ads

Khamis, 27 September 2012

10 di sandakan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di sandakan - Google Blog Search


Kulaan Niring: Puaka Niring : Awan Aneh <b>Di Sandakan</b> Sabah...

Posted: 08 Sep 2012 05:12 AM PDT

Lokasi - Kampung Bokara Sandakan. Sorry, orang sabah punya bahasa. Just ignore it. :)

10 di kudat - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kudat - Google Blog Search


Belia Menaganggur Daftar <b>Di</b> Pejabat Tenaga Rakyat <b>Kudat</b> <b>...</b>

Posted: 26 Jun 2012 03:04 PM PDT

KUDAT: Para belia yang masih menganggur dinasihatkan supaya mendaftar diri dengan Pejabat Tenaga Kerja (PTK) Kudat.

Timbalan Menteri Sumber Manusaia Malaysia Senator Dato' Maznah Mazlan berkata demikian semasa merasmikan program Juara Rakyat Bulan Wanita dan Keluarga 2012 di ladang Rakyat Agropo- litan, Pulau Banggi baru-baru ini..

"Para belia diminta mengunjungi PTK daerah untuk mendaftar dan seterusnya menempatkan mereka kepada majikan-majikan swasta, di samping itu mereka (belia) boleh melayari portal Jobsmalaysia untuk mendapatkan maklumat kerjaya lebih lanjut" kata Maznah.

Beliau berkata para belia harus ber- usaha dengan gigih dan mengambil peluang apa juga bidang pekerjaan yang ada untuk pendedahan dan meningkatkan kemahiran diri.

"Belia hari ini harus berani menceburi pelbagai bidang pekerjaan atau mengikuti pelbagai latihan kemahiran meskipun bidang itu bukan merupakan bidang utama mereka memandangkan dunia hari ini terlalu banyak saingan," tambah beliau.

Beliau berkata zaman masa kini berpegang dengan cogan kata 'siapa dulu dia yang dapat'.

Maznah memaklumkan antara jabatan/agensi yang bertanggungjawab di bawah Kementerian Sumber Manusia ialah Jabatan Tenaga Kerja (JTK), Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK), Jabatan Hal Ehwal Kesatuan Sekerja (JHEAKS), Jabatan Perhubungan Perusahaan (JPP), PERKESOP.

Maznah juga menasihatkan penduduk Pulau Banggi supaya sentiasa peka dengan kekosongan dan kemudahan yang ada seperti peluang perniagaan dan pelbagai program latihan kemahiran seperti pastri, menggunting rambut, dandanan dan lain-lain.

"Saya sarankan penduduk Pulau Banggi mengambil peluang perniagaan dari sumber asli misalnya keindahan pulau ini dan mengusahakan bidang pelancongan seperti homestay atau homeworking seperti aktiviti kraftangan," tambah Maznah.

Maznah berkata ini secara langsung akan dapat menambah pendapatan isi rumah selain pendapatan tetap ketua rumah yang kebanyakannya bekerja sebagai nelayan.

Timbalan menteri itu meminta penduduk Pulau Banggi membantu kerajaan dalam mengekalkan keamanan di pulau itu dan tidak membuka peluang kepada anasir luar yang akan menggugat kestabilan dan keselamatan negara.

Antara yang hadir pada majlis tersebut termasuk Timbalan Ketua Umno Bahagian Kudat, Datuk Abdul Mijul Unaini, Ketua Pergerakan Wanita Umno Bahagian Kudat, Datin Hajah Aminah Ambrose, pegawai kanan Jabatan Hal Ehwal Khas, Aziz Sindong dan pemimpin se- tempat.-News Sabah Times

Related Posts

No related posts found

Tags: , , ,

10 di semporna - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di semporna - Google Blog Search


Personal class Ain bekerja <b>di Semporna</b>, Sabah mengambil <b>...</b>

Posted: 03 Sep 2012 12:11 AM PDT

Di bulan puasa yang lepas..

10 di kota marudu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota marudu - Google Blog Search


I LOVE MARUDU: KWSP buka cawangan <b>di Kota Marudu</b>

Posted: 30 Aug 2012 07:43 AM PDT

Satu lagi kemudahan penting telah dibuka di Kota Marudu iaitu KWSP.  Bagi pekerja2 yang mengunakan perkhidmatan KWSP ini sudah tentulah gembira kerana selepas ini tidak perlu meredah jalan ulu kukut untuk ke Kota Kinabalu atau ke Kudat untuk berurusan.

KWSP dibuka untuk kemudahan semua. Setakat ni.. kerja2 akhir sedang mereka uruskan dan belum mula beroperasi. Dijangaka akan mula beroperasi dalam masa terdekat.

P/s: Bank Rakyat sudah pun beroperasi di Kota Marudu.

10 di kota belud - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota belud - Google Blog Search


SUBHANALLAH! KELAHIRAN ANAK KUCING BERMATA SATU <b>DI</b> <b>...</b>

Posted: 28 Aug 2012 06:10 AM PDT

KUASA ALLAH.. KELAHIRAN ANAK KUCING BERMATA SATU DI KOTA BELUD, SABAH (27.8.2012)
 

Kuasa Allah~ Tiada yang mustahil dalam dunia ni dengan kehendak Nya. Sebenarnya Zam terjumpa gambar-gambar & info mengenai kelahiran kucing bermata satu di Sabah ini sebentar tadi (petang) di akaun salah seorang rakan FB Zam~ HAYATI LAH. Menurut Hayati, kucing yang dilahirkan semalam (27 Ogos) ini adalah milik sepupunya. Berikut adalah petikan dari gambar yang diambil oleh beliau menggunakan telefon bimbit:

Setelah meminta kebenaran & diberikan keizinan oleh pemilik akaun FB berkenaan, Zam kongsikan gambar gambar ini untuk tatapan pembaca blog ini. Kredit juga kepada photographer yang mengambil gambar2 resolusi tinggi ini:

 "Pemiliknya terpaksa mengasingkan anak kucing ini dari tertindih anak-anak kucing yang lain semasa anak2 kucing tersebut berebut mendapatkan makanan (susu)."

 "Anak kucing ini dengan pergerakan yang terbatas."


" Lemah, tidak mampu minum walaupun dibantu oleh pemiliknya."

"Bersama-sama dengan adik beradiknya yang lain.. 4 ekor kucing lahir sempurna."


Namun, apa yang menyedihkan, hayat anak kucing bermata satu ini tidak lama.. Menurut Hayati, kucing ini telah mati pada tengah hari tadi (28.8.2012).. Berikut adalah gambar gambar terawal yang sempat diabadikan oleh Hayati dengan menggunakan kamera telefon bimbit.


Apapun, kelahiran anak kucing bermata satu ini mengandungi hikmah yang bermakna buat kita..

Suara Rakyat: Faktor <b>Kota Belud</b> pada Politik Sabah

Posted: 05 Sep 2012 06:47 AM PDT

TELAH dua orang Perdana Menteri pernah berkunjung ke Kota Belud, selepas Sabah menyertai Malaya, Sarawak dan Singapura membentuk Negara Malayssia pada 16 September 1963.

Perdana Menteri yang pertama melawat Kota Belud adalah Datuk Abdullah Badawai (kini Tun) dan kedua adalah Datuk Seri Najib Razak. Secara kebetulan, kedua-dua lawatan itu bertempat, di Kampung Rampayan Laut.

Kota Belud yang dikenali sebagai COWBOY TOWN OF THE EAST kerana suatu ketika kenderaan utama penduduk adalah menunggang kuda.

Sebelum tahun 1991, Kota Belud tidaklah begitu terkenal, hanya penduduk Pantai Barat Sabah sahaja yang mengetahui daerah ini, ekoran "Tamu" mingguan setiap hari ahad.

Walaupun Kota Belud pernah diwakili oleh pimpinan utama Sabah, antaranya bekas Ketua Menteri dan Tuan Yang Terutama Sabah, namun status daerah Kota Belud hampir sama dengan status daerah-daerah lain di Negara ini.

Pada tahun 1991, Kota Belud menjadi terkenal, ekoran lahirnya anak sulung Umno di Sabah bertempat di Kota Belud.

Pada tahun 1991- Kota Belud menjadi anak sulung Umno, ekoran kemenangan calonnya dalam pilihanraya kecil (PRK) Usukan. Kerusi DUN Usukan kosong berikutan kawasan tersebut diistiharkan kosong berikutan ADUNnya Tun Datu Mustapha Datu Harun menyertai Umno. (Tun Mustapha menang pada PRU1990 atas tikit USNO).

Undang-undang anti-lompat sebelum tahun 1994, masih berkuatkuasa di Dewan Undangan Negeri Sabah.

Ekoran bertapaknya Umno di Sabah sejak 21 tahun lalu dan menjadi tulang belakang kerajaan negeri sejak tahun 1994, Umno telah mematangkan dan menstabilkan keadaan politik di Sabah.

Ekoran kestabilan politik itu, maka pembangunan semakin rancak, sehingga menghapuskan kedudukan Sabah sebagai negeri termiskin di Malaysia.

Pendapatan negeri bukan sahaja saban tahun meningkat, malah kadar pelaburan asingpun meningkat. Berikutan pendapatan negeri yang meningkat, maka bajet kerajaan negeripun meningkat, sehingga bajet tahun 2012 merupakan rekod dengan jumlah bajet melebihi RM4 bilion ringgit.

Dikeranakan Kota Belud sebagai anak sulung Umno, maka perhatian pembangunannya oleh kerajaan negeri mahupun pusat dipertingkatkan. Atas sebab itu berbagai projek mega dijalankan di Kota Belud.

Projek Jelapang Padi yang bernilai RM2bilion dengan spin masa sehingga tahun 2015, projek Agropolitian dan Projek Minyak dan Gas (MIGAS) serta projek pelancongan merupakan hadiah kerajaan kepada penduduk Kota Belud.

Usaha para pemimpin Kota Belud terutama yang berjawatan Kerajaan seperti Datuk Musbah Jamli, Datuk Rahman Dahalan, Datuk Timbon Lagadan Dan Datuk Japlin Akim menyusun pembangunan Kota Belud, sedikit demi sedikit membawa hasil.

Kestabilan politik yang diterajui Datuk Salleh Tun Said sebagai Ketua Umno Bahagian, mengurangkan politiking, sehingga semua tenaga diberbagai peringkat digembeling untuk membangun Kota Belud.

Lawatan Perdana Menteri di Kota Belud pada Ahad dengan sambutan luarbiasa rakyat, menggambarkan politik Kota Belud sangat relevan terhadap persada politik negeri sebagai anak sulung Umno.

Tanpa Kota Belud, yang menjadi testing ground bagi Umno pada tahun 1991, tiadalah para pemimpin dari Sabah yang telah mencapai pemimpin bertaraf nasional seperti Datuk Seri Safie Apdal, Datuk Musa Aman, Tan Sri Pandikar Amin dan lain-lain.

Akibat kehadiran Umno, maka ramai pemimpin muda menjadi pemimpin peringkat nasional, antaranya Ketua Putri umno, mantan-matan Ketua Pemuda umno negeri antaranya Haji Nizam Abu Bakar Titingan.

Kerana jasa Umno dalam pembangunan negeri dan kestabilan politik, maka sejak tiga pilihanraya umum (1999, 2004 dan 2008), rakyat Sabah terus memberi sokongan padu kepada barisan nasional yang ditunjangi Umno.

Berasaskan kepada keadaan terkini, nampaknya sokongan rakyat terhadap BN di Sabah masih tidak berbelah bahagi. Keadaan ini terlihat semasa bulan puasa dan rumah terbuka para pemimpin BN, yang mendapat sambutan luarbiasa segenap lapisan masyarakat.

Usaha pembangkang untuk mematahkan sokongan rakyat terhadap BN dengan membangkitkan isu-isu sejarah dan berbagai janji retorik, tidak menggamit sokongan rakyat jelata.

Nampaknya Sabah tetap sebagai "Fixed deposit" BN, hanya BN Semenanjung perlu bertepuk dada Tanya selera, apakah masih boleh mempertahankan Putrajaya.

10 di tawau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tawau - Google Blog Search


Konsert Wali Band <b>di Tawau</b> | Puadede.Com

Posted: 11 Sep 2012 06:37 AM PDT

KONSERT Wali Band di Stadium Utama, Kompleks Sukan Tawau Ahad lalu bermula dengan nada kekecewaan peminatnya.  Seawal langkah memasuki stadium yang boleh memuatkan 30 ribu penonton itu terasa kosong, jauh lagi  untuk merasakan kehangatan aura Wali Band yang selalunya menghimpunkan ribuan peminatnya setiap kali konsert mereka di Indonesia.

Konsert Wali Band di Tawau begitu cincai perjalanannya…  Mujurlah Wali Band itu adalah "wakil" yang mampu menyejukkan peminatnya, kalau bukan Wali Band, sudah pasti ada insiden yang tidak diingini yang berlaku.

Apakah layanan cincai yang aku maksudkan?
Maksud cincai: Tidak sungguh-sungguh (tidak teliti, tidak rapi), sembarangan.

Penonton mula masuk ke stadium mulai 7 malam dan terpaksa menunggu lama sehingga 9.33 malam untuk menyaksikan konsert.  3 jam setengah penonton dibiar hambar, tanpa ada pengisian selingan. Diwar-warkan dalam corong radio bahawa ada persembahan pembukaan dari band tempatan, namun jangankan band tempatan, MC pun hanya bersuara jam 9.15 malam.

Kedengaran suara penonton berteriak kerana kebosanan semasa MC mula menenangkan suasana dan semakin bersahut-sahutan bila dikatakan artis dalam perjalanan ke lokasi konsert.

"Harap bersabar, Wali Band dalam perjalanan ke sini,"
"Woi dari tadi on the way nya… dari jam 8 on the way kah?,"
"Mana band openingnya…,"
"Hujan sajalah, biar ini konsert batal…,"

Pembeli Tiket VIP Rasa Tidak Berbaloi.
Selayaknya  sebuah band dari luar negara tampil istimewa di depan peminatnya kerana harapan itulah yang didambakan peminatnya.  Tiket yang tidak bercampur dengan peminat extream dibeli hanya semata-mata mahu menikmati hiburan yang diharapkan dengan sedikit rasa istimewa.

"Makcik beli tiket VIP tu sebab tidak mahu sesak-sesak, makcik minat Wali Band, makcik mahu merasakan istimewanya konsert ini,"

"Kata penganjur, kami akan dapat peluang  bergambar dan makan malam bersama artis, tapi apa yang berlaku adalah sebaliknya,"

Kisah Wali Band Di Pentas Konsert.

13 lagu yang dipersembahkan sememangnya mengubat perasaan yang tidak menentu penonton. Sedikit demi sedikit aku perhatikan makcik yang tadinya merungut mula terpegun, tersenyum malah turut sama menyanyi (dengan sopan).

Kamu mau apalagi
Kamu mau yang gimana lagi
(emang dasar…emang dasar)Eh dasar kamu bajingan!

Emang (Memang) dasar sebagai lagu permulaan itu seakan memuaskan isi  hati penonton yang marah… Dalam hatiku berkata… memang tepat sekali pemilihannya sebagai lagu pertama dinyanyikan Faank.

Dalam mood yang mula terhibur, Faank dan Apoy sememangnya sudah mengatur untuk terus mengambil hati peminat mereka dengan aksi tersendirinya.  Mataku hanya tertumpu pada Apoy, kerana aku tahu Apoylah nadi utama Wali Band.

APOY… Nadi utama Wali Band

Sebenarnya aku tidak mengharapkan Apoy untuk beraksi lincah (seperti guitarist terkenal yang pernah berada di Tawau – King Shah (Metalasia), Man Kidal (Lefthanded), Kid-Din (Search), Joe (Wings) … tetapi aku mahu menyaksikan bagaimana dia menterjemahkan sendiri aksinya melalui lagu ciptaannya.  Gitar hijau dipetik lunak mengalunkan gabungan irama local pop creative yang menyentuh dan menambat jiwa pendengarnya.  Dan aku merasakannya…!

Ketika keyboardist, Ovie memberi ruang rehat seketika untuk Faank (vocalist), Dila bertanya kepadaku, bilalah lagu Cari Jodoh dinyanyikan. Aku tidak menjawab sebaliknya secara outomatik aku mengamati Faank, aku membandingkan dengan wataknya dalam video clip lagu Cari Jodoh. Faank juga unik, seunik perjuangannya mempertahankan band itu yang mulanya bergelar FIERA (1999).

Comercial Break (Iklan)

 1. Perlu anda tahu bahawa ibu kepada penyanyi Wali Band mengetahui keunikan Tawau dengan memberi pesan kepada anaknya, Faank, belikan ibunya gelas yang susah pecah dari Tawau.
 2. Nasi gondrong adalah hidangan simple orang Tawau yang mahu dinikmati oleh Faank sempena keberadaannya di sini.

Istimewanya Konsert Wali Band di Tawau.
 Jujur untuk aku katakan bahawa menyaksikan konsert Wali Band membuat aku seperti tidak berada di Tawau. Aku tidak menjangkakan ada lagi genre lain selain Rock yang boleh dikonsertkan di sini. Aku juga tidak menduga wujudnya peminat Wali Band yang bilangannya ramai dan tidak keterlaluan untuk aku katakan mereka ialah peminat tegar band itu.

Wali Band yang mempunyai 3 album dan satu album keagamaan (Islam) menyampaikan dakwah dalam lagunya dengan begitu berkesan sekali. Interaksi itu wujud dalam konsert dan bila aku perhatikan, peminat tegar Wali Band ini mempunyai jati diri dan identiti tepat hasil terjemahan lagu-lagunya. Tabik spring untuk Wali Band!

Pesan Wali Band, Jangan Ada Bang Toyib Di Tawau.
Sebelum ke konsert, aku telah post di status FBku dengan memperkenalkan siapakah Bang Toyib. Wali Band juga membuat pesanan yang sama, jangan jadi bang Toyib sebelum menyanyikan lagu Aku Bukan Bang Toyib.

Penganjuran Konsert Akan Datang
Kompleks Sukan Tawau, Dewan Masyarakat Tawau, Padang Bandaran Tawau adalah antara lokasi konsert yang pernah menggegarkan Tawau. Walau dihujani pelbagai kisah dan deritanya, aku tetap percaya, Tawau akan selalu menyambut kehadiran artis luar dengan baik.

Kejayaan penganjur membawa band luar negara ke Tawau ini pasti akan dikenang dan pasti tersemat satu sejarah di dalamnya. Tahniah kepada Taiko Media Sdn Bhd.

Buat penganjur yang akan datang ke Tawau, semoga kisah-kisah penulisanku mengenai konsert boleh dijadikan bahan rujukan agar konsert anda tidaklah cincai.

Tiket konsert ini ada silapnya.

Info Konsert Wali Band di Tawau
Penganjur: Taiko Media Sdn Bhd
Lokasi: Stadium Utama, Kompleks Sukan Tawau
Tarikh: 9 September 2012
Masa: 9.33pm – 10.45pm
Tiket: RM150 (VIP Seat) RM30 (Normal)

Playlist:

 1. Emang Dasar
 2. Nenek ku Pahlawan ku
 3. Jodi
 4. Sayang Lahir Batin
 5. Baik-baik Sayang
 6. Dik
 7. Solatullah
 8. Alifbatasa
 9. Tomat (Tobat Maksiat)
 10. Bukan Abang Toyib
 11. Yank
 12. Cari Jodoh

Sumber gambar: Sudirsuichi

Related Posts with Thumbnails

10 di papar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di papar - Google Blog Search


Video <b>papar</b> pencuri <b>di</b> majlis kahwin dicekup

Posted: 21 Sep 2012 03:13 AM PDT

KUALA LUMPUR: Satu adegan video berdurasi 59 saat mengenai seorang wanita ditangkap ketika dipercayai mencuri barangan berharga RM6,000 milik keluarga pengantin dalam satu majlis perkahwinan di Johor dimuat naik dalam YouTube, Selasa lalu..

Source : Harian Metro Online

10 di tuaran - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tuaran - Google Blog Search


ZAKRI ALI: Anwar <b>Di Tuaran</b> Sabah Sebentar Tadi - Hampir 70 ribu <b>...</b>

Posted: 29 Jul 2012 01:19 AM PDT

AL QURAN : Surah Hud Ayat 113 - BERMAKSUD : "Dan janganlah kamu cenderung kepada orang yang berlaku zalim yang akan menyebabkan kamu dibakar api neraka, sedang kamu tidak ada sebarang penolong pun selain daripada ALLAH SWT. Kemudian kamu tidak akan diberi pertolongan"

10 di lahad datu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di lahad datu - Google Blog Search


Kabar Pelik : Tembak menembak <b>di Lahad Datu</b> Sabah ~ SELAMAT <b>...</b>

Posted: 18 Sep 2012 08:09 AM PDT

Jika kita tanya orang tempatan Sabah , mojoriti mereka cakap orang philippines dan Indonesia bermaharaja lela seperti mafia. Sila lihat video ini yang berlaku di Lahad Datu Sabah.


10 di sipitang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di sipitang - Google Blog Search


Sambutan Malam Hari Malaysia <b>Di</b> Esplanade <b>Sipitang</b> | Berita <b>...</b>

Posted: 23 Sep 2012 07:18 AM PDT

/gi, ob=/^(?:select|textarea)/i,pb=/^(?:color|date|datetime|email|hidden|month|number|password|range|search|tel|text|time|url|week)$/i,qb=/^(?:GET|HEAD)$/,Ra=/\[\]$/,T=/\=\?(&|$)/,ja=/\?/,rb=/([?&])_=[^&]*/,sb=/^(\w+:)?\/\/([^\/?#]+)/,tb=/%20/g,ub=/#.*$/,Ha=c.fn.load;c.fn.extend({load:function(a,b,d){if(typeof a!=="string"&&Ha)return Ha.apply(this,arguments);else if(!this.length)return this;var e=a.indexOf(" ");if(e>=0){var f=a.slice(e,a.length);a=a.slice(0,e)}e="GET";if(b)if(c.isFunction(b)){d=b;b=null}else if(typeof b=== "object"){b=c.param(b,c.ajaxSettings.traditional);e="POST"}var h=this;c.ajax({url:a,type:e,dataType:"html",data:b,complete:function(l,k){if(k==="success"||k==="notmodified")h.html(f?c("

").append(l.responseText.replace(nb,"")).find(f):l.responseText);d&&h.each(d,[l.responseText,k,l])}});return this},serialize:function(){return c.param(this.serializeArray())},serializeArray:function(){return this.map(function(){return this.elements?c.makeArray(this.elements):this}).filter(function(){return this.name&& !this.disabled&&(this.checked||ob.test(this.nodeName)||pb.test(this.type))}).map(function(a,b){var d=c(this).val();return d==null?null:c.isArray(d)?c.map(d,function(e){return{name:b.name,value:e}}):{name:b.name,value:d}}).get()}});c.each("ajaxStart ajaxStop ajaxComplete ajaxError ajaxSuccess ajaxSend".split(" "),function(a,b){c.fn[b]=function(d){return this.bind(b,d)}});c.extend({get:function(a,b,d,e){if(c.isFunction(b)){e=e||d;d=b;b=null}return c.ajax({type:"GET",url:a,data:b,success:d,dataType:e})}, getScript:function(a,b){return c.get(a,null,b,"script")},getJSON:function(a,b,d){return c.get(a,b,d,"json")},post:function(a,b,d,e){if(c.isFunction(b)){e=e||d;d=b;b={}}return c.ajax({type:"POST",url:a,data:b,success:d,dataType:e})},ajaxSetup:function(a){c.extend(c.ajaxSettings,a)},ajaxSettings:{url:location.href,global:true,type:"GET",contentType:"application/x-www-form-urlencoded",processData:true,async:true,xhr:function(){return new E.XMLHttpRequest},accepts:{xml:"application/xml, text/xml",html:"text/html", script:"text/javascript, application/javascript",json:"application/json, text/javascript",text:"text/plain",_default:"*/*"}},ajax:function(a){var b=c.extend(true,{},c.ajaxSettings,a),d,e,f,h=b.type.toUpperCase(),l=qb.test(h);b.url=b.url.replace(ub,"");b.context=a&&a.context!=null?a.context:b;if(b.data&&b.processData&&typeof b.data!=="string")b.data=c.param(b.data,b.traditional);if(b.dataType==="jsonp"){if(h==="GET")T.test(b.url)||(b.url+=(ja.test(b.url)?"&":"?")+(b.jsonp||"callback")+"=?");else if(!b.data|| !T.test(b.data))b.data=(b.data?b.data+"&":"")+(b.jsonp||"callback")+"=?";b.dataType="json"}if(b.dataType==="json"&&(b.data&&T.test(b.data)||T.test(b.url))){d=b.jsonpCallback||"jsonp"+mb++;if(b.data)b.data=(b.data+"").replace(T,"="+d+"$1");b.url=b.url.replace(T,"="+d+"$1");b.dataType="script";var k=E[d];E[d]=function(m){if(c.isFunction(k))k(m);else{E[d]=B;try{delete E[d]}catch(p){}}f=m;c.handleSuccess(b,w,e,f);c.handleComplete(b,w,e,f);r&&r.removeChild(A)}}if(b.dataType==="script"&&b.cache===null)b.cache= false;if(b.cache===false&&l){var o=c.now(),x=b.url.replace(rb,"$1_="+o);b.url=x+(x===b.url?(ja.test(b.url)?"&":"?")+"_="+o:"")}if(b.data&&l)b.url+=(ja.test(b.url)?"&":"?")+b.data;b.global&&c.active++===0&&c.event.trigger("ajaxStart");o=(o=sb.exec(b.url))&&(o[1]&&o[1].toLowerCase()!==location.protocol||o[2].toLowerCase()!==location.host);if(b.dataType==="script"&&h==="GET"&&o){var r=t.getElementsByTagName("head")[0]||t.documentElement,A=t.createElement("script");if(b.scriptCharset)A.charset=b.scriptCharset; A.src=b.url;if(!d){var C=false;A.onload=A.onreadystatechange=function(){if(!C&&(!this.readyState||this.readyState==="loaded"||this.readyState==="complete")){C=true;c.handleSuccess(b,w,e,f);c.handleComplete(b,w,e,f);A.onload=A.onreadystatechange=null;r&&A.parentNode&&r.removeChild(A)}}}r.insertBefore(A,r.firstChild);return B}var J=false,w=b.xhr();if(w){b.username?w.open(h,b.url,b.async,b.username,b.password):w.open(h,b.url,b.async);try{if(b.data!=null&&!l||a&&a.contentType)w.setRequestHeader("Content-Type", b.contentType);if(b.ifModified){c.lastModified[b.url]&&w.setRequestHeader("If-Modified-Since",c.lastModified[b.url]);c.etag[b.url]&&w.setRequestHeader("If-None-Match",c.etag[b.url])}o||w.setRequestHeader("X-Requested-With","XMLHttpRequest");w.setRequestHeader("Accept",b.dataType&&b.accepts[b.dataType]?b.accepts[b.dataType]+", */*; q=0.01":b.accepts._default)}catch(I){}if(b.beforeSend&&b.beforeSend.call(b.context,w,b)===false){b.global&&c.active--===1&&c.event.trigger("ajaxStop");w.abort();return false}b.global&& c.triggerGlobal(b,"ajaxSend",[w,b]);var L=w.onreadystatechange=function(m){if(!w||w.readyState===0||m==="abort"){J||c.handleComplete(b,w,e,f);J=true;if(w)w.onreadystatechange=c.noop}else if(!J&&w&&(w.readyState===4||m==="timeout")){J=true;w.onreadystatechange=c.noop;e=m==="timeout"?"timeout":!c.httpSuccess(w)?"error":b.ifModified&&c.httpNotModified(w,b.url)?"notmodified":"success";var p;if(e==="success")try{f=c.httpData(w,b.dataType,b)}catch(q){e="parsererror";p=q}if(e==="success"||e==="notmodified")d|| c.handleSuccess(b,w,e,f);else c.handleError(b,w,e,p);d||c.handleComplete(b,w,e,f);m==="timeout"&&w.abort();if(b.async)w=null}};try{var g=w.abort;w.abort=function(){w&&Function.prototype.call.call(g,w);L("abort")}}catch(i){}b.async&&b.timeout>0&&setTimeout(function(){w&&!J&&L("timeout")},b.timeout);try{w.send(l||b.data==null?null:b.data)}catch(n){c.handleError(b,w,null,n);c.handleComplete(b,w,e,f)}b.async||L();return w}},param:function(a,b){var d=[],e=function(h,l){l=c.isFunction(l)?l():l;d[d.length]= encodeURIComponent(h)+"="+encodeURIComponent(l)};if(b===B)b=c.ajaxSettings.traditional;if(c.isArray(a)||a.jquery)c.each(a,function(){e(this.name,this.value)});else for(var f in a)da(f,a[f],b,e);return d.join("&").replace(tb,"+")}});c.extend({active:0,lastModified:{},etag:{},handleError:function(a,b,d,e){a.error&&a.error.call(a.context,b,d,e);a.global&&c.triggerGlobal(a,"ajaxError",[b,a,e])},handleSuccess:function(a,b,d,e){a.success&&a.success.call(a.context,e,d,b);a.global&&c.triggerGlobal(a,"ajaxSuccess", [b,a])},handleComplete:function(a,b,d){a.complete&&a.complete.call(a.context,b,d);a.global&&c.triggerGlobal(a,"ajaxComplete",[b,a]);a.global&&c.active--===1&&c.event.trigger("ajaxStop")},triggerGlobal:function(a,b,d){(a.context&&a.context.url==null?c(a.context):c.event).trigger(b,d)},httpSuccess:function(a){try{return!a.status&&location.protocol==="file:"||a.status>=200&&a.status=0;a=f?a.responseXML:a.responseText;f&&a.documentElement.nodeName==="parsererror"&&c.error("parsererror");if(d&&d.dataFilter)a=d.dataFilter(a,b);if(typeof a==="string")if(b==="json"||!b&&e.indexOf("json")>=0)a=c.parseJSON(a);else if(b==="script"||!b&&e.indexOf("javascript")>=0)c.globalEval(a);return a}}); if(E.ActiveXObject)c.ajaxSettings.xhr=function(){if(E.location.protocol!=="file:")try{return new E.XMLHttpRequest}catch(a){}try{return new E.ActiveXObject("Microsoft.XMLHTTP")}catch(b){}};c.support.ajax=!!c.ajaxSettings.xhr();var ea={},vb=/^(?:toggle|show|hide)$/,wb=/^([+\-]=)?([\d+.\-]+)(.*)$/,ba,pa=[["height","marginTop","marginBottom","paddingTop","paddingBottom"],["width","marginLeft","marginRight","paddingLeft","paddingRight"],["opacity"]];c.fn.extend({show:function(a,b,d){if(a||a===0)return this.animate(S("show", 3),a,b,d);else{d=0;for(var e=this.length;d=0;e--)if(d[e].elem===this){b&&d[e](true);d.splice(e,1)}});b||this.dequeue();return this}});c.each({slideDown:S("show",1),slideUp:S("hide",1),slideToggle:S("toggle",1),fadeIn:{opacity:"show"},fadeOut:{opacity:"hide"},fadeToggle:{opacity:"toggle"}},function(a,b){c.fn[a]=function(d,e,f){return this.animate(b, d,e,f)}});c.extend({speed:function(a,b,d){var e=a&&typeof a==="object"?c.extend({},a):{complete:d||!d&&b||c.isFunction(a)&&a,duration:a,easing:d&&b||b&&!c.isFunction(b)&&b};e.duration=c.fx.off?0:typeof e.duration==="number"?e.duration:e.duration in c.fx.speeds?c.fx.speeds[e.duration]:c.fx.speeds._default;e.old=e.complete;e.complete=function(){e.queue!==false&&c(this).dequeue();c.isFunction(e.old)&&e.old.call(this)};return e},easing:{linear:function(a,b,d,e){return d+e*a},swing:function(a,b,d,e){return(-Math.cos(a* Math.PI)/2+0.5)*e+d}},timers:[],fx:function(a,b,d){this.options=b;this.elem=a;this.prop=d;if(!b.orig)b.orig={}}});c.fx.prototype={update:function(){this.options.step&&this.options.step.call(this.elem,this.now,this);(c.fx.step[this.prop]||c.fx.step._default)(this)},cur:function(){if(this.elem[this.prop]!=null&&(!this.elem.style||this.elem.style[this.prop]==null))return this.elem[this.prop];var a=parseFloat(c.css(this.elem,this.prop));return a&&a>-1E4?a:0},custom:function(a,b,d){function e(l){return f.step(l)} var f=this,h=c.fx;this.startTime=c.now();this.start=a;this.end=b;this.unit=d||this.unit||"px";this.now=this.start;this.pos=this.state=0;e.elem=this.elem;if(e()&&c.timers.push(e)&&!ba)ba=setInterval(h.tick,h.interval)},show:function(){this.options.orig[this.prop]=c.style(this.elem,this.prop);this.options.show=true;this.custom(this.prop==="width"||this.prop==="height"?1:0,this.cur());c(this.elem).show()},hide:function(){this.options.orig[this.prop]=c.style(this.elem,this.prop);this.options.hide=true; this.custom(this.cur(),0)},step:function(a){var b=c.now(),d=true;if(a||b>=this.options.duration+this.startTime){this.now=this.end;this.pos=this.state=1;this.update();this.options.curAnim[this.prop]=true;for(var e in this.options.curAnim)if(this.options.curAnim[e]!==true)d=false;if(d){if(this.options.overflow!=null&&!c.support.shrinkWrapBlocks){var f=this.elem,h=this.options;c.each(["","X","Y"],function(k,o){f.style["overflow"+o]=h.overflow[k]})}this.options.hide&&c(this.elem).hide();if(this.options.hide|| this.options.show)for(var l in this.options.curAnim)c.style(this.elem,l,this.options.orig[l]);this.options.complete.call(this.elem)}return false}else{a=b-this.startTime;this.state=a/this.options.duration;b=this.options.easing||(c.easing.swing?"swing":"linear");this.pos=c.easing[this.options.specialEasing&&this.options.specialEasing[this.prop]||b](this.state,a,0,1,this.options.duration);this.now=this.start+(this.end-this.start)*this.pos;this.update()}return true}};c.extend(c.fx,{tick:function(){for(var a= c.timers,b=0;b-1;e={};var x={};if(o)x=f.position();l=o?x.top:parseInt(l,10)||0;k=o?x.left:parseInt(k,10)||0;if(c.isFunction(b))b=b.call(a,d,h);if(b.top!=null)e.top=b.top-h.top+l;if(b.left!=null)e.left=b.left-h.left+k;"using"in b?b.using.call(a, e):f.css(e)}};c.fn.extend({position:function(){if(!this[0])return null;var a=this[0],b=this.offsetParent(),d=this.offset(),e=Ia.test(b[0].nodeName)?{top:0,left:0}:b.offset();d.top-=parseFloat(c.css(a,"marginTop"))||0;d.left-=parseFloat(c.css(a,"marginLeft"))||0;e.top+=parseFloat(c.css(b[0],"borderTopWidth"))||0;e.left+=parseFloat(c.css(b[0],"borderLeftWidth"))||0;return{top:d.top-e.top,left:d.left-e.left}},offsetParent:function(){return this.map(function(){for(var a=this.offsetParent||t.body;a&&!Ia.test(a.nodeName)&& c.css(a,"position")==="static";)a=a.offsetParent;return a})}});c.each(["Left","Top"],function(a,b){var d="scroll"+b;c.fn[d]=function(e){var f=this[0],h;if(!f)return null;if(e!==B)return this.each(function(){if(h=fa(this))h.scrollTo(!a?e:c(h).scrollLeft(),a?e:c(h).scrollTop());else this[d]=e});else return(h=fa(f))?"pageXOffset"in h?h[a?"pageYOffset":"pageXOffset"]:c.support.boxModel&&h.document.documentElement[d]||h.document.body[d]:f[d]}});c.each(["Height","Width"],function(a,b){var d=b.toLowerCase(); c.fn["inner"+b]=function(){return this[0]?parseFloat(c.css(this[0],d,"padding")):null};c.fn["outer"+b]=function(e){return this[0]?parseFloat(c.css(this[0],d,e?"margin":"border")):null};c.fn[d]=function(e){var f=this[0];if(!f)return e==null?null:this;if(c.isFunction(e))return this.each(function(l){var k=c(this);k[d](e.call(this,l,k[d]()))});if(c.isWindow(f))return f.document.compatMode==="CSS1Compat"&&f.document.documentElement["client"+b]||f.document.body["client"+b];else if(f.nodeType===9)return Math.max(f.documentElement["client"+ b],f.body["scroll"+b],f.documentElement["scroll"+b],f.body["offset"+b],f.documentElement["offset"+b]);else if(e===B){f=c.css(f,d);var h=parseFloat(f);return c.isNaN(h)?f:h}else return this.css(d,typeof e==="string"?e:e+"px")}})})(window); //]]>

10 di kinabatangan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kinabatangan - Google Blog Search


BOXER KEDUT: Dejamoss <b>di Kinabatangan</b>. episod 3

Posted: 13 Jul 2012 07:04 PM PDT

"Kau Jib.

 Orang dah arwah.
 apa nak disebut-sebut lagi.
 Yang berlalu biorkan berlalu.
 letbaigonbibaigon"

Pak Wahid  menyambung bual.
ditoleh kepalanya sedikit ke kiri.
mengesat air matanya yang meleleh tumpah.

Malu juga kalau nampak ke Najib Lazat dia tengah nangis.
Sebagai brader-brader dalam scene 'metal' Kampung Kinabatangan.
sedikit sebanyak tangisan ini akan menjatuhkan kredibiliti Pak Wahid Kordoba.

Yelah. Siapa tak kenal Wahid Kordoba.
Main band kenduri kawen pun bedal lagu metallica.

Berbalik semula pokok cerita.
kadijah Musa.

Nama yang pernah terpahat dalam hati Pak Wahid.
rapatnya mereka bukan main-main bak hang.
Tadika sama.
masuk sekolah melayu sama.
Fail SRP dulu pun. sama-sama.

Namun Tuhan lebih menyayangi Kadijah.
Beliau menderita penyakit bronepalarephiladelphia.

Menurut kata doktor. ia sejenis penyakit 'rare'.
simptom penyakit ini adalah pesakitnya akan tuit mende yang bukan-bukan.
post gambo muka sendiri gedabak di laman sosial.
kemudian poyo tahinya buat konon-konon tak lawo.
sekelumit jerawat pun beliau akan rasa macam nak kiamat.
Power. power sungguh simptomnya.


Ubat penyakit ini pula tak berapa nak ada.
Panggil dukun pun.selambe saja dukun serender.

Tidak berapa lama menderita.
Jasad Kadijah Musa terbujur layu di mahligai syahdu nan permai.
Amboi.

Sejak dari itu.Pak Wahid tidak lagi pernah bercinta.
Orang lain sibuk kahwin.
Pak Wahid tenang main gasing cina.

"Aku nampak dia kat rumah Tok Ketua tadi Wahid.
 Sumpah!"

Najib memecah lamunan Pak Wahid.bernada tegas.
Boleh pula sambil tegas nya tu dia buka peti ais.
lantas men'dogok' air Spritzer botol besar pak Wahid.
Najib Lazat memang selambe.

"Kau jangan main-main Jib." -Pak Wahid tekan soalan.

"Ya Allah.Sumpah!
 Baru lepas maghrib tadi aku lalu rumah Tok Ketua.
 dia tengah hayun-hayun buai.
 Aku suit suit.
 Dia senyum gitu je."

"hantu kot" -Pak Wahid masih menekan.

"Aku dah periksa kaki.
 Dia pakai wedges butik Zalora.kaki dia cecah pasir.
 Orang tu Wahid.Orang."

Kedepang!keduk keduk keduk!

Tiba-tiba sesuatu menghempap atap rumah Pak Wahid.
seakan-seakan berlari di atasnya.

Pak Wahid dan Najib Lazat saling memandang.
kuat juga dentuman tadi.
mengalah ke bunyi nangka jatuh.

"Babi punya kucing.Tak ada port lain nak jogging"

-marah Pak Wahid.

kesal dengan sikap sesetengah jiran yang jenis bior kucing merata.
Bukan tidak minat ke kucing.
Tapi pada hemat Pak Wahid.
bukankah kucing itu seekor haiwan jinak dan manja.
Yang patut dibela di dalam akuarium sahaja.

Kemas juga pemikiran Pak Wahid ni.


"Kummmmmmmm~
 Kuuuummmmmmmmmm~~~
 Kummmmmmmmmmmmmmmmmmm~"

Tak semena-mena hilai salam dihulur dari luar rumah.
Pak Wahid dan Najib lantas berpelukan sesama sendiri.

Tengah-tengah seram cengginilah.
Najib boleh pula bedal kumat-kamit baca rukun negara.

(panjang sangat ni. karang bersambung lagi)

Dejamoss di Kinabatangan. episod 1
Dejamoss di Kinabatangan. episod 2

10 di keningau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di keningau - Google Blog Search


m6 miracle: LAWATAN M6 <b>DI KENINGAU</b> SABAH

Posted: 27 Sep 2012 05:21 AM PDT

                 LAWATAN M6 DI KENINGAU SABAH 

           BOOM...BOOM...BOOM SABAH

                                         TERIMA KASIH WARGA KENINGAU SABAH
 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved