ads

Rabu, 14 September 2011

10 di kota marudu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota marudu - Google Blog Search


<b>Kota Marudu</b>, tempat kami membeli-belah. « Foto Dunia

Posted: 23 Jul 2011 09:48 PM PDT

Di sini agak berbeza dengan semenanjung. Di Shah Alam, Tesco masih buka sehingga jam 12 tengah malam. Barangan di Kota Marudu ini cepat pula kehabisan stok.

Aku dan isteri suka membeli buah-buahan di sini kerana sedap dan segar. Anak mengaji kami, memang suka buah-buahan segar, apatah lagi bila dibuat salad buah-buahan oleh ustazah kesayangan mereka.

Untuk menghindari daripada gangguan oleh lanun jalanraya, kebanyakan pemandu di sini jarang memandu jam 8 ke atas. Jam lapan di sini umpama jam sembilan di semenanjung.

Dingin dan damai di sini bah!
Nanti aku cerita lagi.

10 di kudat - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kudat - Google Blog Search


sabahkini.net: PENYELUDUPAN BARANG SUBSIDI <b>DI KUDAT</b>

Posted: 01 Jul 2011 08:39 AM PDT


Saudara Pengarang,

UNTUK makluman, saya berasal dari Sandakan tetapi buat masa ini sedang bercuti di Kudat, Sabah. Pagi kelmarin, lebih kurang jam 10.30 pagi semasa memancing di jeti Sabah Port Kudat, saya ternampak sebuah lori yang berada di sebelah bot kumpit dalam keadaan yang mencurigakan.

Saya melihat dengan jelas ketika itu anak-anak kapal sedang memungah barang-barang (kotak-kotak) dari lori ke bot kumpit (Filipina) yang sebelum ini merapat ke jeti untuk memuat kayu belian, tetapi turut menyeludup keluar barangan kawalan bersubsidi seperti minyak masak, tong gas, gula dan sebagainya.

Saya harap pihak tuan dapat menghebahkan perkara ini di Sabahkini.net agar pihak berkuasa dapat membuat pemantauan dan menghalang penyeludupan keluar barang kawalan bersubsidi ke Filipina.

Salam Hormat,

PUTERA SANDAKAN

10 di sandakan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di sandakan - Google Blog Search


ANAK TIKAM IBU DAN BAPA <b>DI SANDAKAN</b> | BorneoPost Online <b>...</b>

Posted: 14 Sep 2011 08:26 PM PDT

by YUSOP TEPPO. Posted on September 15, 2011, Thursday

LOKASI KEJADIAN...Rumah tempat pasangan suami isteri mati dibunuh, dipercayai ditikam anak sendiri, di Sandakan kelmarin.

SANDAKAN: Sepasang suami isteri ditemui mati dibunuh, manakala anak perempuan mereka cedera parah akibat ditikam, dipercayai oleh adik lelakinya di rumah mereka di Batu 1 ½ Jalan Utara, malam Selasa.

Ketua Polis Daerah, Asisten Komisioner Rowell Marong, berkata mangsa dikenali sebagai Yew Hiap Foh, 70an, bekerja sebagai pekebun sayur ditemui mati terbaring di lantai bilik tidur dengan kesan tikaman di dada.

"Isterinya, Chu Ching Moi, 60an, yang juga mempunyai kesan tikaman di dada ditemui mati terbaring di atas sofa di ruang tamu rumah berkenaan," katanya.

Beliau menambah, anak perempuan mereka, Yew Pui Lin, 37, mengalami kecederaan parah di bahagian perut akibat ditikam.

"Dalam kejadian kira-kira jam 10.45 malam, anak perempuan mangsa yang berumur 30 tahun dan tinggal berasingan di Taman Indah Jaya yang merupakan pengadu kes berkenaan telah menerima panggilan telefon dari kakaknya untuk mendapatkan bantuan dengan mengatakan adik lelaki mereka telah menikam kakaknya itu," katanya.

Rowell berkata, apabila pengadu dan suaminya sampai di rumah ibubapanya, mereka mendapati pasangan suami isteri itu telah meninggal dunia akibat ditikam. Kakaknya pula mengalami kecederaan parah juga akibat ditikam di perut.

"Pengadu kemudiannya bertindak menghubungi pihak polis dan mendapatkan bantuan pihak hospital bagi membawa kakaknya yang cedera," katanya.

Beliau berkata, kakaknya telah dikejarkan ke Hospital Duchess of Kent untuk menerima rawatan lanjut. Polis sedang menjalankan siasatan di rumah berkenaan apabila tiba-tiba suspek yang berumur 31 tahun kembali ke rumah itu dengan menaiki sebuah kereta sebelum ditahan oleh pihak polis.

Rowell berkata, sebilah pisau yang dipercayai digunakan dalam kejadian itu ditemui oleh pihak polis berhampiran ruang tamu rumah terbabit.

"Semasa ditahan, suspek berbau arak. Dia yang bekerja sebagai pekebun sayur telah dibawa ke hospital sama untuk diambil contoh darah bagi siasatan lanjut.

"Pasangan suami isteri itu dan mangsa yang cedera tinggal bersama suspek di rumah berkenaan. Sebelum kejadian itu, suspek pernah mengugut hendak menikam kedua ibubapanya kerana suspek hendak menjual rumah berkenaan," kata Rowell.

Bagaimanapun, tambahnya, pasangan suami isteri berkenaan telah memberikan rumah itu kepada kakak suspek.

Suspek pernah menjalankan satu perniagaan di Semenanjung Malaysia tetapi telah muflis sebelum kembali ke Sabah, katanya.

Rowell berkata pihaknya masih lagi menjalankan siasatan lanjut terhadap kes berkenaan mengikut Seksyen 304 Kanun Keseksaan.

10 di tambunan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tambunan - Google Blog Search


ZIARAH SAUDARA SEAQIDAH <b>DI</b> KAMPUNG TONOP, <b>TAMBUNAN</b> <b>...</b>

Posted: 13 Aug 2011 07:16 AM PDT

Bersama-sama dengan sahabat akrab, Ustaz Akub Baba menuju ke Kampung Tonop yang terletak sekitar 20km daripada Pekan Tambunan. Kampung ini terletak di tepi jalan besar menuju ke Daerah Ranau.

Kehadiran ini adalah bagi melengkapkan lawatan ajk USIA Tambunan pada kesekian cawangan yang wujud. Maklumlah USIA Tambunan mempunyai cawangan sebanyak 15 buah mengikut kampung di seluruh Daerah Tambunan.

Alhamdulillah, setibanya di sana kelihatan komuniti umat muslimin dan muslimat sudah menunggu lebih awal. Difahamkan ada yang datang dari jauh antaranya kampung Tampasak Liwan, Kampung Tiang, Kampung Puntingabai dan Kampung Kirokot.

Syabas pada sdr Jasrin Sipai yang telah bertungkus lumus menyediakan apa yang sewajarnya. Beliau merupakan antara penggerak USIA di cawangan berkenaan.

Syabas juga pada sahabat saya sdr Azmi Sidik, Ustaz Zaki Laumin, Kak Hajah Nursuhana Abdullah, Ust Salehuddin Rusinin, Ustaz Akub Baba dan ajk yang lain kerana punyai ruh perjuangan yang tidak pernah lentur.

Seusai majlis berbuka puasa, majlis seterusnya dimulakan dengan tazkirah yang di sampaikan oleh Ustaz Salehuddin, selaku ketua biro dakwah USIA Tambunan. Tazkirah panjang lebar banyak menyentuh mengenai kesedaran beragama, mengenai ramadhan dan mengenai kewajipan solat lima waktu.

Sebelum itu, saya sempat berbicara mengenai peranan USIA Tambunan dari dulu sehingga kini. Sekalung penghargaan pada para pejuang dan pendokong  USIA terdahulu kerana antara penyumbang kemasukan nur Islam di Daerah ini.

Seusai menunaikan solat Isya dan Terawih, sahabat seperjuangan iaitu Imam Daerah mengumumkan nama-nama penerima bantuan zakat di kalangan asnaf fakir miskin dan mualaf.

Sesungguhnya, saya amat berbangga mereka yang meskipun baru sahaja memeluk agama ini namun sudah menunjukkan kecintaan terhadap pengamalan agamanya. Alhamdulillah, inilah yang terjadi di kampung ini.

Saya berdoa, semoga sahabat-sahabat seperjuangan tidak akan luntur jiwanya dalam mendekati saudara baru ini. Mereka perlukan belaian bimbingan dan kasih ukhuwah sejati.

10 di kota belud - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota belud - Google Blog Search


PENJELASAN MP <b>KOTA BELUD</b>: TIADA RAMPASAN TANAH <b>DI</b> <b>...</b>

Posted: 09 Aug 2011 05:27 PM PDT

August 10, 2011

AHLI PARLIMEN Malaysia (Kota Belud), Datuk Abdul Rahman Dahlan, menyangkal dakwaan kononnya beliau terbabit dalam perebutan tanah adat di kawasannya.

Ada penduduk Kampung Rampayan Ulu menuduh Rahman 'menggadai' 1,200 ekar tanah Hak Adat Bumiputera (NCR) kepada syarikat swasta selepas berjanji membantu mereka menyelesaikan isu berkenaan.

Tanah berkenaan merangkumi kawasan pantai yang akan menjadi lokasi perancangan membina hotel bertaraf lima bintang syarikat terbabit sebagai sebahagian daripada projek pelancongan.

Menurut Rahman, awalnya syarikat itu mahu melaksanakan projek terbabit di Tuaran, berikutan jaraknya yang lebih hampir dengan Kota Kinabalu.

Bagaimanapun, kerajaan negeri Sabah mengarahkan pembangunan itu dilaksanakan di Kota Belud sebagai usaha melonjakkan ekonomi daerah tersebut.

Rahman berkata, beliau tidak mengetahui mengenai perancangan itu sehingga dimaklumkan oleh Ketua Menteri, Musa Aman.

"Kota Belud adalah daerah yang masih miskin, mundur dan dahagakan pembangunan, jadi sudah tentu saya gembira kerana projek berkenaan dipindahkan ke sini," katanya kepada FMT.

"Bukan mudah untuk projek pembangunan dibawa di Kota Belud dan yang ini tiba bagaikan bulan jatuh ke riba."

Syarikat berkenaan, bagaimanapun, mempunyai pandangan berbeza kerana perjalanan ke Kota Belud dari Kota Kinabalu mengambil masa kira-kira dua jam.

Bagaimanapun, selepas menyelidik kawasan yang dikatakan itu, pemajunya berpendapat pantai di Rampayan akan menjadi lokasi utama kerana ia tidak diduduki dan berhampiran dengan jalan utama.

"Saya membincangkan lokasi pilihan itu dengan Wakil Rakyat kawasan Tempasuk kerana tanah adalah urusan negeri," katanya.

"Semuanya bersetuju, maka langkah berikutnya ialah mengesahkan pemilikan tanah dengan Jawatankuasa Penggunaan Tanah (LUC)."

"Keluasan tanah yang terbabit ialah 853 ekar dan bukan 1,200 ekar seperti dilaporkan. Bagaimanapun, ia masih bersaiz besar dan pihak yang berkuasa meluluskan penggunaannya hanyalah Kabinet Negeri."

Rahman masih mengingati dua mesyuarat LUC pada (2010). Dalam mesyuarat pertama, Jawatankuasa Penggunaan Tanah dimaklumkan beberapa individu ada memohon untuk mendapatkan hakmilik ke atas tanah terbabit.

Dalam mesyuarat kedua, Jabatan Tanah dan Ukur mengesahkan tiada permohonan yang telah diluluskan. Dalam erti kata lain, pantai Rampayan masih dimiliki sepenuhnya oleh kerajaan negeri.

"Di akhir mesyuarat itu, status tanah berkenaan adalah jelas dan isu NCR langsung tidak dibangkitkan oleh semua ahli mesyuarat (termasuk Jabatan Tanah Kota Belud). Tahu-tahu selepas itu, masyarakat setempat memprotes dan mendakwa tanah warisan mereka dirampas," katanya.

TANAH BELUM DILULUSKAN

Tiga bulan lalu, satu mesyuarat diadakan antara Rahman, Adun Tempasuk Musbah Jamli, Jawatankuasa Bertindak Tanah Warisan Kg Rampayan dan Pegawai Daerah.

Ia berakhir dengan pegawai daerah menasihatkan Jawatankuasa Bertindak supaya membuat aduan bertulis berserta bukti (dan hujah mereka) kepada Pengarah Jabatan Tanah dan Ukur Sabah.

"Mereka belum mengemukakan dokumen yang membuktikan ia adalah tanah NCR dan Jabatan Tanah dan Ukur Negeri tidak boleh bertindak berdasarkan tuntutan lisan semata-mata," kata Rahman.

"Justeru, kami menemui mereka membincangkan penyertaan penduduk dalam pembangunan jika (kerajaan negeri) mahu projek itu diteruskan."

"Jawatankuasa Bertindak memberi beberapa cadangan dan bersetuju untuk kembali dengan senarai lebih teratur tetapi sehingga sekarang kami belum mendengar khabar berita daripada mereka sejak itu."

Rahman turut menafikan dakwaan penduduk tertentu kononnya beliau menipu mereka dengan menulis surat sokongan bagi projek itu dan menyaksikan persetujuan pelan pembangunan pada Ogos 2010.

"Saya memberi surat itu sebelum mesyuarat LUC pertama lagi dan ia adalah surat yang biasa saya buat untuk banyak permohonan projek-projek lain. (Tambahan pulak, saya dimaklumkan sebelum surat itu diberi bahawa kerajaan negeri menyokong permohonan itu)" jelasnya.

"Mungkin mereka baru mendapat tahu mengenai surat itu dan mengandaikan saya menikam mereka dari belakang."

"Apa yang lebih penting, tanah itu belum diluluskan oleh kabinet negeri untuk pembangunan berikutan pertikaian berhubung isu NCR."

Rahman menekankan beliau dan wakil-wakil rakyat yang lain memeriksa status tanah itu berkali-kali bagi memastikan ia bukan tanah NCR, malah menegaskan beliau sendiri akan menentang projek pembangunan itu jika ia adalah tanah NCR.

"Saya tidak mahu menipu penduduk," katanya. "Tiada apa perlu saya sembunyikan dan saya tidak rugi apa-apa jika projek pembangunan ini dibatalkan."

"Saya menghormati mana-mana tanah NCR dan begitu juga kerajaan negeri tetapi buat masa sekarang, pendaftar tanah menunjukkan kawasan itu adalah milik kerajaan negeri, baik dari segi undang-undang mahu pun status rasmi."

Rahman mengakui permintaan penduduk terbabit yang mahu tanah itu dibahagikan di kalangan mereka tetapi persoalannya ialah pulangan ekonomi terhadap daerah itu secara menyeluruh.

"Kita ada juga penduduk sekitar disitu yang mengalu-alukan peluang pekerjaan susulan pembangunan ini," katanya.

"Oleh itu, dilema saya (dan wakil-wakil rakyat yang lain) ialah antara mengutamakan kehendak yang membangkang berbanding keperluan kelompok yang lebih besar. Apa pun, kita perlu membina kekuatan ekonomi Kota Belud dan kekuatan itu ialah sektor pelancongan dan pertanian."

Kata Pemimpin, Sabah Hari Ini

10 di tuaran - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tuaran - Google Blog Search


Gambar UFO <b>di Tuaran</b> Beach Resort, Kota Kinabalu? | Blog.4.Dead

Posted: 18 Jul 2010 12:00 AM PDT


KOTA KINABALU : "Ketika berada dalam dewan, tiba-tiba seorang wanita menjerit melihat suatu objek mirip piring terbang di langit berhampiran pusat peranginan itu.
"Lalu kami keluar untuk mengesahkan dakwaannya dan apa yang saya lihat ia memang satu objek berbentuk bulat dan berwarna biru sedang terapung, tetapi selepas beberapa saat kemudian ia bertukar menjadi warna hijau," kata seorang tetamu Tuaran Beach Resort, Jemas Dungil, 27.

Suasana di pusat peranginan ketika itu gempar apabila satu objek asing seakan-akan piring terbang (UFO) muncul di ruang udara berhampiran pantai peranginan Tuaran di sini, petang kelmarin.

Kemunculan objek berkenaan disaksikan beberapa kakitangan dan tetamu pusat peranginan itu yang kebetulan berada di kawasan terbabit.

Korang percaya ka kewujudan UFO?

10 di ranau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di ranau - Google Blog Search


Chinese cultural torch reaches Mount Kinabalu peak | BorneoPost <b>...</b>

Posted: 13 Sep 2011 07:36 PM PDT

Posted on September 14, 2011, Wednesday

Susan Wong carrying the sacred torch with the FCAS youth members at the peak of Mount Kinabalu on Monday morning which was also mid-Autumn Festival.

KOTA KINABALU: The sacred torch of the 28th National Chinese Cultural Festival 2011 successfully reached the peak of South East Asia's highest mountain, Mount Kinabalu, on Monday which coincidentally was the mid-Autumn festival.

Organising chairperson of the National Cultural Festival, Datuk Susan Wong Siew Guen who brought the sacred torch up to the peak together with youth members of the host, The Federation of Chinese Associations Sabah (FCAS), said:

"It was the most prestigious moment when we reached the top of Mount Kinabalu and I am so excited and delighted that we have successfully brought the sacred torch to the peak."

This reflected the words of Tourism, Culture and Environment Minister Datuk Masidi Manjun during the Ranau Torch Run on September 10 that legend has it that a representative of the then Emperor of China actually went up the mountain to find a diamond said to be kept in the mouth of a dragon on the peak, and this belief has since become part of Chinese culture.

With the Chinese culture torch reaching the peak of Mount Kinabalu, it was indeed a glory for the Chinese community in Sabah and this has set a new historical record.

Masidi said these when presenting the torch to Susan and her team members after lighting the cauldron at the Pai Wen Primary School compound in Ranau.

The Ranau Torch Run, which was the sixth in the series of runs across the state, started at the school compound and then around Ranau town on September 10. The run was to promote Chinese culture to the people and to bring to them an awareness of this heritage cultural festival.

More than 300 participants consisting of students and the community took part in the run which was jointly organised by the Ranau Hakka Association headed by Datuk Jimmy Tham Yuk Leong, the Ranau Hokkien Association led by Tee Geok Moi and Ranau Sino-Native Association headed by Alldem Chia.

Susan in her speech after the run said she was very grateful to Masidi for giving his fullest support and participation in the run.

"We are very honoured to have the minister light the cauldron at the finishing point and this is symbolic of his close rapport with the people under the 1Malaysia concept," she said.

She further added that Masidi's contributions to the Chinese community, especially to Chinese education, were very much appreciated by FCAS and the people.

Masidi, who is also Karanaan assemblyman, in his speech  congratulated Susan and said these activities had the support of his ministry.

He also said it was high time for the federal government to re-look at the position of Chinese stream schools, especially those in Sabah under the 1Malaysia concept.

The Chinese medium schools, with an increasing enrollment of non-Chinese students, needed federal assistance to enable them to be run more efficiently and effectively.

Masidi said Ranau is a good example of 1Malaysia as the issue of race or religion never arose in the district.

The minister together with Kundasang assemblyman Dr Joachim Gunsalam also witnessed a handing over of RM5,000, being personal donation from Susan to the chairman of Pai Wen Primary School Management Board, Alldem Chia.

Meanwhile, the 28th National Chinese Cultural Festival organised by the Malaysian Chinese Association and hosted by FCAS will be held at the Likas Sports Stadium in Kota Kinabalu on November 11. This will be the second time Sabah is hosting this annual event which is rotated among the states, after 16 years.

Prime Minister Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak together with Chief Minister Datuk Seri Panglima Musa Haji Aman have been invited to grace the opening ceremony.

The programmes include a cultural village and food court, cultural singing and dancing performances. A spectacular fireworks display will also brighten up the evening.

Local Kota Belud-born international singer Gary Chaw who is now residing in Taiwan, will also perform during the evening.

Admission to the cultural festival on November 11 is free of charge and all are welcome to join in this grand event.

10 di kota kinabalu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota kinabalu - Google Blog Search


Gadis melecur disimbah cecair <b>di Kota Kinabalu</b>

Posted: 18 Aug 2011 08:45 PM PDT

Posted on August 19, 2011 | Category: Dalam Negara

KOTA KINABALU: Seorang gadis melecur pada hampir seluruh wajahnya dan mungkin menghadapi risiko buta akibat disimbah cecair dipercayai mengandungi bahan berbahaya oleh seorang lelaki sejurus turun dari kereta di depan sebuah pasar raya di Taman Khidmat, Kolombong dekat sini baru-baru ini.

Dalam kejadian pada Rabu kira-kira jam 2 petang itu, selain cedera pada mata, Ling Siew Teen, 22, turut melecur pada pipi, hidung, bibir dan dagu berikutan terkena cecair yang dipercayai mengandungi bahan berbahaya.

Bagaimanapun, mangsa yang bekerja sebagai kerani di sebuah syarikat pembinaan dan tinggal di Taman Nelly, kira-kira dua kilometer dari tempat kejadian agak bernasib baik kerana bahan berbahaya itu dipercayai sudah dicampur air.

Ketika ditemui di Wad Mata Hospital Queen Elizabeth (QEH), di sini kelmarin, Ling berkata ketika kejadian beliau turun dari kereta untuk ke pejabat syarikat kontraktor bapa saudaranya di tingkat satu dalam bangunan pasar raya berkenaan dan tiba-tiba terdengar seorang lelaki memanggilnya dari belakang.

Sebaik saja mangsa menoleh, seorang lelaki yang memandu kereta Perodua MyVi memberhentikan keretanya, lalu menyimbah sejenis cecair ke muka mangsa.

Sejurus sebelum dibawa masuk ke wad berkenaan, mangsa sempat membuat laporan di pondok polis hospital itu.

Pemangku Ketua Polis Daerah Kota Kinabalu, Deputi Superintendan Peter Umbuas yang dihubungi mengesahkan menerima laporan kejadian dan siasatan sedang dijalankan. Setakat ini belum ada sesiapa ditahan.

Sumber: Theborneopost

» Filed Under Dalam Negara

Leave a Reply

10 di beluran - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di beluran - Google Blog Search


321 Pelajar Sekolah <b>Di Beluran</b> Terima Notebook <b>...</b> - Visitors Counter

Posted: 26 May 2011 04:02 AM PDT

Rakyat Didahulukan | Rakyat Didahulukan
Written by Raja on Thursday, 26 May 2011 19:02   

BELURAN - Seramai 321 pelajar dari dua sekolah menengah di sini pada Khamis, menerima Notebook 1Malaysia daripada Suruhanjaya Komunikasi Multimedia Malaysia (SKMM).

Mereka terdiri daripada 110 pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Ulu Sapi dan 211 dari SMK Telupid.

Timbalan Pengarah SKMM cawangan Sandakan Aaron Tan berkata pengagihan hari ini adalah untuk fasa kedua bagi kawasan parlimen Beluran.

Sebelum ini sebanyak 1,500 unit telah diagihkan dalam fasa pertama, katanya kepada Bernama.

Beliau berkata sejumlah 49,832 unit notebook 1Malaysia akan diagihkan untuk fasa kedua bagi seluruh Sabah.

"Pengagihan Notebook 1Malaysia untuk fasa ketiga akan dilakukan tidak lama lagi bagi mencapai sasaran tiada lagi anak Sabah akan ketinggalan zaman Teknologi Maklumat (IT) dan menjadi pakar IT pada masa depan," katanya.

Terdahulu semasa berucap pada majlis itu, Tan menasihatkan pelajar terbabit memanfaatkan sebaiknya komputer berkenaan selain mematuhi tatacara penggunaan internet agar tidak melanggar undang-undang seperti Akta Komunikasi dan Multimedia.

- BERNAMA

10 di penampang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di penampang - Google Blog Search


Two youths killed in accidents | BorneoPost Online | Borneo <b>...</b>

Posted: 13 Sep 2011 07:33 PM PDT

Posted on September 14, 2011, Wednesday

PENAMPANG: Two youngsters were killed in separate accidents here and in Sandakan, one of them believed to be victim of a hit and run who was coincidentally found by family members at the scene.

Husin Mahadul, 16, succumbed to serious head injuries at Jalan Penampang Lama near the Sabah Electricity Sdn Bhd transformer here on Monday after a vehicle knocked him down while crossing the road around 9.30pm on Monday.

He was found lying on the road by family members who were passing by the area. They took him to the Luyang Hospital but he was pronounced dead by doctors.

The family members then lodged a police report with the Penampang police headquarters around midnight the same day.

Penampang police chief DSP Ratan Kumar Singh, when contacted yesterday, confirmed the incident and said it would be investigated under Section 41 (1) of the Road Transport Act 1962.

"I urge the vehicle driver to come forward to assist us in our investigation," he said.

He also urged eyewitnesses to come forward or contact the Penampang traffic police at 088-712 222 to assist in the investigation.

The fatal accident at Mile 8, Jalan Ulu Sibuga, Sandakan yesterday claimed the live of a local man in his 20s.

The victim was seriously injured in his face and head in the 5.30pm incident.

According to eyewitnesses, the victim was riding his motorcycle very fast and lost control of the machine.

The victim died of injury to his head as he was not wearing any helmet at the time of accident.

District police chief ACP Rowell Marang confirmed the incident and advised motorcyclists to put on their helmets and abide by traffic rules and regulations.

Meanwhile, two deaths were recorded and 958 motorists were issued with summonses for various offences during the OPS Sikap 24 from August 23 to this September carried out in conjunction with the Hari Raya Puasa and Aidilfitri.

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved