ads

Isnin, 27 Jun 2011

10 di keningau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di keningau - Google Blog Search


Bertemu <b>di</b> Seri <b>Keningau</b> - Halaman Gambar Menarik, Pelik, Artis <b>...</b>

Posted: 18 Jun 2011 07:20 PM PDT


Basuni Hamim menunjukkan outlet terbaru Seri Keningau di Seksyen 13, Shah Alam,


SERI Keningau menjanjikan masakan Melayu pelbagai ragam meliputi masakan dari seluruh pelosok tanah air. Kepelbagaian itu sekali gus memberi pilihan kepada pengunjung untuk menikmati juadah bergantung kepada selera saat itu. Puluhan masakan kampung yang tersedia membuatkan mata rambang membuat pilihan.

Ada ayam masak merah, sambal goreng Singapura, nangka masak lemak, kari ayam, ikan bakar, dan himpunan sayuran yang macam-macam.

Sejam di Restoran Keningau terbaru di Seksyen 13, Shah Alam, Selangor baru-baru ini cukup mengenyangkan apabila semua juadah tersebut disediakan di dalam sebuah pinggan besar.

Pengarah Urusan Seri Keningau, Basuni Hamim berkata, pihaknya amat cerewet dalam memastikan kualiti setiap hidangan.

"Semua makanan dijual dengan harga berpatutan. Kami memang menyediakan juadah paling sedap, segar dan terbaik," kata Basuni.

Lelaki berasal dari Klang, Selangor itu turut menawarkan tiga hidangan terbaik kepada pengunjung selain hidangan lauk-pauk sedia ada. Menu itu adalah mee udang dengan harga RM7, char kue tiau (RM4) dan nasi mandi (RM15) yang masing-masing punyai rasa tersendiri.

Contohnya mee udang menggunakan bahan mentah paling segar. Kuah yang siap tersedia cukup mewah dengan kemanisan udang.

Begitu juga dengan rasa char kuetiau di Seri Keningau. Cukup sempurna dipadankan dengan telur mata kerbau. Sementara keenakan nasi mandi umpama menikmati juadah nasi Arab apabila dicicah dengan sambal pelengkap juadah.

Restoran Seri Keningau dibuka setiap hari bermula pukul 7 pagi hingga 10 malam. Selain di Seksyen 13, Shah Alam, pengunjung boleh menikmati masakan tersebut di cawangannya yang lain termasuk di Keningau, Tawau di Sabah, Bandar Baru Klang dan Seksyen 18, Shah Alam (Selangor).

Restoran tersebut juga giat mempromosikan Kentang Ball berintikan daging yang digoreng dengan telur. Menu itu dihidangkan bersama sup. Begitu juga dengan masakan ayam masak putih menggunakan bahan mentah dari organik yang cukup sihat.

Dalam perkembangan lain, Seri Keningau juga menyediakan perkhidmatan tempahan. Antara juadah paling kerap menjadi pilihan adalah daging dendeng, ayam goreng berempah, daging masak cili padi dan udang masak mentega.

Semuanya ditawarkan dengan harga berpatutan.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

10 di kunak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kunak - Google Blog Search


Kunakians: UKM Minat Tubuhkan Stesyen Penyelidikan <b>Di Kunak</b>

Posted: 04 Apr 2011 07:51 AM PDT

Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) berminat untuk menubuhkan stesyen penyelidikan di Pangi Kunak, khususnya yang berkaitan dengan teknologi akuakultur. Perkara ini dinyatakan oleh Dekan Fakulti Sains dan Teknologi UKM, Professor Dr Sahrim Hj Ahmad selepas beliau dan enam orang penyelidik dari universiti tersebut melakukan lawatan tinjauan ke perairan Daerah Kunak pada pagi Isnin 04 April 2011.

Lawatan rombongan tersebut diiringi oleh Pegawai Daerah Kunak, Encik Susilo Sumarto, yang juga mewakili ADUN Kunak, Datuk Nilwan Kabang. Turut mengiringi rombongan ialah Pegawai Perikanan Daerah, Pemimpin Kemajuan Rakyat Kawasan Kunak dan beberapa orang kakitangan beliau serta pemimpin-pemimpin masyarakat setempat.

Lawatan bermula dari jeti Kampung Pangi Tengah ke Pulau Burung, dan dari pulau terumbu tersebut  berpatah balik ke Pantai Sapang Air sebelum kembali ke jeti Kampung Pangi Tengah.

Menurut Prof Dr Sahrim, stesyen penyelidikan yang dicadangkan adalah bertujuan untuk membantu pengusaha bidang akuakultur di perairan Kunak khususnya, dan Teluk Lahad Datu amnya, untuk meningkatkan mutu dan kuantiti hasil pengeluaran, mempelbagaikan produk hiliran, seterusnya meningkatkan pendapatan. Pihaknya akan mengemukakan cadangan tersebut kepada pihak Kerajaan Negeri Sabah untuk dipertimbangkan.

Ketika ditanya mengenai kegiatan ekonomi berasaskan akuakultur di Daerah Kunak, Pegawai Daerah menjelaskan bahawa terdapat banyak perusahaan pemeliharaan rumpai laut di sepanjang pesisiran pantai Daerah Kunak, termasuk yang diusahakan oleh peserta Mini Estet Sejahtera (MESEJ) Atas Air di Pangi. Sebuah kilang memproses rumpailaut juga telah dibina, namun bekalan rumpailaut dari daerah ini tidak mencukupi permintaan kilang tersebut dan terpaksa mengambil bekalan tambahan dari kawasan di luar Daerah Kunak. Tambah beliau, Kunak juga kini membekalkan gamat kepada pengusaha gamat di Langkawi. 

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

di negeri sabah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri sabah - Google Blog Search


Biasiswa Kerajaan <b>Negeri Sabah</b> @ BKNS « Mata dan Pena

Posted: 07 Jun 2011 07:55 AM PDT

Hai,

Post ni akan memperihalkan perkara2 berkaitan Biasiswa Kerajaan Negeri Sabah (BKNS). Aku rasa bertuah sebab dapat tajaan daripada kerajaan negeri Sabah sepanjang pengajian di institusi pengajian tinggi awam. Post ni aku just nak citer hal2 BKNS ni kalau2 ada bakal student yang ingin tahu pasal BKNS ni berdasarkan student yang dah dapat, macam aku (yelah). Semua ni berdasarkan pengalaman aku setakat ni dengan tajaan BKNS ni. Akan di-update mengikut masa.

Ok, sebelum apa2. Pemohon haruslah berasal dari negeri Sabah atau W.P Labuan macam aku. No K/P tu mesti 12 atau 15 atau nombor2 lain yang menunjukkan pendaftaran diri anda di negeri Sabah dan Labuan. Lagipun, duhh, biasiswa kerajaan negeri Sabah of course la untuk warga Sabah. Kenapa orang dari W.P Labuan pun dapat? Itu aku tak pasti sangat. Selain tu, ibu atau bapa pemohon mesti berasal dari Sabah dan Labuan.

Banyak faedah yang dapat diperoleh kalau dapat tajaan dari BKNS ni. Kat sini aku nak senaraikan beberapa faedah yang utama. Pertama ialah wang yang diberikan untuk pengajian. Butirannya ada disenaraikan dalam surat tawaran. Silalah baca dan please DONT copy paste/save image. Copyrighted.

Surat Tawaran BKNS.

Butiran mengenai elaun tu ada ditulis perkataan 'setahun'. Ikut pengetahuan aku la, wang biasiswa ini tidak diberikan secara berasingan mengikut jenis elaun tetapi diberikan mengikut semester. Maknanya jumlah penuh wang dibahagikan kepada dua dan dihantar ke jabatan bendahari untuk ditolak dengan yuran pengajian semester terkini terlebih dahulu sebelum dimasukkan kedalam akaun bank penerima. Aku tau? Aku pun still ada beberapa kekeliruan pasal jumlah elaun yuran pengajian tu.

BKNS ni pun bagi tiket penerbangan untuk pelajar dari Sabah dan W.P Labuan yang menuntut pengajian di luar negeri Sabah. Ini termasuk juga dengan pelajar tajaan yang menuntut di luar negara. Tiket pulang dan balik disediakan dan bagi student yang belajar di Malaysia dan of course naik Malaysia Airlines lah, ehehe. Tiket akan dikeluarkan setahun sekali sahaja :(  kebiasannya dikeluarkan untuk semester kedua dalam tahun pengajian sebab cuti semester ni panjang. Mesti nak balik kan?

Tiket yang diberikan adalah open tiket, maknanya student sendiri kena tetapkan tarikh dan masa penerbangan which is sangat convenient. Aku sekarang belajar kat UUM di Kedah, so aku dapat dua flight dari Alor Setar ke KL dan pastu dari KL ke Labuan. Best gak dapat dua flight. Student yang menuntut kat area selangor dan KL tu tak merasa la agaknya. Ehehe. (ceh!!)

Ada lagi beberapa kemudahan dan faedah yang diberikan tapi aku setakat ni tak tahu sangat pasal benda tu. So next time akau update lagi.

Kepada sesapa yang berasal dari Sabah dan W.P Labuan dan dapat tawaran untuk melanjutkan pelajaran untuk diploma atau sarjana muda bolehlah mohon. Biasanya permohonan dibuka dari bulan April sehingga awal bulan Mei. Sila lawat laman web ni:  http://www.biasiswa.sabah.gov.my/default.asp

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved