranya Bank Simpanan Nasional [BSN], Malayan Bangking, CIMB Bank, Bank Rakyat, Public Bank, AM Bank dan Aliance Bank.

Komunikasi

Liputan menerusi celcom, digi dan maxis juga mempunyai pejabat bagi memudahkan urusan.

Pusat membeli belah

Walaupun tidak segah tempat-tempat lain namun di daerah Keningau mempunyai pusat membeli belah untuk keperluan dapur dan barangan lain, Misalnya Servey, Milimewa, bangunan Gimat dan ianya mencukupi keperluan harian penduduk.

Hotel

 1. Hotel Perkasa - 3 bintang
 2. Hotel Juta - 3 bintang

Sosial

Bahasa

Bahasa Melayu meluas di gunakan di daerah ini yakni mengunakan loghat Melayu Sabah yang dipengaruhi oleh dailek bahasa tempatan. Persamaan bahasa yang dituturkan di Keningau ialah Tambunan, Ranau dan Kundasang yang mana mempunyai perbezaan sedikit dengan bahasa Melayu yang dituturkan di Semenanjung Malaysia. Selain itu, Bahasa Inggeris dan juga dailek-dailek suku kaum seperti Kadazandusun, Murut, Bajau dan Cina meluas digunakan di daerah tersebut. Sedikit loghat bahasa Melayu yang digunakan di Keningau seperti berikut:
Bahasa Melayu Baku Loghat Bahasa Melayu
Limpas tumpang lalu
ngaam sesuai, sepadan
bangas basi
bangali merujuk kepada keturunan Pakistan
batagar berkerat
bikin buat
palui bodoh
pantat punggung
sandi teruk
siring tepi
Bahasa ini juga digunakan di daerah-daerah lain yang majoriti didiami oleh Kadazandusun seperti di Pantai Barat Sabah. Ini dibuktikan dengan pelancaran siaran Radio Keningau FM menggunakan Melayu Sabah, namun telah diperhalusi agar pendengar-pendengar dari luar boleh memahami mesej yang disampaikan yang telah beroperasi dari 7 Februari 2009 lalu.

Budaya

Budaya bagi masyarakat Keningau dipengaruhi oleh penduduk kaum Kadazandusun dan Murut kerana dua kaum ini adalah majoriti di daerah ini. Walau bagaimanapun, setiap kaum di keningau mengekalkan budaya bangsa mereka dari segi perkahwinan, pakaian dan sebagainya.

Pendidikan

Seperti daerah-daerah lain di Sabah, Keningau juga mempunyai pusat pendidikan dari tadika hinggalah maktab. Ini memudahkan murid mendapat pelajaran dengan mudah. Dari segi pentadbiran pendidikan, Berikut adalah nama sekolah rendah, menengah dan institusi pengajian tinggi di daerah ini termasuk sekolah-sekolah di Daerah Kecil Sook.
Senarai Sekolah Rendah
 1. SK Ambual
 2. SK Apin-Apin
 3. SK Banjar
 4. SK Batu Lunguyan
 5. SK Rancangan Biah
 6. SK Binaong
 7. SK Bingkor
 8. SK Bonor
 9. SK Bulu Silou
 10. SK Bundu Apin-Apin
 11. SK Bunsit
 12. SK Kawakaan
 13. SK Dalit
 14. SK Delayan Tulid
 15. SK Kabatang Baru
 16. SK Kalampun
 17. SK Kampong Baru
 18. SK Kampong Biah
 19. SK KG Keningau
 20. SK Karamatoi
 21. SK Jaya Baru
 22. SK Pekan Keningau
 23. SK Inandung
 24. SK Bariawa Ulu
 25. SK Kapayan Baru
 26. SK Lanas
 27. SK Liau Apin-Apin
 28. SK Luagan
 29. SK Magatang
 30. SK Mansiat
 31. SK Membulu
 32. SK Menawo
 33. SK Merampong
 34. SK Mamagun
 35. SK Pasir Putih
 36. SK Pohon Batu
 37. SK Kuala Kahaba
 38. SK Senagang
 39. SK Sinaron Tengah
 40. SK Sodomon
 41. SK Sook
 42. SK Membulu
 43. SK Tuarid Taud
 44. SK Tulid
 45. SK Ulu Liawan
 46. SK Ansip
 47. SK Malima
 48. SK Penagatan
 49. SK Sinua
 50. SK Meninipir
 51. SK Malaing
 52. SK Bunga Raya
 53. SK Sinulihan Baru
 54. SK Simbuan Tulid
 55. SK Ulu Senagang
 56. SK Gaulan
 57. SK Petikang Laut Keningau
 58. SK Binuwou Tengah
 59. SK Rancangan Belia Tuilon
 60. SK Binakaan
 61. SK Bunang Sook
 62. SK Lintuhun Baru
 63. SK Nangkawangan
 64. SK Nandagan
 65. SK Binanon
 66. SK Pangas
 67. SK Pekan Keningau 11
Terdapat beberapa sekolah di atas terletak atau berlokasi dalam daerah Nabawan tetapi pusat pentadbiran pendidikan berpusat di Keningau disebabkan faktor jarak yang lebih dekat berurusan dalam daerah Keningau.
Senarai sekolah menengah
 1. SMK Gunsanad
 2. SMK Gunsanad 11
 3. SMK Bingkor
 4. SMK Keningau
 5. SMK Keningau 11
 6. SMK SOOK
 7. SM Ken Hwa
 8. SM saint Francis Xavier
 9. SMK Tulid
 10. SMK Apin-Apin
Senarai pengajian tinggi
 1. Maktab Perguruan Keningau [IPG]
 2. Pusat Dakwah Islam Keningau

Agama

Penduduk di daerah Keningau majoriti beragama Kristian yang dianuti oleh kaum Kadazandusun dan Murut serta sebilangan kaum Cina dan imigran Indonesia khususnya dari wilayah Flores yakni kaum Tator [Tanah Toraja]. Antara gereja yang terdapat di Keningau ialah Gereja Saint Francis Xavier, Gereja Anglican, gereja Seven Day Advent, Gereja Yesus Benar, dan gereja Pantacosta. Agama Islam juga juga bertapak di daerah ini yang dianuti oleh Kadazandusun dan Murut serta keturunan Melayu dari Indonesia dan Filipina. Juga terdapat penganut Buddha di sini oleh kaum Cina.

Senarai gunung di Keningau

 1. Gunung Pisagan
 2. Gunung Paling-paling
 3. Gunung Sigapon
 4. Gunung Lingan
 5. Gunung Rinangisan
 6. Gunung Kauran
 7. Gunung Tinutudan

Senarai kampung di Keningau

 1. Kampung Kepayan Baru
 2. Kampung Pantai Baru
 3. Kampung Ambual
 4. Kampung Dongiluang
 5. Kampung Bunga Raya
 6. Kampung Tonobon Baru
 7. Kampung Bayangan
 8. Kampung Tudan Baru
 9. Kampung Baginda
 10. Kampung Toboh Laut
 11. Kampung Merapok
 12. Kampung Panui
 13. Kampung Merasak
 14. Kampung Sodomon
 15. Kampung Luanti
 16. Kampung Magatang
 17. Kampung Kosugui
 18. Kampung Penagatan
 19. Kampung Menawo
 20. Kampung Bomboy
 21. Kampung Limbawan
 22. Kampung Sigapon
 23. Kampung Kuala Punteh
 24. Kampung Kota Ayangan
 25. Kampung Linsudan
 26. Kampung Tohan Baru
 27. Kampung Labak Baru
 28. Kampung Awas-awas
 29. Kampung Lingawon
 30. Kampung Baru
 31. Kampung Bingkor Baru
 32. Kampung Bingkor Lama
 33. Kampung Binaong
 34. Kampung Liau Laut
 35. Kampung Liau Darat
 36. Kampung Tagai
 37. Kampung Kumawanan
 38. Kampung Bunsit
 39. Kampung Pasir Putih
 40. Kampung Tuntumulud
 41. Kampung Toboh Baru
 42. Kampung Merampong
 43. Kampung Pagansangan
 44. Kampung Mengitom
 45. Kampung Berungis
 46. Kampung Bariawa Ulu
 47. Kampung Togudon
 48. Kampung Kikiran Ulu
Banyak perubahan pembangunan di daerah ini telah berlaku dari masa kesemasa, masih banyak maklumat tentang daerah ini yang tidak tercatat dalam artikel ini.

  10 di kota kinabalu - Google Blog Search

  0 ulasan
  URL Sumber Asal :-

  10 di kota kinabalu - Google Blog Search


  Liling&#39;s Blog: Faizal Tahir Showcase <b>di Kota Kinabalu</b>

  Posted: 24 Jun 2013 07:04 AM PDT

  Yuhuuuuu ! Syukur, masih diberi kesempatan untuk meng-update belog kosong ;)
  Sabtu lepas berkesempatan untuk meng-hadirkan diri ke showcase Faizal Tahir, anjuran bersama monkey Bone Entertainment dan Era KK.
  Sebelum ni ada menang pass beramah mesra bersama Faizal Tahir jadi rasa seronok sebab akan jumpa dia ! 
  Jadi pergi ke konsert dengan senang hati. Dalam kepala terbayang mahu ambil gambar dengan dia, lepas tu show off dengan kawan-kawan lain macam biasa. HAHA.
  Aku terkesima betul tengok dan dengar dia nyanyi, jadi aku terlupa mahu ambil gambar gempak-gempak ( konon ) sebabkan yang dapat pass beramah mesra kena pergi ke sebelah kiri dekat belakang stage so kitaorang memang tidak  lah menghadap muka dia. HAHA.
  Jadi, aku rembat few pictures dari facebook era kk untuk tatapan  kamu semua okeh ! :) 


  Aku sempat beli CD dia okeh. Lepas tu minta poster tapi tidak dapat sign dia sebab teda bawa pen =,= Tapi okehlah. Support pemuzik tanah air. Aku belilah. Ini cd pertama aku beli yang ori haha. pfffttt.
  Lastly.. gambar group pun jadilah. HAHA. Kami group pertama naik atas stage ! :) nice picture anyway ! ;)
  Thanks faizal tahir ! FAITH ! Hehe. Handsome oh dia rambut pendek kan. Wehuuu.

  10 di penampang - Google Blog Search

  0 ulasan
  URL Sumber Asal :-

  10 di penampang - Google Blog Search


  BLOG SABAH: 10 <b>di penampang</b> - Google Blog Search

  Posted: 19 Jun 2013 01:28 AM PDT

  Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
  URL Sumber Asal :-

  Kolej Komuniti ketujuh di Sabah dibuka <b>di Penampang</b> | InfoMedia.my

  Posted: 02 May 2013 05:31 PM PDT

  ne 07.1 Kolej Komuniti ketujuh di Sabah dibuka di Penampang

  BERNARD (kiri) menunjukkan bakatnya menghiasi kek cawan pada majlis Perasmian Kolej Komuniti Penampang di Wisma Malakun Kampung Ramayah, Penampang semalam.

  PENAMPANG – Kolej Komuniti Penampang dijadual memulakan operasinya pada Julai ini di Wisma Malakun di sini, kata Ketua Pengarah Jabatan Pengajian Kolej Komuniti, Kementerian Pengajian Tinggi, Amir Md. Noor.

  Beliau berkata, sebagai permulaan kolej itu akan menawarkan kursus sepenuh masa akauntansi kepada pelajar lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan juga kursus pendek hujung minggu kepada sesiapa yang berminat untuk mengikutinya.

  "Kursus jangka pendek ini melibatkan pelbagai bidang kemahiran seperti pembuatan kek, seni hiasan kek, gubahan bunga dan bidang-bidang lain yang difikirkan sesuai atau diperlukan oleh masyarakat setempat," kata beliau kepada pemberita selepas ditemui pada majlis perasmian kolej itu di sini semalam.

  comments

   

  BLOG SABAH

  Copyright 2010 All Rights Reserved