ads

Selasa, 20 November 2012

10 di kota marudu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota marudu - Google Blog Search


<b>kota marudu</b> bakal jadi hab ekonomi utara sabah - i love marudu

Posted: 11 Nov 2012 05:26 PM PST

KOTA MARUDU BAKAL JADI HAB EKONOMI UTARA SABAH

Bernama Media.

KOTA MARUDU, 11 Nov (Bernama) -- Pelbagai program pembangunan telah dilaksanakan untuk menjadikan Kota Marudu sebagai hab ekonomi utara Sabah, dan banyak lagi projek dalam perancangan.

Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Datuk Seri Dr Maximus Ongkili berkata mesti ada kesinambungan bagi pembangunan dan program transformasi yang dijalankan untuk manfaat rakyat.

Ongkili yang juga anggota Parlimen Kota Marudu berkata kerajaan telah memulakan rancangan pembangunan yang serius untuk meningkatkan taraf sosio ekonomi masyarakat luar bandar dan usaha itu hanya berkesan dengan kesinambungan.

Ongkili berkata demikian pada majlis pelancaran Pesta Jagung Ke-12, yang dianjurkan setiap tahun di daerah itu untuk memperkenal dan mempromosikan jagung
dan produk pertanian lain oleh petani di Kota Marudu.

Katanya salah satu projek ekonomi utama yang dalam perancangan ialah projek akuakultur ternakan udang di Pitas, projek di bawah Bidang Ekonomi Utama Negara (NKEA).

Katanya kilang itu yang akan mengeksport udang ke Korea, Jepun dan China, memerlukan 1,000 pekerja dan ini bakal memberi peluang pekerjaan kepada rakyat Marudu. Projek ini juga menggunakan jagung sebagai sumber protein untuk makanan, dan ini turut memberi satu lagi punca pendapatan bagi petani di daerah itu, katanya.

Ongkili berkata agensi di bawah kementeriannya, Technology Park Malaysia,juga telah membangunkan mesin perahan minyak kelapa dara yang boleh digunakan
oleh petani dan memulihkan industri kelapa di Kota Marudu.

Selain itu, terdapat juga rancangan untuk memperkenalkan pelbagai jenis jagung dari China untuk meningkatkan pengeluaran di Kota Marudu.

"Pertanian masih lagi menjadi ekonomi utama di Kota Marudu, yang menyumbangkan 70 peratus daripada aktiviti ekonomi dengan minyak sawit, getah dan padi adalah tiga produk pertanian utama.

Beliau berkata kerajaan prihatin tentang keperluan rakyat, termasuk keperluan penduduk luar bandar Kota Marudu yang menerima peruntukan RM230 juta untuk sistem retikulasi air bagi pelaksanaan pada 2011 dan 2012.

Selain itu, 18 kampung telah disambungkan kepada grid tenaga elektrik tahun ini.

Kota Marudu juga telah menyaksikan pembangunan infrastruktur termasuk pembinaan sekolah dan projek jalan raya utama.

"Terdapat juga rancangan untuk mewujudkan laluan berkembar bagi Kota Marudu memandangkan jalan raya sekarang tidak lagi dapat menampung jumlah trafik yang meningkat di kawasan bandar. Pengambilalihan tanah untuk tujuan ini dijangka dibuat tahun depan," katanya.

"Inilah sebabnya mengapa kita memerlukan kesinambungan dalam pentadbiran supaya kita boleh memastikan matlamat kita untuk pembangunan dan transformasi yang kita perkenalkan akan terus dilaksanakan," katanya.

Beliau berkata pemberian wang Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) di Kota Marudu akan bermula 15 Jan tahun depan.

Pelbagai aktiviti menarik sempena penganjuran Pesta Jagung itu diadakan dan turut membabitkan penyertaan orang ramai.

Ia termasuk pertandingan memasak makanan berasaskan jagung, persembahan kebudayaan, Ratu Jagung dan pertandingan fesyen, pertandingan melukis dan membaca, kraf tangan bertemakan jagung, pertandingan tanglung dan sukan tradisional seperti tarik tali.

Turut diadakan gerai pameran oleh agensi kerajaan dan sektor swasta.

-- BERNAMA

NT ZUB KLS

SUMBER: Bernama

10 di sandakan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di sandakan - Google Blog Search


<b>SANDAKAN</b> | MAYAT BAYI <b>DI</b> TEMUI BELAKANG KEDAI

Posted: 12 Nov 2012 06:04 PM PST

Number of View :998

SANDAKAN: Mayat seorang bayi perempuan ditemui di belakang kedai di Jalan 2, Bandar Sandakan pada Isnin.

Ketua Polis Daerah Sandakan, ACP Rowell Marong berkata mayat bayi berkenaan ditemui oleh orang awam yang melalui kawasan tersebut kira-kira pukul 8.10 pagi Isnin.

10 di papar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di papar - Google Blog Search


Baja Foliar Mekar Super Grow: TANAMAN CILI BESAR <b>DI PAPAR</b>

Posted: 30 Sep 2012 10:19 PM PDT

Tanaman cili besar dan cili padi di usahakan oleh Puan Marlina dan suami
lawatan ini di buat selepas 1 bulan mereka menggunakan baja MSG pada 30/09/12


HASIL YANG BEGITU KETARA BUAH LADA YANG BESAR LAGI BERISI SERTA WARNANYA YANG CANTIK INI ADALAH SATU ENESIATIF PEKEBUN YANG INGINKAN HASIL YANG BAGUS SERTA DAPAT MENINGKATKAN EKONOMI.

SELAMAT MENCUBA BAJA FOLIAR SEMI-ORGANIK MSG.

di negeri sabah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri sabah - Google Blog Search


PENGHAPUSAN ETNIK <b>DI SABAH</b>? - Malaysians Must Know the <b>...</b>

Posted: 19 Nov 2012 02:55 AM PST


BIRO Pengaduan Awam Negeri Sabah (BPANS) merupakan sebuah Jabatan khas kerajaan negeri yang diletak di bawah Jabatan Ketua Menteri Sabah dan dipengerusikan oleh Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri.
Setiap menjelang Pilihan Raya Umum, BPANS tersebut diarah untuk berjumpa degan rakyat/pelanggan untuk menerima segala jenis aduan mengenai permasalahan atau ketidakpuasan oleh rakyat mengenai layanan kerajaan.
Tarikh terakhir wakil BPANS datang ke Daerah kecil Telupid ialah pada 17 Jun 2007 iaitu menjelang PRU Ke-12.
Saya dimaklumkan bahawa pada 22 dan 23 November ini, BPANS sekali lagi akan datang ke Telupid untuk berjumpa dengan rakyat negeri Sabah untuk mendengar dan menerima aduan daripada rakyat atau untuk memperbaharui segala 'Janji-Janji' yang belum pernah mereka tunaikan.
Pada pandangan umum, tindakan BPANS hanya gerakerja membazirkan dana awam dan merupakan satu gimik politik UMNO/BN yang biasa akan berakhir dengan 'membuang kahak di tangga' dan membuat kerja 'hangat hangat tahi ayam'.
Buktinya, saya telah mengemukakan satu aduan kepada BPANS pada tahun 2007 mengenai masalah tiada bekalan tenaga eletrik ke Gerai-Gerai Tamu di pekan Telupid.
Sungguhpun sudah mendapat kelulusan, namun tidak dilaksanakan; maka ia telah menjadi satu bukti yang bertentangan dengan slogan Perdana Menteri "Janji ditepati".
Bekalan tenaga eletrik merupakan satu keperluan asas dan kayu ukur penting yang diguna oleh Bank Dunia sebagai penentu aras tahap kemiskinan yang berlaku di Sabah; maka kerajaan seharusnya mengambil berat aduan seperti ini dengan terus membuat susulan sehingga ke tahap perlaksanaan.
Malangnya, kandungan surat, BPANS: 600-18/0379/2007/TPD/(9) bertarikh 24 September, 2007 mengenai hasil maklumbalas daripada pihak Majlis Daerah Beluran merupakan satu pembohongan atau 'Janji Tidak Ditepati' kerana sejak tahun 2003 hingga sekarang, janji untuk membekalkan tenaga elektrik ke gerai-gerai Tamu, gagal dilaksanakan oleh kerajaan UMNO/BN.
Menurut pendapat para pengkaji penghidupan dan pembangunan sosial di serata dunia, menafikan kemudahan asas kepada masyarakat setempat merupakan satu perbuatan yang ditafsirkan sebagai 'Penghapusan Etnik'?
 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved