ads

Selasa, 29 Mei 2012

10 di semporna - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di semporna - Google Blog Search


&#39;EMPTY PROMISES&#39; OF MP FOR <b>SEMPORNA</b> - in Malay

Posted: 23 May 2012 08:10 PM PDT


JALAN utama Kampung Ayer di hadapan rumah Tun Sakaran ini telah dilaporkan kerosakannya sejak tahun lalu di media masa termasuk SabahkiniTV (TONTON VIDEOKLIP), namun tiada sebarang diambil untuk memperbaikinya, sama ada oleh Jabatan Kerjaraya, Majlis Daerah Semporna, ADUN dan Ahli Parlimen yang sebelum ini berjanji akan mengatasi masalah ini.
Maka benarlah kata orang bahawa kuasa harta dan wanita mengatasi kuasa warga; buktinya ada pemimpin yang sanggup menyerahkan wang tunai RM1.5 juta, rumah bernilai RM4 juta, kereta bernilai RM1 juta dan belanja bulanan lebih RM100,000 kepada gundik dan artis; tetapi tidak mampu menggantikan sekeping papan jambatan atau menampal lubang aspal.
Jalan yang terletak bersebelahan Masjid Daerah ini telah lama rosak namun terbiar begitu sahaja sehingga menyusahkan penduduk Kampung Ayer yang mempunyai pengundi paling ramai bagi DUN Senallang, DUN Bugaya dan juga Parlimen Semporna.
Kampung Ayer adalah kampung tradisi yang dihuni oleh penduduk asal Daerah Semporna, pernah dan sedang diwakili oleh hampir semua Adun dan Ahli Parlimen Semporna kerana sehingga ke hari ini rumah-rumah asal Wakil Rakyat berkenaan masih ada di sini walaupun majoriti mereka telah berhijrah dari kampung ini.
Namun, benarlah kata orang sifat manusia yang lupa daratan memang masih wujud di zaman moden ini, maka dakwaan pemimpin masyarakat Semporna sebelum ini bahawa wakil-wakil rakyat berkenaan hanya menaburkan janji 'KOSONG' dan 'PEMBOHONG' adalah tepat.
Jesteru itu saya mewakili penduduk di kawasan berkenaan yang mempunyai pengundi hampir 2,000 orang supaya jangan lagi memilih wakil rakyat yang tidak peka kepada kehendak rakyat dan suka bercakap bohong walaupun telah diberi peluang selama tiga atau empat penggal.
Pilihlah saya sebagai Wakil Rakyat baru kerana mereka telah diberi peluang seluas-luasnya oleh rakyat dan telah diberi sebesar-besar kuasa oleh kerajaan sehingga menjawat menteri penuh kabinet Sabah dan Persekutuan sejak berpuluh tahun lalu, namun isu sekecil jalan Kampung Ayer ini pun tidak dapat diselesaikan.
ABDULLAHSANI HAJI ABDUL SALLEH

10 di tambunan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tambunan - Google Blog Search


KAMPUNG WIDU, <b>TAMBUNAN</b> | KEMBARA ABU AL-GHAZALI

Posted: 24 Mar 2012 06:43 AM PDT

Jalan Kampung Kirokot

Jambatan Kampung Tontolob

Jalan Menuju Kampung Widu

Jalan Sedang Dinaik Taraf

Menghijau dan Kebun Durian

Sudah lama tidak berkunjung ke Kampung Widu. Seingat saya sejak tahun 2009. Kali terakhir adalah ketika bersama sahabat USIA Tambunan ber-ihya ramadhan tahun 2009.

Sememangnya Kampung Widu amat lekat dalam hati ini malah juga pada sahabat lain yang pernah berkunjung ke sini. Tanyalah siapa sahaja, tentu akan bercerita mengenai keindahan alam semulajadi di sini.

Keindahan bukit bkau yang terdapat di kiri kanan, sungai  yang mengalir jernih berkilau, udara yang segar dan jauh dari hiruk pikuk kota.

Sesuatu yang menarik, Kampung Widu menyimpan sebuah lagenda yang sememangnya telah diketahui umum iaitu tentang Gantung Sorili. Gantung Sorili (sebuah tajau besar) dikatakan dimiliki oleh bunian dan mempunyai banyak cerita menakjubkan. (- untuk cerita lanjut akan diceritakan selepas mendapat input orang tua-tua..-:)

Alhamdulillah, kini kampung ini sedikit sebanyak tampak perubahan. Kini jalan menuju ke sana sedang di naik taraf dan tiang-tiang elektrik sudah terpacak menunggu pemasangan kabel elektrik.

Malah kelihatan deretan paip besar di tepi jalan siap untuk di pasang untuk membekalkan air bersih ke setiap rumah di kampung tersebut.

Antara Sahabat Mengiringi Lawatan

Meninjau Lokasi Pembinaan Musalla

…….. Lawatan kali ini adalah untuk menyampaikan rasa simpati kepada sebuah keluarga di kampung berkenaan kerana kematian ahli keluarga.

Allahyarham Julian, telah meninggal dunia tiga hari sebelum kedatangan kami. Dengar kabarnya beliau meninggal dunia dalam kemalangan jalanraya ketika balik dari menunaikan tanggungjawabnya sebagai pengawal kesalamatan di Sekolah Kampung Tiong, 10km dari rumahnya.

Menurut saudara Ipin Yadam yang merupakan Ketua Kampung Widu, pemergian Allahyarham amat dirasai bukan sahaja keluarganya malah penduduk lain di Kampung Widu.

Allahyarham meninggalkan seorang isteri dan anak-anak yang masih kecil serta ibunya.

Mudah-mudahan roh Allahyarham ditempatkan di kalangan arwah para solihin. Al-fatihah.

10 di kota belud - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota belud - Google Blog Search


PANDANGAN SAYA: KEUPAYAAN PEMBANGKANG <b>DI KOTA BELUD</b>

Posted: 06 May 2012 07:14 PM PDT

Keupayaan pihak pembangkang di Kota Belud pada PRU 13, seharusnya tidak dipandang remeh oleh UMNO dan BN. Tradisinya hanya dua parti dalam BN yang akan bertanding di 3 kawasan DUN di Kota Belud iaitu DUN N8 Usukan- UMNO, DUN N6 Tempasuk- UMNO, DUN N7 Kadamaian- PBS dan Parlimen P169 Kota Belud- UMNO.Manakala di pihak Pembangkang, pada PRU 13 ini, dijangka selain daripada Pakatan Rakyat, ada besar kemungkinan parti STAR dan parti pembangkang lain juga akan bertanding, bergantung kepada keputusan akhir perundingan antara Pakatan Rakyat ( PKR,PAS,DAP) dengan parti-parti pembangkang Tempatan.
DUN Usukan menyaksikan pada 99% calon UMNO adalah Datuk Salleh Tun Said. Ini memberi makna Datuk Japlin Akim digugurkan. Namun begitu percaturan akhir Ketua Menteri Sabah, Datuk Musa Aman akan menjadi penentunya. Setakat ini nama Datuk Salleh disebut-sebut sebagai calon Pilihan. Di DUN Tempasuk, nama Datuk Musbah masih dicalonkan oleh UMNO Kota Belud. Ini juga tidak menentukan Datuk Musbah akan terpilih menjadi calon. TETAPI jika bersandarkan kepada keupayaan dan kehendak rakyat Tempasuk, saya mempunyai keyakinan 90%, Datuk Musbah akan dicalonkan semula. Dun Kadamaian, secara tradisinya adalah kawasan KDM, kawasan ini adalah kubu kuat PBS sama ada parti itu berada di Luar BN ataupun dalam BN. Justeru kawasan ini pada PRU 13, akan tetap ditandingi oleh PBS. Cumanya ada kemungkinan PBS akan 'merehatkan' Datuk Herbert Timbun Lagadan, berdasarkan  rekod prestasi wakil rakyat tersebut, termasuk kes pemecatan ketua-ketua kampung ekoran krisis pembinaan Empangan Tambotuan. Dalam hal ini Datuk Pairin kitingan sewajarnya memikirkan perkara ini jika mahu terus menguasai kawasan Kadamaian.Kesilapan memilih calon di Kadamaian, boleh mencetuskan gelombang perubahan.
Secara logik dan atas kertas, saya mempunyai keyakinan antara 70-80%, kesemua kawasan di Kota Belud akan TETAP dikuasai oleh UMNO dan BN. Manakala peratusan 30-20% berkemungkinan salah satu DUN akan jatuh ke tangan Pembangkang dan kawasan Parlimen Kota Belud sekarang berada pada kedudukan PANAS, iaitu 50-50.Saya akan memberikan sebab kepada ramalan keadaan ini.
Kekuatan dan keupayaan pembangkang di Kota belud bergantung sepenuhnya kepada persefahaman antara mereka. di Pihak Pakatan Rakyat, saya menjangkakan hanya dua parti yang akan menurunkan calonnya pada PRU 13 ini iaitu parti PKR dan parti PAS. DAP setakat ini tidak menunjukkan MINAT di Kota Belud, walaupun cuba untuk menjadi HERO dalam kes pembinaan Empangan Tambotuan.
PKR,PAS dan STAR serta parti pembangkang tempatan lain, sewajarnya DUDUK SEMEJA membincangkan pembahagian kerusi di kalangan mereka jika benar-benar mahu "Menghalau" BN dan UMNO di bumi Kota Belud. Mencari titik pertemuan dan kesepakatan inilah yang paling sukar dibuat tetapi menjadi senjata paling berkesan untuk menawan beberapa kawasan di Kota Belud. Jika GAGAL, pihak pembangkang harus melupakan hasrat dan niat itu, kerana situasi SATU LAWAN SATU akan tidak dapat diwujudkan. Ini memberi "advantage" kepada UMNO dan BN.
Setakat ini PAS diwar-warkan akan bertanding di DUN Tempasuk. Ini bermakna sekutu PAS iaitu PKR tidak akan menurunkan wiranya di kawasan ini. Saya selalu berhujah bahawa percaturan PAS bertanding di Tempasuk bukanlah satu startegi yang berkesan. Jika PAS menurunkan Ustaz Awang Laiman Ikin iaitu setiausaha Penerangan PAS Sabah, sekalipun tidak akan dapat menudukkan keampuhan Datuk Musbah. Pada PRU 2008, Awang Laiman yang ketika itu sebagai calon PKR memperolehi 4109 dengan pencapaian MENANG di kesemua peti Undi suku Iranun KECUALI di Kota Peladok.Jika bersandarkan kepada rekod PRU 2008, Awang Laiman mempunyai penyokong dari suku Iranun, sedikit bajau dan dusun dengan SYARAT ,Awang Laiman bertanding atas tiket PKR. Jika atas tiket PAS, saya menjangkakan pencapaian 2008 itu tidak akan dapat diperolehi semula. Ini bersandarkan banyak faktor seperti, sentimen agama dan suku serta Kehadiran calon lain dari parti STAR dan seumpamanya termasuk calon BEBAS.
Di Dun N8 Usukan, saya merasakan adalah kawasan yang paling sesuai bagi parti PAS untuk menurunkan calonnya. Faktor dan sentimen agama mungkin tidak wujud di kawasan ini kerana majoritinya adalah Bajau-Iranun yang beragama Islam. Pada PRU 2008, calon PKR ,Mohd Shukor Abd. Mumin memperolehi undi 3941.Sebagai rekod calon PAS juga pernah diturunkan di Usukan pada PRU 2004 iaitu Hj. Norbin Aloh tetapi hilang wang deposit.Calon BEBAS Dr Saijan Samit memperolehi undi  4215.
Jika calon PKR diletakkan di Tempasuk dan Usukan, saya menjangkakan persaingan sengit akan berlaku. jika percaturan SATU LAWAN SATU berlaku, saya meramalkan, bahawa sama ada DUN TEMPASUK atau DUN USUKAN akan dapat dikuasai oleh pembangkang. Namun peratusan 70-80% adalah kawasan DUN TEMPASUK.
Manakala di DUN KADAMAIAN, saya lebih senang jika kawasan itu diberikan kepada pembangkang parti tempatan terutama STAR. bagi pengamatan saya kawasan Kadamaian masih terlalu awal menerima kehadiran  parti Malaya terutama PKR dan DAP. Jika calon STAR kena pada tempatnya, kawasan ini boleh menyaksikan penuruan sokongan kepada PBS.
Kawasan parlimen P169 Kota Belud pada saya lebih sesuai jika Parti PKR menurunkan calonnya. Pada PRU 2008, Saidil Simon  (PKR) memperolehi undi 14 822.Ini dijangka akan meningkat jika UMNO masih menurunkan Datuk Rahman Dahlan sekali lagi. Namun jika calon anak tempatan, saya meramalkan kawasan parlimen ini akan terus dikuasai oleh UMNO.

10 di tawau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tawau - Google Blog Search


Kelas Aneka Kuih Talam <b>di Tawau</b> ~ Aku. Zack.

Posted: 27 May 2012 09:45 AM PDT

Kelmarin tolong kak Rosnita buat kelas Aneka Kuih Talam Komersial di rumahnya di Tawau. Boleh tahan juga...penatnya buat kuih talam o.0

Peserta belajar 10 jenis kuih talam dan dapat 2 resepi percuma. I have to tell you, bukan senang rupanya nak handle class. Banyak unforeseen events boleh berlaku, contohnya last minute cancellation. Which is why deposit memang sangat penting, jadi sesiapa yang tarik diri last minit deposit tu dikira sebagai insuran untuk bahan-bahan yang telah dibeli. Yela, sape je nak sediakan barang banyak-banyak tapi tengok modal tak boleh pusing balik kan? Kesian la macam tu..

Nak tulis panjang-panjang sudah tak larat, jadi ku uploadkan sekeping dua gambar kelas kuih talam (pertama rasanya kot? hehe..) di Tawau, Sabah ni. Bye2 dan selamat malam :P


10 di papar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di papar - Google Blog Search


Piece of life: CAMPING KELAB BELIA RAFFLESIA <b>di</b> Kawang <b>Papar</b>

Posted: 28 May 2012 12:16 AM PDT


10 di tuaran - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tuaran - Google Blog Search


SUARA BEBAS <b>TUARAN</b>: Agenda Borneo Kini Bertapak <b>Di</b> P.170 <b>...</b>

Posted: 01 May 2012 11:34 PM PDT


POST YANG BANYAK DI KUNJUNGI


JUMLAH LAWATAN TERKINI SEJAK 30 HARI YANG LALU


PUSAT ANAK PERMATA NEGARA <b>TUARAN</b>, SABAH: Riang Ria <b>...</b>

Posted: 30 Apr 2012 03:38 PM PDT

Pada 28 Mei 2012, yang lalu PUSAT ANAK PERMATA NEGARA TUARAN SABAH telah mengadakan aktiviti bulanan. Aktiviti pada kali ini bertemakan Riang Ria PERMATA  dan lokasi yang telah dipilih adalah di Karambunai Resort yang merupakan salah satu pusat percutian dan tempat peranginan yang berada di Sabah.
Tujuan aktiviti pada kali ini ialah bagi merapatkan hubungan silaturrahim di kalangan sesama ibubapa, warga Pendidik dan memberi pendedahan kepada kanak-kanak dengan aktiviti luar.

Seawal 8.00 Pagi, ibubapa dan kanak-kanak begitu bersemangat berkumpul di PAPN Tuaran sebelum bertolak beramai-ramai ke lokasi yang telah ditetapkan. Ibubapa berkumpul sebelum mendengar taklimat daripada salah seorang wakil daripada kumpulan Dua iaitu Puan Norafidah Yunus iaitu merupakan wakil ibubapa PERMATA.
Aktiviti dimulakan dengan aktiviti kanak-kanak yang berumur 4 Tahun. Kanak-kanak begitu bersemangat berlari ke arah bola dan meletakkan bola ke dalam gelung, serta berlari hingga ke garisan penamat. Pemenang bagi kategori ini ialah adik Nur Saliah.
Aktiviti diteruskan dengan aktiviti keluarga iaitu memasukkan manik ke dalam benang. Kerjasama dan fokus perlu ada bagi aktiviti ini =) . Ibubapa begitu bersemangat dan sangat sporting.
                                                           
Antara lain aktiviti yang dijalankan ialah aktiviti untuk kanak-kanak berumur 2 Tahun iaitu berlari dan mengambil bendera ke hingga ke garisan penamat.
                                                                        Adik Huzairie                                                               saya manang besar...peace

Bagi peringkat umur kanak-kanak 2 tahun, aktiviti yang disediakan ialah menarik Jelly yang diikat pada tali yang bergantungan.


Penganjur turut memberikan cabutan bertuah kepada pemilik nombor kereta yang bertuah....Aktiviti untuk para bapa pula memecahkan belon yang diikat pada kaki...                                         Bapa Saliah juga yang paling....pandai mengatur strategi

Untuk ibu-ibu pula, acara yang paling menarik iaitu mengupas sabut kelapa.

                                                            "karas oooo"

Setelah selesai semua acara, 'makan-makan time' dan penyampaian hadiah.Terima Kasih kepada semua ibubapa yang menjayakan aktiviti pada kali ini...TAHNIAH dari warga PAPN Tuaran dan seluruhnya...

Disebalik tabir....

dari awal hingga akhir...tu dia..
                                            saya yang kasi kupas itu kelapa, tpi kalah juga tau                                                   Gaya, mutu, keunggulan...Model PERMATA....
                                                     
                                                                   Mengambil peluang
                                                                Jual-jual.....Murah-murah...
   "Walaupun uncle dan auntie tak menang,saya tetap bagi sokongan" Itula kali dialog Huzairie =)

ringan sama dipikul, berat sama dijinjing
                                                                   

10 di lahad datu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di lahad datu - Google Blog Search


CELAH GELEGAR: Tembak menembak <b>di</b> Pasar Besar <b>Lahad Datu</b>

Posted: 24 May 2012 11:32 PM PDT

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved