ads

Rabu, 20 Mac 2013

10 di kudat - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kudat - Google Blog Search


Addin: SULTAN SULU Sahkan Agbimuddin Kiram Adalah Bekas <b>...</b>

Posted: 20 Mar 2013 04:51 PM PDT


Perit jerih Umno BN untuk kaitkan pencerobohan di Lahad Datu dengan pemimpin Pakatan Rakyat akhirnya gagal. Makin hari makin tembelang Umno BN semakin terbongkar.. Semakin Lahad datu bergolak makin Umno BN menghampiri ajalnya.
Sultan Sulu Sahkan Agbimuddin Pernah Bekerja Di Kudat, Nafi Ada Kewarganegaraan Malaysia

KUALA LUMPUR, 20 Mac — Agbimuddin Kiram adalah bekas penjawat awam di pejabat daerah di Sabah, kata jurucakap Jamalul Kiram III yang mendakwa dirinya Sultan Sulu, tetapi menafikan  menerima kewarganegaraan Malaysia selepas dakwaan dari PKR.

Abraham Idjirani, setiausaha agung 'kesultanan' tersebut, memberitahu media Filipina di Manila bahawa Agbimuddin pernah bekerja selaku pembantu pegawai daerah di Kudat, menyokong kenyataan PKR pagi ini, berdasarkan pencarian dari slip gaji kerajaan Sabah dari arkib negeri.

Idjirani bagaimanapun mengatakan Agbimuddin — adik kepada Jamalul Kiram III — sebagai warga Filipina dan tidak pernah menjadi warga Malaysia seperti didakwa PKR.

"Semasa itu mereka berkata 'bigyan nyo kami ng IC, sabi ng Sabah authorities kahit hindi kayo bigyan, kayo ang may-ari ng Sabah' [berikan kami kad pengenalan, tetapi pihak berkuasa Sabah berkata jika tidak beri kad pengenalan pun, kamu memiliki Sabah juga]," kata Idjirani dalam portal berita InterAksyon tengah hari tadi.

Beliau berkata keluarga Kiram, yang mahu menuntut semula hak mereka sejak abad ke-17 terhadap negeri utara Borneo yang kini menjadi milik Malaysia, tinggal di Sabah sejak pembunuhan beramai-ramai Jabidah 1968.

Peristiwa Jabidah dilaporkan ialah pembunuhan 27 orang Islam Moro yang pada mulanya dilatih untuk misi rahsia menawan Sabah, dan dibunuh oleh tentera Filipina semasa pentadbiran Ferdinand Marcos, menurut laporan akhbar The Philippine Daily Inquirer hari ini.

Idjirani turut berkata beliau bercakap dengan Agbimuddin pagi ini di mana beliau terselamat dari terbunuh dalam pertempuran terbaru dengan pasukan keselamatan Malaysia hari ini.

"Raja Muda" yang mengetuai 200 orang puak bersenjata ke Lahad Datu sejak 9 Februari, yang kini menjadi pertempuran ganas dalam usaha mereka menuntut wilayah mereka.

Idjirani berkata beliau hanya berdoa dan tidak bersenjata apabila serangan pada 10:30 pagi tetapi dua orang militan terbunuh dalam serangan pasukan keselamatan Malaysia itu.

Jacel Kiram, yang merupakan anak perempuan Jamalul, turut dalam sidang media bersama Idjirani, yang melaporkan dua orang tersebut melindungi Agbimuddin dalam pertempuran tersebut.

"Noong nagkaroon ng encounter, close daw, masyadong malapit, nakita ng tao n'ya [Apabila serangan tersebut berlaku, ia sangat dekat] untuk membunuh Raja Muda tetapi orangnya melindunginya dalam serangan tersebut," kata Jacel dalam kenyataannya.

Idjirani berkata cuma 166 dari 235 pengikutnya yang ke Sabah bersama Agbimuddin yang tinggal dan mengulangi permintaan sultan kepada Presiden Filipina Benigno Aquino III mengambil pendirian tegas ke atas konflik Sabah dan "menangguhkan sementara kempen pilihan rayanya". ~the malaysian insider


10 di kota marudu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota marudu - Google Blog Search


kisahku...: PESTA JAGUNG <b>KOTA MARUDU</b>, SABAH

Posted: 14 Feb 2013 08:23 AM PST


Pernah dengar Pesta Jagung?? Kalau tidak pernah, mari sini saya cerita sikit. Pesta Jagung ni sebenarnya acara tahunan yang kini menjadi ciri istimewa daerah Kota Marudu sejak 2001, berlangsung selama dua hari dan dua hari tersebut dipenuhi dengan pelbagai aktiviti menarik di sekitar Dewan Komuniti Kota Marudu. Tujuan pesta ini diadakan adalah bagi menonjolkan jagung sebagai produk penting pertanian di daerah ini selain mempromosi aktiviti pertanian lain yang menyumbang kepada pendapatan petani di Kota Marudu.
Sepanjang tempoh dua hari pesta berlangsung tu, pelbagai acara kebudayaan, sukan rakyat, persembahan pentas Rakyat 1 Malaysia, Pertandingan Ratu Jagung dan juga pameran oleh agensi kerajaan dan swasta serta pameran rumah-rumah tradisional telah diadakan untuk menarik lebih ramai pengunjung datang ke Kota Marudu. Tapi biasanya, memang Ratu Jagung tu juga lah yang paling meriah sekali sebab melibatkan gadis-gadis yang cantik kan.
Disebabkan sejak berumur 13 tahun saya sudah start tinggal di asrama yang berada nun jauh di Kota Kinabalu, saya memang jarang jarang jarang dapat datang tengok pesta ni secara dekat. Selama ni tengok dari gambar saja. Memalukan. Nama saja orang Kota Marudu tapi jarang-jarang balik rumah. Tapi Pesta Jagung tahun lalu, saya berkesempatan untuk hadir pada saat-saat akhir, 2 jam sebelum pesta ini berakhir secara rasminya. Masa tu adalah Kemuncak Pesta Jagung 2012 di mana  acara yang paling mendapat sambutan ialah Pertandingan Ratu Jagung 2012 sedang dijalankan di Dewan Komuniti Kota Marudu. Seramai 15 peserta akhir telah mengambil bahagian. Ramai juga kan. 
Setiap peserta ni akan memperagakan pakaian yang bercirikan dari pokok jagung. Stail pakaian adalah terpulang kepada setiap pereka fesyen bagaimana mereka menggunakan  idea mereka dalam menghasilkan pakaian berunsurkan jagung yang kreatif dan cantik. Peserta Ratu Jagung ni dinilai berdasarkan kecantikan, kualiti pakaian, dan juga semasa sesi soal jawab. Untuk keterangan lanjut, sila hubungi juri Ratu Jagung ni sebab saya pun tidak berapa pasti sebenarnya. haha. Seriously, penat saya mengambil gambar ratu-ratu ni. Balik-balik ke hadapan pentas semata-mata untuk snap gambar dorang. Zoom yang berabis lagi ni tapi kualiti kamera tidak memuaskan hati. Mungkin disebabkan lightning dalam dewan agak malap.
Ratu Jagung 2012 menjadi milik Allyes Sannie. Untuk pengetahuan anda, sebenarnya gadis ni juga adalah merupakan naib juara Unduk Ngadau Peringkat Kota Marudu 2012. Johan, naib juara dan tempat ketiga saya tidak kenal tapi muka saya kenal sebab pernah juga terserempak di pekan. Saya kenal dorang tapi dorang tidak kenal saya sebab dorang ni kan peserta ratu Kota Marudu, siapa tidak familiar kan?
Begitulah serba sedikit cerita tentang Pesta Jagung di Kota Marudu ni. Saya masih ingat lagi jawapan pemenang Ratu Jagung 2012 ni semasa sesi soal jawab. Sumandak tu diberikan soalan " Bagaimanakah anda mempromosikan Pesta Jagung Kota Marudu ini kepada masyarakat luar?" Lebih kurang macam tu lah soalan yang diberikan. Jawapan yang dia berikan ialah melalui laman sesawang seperti blog atau facebook. So, inilah yang sedang saya lakukan sebenarnya iaitu cuba untuk membuat kawan-kawan lain sedar tentang kewujudan pesta ni di Sabah. Sekurang-kurangnya, saya dapat juga menyumbang sesuatu pada daerah terchenta ini walaupun tidak pernah menyertai mana-mana pertandingan ratu yang dianjurkan di sini. Tidak boleh ikut ooo, marah tanak wagu saya nanti ^^
Di Ranau mungkin ada Pesta Kobis atau Pesta Durian, di Kudat pula ada Pesta Kelapa, di Matunggong pula ada Pesta Gong. Jadi sebenarnya banyak pesta yang disambut di seluruh Sabah ni cuma kurang pendedahan diberikan melalui media massa.

10 di semporna - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di semporna - Google Blog Search


Mayat Anggota <b>Di Semporna</b> Diperlaku Dengan Kejam

Posted: 06 Mar 2013 08:18 PM PST

Enam anggota polis yang terbunuh di Kampung Simunul di Semporna pada 2 Mac lalu, ditemui dalam keadaan diperlakukan dengan kejam, kata polis dalam Facebook lewat malam tadi.
Semporna simunul 040313 blood Menceritakan kronologi peristiwa krisis Sabah itu, polis juga mendedahkan mereka terpaksa menghantar pasukan penyelamat ke kampung tersebut sehari kemudian untuk menyelamatkan anggota yang cedera dan mengambil mayat rakan mereka yang maut dalam serangan hendap sekumpulan penceroboh dari selatan Filipina.
Menurut posting Facebook tersebut, polis menghantar satu pasukan ke Kampung Simunul dan Kampung Sri Jaya untuk menyiasat laporan mengenai kehadiran penceroboh Filipina.
"Apabila tiba di Kampung Simunul, pasukan polis itu telah diserang hendap oleh penceroboh. Enam anggota polis terkorban manakala dua yang lain cedera. Enam penceroboh bersenjata telah dibunuh oleh pihak polis.
"Pihak polis dihantar pasukan penyelamat untuk mengambil mayat wira-wira kita terkorban dan menyelamatkan anggota yang terperangkap di Kampung Simunul, Semporna. Pasukan itu berjaya melaksanakan misi tersebut. Mayat anggota polis yang terkorban itu ditemui dalam keadaan diperlakukan dengan kejam oleh penceroboh bersenjata tersebut," tambahnya..
NONEPolis menamakan enam anggota yang terkorban sebagai Supt Ibrahim Lebar, ASP Michael padel, Sarjan Baharin Hamit, Sarjan Abdul Aziz Sarikon, Koperal Salam Togiran dan Lans Korporal Mohd Azrul Tukiran. Ketua Polis Negara , Tan Sri Ismail Omar sebelum ini enggan mengesahkan laporan bahawa ada mangsa dipenggal dan juga mata mereka dikorek keluar.
Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad merujuk kepada insiden tersebut dalam satu sidang akhbar pada hari Selasa dan menyifatkan tindakan penceroboh itu 'sebagai tidak Islamik'.
Insiden mengerikan itu juga dibangkitkan pada mesyuarat tengah malam antara Setiausaha Luar, Albert del Rosario dan Menteri Luar, Datuk Anifah Aman pada hari Isnin di Kuala Lumpur.
Bagaimanapun, Jabatan Hal Ehwal Luar Filipina mengeluarkan satu penjelasan semalam, bahawa del Rosario tidak melabelkan kumpulan Filipina itu sebagai "pengganas", tetapi mengakui kekejaman tersebut, jika benar, dianggap sebagai perbuatan "pengganas".
"Di Semporna, terdapat dakwaan tindakan keganasan. Seperti yang dilaporkan oleh menteri luar Malaysia, selepas pasukan polis terjebak dalam satu serangan hendap dan dibunuh, mayat mereka dipelakukan dengan kejam.
"Jika benar kekejaman ini dilakukan seperti yang dilaporkan kepadanya, kedua-dua setiausaha luar dan menteri luar itu bersetuju bahawa ini adalah tindakan keganasan," kata kenyataan itu.

10 di kota belud - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota belud - Google Blog Search


MASIH ADA &#39;LOST WORLD&#39; <b>DI KOTA BELUD</b>? - Malaysians Must <b>...</b>

Posted: 05 Feb 2013 06:35 PM PST


AGAK malang kerana kehebatan Ahli Parlimen kami berfacebook tidak seiring dengan perkembangan kemajuan di kampung saya, Kampung Bokilong Kota Belud ketika kampung lain dibanjiri kemewahan. Untuk makluman, Kampung Bokilong hanya terletak sejauh 8 kilometer daripada Kota Belud tetapi jauh daripada capaian dunia siber. Semoga pemimpin Sabah dapat menjejakkan kami ke kampung kami yang mendambakan kemajuan. Salam Hormat, VICTOR YEE.

10 di tenom - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tenom - Google Blog Search


Diari Si Ketam Batu: Balik Sabah Part 3 ~ <b>Tenom</b> Oh!!!! <b>Tenom</b>

Posted: 13 Jan 2013 10:23 PM PST

Awal pagi dah bangun... siap bagai dan check out dari Century Hotel. Simpan barang dulu dalam perut bas Tung Ma Nui Luk, kami menuju kedai kopi berhampiran untuk sarapan. Order teh tarik dengan soto perut.... soto perut ni rasanya meehoon sup kalau kita kat Semenanjung.

Kedai Kopi Hung Kee tempat kami breakfast... klu tak biasa ragu2 je nak masuk kan sbb bukan kedai makan muslim. Kalau ikut adat setempat, kedai sebegini pemilik saja non-muslim tapi penyedia makanan adalah muslim... Wallahuallam.
Comel jew budak cashier ni... hehehehe

Perut dah kenyang senang hati terus naik bas sementara menunggu masa bertolak. Bas Tung Ma Nui Luk bertolak tepat pada masanya. Bermulalah perjalanan yang mengambil masa lebih kurang 3.5 jam. Biasanya bas ekspress akan menggunakan laluan Kota Kinabalu-Kimanis-Keningau-Tenom, ini merupakan laluan baru, jalan agak baik dan masa lebih singkat. Laluan satu lagi adalah Kota Kinabalu-Tambunan-Keningau-Tenom, jauh dan berbukit bukau serta jalan seperti ular kena palu tapi I like sebab pemandangan dia cantik.

Pertengahan perjalanan bas akan berhenti di Oyong Rest Area, Ulu Kimanis bagi memudahkan para penumpang membuang @ re-fuel perut masing2.

Walau laluan mana dipilih... pemandangan memang amazing kata omputih... akan lalu kawasan yang masih menghijau dan belum tercemar dengan arus pemodenan yang melampau. Tapi sejauh mana pedalaman Sabah mampu bertahan dari kerosakkan alam angkara arus pembangunan?

Menjelang tengah hari kami selamat tiba di pekan Tenom. Keluarga belah wife bersama our kids telah setia menunggu... hahahaha. Lama betu tak jenguk my kids, dah besar panjang rupanya. 

Apa kami buat di Tenom... sepanjang 2 minggu hanya makan dan tidur... hahahaha. Kalau yang berkesempatan melawat Tenom, jangan lupa singgah di Pusat Kebudayaan Murut dan juga Taman Pertanian Lagud Seberang. Kami pernah ke sana lama dahulu, Inshaa Allah kalau ada kesempatan akan buat belated posting... boleh ke?

Juga jangan lupa beli kopi Tenom yang terkenal tu... walaupun originaliti kopi Tenom tersebut sudah boleh dipertikaikan. Kopi Tenom bermaksud kopi yang ditanam di Tenom dan diproses di Tenom. Hakikatnya kini, kopi saja diproses di Tenom tapi biji kopi diimport dari Indonesia. Penduduk setempat seakan tawar hati untuk menanam kopi disebabkan oleh pulangan yang tak seberapa, hasil manipulasi orang tengah dan juga pemilik kilang kopi yang majoritinya bukan peribumi.

Salah satu pengilang kopi di Tenom.

Antara produk yang sebahagiannya jadi cenderamata untuk rakan taulan di Semenanjung.

My father in-law merupakan salah seorang bumiputera yang pernah bergiat aktif dalam pertanian termasuklah penanaman kopi. Namun akhirnya patah hati dan pencen dari menjadi sebahagian dari rantaian industri kopi di Tenom Sabah disebabkan manipulasi harga yang keterlaluan... kini menumpukan sepenuh perhatian terhadap penanaman pisang dan juga getah.

Bercakap pasang pisang Tenom... hahahaha pisang Tenom.... macam best je bunyinya. According to my FIL pisang Tenom ini ada keunikan yang tersendiri. Rasanya lain berbanding pisang2 di tempat lain. Ini kerna... ya kerna.... komposisi tanah di Tenom yang berlembah menyebabkan rasa pisang Tenom lebih sedap.... betul ke, kena buat kajian saintifik ni sebab bila saya makan rasa sama je.

Nak cerita juga pasal pekan Tenom, tak adalah besar mana tapi cukup untuk membekalkan keperluan asas bagi kegunaan penduduknya. Ada masjid, balai polis, balai bomba, hospital dan segala kemudahan yang lain.... p/s: kemudahan tu ada tapi sejauh mana kualiti perkhidmatan @ mutu kemudahan tersebut.... hehehehe. 

Paling hazab bekalan air lebih2 lagi jika kedudukan rumah anda jauh ke dalam. Masalah tekanan air rendah, dan paling ketara cara air tersebut dirawat. My FIL kata macam terlebih rawat, terlampau banyak klorin etc..... apa komen anak jati Tenom?

Masjid Tenom... Alhamdulillah

Khutbah Jumaat bakal bermula.....

Nak kurang rasa klorin @ kapur beli saja air mesin.... hehehe

Gadis peribumi Tenom... anak sape la comel sangat ni....

Lepas solat Jumaat, kami pergi makan di Full House Cafe Tenom... unik kan cara dia hidang nasi goreng pataya ayam... hehehehe

Kejadian berhampiran simpang ke Sungai Api... Nangis2 nyonya tu kereta dia remuk... huhuhu....

10 di sipitang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di sipitang - Google Blog Search


Saman TV3, Utusan: Fitnah <b>di</b> sebalik berita benar <b>...</b> - <b>Sipitang</b> Online

Posted: 05 Mar 2013 12:14 AM PST

KUALA LUMPUR: Dalam keadaan berita benar dilaporkan mengenai perkembangan pencerobohan di Sabah, Utusan Malaysia dan TV3 masih menjalankan propaganda dan fitnah terhadap Pakatan Rakyat.

Sumber: Suapan Politik

10 di kinabatangan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kinabatangan - Google Blog Search


JALAN PULANG: LUNYAI... Umno Tumbang Lagi <b>Di Kinabatangan</b> <b>...</b>

Posted: 17 Nov 2012 05:11 PM PST


Kemasukan 400 ahli Umno Cawangan Batu Putih dalam parlimen Kinabatangan yang diketuai Ariffin Ganing ini merupakan jalan perintis dan laluan kepada parti Pakatan Rakyat mara ke hadapan khususnya bagi membentuk kerajaan persekutuan yang baru selepas pilihanraya umum ke-13 nanti.
Ada beberapa sebab kenapa mereka meninggalkan Umno, kemudian menyertai Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN) kerana mereka sudah jelak dan bosan dengan pembohongan para pemimpin Umno yang cakap tidak serupa bikin.
Banyak janji-janji yang tidak ditepati, kalaupun ada, pembangunan dan kemudahan-kemudahan asas disalurkan hanya untuk  kaum kerabat dan kroni ADUN berkenaan sahaja yang mendapat keistimewaan.
Timbalan Presiden KEADILAN, Mohamed Azmin Ali berkata demikian semasa diwawancara oleh Sabahkini.Net sejurus selepas merasmikan program Reformasi Kebangkitan Rakyat Kinabatangan anjuran KEADILAN Zon Sukau, kelmarin.
Katanya, rakyat Kinabatangan mulai sedar bahawa ADUN Sukau gagal membela nasib rakyat yang terus tertindas di mana tanah-tanah mereka dirampas dan direstui Kerajaan Negeri Sabah.
Sebagai bukti kata Azmin, kes tanah Sungei Koyak A Fasa I, II dan III di kawasan Kinabatangan telah menghadapi masalah yang membabitkan 400 pemilik telah menjadi mangsa penipuan oleh orang yang rakus merampas tanah-tanah mereka kemudian dijual kepada syarikat-syarikat yang ada kepentingan dengan para pemimpin Umno.
Katanya lagi, kegagalan ADUN dan Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) Kinabatangan iaitu Bung Moktar Radin membantu menyelesaikan tanah seluas lebih 3,000 ekar yang kini menjadi milik Kwantas Plantation telah mencetuskan kemarahan dan kebencian di kalangan pemilik-pemilik tanah tersebut terhadap kerajaan Umno dan BN sedangkan mereka adalah pengundi tegar dan penyokong kuat rejim itu.
"Kita bersyukur kerana kini mereka telah mengalihkan sokongan mereka dan kini mendapat 400 undi bonus pada pilihanraya umum akan datang," ujar Azman sambil senyuman puas.
Kaa Azmin lagi, mereka kini bosan dan kecewa kerana Kerajaan BN lebih mengutamakan warga asing yang mendapat kerakyatan songsang daripada anak jati Sabah.
"Ada 4 isu yang saya akan jelaskan di sini yang sedang menghantui Najib Altantuya. Pertama Najib Altantuya takut dengan RM (Rosmah Mansor); kedua takut dengan hantu Altantunya; ketiga takut dengan RCI (Suruhanjaya Diraja Siasat Pendatang Asing Tanpa Izin) dan yang keempat takut dengan pilihanraya," ujar Azmin sambil berseloroh.
Kata Azmin lagi, 70 peratus wakil rakyat Umno walaupun tidak berjawatan menteri dan hanya bergelar ADUN tetapi memiliki harta 'karun' berjuta-juta ringgit, 3-4 buah kereta mewah; rumah bunglow, beristeri lebih daripada dua; tidak termasuk gundik dan perempuan simpanan yang hidup dalam penuh kemewahan.
"Bagi menutup segala kepincangan mereka, kerana hendak menambat kembali hati rakyat yang terluka, Kerajaan Umno dan BN terpaksa berhutang berbilion ringgit untuk membiayai banyak projek kacang putih, tetapi rakyat kini tidak lagi secuai dulu," ujarnya yang meyakini bahawa rakyat hanya mengambil segala bantuan diberikan tetapi tetap memilih Pakatan Rakyat sebagai Kerajaan selepas PRU-13.

Foto dan berita ihsan Sabahkini.Net

10 di beluran - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di beluran - Google Blog Search


Banjir <b>Di Beluran</b> Pulih, Mangsa Dibenar Kembali Ke Rumah

Posted: 21 Jan 2013 10:46 PM PST

  
Tuesday, 22 January 2013 14:46

BELURAN: Keadaan banjir di Beluran kini pulih dengan sembilan keluarga dari dua buah kampung yang berpindah dibenar pulang ke rumah masing-masing hari ini. 

Lapan keluarga terbabit dari Kampung Kiabau, Telupid, manakala sebuah lagi dari Kampung Sungai-Sungai di Sugut. 

Menurut Penolong Pegawai Daerah Telupid Benedict Asmat, jalan utama ke Kampung Kiabau dan Kampung Baba serta Asuan juga sudah boleh dilalui kenderaan. 

Bagaimanapun bilik gerakan banjir di Pejabat Urusetia Kecil Telupid masih dibuka bagi memantau keadaan, katanya kepada Bernama. 

Sementara itu Sekolah Kebangsaan (SK) Kiabau dibuka hari ini, manakala tiga lagi iaitu SK Nangoh, SK Sungai-Sungai dan Sk Perancangan masih ditutup. 

- Bernama

di negeri sabah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri sabah - Google Blog Search


Batu <b>di</b> tepi jalan: Kerajaan PR <b>Negeri Sabah</b> ?

Posted: 11 Feb 2013 08:29 PM PST

Berikut adalah pembahagian jawatan Kabinet Negeri Sabah jika Pakatan Rakyat (PR) menang di negeri Sabah

Menteri Pembangunan Infrastruktur
Menteri Pertanian & Industri Makanan
Menteri Pembangunan Sumber & Maklumat
Menteri Pembangunan Luar Bandar
Menteri Pembangunan Perindustrian
Menteri Pelancongan, Kebudayaan & Alam Sekitar
Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan
Menteri Pembangunan Masyarakat dan Pengguna

*APS = Angkatan Perubahan Sabah
*TKM = Timbalan Ketua Menteri

gambar bangunan Dewan Undangan Negeri Sabah :

*ini hanya kajian, telahan dan ramalan admin....jika benar..alhamdulilah..jika tak benar, tak mengapa*

10 di penampang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di penampang - Google Blog Search


Terkini : Perang Bakal Calon Parti Pembangkang <b>Di Penampang</b> <b>...</b>

Posted: 25 Sep 2012 11:08 PM PDT


PERANG bagi merebut siapa bakal calon di kerusi Parlimen dan DUN Sabah yang melibatkan parti-parti pembangkang pada masa sekarang ini telah menimbulkan konflik sesama mereka sendiri dan merunsingkan pengundi.....bagus juga lah sebab awal-awal sudah gaduh. Hahaha....
Dalam artikel ini, penulis akan cuba membuat analisa bakal-bakal "Ayam Tambatan" parti-parti pembangkang dalam PRU-13 akan datang ini. Mereka ini disenaraikan dalam artikel ini kerana parti-parti pembangkang di kawasan berkenaan merasakan bahawa merekalah "SUPERMAN" untuk menjadi hero mereka kelak.
Untuk artikel yang pertama ini, penulis akan ketengahkan bagi kawasan Parlimen dan DUN Penampang terlebih dahulu sebab sia kebetulan singgah di Penampang. Untuk artikel akan datang, sia akan merantau ke Parlimen lain pulak membuat analisa yang sama.
"SUPERMAN" YANG PERTAMA
Nama Sebenar : Dr. Edwin Bosi
Planet/Parti Yang Diwakili :        DAP
Pekerjaan : Ahli Perniagaan a.k.a Booosinessman
Kekuatan dan Kedudukan Ekonomi : Sederhana Sahaja 
Keturunan : Kadazan Dusun 
Aktif dalam Pertubuhan NGO (Apa peranannya yang terselindung tidak tahulah..haha)
Pernah Berkhidmat di Jabatan Haiwan Daerah Penampang
Kekuatan: Bergiat Cergas dalam Pertubuhan NGO
                   (Setakat mana kekuatannya tidak tahu la....hihihi)
Kelemahan : SERING KE LUAR NEGARA.
              (Mungkin pergi Thailand rasanya...macam mana mahu jaga rakyat ni?)
 "SUPERMAN" YANG KEDUA
Planet/Parti Yang Diwakili : PKR (Ketua Cabang PKR Penampang)
                        (Menentukan siapa penjenayah atau tidak, mengalahkan kuasa Tuhan)
Kekuatan dan Kedudukan Ekonomi : Sederhana
Kekuatan :  Peramah dan mudah didekati
                             Menjadi tarikan kepada pengundi muda (Belia-belia) sahaja
                            (Entah-entah ramai sumandak ni....hahaha)
Kelemahan :  Terlalu muda
                        Kurang dikenali
Hahaha....adakah calon begini yang dikatakan boleh membela rakyat Sabah khususnya di kawasan Penampang? Kalau tidak sesuai, siapa lagi yang menonjol dan berada dalam ranking parti pembangkang? Adakah orang lain yang tidak tersenarai itu sehebat mereka? Atau mungkin ada yang hanya berlagak seolah-olah hebat daripada mereka berdua?
Apa yang peliknya di sini ialah mana perginya calon-calon dari Parti STAR, SAPP, dan PPS/APS (Belum diiktiraf parti) tu??? Adakah mereka takut untuk berhadapan dengan PKR dan DAP di kawasan Penampang tu? Ataupun masi main tapok-tapok dan ingin bermain dengan taktik kotor? Apa yang pasti ialah si Edwin sama si Darrel ini bukannya ngam sangat pun. Masing-masing mahu tersenarai jadi calon.
Parti pembangkang bilang mahu tawan Sabah. Kunun sangat kuat tetapi dengan rakan pembangkang depan mata pun  mereka tetap bergaduh. Kalau sudah begitu keadaannya, hancurlah rakyat Sabah khususnya di kawasan Penampang kerana calon yang tidak mantap dan sering bergaduh sesama sendiri.
Pikir-pikirkanlah!!! LAIN KALILAH!!!
 

Pemuda UMNO <b>Penampang</b> Nyatakan Sokongan Penuh Terhadap <b>...</b>

Posted: 19 Mar 2013 03:10 AM PDT

Kategori Berita Pemuda

Pemuda UMNO Penampang Nyatakan Sokongan Penuh Terhadap Dompok

PENAMPANG, 19 Mac – Pergerakan Pemuda UMNO Penampang hari ini menyatakan sokongan penuh kepada Menteri Perusahaan, Perladangan dan Komoditi Tan Sri Bernard Dompok sekiranya beliau dicalonkan semula di kawasan parlimen Penampang.

Ketuanya Hafiz Sua Abdullah berkata Dompok merupakan seorang pemimpin yang begitu lantang dan berani dalam menyuarakan dan memperjuang kepentingan rakyat Sabah, khususnya masyarakat Kadazandusun Murut (KDM).

Katanya ini termasuk peranan beliau dalam memastikan bahasa Kadazandusun diajar di sekolah sehinggalah bahasa itu kini diajar di Universiti Malaysia Sabah (UMS) dan pewujudan Institusi Mahkamah Anak Negeri di Sabah.

"Selain itu, ketokohan Dompok juga terserlah apabila lantang mendesak penubuhan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) bagi Menyiasat Masalah Pendatang Asing Di Sabah.

"Ternyata Dompok bukanlah calang-calang orangnya dan kami pemuda UMNO Penampang akan memberi sokongan padu kepada Dompok jika beliau dicalonkan semula," katanya di sini.

Pada 11 Ogos tahun lepas, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan penubuhan jawatankuasa RCI termasuk pelantikan pengerusi serta anggota RCI bagi menyelesaikan masalah pendatang tanpa izin di Sabah.

Hafiz berkata penubuhan RCI yang dinanti-nantikan oleh seluruh rakyat Sabah itu merupakan manifestasi kejayaan perjuangan Pertubuhan Pasokmomogun Kadazandusun Murut Bersatu (UPKO) pimpinan Dompok.

"Sebagai seorang menteri Persekutuan, Dompok juga memperlihatkan kewibawaannya terutama dalam memperluas penanaman atau membantu pekebun kecil di negeri ini khususnya penanaman getah dan koko," katanya sambil menambah bahawa banyak lagi pembangunan lain dibawa kerajaan Barisan Nasional (BN), terutama di Penampang yang mempunyai majoriti penduduk kaum Kadazandusun.

Hafiz juga menyangkal gambaran yang diwar-warkan pembangkang kononnya Penampang bukan lagi kawasan selamat untuk BN.

Sambil menyifatkannya gimik politik semata-mata untuk mengelirukan pengundi, beliau mengajak rakyat Penampang bersatu dan memberikan kemenangan besar kepada calon BN pada pilihan raya umum yang akan datang.

Hafiz yakin Sabah akan terus kekal sebagai kubu kuat BN, sekali gus memastikan kemenangan cemerlang BN sama ada di peringkat parlimen atau negeri.

Mengenai penubunan Kawasan Keselamatan Khas yang dikenali sebagai Eastern Sabah Security Command (ESSCOM) dari Kudat hingga ke Tawau di bahagian pantai timur Sabah, beliau berkata ia merupakan langkah bijak dan tepat pada masanya yang seharusnya disokong oleh semua pihak.

"Saya berpendapat bahawa pewujudan ESSCOM ini memberi keyakinan kepada rakyat Sabah bahawa dalam soal kedaulatan negara, kerajaan BN akan melakukan apa sahaja bagi menjamin keamanan dan kedaulatan negeri Sabah," katanya.

Menyentuh cadangan penubuhan RCI bagi menyiasat dalang kepada pencerobohan Lahad Datu di Sabah, Hafiz berkata pemuda UMNO Penampang menyokongnya kerana RCI itu mampu menjawab segala persoalan yang dibangkitkan rakyat mengenai insiden berkenaan, namun ia perlu diteliti secara terperinci kerana ia membabitkan negara lain yang merumitkan siasatan.

Berita Bertarikh Pada 10:10 AM

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved