ads

Sabtu, 15 Disember 2012

10 di beluran - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di beluran - Google Blog Search


sabahkini.net: SIAPA SONGLAP KUOTA DIESEL BERSUBSIDI <b>...</b>

Posted: 11 Dec 2012 10:01 AM PSTHEBAT….Jaini Ating (kiri) yang dikhuatiri melesapkan kuota minyak diesel bersubsidi yang dikhaskan kepada nelayan Beluran.
PERSATUAN Nelayan Kawasan (PNK) Beluran diminta memberi penjelasan berhubung pengagehan sebenar 200,000 liter minyak diesel bersubsidi setiap bulan kepada nelayan Beluran kerana hanya 50 kapal nelayan menerima minyak diesel bersubsidi itu.
Dengan jumlah 50 bot nelayan yang menggunakan diesel di Beluran, tidak mungkin boleh menghabiskan 200,000 liter yang diperuntukkan kepada PNK Beluran.
Seorang nelayan di Pulau Jambongan, Bitting Muniran berkata beliau agak hairan kerana ada kalanya minyak yang diagehkan kepada kapal nelayan di Kampung Kolapis tidak mencukupi.
Katanya, PNK Beluran perlu memberi penjelasan kaedah pengagehan minyak diesel subsidi itu kerana sejak empat tahun lepas, sebanyak 200,000 liter minyak diesel subsidi diagehkan kepada kapal nelayan.
"Bagaimanapun, jumlah kapal nelayan yang menerima bekalan itu adalah sedikit dan ada kalanya mereka kurang menerima bekalan. Mungkin berlaku penyelewengan dalam pengagehan minyak diesel subsidi itu," katanya dalam satu kenyataan di sini kelmarin.
Bitting yang juga Timbalan Pengerusi Persatuan Tagal Kampung Hujung di Pulau Jambongan turut mempersoalkan pendaftaran ahli-ahli dalam PNK Beluran yang tidak telus kerana kebanyakan nelayan tradisional di Pulau Jambongan tidak didaftarkan sebagai ahli.
Katanya, keadaan ini menyebabkan mereka tidak menerima bantuan yang disediakan oleh kerajaan; termasuk elaun sara hidup nelayan dan minyak petrol serta diesel bersubsidi. 
Beliau berkata, ada di antara ahli PNK Beluran bukan nelayan sepenuh masa atau tidak lagi melakukan aktiviti penangkapan ikan.
"Begitu juga Ahli Lembaga Pengarah PNK Beluran, mereka bukan nelayan sepenuh masa; sebaliknya memegang jawatan untuk mendapat keistimewaan termasuk menerima bantuan yang disediakan oleh kerajaan."
"Sedangkan kami, yang merupakan nelayan tradisional yang betul-betul memerlukan bantuan daripada kerajaan itu, tidak menerimanya disebabkan pendaftaran ahli dalam PNK Beluran dilakukan secara tidak telus," katanya.
Kata Bitting, penyelewengan yang dilakukan oleh Jaini Ating sebagai Pengerusi PNK Beluran tidak boleh dipandang ringan dan beliau mendesak agar Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menjalankan siasatan berhubung penipuan ini.

10 di kunak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kunak - Google Blog Search


Misteri Terowong Jepun <b>Di Kunak</b> Sabah

Posted: 24 Aug 2012 07:36 PM PDT

Bagi penduduk Sabah, mungkin anda pernah mendengar tentang misteri terowong Jepun di Kunak Sabah. Kunak yang mempunyai kira-kira 62,000 penduduk dan merupakan daerah yang kaya dengan sumber marin seperti udang, ikan, ikan bilis dan ketam sama ada yang bersumber dari laut atau yang diternak dalam sangkar.

Kunak juga adalah antara daerah pengeluar rumpai laut di Sabah dan pengeluar ikan keempat terbesar. Nama Kunak memang agak jarang disebut dan masih ramai orang luar belum mengenali Kunak sebagaimana mereka mengenali Tawau, Semporna, Lahad Datu dan Sandakan walaupun semua daerah berkenaan berada di Pantai Timur Sabah.

Mungkin disebabkan kurangnya promosi dari pihak yang berwajib meskipun di Kunak terdapat banyak lokasi menarik.

Lokasi Menarik Di Kunak, Sabah :

~ Kolam Lumpur (Mud Pool) di Ladang Binuang,
~ Air Terjun Di Hutan Simpan Madai Baturong
~ Gua Madai di Madai
~ Tasik Impian Di Mostyn
~ Kelab Golf di Mostyn
~ Tinggalan Terowong Jepun di Mostyn
~ Kawasan Tanaman Kelapa Sawit yang Tertua di Pulau Borneo (ditanam pada 1957)
~Telaga Tujuh di Pangi
~ Kolam Air Panas / Hot Spring di Sungang
~ Bahan Artifak di Tingkayu

Lokasi terowong ini terletak kira-kira 12 kilometer dari pekan Kunak di mana terowong tanah sepanjang 8 kilometer dengan 4 cabang yang terletak di Ladang Sime Darby dipercayai digunakan oleh tentera Jepun sebagai laluan rahsia untuk mengangkut serta menyimpan peralatan perang.Kewujudan terowong Jepun ini dikatakan dibina pada zaman Perang Dunia Kedua dan masih terdapat beberapa tinggalan tentera Jepun di dalam terowong tersebut. Beberapa individu cuba memasuki kawasan tersebut dan ada yang mendakwa pernah menemui beberapa barangan peninggalan zaman perang antaranya gelas, sudu, dan ada juga yang mendakwa pernah menemui "bekas landasan lokomotif" di dalam terowong berkenaan.

Terowong berkenaan dikatakan mampu dilalui oleh lori 10 tayar dan ditemui secara tidak sengaja pada tahun 1970-an oleh kaum Iban yang ditugas membersihkan kawasan hutan berkenaan. Mereka mengesan terowong berkenaan selepas melihat runtuhan sebahagian terowong bawah tanah itu.

Ada pihak yang mengandaikan bahawa terowong ini tembus hingga ke Laut Sulawesi. Namun,setakat ini tiada yang mampu menjelaskan di manakah penghujung terowong ini.Ada juga peneroka yang cuba memasuki terowong ini namun tidak mampu meneruskan perjalanan kerana kekurangan udara dan keadaan yang terlalu gelap.

Misteri Terowong Jepun Di Kunak Sabah 10 out of 10 based on 10 ratings. 10 user reviews.
 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved