ads

Khamis, 15 September 2011

10 di kota marudu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota marudu - Google Blog Search


SUARA BEBAS TUARAN: Masaalah Tanah Adat <b>Di Kota Marudu</b> <b>...</b>

Posted: 08 Sep 2011 01:02 AM PDT

SUARA BEBAS TUARAN: Masaalah Tanah Adat Di Kota Marudu Hampir Selesai?


Harapan 50 buah kampung di Tandek dan Matunggong dalam daerah Kota Marudu nampak nya semakin cerah bilamana pemimpin-pemimpin dari kampung tersebut bersetuju menerima cadangan penyelesaian oleh kerajaan untuk mengeluarkan hak adat pribumi (NCR) mereka ke atas tanah di kawaan-kawasan yang diluluskan kepada Begaraya Sdn Bhd dan Lembaga Kemajuan Perhutanan Negeri Sabah (SAFODA) bagi perladangan hutan.
  • Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Datuk Seri Dr Maximus Ongkili yang juga anggota Parlimen Kota Marudu, berkata, perkara itu dipersetujui oleh pemimpin masyarakat berkenaan pada mesyuarat yang diadakan dengan mereka kelmarin.
  • Menurut Maximus,penyelesaian ini meliputi memberikan kawasan seluas 20 ekar kepada setiap keluarga dan individu yang berumur lebih 21 tahun di kampung-kampung yang terbabit. Ini membabitkan 15 ekar tanah geran komunal dan lima ekar sebagai sebahagian tanah simpanan kampung. Selanjut nya, penyelesaian itu melibatkan kira-kira 1,000 keluarga.
  • Maximus berkata, diputuskan mereka yang berumur 21 tahun ke atas juga mendapat manfaat daripada penyelesaian itu bagi memastikan kepentingan setiap orang diambil kira termasuk ibu tunggal dan golongan kurang upaya.
  • Katanya, proses mengukur tanah bagi geran komunal itu akan bermula bulan depan dan Jabatan Tanah dan Ukur dijangka menyiapkan sekurang-kurangnya empat geran komunal menjelang akhir tahun. Kawasan terlibat ialah Kampung Sungai Magandai, Kg Samparita dan Kg Dalamason di Tandek, dan Kg Mangin 1/Mangin 2 di Matunggong.
  • Maximus juga menyifatkan penyelesaian itu adalah konsisten dengan prinsip kerajaan "Rakyat Didahulukan" iaitu pemilik tanah NCR didahulukan berbanding agensi kerajaan atau syarikat swasta dalam perkara membabitkan tanah yang menjejaskan kepentingan rakyat.
Dalam pada itu, Maximus menyarankan agar syarikat atau agensi kerajaan tidak sesuka-hati mengambil tanah daripada penduduk kampung yang telah tinggal dan mengusahakan tanah mereka selama beberapa dekad," katanya.
Ongkili turut mengucapkan terima kasih kepada Ketua Menteri Datuk Seri Musa Aman kerana bersetuju dengan permintaan pemilik tanah NCR dan Jabatan Tanah dan Ukur untuk menyelaraskan proses penyelesaian itu termasuk mengadakan sesi pendengaran bagi semua pihak yang terlibat.
Sumber: Bernama

10 di sandakan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di sandakan - Google Blog Search


Penumpang tangkap lelaki meraba pelajar perempuan dalam bas <b>di</b> <b>...</b>

Posted: 24 Aug 2011 07:46 AM PDT

No of View :1042

Tindakan berani beberapa penumpang sebuah bas berjaya membawa kepada penangkapan seorang lelaki yang meraba seorang pelajar perempuan kolej swasta di dalam bas itu di sini semalam.

Timbalan Ketua Polis Daerah Sandakan, Supt Fadzil Mohd Ali, berkata ketika kejadian 4 petang itu, mangsa yang berusia 20 tahun menaiki sebuah bas dari Terminal Bas di Bandar Sandakan untuk pulang ke rumahnya di Kampung Gum-Gum di Batu 16.

 Katanya, seorang penumpang lelaki kemudian duduk di sebelah mangsa danketika dalam perjalanan, lelaki itu membawa pelajar perempuan itu bercerita dan tiba-tiba memeluk dan merabanya.

"Beberapa penumpang lain di dalam bas itu bertindak membantu menangkap lelaki itu selepas mangsa menjerit meminta pertolongan.

"Lelaki itu kemudian diserahkan kepada anggota polis peronda apabila bas itu berhenti di sebuah perhentian bas di Batu 4," katanya di sini hari ini.

Fadzil berkata, lelaki berusia 35 tahun yang tidak memiliki dokumen pengenalan diri, kini ditahan reman untuk siasatan lanjut mengikut Seksyen 354 Kanun Keseksaan. – BERNAMA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Incoming search terms:

10 di tawau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tawau - Google Blog Search


Lori sarat muatan terbalik <b>di Tawau</b> - Metrokini | Metrokini

Posted: 09 Sep 2011 08:23 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]TAWAU: Sebuah lori yang sarat dengan muatan kayu balak telah terbalik ketika dalam perjalanan menuju ke bandar Tawau, baru-baru ini. Kejadian ini berlaku di bulatan berhampiran dengan Taman Ria, di Jalan Utara dan ...

10 di kota belud - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota belud - Google Blog Search


PoCo PoCo <b>KoTa BeLuD</b>

Posted: 15 Sep 2011 07:19 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]poco ramai2 di astaka padang pekan kota belud sempena ulangtahun amanah ikthiar kalau tidak silap aku.. sorry video x clear.. al maklum la rakam video pakai hp ja hehe.. apa2 pun layaN~ (camera video Sony Ericcson ...

10 di tuaran - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tuaran - Google Blog Search


Borneo Herald: Bumburing Menghitung Amanah Hari Terakhir?

Posted: 07 Sep 2011 04:52 PM PDT

Oleh : HAJI GHULABDIN ENJIH

KEPUTUSAN yang diumumkan oleh Timbalan Presiden UPKO, Datuk Seri Panglima Wilfred Mojilip Bumburing untuk tidak mempertahankan jawatannya di bahagian Tuaran bagi memberikan laluan kepada pemimpin muda atau generasi baru sewajarnya dihormati dan diterima dengan hati terbuka oleh semua pihak.

Pengerusi Majlis Bertindak Deklarasi Suara Anak-Anak Daerah Tuaran (MANDAT), Marsah Muyong yang mengulas pengumuman Timbalan Presiden parti itu di Mesyuarat Tritahunan UPKO di Tamparuli baru-baru ini berkata, sebagai seorang ahli politik yang telah berkecimpung selama 30 tahun dalam perjuangan pelbagai parti di Bahagian Tamparuli menerusi PASOK, Parti Bersatu Sabah (PBS) dan kini UPKO; keputusan berat yang cukup berani dilakukan oleh Bumburing itu adalah tepat.

Ketika ini, kata Marsah, UPKO berada dalam situasi yang terbaik dan sudah tentu masa dan saat terbaik bagi beliau menyerahkan tanggungjawab ini kepada pemimpin muda untuk memenuhi tuntutan tranformasi politik Barisan Nasional (BN) seperti yang dilaung-laungkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Marsah yang merupakan Ahli Jawatankuasa UMNO Bahagian Tuaran mengakui pengumuman Bumburing yang juga Ahli Parlimen Tuaran itu sesuatu pengumuman yang tentu mengejutkan ahli-ahli UPKO khasnya dan memeranjatkan kesemua penyokong BN di mana juga di negeri ini; namun hakikat ini harus diterima dan diakui kerana ia dilakukan bukan memikirkan kepentingan peribadi Bumburing tetapi demi kebaikan BN pada keseluruhannya.

"Selaku sebuah badan bukan kerajaan (NGO) di Tuaran, MANDAT merasakan keputusan yang dibuat oleh Bumburing adalah satu kehilangan terhadap perjuangan untuk memantapkan BN di negeri ini; malah dalam situasi ini MANDAT yang berpaksi kepada perjuangan Suara Anak-Anak Daerah Tuaran melihat pengunduran Bumburing ini satu pengorbanan bagi memberikan laluan kepada pemimpin muda untuk menggalas tanggungjawab dalam perjuangan BN selanjutnya," kata Marsah yang pernah menjawat jawatan Wakil Ketua Anak Negeri (WKAN) di Tuaran.

Marsah yang amat teruja dengan kata-kata Bumburing; "Jawatan tidak penting bagi saya, apapun peranan yang dipegang kalau kita teruskan berkhidmat kepada masyarakat, kita masih boleh menyumbang sesuatu yang lebih baik kepada rakyat".

Terdahulu semasa ditemui pemberita selepas berucap di Mesyuarat Agung Tritahunan UPKO Bahagian Tuaran 2011 di Dewan Tun Hamdan Tamparuli baru-baru ini, Bumburing berharap kepada semua penyokong UPKO tidak mempunyai keraguan atau pertikaian mengenai kesetiaannya terhadap Parti UPKO.

"Saya ingin menjelaskan penyertaan saya dalam satu badan bukan kerajaan (NGO) iaitu Angkatan Amanah Merdeka (AMANAH) baru-baru ini bukan penyebab saya melepaskan jawatan dalam UPKO tetapi hanya penyertaan yang secara kebetulan dengan pengumuman tidak mempertahankan jawatan dalam parti," katanya yang juga Bekas Timbalan Ketua Menteri Sabah.

Bumburing memberitahu penyertaannya dalam AMANAH memang sudah diketahui oleh Presiden UPKO, Tan Sri Bernard Giluk Dompok dan beliau tahu bahawa AMANAH bukanlah sebuah parti politik tetapi merupakan NGO di peringkat kebangsaan yang dipimpin oleh Bekas Menteri Kewangan Malaysia,Tan Seri Tengku Razalih Hamzah yang juga Ahli Parlimen Gua Musang, Kelantan.

Bumburing yang juga Timbalan Presiden AMANAH berkata pihaknya sudah mempunyai 17 bahagian di Sabah dan sedang giat mengujudkan jumlah yang lebih banyak bahagian di Sabah.

Selain dari Bumburing, beberapa pemimpin tempatan dari Tuaran menyertai AMANAH terdiri daripada Bekas Ahli Parlimen Tuaran,Datuk Monggoh Orow, Denis Gimpah, Darshan Singh, Ramli Hakim, Balanting Erom, Sylvester Saraban Daniel, Soguli Olid, Haji Awang Puasa Jambul, Haji Ghulabdin Enjih dan lain-lain lagi.

Sehubungan itu Marsah yang juga Ketua Cawangan UMNO Pulau Tengah Tuaran, berharap kepada semua kepimpinan parti dalam Barisan Nasional (BN) di negeri ini mencontohi pengorbanan Bumburing, terutama kepada pemimpin yang telah lama memberikan perkhidmatan kepada parti masing-masing.

Demi merasakan telah ada suara-suara akar umbi yang meminta pemimpin seperti ini untuk menyingkatkan tempoh perkhidmatan, maka pemimpin berkenaan kata Marsah harus akur demi memberikan laluan kepada pemimpin muda untuk menyambung tanggungjawab itu demi kebaikan BN negeri pada masa hadapan terutama ketika mendepani Pilihan Raya Umum yang ke 13 tidak lama lagi.

Sementara itu kata Marsah, Ahli Jawatankauas MANDAT bercadang akan mengadakan kunjungan hormat terhadap Bumburing bagi menawarkan hasrat NGO yang baharu ditubuhkan di Tuaran untuk melantik Ahli Parlimen Tuaran itu sebagai salah seorang penaung MANDAT.

10 di ranau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di ranau - Google Blog Search


Dua Beradik Myanmar Menunggu Ibu Bapa Mereka Selama 7 <b>...</b>

Posted: 15 Sep 2011 04:02 AM PDT

No of View :252

Selepas membaca entry ini, sesiapa yang mengenali ibu bapa mereka  Salleh Yaakob, 48, (bapa) dan Hasanah Biti Salleh, 38, (ibu) boleh lah menghubungi 013-5543163 atau mana-mana balai polis berhampiran. Kerjasama sebagai rakyat 1Malaysia amatlah diharapkan. Alamat terakhir mereka ialah  No.35, Jalan Kenanga 3, Taman Satria, 70450 Seremban Negeri Sembilan.

 Dua beradik, Mustafa Salleh, 13, dan adiknya Muzzafarrol Hisham Salleh, 7, yang ditinggalkan kedua ibu bapa mereka warga Myanmar sejak 2004 di Kampung Napong 2 Ranau, kini tinggal bersama salah seorang penduduk di kampung itu, Liman @ Abdul Bakry Bahinda.

Liman, 65, ketika menghubungi media kelmarin memberitahu pihaknya masih mencari dan menunggu ibu bapa dua beradik itu, Salleh Yaakob, 48, (bapa) dan Hasanah Biti Salleh, 38, (ibu)

Alamat terakhir mereka ialah di No.35, Jalan Kenanga 3, Taman Satria, 70450 Seremban Negeri Sembilan. Namun usaha mencari mereka menemui jalan buntu kerana kedua ibubapa kanak-kanak berkenaan tidak pernah kembali atau menghubunginya (Liman) sejak meninggalkan dua beradik itu selepas berpindah ke Semenanjung Malaysia untuk mencari pekerjaan.

"Saya sudah berusaha untuk mencari mereka di merata tempat termasuk menghubungi saudara mara mereka di Semenanjung namun gagal.

"Oleh itu, saya mengambil keputusan memohon bantuan media bagi menyiarkan hasrat saya ini dengan harapan dapat mencari atau menghubungi Salleh dan Hasanah untuk meminta surat hitam putih membenarkan saya terus menjaga dan mengambil kanak-kanak ini sebagai anak angkat saya yang sah disisi undang-undang Syariah," kata Liman.

Tambahnya, kanak-kanak itu telah tinggal bersamanya untuk dijaga dan dipelihara seperti anaknya sendiri dengan mengeluarkan perbelanjaan harian sejak mereka kecil lagi hingga hari ini.

"Sekiranya usaha saya menyiarkan dalam media untuk mencari kedua-dua ibu bapa mereka tidak berhasil, maka saya tidak teragak-agak untuk memohon kepada yang berwajib (Mahkamah Syariah) supaya mengeluarkan satu surat sah membenarkan saya menjadi bapa angkat mereka," katanya.

Liman juga memohon supaya hasratnya itu disiarkan di akhbar nasional dan tempatan bagi memohon bantuan orang ramai yang menjumpai atau mengetahui di mana Salleh dan Hasanah berada supaya menghubunginya di talian 013-5543163 atau mana-mana balai polis berhampiran.

"Saya amat memerlukan sokongan serta kerjasama daripada orang ramai untuk mengesan di mana Salleh dan Hasanah berada, memandangkan anak-anak mereka kini amat merindui mereka," katanya sambil memaklumkan kedua-dua anak berkenaan memiliki sijil lahir yang sah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

10 di kota kinabalu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota kinabalu - Google Blog Search


Bekalan elektrik <b>di Kota Kinabalu</b> bakal dipertingkat | BorneoPost <b>...</b>

Posted: 29 Aug 2011 09:45 AM PDT

by RUZAINI ZULKIFLI, ruzainiUB@gmail.com. Posted on August 30, 2011, Tuesday

PERIKSA... John (dua kiri) memeriksa peralatan ketika membuat lawatan ke pembinaan Pencawang Pembahagian Utama (PPU) Star City kelmarin.

KOTA KINABALU: Kestabilan bekalan elektrik di sekitar bandaraya dipertingkatkan lagi setelah projek pembinaan Pencawang Pembahagian Utama (PPU) Star City yang bermula pada 22 Julai lepas.

Menurut Pengurus Besar (Projek Utama) Sabah Electricity Sdn Bhd (SESB), Ir John Gomez berkata lebih RM20 juta telah diperuntukkan bagi pelaksanaan projek bekalan elektrik berkenaan.

"Selain itu, projek ini juga akan menjadi suntikan bekalan tenaga di Kota Kinabalu selain punca bekalan elektrik sedia ada daripada PPU Karamunsing.

"Dalam PPU Star City ini, kita menempatkan dua transformer yang masing-masing berkuasa 30 megavolt ampere (MVA).

"Manfaat secara lansung daripada pelaksanaan projek ini adalah menampung pertambahan beban yang pesat membangun di kawasan Asia City dan sekitarnya," katanya.

John menambah, projek itu juga akan memberi impak positif terhadap mutu penghantaran dan pengagihan bekalan elektrik kepada pengguna di sekitar bandaraya dan seterusnya menyumbang kepada penurunan gangguan bekalan elektrik atau Indeks Sistem Purata Tempoh Gangguan (SAIDI) SESB.

Katanya, dalam memperkukuhkan dan mempertingkatkan sistem bekalan elektrik di Sabah ke tahap memuaskan, projek pembangunan prasarana elektrik dibangunkan secara berterusan.

"Ia juga menurut jadual berdasarkan Pelan Pembangunan Induk Bersepadu Kuasa Elektrik. Ini kerana kos pembangunan adalah amat tinggi bagi projek-projek yang pada lazimnya dilaksana di bawah peruntukan Rancangan Malaysia," katanya ketika melakukan lawatan ke PPU Star City di sini kelmarin.

Menurut John, pelaksanaan projek infrastruktur elektrik di bawah Rancangan Malaysia kesembilan (RMke 9) di jangka akan memperbaiki serta mempertingkatkan lagi bekalan elektrik di Sabah dengan menyaksikan penurunan positif bagi Indeks SAIDI di negeri ini.

"Malah ia bakal mengukuhkan sistem penjanaan, penghantaran dan pembahagian secara berterusan. Setakat 27 Ogos lepas, jumlah SAIDI di Sabah adalah 361.81 minit  bagi setiap pengguna," katanya.

10 di penampang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di penampang - Google Blog Search


Finalists receive last minute briefing on competitions | BorneoPost <b>...</b>

Posted: 14 Sep 2011 05:13 PM PDT

Posted on September 15, 2011, Thursday

FINAL BRIEFING: The finalists of both competition in a group photograph with the organisors after the briefing yesterday.

PENAMPANG: Finalists of the 'Pertandingan Piala Mahir Menyulam Siling Tan Sri Bernard Dompok' and the 'Pertandingan Menjahit Singer 2011' yesterday received a last minute briefing on the do's and don'ts on the day of the finals.

The finals and prize presentations of both competitions will be held at the Pusat Cemerlang P.174 Penampang New World Commercial Centre here on September 17 during the centre's annual fund raising bazaar.

According to Pusat Cemerlang treasurer Lydia John, the 15 finalists of the Siling making competition and the Singer sewing competition would be required to show their skills on September 17.

"They have two hours from 7.30am to impress the judges," she said when met at the Pusat Cermerlang P174 yesterday.

According to Lydia, the Siling making contest winner this year would receive the challenge trophy, cash prize of RM1,500, trophy, a hamper and a certificate while those judged second and third place winners would each receive RM1,000 cash and RM800 cash respectively, trophies, hampers and certificates.

The others would each receive consolation prizes of RM200 cash, a trophy, hamper and certificates, she said.

Meanwhile Singer (Malaysia) Sdn Bhd's Gaya branch manager Gomez Sim Kwong Kiang said out of the 60 over entries, they had chosen the best 20 finished products and 10 of the entrants had qualified for the finals.

"The winner will take home Singer's award winning model 8280 sewing machine while the second place winner will receive Singer's model 1519 sewing machine.

"The prize for the third place winner is an oven while those in fourth and fifth places will be presented with a gas cooker and hand mixer respectively," he said adding that all 20 finalists would receive a prize for their participation in the sewing competition jointly organised by Singer (Malaysia) Sdn Bhd through its Gaya branch, United Pasokmomogun KadazanDusun Murut Organization (UPKO) Penampang division's Women movement and the Pusat Cemerlang P.174, Penampang.

Lydia also extended the organisor's invitation to the public to attend the prize presentation ceremony as it is part of the programs lined up during the centre's annual fund raising bazaar which will be held on the same day.

The bazaar would be held on the street in front of the centre, she said adding that the final and prize presentation for the children's karaoke competition would also be held at the venue.

Coupons for the bazaar are now available at the Pusat Cemerlang P.174 Penampang and would also be sold on the day of the event, she said.

 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved