ads

Khamis, 12 Julai 2012

10 di tambunan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tambunan - Google Blog Search


detikNews : <b>Di</b> Tingkat Banding, Vonis Gayus <b>Tambunan</b> Ditambah <b>...</b>

Posted: 04 Jul 2012 07:34 PM PDT

Kamis, 05/07/2012 09:34 WIB

Rachmadin Ismail - detikNews

Berbagi informasi terkini dari detikcom bersama teman-teman Anda Connect with Facebook

Jakarta Pengadilan Tinggi (PT) DKI Jakarta menambah hukuman terpidana kasus mafia pajak Gayus Tambunan. Bila di tingkat pertama dia divonis 6 tahun penjara, kini majelis hakim banding menggenapkannya jadi 8 tahun bui.

Juru bicara PT DKI Jakarta, Ahmad Sobari, menerangkan putusan bernomor 22/PID/TPK/2012/PT.DKI ini diambil pada 21 Juni 2012 lalu. Majelis hakim terdiri dari Yusran Thawab (ketua majelis), A. Sobari, Nasaruddin Tappo, As'adi Al Ma'ruf, Ny. Amiek Sumindriyatmi (anggota).

"PT DKI sependapat dengan PN Jakarta Selatan perihal yang terbukti yakni korupsi yang merupakan perbuatan gabungan yang berdiri sendiri-sendiri dan berlanjut dengan pencucian uang," kata Sobari saat dikonfirmasi, Kamis (5/7/2012).

"Tapi pidananya atau hukumannya diperberat dari 6 tahun penjara jadi 8 tahun penjara, selebihnya sama," sambungnya.

Kamis (1/3) lalu Gayus divonis enam tahun penjara dan denda Rp 1 miliar di Pengadilan Tindak Pidana Korupsi (Tipikor) Jakarta. Gayus divonis atas empat perkara yakni menerima gratifikasi terkait pengurusan pajak, kepemilikan uang USD 659.800 dan SGD 9,68 juta yang diduga gratifikasi. Gayus juga didakwa terkait pencucian uang dan menyuap petugas Rutan Mako Brimob, Kelapa Dua, Depok.

(mad/nrl)

Tutup
 Share to Facebook:

You are redirected to Facebook

loadingSending your message

Message has successfully sent


10 di kota belud - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota belud - Google Blog Search


Kelapa Mawar: KAWASAN AGROPOLITAN <b>DI KOTA BELUD</b> JADI <b>...</b>

Posted: 09 Jul 2012 12:39 AM PDT

Dikhabarkan bahawa tanah seluah 900 ekar lebih di kuala Pintasan yang menjadi rebutan dan pertikaian penduduk kerana dikatakan rezab untuk tanah ragut penduduk Kg taun Gusi, Labuan dan Wakaf telah dimiliki oleh syarikat dari Semenanjung. bersebelahn tanah itu pula telah digazetkan untuk projek Agropolitan Kota Belud.

Seorang penduduk Kota belud mempertikaikan langkah ADUN TEMPASUK yang mencadangkan kawasan berkenaan sebagai kawasan Agropolitan kerana Tanah berkenaan berstatus NCR. Sementera itu sdr Musli Oli dalam satu kenyataannya di fcb mendakwa peruntukkan sebanyak RM80 juta yang dikeluarkan untuk projek Agropolitan itu bertujuan membasmi kemiskinan. namun katanya lagi jika projek itu gagal, tanah rakyat akan menjadi pertaruhannya dan menjadi milik syarikat asing.

Tuan Hj Maljim Anjil dalam kenyataan balasnya pula mendakwa projek Agropolitan diperuntukkan tanah seluas 700 ekar dan projek itu telahpun bermula 4 tahun lepas TETAPI tidak menampakkan kemajuan yang memberangsangkan. Tanah Agropolitan itu katanya lagi terbiar dengan tanaman lalang yang meninggi walaupun dipagar dengan pagar yang usang.

Penduduk mendakwa permohonan mereka untuk mendapat tanah seluas 200 ekar tidak dilayan dan tidak diluluskan. sedangkan syaraikat asing pula senang-senag dapat tanah tersebut.

Sebagai rekod sebelum ini dilaporkan oleh media bahawa ADUN TEMPASUK Datuk Musbah Jamli adalah antara orang kuat yang mahukan projek Agropolitan dan jelapang Padi dapat direalisasikan di Kota belud.

10 di ranau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di ranau - Google Blog Search


Lelaki rentung dalam kebakaran <b>di Ranau</b> | Inimajalah dot com

Posted: 28 Dec 2011 02:15 AM PST

Who's Online

7 visitors online now

Kategori

Arkib

© 2009 - 2012 inimajalah.com.my

Penyiaran semula kandungan web ini adalah dibenarkan dengan hakcipta tertakluk di bawah Creative Commons berdasarkan syarat seperti di sini.

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved