ads

Sabtu, 22 Mac 2014

10 di sandakan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di sandakan - Google Blog Search


Menara VTMS dirasmi <b>di Sandakan</b> | ACT for Malaysia

Posted: 17 Mar 2014 12:21 AM PDT


vtmsSANDAKAN : Menara Pusat Kawalan Sistem Pengurusan Trafik Kapal atau Vessel Traffic Management System (VTMS) di pelabuhan Sandakan memberi kemudahan   kepada pengguna pelabuhan di samping kemudahan keselamatan.

Bangunan menara VTMS itu juga telah ditingkatkan dengan kelengkapan moden, kata Timbalan Ketua Menteri Sabah, Tan Sri Joseph Pairin Kitingan selepas merasmikan menara itu di pelabuhan Sandakan.

Beliau yang juga Menteri Pembangunan Infrastuktur berkata, menara bernilai RM6 juta ringgit itu yang siap dibina pada Ogos 2012 turut menyokong agensi penguatkusaan berkaitan seperti polis marin, Agensi Penguatkuasaan Marin Malaysia (APMM), Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) dan jabatan serta agensi kerajaan lain seperi Kawasan Selamat Timur Sabah (ESSCOM).

"Menara di pelabuhan Sandakan merupakan menara VTMS yang ke 3 selepas Sepanggar dan Lahad Datu, manakala menara VTMS Tawau dan Kimanis dijangka siap dibina tahun ini," katanya.

Beliau berkata, menara yang dilengkapi sistem tersebut mampu mengesan pergerakan kapal sejauh 40 batu nautika dan menyimpan rekod pergerakan kapal dan pergerakan laut selama enam bulan.

Pairin yakin menara tersebut akan membantu meningkatkan tahap keselamatan dari segi keberkesanan agensi pelabuhan, sekali gus berupaya meningkatkan ekonomi Sabah.

Berhubung dengan pembinaan projek Jalan Bokar-Batu Sapi, Pairin berkata, Kerajaan negeri telah melantik kontraktor baharu untuk menyiapkan projek berkenaan.

Beliau turut mengakui pihaknya tidak puas hati dengan prestasi kerja kontraktor terdahulu dan meminta penduduk sekitar supaya bersabar.

Turut hadir ialah Pembantu-pembantu Menteri Pembangunan Infrastruktur, Datuk Ghulam Haidar Khan Bahadar dan Datuk Bobbey Suan, Ahli Parlimen Batu Sapi Datuk Linda Tsen Thau Lin dan Pengarah Kerja Raya Sabah, Datuk John Anthony.

Pairin berharap kontraktor baharu itu dapat melaksanakan kerja dengan memuaskan dengan mengambil kira aspek ketahanan, ketebalan dan bentuk jalan.

Beliau turut menggesa kontraktor pada projek jalan raya lain supaya menghasilkan kerja mengikut jadual dan aspek yang dikehendaki.

Di samping itu, beliau juga meminta rakyat supaya menyalurkan aduan ke saluran yang betul daripada mengkritik kerajaan.

Jelasnya, aduan yang dibuat terus ke jabatan berkaitan akan memastikan tindakan diambil segera.

Visit www.fmtborneoplus.com for extensive coverage on Sabah and Sarawak

from your own site.

10 di kota marudu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota marudu - Google Blog Search


BLOG SABAH: 10 <b>di kota marudu</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Jan 2014 11:24 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SABAH: 10 <b>di kota marudu</b> - Google Blog Search

Posted: 28 Dec 2013 11:07 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SABAH: 10 <b>di kota marudu</b> - Google Blog Search

Posted: 15 Dec 2013 11:56 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG SABAH: 10 <b>di kota marudu</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Dec 2013 11:24 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

10/11/2013: 1Avenue jadikan daerah <b>Kota Marudu</b> hab ekonomi <b>...</b>

Posted: 10 Nov 2013 02:31 AM PST

Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Seri Dr. Maximus Ongkili melancarkan pusat pembangunan bercampur 100 juta ringgit 1Avenue di Kota Marudu, yang akan menjadikan daerah itu sebuah hab ekonomi di Utara Sabah.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Kota Marudu berkata, projek komersil dan kediaman itu akan menjadi pemacu utama usaha membangunkan daerah tersebut.

Ia sejajar dengan manifesto pilihan raya beliau, 'Transformasi Untuk Kota Marudu Yang Maju dan Berdaya Saing'.

Kota Marudu mempunyai 384 projek sedia ada dan 165 lagi sedang dibina. Manakala 701 lagi sedang mendapatkan kelulusan pembinaan, sementara terdapat 536 rumah di kawasan bandar, seribu 697 rumah sedang dibina, termasuk projek 1Avenue dan 616 lagi telah diluluskan untuk pembangunan dalam beberapa tahun lagi.

Beliau berkata demikian dalam kenyataan media di Kota Kinabalu.

Menurut Datuk Maximus, 1Avenue bukan hanya menampung keperluan bagi fasiliti komersil dan perniagaan di Kota Marudu, tetapi juga menyediakan kediaman, hotel dan sebuah panggung wayang.

Pembinaan 1Avenue terdiri daripada dua fasa dengan 296 rumah kedai dan pejabat, hotel tiga bintang pertama daerah itu dengan 160 bilik dan panggung wayang pertama di Wilayah Utara Sabah.

Pembangunan kediaman itu juga akan dilengkapi kemudahan gaya hidup moden seperti kolam renang, dewan pelbagai dan taman permainan kanak-kanak.

Maria (Maria/Brna)

 ~mfja~

Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Seri Dr. Maximus Ongkili melancarkan pusat pembangunan bercampur 100 juta ringgit 1Avenue di Kota Marudu, yang akan menjadikan daerah itu sebuah hab ekonomi di Utara Sabah.Beliau yang juga Ahli Parlimen Kota Marudu berkata, projek komersil dan kediaman itu akan menjadi pemacu utama usaha membangunkan daerah tersebut.Ia sejajar dengan manifesto pilihan raya beliau, 'Transformasi Untuk Kota Marudu Yang Maju dan Berdaya Saing'.Kota Marudu mempunyai 384 projek sedia ada dan 165 lagi sedang dibina. Manakala 701 lagi sedang mendapatkan kelulusan pembinaan, sementara terdapat 536 rumah di kawasan bandar, seribu 697 rumah sedang dibina, termasuk projek 1Avenue dan 616 lagi telah diluluskan untuk pembangunan dalam beberapa tahun lagi.Beliau berkata demikian dalam kenyataan media di Kota Kinabalu.Menurut Datuk Maximus, 1Avenue bukan hanya menampung keperluan bagi fasiliti komersil dan perniagaan di Kota Marudu, tetapi juga menyediakan kediaman, hotel dan sebuah panggung wayang.Pembinaan 1Avenue terdiri daripada dua fasa dengan 296 rumah kedai dan pejabat, hotel tiga bintang pertama daerah itu dengan 160 bilik dan panggung wayang pertama di Wilayah Utara Sabah.Pembangunan kediaman itu juga akan dilengkapi kemudahan gaya hidup moden seperti kolam renang, dewan pelbagai dan taman permainan kanak-kanak.(25) Maria(Maria/Brna)

10 di kota belud - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota belud - Google Blog Search


Nelayan Dikhuatiri Lemas <b>Di</b> Perairan Rampaian Laut, <b>Kota Belud</b> <b>...</b>

Posted: 22 Feb 2014 09:15 PM PST

23/2/2014, Kota Belud ~ Dua nelayan berusia 40-an dikhuatiri lemas selepas keluar menangkap ikan di perairan Rampaian Laut Kota Belud, pagi tadi.

Kedua-duia mereka dikatakan hilang disebabkan bot yang dinaiki tidak dijumpai dan mereka gagal dihubungi.

Pegawai Bomba dan Penyelamat Daerah kota Belud, Zulkifli Narawi berkata, mangsa tersebut ialah Arman Junaidi dari Pulau Mantanani dan Sallaudin dari kampung Rampaian Laut, Kota Belud.

Katanya, pihak bomba menerima panggilan mengenai kejadian itu kira-kira pukul 9.15 pagi tadi dan tiba di lokasi 30 minit kemudian.

Beliau dihubungi pemberita RTM di Kota Kinabalu.

Operasi mencari dan menyelamat digerakkan dengan kekuatan 10 anggota Bomba dan Penyelamat.

~Juliana (Mun/Wn)

~mdre

10 di tawau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tawau - Google Blog Search


Meteorologi | Siren Amaran Tsunami <b>Di Tawau</b> Berfungsi Dengan <b>...</b>

Posted: 19 Mar 2014 03:06 AM PDT

Siren Amaran Awal Tsunami yang dipasang di perkarangan Masjid Al-Kauthar di sini pada 2006 masih berfungsi dengan baik, kata pegawai Meteorologi Tawau Zamunah Zainal.

Beliau berkata pemeriksaan berkala dijalankan terhadap siren berkenaan setiap tahun kerana ia sangat berguna kepada penduduk terutamanya yang tinggal di kawasan pesisir pantai.

"Siren amaran itu dipasang di kawasan berkenaan bagi memberi amaran awal dan mesej kepada penduduk yang tinggal di pesisiran supaya berjaga-jaga kemungkinan berlakunya Tsunami.

"Ia mempunyai empat fungsi utama iaitu percubaan awal, menyampaikan mesej berwaspada kepada orang ramai, amaran Tsunami dan menarik balik amaran Tsunami," katanya kepada Bernama selepas menguji peralatan itu di sini.

Zamunah berkata siren amaran itu boleh didengari penduduk yang tinggal antara satu hingga dua kilometer dari peralatan itu dipasang dan ia dikawal sepenuhnya, ibu pejabat di Petaling Jaya.

"Kami turut membuat pemantauan berkala terhadap siren seperti itu yang dipasang di daerah Semporna, Kunak dan Lahad Datu," katanya.

19/3/2014 ~ bernama

10 di papar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di papar - Google Blog Search


PASPB: SATELIT CHINA!!! <b>Papar</b> imej terapung <b>di</b> Lautan Hindi

Posted: 22 Mar 2014 03:36 AM PDT

Pemangku Menteri Pengangkutan Datuk Seri Hishammuddin hari ini mendedahkan satelit China telah menjumpai objek yang berkemungkinan serpihan daripada pesawat MH370 yang hilang di Lautan Hindi.

Menerima maklumat itu semasa taklimat hariannya petang ini, Hishammuddin yang juga menteri pertahanan berkata objek itu berukuran 22 meter panjang dan 30 meter lebar.

Beliau menambah bahawa maklumat itu disampaikan kepadanya oleh kedutaan China di Kuala Lumpur dan kerajaan China akan membuat pengumuman mengenai perkara itu lewat hari ini.

10 di tenom - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tenom - Google Blog Search


19/02/2014: 125 petani dan penternak <b>di Tenom</b> dan Kemabong <b>...</b>

Posted: 18 Feb 2014 11:38 PM PST

Seramai 125 petani dan penternak dalam daerah Tenom dan Kemabong mengalami kerugian berjumlah hampir 400-ribu ringgit akibat kejadian banjir baru-baru ini.

Kerugian tersebut melibatkan kemusnahan hasil pertanian dan ternakan.

Timbalan Ketua Menteri yang juga Menteri Pertanian dan Industri Makanan Datuk Seri Panglima Hj Yahya Hussin memberi jaminan petani terlibat akan diberi bantuan sewajarnya dalam kadar segera.

Bantuan tersebut termasuk membangunkan semula kawasan pertanian yang diusahakan mereka sebelum ini.

Beliau berkata kepada pemberita di Kampung Binsilon ketika lawatan kerja bagi meninjau kemusnahan tanaman para petani di Tenom.

Kejadian banjik teruk yang berlaku di Tenom, Kemabong dan Keningau sejak minggu lepas mengakibat para petani mengalami kerugian hingga ribuan ringgit.

Rtka/Rtka (Loy/Tony/Amat/Beta)

~mfja~

10 di kinabatangan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kinabatangan - Google Blog Search


MoU timbulkan kesedaran penduduk <b>di</b> Sg <b>Kinabatangan</b> jaga alam <b>...</b>

Posted: 21 Feb 2014 04:51 PM PST

TEMERLOH: Biarpun Pilihan Raya Umum ke-14 masih jauh, namun UMNO Bahagian Temerloh telah mula mengambil langkah proaktif dengan mencari dan mengenal pasti pengundi di kawasan parlimen itu yang bekerja di luar.

Ketua UMNO Bahagian Temerloh Datuk Mohd Sharkar Shamsudin berkata langkah itu bertujuan untuk menentukan mereka dapat pulang menunaikan tanggungjawab dalam pilihan raya itu nanti.

"Program ini perlu dilaksanakan lebih awal bagi memastikan pengundi yang kini bekerja di luar kawasan balik mengundi selain dapat mengenal pasti pengundi baharu," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyampaikan sumbangan kepada warga emas yang uzur di Kampung Bukit Kelulut di sini.

Mohd Sharkar juga berharap Barisan Nasional (BN) di kawasan itu dapat menarik lebih ramai sokongan anak muda di kawasan itu dengan mengadakan pelbagai program untuk golongan tersebut termasuk aktiviti sukan dan rekreasi.

Katanya langkah itu penting bagi memastikan BN dapat merampas kembali kerusi Parlimen Temerloh dan Dewan Undangan Negeri Kuala Semantan serta Mentakab dalam Parlimen itu, yang jatuh ke tangan pembangkang pada pilihan raya lepas. — Bernama

We encourage commenting on our stories to give readers a chance to express their opinions; please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. While the comments here reflect the views of the readers, they are not necessarily that of Borneo Post Online. Borneo Post Online reserves the right not to publish or to remove comments that are offensive or volatile. Please read the Commenting Rules.

10 di kota kinabalu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota kinabalu - Google Blog Search


Trek Jogging Dan Berbasikal Tarikan Baru <b>Di Kota Kinabalu</b> <b>...</b> - Mus

Posted: 09 Mar 2014 09:12 PM PDT

Trek Jogging Dan Basikal Taman Awam Teluk Likas Trek Jogging Dan Berbasikal Tarikan Baru Di Kota Kinabalu, Sabah

Misi Dewan Bandaraya Kota Kinabalu (DBKK) untuk menjadikan Kota Kinabalu sebagai sebuah Bandaraya Peranginan Semulajadi dengan pembangunan mampan, mesra dan sejahtera menjelang 2020 kian mencapai matlamatnya dengan pembinaan Trek Jogging dan Berbasikal di Tanjung Lipat, Likas.

Projek ini dilaksanakan sebahagian daripada 'Environtmental Enhancement Master Plan' seperti yang terkandung di dalam Pelan Strategik DBKK 2011-2015 dan akan diteruskan untuk Fasa ke-2 yang bermula di Tanjung Aru nanti.

Fokus strategik DBKK bagi tempoh 2011-2015 berdasarkan teras pentadbiran bandar raya menjurus  kepada aspek Kebersihan, Keindahan dan Keselamatan (3K) serta Tonggak Lima Bandaraya Kota Kinabalu. Ianya juga selari dengan Agenda Pembangunan Sosial, Hala Tuju Pembangunan dan Kemajuan Negeri Sabah iaitu, mempergiatkan aspek pembersihan dan menceriakan kawasan bandar dan desa untuk meningkatkan kualiti hidup rakyat.

Pembinaan trek ini banyak memberi impak positif dari segi penglibatan masyarakat terutamanya dari segi memberi sokongan kepada usaha kerajaan serta sedar akan kepentingan penjagaan kesihatan.

Masyarakat memberi sambutan yang menggalakkan dengan melakukan aktiviti bersenam, berlari, berbasikal mahupun berjalan kaki di sini.

Pembangunan ini selari dengan menjadikannya sebagai medium untuk menyatukan masyarakat (pelbagai kaum bergaul bersama) serta melahirkan warga yang lebih sihat dengan melakukan aktiviti sukan di sini.

Dengan jarak lebih kurang 4 km (kiraan saya), ianya cukup untuk menghabiskan masa pagi/petang hujung minggu anda bersama keluarga menyusuri sepanjang tepi laut di sepanjang trek ini. Tiupan angin serta deruan ombak cukup menenangkan.

Kemudahan alat bantu bersenam, tempat meletak basikal, tandas, taman permainan kanak-kanak, pondok rehat, tempat memasak (BBQ) memang wajar disediakan. Namun, secara peribadi saya kesal kerana bilangan tong sampah agak sedikit dan tidak dapat menampung pengunjung yang ramai.

Dari segi keselamatan, saya mendapati beberapa CCTV dipasang. Namun jika ada kehadiran pegawai berkuasa untuk melakukan rondaan, ia akan memberi jaminan keselamatan yang lebih kepada pengunjung.

13051183984 cb46ede41e o Trek Jogging Dan Berbasikal Tarikan Baru Di Kota Kinabalu, Sabah

13051013653 9d56784592 o Trek Jogging Dan Berbasikal Tarikan Baru Di Kota Kinabalu, Sabah

13050783785 14b8f59aa4 o Trek Jogging Dan Berbasikal Tarikan Baru Di Kota Kinabalu, Sabah

13050939023 31b0cd3433 o Trek Jogging Dan Berbasikal Tarikan Baru Di Kota Kinabalu, Sabah

Mengenai Penulis

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved