ads

Isnin, 22 Oktober 2012

10 di lahad datu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di lahad datu - Google Blog Search


Perumahan SPNB terbengkalai <b>di Lahad Datu</b> | Aduan Rakyat Online

Posted: 21 Oct 2012 08:29 PM PDT

Saya merupakan pembeli rumah yang teraniaya dengan Projek SPNB yang dibina di Lahad Datu, Sabah (Perumahan Sri Gemilang) yang sehingga kini masih terbengkalai. Pinjaman yang saya buat dengan Kerajaan telah diluluskan pada tahun 2008.

Saya telah membuang masa selama 5 tahun tanpa membeli rumah dengan projek perumahan lain semata-mata mengharapkan agar Projek Perumahan Sri Gemilang ini dapat disiapkan. Saya telah cuba menghubungi pihak yang berkenaan namun demikian tidak mendapat jawapan yang pasti sehinggalah baru-baru ini saya dimaklumkan bahawa projek ini akan dijalankan tetapi kedudukan lot rumah saya akan berubah dan setiap pembeli dikehendaki mengisi borang persetujuan untuk pemindahan lot tersebut dan kena akur dengan semua keputusan.

Di mana kami hendak menuntut pembelaa  jika sekiranya hak kami sebagai pembeli tidak diambil kira? Di samping itu juga sehingga kini saya belum menerima apa-apa pampasan di atas semua ini. Sudah hampir sebulan saya cuba menghubungi Puan Siti Hajar untuk mendapatkan penjelasan namun tidak mendapat jawapan. Agen SPNB Kota Kinabalu En Hafiz ketika kunjungannya ke Lahad Datu menyatakan bahawa saya tidak layak untuk menerima pampasan disebabkan pemotongan belum berjalan.

Namun demikian kenapa ada pembeli yang belum menerima pemotongan bulanan tetapi menerima pampasan??Adakah SPNB pusat dengan SPNB Kota Kinabalu adalah satu Syarikat Perumahan yang berbeza??Di mana letaknya keadilan?Siapa yang mahu membayar segala ganti rugi?Adakah ini cuma janji palsu semata-mata?Saya harap ada pihak-pihak yang prihatin terhadap masalah ini dan ianya dapat diketengahkan agar semua pembeli rumah di bawah Projek SPNB tidak teraniya dan nasib kami terbela.

By: Lina

PERINGATAN:  AduanRakyat.com.my tidak bertanggungjawab terhadap aduan yang diutarakan melalui laman web ini. Ia adalah aduan peribadi pengadu dan tidak semestinya menggambarkan pendirian AduanRakyat.com.my.

Aduan yang berkaitan:

Tanah untuk dijual <b>di Lahad Datu</b> - 1SABAH.NET | Blog perkongsian <b>...</b>

Posted: 21 Jul 2012 09:39 AM PDT


Keluasan : 6.99 ekar
Status Geran : Native Title (NT)
Daerah Lokasi Tanah : Lahad Datu
Harga : RM400,000 (boleh runding)

Kelebihan

1. Tanah ini dari jalan raya utama terus ke pantai
2. Sangat berpotensi untuk pelancongan
3. Berhampiran dengan sekolah.
4. Pantainya pasir putih (belum tercemar).
5. Berhampiran dengan felda

Jika berminat, hubungi talian 013 888 0089 untuk perbincangan selanjutnya.

10 di kinabatangan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kinabatangan - Google Blog Search


Kampung Menggaris,Batu Puteh, <b>kinabatangan</b> - Anak Legeh <b>Di</b> <b>...</b>

Posted: 03 Oct 2012 07:28 AM PDT

Ponarama Kg menggaris, Batu Puteh,Kinabatangan dari kejauhan menuju ke Lahad Datu
Jalan menuju ke Feri dan perumahan penduduk

bendera-bendera protes dan kecintaan penduduk kepada pemerintah
atap bumbung rumah penduduk yang perlukan cakna dan pembelaan
Sungai Kinabatangan inilah nadi dan pengharapan penduduk..

10 di nabawan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di nabawan - Google Blog Search


Aku dan DOTdotDOT: Welcome to <b>Nabawan</b>

Posted: 17 Oct 2012 04:14 AM PDT

Welcome to Nabawan....

Im very glad because yesterday 17 new intake English teacher posting around Nabawan. (haha..sudah la tu...jenuh pikiaq ckp omputih ni..huhu. My bad English...)

Tahniah dan selamat datang kepada guru-guru baru TESL yang telah ditempatkan di Nabawan bermula semalam, 16 November 2012. Kehadiran kalian banyak menampung kekosongan guru-guru English di daerah ini.

So aku dan rakan-rakan setugasku di SK Pementerian menerima seorang lagi guru English bagi melengkapkan quota yang sepatutnya. Sebelum ini pada bulan Januari, seorang guru telah join company selepas berpindah dari Sarawak ke sekolah aku. So kali ni yang masuk seorang lagi cikgu BI so semakin kuatlah jentera-jentera pendidik SK Pementerian selepas ini. huhu

Selamat datang...selamat datang...selamat datang..

10 di beluran - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di beluran - Google Blog Search


Jawatan Kosong <b>Beluran</b> Palm Oil Plantation Jobs Vacancy in Sabah

Posted: 12 Oct 2012 07:48 PM PDT

.
TH PLANTATIONS BERHAD.
We are an established palm oil plantation company and a public listed company. We are now venturing in rubber plantation and we invite qualified candidates to fill the following positions in Beluran, Sabah.

ESTATE MANAGER (RUBBER)
Qualifications:
- Degree/Diploma in Plantation or Agriculture from any universities that is credited by Malaysian Government.
Priorities:
- Minimum 15 years experience in operations of rubber estates and 5 years experience as an Estate Manager.
- Possess qualification in AISP.

ESTATE ASSISTANT MANAGER (RUBBER)
Qualifications:
- Degree/Diploma in Plantation or Agriculture from any universities that is credited by Malaysian Government.
Priorities:
- Minimum 5 years experience in operations of rubber estates.
- Passed at least one module in SP.

RUBBER ESTATE SUPERVISOR
Qualifications::
- Certificate in Agriculture or SPM.
Priorities:
- Minimum 5 years experience in operations of rubber estates.

Interested candidates are requested to submit in writing by providing personal particular, qualification, experience, current & expected salaries together with copies of relevant certificates and addressed to:

General Manager (Human Resource)
TH PLANTATIONS BERHAD
Level 27, Bangunan TH Selborn
153, Jalan Tun Razak
50400 Kuala Lumpur

Closing date of application : 31 October 2012

Only shortlisted candidates will be called for interview.

Related Jobs :

  1. Tradewinds Oil Palm Plantation Job Vacancies 2012 Jawatan Kosong Tradewinds Plantation 2012 We are one of the dominant Oil Palm Plantation companies in Malaysia and listed on the Bursa Malaysia. Our rapid business growth yields job openings for those who seek challenging and rewarding career. ESTATE MANAGERS - Degree/Diploma in the field of plantation management,...
  2. Golden Palm Growers Berhad – Oil Palm Plantation Developer Jobs 2012 Jawatan Kosong Oil Palm Plantation Developer 2012 – Golden Palm Growers Berhad Golden Palm Growers Berhad is an oil palm plantation developer that is currently developing a 4,550 hectare plantation in Gua Musang, Kelantan. We invite confident and top performing individuals to apply for the positions of: (A)...
  3. Visiting Agent, Senior GM Plantation and Assistant / Estate Manager An established listed company invites suitably qualified professionals seeking greater to apply for the following positions: VISITING AGENT Requirement - Possess at least a Diploma, Bachelor's Degree, Agriculture/ Forestry or equivalent - At least 15 years of working experience in the related field - Preferably Senior Staffs specializing...
  4. Johor Plantation Jobs Vacancies 2012 Jawatan Kosong Plantation in Johor 2012 We are looking for suitably qualified candidates for the following positions, all based in Johor. PLANTATION VACANCIES IN JOHOR 2012 1. ESTATE MANAGER - Degree/Diploma in Agriculture Science/Plantation Management - At least 10 years working experience in oil palm plantation with at...
  5. Syarikat Ladang LKPP Jobs 2012 in Kuantan Plantation Sector Jawatan Kosong Syarikat Ladang LKPP Sdn Bhd SYARIKAT LADANG LKPP SDN BHD (41665-H) We are a plantation company of Public Listed Company. In line with our growth and expansion plans, we invite suitable individuals to fill the following positions at our plantation sector. A: STAFFING 1. ESTATE MANAGER...
Subscribe to MalaysiaJobs.biz by Email now to receive FREE jawatan kosong malaysia jobs information direct to your email.

Search Malaysia Jobs in 2012 :

vacancy in rubber plantation at malaysia, jawatan kosong pengurus ladang sawit di sabah, VACANCY ON PLANTATION IN SABAH, jawatan kosong manager estate, jawatan kosong construction sabah 2012

10 di penampang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di penampang - Google Blog Search


UMNO Online - <b>Penampang</b> Jadi Perisai BN Halang Pembangkang <b>...</b>

Posted: 25 Sep 2012 01:34 AM PDT

Kategori Dari Bahagian

Penampang Jadi Perisai BN Halang Pembangkang Masuk Sabah

Oleh : Ropikah Ahmad

KOTA KINABALU, 25 Sept. – Ketua UMNO Bahagian Penampang, Datuk John Ambrose menegaskan bahawa pakatan pembangkang ditolak oleh rakyat Sabah lantaran isu yang dibawa mereka bukan hanya bersifat negatif tetapi juga mengundang kepada kehancuran dan musibah besar pada masa depan negara dan rakyat Malaysia.

Katanya, bahagian Penampang yang menjadi pintu masuk ke Sabah adalah antara kawasan tumpuan pakatan pembangkang dalam usaha mereka untuk mendapatkan undi dan sokongan daripada rakyat khususnya dalam merealisasikan impian mereka menumbangkan kerajaan Barisan Nasional (BN).

"Bukan hanya ketua pembangkang iaitu Anwar Ibrahim yang kerap bertandang ke sini tetapi pemimpin dari DAP dan Pas juga acapkali turun malah kelibat anaknya Nurul Izzah juga dilihat cuba mendekati warga Penampang yang kebanyakkan terdiri dari kaum Kadazan," jelasnya kepada UMNO-Online.

Terang beliau yang merupakan satu-satunya ketua UMNO Bahagian beragama Kristian, malangnya percaturan pakatan pembangkang mengundang padah kerana rakyat terang-terangan menolak agenda dangkal mereka yang umpama memperbodohkan diri sendiri.

"UMNO bahagian Penampang mempunyai satu kesatuan bukan saja dengan penglibatan masyarakat Kadazan dan etnik lain di sini tetapi kebersamaan rakyat Sabah menolak agenda pembangkang kerana sedar bahawa mereka merosakkan perpaduan dan kemajmukan yang telah sekian lama diterapkan.

"Kita mahukan kerajaan yang bertanggungjawab sebagaimana pimpinan BN yang sentiasa melihat masa depan, kemajuan dan pembangunan rakyat dan bukannya bertumpu semata-mata kepada isu remeh sebagaimana diketengahkan oleh Anwar dan sekutunya yang datang ke sini."

Tambah beliau, pakatan pembangkang cuba merangka strategi dengan mendekati rakyat melalui kenduri dan majlis-majlis perkahwinan dengan anggota DAP bertumpu kepada kaum Cina, Pas pula cenderung kepada masyarakat Islam sementara PKR banyak memainkan sentimen perkauman dan agama.

"Dengan apa yang dilakukan oleh mereka secara tidak langsung telah menyerlahkan keburukan pakatan pembangkang itu sendiri yang gemar menggunakan isu perkauman dan agama sebagai bahan propaganda sedangkan realitinya bukan hanya masyarakat Penampang tetapi rakyat Sabah menolak agenda sedemikian yang tidak menyumbang kepada kebaikan.

"Bagaimana pakatan pembangkang sendiri mahu membentuk kerajaan di Sabah sedangkan hakikatnya mereka gagal memahami rakyat di sini dengan cuba membawa isu Semenanjung ke negeri ini dan mengibaratkan Sabah umpama Kelantan melalui sentimen agama yang diketengahkan. Itu salah," tegasnya lagi.

Katanya, sebagai ketua bahagian, beliau sentiasa meletakkan agenda rakyat sebagai keutamaan dengan bersama-sama mereka tanpa mengharapkan imbuhan atau mempunyai agenda peribadi sebagaimana yang diterapkan oleh Anwar Ibrahim.

"Walaupun saya adalah ketua bahagian UMNO tetapi saya turun padang bukan untuk menjadi calon seperti mana yang dimainkan oleh pembangkang sebaliknya saya dan anggota UMNO bekerja untuk kesejahteraan rakyat dan kemenangan BN yang menjadi payung kepada rakyat Malaysia.

"Impian pakatan pembangkang adalah untuk meletakkan Anwar sebagai PM tetapi mereka sendiri belum memutuskan untuk parti mana yang akan bertanding di sini kerana antara PKR dan DAP juga ada percanggahan dan banyak bermain tarik tali sedangkan pada BN ianya telah nyata bahawa kerusi Penampang bukan milik UMNO namun jentera kita bekerja bersama-sama," tegasnya lagi. – MediaUMNO

Berita Bertarikh Pada 4:34 PM

di negeri sabah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri sabah - Google Blog Search


PUNCA KEHILANGAN MARUAH KEPIMPINAN SULUK <b>DI NEGERI</b>

Posted: 17 Oct 2012 11:50 AM PDT

Posted by DZULASREE @ Asree Sug on Wednesday, October 17, 2012

GILIRAN DATUK SRI NAJIB TUN RAZAK PAKAI KANDIT SULUK/TAUSUG DI LEHER. GAMBAR LAWATAN KE SABAH SEBELUM BELIAU BERLEPAS KE MANILA UNTUK MENJADI SAKSI MENANDATANGANI PERJANJIAN DAMAI MILF-FILIPINA.- Foto ehsan dari posting sahabat-sahabat PUSAKA.SULUK/TAUSUG DI SABAH DAN GELARAN PTI
Di negeri Sabah, salah satu suku kaum yang terbiar dan tersisih pada hari ini ialah yang dipanggil suku kaum Suluk. Padahal sebelum Sabah menyertai Persekutuan Malaysia 16 September 1963, suku kaum Suluk ini adalah yang terkenal dominan dalam kelas pentadbir dan terkenal sebagai suku bangsa pahlawan serta bangsawan. Selama beberapa dekad disepanjang puluhan tahun selepas 16 September 1963, kelihatan suku kaum ini terbelenggu dan menjadi pasif disebabkan beberapa peristiwa yang berjaya menekan mereka ke tahap "tiada nilai".


PERTAMA:
Kehilangan nilai itu berpunca dari berlakunya perang Moro vs Manila 1972 yang kelihatannya pemimpin tertinggi Suluk di North Borneo atau Sabah seperti Tun Datu Mustapha ketika itu terlibat secara tidak langsung menyokong dan mendokong pejuang Moro melawan Filipina. Perang berterusan yang sudah barang tentu memakan korban yang bukan sedikit menyebabkan penduduk kepulauan Sulu mula berhijrah beramai-ramai membanjiri negeri Sabah.

Kebanjiran pelarian ini tidak hanya berhenti disitu, tapi ia berterusan dengan kedatangan fasa kedua para pelarian yang terkemudian. Kali ini lebih kepada pelarian ekonomi kerana perang yang berterusan, perang saudara, hutang piutang, kesukaran mendapatkan sesuap nasi di sana menyebabkan Sabah menjadi destinasi utama untuk mereka meneruskan kehidupan berkeluarga. Hal ini berterusan dan kerajaan Negeri Sabah diletak dalam keadaan serba salah, terutama Tun Datu Mustapha yang ketika itu turut dilanda masalah politik dalaman. Kesibukan Tun Datu Mustapha dalam polemik politiknya menjadikan keadaan Pelarian Perang dan Pelarian Ekonomi dari kepulauan Sulu berada dalam keadaan huru-hara dan terbiar. 

Dari sini muncullah perkataan baru dan asing buat pelarian ini iaitu istilah PENDATANG TANPA IZIN atau PTI. Sedangkan rata-rata para pelarian ini 98% adalah dari kepulauan Sulu yang menganggap North Borneo adalah sebahagian dari wilayah nenek moyang mereka.


KEDUA:
Kehilangan nilai kepimpinan Suluk ini masuk ke fasa seterusnya iaitu Tun Datu Mustafa berjaya diperdaya oleh orang Melayu dari Semenanjung Malaysia untuk membubarkan Parti USNO dengan menukarnya kepada Parti UMNO. Dalam fasa kedua ini, kegembiraan Tun Datu Mustapha dan pemimpin-pemimpin Suluk lain hanya sementara kerana janji dari membawa Parti UMNO masuk ke Sabah. Seperti biasa dalam permainan politik, komplot dan pengkhianatan adalah wajib tanpa mengira sahabat dan keluarga. Disebabkan politik segalanya telah bercerai berai kerana "Fulus". Dalam hal ini kemudiannya Tun Datu Mustapha telah dipersalahkan oleh veteran Suluk-Bajau kerana membawa UMNO masuk ke Sabah dan membuang USNO.

Beberapa waktu kemudian Tun Datu Mustapha telah dianggap gagal sehingga diri beliau sendiri tidak berjaya merebut jawatan yang sepatutnya berada dalam tangan beliau. Sehingga muncullah Parti PBS dan menjadi penguasa baru menggantikan kepimpinan Suluk. Ketika PBS memerintah mereka mula memadam jejak-jejak kepimpinan Suluk hinggakan legasi Tun Datu Mustapha sendiri di mata rakyat hampir-hampir pupus. Kejayaan PBS sangat mengagumkan, dalam masa singkat parti PBS berjaya mengangkat maruah suku bangsa mereka KADAZAN-DUSUN-MURUT (KDM) ke persada dunia sebagai bangsa dominan menggantikan suku kaum Suluk yang sudah dianggap PELARIAN PERANG atau PTI.


KETIGA:
Kehilangan nilai pada fasa ketiga ini adalah disebabkan oleh kemunculan PBS mengambil alih tampuk pemerintahan yakni meneruskan legasi perjuangan Tun Fuad Donald Stephen (beliau sebelum memeluk Islam adalah salah seorang pemimpin gereja di North Borneo). Mereka mula melestarikan budaya dan bahasa mereka dengan memperkenalkan pesta KAAMATAN dan memasukkan bahasa KDM dalam surat khabar harian mereka sendiri, satu perkara terpenting yang tidak dilakukan oleh Tun Datu Mustapha untuk kaum Suluknya selama beliau memerintah ketika dulu.

Kebijaksanaan PBS adalah kerana mereka mendapat khidmat nasihat gereja dari Eropah dan pelbagai penjuru dunia. Maka jangan hairan mereka lebih berjaya dan terurus. Berbanding Suluk yang dikatakan berani tidak tercabar tapi dari segi kepimpinan mereka tertinggal 100 tahun ke belakang oleh PBS yang berorintasikan Kristian. Kejayaan PBS sebenarnya selain bantuan luar di pihak gereja, mereka juga pandai mengendalikan Yayasan Sabah dan dari sana mereka dapat modal besar untuk memacu menjayakan setiap agenda mereka. 

Satu kejayaan besar PBS lagi yang tidak dapat dimungkiri ialah mereka berjaya membina gereja di setiap kilometer di seluruh tanah negeri Sabah. Berbanding ketika pemimpin Suluk memerintah sebelumnya, yang hanya berusaha mengislamkan KDM tapi tidak memberikan dakwah susulan apatah lagi mendirikan masjid atau surau disetiap kilometer tanah negeri Sabah. Sehingga hari ini, Suluk tidak lagi dikenali sebagai suku bangsa yang sangat bermaruah dan berintegriti sebagai bangsawan di Negeri Sabah. Kepimpinan Suluk yang ada sekarang walau pun mencuba menaikkan nama Suluk namun masih gagal kerana tiada sokongan dan dokongan dari masyarakat Suluk sendiri. 

Hal ini berlaku disebabkan majoriti orang Suluk di Sabah malu dipanggil Suluk atau Tausug lagi. Mereka lebih suka dipanggil Bajau, Sungai atau Melayu (kerana menganggap Suluk/Tausug itu adalah Pelarian atau PTI). Mengaku Melayu sahaja sangat janggal dikalangan Suluk atau Tausug dan menjadi bahan lawak jenaka kepada generasi yang mengetahui sejarah. Kerana ketika Sabah sertai Persekutuan Malaysia dulu tiada satu pun nama suku kaum yang ditulis nama MELAYU dari Sabah. Melayu hanya masuk ke Sabah setelah dibuka pejabat-pejabat Kerajaan Pusat, Polis dan Tentera yang pekerjanya ramai didatangkan dari Tanah Melayu, sehingga itu barulah ada nama Orang Melayu di negeri Sabah.


KESIMPULAN
Kesimpulannya mudah dan pendek. Pemimpin Suluk di Sabah jangan malu meniru kejayaan PBS kerana mereka berjaya melestarikan bangsa, budaya dan agama mereka sampai tidak tercabar dan menjadi penentu kepada kuasa politik di negeri Sabah. Kemungkinan besar Datuk Shafie Apdal berjaya melestarikan Pesta Lepa-Lepa dengan mencedok Budaya Sambulayang Suluk menjadi miliknya sehingga pesta Bajau itu terkenal dipersada Glokal adalah kerana meniru kejayaan PBS.

Kita ucap tahniah kepada Datuk Shafie Apdal yang lebih berasa mulia berbahasa Bajau di hadapan orang-orang Suluk dalam mana-mana pertemuan politik, kerana seperti yang saya jelaskan di atas, Suluk telah kehilangan nilai sehingga orang Bajau pun tidak lagi memandang mereka sebagai Suluk malah bagi orang Bajau Semporna Suluk adalah dari Suku Bajau. Pandangan sinis ini sepatutnya dilihat oleh Suluk sebagai cabaran untuk maju dan berusaha menjadi yang terbaik mendahului suku kaum KDM yang diperjuangkan PBS dan Bajau yang diperjuangkan Datuk Shafie Apdal. Sekurang-kurang seiring dengan mereka.

Adalah satu perkara yang sangat memalukan buat Suluk dan keluarga mereka serta keturunan mereka sehingga qiamat, yang bukan sahaja mereka kalah dari semua bidang kepada kaum-kaum lain, malah kalah dari memajukan diri dari segi pendidikan agama. Sepatutnya setiap daerah dan perkampungan Suluk tanpa mengira PTI dan tempatan seharusnya ada sekolah agama rakyat atau lebih canggih lagi sekolah Pondok ala Pondok Pattani. Sudahlah Pesta Sambulayang pun tidak mampu mengadakannya, bahasa Suluk pun tidak dilestarikan sehingga menjadi bahasa surat khabar harian di Sabah sebagaimana yang dibuat KDM. 

Sepatutnya pengundi SULUK di negeri Sabah dan di semenanjung Malaysia meminta Datuk Sri Najib membantu melestarikan bahasa dan budaya Suluk di Sabah. Kalau Datuk Sri Najib enggan atau mahu tak mahu, persatuan Suluk seharusnya menghantar isyarat kepada Datuk Sri Anwar Ibrahim dan suarakan keinginan anda sebagai SULUK Sabahan yang bermaruah.
 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved