ads

Khamis, 21 Februari 2013

10 di sandakan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di sandakan - Google Blog Search


SISTEM KEHAKIMAN LUMPUH <b>DI SANDAKAN</b>? - Malaysians Must <b>...</b>

Posted: 21 Feb 2013 02:44 PM PST


BUKTI......Hasmiati menunjukkan bukti jenayah yang dilakukan Voo Man Chung yang kebal oleh tindakan undang-undang.
"Saya merasa kesal di atas sikap sambil lewa pihak polis yang tidak menyiasat dan mendakwa Voo Man Chung atas laporan polis yang saya buat pada 31 Januari, 2013," tegas Hasmiati bte Rustam dalam kenyataanya yang dikirim kepada Sabahkini.net.
Sehubungan itu, Hasmiati telah mengutus surat kepada Peguam Negara, meminta supaya Voo Man Chung didakwa dan dipenjarakan.
Tambah Hasmiati, pihak polis Sandakan telah gagal melaksanakan tanggungjawab mereka sehingga Voo Man Chung berterusan mengutip wang tunai dari orang ramai yang berhadapan masalah kes mahkamah.
"Voo Man Chung akan mengutip wang tunai sebagai deposit guaman dan membuat janji dan jaminan bahawa kes mereka akan dimenangkan oleh Voo Man Chung," demikian tegas Hasmiati Bte Rustam.
Hasmiati telah ditipu RM20,000 oleh Voo Man Chung. Baru-baru ini, pada 19 Februari, apabila Hasmiati berjumpa Voo Man Chung di pejabatnya, isteri Voo Man Chung secara sinis menjawab bahawa Voo Man Chung tidak kenal dengan Hasmiati.
"Saya sangsi dan mengesyaki bahawa Voo Man Chung mempunyai hubungan istimewa dengan pegawai tertentu di kalangan PDRM Sandakan yang menyebabkan beliau bebas untuk terus mencari mangsanya," sambung Hasmiati lagi.
Sehubungan itu, kata Hasmiati, harapan terakhir beliau hanyalah bergantung kepada pejabat pendakwaan Jabatan Peguam Negara untuk bertindak setelah semua sistem kehakiman dan keadilan lumpuh akibat rasuah.
MALAS.....Polis Sandakan malas bertindak kerana Voo Man Chung berjaya menjinakkan mereka melalui bayaran 'UFTI'.

TIPU.....Polis Sandakan mengklasifikasikan kes ini sebagai Tidak Lazim ditangkap dan hanya kes sivil?
ADUAN.....Hasmiati terpaksa menulis surat kepada Peguam Negara kerana sistem keadilan telah dikuasai mereka yang mempunyai wang dan mampu membayar upah kepada polis?

10 di papar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di papar - Google Blog Search


SALLEH SAID KERUAK: BIRUKAN BUMI <b>PAPAR</b>, SOKONG BN: PM

Posted: 15 Feb 2013 07:19 PM PST

PAPAR: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengingatkan masyarakat di daerah ini agar terus memberi sokongan padu kepada Barisan Nasional (BN) dan memastikan bumi Papar dibirukan. 
Katanya, jika rakyat sokong kerajaan BN pelbagai produk akan diteruskan dan ia termasuklah Bantuan Rakyat 1Malaysia, Klinik 1Malaysia dan Bantuan Persekolahan 1Malaysia. 
Beliau berkata, pembangkang hanya menjanjikan bulan dan bintang, janji syurga dan janjikan pelbagai jawatan tetapi beliau (Datuk Seri Anwar Ibrahim) sudah termakan janji. 
Najib berharap agar rakyat Sabah terus menyokong BN untuk masa depan yang baik dan lebih terjamin. 
"Kita mahu perubahan yang menjanjikan masa depan yang lebih baik dan positif. Kita tidak mahu perubahan yang masa depannya tidak menentu dan penuh dengan persoalan. 
"Pakatan Rakyat (PR) tidak boleh berpakat kerana kepala-kepala mereka berlainan dan mimpi mereka lain-lain. Ini bukan pakatan yang boleh menjanjikan masa depan yang terjamin untuk rakyat Sabah dan Malaysia. 
"Kita sudah nampak Sabah sudah maju dalam BN dan kita mahu Sabah lebih maju tetapi ia memerlukan masa. Ada kawasan parlimen di Sabah yang lebih besar daripada negeri Pahang," katanya. 
Beliau berkata demikian ketika berucap semasa Majlis Pemimpin Bersama Rakyat di Padang Papar, di sini kelmarin. 
Seramai 30,000 orang penyokong BN hadir memeriahkan majlis berkenaan dan kebanyakan mereka memakai baju bewarna biru yang tertera tulisan 'Papar tatap BN'. 
Najib berkata, beliau yakin bahawa orang Papar juga pandai dan tahu bahawa mereka mahukan orang yang boleh menentukan bahawa perjuangan yang dekat di hati, iaitu BN. Banyak tempat di negeri ini yang mahu kerajaan teruskan pembelaan terhadap rakyat. 
Katanya, Ketua Pembangkang (Anwar) selama dua penggal pernah jadi Menteri Kewangan dan Timbalan Perdana Menteri, tetapi dahulunya beliau datang ke Sabah untuk meminta sesuatu yang bukan untuk rakyat Sabah. 
Namun, kini beliau datang ke Sabah dengan muka sedih untuk meminta belas kasihan daripada rakyat Sabah. Najib turut mengumumkan bahawa Jalan Papar-Lok Kawi akan diperbesarkan secara berperingkat tidak lama lagi. 
Kemudian semasa sidang media, ketika ditanya sama ada senarai pendek seramai 727 orang calon sudah betul-betul dipilih, beliau berkata buat masa ini pemilihan calon sudah hampir selesai. 
"Cuma sekarang ini kita mesti melalui proses untuk melakukan verifikasi dari segi latar belakang masing-masing dan juga dari segi keselamatan dan apa-apa laporan daripada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan sebagainya sebelum kita memuktamatkan senarai itu," katanya. 
Apabila ditanya bila Parlimen akan dibubarkan, beliau berkata apabila parti dan rakyat semuanya sudah bersedia pasti Parlimen akan dibubarkan.
Namun buat masa ini, tugas beliau adalah turun padang berjumpa rakyat dan terangkan tentang dasar dan halatuju yang dibawa oleh kerajaan BN supaya rakyat faham bahawa satu undi untuk BN ialah satu undi untuk menjayakan agenda transformasi negara, satu undi untuk keamanan dan kestabilan negara dan untuk masa depan yang lebih cerah lagi. 

10 di lahad datu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di lahad datu - Google Blog Search


keputusan rundingan pencerobohan <b>di lahad datu</b> sabah - InfoHarian

Posted: 16 Feb 2013 08:57 AM PST

" ); (function() { var nn = document.createElement('script'); nn.type = 'text/javascript'; nn.src = 'http://synad2.nuffnang.com.my/ss.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(nn, s.nextSibling); })();

Keputusan rundingan pencerobohan di Lahad Datu Sabah

anggota keselamatan negara keputusan rundingan pencerobohan di lahad datu sabah

Anggota Keselamatan Negara

Rentetan daripada pencerobohan di Lahad Datu Sabah sejak Selasa lepas,terkini media melaporkan Polis kini sedang dalam proses mengusir pulang ke negara asal kumpulan penceroboh dari selatan Filipina yang dikepung di Kampung Tanduo

Memetik kenyataan Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Hamza Taib di akhbar media, polis sudah menamatkan rundingan dengan kumpulan itu dan kini memberi tumpuan untuk mengusir mereka pulang ke negara asal mereka

Kita sudah beritahu mereka bahawa kita tidak boleh melayan apa-apa tuntutan mereka kerana ini bukan platform yang betul untuk menyuarakan apa-apa yang mereka mahu

Jadi, sekarang kita hanya boleh melaksanakan proses untuk menghantar mereka balik supaya mereka boleh mencari saluran yang sesuai untuk menyuarakan tuntutan mereka

Ketika ditanya bila kumpulan tersebut akan dihantar pulang, Hamza berkata, secepat mungkin

Mengenai kumpulan bersenjata yang dianggarkan 100 orang itu,sebelum ini, mereka membuat dua tuntuan daripada kerajaan Malaysia

Antara tuntutan tersebut adalah mereka mahu dikenali sebagai Askar Diraja Kesultanan Sulu dan mereka tidak mahu rakyatnya berketurunan Sulu di Sabah dihantar pulang ke negara asal

gambar penceroboh lahad datu sabah 1 keputusan rundingan pencerobohan di lahad datu sabah

Dalam perkembangan yang sama media turut melaporkan kumpulan lelaki bersenjata yang dikaitkan dengan Kesultanan Sulu itu mungkin mendapat sokongan individu tertentu di negara ini dan dikatakan bermotifkan politik

" ); (function() { var nn = document.createElement('script'); nn.type = 'text/javascript'; nn.src = 'http://synad2.nuffnang.com.my/lr.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(nn, s.nextSibling); })();

Ruangan Komen Facebook Untuk berkongsi pendapat atau Maklumat

10 di tenom - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tenom - Google Blog Search


.: [Video] Ceramah DSAI <b>di Tenom</b> Sabah 12/10/2012-

Posted: 12 Oct 2012 10:23 PM PDT+

10 di kinabatangan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kinabatangan - Google Blog Search


ZAKRI ALI: LUNYAI... Umno Tumbang Lagi <b>Di Kinabatangan</b>! 400 <b>...</b>

Posted: 17 Nov 2012 08:30 PM PSTKemasukan 400 ahli Umno Cawangan Batu Putih dalam parlimen Kinabatangan yang diketuai Ariffin Ganing ini merupakan jalan perintis dan laluan kepada parti Pakatan Rakyat mara ke hadapan khususnya bagi membentuk kerajaan persekutuan yang baru selepas pilihanraya umum ke-13 nanti.
Ada beberapa sebab kenapa mereka meninggalkan Umno, kemudian menyertai Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN) kerana mereka sudah jelak dan bosan dengan pembohongan para pemimpin Umno yang cakap tidak serupa bikin.
Banyak janji-janji yang tidak ditepati, kalaupun ada, pembangunan dan kemudahan-kemudahan asas disalurkan hanya untuk  kaum kerabat dan kroni ADUN berkenaan sahaja yang mendapat keistimewaan.
Timbalan Presiden KEADILAN, Mohamed Azmin Ali berkata demikian semasa diwawancara oleh Sabahkini.Net sejurus selepas merasmikan program Reformasi Kebangkitan Rakyat Kinabatangan anjuran KEADILAN Zon Sukau, kelmarin.
Katanya, rakyat Kinabatangan mulai sedar bahawa ADUN Sukau gagal membela nasib rakyat yang terus tertindas di mana tanah-tanah mereka dirampas dan direstui Kerajaan Negeri Sabah.
Sebagai bukti kata Azmin, kes tanah Sungei Koyak A Fasa I, II dan III di kawasan Kinabatangan telah menghadapi masalah yang membabitkan 400 pemilik telah menjadi mangsa penipuan oleh orang yang rakus merampas tanah-tanah mereka kemudian dijual kepada syarikat-syarikat yang ada kepentingan dengan para pemimpin Umno.
Katanya lagi, kegagalan ADUN dan Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) Kinabatangan iaitu Bung Moktar Radin membantu menyelesaikan tanah seluas lebih 3,000 ekar yang kini menjadi milik Kwantas Plantation telah mencetuskan kemarahan dan kebencian di kalangan pemilik-pemilik tanah tersebut terhadap kerajaan Umno dan BN sedangkan mereka adalah pengundi tegar dan penyokong kuat rejim itu.
"Kita bersyukur kerana kini mereka telah mengalihkan sokongan mereka dan kini mendapat 400 undi bonus pada pilihanraya umum akan datang," ujar Azman sambil senyuman puas.
Kaa Azmin lagi, mereka kini bosan dan kecewa kerana Kerajaan BN lebih mengutamakan warga asing yang mendapat kerakyatan songsang daripada anak jati Sabah.
"Ada 4 isu yang saya akan jelaskan di sini yang sedang menghantui Najib Altantuya. Pertama Najib Altantuya takut dengan RM (Rosmah Mansor); kedua takut dengan hantu Altantunya; ketiga takut dengan RCI (Suruhanjaya Diraja Siasat Pendatang Asing Tanpa Izin) dan yang keempat takut dengan pilihanraya," ujar Azmin sambil berseloroh.
Kata Azmin lagi, 70 peratus wakil rakyat Umno walaupun tidak berjawatan menteri dan hanya bergelar ADUN tetapi memiliki harta 'karun' berjuta-juta ringgit, 3-4 buah kereta mewah; rumah bunglow, beristeri lebih daripada dua; tidak termasuk gundik dan perempuan simpanan yang hidup dalam penuh kemewahan.
"Bagi menutup segala kepincangan mereka, kerana hendak menambat kembali hati rakyat yang terluka, Kerajaan Umno dan BN terpaksa berhutang berbilion ringgit untuk membiayai banyak projek kacang putih, tetapi rakyat kini tidak lagi secuai dulu," ujarnya yang meyakini bahawa rakyat hanya mengambil segala bantuan diberikan tetapi tetap memilih Pakatan Rakyat sebagai Kerajaan selepas PRU-13.


Foto dan berita ihsan Sabahkini.Net

Jalan Pulang

10 di beluran - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di beluran - Google Blog Search


Banjir <b>di Beluran</b> pulih, mangsa dibenar kembali ke rumah | Sharing <b>...</b>

Posted: 21 Jan 2013 10:18 PM PST

BELURAN: Keadaan banjir di Beluran kini pulih dengan sembilan keluarga dari dua kampung yang berpindah dibenar pulang ke rumah masing-masing hari ini.

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved