ads

Khamis, 14 Julai 2011

10 di kota marudu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kota marudu - Google Blog Search


I LOVE MARUDU: Isu Tapak Pembuangan Sampah <b>di Kota Marudu</b>

Posted: 14 Jul 2011 10:53 AM PDT

Sampah! Mesti itu kotor dan menjijikan. Busuk dan mencemarkan. Pihak berwajib harus ambil tindakan yang sewajarnya. Isu ini sudah lama disuarakan oleh penduduk yang menerima kesan buruk.

Tapak pembuangan sampah di Kota Marudu terletak di Kampung Tambun. Tapak sampah ini terletak kira2 200 meter dari kawasan rumah penduduk. Penduduk kampung mendapat kesan buruk dari perkara ini dan meminta supaya tapak sampah ini dipindahkan ke tempat lain.

Bukan mudah untuk mencari tempat untuk dijadikan tapak pembuangan/pelupusan sampah. Kerana semua tempat mendapat bantahan dari penduduk sekitar. Mudah2an setelah mendapat perhatian dari pelbagai pihak dan YAB, masalah ini dapat diselesaikan.

Petikan dari Laporan Akhbar:

Kementerian digesa sediakan dana untuk atasi malasah pelupusan sampah di Kota Marudu
Written by Raja on Wednesday, 27 April 2011 19:35

KOTA KINABALU - Anggota Dewan Undangan Negeri kawasan Tandek Anita Baranting menggesa Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan untuk segera memperuntukkan dana bagi menyelesaikan masalah tapak pelupusan sampah di Kota Marudu yang sudah berlarutan sejak sekian lama.

Beliau berkata tapak pelupusan sampah seluas 3 hektar di Pekan Lama Kota Marudu telah menjadi masalah kerana sudah melebihi kapasiti dan turut menggunakan kaedah pembakaran.

Bagaimanapun, katanya daerah Marudu, yang diwakili anggota Parlimen Datuk Seri Dr Maximus Ongkili, telah melakukan pelbagai usaha untuk menyelesaikan masalah itu sejak 10 tahun, termasuk mengenal pasti tapak baru bagi pelupusan sampah.

"Tetapi tapak yang dicadangkan sama ada dibantah penduduk atau Jabatan Alam Sekitar berdasarkan Penilaian Kesan Alam Sekitar.

"Majlis Daerah Kota Marudu juga telah memohon untuk melaksanakan teknologi kitar semula sampah, iaitu versi mini sistem yang digunakan di Kayu Madang, Telipok, tetapi dana daripada kerajaan negeri atau persekutuan masih belum diluluskan," katanya kepada pemberita di lobi bangunan Dewan Undangan Negeri di sini pada Rabu.

Anita berkata satu tapak telah dikenal pasti di Pitas untuk digunakan bersama oleh majlis daerah Kota Marudu dan Pitas, tetapi tapak itu masih belum diukur. - BERNAMA


Semoga masalah ini dapat diselesaikan dengan secepat mungkin.

Nasihat:
Warga Marudu janganlah terlampau banyak menghasilkan sampah. Jangan buang sampah merata-rata.

Sumber:

Sabahkini.com

Bernama


Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

I LOVE MARUDU: Kebun Rusa di Substesen Serinsim <b>di Kota Marudu</b>

Posted: 14 Jul 2011 10:38 PM PDT


Siapa belum pernah nampak rusa depan mata? apa!! Ada yang belum pernah nampak. Alalala... kesiannn. Tapi tidak apa... datang lah ke Kebun rusa di Serinsim, Kota Marudu. hehehehe :D


Petikan Berita dari Utusan Online:

Taman Sabah pergiat penyelidikan rusa

Oleh HASLIN GAFFOR: 06/06/2011

TAMAN-TAMAN Sabah (TTS) mengorak langkah dalam aktiviti penyelidikan pengurusan hidupan liar di dalam kawasan Taman Kinabalu melalui pembukaan Kebun Rusa di Substesen Serinsim di Kota Marudu, Sabah.

Kebun seluas dua hektar itu dipagar, dilengkapi dengan kemudahan Rumah Gelap, alat penimbang, ruang pengasingan dan kelong.

Rumah Gelap itu digunakan bagi menenangkan rusa ketika para penyelidik melakukan pemeriksaan kesihatan ke atas ternakan berkenaan.

Ia membolehkan kebun rusa ini berpotensi dijadikan model sebagai pusat kajian bagi rusa merangkumi kajian pembiakan, pemakanan, penyakit, kelakuan, pemilihan habitat, kadar tumbesar dan jangka hayat haiwan.

Kebun itu dibangunkan sejak 2005 tetapi hanya beroperasi dengan siapnya rumah gelap itu yang dirasmikan Pengerusi Lembaga Pemegang Amanah TTS, Dr. Joachim Gunsalam baru-baru ini.

Kebun Tropika di stesen Poring adalah ladang rusa pertama TTS yang dibuka pada 1988 bermula dengan dua ekor rusa yang diperoleh daripada penduduk berhampiran Taman Kinabalu dan sumbangan daripada Jabatan Hidupan Liar.

Dari tahun ke tahun, bilangan rusa yang ada meningkat kepada 24 ekor hasil kejayaan pembiakan spesies berkenaan.

Bagaimanapun keluasan kebun itu gagal menampung jumlah rusa yang ada kerana seekor rusa memerlukan kawasan mengikut nisbah 1 ekor: 0.4 hektar (seekar).

TTS mengambil inisiatif dengan membuka Kebun Rusa Serinsim dengan keluasan yang lebih lebas dan mampu menampung keperluan rusa sepenuhnya untuk mengembang biak.

Dr Joachim menyifatkan usaha yang diambil untuk membuka Kebun Rusa Serinsim akan menjadi model penting yang berfungsi sebagai pusat kajian dan organisasi yang turut serta dalam program pemuliharaan hidupan liar yang aktif di negeri ini.

''Ia sekali gus akan dapat menjana pendapatan TTS dan akan memberi peluang sosio ekonomi kepada penduduk tempatan Serinsim," katanya yang ditemui selepas merasmikan kemudahan Rumah Gelap itu.

Selain menjalankan fungsi sebagai pusat penyelidikan dan penyelamatan rusa dan haiwan mamalia lain, pembukaan ladang rusa Serinsim akan menjadikannya sebagai sebuah pusat pelancongan sesuai dengan lokasinya dalam kawasan Taman Kinabalu sebagai Tapak Warisan Dunia.

Dalam pada itu, usaha translokasi rusa dari kebun tropika di Poring ke kebun rusa Serinsim di sini dilakukan selama tiga hari bermula 21 Mac lalu.

Rusa berkenaan dipindahkan dalam dua kumpulan.

Kumpulan pertama melibatkan 11 ekor rusa, yang dikurung dalam kandang khas dan dibawa menggunakan lori pada pukul 4 petang untuk mengelak tekanan kepada rusa serta cuaca panas dan tiba di Serinsim di sini pada pukul 11 malam.

Sepanjang perjalanan, petugas TTS yang mengendalikan translokasi itu memantau rapi keadaan rusa berkenaan dan usaha mereka berjaya dengan kesemua rusa yang dipindahkan itu berada dalam keadaan sihat sebelum dilepaskan di kebun rusa Serinsim.

Kumpulan kedua melibatkan sembilan ekor rusa dan lima ekor akan dibiarkan di kebun tropika Poring untuk mengembangbiak spesies berkenaan.

Pegawai Penyelidik Zoologi TTS Fred Tuh Yit Yu berkata, program translokasi rusa itu adalah sebahagian daripada aktiviti penyelidikan dalam pengurusan hidupan liar di kawasan taman di bawah jagaan TTS.

Katanya, program translokasi tidak terhad kepada aktiviti memindahkan haiwan yang mempunyai konflik dengan manusia seperti kera tetapi aktiviti ini juga merangkumi pemindahan spesies yang mempunyai populasi dan kepadatan yang tinggi di sesuatu lokasi taman.

''Program translokasi ini akan dijadikan sebagai pelantar latihan dalam kalangan petugas yang terlibat mengendalikan hidupan liar terutama haiwan besar seperti rusa," katanya.

Beliau berkata, translokasi rusa ini untuk memudahkan penjagaan kesihatan haiwan itu terutama mengawal kutu dan cacing.

Pembukaan kebun rusa dan rumah gelap, di substesen Serinsim, bakal menjadikan ia sebagai satu lagi produk pelancongan bagi TTS terutama di daerah ini.

Substesen itu terletak di Kampung Serinsim, kira-kira 38 kilometer dari Kota Marudu dan berada pada ketinggian 192 meter dari paras laut menjadikannya sebuah kawasan hutan hujan tropika tanah pamah.

Uniknya substesen ini, ia berhampiran dengan pertemuan dua batang sungai iaitu sungai Serinsim dan sungai Kanarom yang mengalir dari dalam kawasan Taman Kinabalu dan mengalir keluar ke Teluk Marudu.

Pada masa ini, terdapat beberapa kemudahan penginapan disediakan untuk pengunjung seperti asrama yang boleh memuatkan 21 orang pada satu-satu masa, tiga buah calet masing-masing untuk enam orang dan tapak perkhemahan.

Di sekitar kawasan Serinsim terdapat enam tempat menarik yang boleh dikunjungi iaitu puncak gunung Nambuyukong yang mempunyai ketinggian 1,681 meter (5,515 kaki) dari paras laut, Batu Lebah yang bersaiz seperti sebuah rumah, Gua Kelawar, Air Terjun Misumpak, Makam Sigunting sebuah kubur lama milik pahlawan tempatan dan Makam Orang Tinggi (Gambaliu).

Sub tesen Serinsim adalah antara enam substesen TTS di dalam Taman Kinabalu, lima lagi terletak di Mata Air Panas Poring dan Monggis (Ranau), Mesilau (Kundasang), Nalapak (Kota Marudu) dan Sayap (Kota Belud).


Sumber: Utusan Online Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

10 di kudat - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kudat - Google Blog Search


I Just Like Blogging Anything !!!: Hotel <b>di Kudat</b>

Posted: 20 May 2011 01:59 AM PDT

Kudat ialah salah satu tempat yang sangat menarik di Sabah dan sangat dikenali sebagai The Tip of Borneo - Tanjung Simpang Mengayau. Jika ingin datang untuk melancong di Kudat, anda boleh menginap di Kudat Golf & Marina Resort atau di Ria Hotel.

Kudat Golf & Marina Resort

Ria Hotel

Ingin tahu penginapan lain di Kudat? Sila tanya pakcik Google :)

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

10 di papar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di papar - Google Blog Search


Seri Manik: Bengkel Bracelet Embroidery <b>di Papar</b> Sabah

Posted: 03 May 2011 09:23 PM PDT

 10 Jenis Bracelet Embroidery terus jahit kebaju.. Teknik-teknik jahitan di beri tunjuk ajar kepada peserta. 10 jahitan bracelet embrodery telah berjaya di hasilkan oleh peserta .Bengkel Bracelet Embroidery telah berlangsung di Papar Sabah pada 1May 2011. Jumpa lagi pada bulan June nanti untuk bengkel 5Teknik Jahitan dalam 1 pakej. Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

10 di tambunan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tambunan - Google Blog Search


Jeffry blog: Pairin Umum Kolej KDM Akan Dibina <b>Di Tambunan</b>

Posted: 31 May 2011 10:09 PM PDT

TAMBUNAN: Kolej Kadazandusun Murut atau Kolej KDM akan dibuna di kawasan Kaingaran, di sini, kata Timbalan Ketua Menteri Tan Sri Joseph Pairin Kitingan.

Beliau berkata pegawai Daerah Tambunan telah diarah untuk mengenalpasti lokasi sebenar pembinaan kolej itu.

"Saya sendiri akan buat tindakan susulan (follow-up) perkara ini dengan pihak yang berwajib untuk memastikan cadangan penubuhan Kolej KDM ini dapat direalisasikan," katanya yang juga pemimpin Agung Kadazandusun Huguan Siou.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis perasmian Pesta Kaamatan peringkat derah Tambunan di sini Sabtu.

Persatuan Kebajikan dan Pendidikan Kadazandusun dan Murut (Pekadin) sebelum ini mencadangkan penubuhan Kolej KDM di Sabah untuk membantu menyerlahkan peranan masyarakat Kadazandusun dan Murut dalam pendidikan seiring dengan negara untuk menjadi sebuah negara maju menjelang 2020.

Terdahulu, Persatuan kebudayaan Kadazandusun Sabah (KDCA) menggesa kerajaan agar mengiktiraf Huguan Siou dengan mewujudkan Huguan Siou sebagai sebuah institusi yang diperakui kerajaan Persekutuan.

Pengerusi Perhubungan KDCA Tambunan, Daniel Kinsik berkata pengwujudan institusi Huguan Siou bukan sahaja mengiktiraf peranan masyarakat Kadazandusun dalam menyumbang kepada pembangunan negara tetapi juga memastikan keterlibatan langsung masyarakat itu. - BERNAMA
sumber:mstar

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

10 di tenom - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di tenom - Google Blog Search


Easy Comes Easy Goes: Pemuda UMNO <b>Tenom</b>, Sabah minta isu agama dan <b>...</b>

Posted: 04 Jul 2011 07:36 PM PDT

SEMANGAT SETIA KAWAN.... Ketua Pemuda UMNO Malaysia Khairy Jamaluddin (2 dari kiri) menyaksikan Ketua Pemuda UMNO Tenom, Jamawi Jaafar (kiri sekali) dan Ketua Pemuda UMNO Keningau (2 dari kanan) yang juga bekas Ketua Pemuda UMNO Sabah, Azman Ruslan bersalaman erat tanda semangat setiakawan diakhir perhimpunan Pemuda UMNO Tenom pada 30 Mei 2011 di Tenom, Sabah. Turut kelihatan kanan sekali Ketua Pemuda UMNO Semporna, Mohd Azis Hj Jamman.


Jamawi Jaafar, Ketua Pemuda UMNO Tenom, Sabah

Gambar / Teks : Jaafar Wahid

TENOM, Sabah 30 Mei 2011 : Pergerakan Pemuda Umno Bahagian Tenom, Sabah meminta agar semua pihak menghentikan perdebatan terbuka mengeni isu agama dan kaum di negara ini bagi mengelakkan ia boleh mengeruhkan keharmonian serta perpaduan kaum yang telah dikecapi selama ini.

Ketuanya Jamawi Jaafar berkata isu agama dan kaum sepatutnya dibincangkan dalam majlis tertutup baik di peringkat kerajaan atau kepimpinan tertinggi parti bagi menghormati sensitiviti rakyat di negara ini yang terdiri dari pelbagai kaum dan agama yang mejoritinya menghargai perpaduan dan keharmonian terus terpelihara.

" Jika isu ini kita bincangkan secara terbuka ianya bukan sahaja boleh mencetuskan ketegangan namun ianya turut memberikan ruang kepada beberapa pihak tertentu terutamanya parti pembangkang yang memanipulasikan isu ini untuk kepentingan politik mereka" katanya ketika berucap di majlis perasmian Persidangan Pergerakan Pemuda Umno bahagian Tenom di Dewan Datuk Seri Panglima Antenom di Tenom pada 30 Mei 2011.

Persidangan yang dihadiri lebih dari 1000 orang terdiri dari perwakilan dan pemerhati itu dirasmikan oleh Ketua Pergerakan Pemuda Umno Khairy Jamaluddin dan turut dihadiri oleh Ketua Pergerakan Pemuda Umno Keningau Azman Haji Roslan.

Menurut Jamawi yang juga Exco Pergerakan Pemuda Umno Malaysia semua pihak perlu menghormati kedudukan agama Islam sebagai agama rasmi negara dan ini sememangnya termaktub dalam perlembagaan negara tanpa mengenapikan hak,kepentingan serta kebebasan kaum kaum yag lain.

" Jika isu ini dibincangkan secara terbuka kita perlu memikirkan serta memahami perasaan kaum lain, sebagai contoh Umno bahagian Tenom sahaja enam puluh lima peratus ahlinya terdiri dari kaum bumiputera Islam yang sudah tentu akan memberikan kesan negatif terhadap kekuatan parti" katanya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

10 di kinabatangan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

10 di kinabatangan - Google Blog Search


We Care for Islam: Gempa Bumi Lemah Dikesan <b>di Kinabatangan</b>.

Posted: 11 Jul 2011 09:46 PM PDT


KUALA LUMPUR, 12 Julai: Gempa bumi lemah berukuran 3.7 Skala Ricther dikesan telah berlaku di Kinabatangan, Sabah kira-kira pada pukul 10.28 pagi hari ini (Selasa).

Gempa bumi lemah tersebut telah dikesan berlaku di kawsan sekitar 16 km di Tenggara Kinabatangan, Sabah, lapor Pusat Meteorologi Malaysia.

Berikutan gempa bumi lemah tersebut, gegaran mungkin akan dirasai di seluruh kawasan tersebut.

Sumber diolah : Mstar Online.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
 

BLOG SABAH

Copyright 2010 All Rights Reserved