ads

Sabtu, 24 November 2012

10 di semporna - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di semporna - Google Blog Search


sabahkini.net: KRISIS AIR <b>DI SEMPORNA</b> MERUNCING

Posted: 18 Nov 2012 12:17 AM PSTSEMPORNA tidaklah seindah namanya. Ini bermakna masih banyak kekurangan infrastruktur yang dialami oleh daerah ini yang sewajarnya diambil perhatian oleh wakil rakyat yang telah diberi mandat oleh seluruh warga daerah Semporna, terutamanya Datuk Seri Panglima Shafie Afdal selaku Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah yang semestinya mempunyai banyak peruntukan kewangan.
Namun apa yang menyedihkan, percayakah rakyat Sabah bahawa masih ada kampung-kampung di daerah Semporna ini yang tidak ada bekalan air bersih.
Contoh yang paling jelas ialah Kampung Tampi-Tampi, Kampung Kabogan dan kampung yang terletak di sekitarnya, walhal kedudukan kampung-kampung ini tidaklah berapa jauh dari pekan Semporna.
Manakala di kampung Bugaya dan sekitarnya terpaksa menjalani catuan dua dan hanya mendapat air dua kali seminggu iaitu hari Rabu dan Sabtu, itu pun sekadar 5 jam sehari.
Bayangkan, apalah sangat dua kali seminggu dan hanya lima jam sehari? Senario ini bukannya perkara baru dan catuan ini sudahpun berkali-kali diajukan kepada Jabatan Air Semporna, namun 1001 alasan yang diberikan.
Apa yang menyedihkan lagi, penduduk tempatan terpaksa membeli bekalan air bersih dari pihak kontraktor yang kononnya telah dilantik oleh Jabatan Air Semporna dan dikhabarkan kontraktor ini bukannya penduduk tempatan (sejauh mana kebenarannya hanya Jabatan Air Semporna yang tahu).
Adakah ini tidak menyedihkan? Persoalannya sampai bila keadaan ini akan berakhir? Adakah menunggu kerajaan baru atau fenomena ini terus membelenggu masyarakat daerah Semporna terutama masyarakat yang tinggal di kampung yang dinyatakan tadi.
Logik akal, keadaan ini tidak mungkin berlaku di daerah Semporna kerana daerah Semporna mempunyai empat orang wakil rakyat yang diketuai oleh Datuk Shafie Afdal selaku Naib Presiden Umno merangkap Merangkap Menteri KKLW; Datuk Hj Nasir Tun Sakaran, Datuk Ramlee Marhaban dan Datuk Hj Herman Mohammad.
Apa yang diharapkan, agar semua wakil rakyat ini mengambil tindakan dengan segera demi keselesaan masyarakat daerah Semporna atau akan dihukum oleh rakyat pada PRU-13 nanti?

10 di tenom - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tenom - Google Blog Search


ZAKRI ALI: [Video] Ceramah DSAI <b>di Tenom</b> Sabah 12/10/2012

Posted: 12 Oct 2012 09:30 PM PDT

PEMIMPIN YANG MENIPU RAKYAT !!

Ka'ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (menyokong) tindakan mereka yang aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga);- (Riwayat Tirmidzi, Nasae'i dan Hakim).

HUKUMAN MENUDUH TANPA EMPAT ORANG SAKSI

AL QURAN-SURAH AL-NUR AYAT 4

"Orang yang melemparkan TUDUHAN (ZINA/LIWAT) kepada seseorang yang terpelihara kehormatannya, kemudian mereka tidak membawakan EMPAT ORANG SAKSI, maka sebatlah mereka DELAPAN PULUH KALI sebatan dan jangan lah kamu menerima penyaksian mereka itu selama-lamanya; kerana mereka adalah orang yang FASIQ."

I N G A T ! !


"Jika ALLAH SWT memakbulkan doamu, maka Allah meneguhkan kepercayaan mu kepadaNya",
"Jika ALLAH SWT menangguhkan doamu, maka ALLAH menguji kesabaranmu",
Jika ALLAH SWT TIDAK MEMAKBULKAN doamu, maka ALLAH telah merancang sesuatu yang lebih baik buatmu",

10 di sipitang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di sipitang - Google Blog Search


persiapan rohani coy tatal keningau - perlayananku <b>di sipitang</b>

Posted: 04 Nov 2012 05:38 AM PST

shallome,


Tidak lama lagi belia menengah rendah seluruh keuskupan Keningau akan menyertai satu program yang julung kali diadakan dengan tema yang sama dengan SYD3 iaitu Colour of Youth, Program ini akan diadakan di KSFX keningau pada 13-16 November ini, dimana Paroki St Yohanes Pembaptis disertai oleh 18 Peserta. Oleh itu persiapan rohani peringkat keuskupan telah diadakan di Retret Tatal keningau dan saudara Jae,Leopard dan adik Tata telah mewakili SYPS untuk program persiapan rohani ini.

Yang melayani,

Mackenzie Banyeng
AJKPUBLISITI KBKSYPS

10 di ranau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di ranau - Google Blog Search


Masalah tanah <b>di</b> Kg Kirokot <b>Ranau</b> « Eman540705&#39;s Blog

Posted: 13 Oct 2012 01:10 PM PDT

Kelmarin, aku hantar isteri dan anak aku balik kampung. Ada mesyuarat di kampung pasal tanah-tanah orang kampung yang diambil oleh sebuah syarikat.

Baru aku tahu di Sabah ni, hak tanah-tanah adat sebenarnya yang ada Native Title bergantung kepada keluasan setiap kampung. Maksudnya, kalau tanah itu terletak dalam sempadan kampung A, jika orang hendak membeli tanah tersebut perlu mendapat kelulusan ketua kampung atau pengerusi kampung tersebut.

Dalam kes kampung isteri aku ni, tanah-tanah orang kampung isteri aku diambil telah dijual oleh ketua kampung sebelah. Jadi mesyuarat tu untuk menentukan sempadan yang sebenar di antara Kg Kirokot (kg isteri aku di Ranau bukan Kg Kirokot Tambunan) dan Kg Lobou.

Dalam mesyuarat tu nanti dihadiri oleh wakil dari kampung-kampung, wakil dari syarikat dan wakil dari mahkamah anak negeri Ranau. Mungkin mereka akan menentukan sempadan dengan menggunakan peta dari Jabatan Tanah.

Yang aku kasihan ni, syarikat yang membeli ni dengan orang kampung sebelah, membersihkan kawasan tanah tu tanpa berbincang dahulu dengan orang-orang kampung isteri aku ni. Jadi semua sawit, pokok buah-buahan, padi, pondok dan lain-lain semua mereka kasi bersih. Orang-orang kampung isteri aku sedar bila sudah bersih kawasan tu.
Ada orang kampung yang pengsan tengok punca pendapatan mereka hilang.

Minta-minta mesyuarat tu nanti dapat menyelesaikan masalah di kampung isteri aku tu. Sekiranya, tanah-tanah tersebut di dalam kawasan kg Lobou atau kg Kirokot pun, diharapkan pihak syarikat dapat membayar gantirugi pokok-pokok yang ditebang.

Wallahua'lam.

10 di nabawan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di nabawan - Google Blog Search


You Say Bah, I Say Bah, Sabah bah.....: <b>Nabawan</b> bakal pengeluar <b>...</b>

Posted: 18 Nov 2012 09:48 PM PST

[unable to retrieve full-text content]Pembantu Menteri Pertanian dan Industri Makanan Sabah, Datuk Bobbey A Suan, berkata tanaman yang diperkenalkan di daerah ini mampu menjana pendapatan lumayan kepada bakal pengusaha tanaman lada hitam di ...

10 di beluran - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di beluran - Google Blog Search


Teratak 66: SANDAKAN DAN <b>BELURAN</b>

Posted: 21 Nov 2012 09:50 PM PST

       Salam sayang selalu.....sambung cerita kelmarin..hari tu Nekcik dah bawak jalan jalan pasar ikan..kalau melancong takkan nak beli ikan pulak buat souvenir kan..sebelah pasar ikan tu ada kedai nak beli souvenir atau ole ole...di tingkat atas..of koz  kalau sabah ni mestilah mutiara kan..mutiara air tawar ke air masin ke..yang ni Nekcik memang kurang ariflah...Nekcik pun tak beli pun mutiara mutiara ni..( zaman zaman kegilaan acessori ni dah berlalu!!)....adalah 3,4 urat untuk buah tangan..dan FM  sikit..tapi yang satu ni masih menjadi kegilaan..apa ye...tu yang bawah tu!!!
              Biasalah kan..kemana jugak..mesti beli jam..Tokpokcu dah angkat satu!! murah jek..rm45 hengget

           Bukan nyoping pun..baju tak cukup..alasanlah tu..so Nekcik dengan sikecik belilah satu..murah jer 35 hengget  sikecik beli kemeja 28 hengget...taklah mahal kan...
                                  Belilah T shirt untuk anak anak di rumah
                                                                I LOVE SANDAKAN!!!
Depan Balai Polis Sandakan pun tangkap gambar!! Nak jadikan bukti ..kami dah sampai Sandakan disaksikan batu besar tu!!
  Kembara  Nekcik ke Sandakan ni  lebih kepada bermesra bersama keluarga di sini..so dengan waktu yang terbatas..kami puter puter di sekeliling bandar sahaja..tak sempatlah nak jumpa anak cucu di SEPILOK..next time ye!!


 Apa yang Nekcik pegang tu ye?? Itu makanan kegemaran keluarga Nekciik..BURASAK...Kat sini senang dapat pasal ramai orang Bugis..tapi yang ini Nekcik tak beli...Tuan punya gerai tu tengah makan..so Nekcik tanyalah kat mana ada jual..dia kata orang jual tu baru lepas balik...so dengan murah hatinya dia sedekah kat jariah..alhamdulilah...murah rezeki dia..Insya Allah
 Gerai gerai ni di CHECK POINT...selepas bandar Sandakan..Ini on da way nak ke Kota Kinabalu...Alhamdulilah anak sedara Nekcik yang tinggal di KK balik ke Sandakan ( 7 jam perjalan tu) semata mata nak bawak kami ke KK...Pada mulanya plan nak naik bas express je ke KK..sebab tiket balik dari KK..tapi mereka kata nanti tak boleh singgah di Ranau dan Kundasang ...Terima kasih anaknda Nizam dan Yanie serta abang sekeluarga kerana bersusah payah meraikan kami..siap abang berdua ikut ke KK  lagi                                       3 dara  model ikan!!! Posing tetap posing..tak kira lah bau ikan!!!

                            Gigihnya makcik ni..mengharungi ombak laut untuk mencari rezeki!! Kita menitis air mata melayan OMBAK RINDU!! Satu pengajaran dari sebuah perjalanan!!!!! 

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved